Barn på sociala medier – del 74747474747

Den här gången är det Carina Bergfeldt som är helt oförstående till kritiken vad gäller exponeringen av sin son, och försvarar sig med att hon är uppvuxen i ett hem med våld och givetvis kommer skydda honom med allt hon har.
Det tvivlar jag inte på för en sekund, det tror jag de allra flesta föräldrar har som mål, att skydda sina barn till vilket pris som helst.

Carina skriver även i sitt inlägg att hon och maken diskuterat länge och väl över hur de ska trappa ner bildpubliceringen i takt med att sonen blir större – vilket väl ändå visar på någon typ av medvetenhet.
Ju äldre ett barn blir, desto mer bör man reflektera över detta.
Här kan man läsa mer om just ”shareinting”. 
Carina Bergfeldt är – av det jag sett – en av de vettigaste personer som jag följer på sociala medier och så länge hon inte använder sitt barn till att kränga diverse skitprodukter, som covid19-nappar etc – så finns det värre grader i helvetet att lägga krut på.

Men kanske ändå att Carina borde reflektera över att hon är en helt annan typ av offentlig person nu, än när sonen föddes, och att det är relevant att ta in i diskussionen?
Hellre fundera över farorna och riskerna med ”sharenting” en gång för mycket, än en gång för lite, eller hur?

Tack för tips!

136 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Tycker inte alls hon verkar helt oförstående utan tvärtom ha tänkt igenom det noga och har en diskussion med sin man om hur och när de vill och inte vill publicera bilder. Vad jag vet handlar inte hennes sociala medier om sitt barn. Barnet är inte huvudfokus.
  Tycker det börjar bli löjligt när du duckar konton som mybabydolls (Svenskt konto, nästan 300 000k följare, som ENBART handlar om hennes barn.). JaneMarina (Nästan 150 000 följare) som lagt ut extremt kränkande bilder på sitt barn under hela sjukdomsförloppet. Osv osv.

  Gör om, gör rätt.

   Håller med där. Janemarinas konto är bland det mest utelämnande jag sett gällande barn, obs har inte sett så många konton iofs.

    Om hon utelämnar barnet ser inte jag vad problemet är?

     Det har blivit så många pekpinnar här. Visst kan man belysa problematiken med vissa beteenden i en digital värld ingen av oss som håller på med det har vuxit upp med och vad det kan innebära för nästa generation, men nu känns det mest som ”kolla på hen vad fel hon gör!! Tala illa om personen kommentarsfältet nu”

      Vad är problematiken med att någon INTE lägger ut bilder på sitt barn?
      Alltså utelämnar det från sin insta.

       Det får väl folk göra om de vill? Eller så gör de det INTE. Ok det med. Med vett och sans förstås.

       Men personen menar förmodligen utlämna. Det förstod du väl ändå?

       Anonym 17:49 – jag menade inte att argumentera mot det jag svarade på utan mera hålla med och kommentera hur den här bloggen lägger upp sina inlägg.

     Hen menar väl utlämna. Släpp det.

   Ja mybabydolls är ju långt över vad som är rimligt, allt handlar om barnen, de har verkligen ingen integritet alls. Att man som förälder inte inser att det gått för långt när det finns ”fankonton”, folk sitter lixom och sparar ner bilderna på barnen? Och hon är stolt över det?

    Mybabydolls är ju svårt att veta vad grejen är… Vill man klämma ut barn efter barn för egna personliga eller ekonomiska skäl eller är det för att va unik å kunna tjäna pengar? Svårt att veta. Tycker hur som det är ett sjukt konto där barnen ska posera med vilket numer i ordningen de är konstant. Inte heller kul när man redan får kämpa om uppmärksamheten med så många syskon att hela kontot sen handlar om mängden barn, inte om henne eller vilka barnen liksom ÄR. Nä det tror jag inte är bra

   Verkligen.!

   Det är lite som att diskutera de värsta diktatorerna men utelämna Hitler, Stalin och Ceausescu.

   Var är hon oförstående till? Jag tolkar din kommentar som att du reagerar på att Camillas inlägg handlar om att Carina är helt oförstående när det kommer till att lägga ut bilder av sin son på sociala media.
   Men det är inte vad inlägget handlar om. Nej det handlar om att Carina är oförstående till andras kritik mot henne som handlar om att hon exponerar sin son. Det är helt olika saker.

    Fast nej, för hon behöver inte ta någon kritik för det. Hon passar inte in i mallen på de som exponerar sina barn på ett skadligt sätt.

     Men faktiskt. Isabella fick ju ett helt inlägg i denna kategori för att man kunde se ena barnet i profil. Jag tycker inte att Isabella platsar i den här diskussionen.

     Minkommentar handlade om syftningen. Läser kommentarer här och ofta är pajkastningen igång för att den som kommenterar läst in något som inte står eller läst det man vill läsa. Inser tyvärr att den funderingen är lönlös att ta i detta kommentarsfält.

   Eller Madelene Ilmrud som, mer än gärna, lägger ut bilder när barnen är på sjukhus, har ätproblem, misshandlas eller tvingas klä sig i likadana kläder a´la barnen von Trapp…

  Hon verkar inte alls helt oförstående? Snarare förståndig.

  Kritisera istället de som exploaterar sjuka och ledsna barn.

