En statistisk undersökning i shoppingens tecken

Therese Lindgren ställer frågan om hennes följare har shoppat från sidor som Shein eller liknande – och med liknande tänker jag Boohoo (som Therese var ambassadör för tidigare), FloryDay, About You, Zaful, Romwe mfl.
Fast fashion är inte bra för miljön och ofta kan kläderna hålla en ganska dålig kvalité – säger jag av egen erfarenhet – så jag skulle kanske inte rekommendera den här typen av shopping, men så klart finns det grader i helvetet även här.
Jag har testat några av dessa företag, just för att influencers ofta gör reklam för dem och här är mitt utlåtande:

Boohoo: Katastrof. Dålig kvalité, otydliga storlekar, missvisande information på hemsidan och svindyr returfrakt som inte kommuniceras så tydligt som man skulle kunna önska. Som att köpa grisen i säcken.
Shein: Varierande kvalité på kläderna, som inte alltid såg ut som på bilderna. Lite grisen i säcken även här.
FloryDay: Jag har bara köpt en klänning härifrån och den var jättefin, extremt prisvärd och såg ut precis som på bilden.

Vad är era erfarenheter? 
Har ni handlat från den här typen av sidor och vad är i så fall ert omdöme?

91 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Meh.
    Håller mig till Zalando. Möjligtvis eBay om jag är ute efter nåt lite mer udda plagg… ?

    Tänker bara på den där videon där nån britt beställde saker från boohoo och det visade sig att dom inte alls kollar returer. Dom smetade typ yogurth och annat äckligt i bikinitrosor, på klänningar osv som sedan skickades ut till andra kunder.

    Anledningen till ”experimentet” är att många kunder klagat på att dom fått smutsiga plagg. Tänkte bäst att jag förklarar så folk inte går i taket över att dom smutsade ner plagg med flit haha

      Haha alltså usch för det första…
      Jag beställde ett par jeans med höööög midja från boohoo och när jag fick hem dom var dom typ 40 cm för långa i benen. Alltså de var ju tajta nedtill så jag kunde vika upp en hel vadlängd för att de skulle bli rätt längd.
      Det sjuka är att jag är ganska lång. 172 cm. Så det är ett motsatt problem jag brukar ha med byxor just… jag blev så full i skratt.
      Midjan var typ så hög att jag nästan kunde stoppa in brösten i dom och med den benlängden… var det ingen på fabriken som undrade varför de gör kläder till aliens??
      Jag har dom iaf längst in i garderoben. De kostade typ 300 spänn och jag orkade inte skicka tillbaka dom.
      Men de lär nog inte användas nej ?

        ??

    Shoppat på shein kanske 3 gånger och fått otroligt fina kläder i bra kvalité alla gånger, jag kanske har haft tur. Bla en klänning som jag fått så mycket komplimanger för, den är jätte fin 🙂

      Jag med! Älskar SHEIN men har satt köpstopp nu, haha.

      Ps. Kom ihåg att kolla kommentarer (man kan även filtrera så att enbart foton syns), då kan man skapa sig en uppfattning 🙂

    Har handlat på Shein några gånger och alltid varit väldigt nöjd med plaggen jag beställt. Har sett ut som på bilderna och varit bra i storleken etc

      Ok! Har funderat över Shein då de har en klänning som jag tycker är fin och inte hittar liknande någon annanstans.

      Håller med, är så otroligt billigt på Shein så man blir ju positivt överraskad när kvaliten är så pass bra! Mina favoritjeans är från shein. Jag har bara medium eller large i allt och tycker att det passar!

      Glömmer aldrig när jag fick min första leverans för några år sen. Det tog lite tid den gången så jag hade gömt bort min beställning. Transportören var ”lite svävande” när jag frågade om paketets innehåll. När jag kom hem var det prydligt levererat utanför min dörr. Med stor text ”Sample sexy underwear” (det var ngt annat beställt o levererat än texten, kanske bör tillägga) ?

    Handlat från Shein en gång innan jag riktigt visste vad det var för slags shop.
    Okej kvalitet ändå… men det gäller att kolla vilka material kläderna är gjorda i.

