Influencers som uppmärksammar det som händer i Gaza

Influencers anklagas ofta för att influera och inspirera till ”fel” saker och för att inte använda sina plattformar till att uppmärksamma ”viktiga” saker som händer i världen.  
Därför tänkte jag ta tillfället i akt att ägna ett inlägg till att uppmärksamma situationen i Gaza, som just nu utspelar sig, samtidigt som jag lyfter fram influencers som valt att använda sina plattformar på liknande sätt.

Just nu är dessa tre de jag sett, men tipsa gärna om inlägg du sett, här under i kommentarsfältet så uppdaterar jag allt eftersom…
Det kan väl knappast vara så få influencers som uppmärksammat nödsituationen, utan tänker att det har med Instagrams algoritm att göra?
Eller?

 

132 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Zara Larsson

      Precis vad jag oxå skulle skriva.
      Zara Larsson, så ung och så modig!
      Wow, beundrar henne för att hon VÅGAR ta ställning och inte bara kränger en massa skit!
      Zara = QUEEN!

        Verkligen. Synd att hon får ta så jäkla mycket skit för det bara men hon är så modig som orkar/vågar fortsätta ändå.

        Men varför behöver influencers/artister ta ställning i en situation som de egentligen inte vet något om? Tycker det är lite narcissistiskt att tro att ens åsikt behövs exakt överallt. Låt de berörda ”tala ut”, politiker som känner till situationen osv, inte sångare eller folk vars jobb går ut på
        Att ta kort på sig själva och sin mat

          För att belysa ämnen då de har stor publik och se vill göra något vettigt med sitt inflytande? Tycker det är bra

        Zara uttrycker en åsikt vilket är hennes fulla rätt att göra. Kudos till henne. Det är vad åsiktsfrihet handlar om. Det som är skrämmande är alla dem som inte förstår att Zara ger uttryck för en åsikt och att det inte är sakkunskap som Zara delar med sig av. För Zara är en artist och inte en expert på Israel Palestina konflikten.

      Fatta att ha jobbat sen man var 7 för att bli artist, lyckas, lyckas till och med slå igenom i usa och europa bara för att sen bli kallad influencer..

        Handlar inte det egentligen mest om DIN syn på vad en influencer/påverkare är?

          Nja. Ord har betydelser. Kollar man upp ordet influencers så syftar det på personer, oftast i sociala medier, som har inflytande och kan påverka en stor grupp människor. ”Influerare kan vara kändisar, men begreppet syftar främst på förtroendeingivande personer med mål och möjlighet att påverka specifika målgrupper.”

          Med tanke på hur negativt ordet influencer har blivit så tycker jag det är ganska förminskande att kalla någon som främst gör något annat, i det här fallet musik, för en influencer.

            Fast att ordet är negativt ligger mest hos dig själv. Jag känner inte någon som ser ordet influencer som ett negativt ord.

              Jag tycker de låter nedvärderande

        Ser inte alls Zara som en ”influencer”, tror inte många alls gör det. Dock influerar hon ju många människor men på andra sätt än en livsstils-influencer tex.

    De där har ju krigat med varann sen typ 1800talet
    Båda två är lika dåliga och jag står inte på någons sida..

    Har de krigat så länge och inte lyckas sluta fred så kan de gott och väl fortsätta med sina dumheter.

      Ja jag förstår inte varför många nämner år 1948 som det var då allt började när UK (tror jag?) gjorde Israel officiellt?

      Har för mig att judarna blev utkörda av araber från Jerusalem runt år 500-600? Och runt 1900- talet började de ta sig tillbaka dit när antisemitismen började öka i Europa och köpte mark.

        De nutida konflikterna ligger sedan 40-talet. Om man vill lära sig mer om konflikterna på ett lite mer lättsamt sätt rekommenderar jag boken ”morgonen i Jenin”

          Dagens konflikt började 1917 inte på 40-talet.

        Jerusalem har tillhört judarna sedan 3000 år tillbaks. Helt sjukt vad lite historia folk kan.

          För att det står så i en bok?

            För att den folkgruppen kan spåras dit

              Rohingyerna påstår samma sak.

          Nejdu. Jerusalem har tagits över av både kristna och muslimer bara under de senaste 1000 åren.

      Verkligen! Helt obegripligt hur länge de har hållit på. Förstår inte ens varför.

        Because Jesus and stuff..