  Säg att jag hade ett konto som fokuserade på en viss sak, ta klimatet som exempel, och får barn. Vill mina följare se 50% bilderav en bebis efter det? För en mamma elr pappa är bebisen det gulligaste som finns men för följarna är det bara en bebis i mängden. Mina följare följer nog mig pga det viktiga jag hade att säga innan, inte för diverse bebisbilder.

   Är upp till följarna att avfölja. 🤷🏼‍♀️ Tycker inte att någon ska behöva anpassa sig efter sina följare (Om de inte själva vill.).

    Man kanske tycker kontot blivit tråkigare men hänger kvar i hopp om att det ska bli som förr igen. Man får kritisera en offentlig person om man tycker den gör fel eller om man tycker att dess konto var bättre förut, med mer intressant innehåll.

     Då kan man kort och gott fråga om det är ett medvetet val att ha stort fokus på barn och om det kommer fortsätta – eller om det förväntas trappas ned så kontots ursprungliga flöde återuppstår. Sedan kan följaren välja vad hen vill följa. Behöver inte lägga in värderingar i en sådan undran. Personen bakom ett gratiskonto är inte skyldig dig eller någon annan följare någonting utan kan välja inriktning på sitt konto precis så som hen behagar.

   Som anonym ovan här säger så är det upp till följarna.

   Sen är det inte bara en bäbis i mängden. Kolla alla kändisar som är gravida och får barn, de kan t.o.m få fler följare för att de är gravida.

  Som vanligt inget svar på hur barnet tar skada. Det är normala bilder hon postar liksom.

   Eller hur? Att arbeta som Arnold har gjort (Han har ju trots allt gjort samma jobb som sin mamma.) och bara vara med på en bild är ju en stor skillnad.

    Makalöst snabb utveckling på denna Arnold, om han kan göra exakt samma jobb som sin mamma. Vi får väl se honom i Let’s Dance nästa år då.

     Margaux visade ju glatt upp honom i lets dance också i samband med en dans så kan ju räknas som att han redan varit med

     Hennes jobb var länge youtube och Arnold var med i varenda video. Även samarbets vidoer. Videor helt baserade på vad han gjorde som baka pepparkakshus, olika utmaningar osv. Självklart klarar ett litet barn inte samma fysiska jobb, men jobbet på youtube klarade han galant.

     Jag skulle inte bli förvånad… Det finns Let’s dance med barn också. I alla fall fanns.

     I väntan på det får mormor vara med i bakprogram på tv…

      Det var väl typ bara en säsong i Sverige, 2016.

   Fast det kan ju ta skada oavsett vad det är för typ av bilder eller video. Hur kul skulle det vara om någon fattar tyckte för barnet (sexuellt) eller om någon gör narr av barnet (med t.ex. bilderna som har publicerats) för de har hat mot föräldern på sociala medier? Och hur kul skulle det sen vara att googla sitt namn och få upp massa skit på internet?

    Man kan ju dra allt till någon sorts smått osannolik spets, om man vill det?
    Och se de värsta farorna i allt.
    Dock rätt poänglöst.

  Var har Griplööv kontot på insta tagit vägen?
  För mycket sanning för Bella så hon såg till att det stängdes ner?

   Kanske nedlagt av griplööv själv. Finns ju noll intresse i henne nu.

    Ja, men Griplööv själv verkade väldigt angelägen.

   Saknar Gripis!

    Riktigt tomt…stort frågetecken varför sidan stängdes….
    Kanske blev sanningen för mycket för det pengastinna våpet.

  Hur orkar ni bry er?

   Haha du är ju också här. Även inne bland kommentarerna.

  Stängs kommentarsfält ner pga kritik mot det ”nya Sverige”? Vakna!

   Japp så är det. Bara att följa nyheterna ju.

   ”Nya Sverige” 🤦🏻‍♀️ Åh herregud, Gå läs Samnytt och kommentera ”saft och bullar” på Aftonbladet.

    Är ju dock ett ”nytt” sverige nu. Inte ser det ut som för 30, 20 eller ens 10 år sen? Det behöver inte vara något dåligt, men man kan ju inte förneka det heller.

     Samhällen utvecklas ständigt och framtiden kommer att vara mångkulturell vare sig du gillar det eller inte.

      Behöver väl inte få så fort som det gjort här så man helt tappar kontrollen iaf

      Tycker du det är rätt eller fel att styrande i ett land för en migrationspolitik som är tvärtemot vad majoriteten av folket vill enligt alla opinionsundersökningar? Tycker du det är rätt eller fel att vi har kontroll och rätt att säga till om demografiska utvecklingar på mikronivå men inte på makro dvs nationsnivå?

      Allt handlar inte om etnicitet. Vårt samhälle har förändrats otroligt mycket bara de senaste 10 åren. Våra folkvalda har monterat ner välfärden, vi håller på att få tillbaka klassklyftorna, skillnaden mellan lågavlönade och välavlönade ökar. Vi har fyra ickeparlamentariska folkvalda partier i riksdagen. Kunskapsnivån hos befolkningen minskar och Skolverket lösning är att plocka bort de sämsta resultaten. Antalet människor som tror på konspirationsteorier ökar. Listan kan göras lång.

       Vad menar du med ”fyra icke-parlamentariska folkvalda partier”?

        Och vilka 4 menar personen? Försöker lista ut vilka av de 8 partierna som inte är parlamentariska, varför och hur det gått till?