    Hittade skitsnygg skjorta på Missguided. Men vågade inte beställa, haha! Blev orolig över både tull och oseriöst. Eller att skjortan kommer fram och storleken är skev. Det är en oversize förvisso. Nån som handlat där? Vad är er erfarenhet?

    Sen kikade jag på Shein, men vågade inte där heller haha.

      Missguided har jag beställt från många gånger. Jag skulle bara beställa ”fina” grejer därifrån, eftersom deras grejer inte håller för att använda mer än några gånger. Men funkar för sommarklänningar som man ändå bara använder 3-4 gånger under sommaren.
      Fick en felsydd klänning som de ville att jag skulle skicka tillbaka till dem för att få pengarna tillbaka. Men frakten tillbaka ville de inte stå för, och frakten va ju mer än själva klänningen. Men tjatade på och till slut fick jag pengarna tillbaka ändå, trots att de inte fått tillbaka klänningen.

      Har iaf aldrig fått tull där och storlekarna är bra. Jag tar alltid min vanliga storlek och det brukar funka.

        Men sånt här måste folk sluta med. Man kan ju inte medvetet köpa kläder som man på förhand vet att man bara kommer använda 3-4 grejer pga dålig kvalitet. Kläder är inte engångsvaror.

          Jag har ingen bil, inga barn, äter inte kött, sorterar mina sopor noga, handlar mest på second hand, är flygrädd så flyger inte om jag inte måste..

          Jag köper ibland kläder jag vet att jag bara kommer ha en gång och då köper jag billigt utan kvalitet. Räkna upp hur du lever så kan jag peka ut vad du måste sluta med.

            Smulan om du har ett så fantastiskt miljötänk varför brister det just vid klädinköp?

            Grattis? Vad vill du att jag ska svara egentligen? Uppenbarligen var detta en öm punkt för dig.

              Hah. ”Smulan” sa ju exakt vad du ska svara:
              ”Räkna upp hur du lever så kan jag peka ut vad du måste sluta med.”
              Spela inte dum nu din miljöförstörare. Hur många barn har du, 2? 3? 5?

          Ja helt sjukt, aldrig hört talas om det resonemanget förut!

          Alltså ja, så jävla sjukt beteende?! Jag själv köper i stort sett bara ”dyra” svenska märken som Filippa K, Hope etc och aldrig något annat än naturmaterial, men bara 3-4 plagg om året och sedan använder jag varje plagg i MINST 10 år. Får pikar och kommentarer om detta av vänner som handlar på Shein, NAKD osv att jag lägger mycket pengar på kläder men det måååste ju bli billigare för mig än dom i längden eftersom jag köper så få plagg och använder dem så länge?

        Klänningar som man bara använder 3-4ggr??? Det är exakt det här sjuka tänket folk måste lägga av med! Varför köper man ens ett plagg man vet att man inte vill använda mer än så.

      Jag gillar missguided! Har beställt från deras hemsida flera gånger men ett tips är att både nelly och zalando har missguided så kolla där om du hittar skjortan först kanske? Men jag har bara bra erfarenheter av missguided

        Har rotat genom, den finns inte där ? Tänkte också att det va smidigare. Så ball, halva svart och halva leopard ?

        Tack så mkt ?

          Kan du skicka länk? Jag blev nyfiken på hur den ser ut

            https://www.missguided.eu/black-super-oversized-leopard-print-panel-shirt-10150993

            Åh tycker den är snygg! Jag älskar oversized skjortor och leoprints ?

              Den var ju snygg och inte alls så dyr men blev lite fundersam över snittet framtill. Varför är den svarta delen avskuren?

                Det är den inte, hon har cykelbyxor under och håller skjortan åt sidan ☺️

                Den är delad bara, det är shortsen under som syns! Trodde också den va snittad först men man luras ?

                Den är inte det, det är modellen som sticker fram benet så hennes shorts skapar den illusionen. Den svarta delen av skjortan är bakom benet.

