Elaine Eksvärd om Jan Guillous krönika i Aftonbladet

Från Guillios krönika: Rasande feministiska drev är inte att leka med PUBLICERAD: I DAG  13.10  UPPDATERAD: I DAG  15.19  FOTO: YVONNE ÅSELL/TT NYHETSBYRÅN KOLUMNISTER Förre ståuppkomikern Soran Ismail begick dumheten att under en timmes tid framträda i SVT för att bedyra sin oskuld. Under metoopaniken för några år sen anklagades han nämligen av flera kvinnor för våldtäkt. Rättsmaskineriet friade honom, lynchjustisen dömde honom. Hans försök till upprättelse med hjälp av television misslyckades.
Bildkälla: Aftonbladet

Elaine Eksvärd kritiserar Jan Guillios krönika i Aftonbladet och kallar den beklämmande.
Hon tar vidare up det lilla epitet han själv verkar ha snickrat ihop – nämligen ”Me-too-panik”.
Har man blivit sexuellt utnyttjad och vill berätta det så ska man enligt Guillou ha drabbats av me-too-panik.

Att vara känd inte ska vara en brasklapp för att få snyfta i tv och inte alls tänka på de som polisanmält dig för våldtäkt. Det kallar Guillou för ”kändisjakt”. Han menar att feminister jagar kändisar när de borde göra annat vettigt. Att han inte begriper att det som vi ser i offentligheten är ett symptom på en sjukdom som genomsyrar hela samhället.
Vi jagar inte kändisar, vi jagar en plattform åt de okända kvinnorna som polisanmält männen som snyftar i ljuset.
[…]

Guillou tycker att feminister ska ”jubla och skåla champagne” när både Lambertz och Ismal i gör varumärkessjälvmord genom att bara öppna sina munnar. Jag inser att Guillou ser oss feminister som ett hämndlystet släkte som ringdansar kring män som brinner på bål när allt vi vill skåla champagne till- och ringdansa runt är kvinnor som kan gå ut i trygghet. Den festen är ganska långt bort Guillou.
Så mycket han missar, så lite han ser, den där Guillou. // Elaine Eksvärd

Jan Guillou pratar om en rädsla för det feministiska drevet, och jag blir lite extra nyfiken på just detta.
För precis som Elaine skriver så finns det väldigt många andra saker att vara MER rädd för, än ett feministiskt drev (och då har jag ändå haft Cissi Wallin efter mig vid flertalet tillfällen).
Våldtäktsmän, exempelvis.
Jag är rädd för våldtäktsmän.
Jag är rädd för att gå ensam hem i mörker.
Jag är rädd för att någonting ska hända kvinnor i min närhet och som jag älskar, när DE är ute i mörker.

Jag är inte rädd för Jan Guillou, men jag är rädd för vad innehållet i Jan Guillous krönika kan få för effekt om den tas för sanning, istället för vad den faktiskt är.
En gubbes egenkomponerade bild av feminister som champagneskålande och manshatande ragator med nyslipade högafflar.
Fördomar och okunskap i en enda härlig kvinnoföraktande kompott.

Kan man lära gamla hundar sitta? 
Jag är fan tveksam ibland…

250 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag tänker ofta att de där är det bara att vänta ut…. Alltså de kommer dö tillslut så får man hoppas att de yngre är lite smartare.

      Fast det finns många feminister som är yngre också så jag tror inte att problemet kommer lösa sig 🙂

        Oj vad barnsligt att börja trolleritrolla redan innan kl8 så här en måndag…
        Men, men, inte alla som är helt färdiga i huvudet tydligen.

          Nej, du kanske ska sova en stund till?

            Åh, snyggt spelat, fortsätt med ditt trolleri – kanske ger det dig mening på din färd?

          Men herregud, det var ett skämt!
          Hur orkar man bli kränkt av precis allt?

        ??

      Ja Jan Guillou är en dryg gammal gubbe och av någon anledning finns det kvinnor som låter sig provoceras av honom. Om Soran i Aftonbladet så sågar Jan hans pudel som direkt obegåvad. Sedan motsätter han sig med dryg ton kändisfeminismens högljudda krav på woke och cancel culture. Men problemet är att de sk kändisfeministerna hugger utan att Guillou ens lagt ut ett bete. Som gammal feminist är det sorgligt att se hur dessa glamfeminister jagar egna likes och man undrar om de överhuvudtaget förstår kampen eller så har kampen blivit alldeles för personlig. Guillou tar upp ett verkligt problem och det är att så få våldtäkter utreds. Det är dags att göra något åt det verkliga problemet och det är mäns våld mot kvinnor. Hittills har jag inte sett något konkret som dessa glamfeminister uträttat. De snackar en massa men resultaten uteblir och ibland bråkar de dessutom med varandra. Däremot ser jag små små steg av sakkunniga och motiverade feminister som sliter varje dag utan behov av att jaga egna likes. Kvinnor och män engagera er och gör verklig nytta. Skänk er tid och pengar till verksamheter som jobbar fokuserat med att utrota våld mot kvinnor.

        Hade det varit någon annan än Elaine som hade kritiserat Jan så hade jag köpt det. Tyvärr är Elaine bara ute efter publicitet, det finns ärliga feminister som borde få skriva krönikor etc etc.

        Kan du förklara begreppet glamfeminist? Jag förstår faktiskt inte vad det ska betyda.

          Glamfeminister är de personer som hoppar på en ism som passar deras egna syften att få likes för att bygga det egna varumärket.

            Motsats till genuina alltså?

      Jag tror tyvärr inte det. Jag hoppas innerligen att jag har fel, men jag är rädd att den nya generationen män kommer att vara ungefär likadana. En lite annan variant, kanske, men lika illa.

      Tonårskillar idag är tyvärr än värre. De är dessutom väldigt porrskadade eftersom hårdporr är väldigt lättillgängligt och det är ingen som nämner för unga pojkar att det inte är verklighet. Det kommer krävas ordentliga krafttag av samhället om mäns syn och våld mot kvinnor ska förändras. Riktigt vidrigt!

        För att inte tala om skillnaderna mellan det liberala Sverige och hederskulturerna som väller in i landet.

          Du är en trasig skiva.

            Med ost

          Ja, den är faktiskt oroande.

    Ja, nog känns det som en förlorad generation. Jag såg när Marie Göransson satt hos Malou och pratade om mäns våld mot kvinnor och hon drog parallell till när hennes son gick på förskolan och behövde sitta stilla och måla och rita. Han fixade inte det så han blev ”vild”. Där stängde jag av för det lät som om hon menade att om män bara rörde på sig mer så skulle de inte slå kvinnor. Så kanske är det en generation som borde lära sig att vara tysta och för att inte göra bort sig helt.

      Tänk så olika vi kan uppfatta saker. Marie Göransson lyssnar jag gärna på.

        Jag med hon är bäst.

      Eller de som drar upp snyfthistorier om att t.ex. lågutbildade/fula män är ”sååå ensamma så enda alternativet är prostituerade!” och därför är det helt normalt att de blir incels. Alltså snacka om att förvänta sig lite av varelser med en mänsklig komplex hjärna.

        Ja, jag hade en morbror så snäll o hjärtlig mot alla. Äldre, barn… Naturligt. Fin glad skojsam generös men snygg? Nä. En snygg fru hade han ändå. Om vi pratar om att hjärnan är viktig. (han hade nog varit lycklig med en mindre bildskön donna med! Men de träffades som unga o blev kära)

    När jag var i 10-års åldern och blev utsatt för sexuella övergrepp nästan varje dag i skolan (var två tjejer i klassen, övriga var killar, under värsta ”tafs” -perioden). Förresten kalla det för vad det är att, tafsa är sexuella övergrepp. Men då var det ju bara tafsa. Hursomhelst då fick vi höra av lärare att ”kärlek börjar alltid med bråk” och ”kolla rär sådana”. Thats it. Själva sprang jag o tjejkompis för livet varje rast och hem från skolan för att undkomma fingrar på våra mest intima kroppsdelar.

