YouTubes annonser genererar nästan lika stora intäkter som Netflix

YouTubes annonser genererar nästan lika stora intäkter som Netflix enligt Finbold.com
Den senaste tillväxten i digital videokonsumtion, som skett på grund av pandemin och dess restriktioner, har gjort att plattformar som YouTube, höjt sig till till nivåer som nästan matchar Netflix, vad gäller intäkter.
Youtube har länge haft som mål att överträffa Netflix intäkter vad gäller annonspengar, och när siffrorna för Q4 2020 så visade det sig att plattformen tillfälligt att i mål.
Då registrerade nämligen Googles plattform 6,88 miljarder dollar i reklamintäkter, något som överträffade Netflix 6,64 miljarder dollar.
Youtube fick tyvärr inte fira så särskilt länge, eftersom Netflix, återigen, knep förstaplatsen när årets första kvartals siffror ställdes mot varandra.
6,01 miljarder dollar för Youtube, vilket motsvarar en procentuell skillnad på 17,4% till Netflix intäkter på 7,16 miljarder dollar.

Här nedan ser ni plattformarnas intäkter, sida vid sida.

Frågan är vad som händer med siffrorna när pandemin är slut?
Enligt Finbold har många valt Youtube framför Netflix pga att Googleplattformen erbjuder obegränsat med kostnadsfri underhållning, och även en möjlighet att själv tjäna pengar genom att ladda upp content.

Har du ändrat hur du konsumerar videos under pandemin?
Bytt plattform? Ökat konsumtionen? Börjat producera eget material?

68 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Fan vad man saknar tiden innan reklam på youtube (och typ överallt på internet).

    I slutet av en video så ser man knappt något eftersom 2 nya förslag dyker upp och tar över rutan. Vet någon hur man får bort det?

      Man lägger själv upp slutskärmarna i slutet på videon och kan välja vilka av ens andra videos som skall ges som tips. Det är ett bra verktyg för oss videoskapare som vill leda tittaren vidare till annat på ens kanal. Tyvärr inget tittaren kan ”ta bort” då det ligger pålagt av skapare själv.

      Ja du får be youtubern att lägga förslagen på en tom ruta i slutet istället för direkt på videon 🙂

      Jag betalar för Youtube Premium. Väl spenderade pengar så mycket som jag kollar och aldrig någonsin behöva se reklam ?

    Nyfiken på vad en youtuber tjänar på reklamen/ annonserna tex Mimi Höglin eller valfri normalstor svensk influencer. Någon som vet? Alltså snackar vi 20 000 i månaden enbart för reklamen? Mer eller mindre?

      Tycker nästan att det borde vara mer för Youtube. Vill minnas att någon bloggare skrev att hon fick 75 000 för ett månadssamarbete, kan ha vart Löwengrip och det var väl ett tag sen.

        Youtube kan inte bestämma hur mycket man kan få om man gör ett samarbete med ett externt företag. Det är upptill profilen och företaget att göra upp.
        Intäkter från Youtubes reklam justeras efter hur länge tittaren kollar och var tittaren kommer ifrån, en tittare från USA är värd mer än en tittare från Indien för att ta som ett exempel.

          Tack för förklaringen ?

            Ja jag menade inte reklamsamarbetet i själva videon utan för reklampauserna som youtube lägger in

      Jag jobbar på ett företag där vi säljer in Adspace på Youtube bland nordiska youtubers. För en Youtuber med ca 150 000 följare kan intäkten från ”reklampauserna” variera från 10 – 70k i månaden 🙂 (70 är dock ovanligt mycket, genomsnittet ligger det på 20-30k.)

        Tycker det är konstigt att du arbetar med det du påstår för då borde du veta att 1. Youtubes följare heter subscribers och inte följare. 2. Att antalet prenumereranter på en YouTube kanal har ingen som helst betydelse då det är visningarna som man utgår ifrån. 3. Annonsintäkterna på YouTube är minimala. YouTube själva tar mer än hälften av annonsintäkterna och för att en annons ens ska räknas så måste tittaren se hela annonsen. Med adblock så har jag svårt att tro att någon tjänar 20-70.000 i månaden i Sverige på endast YouTube annonser.

          Fast du har ju också fel. En annons du kan skippa kostar annonsören om tittaren tittar på 30 sekunder eller mer, men man måste inte se hela. Men sen finns det ju andra format, t.ex. unskippable annonser upp till 20 sekunder, eller bumper ads på 6 sekunder, där annonsören alltid betalar.

          Däremot helt korrekt att antalet subscribers inte betyder något, det är antalet visningar som är viktiga. Finns absolut ett gäng svenska YouTubers som tjänar 20-70K/månaden bara på annonsintäkterna. Den vanliga splitten är 45/55 kreatör/YouTube.

            45/55 youtube/kreatör ska det stå 🙂

          Nu svarade jag på Pippis kommentar där hen undrade över vad en normalstor svensk influencer tjänade, därav är det relevant med antal följare. Jag skriver även på svenska därför använder jag ordet följare :). Dom flesta tjänar faktiskt så mycket på endast YT-annonser i månaden. Therese Lindgren, Bianca Ingrosso, Linn Ahlborg och andra större profiler tjänar betydligt mer än så på en månad.
          Detta förutsätter ju även att man är signad av tex SplayOne eller Unitedscreen (vilket dom flesta är) som jobbar med att sälja annonsplatser åt YT-profilerna.

    YouTube premium är den streamingtjänst jag använder absolut mest. Har egentligen bara kvar Netflix för mina föräldrars skull.

    Netflix, viaplay, svtplay och youtube. Samma som innan pandemin. Finns såååååå mycket dokumentärer på youtube. Time team, Bettany Hughes, Joann Fletcher… ❤️

    Lite feedback i all välmening – detta är ett inlägg som kanske inte är jätteroligt.

      Jag tyckte att detta inlägget var väldigt intressant! Det är i helt i bloggens riktning.
      Betydligt mer intressant än att en skådis blivit trans, vilket inte har med denna blogg alls att göra.

        Finns ju en anledning till varför det knappt är några kommentarer trots att inlägget legat ute en timme

          Precis. Tror att bloggens läsare hellre läser om faktiska influencers än sånt här.

          Anledningen är nog snarare att ordet y o u tube är modererat så inga kommentarer med det ordet släpps igenom.

            Vilket är sjukt korkat när man skriver ett inlägg om den plattformen.

            Ja, det verkar vara modererat.

        Sett till antal kommentarer på inläggen så verkar ju dock inlägget om Elliot generera större intresse…

      Tyckte detta var intressant!

    Jag tror att du har råkat skriva fel i texten. Du nämner Google istället för Youtube. ☺️

      Google äger Youtube.

    Pandemin har inte ändrat mitt tittande på youtube.

    Jag har adblock av en anledning

      Jag med!

    Jag gillar verkligen inte att youtube svämmar över av reklam. Man vill visa något snabbt och så måste man vänta på att reklamen ska gå att stänga ner. I-landsproblem jag vet men det stör mig ändå.

      Jag får nästan aldrig reklam när jag är inloggad. Är jag inte inloggad får jag reklam hela tiden.

      Jag har inget emot reklam före och efter klipp men just under ett klipp och dessutom flera är fruktansvärt irriterande.

      Använder bara Youtube och SVT-play. Inget annat. GRATIS!

    Nu känner jag mig jättekorkad, men annonser på Netflix!?
    Va!?

      Annonser har jag nog missat, sådana som täcker hela rutan, men i många Netflix-producerade filmer och serier har jag sett att det står något i stil med ”innehåller produktplaceringar” högst upp i vänstra eller högra hörnet.

      Intäkter (Netflix via abonnemang och Youtube via reklam)

    någon mer än jag som tycker Benjamin Ingrosso är sjukt överhypad?

      Det är väl hela den familjen.

      Jag upplever Benjamin med ganska mycket hybris och lättkränkt. Det är också lite underligt för det känns som Benjamin alltid varit den som vill vara i centrum även inom familjen av det som de sagt offentligt så de känns som han aldrig fått kritik från någon utan varit helt skyddade av alla och att de själva inte heller vågat. Upplever ej detsamma med Bianca alltså det känns som att alla tippar runt på tå runt Benjamin och ser han mer som ett barn än vad folk gör kring Bianca alltså Bianca är med hypad men hon får ju även skit och vissa ser ju henne som en kunglighet verkar det som när folk pratar om henne men hon känns ändå mer självständig. Samtidigt minns jag när Benjamin var den i familjen som fick mest skit men sen slutade han vara med i Wahlgrens värld som huvudperson och då blev det helt plötsligt Bianca som fick all skit. Personligen gillar jag hela familjen men jag inspireras mest av Bianca karriärmässigt Benjamin’s musik är ok men den sticker inte ut och han sticker inte heller ut där ser jag ändå att han har familjen att tacka för att de är enorma reklampelare till hans musik och hypar den. Hans musikkarriär går ju helt ok men de framhäver ju hela tiden det som att han är Sveriges största artist vilket han långt ifrån är de finns väldigt många som har mer lyssningar och som även de skriver låtar själva. New kid var tillexempel den de gick bäst för i så mycket bättre men ändå så fick media de att se ut som det var Benjamin’s säsong. Det blir spännande sen när de andra steppar tillbaka från media lite för det kommer hända Bianca kommer ej vilja göra samarbeten och youtube och wahlgrens värld för alltid hon vill nog helst bara göra caia och vara programledare. Men det är också återkommande att alla som syns med Bianca blir stora. Och ja jag vet att de är barn till Pernilla men hon har inte varit stor sedan 80 talet innan hon och Bianca explodera i wahlgrens värld så jag tror allt hänger på Bianca numera steppar hon tillbaka så tror jag att de andra också tappar. Men ingen kommer ju såklart försvinna från rampljuset för deras släkt i generationer har ju alltid synts på något sätt men de här är något unikt för Sverige i kändissammanhang. För de har typ fått en att tro att det bara finns dem som är kändisar i Sverige eftersom de har blivit enorma makthavare och det gör ju att även Sveriges media och Sveriges kändisar höjer dem också. Benjamin känns som den enda som egentligen känner behov av att vara känd de andra ser det mer som business och att ta vara på potential och kapitualisera på den. Benjamin’s var ett bra program men även där såg man hans behov av att stå i centrum ja de är hans program men det var ingen som fick sjunga själv tex osv det hade räckt med att han kompa och de va ett stort behov på att allt skulle ske på hans sett. Man kan också ha ett program där man är öppen för förändringar men ja

        Styckeindelning nästa gång, tack.

        Benjamins på svenska, inte Benjamin’s.

        Jag är mest fascinerade över att du har lyckats skriva ett så långt inlägg om Benjamin/Ingrossos/Wahlgren…. liksom, va?

        Jag håller helt med dig!

          ?

        Hur faaaaaan orkar du?!!!

    Det märks, för det är så jävla mycket reklam på youtube ? kommer ändå inte soffa youtube premium hur mycket dom än försöker

      Asså jag använder YT mindre och mindre p.g.a. reklamen. Och nej, jag tänker inte betala för att slippa den.

      Kör Youbue Vanced från https://vancedapp.com/ och https://smartyoutubetv.github.io/ på min Telia Box. Inga reklamer förutom reklamen som den som lägger upp videoklippet gör

    Under 2020 så började YouTube med att även videor som är 8 minuter får ha fler än en reklampaus(innan vad det 10 minuter), iom det så la YouTube automatiskt till mid-roll-annonser i videor med en längd på från 8 minuter. Jag skulle gissa att även detta är en del till YouTubes ökade reklamintäkter. MVH/YouTubare som fått gå in och manuellt plocka bort massa extra reklampauser i sina videos efter detta

      Om du är youtuber, vad får man per reklampaus? Märker du skillnad i inkomst om du tar bort en reklampaus tex?

        Är jättesvårt att säga per reklampaus vad det genererar. Det är väldigt olika på olika videor och beroende på vart i världen tittaren befinner sig. Om jag exempelvis jämför videos som är lika långa och har lika många reklampauser så kan jag tjäna mer på en video som har färre tittare för att den trendar i ”rätt” land eller om en video tidigare månader haft många views så får jag mer per view än nyare videos som har fler tittare just den månaden. Olika typer av videos får också olika typer av annonsörer. osv. Men visst märks det skillnad på intäkterna då jag plockar bort reklampauser, inge jätteskillnader dock då jag brukar snitta på cirka hundratusen tittare per video när jag varit aktiv och laddat upp regelbundet. Kan tänka mig att det blir mer skillnad om man har en större kanal och/eller gör videos som drar till sig en köpstark grupp som annonsörer är intresserade av.

          Vad intressant att höra. Tack för att du svarade. Jag tycker det låter jättemycket med 100K tittare, grattis till det!

    Jag har en fråga. Ni som köper saker ni ser hos influenserna hur resonerar ni? Jag har aldrig känt mig sugen på något jag scrollar bara förbi eller så lyssnar jag men jag tänker hela tiden att det finns en dold agenda och att allt är spons så för mig är det helt otroligt att någon köper grejer men det gör ju folk uppenbarligen. Vad är det som gör att ni köper det?

      jag är också jätteskeptisk generellt men jag märker att så fort det är en influencer som jag litar på blir jag såååå lättpåverkad. Jag följer en kvinna som är skönhetsbloggare som verkar ha en hud ungefär som min och jag är inne och klickar på Lyko och Sephora och allt vad det är så fort hon lägger upp något. Jag VET ju att det är reklam men jag blir ändå nyfiken och köpsugen. Lustigt ändå att det är så när jag är så skeptisk till all annan typ av reklam och inte påverkas av influencers som jag förvisso gillar men inte har samma förhållande till.

        inser att jag inte riktigt svarade på din fråga: Det som får mig att köpa är då alltså att jag tror att hon har rätt och att det kommer gälla mig också. Om hon säger att hon får jättefin, återfuktad hy av en produkt tänker jag ”men åh, det vill jag också ha!” och så kollar jag in den produkten. Det ska sägas att jag inte alltid köper, men det är mer för att jag är ganska försiktig med pengar generellt. Påverkad, ”influerad” till köp blir jag definitivt.

        Jaaa jag skulle också säga att jag handlar om det är en influencer som jag har förtroende för och som jag har saker gemensamt med. Ofta är det medelstora influencers som jag påverkas av (typ upp till 150k följare. Är i stort sett aldrig intresserad när Blondinbella, Kenza, Angelica Blick, Janni Deler osv gör reklam.

    Man vill ha tillgång till all underhållning och den ska vara gratis och reklamfri.

      Man vill äta kakan och ha den kvar.

      Nej. Netflix, HBO etc visa tydligt att folk hellre betalar för reklamfri underhållning. Däremot måste underhållning vara bra nog för att betala för.

        Varken Netflix eller hbo erbjuder ju dock en gratis version med reklam. Där måste du betala för att få tillgång till underhållningen öht.

    Youtube testar ju premium nu men för dyrt tycker jag på 120kr/månad. Om det varit ca 30kr hade jag varit på, och det blir det väl med deras familjealternativ. 180kr/5 pers så typ 36kr.

    Netflix & disney+ är jag nöjd med men youtube är alldeles för dyrt så fortsätter med ablock. 🙂

      & speciellt med tanke på att de flesta kaneler jag kollar på bakar in reklamen i sin video numera. Då spelar ju inte youtube premium någon roll ändå.

    Tips på kanal ni följer?

    Jag har nyligen upptäckt MrBallen och gillar verkligen att lyssna på ”dark and mysterious” historier som han berättar. Båda kända och lite mer lokala brottsfall och händelser.

      Dr Becky som är astrofysiker. Snackar om svarta hål & annat i universum.

    Tycker tex KRY har för mycket reklam på YT.
    Man tröttnar och blir negativ mot dom.
    Och varför får jag reklam upprepat om
    ungdomskläder för killar/tonåringar?

    Det här är lite intressant information att ta reda på. Med tanke på att Youtube är gratis och att ha Netflix måste du betala mycket pengar (min synvinkel) Jag trodde att Youtube har flest besökare och de flesta företag föredrar att annonsera på sin plattform. Netflix har intressant innehåll men jag skulle inte jämföra dessa två plattformar.

    Jag har inget emot reklam före och efter klipp men just under ett klipp och dessutom flera är fruktansvärt irriterande.

    Annonser har jag nog missat, sådana som täcker hela rutan, men i många Netflix-producerade filmer och serier har jag sett att det står något i stil med ”innehåller produktplaceringar” högst upp i vänstra eller högra hörnet. https://yvanced.com/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.