          Har ingenting med religion att göra även om de olika sidorna har olika religioner. Tycker att Leila Högfeldt med sin sketch väldigt enkelt tydliggjorde vad det handlar om. Och det går tillbaka till 40-talet.

            Fast det där är en alltför grov förenkling. Både Lailas sketch och att avfärda religionens roll. Det finns en anledning till att just Jerusalem är internationellt territorium som inte tillhör var sig Israel eller Palestina, och det har allt att göra med områdets heliga status inom alla de tre Abrahamitiska religionstraditionerna (i synnerhet judendomen där staden är den absolut heligaste, medan den ”bara” är den tredje heligaste inom islam tex). Västvärlden avskyr Israel och medievinklingen – både från etablerade medier och sociala – speglar detta. Konflikten är enormt komplicerad och har alltid varit; annars skulle den varit löst för längesedan.

              Västvärlden? USA är ju på Israels sida i konflikten.

                Västvärlden består av mer än USA? Lisa har rätt i sin analys, läs på ifrån oberoende källor så lär du dig mer Emelie.

                USA må vara stort, men det är inte den enda representanten för västvärlden. USA är dessutom ett unikum här.

                Republikanerna i USA står på Israels sida, demokraterna är dock anti-Israel, Biden är däremot PRO-Israel men får se vad han gör, han är ju en karriärist.??‍♀️

            Det har med land och göra, vilket går tillbaka till det land som både judar och muslimer anser sig ha fått av Gud.

              Det har faktiskt med tillgången på vatten att göra. Rent vatten är en brist i detta område. Men nu har de väl gormat så länge att de knappast själva kommer ihåg varför de gör det.

          Snarare Abraham 😉

        Ett tips är att läsa på om du inte förstår varför.

          Fast ärligt nu, finns det någon konflikt som är mer komplicerad att läsa på om? Är ju inte som att läsa på om andra världskriget och man får en klar bild liksom. Den här konflikten kräver ju typ att man går en kurs för att förstå en del om vad det handlar om om man är helt oinsatt.

            Googla Conflict ABC och applicera det på den här.

            Det finns betydligt mer komplicerade konflikter än den här, och jag har inte läst Freds och konflikt ☺

              Om du tror att denna konflikt är enkel så har du inte förstått komplexiteten. Det finns otroligt många faktorer som påverkar konflikten.

          Nej jag har faktiskt ingen lust. Har inget intresse över huvud taget.

        Jag kan verkligen inte historien om de arabiska krigen, men allt handlar ju om vilken gud som är den bästa och yadda yadda…

        Jag förstår inte hur judarna kan kriga så mycket med tanke på hur förföljda och utrotade de blev WWII.

        Men jag förstår samtidigt inte heller hur muslimerna kan bråka så mycket när de själva är ”fredens religion” som de så fint säger och många muslimer idag blir ju utsatta för förföljelse idag pga sin tro..

        Om jag pråmt måste stå på någons religion så väljer jag judarnas.

        Jag har väldigt svårt för muslimernas lagar och seder och deras fruktansvärda unkna kvinnosyn… ?

          Va?

          För att alla andra religoner har sån fantastisk kvinnosyn?

          snälla lär dig skilja på människor och regeringar! senaste dagarna har jag inte kunnat bära mitt halsband med davidstjärna pga folk som inte kan tänka ett steg längre.

            Nu är ju dock människor, helt vanliga människor, ute på gatorna och slåss med varandra. Så den tanken funkar inte riktigt i det här fallet.

            Så ledsen att det ska vara så Rebecka❤️?

            Helt oacceptabelt att du inte ska kunna visa Davidsstjärnan!

          Men tjena. Det är inte religioner som krigar, det är människor. Människor som sällan följer religioner utan har blivit påverkade av andra människor.

          Ortodox judendom är ju inte heller känd för sin moderna kvinnosyn direkt… man hamnar snett om man ska försöka bestämma vilken religion som är ”värst”, alla tre abrehamitiska religioner har används och används för att förtrycka kvinnor på massa olika sätt.

          Sen kanske man inte ska välja sida i en lång och komplicerad konflikt där både vuxna och barn dör för att man ”har svårt för muslimernas seder”

          Lombax…judarna väljer inte att kriga. Den dagen Israel lägger ner sina vapen finns inte landet längre. Det är tyvärr en ensidig framställning av en svår konflikt.
          En konflikt vare sig Zara med zzzzzzz eller Greta har någonsomhelst kunskap om, endast de bilder PR maskinen väljer att visa upp.

            Ellerhur, ortodoxa judars kvinnosyn bl.apalestina har aldrig haft en chans mot Israel så det stämmer inte precis

          Konflikten mellan Israel och Palestina är främst territoriell, alltså vem har ”mest rätt” till landet.

            Ja, och rent historiskt har ingen av dem ”rätt” till det. Palestinierna liksom flera andra arabfolk är ju där enbart på grund av Osmanernas utbredning..

      Ja precis dom slutar aldrig kriga. Och lilla Sverige ska lägga sig i allt och skicka pengar. Sen går det inte ihop för mej att skrika Guds namn men fortsätta att döda. Horribelt.

      Ja exakt, Israel Palestina är inget nytt direkt, ladda ner red alert tror jag det heter så får man en notis varje gång Palestina attackerar Israel och man kan ju anta att Israel försvarar sig varje gång så något patetiskt att små barn i västvärlden och kändisar ska ”lära ut” om situationen nu på sina ig storys. Känner lite att kom ni på detta nu eller? Dessa attacker har pågått i århundraden…

    Fun fact.
    Israels premiärminister är den som har betalat hamas sjuka summor pengar för att börja kriget. Enbart för att han är en korrupt jävel som alla vill få bort från makten.

    Men, det är skrivet att Palestina en dag ska bli fritt igen och så kommer det bli. ??

      Källa på det?

        Det är känt i hela Israel/ Palestina.

          Aa okej det låter trovärdigt..

            Jag har tyvärr ingen artikel att länka till så förstår att min ”källa” inte låter så himla trovärdig.

              Och inte heller någonting där någon sagt att det kan vara så? Alltså t.o.m. vetenskapliga artiklar tar ju upp alternativ fakta så där kanske du kan börja leta?

    Ugh, avskyr influencers som uppmärksammar saker såhär. De har inte brytt sig tidigare, så varför låtsas nu?

      För att alla andra på Instagram gör det…

        Kan självklart appliceras på ungefär alla människor, men nu är det ju influencers vi diskuterar ☺

          Ja och just influencers tenderar att dela saker vidare utan att egentligen reflektera så mycket, just för att andra ’stora personligheter’ på sociala medier gör det..

    Och alla tar Palestinas sida eller?

      Hur kan man inte ta Palestinas sida är min fråga?

        Ja såklart, PK-eliten står alltid på terroristernas sida utan minsta reflektion. PK folket är inte rationella, de tycker bara saker för att ”det är den rätta åsikten”.
        Inte konstigt dock när dagens skola inte lär ut någon kunskap utan bara propaganda.

      Tror inte folk ’tar palestinas sida’ utan tar utsatta barn och hemlösas sida? Är väl precis lika illa vilka människor som än drabbas?

      Ja det är mest PK

      Jag vet inte ens varför de håller på som de gör. Håller mig borta från alla diskussioner.

      Nej, inte jag. Blir alldeles förfärad av vilken demoniserande (och ibland totalt felaktig) bild som målas upp av Israel av folk som inte alls är insatta i frågan. Det är otroligt synd om palestinierna men Gaza terroriseras av Hamas. Det är tex känt sedan länge att de ibland använder barn som mänskliga sköldar (för att vinna sympatier från omvärlden när barnen dör) och de hade sett betydligt annorlunda ut om Israel hade en lika stark martyrkultur. Jag orkar inte gå in i en debatt här men vill ändå sträcka upp handen och visa att jag finns. Allting är inte svart eller vitt. ??

        Tack!
        Jag undrar alltid vad folk tycker ska hända med israeliska judar om de ska ”avsluta konflikten” och ”ge tillbaks” all mark till palestinierna. Vart ska de ta vägen? De har inget land där de är säkra och trygga, utan rör de sig i mellanöstern så kommer de bli utsatta och trakasserade var de än befinner sig då araberna runt om avskyr dem. (Kan jämföras med att om palestinierna väljer att bege sig iväg så kan de slå sig ner i vilket land som helst i närheten av Palestina/Israel och bli accepterade och leva i en kultur som är likadan som deras egen).

          Men det är ju helt sjukt att ett land där folk bor bara ges bort ? och att de helt vanliga människorna som bott där blir förföljda och utstötta

          Jämför hur Gaza ser ut med Tel Aviv…

          Just nu handlar det inte om att ”ge tillbaks land eller inte”, det handlar om att Israels våld mot Palestinier inte står i proportion mot deras våld mot Israelier.
          Det bor 2 miljoner palestinier i Gaza. Infrastrukturen är cirka lika med noll, elen och vattnet stängs av och på, Israel fördriver palestinier från sina hem med våld, bombar och skjuter rakteter, palestinier får inte heller lämna området.
          Israel har den absolut bästa försvarstekniken I VÄRLDEN – ”The iron dome”. De senaste tre dagarna har Israel dödat fler civila än Hamas gjort på TIO ÅR. Israel ”slår inte tillbaka”, dom utplånar.

        Verkligen! Läser man också på lite om hur arabiska judar har behandlats så ser man att det finns fler sidor av konflikten som de flesta inte har en aning om. (I korthet: judar som bott i t.ex. Irak har fördrivits och hittade till slut en fristad i Israel. I slutet på andra världskriget fanns det ett par hundra tusen judar i Irak. Idag finns det under 5. Stycken!!)

        Så sant Li. Skrämmande hur dåligt pålästa folk är och det i Sverige blivit så självklart att ta en sida i konflikten utan att ha all fakta på bordet. Oavsett vilken religion eller sida man väljer att stå på så är det så mycket av konflikten som inte nämns i svensk media. Blir mörkrädd när jag ser den antisemitismen som frodas i Sverige just nu. ??

          Fast det är en läskig retorik ni för er med nu. Bara för att man står på Palestinas sida betyder det inte att man är ”obildad”. De senaste tre dagarna har Israel dödat fler civila än vad Hamas raketer har gjort på TIO ÅR. Detta är fakta som ni lätt kan granska genom några googlingar.
          Man kan vara emot hur Israel beter sig nu även med landets historia i åtanke.

      Det var det dummaste jag hört på länge. Namngivna influensers tar ställning. Det betyder inte ”alla”.

      Ta ställning i frågan du också, så har vi något att diskutera eller utgå ifrån.

      Anar dock att du inte alls håller med. Du törs bara inte göra det namngivna influensers gör. Ist skjuter du budbärarna!

      Dags att stormakterna gör något. Folket i området måste få ro. Insamlingar i all ära. Men det löser inte konflikten. Men visst, jag stöttar även den.

        Haha va?
        Om någon satt på en lösning till den här jäkla konflikten hade vi nog inte ens behövt diskutera..

        ”Dags att stormakterna gör något”. Men herregud. Dom har ju försökt och försökt och försökt och försökt.
        Om viljan eller kompromissviljan inte finns på plats så är det svårt att lösa detta.

          Denna konflikten kommer inte lösas för att några flunsor och 14 åringar från väst delar saker på instagram. Konflikten löser sig när storländerna sätter sig och kompromissar, vilket inte kommer hända då Ryssland alltid kommer stå på Palestinas sida och USA står fortfarande på Israels sida…

      Skulle aldrig ta Palestinas sida i denna konflikt. Hamas är en terrororganisation som använder barn som mänskliga sköldar och attackerar civila israeler. Israel är bara en stat som försvarar sin rätt att över huvud taget få existera.

      Ja det är verkligen jättesynd om palestinierna! Men det är inte Israel som är deras största fiende, det är deras eget terrorstämplade Hamas. De drar sig inte för att mörda sitt eget folk för att vinna propaganda. När Israel ska robotattackera Hamastillhåll så förvarnas civila innan, det finns dock uppgifter som visar att Hamas hindrar civila män, kvinnor och barn från att fly, för att vinna propaganda. 1/3 av Hamas raketer hamnar också på Gazaremsan vilket orsakar ytterligare lidande och död. En av de större skillnaderna mellan Israel och Palestina är att Israel skyddar sitt eget folk medan Hamas offrar sitt folk. Tänk om Hamas kunde älska sitt folk mer än vad de hatar Israel, då hade inte livet behövt vara så miserabelt för palestinierna. Så ja, det är ett folk som utsätts för mkt lidande.

        Blir så irriterad när jag ser filmer på instagram från när Israel bombar Palestina med en emotionell text till.

        Ja det är fruktansvärt och absolut inte ok att barn och oskyldiga dör. Men var är alla bomb shelters? Varför verkar ingen hjälpa människorna att ta sig ifrån de områdena?

          Människoliv är inget värt för terrorister

        ”Tänk om Hamas kunde älska sitt folk mer än vad de hatar Israel, då hade inte livet behövt vara så miserabelt för palestinierna.”

        Huvudet på spiken! Tack!

    Faktiskt förvånad och imponerad att flunsor bryr sig om annat än konsumtion och sig själva! Bra att det uppmärksammas också, när flunsor faktiskt gör något som är större än dem själva och deras ego. Komplicerad konflikt, men att barn dör och folk blir hemlösa är bara hemskt. Respekt till de flunsor som kan se bortom sitt ego och hjälpa de som är utsatta på riktigt.

      De bryr sig säkert på riktigt på nåt sätt också, men att uppmärksamma en sån här sak när den uppmärksammas som den gör i sociala medier är också ett sätt att hänga på tåget och dra trafik till sina kanaler. Ja jag är en cynisk jävel och damn if you do, damn if you dont

    Mitt hjärta brister. Förstår inte hur människor kan vara så onda. Lyssnar Michael Jackson – Heal the World på repeat och önskar med hela mitt hjärta vi får fred på jorden. Är så fruktansvärt arg, förtvivlad och ledsen för all tyranni som sker i världen. Även Colombia har senaste veckorna utsatts för fruktansvärda brott av deras egen regering.
    ??? vila i frid alla barn och oskyldiga människor. ❤️ vi glömmer er aldrig.

      ”Förstår inte hur människor kan vara så onda. Lyssnar Michael Jackson”………….

    Jag blir alltid glad när fler hittar ett intresse för politik och vår samtid. Problemet med att denna typ av information sprids via sociala medier istället för traditionella medier är att förklaringarna av vad som sker blir kraftigt förenklat. Det blir viktigare att ta ställning än att sprida information.

      Håller helt med dig Statsvetare!

      Problemet är också att man cherrypickar argument för att rättfärdiga den ena partens beteende, i detta fall Palestina. Det är tydligen inte okej att civila palestinier dör, men man ”glömmer” att nämna Hamas, och hur många civila israeler som dött i konflikten.

      Det är liksom inte ”gott mot ont” här. Det är det väldigt sällan i väpnade konflikter.

        Vad är Hamas jämfört med Israels arméer? Du tror väl inte på riktigt att israeliska militärer inte terroriserat civila?

          Skillnaden är väl att Hamas har som princip att offra sina civila, medan Israels offensiv har som princip att undvika civila…

        Vadå”glömmer Hamas”? De senaste tre
        dagarna har Israel dödat fler civila än vad Hamas raketer har gjort på TIO ÅR. Detta är fakta som du lätt kan granska genom tex Human rights watch eller FN.

      Statsvetarstudent här. Blir irriterad på att människor endast tar del av den simplifierade och vinklade informationen som de ser på soc. med. Snälla ni, läs på lite mer än bara det ni ser på Instagram innan ni delar det vidare. Det är en mycket komplicerad konflikt och båda parterna delar ut vinklad information och propaganda.

    Penny parnevik

    En fråga till Camilla: Du uppmanar till ”mindre tjafs” och ”inga politiska diskussioner”. Vilket är bra om man inte vill ha ett urspårat kommentarsfält. Men du lägger ofta ut frågeställningar eller nyheter som leder till precis detta. Dock finns alltid en ”korrekt ståndpunkt” i dessa frågor. Palestina/Israel-konflikten är en sådan fråga. Merparten av de som diskuterar här har mycket vaga kunskaper i frågan, man har hört tre minuter av nyheterna på TV eller läst Zara Larssons senaste instagraminlägg. Tycker man fel blir man raderad, skriken åt eller förlöjligad. Och det bryr jag mig inte om eftersom jag inte är en snöflinga men jag funderar över uppmaningen ”mindre tjafs”.

      TACK!

      Vad vet du om andras kunskaper? Bara för att man inte delar dina åsikter så betyder det inte att man inte har kunskap eller inte är insatt i ämnet

    Hm… Vet inte hur jag ska skriva detta för att inte verka elak men det är så typiskt västvärlden att endast sympatisera med muslimerna och detta är ett sådant bra exempel på att majoriteten inte ens vet hela historien. Så tröttsamt att Israelerna ska utmålas som odjur som helt oprovocerat attackerar palestinierna. Ännu värre blir det när influenser ska ta sida och försöka bilda deras 12-åriga följare med deras egna historia/fakta som de fått från klipp från instagram.

    Blir det lika stort när Palestina attackerar Israel? Nej precis.

    Så viktigt med historia och att få till sig fakta från någon annan källa än instagram och diverse influenser.

      Du har så rätt!!!!

      ”Blir det lika stort när Palestina attackerar Israel? Nej precis.” Skriver du.
      Nej det blir inte ”lika stort” just för att det INTE ÄR LIKA STORT. Hamas har inte dödat lika många civila som just Israel, så vad finns det att skriva lika ”stort” om då?
      De senaste tre dagarna har Israel dödat fler civila än vad Hamas raketer gjort på TIO ÅR. Detta är fakta som du lätt kan verifiera!

    Den dagen Israel lägger ner sina vapen finns inte landet längre. Det influencers och media gör är en ensidig framställning av en svår konflikt. Det är fruktansvärt hur media vinklar denna svåra konflikt! Influencers tenderar att ta upp saker som trendar för att få pluspoäng. Tvivlar starkt på att de är insatta i detta ämne, och då är det faktiskt bättre att inte uttrycka sig alls istället för att sprida desinformation utan dess like som sker nu. Alternativt läsa på ordentligt. Men det tvivlar jag starkt att flunsorna orkar göra.
    Anledningen till att färre dör i Israel är för att de har ett försvar som heter duga, Iron Dome som exempel. Dessutom var det Hamas som skickade iväg första attacken och Israel försvarade sig. Israel har alltid behövt försvara sig för att omvärlden har svårt att acceptera dess existens. Hamas är en terrorstämplad organisation enligt EU och FN. Det är för mig obegripligt hur omvärlden bara ser på. Jag har släkt som har befunnit sig i skyddsrum i Jerusalem och Tel Aviv senaste dygnen. Sirenerna låter i bakgrunden. Media belyser inte lika starkt att invånarna i Israel också lever under skräck just nu. Det är otroligt vinklat i media och sociala medier och det skrämmer mig! Camilla – ditt inlägg kändes en aning vinklat också. Jag hade uppskattat att du tog upp båda sidorna och inte bara Gaza/Hamas.

      Fast varför ska Camilla ta upp bådas sidor? Det är inte en avhandling, SR eller liknande.

      Att Israel är en militärstat är väl känt. Hur länge dröjer det innan Israel använder sina kärnvapen?

        Hahah men snälla..
        Skulle de avfyra kärnvapen mot sig själva? ?‍♀️

        Herre gud. Är du medveten om att Israel är omgivet av fiender? länder som vill utplåna landet? Alltså öppet säger att dom vill utplåna landet, inte p.ga vad Israel gör eller gjort utan för vad landet är. Om inte landet var en militärstat så hade det varit utplåna tusen gånger om.

        Jag har inte sett någon ta upp den andra sidan på SoMe. I så fall hade jag tagit upp det också. SoMe är ju den röda tråden i inläggen.

        Av den enkla anledningen att detta är en komplex konflikt där båda sidorna av myntet är viktiga att lägga fram för en bättre förståelse. Så att inte individer som dig sprider desinformation som leder till mer hat mot Israel (och judar världen över som blir anklagade).

          Kommentaren var riktad till Emelie

    Båda sidor behöver ett vapenembargo från omvärlden.

    Även Amir Och kenza har uppmärksammat det som händer i Israel. Amir har delat flera storys på sin Instagram om detta.

      Vad jag kan se så har dom endast lagt upp om Gaza och därmed endast belyst ena sidan av myntet. Så nej, det du säger stämmer inte tyvärr.

        Om man tar Palestinas sida är man automatiskt ”oinsatt” eller ”vet inte tillräckligt mycket” är retoriken alltså? Kanske dags att inse att man kan ha kunskap om konflikten OCH FORTFARANDE STÅ PÅ PALESTINAS SIDA.

    Håller med om både frågan och so aningen. Det behövs ett vägval och det enklaste är nog att välja bort det mest politiska. Det innebär att Camilla inte kan använda plattformen till alla goda saker hon vill men renodlar syftet med bloggen. Jag tror det behövs som ett led i uppsträckningen av kommentarsfältet men även i tydligheten runt vad bloggen är.

      Skulle vara som svar och medhåll till Anonym 1305.

    Om Israel la ner sitt vapenförsvar så skulle dom bli slaktade. Hade Hamas lagt ner sitt vapenförsvar så skulle det bli fred.

      Hoppas att du skojar nu? Hamas har inte lagt ned sitt försvar och Palestinier blir ändå slaktade! Ska dom bara stå ut med förtrycket?

    Laila Bagge 🙂

      Missuppfattade did där Camilla, tycker att Laila har lagt upp ett väldigt bra inlägg

    Kan vara bra att läsa på om bägge sidor innan man tar ställning.
    Ett tips t.ex.: https://www.facebook.com/hnaftali/videos/754326758562785

    Är det bara jag som tycker det är märkligt att det först kommer en serie stories med en haul från chiquelle, sen en story om Israel och direkt efter en solig bild med ett glas rosé i näven. Ba ska jag skänka pengar eller spendera pengar?

    Jag måste säga att jag blir ganska mörkrädd över hur antisemitismen gror i samband med detta. Jag har så många vänner på Facebook och Instagram som skrivit så sjuka saker om judar, kan inte ens nämna det här, tror jag skulle hamna i mod då. Förstår inte hur folk som själva flytt till Sverige pga krig, förföljelse och dylikt väljer att sprida massa antisemitism i landet de kommer till. Jag förstår att de försvarar folket med samma religion som dem, men att försvara och hylla H****r är så skrämmande och sjukt enligt mig.

    Israel måste tyvärr vara en stark militärmakt för att ens klara sig i Mellanöstern. Något många inte verkar fatta.

    Känner så för alla civila, på båda sidorna, som påverkas av detta.

    Och här blomstrar naiviteten.

    Vad tror du som skriver den här bloggen om att uppmärksamma Israels situation? Det blir säkert svårt att hitta en influencer som gör det, men du skulle ju kunna gräva lite själv? Ett tips är att om du gjorde det skulle du snart hitta en vardag där man ständigt tvingas leva med våldet – men när man skyddar sig mot det blir det ramaskri i hela världen. Dessutom lär väl Sveriges judar hamna i en ännu värre situation nu. Det brukar bli så efter de här perioderna.

    Av med solglasögonen. Fram med kikarsiktet.

      Två saker kan existera samtidigt. Israel kan skydda sig, men det som uppmärksammas nu ÄR INTE DET! det som uppmärksammas nu är just att dom inte bara skyddar sig utan använder ett oproportionerligt våld och utövar apartheid. De fördriver palestinier från sina hem, ger inte palestinier grundläggande mänskliga rättigheter, slår av och på el och vatten i Gaza när dom känner för det, låter inte palestinier lämna Gaza. De senaste tre dagarna har Israel dödstalet civila än vad Hamas raketer gjort på tio år!

        Uppmanar dig starkt att du från och med nu börjar läsa på istället för att sprida och uppmärksamma grov desinformation. Israel VARNAR civila i Gaza att skydda sig innan de avfyrar raketer. Medans Hamas inte gör något vettigt för att skydda Gazas civila. Anledningen till att färre dör i Israel är för att de har ett fantastiskt försvarssystem (Iron Dome bland annat).

          Inget av det jag har skrivit är desinformation. Det är fakta!
          Och jag tycker att du ska akta dig för att dra ”bildnings och okunskapskortet ”, det spelar rakt i händerna på nidbilden av oss att vi tror att vi är överlägsna alla andra. Och har du bott i Israel så vet du gott och väl att israeler hatar araberna också. Mvh fellow jude men inte zionist

            Jag tycker att det här blev en intressant diskussion så jag hänger på:

            Det är väl klart att man tycker illa om människor som ständigt attackerar det egna landet, så självklart är inställningen till motparten hos många israeler njugg. Men hat? Så har jag inte upplevt det när jag bott i Israel. Då måste man förstås komma ihåg att det säkert ser olika ut i olika israeliska befolkningsgrupper, jag har vistats i välutbildade och intellektuella kretsar och jag skulle kunna tänka mig att inställningen är mindre tolerant bland bosättare. Men om jag får vara frank? Så uppfattar jag det faktiskt så att israeler ser konflikten som ett problem man helt enkelt måste handskas praktiskt med, man är inte särskilt känslomässig. Medan motparten däremot verkar drivas till stor del av en avundsjuka som eskalerat in absurdum.

            Det judiska folket fick sitt land efter andra världskriget genom en uppdelning av det så kallade palestinska mandatet – och så blev det krig direkt därför att de arabiska ledarna övet huvud taget inte accepterade det judiska folkets närvaro. Så ser faktiskt den korrekta historiebeskrivningen ut och det är den som än i dag leder till ständiga konflikter. Därav det jag skrev i en kommentar ovan, där jag refererade vad en israelisk kvinna sa i ett teveprogram: ”De hatar oss helt enkel, de vill inte ha oss här och nöjer sig inte med mindre än att vi försvinner.”

              Vi fick en del ja. Har du tagit del av hur mycket mark vi har idag jämfört med vad vi fick tilldelat? Palestinierna fördrivs och att försvara detta är bortom allt.

                Vi fick en del och sedan försökte arabiska ledare omedelbart ta det tillbaka genom att anfalla Israel. Det blev krig och i krig brukar den som vinner striden lägga under sig landområden, ja. Jodå, jag kan min historia. 🙂

                Men grundproblemet är ju ett annat, fortsätter jag att hävda. Det spelar i princip ingen roll vad Israel skulle tänkas kunna göra, motparten skulle aldrig bli nöjd ändå, det är samma historia då som nu – man vill helt enkelt inte ha en judisk befolkning i området. Allt det här vet israeliska ledare och det är därför ”förhandlingarna” aldrig leder någonstans. De är bara ett spel för galleriet, Israel kommer aldrig låta sig försvagas för det vore samma sak som att utplåna landet. Gav man efter i ett område skulle anfallen ändå fortsätta – tills varje judisk person var borta.

                Varför de som valt att kalla sig palestinier sedan tycker så illa om oss vet inte jag. Men som jag skrivit förut tror jag att det kan handla om känslor av underlägsenhet, om avundsjuka, helt enkelt. Onekligen har vi lyckats bra på den mark vi kallar Israel, med odlingar, vattenförsörjning och utbildning inte minst, vi är effektiva och framgångsrika, det senaste exemplet kan väl kanske få bli vaccinering mot covid-19. Vi är ett duktigt folk med en stark bildningstradition och stora kulturella skatter. Kanske sticker det i ögonen.

                Får jag göra en koppling till Sverige (och andra europeiska länder)? När såg du en judisk person hota och förnedra en person med arabiskt ursprung? Vet du hur vanligt det är att motsatsen inträffar?

                  De som fortsatte att kalla sig palestinier kanske du menar? Jag kan allt min historia!
                  Högfärdigheten i dina formuleringar är bara ytterligare bevis på vad för typ av jude du är. I dina beskrivningar av hur de välutbildade israelerna tänker så pragmatiskt kring palestinierna och ”inte hatar dom” utan bara storsint ser det som ett problem att handskas med – finner vi pudelns kärna. Ta ett steg tillbaka och granska dig själv och den världsbild du blivit matad med. Var inte en nidbild. För god för hat, jo tjena.

        Och betydligt fler än två, dessutom!

        Ingen normalklok person hävdar att Israel aldrig gör fel eller att motståndarsidan är enbart god; i krig kommer alltid båda sidor att begå övertramp och det drabbat civilbefolkningen. Det jag diskuterar är den grundläggande problematiken som kan sammanfattas med det jag ser att flera skrivit här: Om Israel la ner sina vapen skulle de utraderas, om Hamas eller motsvarande undergrupperingar gjorde samma sak skulle det bli fred.

        Har du själv bott i Israel? Sett problemen plats? Upplevt de dagliga hoten. Det har jag. Och för några år sedan såg jag ett teveprogram om konflikten där en israelisk kvinna sa precis som det var:

        – De hatar oss helt enkelt, det är där det börjar. De vill ha bort oss, de skulle aldrig nöja sig med mindre.

        Faktiskt hade hon helt rätt. Det är därför man aldrig kommer överens, viljan saknas. Det är därför Hamas kan skicka fram sina egna barn, ty hat förblindar som bekant. Det är därför konflikten lever vidare från generation till generation när hatet och avundsjukan lärs ut med modersmjölken. Det spelar ingen roll vad Israel kan tänkas gå med på, det skulle ändå aldrig hjälpa.

        Svenskar förstår inte det här och det gäller många andra européer också. Man tror att ”konflikten” ska kunna ”lösas” och det är förstås lovvärt. Men det är också oerhört naivt, vilket beror på just den här okunskapen, avsaknaden av verklig förståelse för vad som driver de stänidigt uppblossande striderna, de aldrig sinande attackerna och stenkastningen.

    Sådant här gör mig förbannad. Okunniga influencer tar parti i en konflikt utan att reflektera. Har de överhuvudtaget någon sakkunskap? Har de tagit till sig nyanserad information? Eller copy-pastar de inlägg bara för att en kompis gör det? Vet de vad Hamas är för något? LÄS PÅ!!!!!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.