Baksidan av att vara en offentlig person

Bildkälla: Emilia Wahlund Instagram

Det är ingen ursäkt, men en förklaring, och tyvärr den verklighet man har att förhålla sig till som offentlig person.
Jag förstår att Emilia blir extremt upprörd över att bilder på hennes nyfödda bebis används i negativt syfte mot barnets pappa – Marcelo Pena – men det enda sättet att försöka se till att det inte händer, är att inte posta bilder på barnet, på öppna, okontrollerbara konton på nätet.

Det är den bistra verkligheten vi lever i tyvärr…

Tack för tips! 

68 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jättesvårt att läsa den lilla texten.

   Ja brukar kunna läsa texten men nu går det inte?

   Hatar dessa inlägg där man förväntas zooma in på en miljon screenshots för att förstå innehållet

    Borde vara syntolkning!

  Jag kan bara säga att det är ironiskt hur föräldrar bah: Du har ingen rätt….
  Nej, det har inte du heller.

  Enda skillnaden är att föräldern förhoppningsvis ger fasen i att håna sitt barn men vad tror de ska ske när de lägger ut bilder för hela Sverige att se?

   Men snälla, är du på riktig? Hade vi levet i en normal värld utan sjuka människor så hade de kunnat lägga ut bilder på deras barn utan att någon tar dem och hånar barnet. Tycker det är så fel med att säga åt någon att sluta lägga upp bilder på sitt barn istället för att uppmana andra att anmäla kontot och uppmana andra att sluta med det sjuka beteendet.

    Men nu gör vi ju inte det så varför beger dig dit ens? ”Om vi hade”…
    Vilken värld lever du i egentligen?
    Föräldrar ska skydda sina barn, inte hänga ut de.

    Men nu är det så att du INTE KAN kontrollera vad andra gör, men du KAN kontrollera ditt beteende.

    Utsätt inte andra för risker- att lägga ut bilder är alltid en risk för att någon annan använder dem i ett negativt syfte.

    Varför vill man ens lägga upp bilder på sina barn på offentliga konton? Jo för man tjänar pengar på sina barn. Det är ett av de vidriga beteenden som borde förbjudas. På privata konton kan du begränsa spridningen. Hoppas på lagstiftning som begränsar föräldrars rätt att lägga upp bilder på sina egna barn på offentliga konton.

   – Men mamma varför har du exponerat mig och fortsätter att lägga ut bilder på mig fast du vet att sjuka människor, såna som gillar barn på ett skruvat sätt, nättroll och alla möjliga tokstollar får tillgång till bilderna?
   – Det ingår i mitt jobb förstår du.
   – Kan inte du gå ner på deltid och skydda mig?

    – Mamma, varför fortsätter du exponera mig när du vet att sjuka människor får tillgång till dem?

    – Men älskling, om vi hade levt i en normal värld utan sjuka människor hade jag kunnat lägga ut bilder på dig, utan att de hade hånat dig.

    – Hade det inte varit exponering om det var en normal värld alltså?

    – Om du tittar på mammas kamera så där gullipluttit som bara söta lilla du kan istället, så ska mamma bara arrangera Twist’n shake-flaskorna här. Le nu mammas hjärtegull!

    – Men Mam…

    – Hej följare! Ser ni hur bebis älskar dessa flaskor? Hon vill inte dricka ur någonting annat och ville att jag skulle filma när hon drack ur dem, hon är såååå söt mammas ögonsten. #göralltförbebis

   Kolla Bente – hon har inga problem alls att håna sin bebis. Men det är ju ”på skoj” så det är ju bara ”roligt.”

   Eller Liv Grenell (Unga mammor) som hela tiden visar upp sina barn med funktionsvariationer och visar hur ”konstiga” de är och hur ”onormalt” de beter sig. Det är fan inte okej att låtsas som att en gör det för att visa att ”alla är olika.” Tänk för fan på din unges integritet!

    Minns när hennes son skulle utredas och hon skrev i stil med ”kommentera om ni vill följa med på hans resa med utredningen”
    Jag har funktionsnedsättningar och det är min sak att tala om för folk om jag vill. Hon har ingen rätt som mamma att bjuda inn hela Sverige på en sådan privat sak som det faktiskt är. Så utlämnande.
    Vill dom tala om det för världen när dom blir äldre så får dom avgöra det.