      Nu är jag iofs på fel sida av 40-års strecket men jag stötte aldrig på något liknande och ingen av mina vänner heller.
      Uppväxt i en svensk småstad.

        Men du kan inte helt säkert veta vad dina vänner utsattes för. Jag gick på lågstadiet i början av 90-talet och minns en gång när den vad snöbollskrig. Snön yrade och det var barn som kastade snö överallt och plötsligt blev jag nerknuffad i en snödriva och en äldre kille börjar tafsa på mig mellan benen. Jag blev så chockad så jag bara låg där, 7 år, och sa aldrig ett ord till någon.

          Fy fan ☹️

        Vet inte vad du menar med ”fel sida”, men jag är på rätt sida, 48 år, och under både mellanstadiet och högstadiet så fick vi tjejer alltid duscha snabbt efter gympan, ifall killarna fick för sig att storma omklädningsrummet, och de som fick bröst tidigt fick alltid vara beredda på att nån kom och klämde till. Ett litet samhälle där alla kände alla, ungarna hade samma klasskompisar från ettan till nian och bara nån enstaka utlandsfödd.

          Ja det är det som är så märkligt. Att upplevelserna kan variera i så hög grad.

            Nej. Det märkliga är hur jävla vanliga upplevelser som den här ovan är.

              Blir man tystad, hånad eller ifrågasatt varje gång man vill säga att man inte blivit utsatt är det ju inte så märkligt att de mörka berättelserna framstår som helt dominerande.

                Men varför är det så viktigt att tala om att man själv inte blivit utsatt när någon annan berättar om vad de själva blivit utsatt för?

                Jag skulle aldrig få för mig att säga att jag aldrig blivit rånad om någon berättar om när de blev rånade till exempel. Jag har aldrig haft inbrott, måste jag tala om det så fort någon berättar om inbrottet de hade i sitt hus? Vad är det för konstigt behov man har..? Kan man inte bara lyssna på någon annans upplevelser utan att känna att man måste berätta att det ALDRIG har hänt en själv..?

                Finns statistik som visar på hur många tjejer som är utsatta i skolor. Inget mörkas bara för att man inte behöver ta över en diskussion om övergrepp med alla historier där övergrepp inte skedde. Är ju jättelöjligt att måsta ”nyansera” bilden när folk berättar om vad de själva varit med om.

                Du blir hånad för att du INTE blivit utsatt?
                Du ser inte att ditt uttalande är ett hån och försök till att tysta de utsattas historier?

                  Hur tystar jag någon för att jag skriver att jag inte har varit med om något liknande? Jag förstår verkligen inte argumenten här. Jag tycker verkligen synd om alla utsatta men jag delar inte dessa erfarenheter. Hur kan jag tysta någon genom att skriva detta. Är utrymmet på något sätt begränsat? Får bara 10 personer skriva vad dom har varit med om och har jag tagit en plats för någon annan?

                    Om du hade skrivit att du är tacksam över att inte behövt uppleva det hade din kommentar upplevts annorlunda.
                    Nu skrev du som att du inte ens sett något liknande trots att du bor i en vanlig svensk stad.
                    Du ser inte skillnaden mellan din kommentar och mitt första förslag på formulering?

                      Ja men jag antog att jag inte behövde vara så övertydlig i mina formuleringar men jag hade visst fel.
                      Det är självklart för en normal människa att inte vilja bli utsatt för våld eller övergrepp så jag skrev inte det, det är underförstått.
                      Jag ville bara fundera på varför många av oss har så olika upplevelser. Har det med ålder att göra, vart vi bor eller något annat. Nu blir jag i och med det kallad för att vara empatilös och för att vilja tysta andra människor.
                      Ni har nog rätt här inne, det finns bara plats för en vinkel i den här historien och skillnader i erfarenheter ska inte belysas.

                      11:59, ta av dig offerkoftan och fundera över hur du uttrycker din ”nyfikenhet” kring varför det finns skillnader i erfarenheter.

                    Ditt sätt att uttrycka dig förminskar och omyndigförklarar de som pratar om det de varit utsatta för, och i förlängningen tystar det historier som behöver komma fram. Klarar du inte själv att se det kan jag nog tyvärr inte hjälpa dig.

                      På tal om att förminska och omyndigförklara.

                      Ok, det är syndast om dig som INTE varit utsatt och som får påpekat och pedagogiskt förklarat för dig hur dina kommentarer uppfattas som oempatiska och hur du derailar en viktig diskussion.
                      Vill du att vi ska prata lite mer om hur DU känner?

                Jo, jag förstår vad du menar. Har en avlägsen bekant som börjat sprida ut berättelser för att få uppmärksamhet. Sen blev lögnen så stor att hon inte kunde sluta. Sympatierna och det rörande stödet var fantastiskt och hon kunde inte göra dem besvikna genom att pudla. Så där är hon med en lögn som äter upp henne precis som hon äter Citalopram…

        Varför måste du tala om du inte utsattes för något. Helt osympatiskt och vad är du för människa!

          Vadå osympatiskt. Är det bättre att måla upp en värld helt utan nyanser där alla kvinnor alltid är utsatta för sexuella övergrepp. Jag är en människa som tycker om att se hela bilden däremot jag vet däremot inte vad du är för någon.

            Fint att du nyanserar!
            Om din bästa vän en dag berättar för dig att hen fått cancer, då nyanserar väl du direkt med ett: ”Jag har ALDRIG haft cancer!”
            Eller om en kollega är med om en bilolycka, så kör du: ”Jag har ALDRIG krockat med bilen!”
            Så att vi ser ”hela bilden” – alla har ju faktiskt inte cancer / krockat!

              Glöm inte att lägga till att du därtill inte känner en enda som varit med om en bilolycka. Säg det gärna lite anklagande så att det låter som att du misstänker vännen för att ljuga om att det var just en olycka. Du kan om du vill säga att du hört talas om en som var med om en krock men att hen var full och orsakade krocken själv.

              Nyanser!!!

                Exakt!
                Man får mer än gärna lägga till med lite victim blaming:
                ”Jag har ALDRIG haft cancer, men så lever jag ju väldigt sunt också!”

              Tycker du att det är rimliga jämförelser?
              I en diskussion om övergrepp i skolan blir det en skev bild av skolan om alla som aldrig blivit utsatta måste tiga.

                Det ger inte alls en skev bild. Inte om man har någon typ av egen tankeförmåga.

                Varför är jämförelsen orimlig tycker du?

                  Eftersom många har en helt ok skoltid utan sexuella övergrepp. Bilden av skolan blir ju helt sned om bara de utsatta får beskriva skolan.

                    Och många går genom livet utan att vara med om en bilolycka eller få cancer. Bilden blir sned om man inte poängterar alla som inte har cancer/är med om bilolyckor när någon berättar om sin cancerdiagnos eller när man pratar om att förbättra trafiksäkerheten.

                      Det är ju under en hel livstid och i människors privata liv. Pratar man om skolan, där man måste gå pga skolplikt, och i vilken huvudmannen har ansvar för barnen medan de vistas där, måste man vara mer nyanserad.

                      Det här är ett kommentarsfält, ingen statistisk undersökning – men sådana finns det också!
                      Vassego:
                      https://www.mucf.se/fokus-20-om-sexuella-trakasserier-i-utbildningsmiljoer
                      ”60 procent av tjejerna och 18 procent av killarna uppger att de utsatts för sexuella trakasserier en eller flera gånger”, så du och din ”nyansering” är (tyvärr) i minoritet. När du skriver ”många har en helt ok skoltid utan sexuella övergrepp” är det (tyvärr) inte ens sant, de _flesta_ tjejer har upplevt detta. Det är (tyvärr) DU som ger en helt sned beskrivning av skolan utifrån din subjektiva upplevelse och åsikt.
                      Så, får vi nu lov att prata om det gigantiska problem som sexuella trakasserier är nu?

                      Nej jag tycker inte att man måste vara mer nyanserad. Att tjejer utsätts av killar är ett problem. Det betyder inte att alla killar utsätter eller att alla tjejer blir utsatta. Eller att alla tjejer är änglar.
                      Man måste kunna prata om problem på skolor, arbetsplatser, osv utan att behöva sitta och lyssna på hundra historier om situationer där det inte var något problem alls. Speciellt när någon berättar om en upplevelse. Varför ska då tio stycken påpeka att det aldrig hänt dom. Det har ju uppenbarligen hänt den utsatte och det är vad diskussionen handlar om. Kanske kan ni skapa en tråd längre ner där alla kan berätta om tillfällen då de inte var utsatta. Om ni nu tycker att den vinkeln är viktig att få med.

                      Om min chef tar upp ett arbetsmiljöproblem eller att en medarbetare känner sig utsatt på jobbet, ska då resten resa sig upp och tala om att de AALDRIIIG har känt sig utsatta, att det är viktigt att nyansera.

                      Precis. Man MÅSTE vistas i skolan. Tänk dig att vara tvungen att varje dag gå till en plats där du blir utsatt för sexuella trakasserier och du vet inte om du får vara ifred under dagen och får ständigt vara på din vakt.

                      Men nej, det viktiga är att prata om alla som inte känner så.

              Jag har aldrig nekat eran rätt till era historia men om ni skriver att så gott som alla kvinnor har eller har haft cancer så kommer jag att skriva nej varken jag eller mina vänner har haft det. Det är så enkelt.
              Ibland tror jag att ni vill att världen ska vara en mycket mörkare plats än vad den faktiskt är.

                Om 60% har haft cancer får man då inte säga att majoriteten har upplevt det och att det är viktigt att diskutera och göra något åt?

                Ser för övrigt INGEN här som skriver att _alla_ varit med om detta, utan de flesta uttrycker egna upplevelser, varpå du bara MÅSTE inflika att minsann INTE ALLA varit med om det – det är DU som pratar om ALLA vs INGEN och hävdar något slags tolkningsföreträde enbart grundat på dina personliga erfarenheter.

                Man måste lyfta problem som är vitt spridda trots din anektdotiska bevisföring för att lösa dem.
                Testa att diskutera ditt sätt med Gapminder. De för gärna fram att världen blir bättre, UTAN att förminska de existerande problemen. Du vet, allt som du inte gör just nu.

                Läs på lite innan du förminskar andra människors problem.

                Vem har sagt att ALLA kvinnor har varit utsatta i skolan? Folk delar erfarenheter varpå vissa tycker att det är så extremt viktigt att under dessa erfarenheter poängtera alla som INTE varit utsatta. Det är ingen nyansering, det är att förminska någons upplevelse.

        Jag är med på ”fel” sida (40 plus alltså). Och i perioder i mellanstadiet drogs tjejer in av flera killar på toaletterna för att där dras av byxorna….). När jag tänker på det i vuxen ålder vet jag inte var jag ska ta vägen med de känslorna! Detta hände i en småstad och killarna var Svenssonbarn!

        Det var och är nog ganska mycket som jag inte visste och vet om mina vänner. I vuxen ålder så har jag fått reda på att barndomsvänner blivit utsatta för misshandel, incest och annat som jag ej hade en aning om.

          Ja, hare gudrun. Som vuxen kan jag tänka tillbaka till barndomen och ”läsa” vissa vänners beteende då utifrån det jag vet idag om hur barn kan reagera på olika former av kränkningar. Så j*vla sorgligt att tänka på vad de antagligen hade för bagage och vardag att hantera.

        Jag tänker att det kanska kan handla om att man ”förr” inte pratade om det på samma sätt som idag. Jag gick i skolan på
        80- och 90-talet och har kommit hyfsat lindrigt undan under skoltiden. Men då var det också så att allt som idag räknas som över gränsen ursäktades med ”han är nog kär i dig” (från vuxnas håll). När jag idag pratar med vänner från den tiden framkommer att visst hände ett och annat men det var inget man pratade om då. Det hörde till det normala.

          Båda mina döttrar, som går på låg- och mellanstadiet nu, har under sin skolgång fått höra ”han är nog kär i dig” när nån kille behandlat dem illa, som i puttat ner från gungan, trängt sig i kön, ryckt sak ur händerna eller förstört något för mina barn.
          It’s still alive.

            Det där är så konstigt för sånt är så himla mycket på tapeten under temadagar och vidareutbildningar och liknande nuförtiden. Att ”han är kär i dig” aldrig får användas för att skyla över mobbning/trakasserier.
            Jag undrar vilka lärare det är som inte kan ta in detta? Eller är det fritidspedagoger? De kanske inte får lika mycket vidareutbildning.

            Skillnaden är väl att idag höjer man faktiskt på ögonbrynen och ifrågasätter om skolpersonal säger nåt sånt.

              Om man får veta det ja. Det var en slump att jag fick veta från mina barn. Vi pratade om könsroller historiskt och liknande och jag nämnde hur konstigt det var att vuxna ”för i tiden” kunde säga just detta. Mina döttrar tittade då på varandra och utbrast: ”det säger de nu också!” och berättade om några situationer där detta hänt. Tror det sitter så djupt rotat hos vissa vuxna som en slags lättvindig ”lösning”.

                Ja självklart! Får man inte veta om det är det svårt att reagera.

      Vad hemskt! När och var skedde detta?
      Jag kan gick i skolan på 80-talet och var helt förskonad från tafsande och trakasserier.

      Jag gick i högstadiet på 80-talet och vi hade stora problem med att killarna i vår klass tafsade, drog upp tröjan på oss tjejer etc. Gick så långt att det blev krissamtal med elever och föräldrar. Flera av mina tjejkompisar har fortfarande svårt att ha tajta tröjor där brösten framhävs pga detta.

        Men vilka idioter! Vad hade de för föräldrar dessa killar?

          Men snälla nån, tror du att alla dessa killar har ”dåliga” föräldrar.

            De har uppenbarligen inte fått lära sig grundläggande respekt i alla fall.

            Eh ja??? Menar du att killar som tafsar på tjejer kommer från hem där pappa respekterar kvinnor och mamma har god självkänsla?
            Skulle inte tro det!

            Vad är din förklaring då? Har själv två tonårsgrabbar här hemma som aldrig skulle göra något sådant mot en tjej. Helt enkelt för att de har lärt sig att ha RESPEKT för människor, oavsett kön.

              Exakt.
              Enligt mig har föräldrarna jättestort inflytande.
              Till exempel hur man pratar hemma om män och kvinnor.
              Hur pappa pratar om kvinnor och hur han behandlar mamma och andra kvinnor.
              Hur mamma pratar om sig själv och om kvinnor.
              Hur man pratar om klasskamrater och vad man lär barnen genom praktiska exempel, till exempel att bjuda alla på kalas, att umgås i blandade sällskap.

              Visst, lev i din illusion.

                Nej, ta mig ur den. Förklara!
                Det är alltså pappor som respekterar kvinnor, respekterar individer i allmänhet, som får söner som drar upp tröjan på klasskamrater och klämmer på deras bröst?
                Förklara då för mig alla de killar som ALDRIG tafsar, vad är skillnaden mellan dem och tafsarna, om det inte är uppfostran?

      Tidigt 90-tal var det en mardröm att vara bland de första att få bröst. Känner igen det här.

        Det där låter helt sjukt. Var ni vänner innan eller var killarna dumma i huvet överlag?
        Varken jag (högstadiet 80-talet) eller min dotter (högstadiet 2010-talet) har blivit tafsade på.

          Inte dina eller din dotters klasskamrater heller?

            I min lilla byskola förekom det definitivt inte. Min dotter hade inga tjejkompisar i högstadieklassen, då hon inte var cool nog, så om de andra tjejerna var utsatta berättade de ju inte för henne. De höll henne på avstånd för att inte riskera sin coolhet.

              Hur vet du att det inte förekom i din lilla skola bara för att du inte var utsatt eller såg? Jag gick också i en mycket liten skola och trodde att allt var frid och fröjd. Har långt senare fått höra vad som dagligen hände ett par tjejer på skolan.

                Därför att alla umgicks med varandra hela tiden då vi var så få barn.
                Tänk om någon skulle ifrågasätta en berättelse om övergrepp här? Det skulle bli raseri i kommentarsfältet.
                Men att ifrågasätta en berättelse om en bra välfungerande skola är normalt?
                Acceptera att alla inte hade en dålig skola och en dålig uppväxt! Det fråntar inte de övriga deras upplevelse, man kan ha haft det dåligt fastän andra har haft det bra!

                  Jag frågade bara hur du kunde veta. Det är ju en sak att säga att man själv inte blivit utsatt och en annan sak att säga att ingen annan heller blev det.
                  Självklart finns det skolor där övergrepp inte sker, och alla har inte blivit utsatta. Jag ifrågasätter bara att man skulle ha sådan koll på hur andra i klassen upplevde det, bara för att man själv upplevde det som bra.

                  Jag lovar att taskigaste killen i min klass skulle beskriva det som att skolgången var bra och att ingen var utsatt om du frågade honom tex. Betyder inte att tjejerna skulle beskriva det likadant. och med det menar jag INTE att du var ”taskiga killen” i klassen.

                    Jag är tjej för det första. Och jag är en såndär mesigt snäll person som definitivt inte gjorde en fluga förnär i skolan.

                      och poängen flög helt över ser jag. Nåja..

                      Skön attityd du har. Härskarteknik. Kände du att det behövdes?

                      Om allt du tog med dig från min kommentar var att du vill påpeka att du var den snälla tjejen så ja, då tycker jag att det behövdes. Kan hänvisa till min sista mening i kommentaren om du känner att du missade den.

                    Du insinuerade ju att hen är man…

                      Nej, jag pratade om den elaka killen i min klass som ett exempel. Sen skrev jag att jag för det inte antog att hen var den elaka killen i sin klass för att förtydliga att det var ett exempel och inte ett antagande om hen. Jag har ingenstans insinuerat att hen är varken kille eller elak.

                      haha va??

          Det kan också var så att din dotter inte berättar det för dig (hoppas verkligen att jag har fel)
          Men när jag gick i högstadiet i början på 2000 så var det inte ovanligt att killarna daskade en på rumpan, klämde och stormade in i omklädningsrum efter gympan. Jag yppade aldrig ett ord om detta till min mamma

            Min dotter blev illa behandlad av tjejerna, inte av killarna. Så jag har sett andra sidan av myntet = elaka falska tjejer.

              Tog länge innan den här kommentaren kom.

                Ja för vadå? Ingen får förstöra narrativet?

                  Nej men när man pratar om hur killar tafsar och förgriper sig på tjejer så är det väldigt viktigt för vissa att poängtera att tjejer är så falska och elaka. Fokusförflyttning.
                  Ja, alla vet att även tjejer kan vara elaka. Men det är inte vad som diskuteras här.

                    Tycker det är högst relevant.

                      Det märks att du tycker det.
                      Nämner du det i alla diskussioner?
                      När man pratar huliganvåld, gängkriminalitet, män som misshandlar andra män, när killar är elaka mot andra killar i skolan…? Eller är det bara när man pratar om hur killar utsätter tjejer som du tvångsmässigt måste flika in att tjejer också är så elaka?

                      ”Tvångsmässigt” för att man tycker lite annorlunda än du?
                      Jag skulle lika gärna kunna säga att du tvångsmässigt tjatar om killar trots att ”inte alla killar”, men det låter jag bli. Hur intressant blir diskussionen om alla som avviker från huvudtesen ska vara tysta?

                      Hur är det högst relevant i det här sammanhanget? https://sv.wikipedia.org/wiki/Whataboutism

              Jag har blivit jagad av kossor, jätteobehaglig upplevelse faktiskt. Jag vill gärna att vi diskuterar det nu.

                Mina kor har aldrig jagat mig!!!

                  Kossorna var faktiskt snabbare än killarna på skolgården också = värre!
                  Plus så j*vla psykande att de inte sa vad de ville heller = så mycket värre!

                    INTE ALLA KOR!!!

                      Nej, sant. Jag har faktiskt träffat massor av jättegulliga kor, som aldrig skulle komma på tanken att jagas. Som bara tuggar gräs och tittar så där gulligt på en. Jag ska tänka på det nästa gång attack-korna dyker upp, så känns det säkert bättre!

            Nuförtiden pratar man jättemycket om
            sånt här, jag tror de flesta tjejer vågar berätta om det idag.

              Om de VET att det är något att berätta. Normaliseringen verkar fortfarande, starkt!
              Mina barn berättade att de hört kommentaren ”sådär gör han bara för att han är kär i dig” när vi konkret pratade om just detta (som jag trodde föråldrade) uttryck. Inte när det hände, och då pratar vi MYCKET om sådana här saker – vad som inte är ok, att man ska säga ifrån etc.

                I mina barns skolor är det konstant fokus på ”könsroller”, stereotyper, att behandla tjejer och killar lika.

                  Jättebra, i mina barns skola också, och ÄNDÅ har de upplevt detta – det är hela poängen!
                  De som säger det ser inte på det som att behandla någon illa, eller ojämlikt. Det är i många fall NORMALISERAT, ingen tror att något farligt har hänt – inklusive barnen som får höra det.

      Oj! Så sjukt. Var inte heller med om det på min skola. Född 1988 i Stockholm.

        Samma!
        /88a i Sthlm

        Men gud, ska inte alla som INTE blivit våldtagna börja berätta det också? Idioter

          Varför är det bara en sida som ska höras?

            Är du seriös nu?

            Ska man göra så med alla ämnen?
            Förlossningsskador uppmärksammas – alla som INTE är drabbade av förlossningsskador måste tala om det
            Våld i nära relationer uppmärksammas – alla som INTE är utsatta för våld måste få plats i debatten
            Nolltolerans mot fyllekörning – alla som INTE kör fulla ska också vara i fokus

              Förlåt men pratar man om ungdomar är det väl helt sjukt om man bara får nämna alla som beter sig illa eller blir illa behandlade? En stor del ungdomar är snälla mot andra, det finns tjejer som inte blir tafsade på. Ska vi bara utmåla allt som skit?

                Håller faktiskt med. Och ja, angående förlossningsskador så tror jag att det är bra att påminna om att många förlossningar faktiskt går jättebra också.

                  Men måste man påminna om det när man pratar om problemet med de som INTE går bra? Hur löser man problemet genom att hela tiden behöva påpeka att inte alla drabbas av skador eller att inte alla blir utsatta. Problemet är att vissa blir utsatta, det måste få pratas om och det måste få problematiseras utan att de som inte är utsatta ska vara i fokus.

                    Fast ni funderar ju aldrig på någon lösning på problemet. Det handlar ju bara om skuldbeläggande och sedan stannar det där.

                  Ja många barnmorskor ser en överdriven oro hos kvinnor pga för mycket fokus påse förlossningar som går dåligt, när den stora majoriteten faktiskt går bra.

                    Men det är ju viss skillnad att nyansera bilden för den enskilde gravida kvinnan när hon sitter på möte med barnmorskan och är nervös och orolig för skador.

                    En annan sak att, när man pratar om problem med förlossningsskador, känna att man måste tala om alla kvinnor som inte får men efter en förlossning. Om en grupp kvinnor lyfter hur de har blivit utsatta och att det måste till förändring, så hjälper det inte att lika många kvinnor poängterar att de inte alls varit utsatta. Går du längst fram i barnvagnsmarchen och ropar om alla som inte dött under förlossning? Sätter du dig brevid BB-ockupationen i Sollefteå och visar på alla förlossningar som INTE lagt ner, för att nyansera bilden lite?

                    (Det är fan inte en ” överdriven” oro att bli skadad för livet av en jävla förlossning, det är att försöka släta över och inte förberedda sig.
                    Stå upp när du ska krysta ut barnet eller sitt på förlossningspall, eller på knäna för att försöka undvika skador ligg inte i sängen , fråga om dom har fått utbildning i hur man undviker förlossningsskador.)

                Fast vi vet ju redan att vissa ungdomar mår/mådde bra. Nu vill vi lyfta de som inte gjorde/gör det och de som blev utsatta.

                Ja, en stor del är snälla mot varandra. Men vi pratar väl om problemet med de som inte är snälla nu? Och specifikt pratar vi om killar som utsätter tjejer.

                Du kan väl starta en egen tråd på öppet spår om alla situationer där ingen blev utsatt i skolan om du tycker att det är viktigt. Men det är jättekonstigt att känna att man måste poängtera alla solskenshistorier så fort man belyser ett problem.

                Det är ju som att prata om problemet med gängvåld och sen samtidigt behöva belysa alla som INTE ägnar sig åt den typen av kriminalitet. Alla som INTE är med i gäng måste få tala om det i den debatten så att det blir tydligt att inte alla medborgare är gängmedlemmar. Förstår du hur debatterna skulle se ut då? Lite måste man ju kunna tänka själv. Att en del berättar om sina upplevelser eller att ett problem diskuteras betyder inte att alla är utsatta. Man måste inte poängtera det hela hela tiden. Det är att flytta fokus från problemet och det är att förminska de som är utsatta.

              Självklart ska båda sidor höras vid alla tillfällen. Det är en grundpelare i demokratin så vad är problemet?

            I flera år är det ju bara en sida som har hörts, den som visar att allt är frid och fröjd. Nu när den andra sidan kommer på tapeten är det ”orättvist”?

              Ja men verkligen!!!!

              Nejdå – ALLT GÅR BRA!!!
              INGEN blir utsatt, ALLT är friiiiiiid och frööööööjd!

                Är det någon som påstått det?

      Gick i skolan på 90-talet i ett litet samhälle och där var det också vanligt med tafsande. Det värsta var att det var så normaliserat att det blev en grej om bekräftelse för de tjejer som blev utsatta, de var snygga och populära nog för att få killarnas uppmärksamhet.

      När jag tänker efter var det ju helt galet så mycket som hände, minns att en del tjejer kunde bli omringad av typ 3 stycken och så tog de av henne tröjan, pågick under mellanstadiet.

      Vad jag minns var det inte någon tjej som sa ifrån heller men det här var ju långt innan en blev mer medveten om hur fel det var. Det var liksom ”normalt” och något alla accepterade skulle hända i mellanstadiet, då var det liksom vår tur.

        Det du skriver kunde jag lika gärna skrivit!! EXAKT så var det!

        Det konstiga var att lärarna såg detta beteende nästan varje dag.

      Gick i skolan i slutet av 90-talet och detta hände mig också. Inte hela skoltiden, men det var en period när vi gick i 3an eller 4an som några killar i en annan klass fick för sig att jag och 2-3 av mina tjejkompisar var deras offer.

      Hade panik varje gång det ringde ut för att de jagade oss över hela skolgården för att tafsa. Och det fanns INGEN fristad. Man fick inte gå in och låsa in sig på toa utan man var tvungen att vara ute. Man fick inte gå utanför skolgården. Inga kompisar vågade säga ifrån. Och när vi sprang och försökte få hjälp från lärarna som stod i en klunga på skolgården så skrattade de bara och sa ”killarna är bara kära i er!”.

      Går inte att beskriva den utsattheten. Att det bara fick hända och lärarna typ hejade på. Där och då lärde man sig. Att man måste vara rädd för killar, för när de ger sig på en så är man helt ensam. Oavsett ålder och oavsett vad de gör med en.

        Är förresten uppväxt i en liten, liten stad.

        Detta är helt sjukt, att lärare/skolpersonal/vuxna kunde säga så. Barn får ju en helt förvriden syn på vad kärlek är om de tror att det är lika med övergrepp.

        Inte konstigt att det blir en så lång sträcka för många kvinnor att säga ifrån och ta sig ur destruktiva förhållanden när de får lära sig som små, i skolan, att killar som tafsar och begår övergrepp på dem ”bara är kära”. Detta i sig är ju ett gigantiskt problem.

        Att inte bara normalisera det, utan få det till att det är så kärlek ser ut. Detta borde det talas mer om, hur förödande sådana lögner från vuxna är och hur det kan skada långt fram i tiden. Man är så formbar och receptiv som barn och får ofta en bild av hur saker är, som senare cementeras och blir till sanningar. Hoppas verkligen att vuxna slutat sprida dessa galenskaper.

        Herregud skulle kunnat vara jag som skrev den här kommentaren. Berättade nästan ordagrant detta för min sambo häromveckan!

        Vidrigt hur man fick känna sig så maktlös som barn pga vuxna som inte tog ansvar.

      Jag är född -92 och så tidigt som i 3e klass försökte killar rycka upp dörren till omklädningsrummet, ofta lyckades de. Skolan var 1-5e klass så det var unga pojkar som betedde sig så.

      Jag hade två killar på dagis som slog mig eller tvångshånglade med mig. Till och med inför fröknarna men då var det gulligt och ”kärlek”. Idag är man hardcore BDSM och träffar bara kvinnohatande män. Undrar vart det kommer ifrån……

      Men kontentan är väl att samhället i stort möjliggör sådant beteende hos män från det att dom är små. Alla måste ta samma ansvar, man mest män eftersom vi kvinnor riskerar att dö om vi säger ifrån eller tackar nej till en oönskad invit.
      Till er kvinnor som hänger här och hatar feminism, ni är lika skyldiga till övergreppen på kvinnor, När ska ni fatta att feminism är livsviktigt??

        Ja för att se sig själv som feminist är vad som gör skillnad, inte hur man är som person.
        Tänk på det alla som jobbar med att bidra till ett bättre samhälle, om ni inte kallar er för feminister så spelar vad du gör ingen roll, du är skyldig till övergrepp på kvinnor.

      Ja, känner igen det där. Gick i ”fin” skola i storstad i slutet av 90-talet och vi hade några tjejer som fick bröst tidigt. Det hände ofta att killarna i klassen (då 11-13 år typ) gängade ihop sig, och la en av tjejerna på borden i klassrummet och höll fast henne så de kunde klämma och tafsa, fast de sa nej och försökte komma loss. Därutöver tafsade de gärna i förbifarten, då på nästan alla. Vuxna sa bara att killar var så i den åldern och att de inte kunde formulera sina känslor på annat sätt.

    Han blev väl inte heller friad – förundersökningar lades ner. Lite skillnad va.

      Nu pratar jag generellt och inte specifik om detta fall.
      En förundersökning läggs ned om det saknas bevis mot den tilltalade för en fällande dom.

      En åklagare ska bara väcka åtal om åklagaren obejtivt anser att åtalet kan leda till en fällande dom.

      Så det finns ingens mening med att gå till domstol i ett fall där inte åklagaren ser att det finns någon chans till fällande dom.
      För reultatet skulle till 100% bli en friande dom.

      Det är grundbulten för en säker rättstat, för att kunna dömmas måste det finnas någon form av bevisning.

        Vilken tur att du kan berätta hur det ligger till

          Ja, det är snarare positivt än ren tur att någon som har kunskap orkar ta sig tid och förklara hur det hela fungerar.

          MÅNGA lever i villfarelsen till exempel att det är polisen per se som fattar beslut om anhållande…
          Samt att en person som är misstänkt per automatik anhålls och att om hen släpps så betyder det att hen inte är misstänkt längre…

          Vad menar du? Det var ett otroligt bra, objektivt och insiktsfullt inlägg i en diskussion med ,i övrigt, lågutbildad samtalshöjd.

            Hahaha.

          Jättebra att någon som vet berättar hur det verkligen ligger till. Det finns alltför många naiva (ungdomar?) här som tror/hoppas en massa, utan belägg. För ett par veckor sedan var det en stackare som trodde att inget kunde vara mer än 100% – det säger väl allt.

            Beror på sammanhanget. ”Jag litar på dig till 110%” osv eller att ett pris höjts 200%, är ju helt olika.

          Jag är så trött på folk som måste håna och avvisa alla som inte faller in i kören.
          Lewis skrev ett bra inlägg, håll med eller håll inte med men låtsas inte att din åsikt är mer värd än hans.

        Det är många, MÅNGA, som, precis som inom massa andra områden, har åsikter och VET en massa när det kommer till hur rättsystemet fungerar.

        Precis.
        Men enligt SJW cancelkulturen är det bättre att fälla än at fria..
        Ge alla anklagade sparken, bevis eller ej!!

        Jo han säger att Soran blev friad

        Fast vi alla vet att många förundersökningar läggs ned även om det går att styrka brott.

          Nej det vet vi inte.
          Är det så?
          Berätta mer i så fall, vilka brott då? Hur många? Vilket polisområde sker detta?

          Det är lättare att vräka ur sig skit än att försöka motbevisa skiten.
          Här får du faktiskt lägga fram lite bevis för skiten du kräkt ur dig.

            Absolut. Jag har arbetat med identitetsstölder i flera år. Kan ha bevis som ett inspelat erkännande, ip-adress och kameraövervakning men polisen lägger ändå ned fallen i 99% av fallen. Lyssnade på kompaniets podcast förra veckan där Kristoffer berättar att polisen tog en man som stal hans cykel. Gärningsmannen erkände också för polisen. Ändå lades ärendet med.

            Där var några exempel.

              Nej, killen erkände inte att han stulit cykeln. Han erkände att det inte var hans.

              Det du försöker med går sådär.

                Om du inte tror att polisen lägger ned fall som går att utreda då är du både dum och naiv.

                  Om du tror att polisen har resurser att utreda alla anmälningar som kommer in så är du både dum och naiv.

            Så om din cykel blir stulen, men ingen döms för stölden, så har brottet aldrig hänt?

            Spännande… själva brottet försvinner eller blir ogjort för att ingen kan dömas för det?

            Gällande sexualbrott är det ett stort problem att polisen inte gör allt som bör göras

            Utveckling av arbetsmetoderna vid utredning av våldtäkter – Polisen

            heter en rapport på ämnet

          Det där är bara en myt som många gärna vill tro på.

            Nej. Har gett dig flera exempel här ovan. Ledsen att göra dig besviken, men det är extremt vanligt.

              Alltså.. de fall du tar upp ovan gör det knappast extremt vanligt. Men jag antar att du sitter på den totala bilden och resten av ”sanningen” också.

        Håller med dig, det jag ställer mig kritisk till är snarare Jan G’s formulering ”Rättsmaskineriet friade honom”, för det gjorde de ju inte. För mig låter det på den meningen som att det gick till domstol och det gjorde det ju ej.

        S sa väl inte emot det heller?

          ? Mitt svar var till ’Lewis’

            Min kommentar var till Lewis. Soran är inte friad, precis som du säger. Sen måste Lewis in och skriva exakt samma sak som svar på din kommentar, mest för att mansplaina.

        Fast det finns ändå fall som faktiskt går till åtal trots att det inte finns finns chans till fällande dom. Allt går inte rätt till, även åklagare kan manipuleras. Och troligen finns även fall där det kunde hållt med bevis men det läggs ner.

    Gubbar ska inte uttala sig om saker dom inte vet nåt om. Håll dig till dina spiongrejer du Guillou.

      Ja vilket elakt och ynkligt uttalande av honom. Fy fan skäms!!!!

    Det måste kännas skönt för Jan att slippa vara rädd. Han behöver aldrig vara rädd hemma med sin ev partner, är ute själv, på besök hos släktingar, full på en fest eller på krogen.

    Det är inte lätt att vara Jan, en vit manlig höginkomsttagare med makt.

      Men han blir faktiskt utsatt för och av feminister. Han vågar inte gå hem lite rund om fötterna för någon kan ropa ”gubbjävel” efter honom, allt han har gjort i sitt liv kan hamna under lupp och då kan feminister tvinga honom att stå för någonting han trodde var glömt för länge sen. Han måste hela tiden tänka på vad han gör så att han inte råkar tafsa på någon eller vara sexistisk. Det är faktiskt svårt att vara man idag när feminister finns överallt och ser vad du gör.

        Utsatt av ”feminister”? Feminister??

        ”Råkar tafsa på någon”, vara ”sexistisk”?

        Ja, han kanske skulle fundera ett varv till över sitt beteende. På allvar. Och sen än nu ett varv över varför MÄNNISKOR önskar att han ska kunna stå för något han gjorde för en tid sedan. Och som inte blivit bortglömt.

          Det var ironiskt skrivet väl? Jag tolkade det som en ”buhu vad (inte) synd det är om Jan”-text.

          Men snälla…alla kan se att det var ironi i inlägget du svarade på.
          Ta ett djupt andetag nu. Personen tycker lika som du!
          Herregud vad folk hugger utan att tänka efter härinne.

          Det var ironi ? jag tycker att det ibland är kul att vandra runt kränkta mäns universum och försöka tänka mig in i deras ”utsatthet”.

      Du vet väl att det är vanligare att män utsätts för våld än kvinnor i offentliga miljöer. Det är bara när det kommer till våld i nära relationer som kvinnor drabbas hårdast så när han är ute eller på fest så är det mer befogat för honom att känna rädsla än för en kvinna.

        Generellt sett så överdriver kvinnor risken att bli utsatt och män undervärderar risken.

        Intressant nog så är det fortfarande män som utför våldet. Oavsett vem som drabbas. Är inte det fortfarande ett problem?

          Ja men det hjälper inte offret att denne delar samma kön som sin förövare. I debatter som dessa så utmålas alltid kvinnor som offer och män som gärningsmän även om det är vanligare att män också är offer.

          Testosteron är ett problem.

        Ja, av andra män!

          Och. Ska det vara någon tröst när man blir grovt misshandlad? Vilken tur att det var en man som slog mig och inte en kvinna för då hade jag blivit riktigt förbannad.

            Ja? Det är väl standard för män att den största kränkningen de kan utstå är att bli slagen av en kvinna, eller ännu värre, en feministisk kvinna. Då är det sjukskrivning för livet som gäller.

        Vid sexuella brott är kvinnor majoritet när det kommer till offer.

    Ni kvinnor ska tycka si och så.
    Ni ska uppleva detta.
    Så här ska ni känna om det här.

    Jag är en fin och duktig man som stöttar er när ni gör som jag tycker är rätt.

    Fenomen:
    Gamla gubbar som tycker saker på Internet.

      Läste kommentarerna under tex Bianca Kronlöfs instagraminlägg på aftonbladet på fb. Där gömmer sig jävligt många svin, tyvärr många i min egen pappas ålder. Känns som en generation som sopar allt under mattan…

        Vet inte vilken ålder du har på dina päron, men det är så totalt främmande från den uppväxten jag har.

        Min bild av de som dristar sig till att känna sig manade att nedvärdera andra människors upplevelser eller känslor, oavsett vad de månde vara, är följande:

        MÄNNISKOR SOM SJÄLVA MÅR DÅLIGT
        Detta i kombination med att just deras ”kön” etnicitet eller dylikt är det som utpekas gör att de känner sig exceptionellt träffade och manade att vädra sina känslor.
        Gärna i kombination med någon form av berusningsmedel.

        Jag tror INTE det har med låg eller hög utbildade att göra – tror det helt enkelt grundar sig i någon form av ohälsa.

        Vi har åsikter om tidigare generationer ”ni fattar inte” ”ni förminskar” ”ni gjorde såhär..” ”ni är lite dummare än oss”
        På samma sätt kommer kommande generationer ha åsikter om oss, om våra värderingar, om frågor som vi anser vara viktiga… och tycka att vi agerat fel / fokuserat fel / tänkte fel, att vi inte fattar osv.
        Försök vara lite ödmjuka för att var tid har sin strid.

    Pinsamt hur vissa influensers hoppar mellan varumärken. Chloe Schutterman har typ i två år marknadsfört produkter från Skinroller och har nu gått över till ett samarbete med Swish Clinic. Hon taggade dock Skinroller som samarbetspartner av misstag på sin story ? Undrar hur det känns för swissclinic att på sin betalda yta bli förväxlas med sin största konkurrent. Otroligt.

      hahahaha ?

    Oron inombords när jag umgås ensam med män som jag inte känner fullt ut är nog densamma som när jag går hem ensam när det är mörkt ute.
    Jag har varit med om att få en mans händer över hela mig när jag var på en fest med min pojkvän när jag trodde att värden endast ville gå husesyn med mig när min kille minglade med några andra. Blev sen hotad när jag tvingade bort tafsaren från mig.

    Jag tror inte att de flesta män kan sätta sig in i rädslan för och obehaget av att oinbjudet ha någon som gör allt för att ta makten över ens kropp endast på grund av att de känner sig inneha det privilegiet.

      Och det börjar så tidigt och finns överallt, på så många nivåer. Detta ett litet, litet axplock av saker som hände mig före jag ens blev tonåring:
      – utsatt för blottare otaliga gånger, på bussen, på lekplatsen, medan man väntade utanför nån mack där pappa tvättade bilen..
      – scoutledare som använde nån slags ”kittlingslek” till att brotta ner och hålla fast mig och tafsa över hela min kropp och i mitt huvud är det helt kortslutning – gör han verkligen detta?
      – killar i skolan som ska kolla och klämma och undersöka om man fått bröst än
      – kompisen som skulle ge skuldermassage och gång på gång ”råkar” komma åt brösten, igen – gör han verkligen detta, händer det här eller är jag tokig?

        Och: jag är uppvuxen i ”finare” medelklassområde. ”Lyckade” familjer med ”välartade” barn överallt.

          Jag har aldrig råkat ut för det, och jag har en teori. Jag är inte särskilt snygg eller attraktiv. Jag tror ärligt talat att snygga tjejer har det värre.
          Jag ser ut som någon som tillbringat lite för mycket tid på biblioteket, typ. Jag skulle vilja vara snygg och spännande, men samtidigt förstår jag att det har varit positivt att inte dra åt mig uppmärksamhet.

            Jag (10:06) var INTE snygg eller ”spännande”, utan tanig och duktig i skolan, utan något speciellt ”skönhetsintresse” – aldrig sminkad eller moderiktigt klädd, men inte heller utsatt pga mobbad eller nedtryckt.
            När ska folk förstå att detta inte beror på hur offren ser ut eller beter sig, utan att förövare kan ge sig på vem som helst!

            Myt. Alla kan bli utsatta oavsett vilka de är. Tex har det ju varit flera fall med funktionsvarierade, äldre och på andra sätt utanför normen, som blivit utsatta. Du har nog bara haft tur.

            Jag var den fula tjocka tjejen i min klass. Blev ändå utsatt för tafs och kommentarer om brösten osv. Skillnaden var att de tafsade på brösten samtidigt som de sa något om att de var så tjocka och äckliga, att jag fick passa på att njuta för ingen skulle vilja ta på mig annars. Tyvärr är man nog inte fredad bara för att man inte är den populära tjejen.

          Samma här!
          Det är också hemskt hur andra har normaliserat beteendet.
          I vuxen ålder får jag kritik för att jag håller en viss fysisk fistans till andra och ryggar till när en man klappar mig på låret. Om man är med om att män går över gränsen jämt, hur ska jag då inte reagera med ryggmärgen även när det är ofarligt?

            Haha what? ”När en man klappar dig på låret”?
            Ursäkta men i vilka sammanhang händer det? Det är väl högst onormalt överhuvudtaget att ta en annan människa på låren?
            Klagar folk på att du reagerar på det?

            Jag har absolut en allmänt distansierad attityd till folk, men jag tror inte jag är ensam om att tycka att det är klart över gränsen att ta på andras lår!

            Vem har tillåtit sig den invadenta attityden mot dig?

              Många olika män i olika typer av sammanhang. På möten, på en middag där olika vängrupper möts, på mingel.
              Tack för att du håller med mig!
              Jag har fått höra att jag ska uppskatta uppmärksamheten. Jag vill endast att den som typ är min partner (singel nu) får ta mig på låren, i passande sammanhang då.

                Oh my God….

                Nej det där är verkligen inte normalt och lyssna inte på dem som säger så!
                På jobbmöten eller under ett mingel spelar ingen roll!

                Den enda kroppskontakt som är ok utöver att handhälsa är möjligen att klappa någon på axeln om man är god vän med personen. Dvs GOD VÄN enligt båda.

                Att ta en kvinna på låren är ju bara såååå över gränsen.

                  Vi behöver nog sluta se sex som något helt normalt mellan två vuxna även om de inte är ihop.
                  Idag är det så självklart att se andra som potentiella sexpartners och tjejer ska vara öppna och frigjorda och vilja ha sex utan förhållanden etc.
                  Tjejer tror att de måste vara tillgängliga.

                  Ja. Att nån tar en på låren nej. Fick upp ett minne. Jag flög, satt i sätet bredvid en tjej somnade o när jag vaknade la jag ner handen över hennes lår o hoppade till när jag insåg att det var hennes ben. Hon tog det verkligen med ro o såg att det inte alls var avsiktligt. Gick så snabbt när jag vaknade o bara hjälp o nej!!! Tänk om jag varit hennes chef eller nåt. Hur invecklat skulle inte det ha blivit o pinsamt o alltid häng i luften ”var det medvetet?” vissa skulle nog släppt det direkt även då.

                    Jag har somnat på flyget och lagt huvudet mot bröstkorgen på mannen bredvid. Visst, jag är tjej och det finns inte samma utsatthet hos män, men jäklar vad obekväm han blev (jag med, men jag sov ju stor del av tiden). Han vågade inte säga något förrän jag vaknade till och lyfte på huvudet och fick ur mig ett ”men oj förlåt”. Han vågade inte möta min blick!

                      Dreglade du?

                      Det hoppas jag verkligen inte…?

        I tillägg till ”det vanliga”:
        – bli jagad över skolgården hela rasten av ett gäng killar
        – få kjol/klänning uppdragen om man kom i det till skolan
        – den superläskiga killen i kompisgänget som när man lekte gömme klämde sig in i ens gömställe och tvångshånglade en om man blev hittad av honom – skräcken när man satt där och hoppades att det inte var han som kom

          Killarna som la sig på golvet på skoldiscot för att se ens trosor och ljudligt berätta för alla hur de såg ut.
          Ingen vuxen reagerade någonsin

            Exakt!

        Massage är ju snuskisarnas ursäkt att få tafsa! Jag avskyr kroppskontakt generellt och har aldrig tagit emot massage, men skulle jag behöva massage blir det från en utbildad massör, definitivt ingen killkompis.

          Javisst, det var säkert mitt fel som ”tog emot” massage från en killkompis!

            Såklart inte! Det var hans fel som ville kladda och massera och dessutom tafsade på brösten. Men kroppskontakt med killar leder sällan till något bra, det är inte tjejers fel men samhället är för tillåtande generellt mot män som vill ”peta”. Det ska vara så fint och jämlikt. Men det funkar inte.

    Det är väl ett utmärkt exempel på att män har så lite att vara rädda för..

      Män har extremt mycket att vara rädda för.

    Intressant att Guillou ska prata om hämnd. Var det inte han som sänkte en hel skola pga sina traumatiska upplevelser där?

      Intressant att ingen ifrågasatte sanningshalten i den boken…

      Kommer ihåg när jag såg Ondskan och verkligen undrade hur sann hans historia var och hur extremt fånig den filmen var. Jag avskyr verkligen Guillou.

      Ja, blev någon dömd för JGs påstådda upplevelser där?
      Nej?
      Nej, men då har det väl inte hänt. Bara ett rop om uppmärksamhet från lille Jan – och det funkade ju!

        Tror aldrig han anmälde någon faktiskt.

          Det är ju det ultimata beviset för att han LJUGER!
          Om han verkligen hade på fötterna skulle det ju tåla att prövas rättsligt?
          Lögnare!

            Så om han inte anmälde ljuger han?

            Massor av brott anmäls aldrig, det betyder inte att offret ljuger.

              Hare gudrun vad ironi och humor flyger över huvudet på det här kommentarsfältet.
              JA – det var poängen!

    Jag är kluven i denna fråga. Lambertz och Soran har blivit friade i rätten samtidigt som samhället och media dömer ut dem totalt?! Kanske är det inte mer än rätt att de får gråta ut och ge sin version om de blivit ”dömda” i media samtidigt som rättsväsenet anser dem vara fria. Min personliga åsikt kring kladderi och perversa sexgrejer bör inte överösta den rättsliga domen i det offentliga rummet. (Jag tycker ju givetvis att de är svin men det är inget olagligt).

      Att ”kladda” är väl ändå olagligt? Måste väl gå under sexuellt ofredande eller?

        Nej då, man kan bara byta ut ord så slutar det att vara olagligt.
        ”Stjäla” är inte lov, men kalla det ’långlåna” så går det helt fint.
        ”Köra för fort” får man inte, men ”gladgasa” lite funkar – testa att säga det i nästa hastighetskontroll.
        ”Snatta” kan du åka dit för, men ”spontanplock” låter härligare – du bara får feeling på en grej och plockar på dig.

          Underbar kommentar!

          Eller kanske ”kladda” kan användas lite mer generellt om saker som då slutar vara olagliga?
          ”Kladda en grej” = stjäla, fast inte.
          ”Kladda gasen” = köra för fort, fast inte.
          ”Kladda deklarationen” = skattesmita, fast inte.
          ”Kladda på en tjej” = sexuella övergrepp, fast inte.

          Undrar för övrigt om Lambertz är lika kladdig mot män, då det ju ABSOLUT INTE är något sexuellt?

      Nej, de har inte blivit friade, åtalen las ner. Stor skillnad!

      De är inte friade i rätten. Kan du hänvisa till någon dom? Nej just det..

      Förutom att det faktiskt är olagligt att sexuellt ofreda eller trakassera någon även om du inte begår våldtäkt, så är det också helt fine att ”döma ut” individer bara på grunden att de beter sig som svin. Varken Soran eller Lambertz har någon rättighet att få vara kända, omtyckta människor.

      Det hade varit en annan som att typ låsa in dem i min källare pga tycker att de borde sitta i fängelse. Men jag måste inte backa någon av dem? Jag får döma dem? Jag kan säga att Lambertz är ett äckel och jag kan vägra betala för någonting som ger Soran intäkter.

    Guillou imponerar inte med den krönikan! Hans nervärderande sätt får honom att framstå som urtypen av okunnig gubbe!
    Men troligtvis kommer andra gubbar heja på och tycka att texten är bra. Det är märkligt att män inte är mer rädda för att deras döttrar ska råka illa ut. Men de verkar inte förstå. Vi har lång väg kvar verkligen!!

    Man skäms ju för hur gubbar tycker att dom bara måste yttra sig om allting, gärna saker som dom inte har ett skit med att göra, gubbyttringar. ? Att sedan absolut ingen i hans omgivning säger till honom att detta inte borde publiceras är ju ett skrämmande bevis på hur många som stryker dessa gubbar medhårs.

    Under min kandidat hade vi en lärare som var aningen provokativ, men som.för det mesta hade vettiga åsikter. Gömde flyktingar, vegan sedan 90-talet, klimataktivist sedan 80-talet, allmänt påläst osv. I allt utom kvinnofrågan. Han var på allvar rädd för det kommande matriarkatet för ”kvinnor skulle spärra in sådana som han”. Jag påpekade att det kanske var hans beteende som var problemet, varpå han blev förbannad över områden där män inte är tillåtna, att kvinnor är rädda för honom osv. Kaos.

    Bra Camilla och Elaine som använder era plattformar till att stå upp i en viktig fråga. Tack!

    Vi får aldrig tystas, låt oss påpeka orättvisor gång på gång. Skrika oss hesa mot allt mansvåld! Vi är starka tillsammans!

    Fast nu vet ju alla (ingen pratar om det dock?) att det är två olika typer av ”man danger alert” som blandas ihop hejvilt men det är liksom två helt olika diskussioner för målgruppen som det rör sig om är olika:

    Det är en helt annan femma att prata om sexism, tafs, övergrepp till skillnad från att inte våga gå ute sent på kvällen, som Camilla nämner i denna inläggs kontext. Rent generellt så är det ett faktum att etniska svenska män, västerlänningar i stort, drar inte okända kvinnor i buskar och våldtar.

    Snacket får gärna fortsätta men håll mer tydlig skillnad på vad man faktiskt snackar om.

    Kan svenska kvinnor aldrig uttrycka tacksamhet för hur bra män de faktist har när man vet hur illa ställt det kan vara i andra länder?

    Visst får man uppmärksamma problemen men varför aldrig ge erkännande?

    Det är arrogant och korkat.

      Men va? Jag har en jättebra manlig sambo. Jag uttrycker ofta tacksamhet till honom och om honom. Han vet att jag älskar honom och att han är en bra man.
      Trots det så är jag (och han) livrädd att min dotter ska bli tafsad på av någon kille i hennes klass och att ingen lärare/hans föräldrar ska ta det på allvar. Eller att hon ska tycka att det är så normalt att hon inte berättar om det. Eller att hon ska skämmas för det. Osv.
      Och trots det så är jag tacksam att hon inte blir utsatt för könsstympning som flickor i andra länder, att hon inte blir bortgift som barn, blir stenad om hon blir våldtagen osv.

      Två tankar min vän. Det går!
      Det går att vara tacksam för att man har det bättre än andra OCH jobba för att de problem vi trots det har ska försvinna. Menar du att vi ska acceptera att flickor blir utsatta för sexuella trakasserier i skolan bara för att kvinnor i andra länder har det värre? Ska man acceptera att han ”bara” tafsade, för han utsatte mig i alla fall inte för en så våldsam våldtäkt att jag dog av skadorna.

      Kanske är det männen som ska börja visa lite tacksamhet (och respekt) för de kvinnor de har. Speciellt när de vet hur lite tacksamhet kvinnor i andra länder får.

      DET är arrogant och korkat.

      Så vi ska jämföra oss med ”andra länder” och tycka att vi har det bra?
      Så det är inte vanliga mänskliga rättigheter som gäller? Normal rättvis fördelning av möjligheter, utrymme och resurser?
      Tacksamhet över att inte bli könsstympad, bortgift eller såld på bordell som 9-åring?

      Vem är arrogant och korkad här?

        Vanliga mänskliga rättigheter gäller män. Kvinnor ska bara vara tacksamma att de i alla fall inte blir könsstympade och att de har rösträtt. Le lite och var glada, visa männen tacksamhet.

          ???
          ???
          ???

      Du, testa att lev resten av livet på möglig havregrynsgröt – och var TACKSAM!
      Det är mer och bättre mat än de flesta får här i världen, du vet i ”andra länder”.
      Kör också lite 14 timmars arbetsdag med lön på 2kr/timmen, gärna i sotig/giftig/fuktig miljö – och var TACKSAM att du har ett arbete och får lön! Bättre betalt än de flesta i ”andra länder”.
      Var lite TACKSAM, för i h-v-ete!

        Fatta hur mycket havregryn man får för en lön på 28kr/dygn!
        *lyx*
        *TACKSAM*

      Troll eller incel?

    Jag är inte ett stort fan av drev oavsett vad det handlar om men innan Jan kritiserar feminismen kanske han borde göra sin del för kvinnors rättigheter.

    Snacka om att sälja ut sig för att va del av debatten. Kunde han inte skriva ner sina åsikter i Sin janbok. Han vill plocka poänger här. Vem vill ge honom det?

    Det stora problemet är att ingen vågar prata om varför en viss typ av män är så eftertraktade av många kvinnor. Han med hög status, självsäker, trygg och veta vad han vill mannen. Den här typen av män som många vet är direkt skadlig för både män och kvinnor är tydligen helt oemotståndlig. Kvinnor och män, tjejer och killar, har ett ansvar tillsammans att lösa problemen med stereotypa könsroller som ofta bara leder till problem. Om kvinnor slutar eftertrakta den här typen, så slipper vi också följderna av densamma. Med det sagt så är jag övertygad om att män har det yttersta ansvaret för att lösa dom här problemen, men det kommer aldrig att lösas utan om vi inte gör det tillsammans män OCH kvinnor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.