       Etnicitet har tyvärr mycket med problemen vi upplever idag att göra. Gå in i valfritt fängelse i Sverige och du ser att övervägande delen av de intagna är utsprungna från en handfull länder, tvivlar du så lägg till en hand till och du inser att jag har träffat helt rätt.
       Dessa länders kultur har dessa nya medborgare med sig i ryggraden och den försvinner inte bara för att man passerar en landsgräns, eller läser SFI eller får en lägenhet i ett land utan krig och korruption.

        Du kan dock inte väga in enbart etnicitet i den ekvationen utan där behöver du ju även titta på klass och kön exempelvis. Tror du på riktigt att det i människor från massa andra länder än Sverige finns någon sorts utökad benägenhet att begå brott?

       Vilken idiotisk kommentar. ”Icke parlamentariska partier”?! 👋😂 idiot. Och att skylla folk som skjuter och inte vill anpassa sig på ökade klassklyftor istället för ett svagt system är ju så korkat så det finns inte. Inte svårt att luska ut vad du röstar på, kommunist

        Jag tycker verkligen inte om vår invandringspolitik. Men självklart har klassklyftor – dvs ökad fattigdom med saken att göra.

         Ni måste lägga ner det där med klassklyftor. Skillnaden i sverige är att alla har möjlighet att plugga och utveckla sig själva. Alla har möjlighet att få jobb, men det kanske är svårare om du pratar som att du inte vill bli förstådd. Jag är uppväxt i en av Sveriges värsta förorter, men inte fan går jag runt och skjuter på folk eller beter mig dåligt, och enda anledningen är uppfostran och kultur. Ni förstår inte hur de som förstör Sverige tänker. De gillar inte Sverige, de har ingen respekt för landet och tycker svenskar och deras institutioner är mesar. Varför inte vara kriminell när du i många fall slipper undan konsekvenserna eller i bästa fall får ett rätt milt straff och behandlas som en prins? Det märks att ni som kommer med massa kommunistiska floskler om klassklyftor inte växt upp mitt i skiten, och därför inte borde ha rätt att ens prata om det. Att ignorera att vi har ett extremt stort problem som kommer från främst utomeuropeiska kulturer är inget som ska behöva tystas ner.

          Om det är något vi i Sverige varit ”naiva” kring, så är det hur mycket rötter spelar roll för lojalitet. Har man alla sina rötter i ett land är det stor sannolikhet att man är naturligt lojal mot detta landet. Har du inga rötter i landet du bor i är sannolikheten större att du inte har lojalitet med landet, utan istället med landet där du har dina rötter.

           Tror också kultur spelar stor roll. Européer har en annan kultur än säg folk från delar av Mellanöstern och Afrika. Samma sak med asiater, varför skjuter inte de på varandra? Därför att deras kultur lär de annorlunda.

          Jag har växt upp ”mitt i skiten” som du uttrycker det. Delar ändå inte din bild. Det är främst ett utanförskapsperspektiv som spelar in vilket även svenskar som lever utsatt bär på. Dock kan ju det bli större om det är flera faktorer kring utanförskap som spelar in. På vilket sätt uppfostras man då i Mellanöstern och Afrika till att begå brott menar du?

        Vad vore ett starkt system som skulle förhindra detta då enligt dig? Ökad kapitalism? 🤣

         Är du korkad eller spelar du bara?

     Nej, för 30 år sen drog privatiseringarna igång på allvar och den ökade otryggheten och segregationen är ett resultat av den. Det ”nya” sverige är ett nyliberalt land och det löser sig INTE genom att rösta blåbrunt. Kolla upp moderaternas korruption. Du har bra mycket mer gemensamt med invandrare och nya svenskar än du har med makteliten och miljardär kommer du aldrig bli.

     Sverige har alltid haft mycket svårt att acceptera flyktingar och andra etniciteter. Detta är dock ett problem i svenskarna själva och inte dom som tvingas flytta hit. Kolla upp hur finländare, italienare och forna jugoslaver behandlats historiskt, samt sveriges uttalade mål att försvenska och förgöra Sapmi och Tornedalen. Sverige har långtgående problem med ”swedish supremacy” och det behöver vi verkligen ta itu med. Men det nya sverige du beskriver är ett resultat av aggressiva privatiseringar och nedskärningar och du gör dig själv, och alla andra förutom välfärdskapitalister, en otjänst om du röstar på dom.

     Godnatt. Jag kommer inte engagera mig i någon diskussion, det jag säger här är mycket välbelagt och bevisat sjuttio gånger om i mycket forskning.

   Pallar fan inte med den här rasismen längre. Orkar höra och vill inte se det mer.

   Vi gör så jävla gott vi kan.

  Jag förstår inte att man vill exponera sitt barn så mycket som många gör. Själv hade jag inte uppskattat om nätet var fullt med foto på mig som bebis/barn.
  Frågan är också som flera skrivit, var i finns allmänintresset för detta? Tidigare följde jag Cbergfeldt för jag uppskattar henne som journalist men har avföljt för jag är inte intresserad av bebisbilder, tycker inte det hör i hop med hennes roll som jag känner henne som, journalist. Blir en för stor blandning av jobb och privat som jag inte är intresserad av.
  Har själv barn, en son på 14 år och jag tror inte ni andra är så intresserade av att se honom ur olika vinklar på instagram och nu har han uppnått den ålder att han absolut inte skulle vilja att la ut bilder på honom och han hade absolut inte uppskattat om det flöt omkring bebisbiler på honom i mänger på nätet.

   Jag håller med dig till 100%. Har följt Carina i jättemånga år, sedan hon jobbade på Aftonbladet men funderar på att sluta följa nu för jag är så extremt ointresserad av hennes barn och det känns som att han är 98% av hennes content just nu.

   Vi är nog inte då intresserade av dig och, en bra journalist är en bra journalist och kan BERÄTTA och uttrycka sig i ord och målande beskriva händelser. Det kan Carina och då är vi intresserade.
   De flesta privatpersoner är inte så speciellt intressanta oavsett vad de skriver om dock.

    Då undrar jag varför du besvärar dig att kommentera?

   Men då har du ju gjort rätt val som avföljde? Varför ska hon anspassa sitt flöde efter dig liksom?

    Precis!
    Det jag vill få fram är att hon är intressant som journalist men inte privat. Att ser många bilder på hennes son tycker jag inte återspeglar henne som grävande och intressant journalist. Hennes barn blir ju inte mer intressant bara för mamman är en känd journalist. Det blir inte roligare och mer givande för mig att se bilder på en ätande bebis eller en bebis i en vagn mm.

    Självklart ska hon inte anpassa sitt flöde till mig, det är en dum och onödig kommentar. Det intressanta är att fokus har skiftat från mer jobb till familj. Om jag tex. hade profilerat mig och byggt upp mitt varumärke som journalist hade jag fortsatt på den linjen oavsett min familjesituation. Kan förstå lite barnbilder så familjen tar upp en stor del av livet men det ska inte ta överhand.

     Hur du hade gjort är faktiskt fullkomligt ointressant.
     Carina gör precis som hon vill, och uppenbarligen tycker tiotusentals följare att det är precis rätt blandning på inläggen..

      Vilka mogna svar du ger hela tiden 🙄

      Annan Anonym

      Och det vet du hur? Har du frågat alla de tiotusentals som du tycks företräda? Du vet att bara för att man inte väljer att avfölja betyder inte det att man fortfarande tycker personen är intressant?

  Tycker det är lite obehagligt att vissa nu börjar föra en ”kamp” för att få visa upp sina barn på sociala medier. Näe, ingen vet om det kommer skada barnet i framtiden men varför känna ett så starkt behov av att vilja visa upp sitt barn så mycket framför tusentals främlingar… pratar inte om personen i inlägget för henne har jag ingen koll på alls 🙂
  Hellre föra en kamp om att ett barn inte ska behöva synas på sina föräldrars offentliga konton med tusentals följare!

   Tagga ner.
   Hård fotbollsträning kan skada barnen. Att bara spela tv-spel kan skada barnen. Att ha föräldrar som håller allt för sig själva kan skada barnen.
   Det mesta är dock knappast livsfarligt.
   Man får ha lite rimlighet med i sina resonemang.
   Att man ens ska behöva föra ”en kamp” för att som klok förälder publicera helt rimliga genomtänkta inlägg, är väl senare problemet.

    Absolut! men de är skillnad på hur man exponerar sitt barn bara kan jag tycka! Vanliga vardagsbilder någon gång ibland är väl ingen stor grej men de som vill ha med de flesta stegen i sitt barns liv med text, bild och gärna video när man har tusentals följare är en annan sak!

   En vettig kamp. Det finns grader i helvetet. Om det publiceras en bild på en 5 årig pojke tillsammans med sin födelsedagstårta och ett grattis i texten så är det långt ifrån samma sak som att publicera bild på den här pojken dagligen i alla olika situationer. Allt är inte så svart eller vitt.

  Carina är grym och har helt rätt i detta..

  Jag tycker att hon resonerar väldigt vettigt. Och hon har en dialog med sin man vilket är det viktigaste. Inte vad okända på nätet tycker.

  Så många inlägg om detta nu där det diskuteras faror och risker men aldrig någon förklaring vad dessa faror eller risker skulle vara. Jag fattar fortfarande inte, ärligt…

   Tankeexperiment: föreställ dig att du om 10 år hittar ett instagramkonto fullproppat med bilder på dig, som du inte samtyckt till och i de flesta fall kanske inte ens visste om fanns. Det är smygfilmat när du provar kläder framför spegeln inför en date, när du slafsar i dig en kebab med sås rinnande nerför hakan för att du ska hinna till det där mötet, otaliga bilder uppifrån där du sussar sött i din säng osv. Hur skulle det kännas? Kan du ens svara på det idag?

    Vad har det med Carina Bergfeldt och Margaux konton att göra? De gör ju ingenting av det du skriver naturligtvis.

     När jag läser ditt svar förstår jag varför en del tycker att det som ifrågasätter att föräldrar lägger upp bilder på sina barn överdriver. Läs kommentaren igen och tänk så det knakar så kanske du fattar poängen här.

      Haha tack, hade inte kunna sagt det bättre själv 😂

    Min sambo lägger upp massor med sådana bilder på mig på sitt instagramkonto. Han tar bilder från vår vardag, ofta när jag försatt mig i nån klumpig situation (händer ofta!) eller när jag sitter med sås ner för hakan. Jag bryr mig inte det minsta. Tycker han att det är roligt så får han väl dela sånt.

     Ja vi är alla olika. Hade själv inte uppskattat om min man gör sig rolig på min bekostnad.

     @16.26 du kan samtycka eller säga ifrån. Det kan inte ett barn. Det är skillnaden.

     Oj, det hade jag verkligen inte accepterat.

     Men då ser du det hela tiden och har ändå möjlighet att, så fort du ser en bild, säga ”okej du ta bort bild xx den kändes inte okej”. Läs tankeexperimentet igen och föreställ dig att du om 10 år upptäcker ett konto fullt av bilder på dig under dessa 10 år. Låter kanske lite långsökt men det är ju på sätt och vis så det blir för dehär barnen. Det kommer att ta X antal år innan de verkligen förstår och då ligger alla bilderna redan där och har legat där i många år.

  Alltså det är som religion? Du vet inte vad ditt barn kommer tycka. Jag t ex hade varit ASSUR om jag vuxit upp nu och sen insett att min förälder matat ut bilder på mig i sociala medier. Inga bilder så har man ju inte det problemet.

   Jag tror vi måste sluta tänka så. Jag förstår att du hade varit arg, för det hade inte varit normen. Våra barn idag har ett helt annat sätt att se på sociala medier än vad vi hade som små (såklart) och därför kommer de ha ett annat sätt att se på det som vuxna. Det här är en otroligt viktigt diskussion för att vi måste bromsa utvecklingen och lära oss gå innan vi kan springa: Men vi kan inte dra paralleller mellan hur vi känner angående exponering och sociala medier med hur våra barn kommer att känna.

    Jag håller till viss del med, vi ser på det helt olika, det är en generationskrock. Tänk om det vänder och går tillbaka om 10-20 år och det är helt ute med exponering på sociala media, då ligger bilderna där. Tänker också på när barnen blir större, ”kompisar” kan hitta bilderna och exponera dem på ett sätt du själv inte vill eller är bekväm med.

     Ja, absolut. Jag menar inte att det inte är en fara eller att man inte borde vara försiktig. Vad jag däremot tänker är att barnens vänner också, troligen, kommer att ha massvis utav bilder på sig på nätet. Om jag tittar på mig själv, 30, och min syster, 24, har vi väldigt olika tankar om vad som är normalt och inte. Jag tycker exponering av livet i allmänhet är helt okej – för henne är det en självklarhet.

     Det här kan vara en trend, absolut. Men med tanken på hur digitalt allt redan är och hur vi använder nätet redan idag så finns det inget som pekar på att det här skulle gå över.

     Småbarn använder plattor för film, de följer youtube kändisar och influensers: För dem är exponering inget konstigt utan normalt på ett helt annat sätt än vad det är för oss. Internet är en revolution med så fruktansvärt mycket nytt som många av oss fortfarande vänjer oss vid. För våra barn är det inte så: Det är en del av livet, Wi-Fi är lika naturligt som tak över huvudet – även om vi inte låter dem använda det hur de vill hemma. Vi kan därför inte tro att De kommer reagera som vi hade gjort.

     Därför är det, för mig, konstigt att föra den här diskussionen från vad våra barn kommer att känna: För det är så långt bort i tiden och så långt bort ifrån allt vi kan. För istället diskussionen från vad vi vet och vad som är fakta: Och fakta är att det finns massvis av sjuka människor online som vi behöver skydda våra barn ifrån. Räcker inte det?

     För mig är det helt oväsentligt om min 4 åring kommer bli arg för en bild jag la ut eller känna sig kränkt som 14 åringen. Hon kommer vara förbannad för någonting i alla fall och det kan lika gärna vara att hon blir retad för att hon är den enda som inte har blivit exponerad hela livet. Hon kommer att känna saker, en miljon saker, igenom hela livet och jag kan inte förebygga allt. Vad jag däremot kan förebygga är att massa äcklen inte sitter och tittar på hennes bilder via helt öppna konton och skicka runt dem.

     Och det är egentligen bara det jag vill ha sagt. För diskussionen baserat på fakta och faror, inte för vad man tror ens barn kommer att känna. Man har liksom större chans att vinna över folk med nummer och statistik på vad som kan gå fel, än med att försöka förklara vad deras ungar kommer känna om 15 år. Eller tio.

      Det är oväsentligt för dig om din 4- eller 14 åring blir arg för att du lagt ut massa foton på hen på Internet? Låter inte bra. Visst finns massor tonåringar kan vara sura o arga för, men varför lägga till en extra grej? Och man kan ta foton o filmer ändå, bara inte lägga upp det. Om du då tror att ditt tonåriga barn kommer bli retad för att hen INTE är exponerad och barnet supergärna vill ha bebis/barnbilder på sig själv på nätet, är det väl bara att låta tonåringen lägga upp alla de privata barnbilderna ni haft i privata album/konton- på nätet. Tvärtom går inte. Har man redan lagt ut bilderna går de aldrig att göra helt privata igen.

       Ja, i sammanhanget är det oväsentligt. Det är klart jag inte vill att mitt barn skall vara argt på mig, men det är inget jag lägger någon viktig vid när jag funderar över exponering. Vad jag istället tänker på är diverse sjuka människor och vilken direkt skada det skulle kunna ha att posta bilder.

       Om du läser vad jag skrivit så skriver jag inte att jag tycker man skall exponera sina barn. Jag skriver att jag tycker diskussionen allt för ofta handlar om hur barnet kommer att känna i framtiden, baserat på hur vi själva känner: Vilket för mig känns rätt galet med tanken på hur fort världen snurrar.

    Vadå inte dra paralleller mellan hur vi känner med hur våra barn kommer att känna?
    Det är väl precis det vi kan?
    Trots att du säger att det är normen nu och att barn ser sociala medier annorlunda.
    Mitt barn har växt upp med detta. Hon vill ändå inte att bilder ska läggas ut på henne.

     Mina barn har vuxit upp med detta och vill att bilder läggs ut på dem. Deras kompisar likaså.
     Så alla är olika.

    Till den andra Jo:
    Jag är uppvuxen med t.ex. bilddagboken, Facebook och instagram. Har haft sådana här sociala medier i över 15 år, är idag 30. Jag kan ABSOLUT relatera till att jag SJÄLV ångrar bilder jag själv har valt (!) att lägga ut som säg sextonåring. Och jag kan verkligen relatera till att jag skulle bli både obekväm och ledsen över att hitta ett konto med massor av bilder på mig som jag har aldrig har haft chansen att samtycka till? Varför skulle inte dagens barn kunna relatera till sådant bara för att de är uppvuxna i denna tid?

    Mitt barn är sex år och är tydlig med ”skicka inte till någon” om jag tar en bild. Ibland vill jag publicera eller skicka en bild till en anhörig och jag frågar ALLTID om tillåtelse. Då har jag ett bara ett litet, låst, privat konto – inget offentligt sådant.

     Nej, du är inte uppvuxen med bilddagboken och facebook. För är du trettio år hade du åtminstone 10 år där vi ”inte hade” internet och ytterligare tio år du tillsammans med världen lärde känna nätet. Ditt barn däremot är uppvuxen med internet och har därför en annat reaktion till det än vad du har, det blir mer naturligt att det ligger bilder uppe helt enkelt och i framtiden så kommer det vara mer naturligt för dem att det är så. Jag säger inte att det är rätt eller att man skall posta – och absolut inte mot barnens vilja. Vad jag säger är att jag tycker man skall föra diskussionen från en annan vinkel: Istället från att utgå från att våra barn kommer att tänka som oss när det kommer till sociala medier och bilder så borde fokus ligga på vilka direkta faror som finns och hur vi kan skydda våra barn just nu.

      Men absolut inte mot barnens vilja som du säger?

      Men om en treåring eller 6-åring säger ja till att bli fotat o filmad och lägga ut på sociala medier.
      Kan du inte förstå att det är ett barn som inte förstår konsekvenserna av det.

       Det är inte det jag har skrivit, någonstans. Vad jag skriver är att det är menlöst att vilja föra diskussioner och vilja stifta lagar baserat på vad man tror att ens barn kommer att känna när de blir äldre: För deras verklighet kommer att vara annorlunda än våran.

       För istället diskussion från vad vi känner till, från vad världen är idag. Idag finns det massa sjuka människor.
       Kanske är det där vi skall lägga diskussionen? Om vi istället för att diskutera hur alla dessa barn kommer att må om 15 år: låt oss lägga krut på att leta statistik och siffror som visar på den direkta faran? Låt oss höra direkt den föräldrar som har lidit konsekvenser av exponering? Direkta konsekvenser som mer direkt kan leda till nya lagar, till nya bestämmelser och ett nytt tankesätt?

        Fast ska man inte också tänka här o nu istället för att tänka hur de ska känna om 10 år?
        Om de inte kan ge samtycke i ung ålder så är väl svaret nej?

        Förstår inte riktigt vad du menar.

        Samt du skrev:
        Jag säger inte att det är rätt eller att man skall posta – och absolut inte mot barnens vilja.

        Om barnet inte fattar att man har en plattform där man har hur många tusen personer som kollar varje dag? Eller en podd där man pratar öppet om barnet?

        Det är ju ofta där vi lägger krutet, att det finns massa idioter på nätet? Som det tyvärr inte går att bli av med utan det bara ökar.

      Till andra Jo (igen haha): Jag skrev ”t.ex.”. Innan dess hade jag exempelvis Lunarstorm och Kamrat. Samt Snyggast.se och flera andra sidor jag inte minns namnet på. Även MSN där både bilder och videoformat delades flitigt bland både kända och okända människor. Dessa började vi använda i mellanstadiet så är i allra högsta grad uppvuxen med dem? Både Instagram och TikTok har t.ex. en åldersgräns på 13 – det vill säga året då man ska börja högstadiet. Att yngre barn än så använder Insta och TikTok är ju föräldrarnas ansvar.

      Bilder har lagts ut på mig utan min vetskap för 15 år sedan och likaså i nutid. Idag kan jag säga ifrån. Då exponerades inte bilderna i samma utsträckning som idag. Däremot skedde det flera gånger att bilder på mig och vänner snoddes och användes av andra. Detta är något som är betydligt vanligare idag.

      En av många faror med att exponera bilder på sina barn är just att barn inte förstår konsekvenserna. En annan är att det finns risk för att de känner sig kränkta. Eller ”bara” blir ledsna. Lite som att många av oss hatade att det där oerhört fula skolfotot skulle delas ut till diverse släktingar. Men i värsta fall stod bilden i ramen där i någons hem, bland många andra fotoramar. Nu exponeras barn för allmänheten. Det måste väl ändå vara upp till individen och dennes integritet? Alldeles oavsett om man är född innan 1980-talet eller efter 2010-talet?

      Är i sig inte mot att dela bilder på (sina) barn men det beror på exponeringens räckvidd. Samt syfte. Och i vilken utsträckning det sker.

      Hör för övrigt många barn i skolans värld som inte gillar sina föräldrars bilddelande – eller delning av information. Så att de inte skulle ta skada för att ”de är vana” känns som en snäv tankebana.

   Det kan vara så att barn blir ASSURA för att de INTE har dokumenterad barndom. Vad vet vi?
   Nya tider nu.
   Självklart ingen mobbning och filmade kränkningar men det är ju inte det det är frågan om i 99, 999 % av fallen.

    Jo så kan det ju vara..
    Pappa podden tog upp för några veckor sedan att ena dottern börjat lyssna på gamla avsnitt av deras podd och kunde höra vad som hände för länge sedan och det var ju positivt

    Att dokumentera barnets barndom vs lägga upp bilder online är två helt skilda saker

    Man kan dokumentera barndomen utan att lägga upp för allmän beskådan. Vi har säkert flera tusen foton från min uppväxt och några filmer, men enbart för oss privat.

     Ja eller så gör man det online, får fina kommentarer, reflekterar ihop, delar med sig, det stärker andra föräldrar, man gläds över varandra osv.
     Upp till varje klok förälder att avgöra.

      Tycker inte att man förtjänar epitetet ”klok förälder” om man exponerar sina barn på nätet för att ”få fina kommentarer” . Obehagligt.

       Man är inte en klok förälder om man tror att ”lägga upp” automatiskt är lika med ”exponera” i alla fall.

        Jo, om du ”lägger upp” på nätet är det definitivt lika med att störtexponera. Inte ens om det sker i slutna grupper vet du ju något om hur en eller flera personer som är med där väljer att sprida bilderna vidare.

        När det är så oerhört enkelt att göra rätt, varför inte bara hålla sig till det?:

        Respektera ditt barn och låt det i vuxen ålder själv välja om det vill finnas på nätet. Det är ju bara att du sparat småbarnsbilderna, barnet kan självt lägga upp dem senare om så önskas.

        Bilder på barn fyller bara ett syfte och det är förälderns (vilket det nu sedan än är).

         Det är inte ”rätt” att inte lägga upp, och ”fel” att göra det. Beror helt på kontext, sammanhang, text, bild osv.
         Snäva tankar att tro annat.

  Om man kollar på de här bilderna: https://petratungarden.se/2019/07/02/billigt-marmorbord/#
  Så syns det extremt tydligt att ådringen på ”marmor”-bordet inte är är ditmålat. Det är folierat.

  Hur korkade är folk som går på att de här är gjorda av ”äkta” marmor??

   Haha ja fint att mönstret bara slutar i en perfekt skuren linje😂

    Känns som sån där marmor-dekorplast som man kan köpa på Panduro

  Det vettigaste Alex Schulman har gjort är att sluta blogga om och exponera sin förstfödda när hon uppnådde en viss ålder. Schulman: ” Bebisen är snart en flicka och jag tycker att hon ska få bli det ifred.”

  Hur han gjort med de andra barnen vet jag inget om, då jag inte följer någon i denna familj längre.

  Det är många privatpersoner som lägger ut bilder på sina barn på IG och det är ju upp till dom hur dom vill göra. Men Carina Bergfeldt är ju nu en mer publik person och låter uppenbarligen många hon inte känner följa sitt IG konto så då måste hon ju tänka på att det blir en annan exponering av hennes inlägg. Hon vill väl vara en känd journalist, som jag förstår det, och vill ha publicitet och det är klart att en söt bebis ger ”klick”. Bara för att hon är sk seriös journalist blir inte hennes publicering av barnbilder bättre än en yngre influencer, tycker jag. Sen är det ju klart att om man använder barnen till att sälja olika saker, modeller eller äta sina produkter, det är ju helt annorlunda. Men nja jag tycker ändå hennes ”försvar” haltar lite när hon säger att Herregud hon vill ju skydda sitt barn osv – det är jag helt säker på att alla influencers som publicerar sina barnbilder i filmer mm också skulle säga (de flesta vill ju inte skada sina barn!) men hela diskussionen är ju liksom just det – om man anser eller inte anser att stort spridande av foton på sina barn är OK eller inte. Sen är det klart att Internet är ju öppet ändå, även privatpersoners bilder på bebisar kan ju bli publika (och är det) men när man är känd och har ett stort konto och med berått mod läger upp bebisbilder så medverkar man ju mer till det själv tycker jag. Nej, inte OK i mina ögon, bara för att hon är mer seriös osv än andra är det inte mer utsäktat.

   ”Berått mod”?
   Skärp dig.
   Välkommen till 2021.
   Vi lever inte på 80-talet.
   Världen utvecklas.
   Carina B har sans, klokskap, omdöme.
   Bra så.

    Haha, svåra ord ”berått mod” och sånt eller? 🙂

  Ett barn ska inte bli igenkänd på stan av utomstående för att deras föräldrar lagt ut bilder på dom. Det är ju inte klokt att en förälder inte vill fatta det.

   Detta är ju total galenskap, att föräldrarna inte är mer rädda om sina barn än så. Risken för att någon som inte vill väl, av alla de hundratusentals/miljoner som foton och filmer exponeras för, är väl skäl nog för att skydda sina barn? Tänker de inte på att det förekommit tex kidnappningar och rån, i alla fall utomlands? Vad säger att allt är så säkert här? Om barnet senare tex går på förskola o är ute o går på stan m förskoleklassen?

   Och varför inte det?
   Vad är problemet med att bli igenkänd?

  Annica är igång på stories igen det är inget pyramid företag för att dom är olagliga 😅

  Hur väl föräldrar respekterar sina barns integritet kommer att påverka barnens förmåga att värna om sin egen integritet. Ett barn som är van vid att föräldrarna konstant fotograferar och publicerar bilder av dem utan att någonsin fråga om lov kommer mest troligt få problem med att dra sina gränser. Varför ska någon lyssna på gränserna om föräldrarna inte ens gör det?

  Det kan såklart framstå som oförargligt att publicera fina bilder på sina barn men man bör göra det med stor eftertanke. Vad barnet väljer för vägar i framtiden är oklart och det kan finnas starka skäl till att man vill vara anonym på internet.

   ”Mest troligt problem med sina gränser”.
   Ogrundad amatörpsykologi.

    Eller sunt förnuft 😊. Mvh Amatörpsykologen

  Gillar Carina Bergfeldt och följer henne på ig, och jag har faktiskt inte riktigt reflekterat över att hennes lilla barn är med då och då. Hennes inlägg om hur hon resonerar visar att hon har koll. Låter som hon och hennes man ser sunt på det och när barnet blir större, så kommer att synas mer sällan.

  Jag vet inte hur det är med er men det där uttrycket egna barn, andras ungar är väl rätt bra i såna här fall. Jag är iaf komplett ointresserad av andras ungar. Eller, som Tage Danielsson sa: en sak som är bra med barn är att de inte visar bilder på sina föräldrar hela tiden.

  Nu ska jag sticka ut hakan:

  Jag upplever att tendensen att lägga ut bilder på sina barn sammanhänger med just att man är en medieperson som journalist, influecer eller dylikt. Det gäller inte alla, Alex och Amanda Schulman gör det ju till exempel inte, vilket inger respekt, men standarden verkar vara bilder på barnen. Och så kommer då hakan här:

  Jag tror att det är så enkelt som att dessa personer i normalfallet är självupptagna och saknar empati. Att skriva ”jag skyddar självklart mitt barn” betyder ingenting, sådant visar man i handling och inte i ord. Och förstår man verkligen inte att det är respektlöst att ta sig rätten att bestämma över en liten människa som har rätt att vara sin egen och en dag blir vuxen – då är man dum och dessutom borde man inte få bli förälder. Det blir aldrig svårare än så, oavsett hur många tjusiga ord man försöker använda för att skyla över sitt vidriga beteende. För det är ju skitsnack – det finns ingen anledning att visa upp sitt barn på nätet. Skulle barnet vinna något på det? Naturligtvis inte. Skulle föräldern vinna på det? Ja.

  Punkt.

  Jag vill faktiskt se en lag som föräldrar att på något sätt visa upp sina barn. Huruvida man vill finnas på nätet ska varje människa själv få bestämma.

   ”som förbjuder föräldrar” ska det självfallet vara

   Intressant tanke. Ponera att frågan som föräldrar bör utgå från inte är ”hur skadas mitt barn” (en fråga som verkar väcka mycket ilska och oförståelse bland de som vill fortsätta exponera sina barn) utan snarare ”hur gynnas mitt barn av att jag lägger ut bilder på denne i småbarnsåren”. Jag tror att man i de flesta fall finner att barnet inte kommer gynnas alls av ett sådant beteende. Då per definition agerar man ju som förälder inte utifrån barnets bästa, utan från ett egenintresse – dvs jag får kommentarer och uppskattning från följare. Det känns som att Carina har ett relativt vettigt resonemang som går betydligt längre än många andra större profiler som exponerar sina barn på sociala medier, men kanske skulle hon och andra komma till en annan slutsats om hon ställde sig just frågan ”hur gynnas mitt barn” och fattar beslut utifrån det.

  Måste man lägga upp bilder på barn för att få många likes så låter det som om man är långt ifrån kloka föräldrar utan mera som en person med
  svag självkänsla som söker bekräftelse.

  Det finns en lag nu… så snälla följ den. Inga barn på nätet! Jobbar med sexualbrott mot barn och majoriteten av bilderna på barn onanerar vuxna män till. Om man inte vill fatta det så varsågod.. posta allt ni vill..

   Finns ingen sådan lag. Borde du veta om du jobbar med det du jobbar med.

  Cammylinnea på instagram publicerar en hel kategori bilder på sin dotter som är i 2 års åldern där hon skriver om barnets reumatism, när barnet får sprutor och är på sjukhus. En hobbyinfluencer som även går en utbildning som vårdadministratör. Konstigt hur en del väljer att visa upp sina små barn till allmänbeskådan till vem som helst.

   Kan nog hjälpa många, och också ge mycket hjälp till en själv. Som ju påverkar barnet positivt.

  Uuuh är lite trött på att det också finns EN rätt åsikt på sociala medier och om man inte tycker så ska man bli canceled

  Tillägg till ovan. Hon verkar verkligen ha resonerat bra kring detta, så nej. Om man tycker att hon skadar sin son – jamen polisanmäl då.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *