Var går gränsen?

Hat på sociala medier är just nu en het potatis och någonting som ska tas på största allvar. Det är ett utbrett problem, men det som man bör vara försiktig med är att blanda ihop hat med kritik, men var går gränsen?
Är det så att ju mer offentlig du är, desto mer kritik ska du tåla? Kritik? Satir? Häckel? Humoristiska gliringar? Elaka gliringar?  Och från vem? Etablerad media? Privatpersoner? Semi-offentliga/privatpersoner?
En offentlig person till en annan eller en privatperson till en offentlig person? Eller en privatperson till en semi-offentlig person?
Jag skriver det här inlägget med det största av frågetecken och vill veta hur ni ser på saken.

Inlägget här uppe är skrivet av journalisten Johanna Bladh som även profilerat sig som en förespråkare för kvinnors rätt till sina egna kroppar, och i det inkluderas även aborträtten. 
Hon är även en kollega till mig och jag räknar henne även som min vän, vilket är varför jag vill be om er synvinkel här eftersom jag riskerar att inte vara helt objektiv här.

Så…
Johanna har publicerat många ”instagram vs reality” på sitt konto, där hon även normaliserat saker som kroppsbehåring, bröst, mens och hur det är okej att se alldeles ”vanlig” ut på sociala medier och att man inte alltid behöver välja den ”snyggaste” bilden på sig själv – för att dra ner utseendefixeringen en smula.
Detta har retat gallfeber på ett gäng kvinnor på Instagram som driver med, fördummar, häcklar och nedvärderar, i princip allt Johanna publicerar på sina sociala medier.
Dessa kvinnor kan väl räknas som smått semi-offentliga, efter de även har en podd som Johanna ofta omnämns i, på ungefär samma sätt som jag beskriver här ovan. Kan tilläggas att en av dem även själv publicerat liknande ”Instagram vs realityinlägg” med en kropp som nog skulle klassas precis lika normaliv som Johannas – vilket är vad mycket av deras kritik handlar om.

En av kvinnorna har skapat en höjdpunkt på sitt Instagramkonto där hon samlat många av sina allra bästa (enligt henne själv) inlägg om Johanna och det vill inte säga några. 
Det kan se ut så här, och då är det här ändå bara en bråkdel av inläggen:

Johanna och jag är som sagt vänner, men tycker inte alltid lika om saker och ting.
Jag kritiserade bland annat det inlägg som hon publicerat och som Ellos lyfte fram eftersom det framstod som en smula tondövt i mina öron.
Syftet var bra men hade kunnat göras på annat vis enligt mig, men där var ni MÅNGA som absolut inte höll med mig, så…

Här är jag dock intresserad av vad ni tycker och varför?
Hur resonerar ni?

159 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Vart kan man se oprah intervjun, någon som vet?

      Youtube finns hela

      den har väl inte släppts än, bara små klipp.

        Den har sänts i usa i natt.

          Youtube

        Camilla och kates blickar till varandra när kören sjöng på Megans och Harrys bröllop säger allt. Dom gjorde rätt som flyttade. ❤

      Ikväll klockan 21.00 på TV3 eller Viafree.

        YT

          Bara kortare klipp väl?

            Jag såg hela där tidigt på morgonen.

              Jag såg att den kom upp tidigt imorse, ca 1 h lång. När jag var redo att titta så var den borttagen ??‍♀️

        Kan vi inte få ett öppet spår om intervjun? Sådär som det var för första säsongen av Biggest Loser VIP?

          Ja det lär väl fyllas av ot i andra inlägg annars. Bättre med ett eget inlägg där team meghan och team Elizabeth kan bråka loss.

          Vill också ha detta!

          Btw är ni team M&H eller team UK Royal?

            Team kungahus!

            Team kungahuset, för övrigt får kändisar o kungahus alldeles för lite uppmärksamhet. Med tanke på vilket hästjobb de utför!

            Go Go Madeleine, du är ovärderlig för Sverige♥️ Som jag brukar säga.

            Team UK Royal

            Tycker det är skitsvårt! Ingen av parterna är väl helt oskyldiga och det brittiska kungahuset är väl väldigt konservativt om man jämför med det svenska?

            Vad var egentligen målet med intervjun?

            Har bara sett snuttar, med till exempel Meghan säger att någon i kungahuset had concerns om hur mörk Archies hud kommer bli. Men hon säger inte vem för att det skulle vara för skadligt för de?!? Ursäkta??

            Varken Meghan eller Oprah är nybörjare. De vet exakt hur folk kommer reagera och spekulationerna pågår för fullt på sociala medier. Och vi har bland annat Philip vars familj var nazis som blir utpekad (han har vad jag vet inte uttryckt någon sympati mot nazister). William och Charles verkar folk också spekulera om.

            Sen förstod jag det också som att Archie inte fick prins titeln? Men han är så långt ifrån tronföljden så vad är det för mening? Han får ju ett friare liv utan det.

              Det hade väl varit konstigare om han fick titel än att han inte fick den och det beror till 0 % på hudfärg och ursprung. QE II gick ut med en kommuniké om att Will & Kates barn skulle få titlar, eftersom detta inte hör till kutymen beträffande barnbarns barn. Deras barn fick titlar då de är i rakt nedstigande led hör till den kommande ”primära” kungafamiljen. Eugenies och Beatrices barn får inte heller titlar, men Meghan har väl svårt att se samband där inne i den enorma offerkoftan.

              Stackars kungafamiljen och stackars Harry, även om han kanske fått den fru han förtjänar..?

            Team No One.

            Underhållande dock!

        Haha så typiskt Sverige… ska vara ett dygn efter ? varför släpper dom den inte vara nu på morgonen? Och varför kan man inte se den på cbs hemsida direkt?

          Skulle gissa att det har med rättigheter att göra.

          Cbs vill antagligen vara ensam om att släppa den, sen får övriga kanaler rättigheter att visa den senare.

          Vilka andra länder/kanaler har redan visat den? Är väl bara cbs hittills?

      Youtube.

      Vad lär sig det brittiska och övriga kungahus av detta? Betala ALLTID en rejäl summa för tystnad vid alla skilsmässor, när någon frivilligt går ur och ifall någon kickas ut ur kungahuset.

        Det har väl redan gjorts?

        Paret bor i en villa köpt för fjorton miljoner (dollar) och Meghan bär utstyrslar värda flera tusen (dollar).

      Full av lögner.

        Och offerkoftor.

        Jag har alltid gillat Harry men här har han och meghan verkligen gjort bort sig.

          Hur gör man bort sig när man bara är ärlig? De ger sin bild av deras verklighet i kungahuset, starkt av dem tycker jag!

            Jag menar hur de har hanterat hela situationen när de lämnade kungahuset osv. Sen vet jag inte hur ärlig jag tyckte att intervjun verkade. Det är deras version och den kändes väldigt kryddad för att vinna sympatier. Kändes inte ärlig alls.

            Undrar om de möter anklagelserna att personal sagt upp sig vid hovet, för att de inte kunde fortsätta jobba för Meghan, som ständigt attackerade dem.

        Är den bra?
        Vill se den nuuuu ju!!!

          Njae.. inget nytt framkom. Ungefär vad man förväntade sig. ”Buhu.. synd om oss.. vi är offer”

            Urk.. ville höra meeeer!

      Kommer ut på TV4 play kl 21:00 ikväll.

      Tror inte en sekund på att det har varit diskussioner i kungahuset kring hur svart archie skulle vara. Hur svart är ens meghan själv?

        Inte ens M:s mamma är särskilt mörkhyad, så nej…föga troligt att ngn skulle spekulera i A:s hudfärg…

        Jodå finns dom som inte gillar det. Är självklart på Megans och harrys sida. Hyr fan kan någon gilla snorkiga camilla och charles. Ojoj Diana hade det inte lätt. sorgligt.

    undrar varför den där personen ens lägger ner så mkt tid och energi på att publicera massvis om johanna om hon nu inte gillar henne ?? lite skevt.

      Haha ja! Alltså kritik gärna men den där tjejen är ju bara heeelt gränslös ??

      Verkar ha ett osunt intresse för henne…

      Så tänker jag överlag, de som läser en blogg eller kollar vloggar och hackar på minsta lilla och påstår typ att de ogillar personen. Stört ? Förstår inte hur man orkar lägga tid på nåt ointressant.

    Gud vad ledsen jag blir av att se sådant här. Hur mycket förväntas en person stå ut med? Bevisligen har hon goda intentioner och menar väl.

    Smutskastningen genomförd av dessa ”sanna samhällshjältar” tar ju dessutom fokus från verkliga problem.

    Jättebra att belysa problematiska uttalanden/förhållningssätt men det här är straight up mobbning.

      Ja, håller med. Känner inte till varken Camillas vän eller den som hänger ut henne, men den sistnämnda kan ju inte vara frisk. Jag hade skämts ihjäl om mina vänner och släktingar såg att jag höll på så.

    Svårt att se vad som står på inläggen som kvinnan sparat. Zoomar jag in blir det bara blurrigt. Men låter ju som att hon har en hang-up på Johanna.

    Men det är också tröttsamt att alla skriker hat så fort det är kritik. Som Mimi Höglins näst nyaste vlogg (VLOGG 353). Det framförs saklig kritik mot hur hennes kanal ändrats, att följarna ifrågasätter hennes assistents arbete (hon fick i uppgift att panta familjens pant och hämta paket), att hon uppmuntrar till ett ohälsosamt shoppingbeteende, hur ytlig familjekanalen blivit osv.

    Inget av detta bemöttes av Mimi än annat med ”Vad tråkigt att ni tycker så” och någon skrev att det var dålig stämning i kommentarsfältet. Men uppenbarligen var det många som reagerade på samma sak. Varför ska influencers vara undantagna ansvar till förändring när alla vanliga företag alltid jobbar för kundens bästa?

      Låter inte som att hon skrek hat ju.

      Är det någon som påstått att kritiken till Mimmi är hat?

      Fast gillar man inte hur en kanal förändrats så kanske man får hitta en ny kanal att följa. Speciellt om man märker att den inte kommer att ändra tillbaka.

      Hur låter det här inne om man ger kritik på hur den här bloggen har blivit? ”Scrolla!!!”, ”läs en annan blogg då!”, ”det är Camillas blogg och hon skriver hur och vad hon vill!” Osv. Gäller väl andra bloggar också.

        Beror helt på vilken typ av kritik man ger. Folk som bara gnäller på att inlägget är tråkigt och inte passar just dem kan jag förstå får sådana svar ??‍♀️ men skulle inte säga all typ av kritik får det bemötandet.

          Låter ju sommar mesta av kritiken ovan handlar om att de är missnöjda med inlägg, att de blivit ytliga osv. Då är det väl inte helt orimligt att hon svarar att det är tråkigt att de tycker det.

          Vad har det med att ”skrika hat” att göra?

          99% får det bemötandet

          Vad är skillnaden på att tycka att ett inlägg är tråkigt eller att det är ytligt? Vill man skriva tråkigt eller ytligt om shopping så varsågod. Vill man inte läsa det så finns det andra bloggar som passar en bättre.

          Jag skulle faktiskt säga att snudd på all kritik får det bemötandet. Hur sakligt det än läggs fram. Enda skillnaden är att den allra mest sakliga kritiken bara bemöts med ett ”hej då!”

      Låter som att Mimi valde att bara strunta i det? ”Vad tråkigt att ni tycker så” är väl ett relativt neutralt uttalande och skriker inte hatfobi?

      Håller med dig i sak rent generellt dock. Men sen är det ju skillnad på att kritisera någon för just den saken hen gjorde/sa just då, den här kvinnan verkar ju BESATT av Johanna och ägnar större delen av sin instagram till henne samt erkänner att hon vill ”löjla” sig över henne, känns som snäppet mer än kritik då?

      Kan ju säga att assistenten förmodligen har fett betalt, för det jobbet. Jag hade lätt kunnat ta det ?

      Mimi skiter högaktningsfullt i sina tittare. Så länge pengarna rullar in och hon kan fortsätta leva sitt fantasiliv så är hon nöjd.

    Många kvinnor som tyvärr ägnar tid åt att hacka på andra kvinnor. De klankar gärna ner på andras utseende och kroppar också.

    ”Skulle ta livet av mig om jag hade sån kropp”

    Är en kommentar jag sett här flera gånger i olika former. Fruktansvärt.

      Varför tänka negativt när man kan tänka positivt?

      Lite som att välja mellan att slå en spik i handen med en hammare eller att inte slå en spik i handen med en hammare. Vad väljer du?

        ?

      Ja så är det. Och det är anledningen till varför jag aldrig kommer backa en kvinna bara för att hon är kvinna. Det är inte bara killar som ”är” idioter, tjejer kan minsann vara otroligt elaka de också.

        Va?! Är inte alla tjejer fulländade?

          Handen på hjärtat. Det är vi. Det va nog bara en felskrivning.

            Lol

        Så är det!
        Kvinnor, män, HBT personer, svennar, invandrare, rödhåriga eller barn mfl.
        De kan ALLA vara ELAKA eller VÄNLIGA. Mer eller mindre.
        SLUTA med denna tro på att vissa grupper/kön har vissa generella egenskaper!

          Problemet är ju när man behöver prata om problem som är överrepresenterade i vissa grupper. Man måste ju få säga att män står för absoluta majoriteten av våldsbrott tex. Men då kommer alltid någon och pekar på Johanna Möller och gapar om att kvinnor minsann också mördar. Jo, grupper har vissa generella egenskaper på gruppnivå. Men varför ska jag som individ som inte har den egenskapen bli så jävla arg för att någon säger det? Någon pratar om att kvinnor generellt står för det oavlönade arbetet hemma. Gör inte jag det? Var glad för det då och var tyst när problemet diskuteras.

            (Sorry för rant som går ot..)

            Precis, det handlar inte om att peka ut enskilda personer utan att se strukturer. Det vore t.ex. lögn att säga att män inte står för flest sexual- och våldsbrott för det gör de. Eller att flest våldsbrott sker i vissa stadsdelar. Om vi inte ser strukturer i samhället kan vi inte hitta orsaker till problemen och jobba på att åtgärda dem.

              Ja? Men vad har det med kvinnors elaka kommentarer att göra?

                ”SLUTA med denna tro på att vissa grupper/kön har vissa generella egenskaper!”

                Att grupper visst har vissa generella egenskaper.

                Missade du ’sorry för rant som går ot’? ?

              Då påstår jag att kvinnor ljuger mer
              och det är ett strukturellt samhällsproblem!

                På vilket sätt är det ett samhällsproblem?

                Mäns våld går ju att backa upp med statistik. Går ditt påstående att göra det?

            Vita män har till exempel vissa specifika egenskaper

              Och även svarta kvinnor?

                Ja det antar jag. Vet inte om just svarta kvinnor har egenskaper som leder till samhällsproblem men de har säkert generella egenskaper också.

                A perfect match

              ….. och då har alltså män av andra kulörer vissa andra egenskaper då, eller?

                Ja?

                  ?? löpning
                  ?? basket
                  ?? fotboll
                  ?? längdskidor
                  ?? cricket

                Vill du påstå att det inte är några som helst generella skillnader på egenskaper (negativa eller positiva) mellan kön, etniciteter, kulturer, åldrar, samhällsklasser.?

                  Nej, vi är individer.

              Nej, givetvis inte. Det är ett rasistiskt synsätt.

                Men generellt är det ju visst det. Vissa etniciteter har ju till exempel mer explosiva muskelfibrer vilket gör att det ofta är snabbare, typ 100m löpare. Därför kvinnor av dessa etniciteter har lättare att bygga muskler och ser mycket coolare ut på till exempel friidrottssrenorna än de flesta andra.

            Personligen har jag i mitt äktenskap inte skött de ”oavlönade” arbetet
            utan vi delade upp sysslorna i det vi var bäst på. Min man städade,
            tvättade, handlade och jag lagade mat, strök och skötte ekonomin.
            Han tog hand om 2 cyklar, barnvagnarna och barnens olika leksaker
            som behövde lagas etc. Hålla reda på födelsedagar och annat hade
            vi ett schema för etc. Det finns säkert nån feminist som kan hitta nåt
            fel men det struntar jag i!

              Kan lova att exakt ingen feminist kommer bli upprörd för att du ordnat ett jämställt förhållande som du är nöjd i.

    Vem är det?

      Undrar oxå vem?

        anna97tokiohotel

      anna97tokiohotel

    Jag håller inte med de kommentarer som skrivits hittills i detta inlägg om ämnet. Det handlar inte om en tjej som har en hang-up eller osunt intresse, utan i mitt tycke ganska rimlig kritik (även om den ibland är paketerad på ett ganska uppseendeväckande sätt). Hon som framfört kritiken är *inte* att klassa som en stor instagramprofil/influencer, vilket hon inte heller gör anspråk på att vara. Hon har dessutom själv ”erkänt” att ja, hon brukade också göra insta/reality-bilder, men att hon slutade med det när hon lärde sig mer om vad det kan innebära.

    Problemet med Bladh är att hon framställer sig som helt oförmögen att ta till sig kritik kring sitt content, och hur hon använder andras utsatthet för att göra statements kombinerat med märkliga val av bilder (t ex en fin bild på sig själv och sin pojkvän när hon vill ”belysa” mäns våld mot kvinnor). Det handlar inte bara om insta/reality-bilder, utan hon har uttryckt sig klumpigt kring våld mot kvinnor (i termer av att man som kvinna ju faktiskt kan ”välja sin partner”), hbtq-frågor och kroppsaktivism. Det är inte enbart profilen ovan som kritiserat henne, utan det har förekommit intensiva debatter i kommentarsfälten på Bladhs inlägg med flera personer inblandade; dessa kommentarer har Bladh ofta tagit bort, och mest försökt ducka kritiken med att hon ”menar väl” m.m, men hon har aldrig uttryckligen sagt sig vilja ta ansvar för att lära sig mer om de ämnen hon lyfter upp. I stället landar ofta svaren i att hon säger till den som kommenterar att ”då kanske mitt konto inte är något för dig”.

    Ur mitt perspektiv är problemet i stort här att Bladh är en gemen, normsnygg glitterfeminist som i förlängningen mest bidrar med toxic positivity och som framför allt inte kan ta till sig konstruktiv kritik. Hon använder faktisk problematik som hon inte har egen erfarenhet av för att legitimera och konstruera sitt eget influencerskap, som även det mest innefattar bilder på henne själv. Ett vanligt format är t ex en selfie på henne med lite textrutor som tar upp ett ämne, där hon uppmanar följarna att ”gilla och dela för att sprida detta viktiga budskap”. Ur mitt perspektiv är det en typ av ”aktivism” som absolut bör kunna kritiseras.

      Håller helt med!

      Jag tycker att kritiken är rolig och rimlig och väldigt annorlunda från den första bilden där någon bara skrivit ”du är ful”. Kritiken är ju bara mot Johannas aktivism, som känns som väldigt basic (inte särskilt intersektionell) feminism och är centrerad kring henne själv.

      Hennes ”aktivism” är inte helt olik Linnea Claesson. Plattityder och profit. Tycker man att detta är empowering så är man bra grund.

        Skulle precis skriva det..att detta känns igen.

      Har inget emot Johanna och hennes budskap. Hon har samma rätt att tycka och säga vad hon vill oavsett vad andra tycker. Det jag vänder mig emot som Johanna gör och som hon är långt ifrån ensam om att göra är att hon kapitaliserar på sin aktivism. Det jag funderar på är om hon är aktivist för att det är ett sätt för henne att tjäna pengar? Då blir hennes budskap inte så trovärdigt.

      Spot. On.

      Hahahah, man älskar när folk är inne och skriver ”anonyma” försvarsinlägg för sig själva ? Hej, Anna97tokiohotel ?

        Vilket fint sätt att formulera att du inte har några argument för din egen ståndpunkt 🙂 nej, jag är inte tokiohotel-kontot, men jag står helt klart på hennes sida i den här debatten. Sedan skulle jag inte klassa det jag skrev som endast ett försvarsinlägg för Anna, utan snarare en sammanfattning av varför JB:s förehavanden bör ifrågasättas. Om du har någon input på det jag skrev om Johanna är det väl bättre att du skriver dem i stället för att försöka förminska och förlöjliga?

        /Anonym 09.50

      Håller med dig helt. Johanna vägrar ju ta till sig av konstruktiv kritik, hon kan inte se att hon gör fel och lyssnar inte på när folk försöker förklara varför hon borde förändra sitt sätt att uttrycka sig. Ingen förtjänar hat men i detta fallet är det lite kul att driva med att hon är så fruktansvärt ignorant. Det är liksom inte så att det bara kastas en massa obefogad skit på Johanna utan det är ju personer som har försökt förklara snällt för henne upprepade gånger vad det är som blir fel och som aldrig har kommit någon vart med henne. Om hon var mer lyhörd och respekterade och accepterade att hon behöver förändra sin attityd och LÄRA SIG MER hade ingen haft problem med henne men hon vägrar ju göra det.

        Typiskt dagens debattklimat, alla som inte håller med om vissa åsikter that helt enkelt inte ”lärt sig tillräckligt”. Då ska det förklaras, och har man ändå inte rättat sig i ledet och tycker likadant/ upprepar samma typ av copy paste åsikter så är det fritt fram med mobbningen för då är nästa steg att de ska bort.

      Kritiserar hon bara dock? Vad jag ser är inte bara kritik utan även hån, och syftet verkar ibland med vara att göra sig rolig och kanske till och med tycka ner någon hon känner förakt mot.

      Typ alla elaka eller rent av onda gärningar görs ju med ett uppsåt när man också tycker att man gör något bra. Man försvarar en rättighet eller företräder ett intresse osv. Men det är inget frikort att bete sig hur som helst att man tycker sig ha ett gott syfte. Det bör gå utmärkt att framföra den här typen av kritik utan att vara så elak och hånfull, och ofta utan att knyta an det så starkt till en viss person. Med tanke på hur många kritiska lite mer seriösa inlägg hon gjort av Johanna kanske hon kunde hoppat över ett par som bara handlar om att håna hur Johanna tar kritik och liknande?

      Jag tycker det ser ut att vara kritik som drivs delsvis av ett osunt hat faktiskt. Och då kanske man kan ta lite av det där kritiska tänkandet man är så bra på och rikta mot sig själv, och fundera på om man kanske håller på att trilla över mot mobbning? Att man hävdar att man själv inte hade blivit ledsen är ingen ursäkt.

        Det har försökts förklaras konstruktivt för johanna i månader och år. Det går obvi inte fram. Kvar finns då satir och drevande av hennes HANDLINGAR. Hittar inget mot hennes person. Sluta vattna ur begreppen hat och mobbning.

      Hear hear! Precis vad jag tänkte när jag skrollade bland kommentarerna men inte kunde formulera mig lika snyggt.

    Kan tänka mig att många har tröttnat på johanna. Det är fortfarande inte ok att bete sig hur som helst mot henne men hon tar ju inte åt sig av den sakliga kritiken hon ofta får

      Vad är det här med att alla måste ta åt sig av exakt all kritik de får av var och varannan följare? Oavsett hur saklig kritik någon får så är de inte skyldiga att ta åt sig av det eller bemöta det.

        Det handlar om att kunna kritisera en människa som har en maktposition i samhället. Hur skulle samhället se om vi inte fick kritisera offentliga personer? Det är otroligt viktigt att inte tillåta fel personer få för mycket makt över samhället.

          Ja men att man tillåts kritisera betyder inte att personen måste ta åt sig kritiken. Däremot är ju hela influencerbranschen rätt så ”självreglerande” då missnöje hos kunderna (följarna) leder till att de får färre följare och klick, vilket de lever av.

            Ja fast om personen inte tar åt sig av kritiken så är det ett problem. Detta innebär att personen får ett fortsatt negativt inflytande över samhället. Därför blir det viktigt att fortsatta kämpa emot skadlig aktivism.

              Om en offentlig person inte tar åt sig av kritiken fortsätter man att förmedla samma kritik med välformulerade argument. Det är så en samhällsdebatt ser ut, alla kommer aldrig hålla med. Det är inte ett problem att alla inte tycker som en själv, det är en del av att leva i ett demokratiskt samhälle.

              Men i dagens debatter är istället idén att anpassar någon sig inte efter kritiken ska den personen drivas bort.

                Jag har aldrig påstått att människor får tycka olika. Däremot så kämpar jag mot vit feminism, vilket jag anser är skadligt. När jag gav Johanna kritik för att jag inte anser att hennes feminism inkluderar alla kvinnor så blockerade hon mig. Så nej jag anser inte att hennes feministiska aktivism är gynnsam för alla kvinnor, vilket är något som fortsatt behöver ifrågasättas i ett demokratiskt samhälle. Den vita feminismen är ett förtryck mot kvinnor som inte är vita och därför odemokratisk.

                  Sjukt att det 2021 fortfarande krävs att man ska försvara och berättiga att man inte vill ta hänsyn till eller torka vita tårar (starkt att du pallar)

                  Jag menar sjävklart att jag aldrig har påstått att människor inte får tycka olika

        Ja vet man att man är perfekt finns ju ingen anledning till att lyssna på andra mindre vetande människor som inte fattar ett dugg, eller så inser man att genom att vad andra har att säga kan man lära sig något som man faktiskt kan ha nytta av.

          Och vill man inte så vill man inte. Ingen annan än hon själv förlorar på att ha följare som inte är nöjda med henne.

    Tydligt att Johanna gör detta för att bli känd

      Exakt och då gör man ingen verklig skillnad i samhället om en aktivism enbart bygger på att bli känd.

        ens aktivism*

    Så länge det går att vistas på nätet anonymt, och så länge folk väljer att dela med sig av sig själva och sina liv offentligt, så tror jag detta kommer fortsätta. Det är för enkelt att ta ut sin egen skit, sina misslyckanden, osäkerheter, irritationer och avundsjuka på andra utan att behöva ta ansvar för hur det landar eller får för konsekvenser.

    Det går att stänga av kommentarer, anlita folk som rensar/modererar, låsa DM, vara mer selektiv i vad man delar offentligt osv, men om man inte vill ”bli tystad” och istället driva på en större förändring så har man nog ett hästjobb framför sig.

      Jag tror att du är något på spåret här. När man inte mår bra eller trivs med sig själv så vill man få ner andra till samma låga nivå som man själv befinner sig på istället för att lyfta sig själv. Mycket bottnar i hur man mår.

    Problemet är även här att Johanna Bladh inte kan ta någon form av kritik eller ifrågasättande. Hon har gjort många problematiska uttalanden och poster, hin har fått många kommentarer som hon bara valt att ignorera eller ta bort. Sen har hon ropar ”hat” så fort hon får en legitim fråga.
    Att folk har härmat henne och gjort sig roliga över henne på grund av Bladhs klantiga aktivism ser jag inte som hat utan ett legitimt sätt att ifrågasätta hennes metoder.

    Jag tycker inte hon lägger ut elaka inlägg. Dom är humoristiska gjorda med glimten i ögat. Precis lika som när Partaj och liknande gör karikatyrer.

    För bara några veckor sedan var det annat ljud i skällan ang kvinnan bakom instagramkontot, som jag nu för mitt liv inte kmma ihåg vad hon heter men då handlade det om Alexandra Nilsson och samma kvinna drev med henne för hennes insta vs reality. Men då tyckte Camilla samt de flesta i kommentarsfältet att hon var jättebra som ifrågasatte Alexandra, men nu trots att det är samma sak med Johanna, så får hon kritik.

      Är det inte skillnad på att driva med en av Sveriges största influencers en gång, jämfört med att dag ut och dag in göra samma sak mot en snudd på mikroinfluencer?

        Okej så var går gränsen exakt? Är det att man bara får kritisera influencers med över 100k följare men inte influencers med säg 20k som ständigt växer sig större?

        Jag tycker inte att storleken på kontot gör skillnaden. Utan snarare syftet med ”satiren” eller vad man ska kalla det. Är det elakt så är det elakt oavsett storleken på kontot man driver med.

        Att säga att hon ”dag ut och dag in” driver med Johanna Bladh och hennes oförmåga att ta till sig av eller ens bemöta saklig kritik är en grav överdrift. Nu får du det att låta som att den här personen inte gör annat än att hänga inne hos Johanna och sedan göra narr av allt och det är långt ifrån sant.

          Ja det är väl det hon gör? ? känner ingen av de här brudarna men enligt mig ser det iaf ut så när man ser alla printscreens, det är lite ohälsosamt många för att bara handla om ”kritik” mot nån invecklad feministisk grej … ?

    Det är läskigt hur elaka folk är på nätet. Spelar ingen roll vilket kommentarsfält, kan vara på ett nyhetsklipp från TV4. Man önskar att någon vore död som om det inte vore något konstigt. Jag undrar verkligen hur det kan komma sig att man inte har en gräns inom sig som ifrågasätter när man skriver den där kommentaren?

    Problemet med Johanna är att hon ignorerat allt kritik som kommit, och att hon flera gånger verkar förlöjligande i sin aktivism. Bland annat när hon kommenterade relationer som innefattar våld och sa att man ska välja någon som inte slår en som om man skulle kunna veta det innan? Och hur enkelt är det att ta sig ur sånt egentligen?

    Så länge vi kvinnor inte ens kan föra en saklig debatt utan att hoppa på, förlöjliga eller prata skit om varandra, hur fan kan vi någonsin förvänta oss att bli tagna på allvar i samhället (läs av patriarkatet)???
    Det här är inget nytt, bara en annsn arena. I 80- och 90-talets feminism hoppades kvinnor på av andra kvinnor om vi rakade armhålorna, om vi inte gjorde det, om vi bar bh, om vi inte gjorde det…jag som tonåring med näst intill noll tuttar blev påhoppad av en medelålders kvinna på restaurangen jag jobbade på, eftersom jag inte bar bh under min vita t-shirt som jag dessutom hade skjorta över..för hennes man kunde inte sluta att stirra på mina bröst (som knappt fanns och jag var 15)

    Vi är så snabba på att (för) döma varandra. Om någon gör något galet, ta det med den, drn väljer vad den gör med kritiken. Sluta driva och häckla

    På ett sätt är jag jätteglad över alla dessa Insta vs Reality men det är lite intressant hur det konceptet i sig har blivit ett slags varumärke. Jag har en wannabe influencer i min närhet som kämpar i blod svett och tårar för att bli känd och få följare och det går extremt trögt och hon gråter ut och ber om likes och frågar ideligen VAD hon ska göra för att lyckas hos följarna. Byter inriktning varje vecka och det är riktigt ledsamt – nybliven mamma som inte vill jobba utanför hemmet utan satsa helt på att bli influencer. Men det funkar inte. Så la hon upp en liten grej på Tiktok med aningen bullig mage etc och fick en massa likes och views. Och är eld och lågor över att ha gått ”viral” (vilket är en grov överdrift…) och ser nu detta som sitt spår och sitt varumärke i influencervärlden.

    Å andra sidan blir ju folk hela tiden kändisar i samma värld för hur snygga de är (i normativ bemärkelse) så varför inte? Hm.

      Vad nyfiken jag blev! Vad heter hon?

    Var tyst om du inte har något snällt att säga. Man behöver inte kommentera allt, scrolla förbi och ta tag i ditt liv och gör något snällt för en medmänniska istället.

      Johanna Bladh kan ta täten och lämna plats för sina medsystrar då om feminism är så viktigt för henne 🙂

    Bladh raderar dock ofta kritiska kommentarer och är snabb med avfärda rättfärdigad kritik som ”hat”. Hon kapitaliserar och förenklar många gånger den feministiska rörelsen så att den handlar om henne som individ istället. Det är en helt orimlig feministisk analys att inte förstå att hon som normsnygg och smal inte kan vara i centrum för kroppspositivism och sen inte ens göra en ansats till att förstå problematiken kring det?

    Hon kan inte ta kritik, allt är hat enligt henne. Så länge hon tjänar pengar på det hon gör så kommer hon fortsätta oavsett vad som händer. Är så trött på att se smala vita kvinnor leka tjocka för likes. Kvinnor som är tjocka på riktigt kan inte sträcka på sig för att bli av med sina tillgjorda valkar. Varför får hon uppmärksamhet i en kamp som inte ens är för henne? Jo, för att hon är SMAAAL!!

      Jamen verkligen! Den som är ”tjock på riktigt” kan inte bara byta pose och vinkel och andas in lite, för att plötsligt se normativt ursnyggt smal ut.

      Men – tilläggas kan att även verkligt smala tjejer posar för att få till en godkänd instagramkropp: en ung kvinna i min närhet, 50 kg, vältränad och verkligen SMAL, är ledsen över att magen putar sedan hon ätit en normal middag. För så ska den ju inte göra. Det är så ofattbart bisarrt att man vill gråta. Idealen ÄR verkligen helt orimliga.

    Fast nä. Johanna är en glitterfeminist ála 2014 som har noll analys och som ignorerar och raderar alla åsikter, frågor och/eller kritik. Det ÄR högst rimligt att ifrågasätta den ”aktivism” som hon håller på med, fylld med floskler och plattityder. Ja – hennes kritiker kanske inte är så sakliga längre men Camilla glömde nämna den lilla detaljen att folk i säkert ett år eller mer har SAKLIGT och SNÄLLT försökt framföra kommentarer och försökt förklara på 1A-nivå hur hon inte kan eller ska bedriva ”aktivism” på det här sättet. Men Johanna Bladh fortsätter att radera, ignorera och PREEEESSSA fram ytterligare en liten hudvalk över jeanskanten.

    Det är inte ok att iklä sig rollen som feministisk aktivist – helt deraila frågor och kamper som absolut inte är hennes – och sen vara någon slags influencer som ska tjäna pengar på det. Det känns absolut som att hon gör detta för att bli känd och jag hoppas så innerligt att hon snart faller i glömska.

    Jag tycker det elakt och inget jag skulle vara stolt över om jag gjort något liknade mot någon, att medvetet trycka ner och såra någon. Nej, det säger ganska mycket om personen bakom kontot som skriver om Johanna. Oavsett vad de båda gör och står för, tycker jag inte man förtjänar att bli behandlad så. tänk er själva att någon lägger ut flertal bilder om dig på sin Instagram oavsett följare, på det sättet den personen gjort, skulle ni inte känna er ganska sårade och hånade? Jag tycker det är genuint elakt, oavsett vad man tycker om dem båda och hur de agerar för att kvinnors lika värde ska lyftas, så är detta inte ett okej sätt. Det är att trycka ner och håna.

    Allt JB gör är tondövt. Det är en slags icke-feminism som är feg och plockar billiga poäng, och det kan hon väl få roa sig med men då får hon vara beredd på kritik.

    (För övrigt tog Ellos-reklamen ’trams’ till en helt ny nivå.)

    Jag följer kontot i fråga som omnämns. Jag ska erkänna att jag personligen tycker inläggen är roliga och väldigt spot on. Jag tycker samtidigt att det kan bli alldeles för mycket och att det ibland går över gränsen. Dock grundar sig den mesta av kritiken i den sk aktivism som Johanna bedriver – INTE Johanna som person.
    Johanna är en offentlig person som profiterar av sin offentlighet och det hon gör på sina sociala medier. Därav undkommer hon inte att det kommer förekomma kritik. Den kritik som har framförts till henne har varit lugn, saklig och pedagogisk. Bara det faktum att det framförts kritik är ett bevis på kritikernas avsikter, då kritiken är till för att upplysa en annan människa om eventuella snedsteg hen råkat ta. Om jag ger dig kritik, gör jag det av omtanke och i tro att du som mottar kritiken faktiskt menar väl och är villig att rannsaka och reflektera över ditt beteende, för att eventuellt rätta dig. Feminism, precis som mycket, är inte fullbordad. Den utvecklas ständigt och det man för 30 år sedan ansåg var i framkant har nu senare uppmärksammats som skadligt och kontraproduktivt. En rörelse måste kunna utvecklas, och därmed måste de som är delaktiga i att driva rörelsen kunna utvecklas, utan att ta det personligt att man råkat göra fel.
    Det som landar fel hos Johanna är att den kritik hon fått ignoreras eller bemöts med nästintill tykna svar, varvat med borttagna kommentarer samt blockeringar. Hon visar redan där att hon faktiskt inte värdesätter andras åsikter eller den feministiska rörelsen då hon istället blir defensiv och inte ens lyssnar på kritiken. Hade hon satt sig ner och gått igenom kritiken och reflekterat över vad som blivit fel och eventuellt korrigerat eller åtminstone lagt ut en förklaring med hur hon tänkt hade hon vunnit så mycket respekt av oss andra. För hon kan omöjligen ha rätt i allt. Det kan INGEN. Men det är oerhört naivt att tro sig veta bäst i alla lägen och då säga till andra att de inte behöver hålla med. Det är även fruktansvärt respektlöst då hon menar att hon fått utstå hat (och ja, mycket utav kritiken har växt till hat, just för att hon inte bemött den och människor blir oerhört frustrerade över att deras röster inte får höras och då börjar hata) när det hon får kritik för är sånt som sårar ett stort antal människor. Exempelvis när hon under sitt inlägg om abort skrev att det bara finns en anledning till att man gör abort – att man inte skulle bli en bra mamma. Detta är oerhört problematiskt och jag samt många andra tog illa vid. Det rör sig (förhoppningsvis) säkert om en ren miss att hon skrev för snabbt och formulerade sig för klumpigt, men varför inte berätta det vid kritik? Istället lämnar det flera sårade individer som känner sig ignorerade och förminskade.

      Haha förlåt men jag måste *plockaframpopcornen*
      Det är alltid så kul när huvudpersonerna för ett inlägg hoppar in och börjar försvara sig själva ?
      Hur många andra här i tråden tycker det är lika underhållande som jag? ?‍♀️

        Lol anna skulle aldrig uttrycka sig sådär, vem tror du du är

        Men jisses sluta upp genast hahahah, jag har inte skrivit någon kommentar för att försvara mig här, har inget att säga heller. Mvh den RIKTIGA Anna ://

    Johanna är en offentlig person som gjort många uttalanden som en hel del folk anser vara ogenomtänkta och onyanserade. Hon har fått kritik för detta gång på gång och som flera har skrivit ovan så tar hon bort kommentarer och blockar människor som gett henne saklig kritik och lyft andra viktiga perspektiv på saker som många relaterar till och känner är viktiga att lyfta. Irritation uppstår naturligtvis när hon är så resistent mot saklig kritik och relevanta fakta och erfarenheter kring olika ämnen hon har tagit upp. Och irritation uppstår när hon inte ens kan föra en konversation kring dessa saker eftersom kritik rinner av henne som vatten på en gås. Och med tanke på hur hon har hanterat detta under en lång tid så sjunker hon ännu mer i mina ögon. Och detta sänker ribban även på folk som kommenterar eller pratar om henne då man tappar respekt för henne helt och hållet. Hon kan inte ens respektera följare som ger konstruktiv kritik eller ifrågasätter något tillräckligt för att ge dem ett ordentligt svar. Därför anser jag att det Anna har skrivit och postat är 100% okej för att det är hennes perspektiv på det hela och hon skriver många bra poäng i sin kritik. Kan Johanna blocka folk och ta bort kommentarer hit och dit och smita undan ansvaret hon har för det hon har skrivit, så är det helt okej att kritisera som Anna gör/har gjort.

      Spot on.

      Hej Anna ?

        Inte Anna faktiskt, följer henne på insta givetvis och tror inte hon har kommenterat här överhuvudtaget faktiskt

    Säger som jag sagt förr. Kräv inloggning via bankid på sociala medier och ge hatare böter via sms, +50kr i handläggaravgift. Ett lätt sätt att skapa nya jobb.

    Tycker dom går på alldeles för hårt, istället för att problematisera kring Johanna blir det hån och kränk och det är bara fel. Dock tycker jag Johanna skjuter sig i foten när hon aldrig svarar på konstruktiv kritik. Tröttsamt hur hon kapitaliserar på feminism och kroppsaktivism och sen vägrar lyssna på dem hon skadar. Hon förtjänar inte det hat hon får, MEN: put your money where your mouth is, Johanna

    En feminist med någon form av djup analys ser ju i hennes videos eller texter hur internaliserat kvinnohat bara manifesteras. ”Kolla på hur jag INTE ÄR SOM ANDRA KVINNOR som opererar sig, faller offer för våldsamma män, fixar sig eller på annat sätt lever under patriarkatet”. Varför denna konstanta jävla hets med att jämföra sig själv med andra kvinnor och dubbelbestraffa (som om inte samhället gör det tillräckligt). Att ifrågasätta folks egna val av t ex kläder, Only fans, kosmetiska ingrepp. Som om kvinnan/icke binära som varelse inte redan blir slaktade i varenda litet val. Att samtidigt sälja på sina följare sport bhar och öppna storyn med att ”älska dina bröst, alla bröst är vackra” och i nästa andetag häva ur sig att ”denna bh:n motverkar hängande bröst”. Hur tänker man då?

    Johanna Bladh vill bara bli känd och profitera på feminism. Finns inte ett uns känsla bakom hennes ”engagemang”. Nyligen har hon även hävdat att hon ”drivit en internationell kampanj” om att älska sina bröst. Kampanjen var en film där hon frågade folk på stan i nån småstad om de tyckte hennes bröst var fina. Det där kontot verkar spot on om vad det är Bladh håller på med, kommer bli en följ idag från mej 🙂

    När Johanna skrev om mäns våld mot kvinnor och sa att kvinnor kan välja bättre partners tappade jag den lilla uns respekt jag kanske hade för henne innan. Satt då i ett väntrum på gynakuten efter övergrepp av partner. Men kul för Johanna att hon alltid prickar rätt i livet :’))))

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.