              Åh så snygg!! Jag beställde en. Tror den skulle passa snyggt över en enkel jumpsuit eller klänning.

                VISST?? Haha åh är så avis!! Hoppas du blir nöjd ? Tror den är skitsnygg till ett par tighta svarta jeans med kilklackar till ?? Åh.. Haha!

                  Tänkte bara tips om att en mindre influenser. Clara diefke, säljer en sådan via Instagram. Om du är osäker kanske du kan Maila henne och fråga hur den sitter.

            Fanns en annan blå batik typ, halva då och halva svart ?

            Såg dock att Asos hade fått in pastelliga skjortor. Lite roligare nu i vår/sommar kanske..

    Shein är faktiskt helt okej. Nej ingen toppkvalitet, men en tunn sommarklänning tex behöver ju knappast vara det. Priserna är väldigt bra med tanke på vad man får.
    Boohoo köpte jag från för länge sedan. Klänningarna var katastrof men jag köpte faktiskt en kavaj som var förvånansvärt rejäl och lyxig, såg dyr ut.
    Aboutyou har jag aldrig handlat från, kollade lite snabbt nu och det ser inte alls ut som shein och boohoo? Massor av vanliga varumärken…

      Ingen tull på shein då de har lager i Europa. Men plaggen är självklart ursprungligen från Kina.

        Handlade fr About You förra veckan. Det var ju som en vanlig webshop liknande Boozt. Bra kundservice som löste mitt lösenordsproblem inom loppet av några timmar. På svenska oxå. Snabb leverans och ja- bra sida. Plagget jag köpte var av Levis så jag förstår inte ihopbuntantadet med de andra Kina/Asien webbutikerna.

          Handla också levis plagg från about you i veckan haha! Hade ett bra erbjudande på en jacka jag velat köpa länge så slog till. Helt okomplicerat köp med bra leverans! Tänker också att det känns som en bra webshop i stil med zalando. Tror man får gå på enskilda märken mer än webshopen. Tex shein är väl bara massa billiga kläder, inga direkta märken.

      Har du möjligtvis testat att beställa bikini där ifrån?
      Hur lång tid tar det att få det?

        Nope, inte beställt bikini från shein. De skickar snabbt, inom 2-3 dagar, och sen tar det kanske ytterligare 2 veckor att få det till ombud.

        Jag beställde 2 bikinis och 1 baddräkt som jag fick hem för någon vecka sedan. Allt åkte tyvärr tillbaka. Underdelarna var för små och överdelarna alldeles för stora. Jag har ganska stora bröst så jag blev förvånad att det inte var åt andra hållet.

          Justja, det tog ca 2-3 veckor att få hem paketet (behöll en stickad kofta som jag tyckte var jättefin).

          Vet du om dom har ångerrätt på bikinis? Alltså att man kan returnera dom? Står i deras policy att man inte får returnera ”kroppsdräkter och ”underkläder” men inget om badkläder…

        Jag har beställt badkläder därifrån, är en storlek L nedtill och M upptill, allt satt jättebra och väldigt mjuk kvalitet!

    Håller mig till Zalando och handlar kanske en eller två gånger per år. Jag tycker det är såå jobbigt att hela tiden returnera plagg. Om jag beställer fem plagg så har jag tur om en av plaggen både passar mig och ser snygg ut. Skor och väskor är lite lättare att handla på internet men just kläder föredrar jag butik.

      Samma här. Avskyr att handla kläder online för att det är fan i mig omöjligt att gissa hur kläderna ska sitta. Och då måste man returnera massor och vara missnöjd. Handlade i vintras från Lindex, har jeans i strl 40 från dem sen förra sommaren. Mätte mig, kollade storleksguiden och beställde hem tre par jeans i strl 40 som enligt deras mått skulle passa. Två par gick inte att stänga men det tredje var flera centimeter för stora i midjan. Sista gången jag försöker handla kläder online….

    Berätta mer om Flory Day. Är det fler som beställt därifrån? Gillade ni det ni fick?

      Haha fick reklam därifrån nu här i bloggen ?

        Ja man ser mycket reklam, och mycket ser fint ut. Men hur ser det ut i verkligheten?

      Tyckte varorna var helt okey utifrån prisbild men Jättekrånligt att returnera. Allt ifrån att hitta information hur man gör till att det var jättedyrt att returnera. Varning inte värt det! (FloryDay)

      Beställt 3 ggr från floryday. Ca 10 plagg.
      Bara varit nöjd med 2 saker. Kommer inte att beställa därifrån igen.
      Postas via Halmstad och vid ett tillfälle ringde en man och frågade om jag var nöjd. Han lät mkt förvånad när jag sa nej.

      Min mamma beställde därifrån, mot bättre vetande. Leveransen tog mycket längre tid än utlovat, efter att ha läst recensionerna på Trustpilot ringde vi Klarna och pausade fakturan. Paketet kom faktiskt fram många veckor senare men plaggen var dock inte i det material som de skulle vara. Vi har inte orkat fixa med retur efter att ha läst hur jäkla mycket krångel andra kunder har fått utstå. De har ingen kundtjänst heller. Kommer aldrig beställa där igen.

      Jag skickde just tillbaka en klänning som inte såg ut som på bild och två par skor som var alldeles för små. Men jag kan ju haft otur. ?

    Det finns väl ingen anledning att diskutera – eller att göra någon slags kvasiundersökning – här. Läs omdömena på Trustpilot eller motsvarande, så blir det ganska snabbt klart att såväl Shein som Floryday är skitföretag som

    – har orimligt långa leveranstider
    – säljer varor av dålig kvalitet
    – har bilder som inte överensstämmer med vad de skickar till kunden
    – inte ärr sanningsenliga vad gäller storlekarna
    – är omöjliga att komma i kontakt med vid reklamation

      Bara för att det finns omdömen på Trustpilot kan man väl göra en liten undersökning här.

    Therese har livesändning kl 17

      Okej

    Har beställt från shein några gånger, men det är väldigt viktigt att man kollar recensioner. Men i överlag är jag väldigt nöjd med kläderna, får ofta komplimanger för dem!

    Inte beställt från något av dessa men shein verkar ha fina kläder.

    Boohoo har jag beställt ifrån men både kvaliten och storlekarna var konstiga.
    Shein däremot har väldigt fina saker, det viktiga är att läsa recensionerna innan man beställer. Relativt snabb leveranstid (brukar ligga på 2 veckor) och har hittills blivit nöjd med allt jag beställt.

    Det låter som om en del av de där företagen är som ett uppordnat Wish, stämmer det?
    Ärlig fråga.
    Tänker att HM iaf utåt ställer en del krav, men om företagen som ni nämner inte ens kan uppge korrekta storlekar låter det som om de inte alls har någon kontroll på tillverkningen?

      Hade också för mig att Shein sålde samma plagg som finns på Wish men mera utvalt för européer och rebrandat så att det ska verka ha lite högre status.

      Hade gärna handlat mer på H&M och Nelly men när man får 8 plagg från Shein för priset av två från dessa sidor så blir det naturligt att man tar Shein.

        Men måste du ha 174849 billiga plagg istället för några välvalda dyrare plagg?

        Jag har gjort det till en sport att handla på h&m när de har rea. Sist fick jag en pyjamas, 5 pack trosor, 3 oversize t-shirts och en hoodie för 500kr.

        Men alltså seriöst, tänk på miljön !

      Wish är väl mera att det är flera olika butiker samlade under samma flagg. Jag beställde två olika saker från wish för en månad sen.
      Två olika butiker, två olika leveranser. SHEIN, bohoo etc är enmoch samma butik,

    Vill inte ha ett enda fast-fashion plagg till. Så mycket mer värt att köpa lite bättre kvalité och sedan sälja när man tröttnat och på så sätt tjäna igen det lilla extra man la. Jag gissar även att arbetsförhållandena för de som sitter och syr dessa superbilliga plagg är under all kritik. Nej tack!

    Testat shein flera gånger och har varit nöjd alla gånger. De har mycket fina kläder. Väldigt snabb leveranstid och kläderna har hittills stämt när det gäller storlek och färg jmf med bilden. Jag brukar kolla recensionsbilderna. Där får man hum om kvalitet och där kan jag kolla andras kroppstyp och mått för att kunna pricka in rätt storlek till mig själv.

    Enda nackdelen är att det levereras med early bird (jag kan ej välja bort detta) mellan kl 02-07. Eftersom mina grannar snor paket som hänger utanför dörren så måste man campa leveransen :)))

      Flera har sagt att de får leverans med earlybird! Jag har bott på tre olika adresser, i olika städer(!) och får alltid leverans med DHL. Märkligt det där!

        Har fått med early bord när det har varit små leveranser. Vid större beställning, DHL. Bor i Sthlm.

      Fy vilka vidriga grannar du har! Hoppas de åker fast och att du polisanmäler.

    Jag förstår inte detta nya kommentar system? Mina inlägg fastnar hela tiden och ingen kommer fram, en kom fram på öppet spår i fredags men ingen mer. Tråkigt att det inte funkar.

    About you ju mer som Afound eller zalando än shein och zaful

    Beställt från shein en gång. Nöjd. Beställde två klänningar som satt bra men var i ett tyg som jag inte hade räknat med. Sen även två bälten och en kimono som var toppen. Finns ju betyg och bilder som andra har lagt upp vilket jag uppskattade, då fick man lite mer hum om hur de såg ut mer än på en modell.

    En fråga till er som handlar mycket på nätet. Tänker ni någon gång på vilken miljöpåverkan e-handeln har, speciellt när det gäller alla returer?

    https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/e-handelsboom-orsakar-miljoproblem-en-tredjedel-returneras

      Nä.

      Returerar aldrig. Köper bara saker jag vet jag vill ha.
      Händer en eller två gånger att det inte passar. Så då skänker ja det till syrran oftast

      Jag hör runt om någon vän vill ha om det inte passar mig. Oftast är det någon som vill ha det.

      Att en tredjedel returneras är ganska sjukt ja.

      Jag har svårt att hitta kläder i större storlekar i vanliga affärer, så därför brukar jag beställa mycket online som jag provar hemma.

    Beställde en klänning från SHEIN som smälte när jag använde strykjärnet. Ja jag var slarvig och läste inte på etiketten men den var verkligen 100% plast haha.

      Framgick inte materialet i produktbeskrivningen på hemsidan? Eller läste du inte?

      Obs inte drygt utan undrar.

      Alltså polyester (plast) är ju inte direkt ett ovanligt material att använda på kläder

    Jag har så svårt för influensers och deras sjuka köphets och produkttester.

    Vårt jordklot håller på att dö.
    Köp egoboost, närodlat eller second hand.

      Hahaha menar ekologiskt så klart

        Vore roligt om lösningen på klimatproblemet skulle vara att köpa Bellas gamla tidning ?

    Beställt bomulls sommarklänningar från Shein för ett år sedan som hade en jättebra kvalité, storleken var rätt och de satt bra. Vet ej hur andra typer av kläder är men klänningarna var iallafall toppen!
    Köper oftast få kläder online och de gånger något inte passat har jag sålt på FB eller gett bort. Returnerar bara varor som jag köpt i Sverige.

    Handlat på SHEIN flera ggr
    Och är supernöjd med kvalitet. Tycker inte att de skiljer sig från ex HM, till och med bättre skulle jag vilja säga. Att returnera är enkelt också. Skicka tillbaka en retur på en onsdag. På fredag fick jag meddelande om att returen mottagits och att min klarnafaktura uppdaterats. Den snabbheten klarar ju inte ens svenska modeföretag. (Man skickar returen till en adress i Halmstad där SHEIN har kontor, inte tillbaka till Kina alltså)

    Beställde kläder från Shein som krymper typ en dm så fort man tvättar dom..

    Är det någon som returnerar till shein? Hur har det gått? Var det krångligt?

    Vad gör han?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.