     Hon är sjukt utelämnande om sina barns diagnoser och utredningar. Jag blir mörkrädd! Ännu mer mörkrädd blir jag över att många lovordar henne och hennes föräldraskap… Hon kan säkert vara en bra mamma i vissa aspekter men att exponera sina barn så som hon gjort/gör är inte okej.

  Fast nä, känns ganska konstigt att lägga över ansvaret på föräldrarna. Så t ex barnpornogafi är föräldrarnas fel, eftersom de lagt ut bilder på sina barn på nätet? Man ska kunna få lägga ut bilder och själv inte bära skulden över att andra utnyttjar bilden ut negativt syfte? Självklart behöver man vara medveten om att andra kan ta ens bilder men det enda sättet att motverka att bilderna används i negativt syfte är inte enbart att föräldrar inte lägger ut bilder på barnen utan det finns ju flera sätt, t ex att lägga skulden på förövaren och inte offret?

   Man kan lägga ut bilder. På ett låst konto för vänner och familj. Inte för en publik. Varför finns ens det behovet?

    Behovet stavas samarbeten som genererar pengar in!

   Ja det är klart, särskilt mammans fel. Som det är biancas fel att barn utsätts för grooming på nätet. Enligt Camilla är det alltid så. Kvinnohatet vet inga gränser

    Så vems är felet tycker du om en förälder lägger ut bilder på sitt barn och barnet exponeras på ett skadligt sätt tycker du? Det är väl självklart föräldern för hade föräldern inte lagt ut bilden hade inte barnet exponerats.
    Sen förstår jag inte riktigt hur du får det till kvinnohat?

    Nämen det är inte mammans fel att andra beter sig som svin. Jag har inte läst ut något sådant här heller. Men i föräldraansvaret ingår att skydda sina barn. Då lägger man inte upp ett smörgåsbord med bilder som idioter kan använda hur som helst. Vad vuxna människor gör med sig själva går inte att jämföra med föräldrars ansvar över sina barn.

   Man ska kunna gå över gatan på ett övergångsställe också utan att bli överkörd. Ändå ser jag mig alltid om innan jag kliver ut. Världen är tyvärr som den är, hur frustrerande det än är.

    Exakt. Och vi låser cyklar, bilar, husdörrar och skaffar larm. Vi borde inte behöva göra det och problemet ligger hos de som stjäl och gör inbrott, men vi väljer att skydda oss så gott det går

   Den som är offret här är barnet. Den som lägger ut bilden riskerar alltid att själv bli en förövare beroende på hur bilden sprids.
   Men detta går att göra något åt om man stärker lagstiftningen kring äganderätten av material och att man inte kan göra som fb gör dvs erbjuder plattformen gratis mot att man avsäger sig äganderätten till allt man publicerar på nätet.

    Stäm i Patent- och marknadsdomstolen. Inga problem vare sig man lagt ut bilderna på Facebook elller Instagram, bara man vet vem motparten är som ska delgivas stämningen. Svea hovrätt B 10527-18 finns som exempel.

   Jag blir lite trött på det här argumentet att man lägger ansvaret på offret när man påtalar det osmarta i att inte skydda sig mot att bli utsatt för brott.

   Det är förälders ansvar att skydda sitt barn efter hur verkligheten ser ut – inte hur en utopi ser ut. Verkligen är den att det finns pedofiler som scannar nätet efter bilder på barn och då är du som förälder skyldig att se till att de inte kommer åt ditt barns bilder. Resten får samhällets olika instanser ta hand om gällande brottförebyggande åtgärder, straff osv.

   Jag har rätt enligt lag att inte få mitt hem länsat, att gå hem mer eller mindre naken utan att bli våldtagen och att flasha min guldklocka och tusenlappar utan att bli rånad. Ser verkligenheten ut så? Nej. Därför tar jag mitt ansvar och låser min dörr när jag går hemifrån, jag går inte hem själv på natten där det är öde och mörkt, jag åker inte in till Bronx med tusenlappar hängande ur fickorna. Det är sunt förnuft.

   Jag vägrar framstå som en idiot och framhärda när mitt hus är länsat på allt, att jag har rätt att lämna dörren olåst och det är victim blaming ifall någon ifrågasätter varför jag tyckte det var en bra idé. Man måste kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt.

    Ja. Precis precis så. Tyvärr, men ändå precis så.

  Det finns ingen odelat positiv uppmärksamhet; du behöver lära dig att hantera sitt kändisskap om du strävar efter det. Sen är det väl pappan som hånas, inte barnet. Varför driver hon på det ännu mer genom att posta om att hon skrivit till personen, ett privat meddelande hade väl sannolikt räckt. Allt är bara en cirkus där minsta drama och affekt ger mer följare och tittare, oavsett kvalitet på dem. De drar detta till sig.

  Känns som det söks sympatier. Förmodligen är E trött på att alla är på M om hur dålig pappa han kommer bli/ är etc. Det förstår jag. Smartaste hade varit att ej posta något om barnet, då hade folk inte pratat (sen ser jag ingen mening i att kommentera hans föräldrarskap heller!) men finns ansvar åt bägge hållen.

   Smartast hade varit att inte skaffa barn med Marcello

  Jag kan tänka mig rätt mycket annat man gör med en nyfödd än hålla på och greja på internet? Vafan. Skit i det bara? Det är sjukt såklart ja men grattis till alla: världen och internet är sönder och går ej att laga. Och som C säger, enda sättet undvika är att inte posta. Segt att det är så men som sagt: allt är sönder.

  Mängden exponering det stackars barnet under sina första 2,5 veckor vid liv har mött är fruktansvärd. Marcelo frågar ju sina följare om vad bl.a. barnets bajsrutiner beror på och inte verkar kunna umgås med barnet utan att lägga upp en bild på det…

   Sjukt

  Bryr mig inte så mycket, men tycker fortfarande att det är wierd att Marcelo brydde sig mer om hur det gick för sitt favvolag, än sin dotter som precis skulle födas

   Alltså samma här 🙈 var tvungen att ta en printscreen på det han skrivit och skicka till mina tjejkompisar

   Det var väl ett skoj?

    Hoppas det, men tvekar.
    Tror han skrev exakt hur han kände, i den ordningen han kände det i. Men vad vet jag

  Ser typ inte vad det står men vad är det som är så hemskt här? Delar bara personen det dom lagt ut eller vad?

   Fattar inte heller – går inte att förstå mer än i det stora hela.

   Borde vara syntolkning på detta inlägget! Varför är det inte syntolkning?

  Orkade inte följa honom. Han la typ ut 40 stories per dag. 😴

   Man kan ju följa och inaktivera stories..

  Okej.
  Mest så alla är med:

  NEJ det finns inget hemligt eller privat på Internet. Även en bild på ett låst konto kan spridas.

  OCH ja, det är inte snällt och ibland elakt- men faktum kvarstår, DU äger makten över vad du vill skall visas för andra:

  -Genom att själv välja vad du publicerar.

  Känns som marcelo försöker samla poäng nu att han är en bra pappa typ genom att lägga upp massa bilder och videos och bekräfta att han gjort basic vård för sin dotter (det absolut minsta man kan förvänta sig av en pappa/mamma!) jag hade skämts ihjäl om jag lagt upp en bild på min son och skrivit att jag bytt blöja och tagit hand om honom 😶 jag tycker synd om så små barn som måste exponeras såhär mycket. Med det sagt tiden får utvisa hur bra marcelo klarar av pappa rollen tycker inte man ska döma ut han helt direkt.

   Trist inställning du har, tycker han känns stolt, upprymd och glad och upplever inte alls att han försöker samla poäng. Och han har all rätt att vara stolt fast han som förälder förväntas ta hand om sitt barn, han pratar med inlevelse om allt och hans liv verkar ha hittat en ny mening. Jag tycker det är superfint att se, speciellt med tanke på att det finns gott om idioter som gör precis tvärtom.

   Jag var så jäkla stolt och upprymd som förstagångsförälder och jag kanske också hade lagt upp massor på min insta ifall jag tyckte att det var ett naturligt sätt att kommunicera på? Svårt att döma kring saker som man själv inte blivit uppvuxen med eller påverkad av. Däremot så hoppas jag att han och mamman värnar barnet integritet och inte visar allt på sociala medier när de landat lite.

   Hur som haver så har jag svårt att kritisera någon som är så uppenbart förälskad i sitt lilla barn, och diskuterar hur man bäst tar magknipsdroppar och bebiskrämer för att allt ska bli så bra som möjligt för den lilla.

  Men exakt vad är problemet här?
  Lägg inte ut bilder på ditt barn så slipper du ”onda” människor.
  Hela världen måste inte ta del av ditt barn. Dela med de personer som du tycker om och litar på och framförallt såna som är intresserade.
  Blir så trött på sånt här.
  Lägg energin på ditt barn istället för att posta saker och söka sympatier.

  Det bästa är ju att vara väldigt sparsam med att visa barnets ansikte. Helst inte visa barnets ansikte alls om man ändå vill ha med barnet på bild.

  Tyvärr finns det väldigt många elaka, sjuka och missunnsamma människor på nätet som det inte går skydda sig emot. Internet är definitivt inte en fredad plats för barn.

  Hur funkar det med influencerevent nu under restriktioner?
  Tänker man får ju bara vara i ett visst antal i ett sällskap på t.ex restaurang, men Margaux och någon snubbe har padelevent där det är rätt många influencers som sitter och dricker bubbel?

   Influenser har antikroppar så det räcker och blir över till gästerna 🙂

    Ja tänka sig hur snabbt alla influensers fick antikroppar ändå! De hade i princip antikroppar innan viruset började härja.

     Vad spelar det för roll om de har antikroppar?..De kan i allafall sprida smittan vidare…Paula och Hugo är ett par som helt tyckts ha glömt pandemin tex…kolla antalet burgare de har på Mollys kalas…skrämmande!

  Också visa inte era barn i blöja även om det för er vore helt sjukt att någon tänder på det så finns det pedofiler som gillar sånt, täck barnen 🙂
  När min dotter går till barnpoolen på sommaren har hon en sån där uv simdräkt eller vad det kallas perfekt, mår illa när jag ser gubbar sitta o titta på barn i bikini typ.

   Det skulle bu innebära att man bör täcka sina barn i heltäckande badkläder ända tills de kommer i åtminstone puberteten, helst byxmyndiga? Är det något du planerar att göra? Om de inte får visa sig i blöja offentligt, får de visa sig i shots och linne? Hur vet du vad det genererar för tankar?

   Det här är verkligen ett exempel på hur jag inte vill att vår idé om att skydda barn från pedofiler slutar. Med att barnen ska täckas/ gömmas/ begränsas. För att inte någon ska TÄNKA på barnen på fel sätt.

   Gubbarna kan tänka på barn på fel sätt oavsett vad man har på dem. Jag vill absolut skydda min dotter från pedofiler i bemärkelsen övergrepp. Men jag vill absolut inte leva i ett samhälle där barn inte kan bada i baddräkt för att vi vuxna är så rädda för våra egna tankar om att någon annars kan tänka på barnen på ett snuskigt sätt.

   Lägg inget fokus på vad gubbar tänker på eller inte, det händer i deras huvuden och du kan inte göra något åt deras fanastier. Skydda ditt barn från faktiska övergrepp, men gubbarnas eventuella tankar hanterar du bäst genom att sluta lägga fokus på dem. Tankarna i sig skadar inte dig eller dit barn på fler sätt än du låter dem göra.

    Du missförstår mig helt och hållet jag menar inte att man ska ha barnen helt täckta hela tiden om man nu inte behöver det av olika skäl.. jag menar att man ska inte lägga upp bilder på sina barn halvnakna på sociala medier (många laddar upp på barn i blöjor osv) det är välkänt att peddos njuter av sånt. Att ha barn speciellt små i väldigt lite kläder på sociala medier eller typ i en pool känns som framdukat för snusk människor detta är bara min åsikt sett folk som har 3 åringar nakna, uvdräkt är dessutom bra för deras hud som är känslig för solen har en som täcker från halsen till halva benen 🙂 Sitter jättebra.

    Dessutom har jag rätt att tycka vad jag vill även om du tycker annorlunda haha, men med det sagt var mitt fokus mest på att inte lägga upp sånt på internet och att inte ha sina barn nästan nakna ute på sommaren vilket jag sett till och med på stan.(vid splaskdammarna) jag tycker det är vidrigt nog bara med deras tankar. Jag har såklart sommarkläder till mitt barn men sommarkläder måste inte vara shorts jag har själv aldrig shorts på sommaren finns luftiga tunna tyg jag aldrig svettas i tror många bara är övertygad om att man måste ha korta linnen o shorts vilket är jättebra det med och har det alternativet tillgängligt men det måste inte vara så 👍😊

  Så glad att vi fick @barnvagnsgalen att komma till insikt igår och sluta publicera kränkande stories på sina barn 👏🏻👏🏻

   Gick precis in och kollade, bara en enda story – som INTE var på barnen! 👏🏻👏🏻👏🏻

  Stackars barn med två fjortisar som föräldrar🙄
  Skönt att dem inte är mina

   De*. Antar att svenska är ditt andra eller tredje språk.

    LOL

    Oförskämt att anta!

    Nej det är det inte😄 Och hade det varit det så hade det varit en dryg kommentar oavsett

  Tycker Marcelo hanterar papparollen utmärkt.
  Att han skriver att han bytt blöja är väl för att ingen trodde att han någonsin skulle göra det.

  Det mesta jag sett av hans Instagram (kikar då och då) är saker kopplat till hans nya liv.
  Bra för barnet! Ingen är perfekt, men att spy galla på andras föräldraskap eller vad någon gjort i yngre dagar… Kom igen.

  Varför lägger man ut en massa bilder på sitt lilla barn för alla att se? Bilder man sedan självklart inte har någon kontroll över och som kan användas hur som helst, kränkande, hånande osv?

  Nej, det är inte rätt att använda bilderna så, men det är så verkligheten ser ut.

  Som någon skrev, man låser sitt hem när man ska iväg fast man borde kunna låta bli för folk borde inte stjäla.

  Men man kan inte agera efter hur saker borde vara utan efter hur de är.

  Tycker det är så otroligt oansvarigt att pumpa ut en massa bilder på sitt lilla barn.

  Man borde vilja skydda det samt lägga tid på barnet och inte på att sitta och greja med mobilen. Det tar värdefull tid från barnet.

  Tips: ta instagrampaus tills barnen fyllt åtminstone ett år för integritets- och tidsaspekten. Sen kan man ju börja igen lite försiktigt om man tycker man har den tiden. Men så länge man är föräldraledig borde man inte behöva försörja sig genom att exponera sitt barn på ett integritetslöst sätt.

  Sociala medier är väl hennes enda inkomstkälla? Då gäller det att vara fortsatt intressant. Säkert över hälften av följarna sitter och hoppas/ser fram emot att M ska klanta sig så de får götta sig i det. Tragiskt.

   Hon är väl föräldraledig nu?

   Då ska hon inte behöva jobba.

   Sedan kan hon ju söka andra jobb efter föräldraledigheten, där hon inte behöver exponera sitt barn. Jobbade hon inte i butik förut? Går säkert att gå tillbaka till efter föräldraledigheten, då lär ju dessutom coronasituationen vara bättre.

   Men nu när hon är föräldraledig borde hon, liksom de flesta andra föräldrar, inte behöva jobba med annat än att ge sitt barn trygghet. Att exponera barnet för massa folk på Internet o sen behöva ta värdefull tid till att försvara, förklara och hamna i konflikter verkar inte vara väl använd tid under föräldraledigheten.

    Tror du på det där själv?Klart som attan att de exponerar sin dotter..precis som Margaux som gjorde sig en karriär på sin son.De får alla babyprylar genom samarbeten och bud,Emilia har väl ingen annan inkomst än de hon får in på sociala medier..de kör på högvarv medans kvarnen maler,integritet versus kosing..ett lätt val för denna typ av människor även om det är på bekostnad utav sitt barn!

  Väljer man att vräka ut sitt privatliv på sociala medier får man acceptera vad konsekvenserna blir.

  Vi som är vuxna förstår det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *