Den där när man ”inspireras” av andra influencers men inte creddar

Johanna Bladh fick det rejält hett om öronen när hon kopierade en annan influencers innehåll utan att credda henne, men hon är långt ifrån den enda som gör så här.
Här ovan är det Antonija Mandir som inspirerats/lånat/snott en annan influencers koncept rakt av, och inte heller hon nämner med en stavelse att det inte är hon som är kreatören utan att hon imiterat Teni Panosian video rakt av.
Huruvida Teni är originalskaparen till konceptet eller inte vet jag inte.

Var går gränsen mellan att inspireras och att sno rakt av, och om en hel massa människor ”inspireras” och gör egna versioner av saker de sett på sociala medier, hur ska man egentligen kunna veta vem det är som ska creddas, när alla kopierar alla?

73 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Är så himla trött på ”roliga” klipp där man ska lyfta fram hur ”speciell” man är. ”Hihi alla andra är sååå basic och skaffar barn och gifter sig. Men jag är heeelt crazy och behandlar min hund som mitt barn hihi!”

      Men det är ju basic att göra det? Haha. (Betyder inte att det är fel).

        Finns väl ingenting mer basic än att kalla sina djur för barn, bebis och pälsklimg ?

          Mår du illa av att folk uttrycker sin kärlek till sina djur?

            Men snälla. Snacka om att dra det för långt. Personen påstod aldrig att den mår illa av att folk älskar sina djur/visa dem kärlek ??‍♀️

              Tror man syftar på emojin som är grön i ansiktet och ser ut att må illa och ska kräkas som Anonym 07:07 la efter sin kommentar.

              En grön emoji som håller in sin spya betyder i alla fall för mig att man mår illa. Men det kanske är en tolkningsfråga.

                Var väl själva texten ni fultolkade. Inte emojin.

                Hen skrev om vad folk kallar sina djur. Inte att de älskar djuren.

            Haha läs nu om och läs rätt.

            Ja, på det sättet. Som Anonym skrev

          Ja vad jobbigt med folk som ser sina djur som familjemedlemmar istället för bara husdjur som uppehåller sig i samma utrymme..

            Måste man kalla hunden för sin bebis för att se den som en i familjen? Kan man inte kalla den för vad den är (en hund) och ändå se den som en familjemedlem och älska den?

              När folk frågar om o maken inte ska ha barn snart säger jag glatt att det räcker med de pälsbarn jag har. Visste inte att det var jobbigt för folk att höra ?

                Jag o*

                Jag ifrågasatte bara att man inte ser sitt djur som en i familjen om man inte kallar den sin bebis. Att du gör det är noll procent jobbigt för mig.

                Samma här. jobbar inom vården och när någon frågar om jag har barn så säger jag ”nej, men två pälsklädda”- Visste inte att det var så enormt fruktansvärt horribelt jobbigt att behöva höra det 😮 Att mamma kallar mina katter för sina barnbarn till sina kollegor (på skoj) är ju en annan femma hehe.

                  Jag jobbar på förskola och när någon frågar om jag har barn så brukar jag svara ”Nej, inga barn. Men jag har två hundar som jag lägger mycket tid och kärlek på.”

                Åh jag hatar sånt haha. Tycker det är så töntigt att kalla sig mamma/pappa till sina husdjur. Det går att älska sina husdjur oändligt mycket utan att kalla dem för sina barn.

                  Jag håller verkligen med. Det är så onödigt att prata om sina husdjur som barn liksom. Ok att man har husdjur, ok att man älskar dem och spenderar mycket tid på dem osv. Men de familjer som har barn OCH husdjur, ska de svara på frågan ”har du barn?” med ”Ja jag har två barn och två hundar tihi”. Så löjligt? Samma sak med folk som kallar sig plant-parent. Liksom, come on, ok att man känner ett behov av att ta hand om levande djur/plantor osv. men… det är ju inte ett barn och du är ju inte en förälder liksom. Ska jag börja kalla mig plant-mormor/farmor till mina sticklingar som jag har fått från moderplantan? Och jag har ju surdeg/kombucha och andra levande kulturer som brukas kalla ”mother”, är jag då grandmother till dem?

                    ?? ”plant-farmor”

                Oerhört märkligt bara….

                  till Janina

      Fast så tolkade inte jag det ? Mer att alla andra gifter sig, skaffar barn – och här är jag, med min hund. Att alla andra kommit nånstans, men inte jag. Typ

        Kommit nånstans? Vart då? Går livet ut på att komma nånstans förutom in i graven?

          Livet är en tävling. Har du inte vetat om det? ?

          Den som först gifter sig, köper hus, skaffar barn vinner.

          Nej JAG tycker inte det, men jag tolkar videon så ? Äh skitsamma. Vill man inte förstå så

    Såg en film igår på en mamma som visade ”andra mammor” som tråkiga och henne själv som ”cool disco-mamma” Herregud på riktigt… Åh kolla vad tokig jag är ??

      “I’m not like a regular mom. I’m a cool mom.”

        Och så är de likadana som alla andra. De som är coola berättar inte det.

      Ibland kommer carin da silva upp i mitt flöde. Låter ungefär som henne. Hon är så pinsam.

        Jag tycker Carin da silva är skön och bjussig.

        Åhh..alltså jag gillar ju egentligen Carin, men håller med om att det kan bli lite.. ja, pinsamt. Och fattar inte riktigt konceptet – hon mimar till färdiga klipp?

          Haha ja boomer det är en grej och har varit ett tag nu ?

    De är ju inte ensamma om att hålla på så dock. Känns som TikTok och reels går ut på att göra samma sak som alla andra over and over again. Finns 1000 versioner på typ allt som publiceras – så himla trist..

    Det är ju en tiktok, så med största sannolikhet var nog inte ”tenipanosian” först heller..

      Precis. Tiktok funkar ju så, det är väl Camilla som inte riktigt hängt med där. Love you Camilla, inget sånt alltså, men Tiktok går ju nästan ut på det där.

        Samma med Reels, som det ju var här såg jag.

        Poängen är att personen inte creddar skaparen eller inspokällan när de kopierar.

          Såhär förstår jag det, om man använder samma låt så är det creddat på något sätt om man klickar runt på låten. Där någonstans finns skaparen

        Jag är mest nyfiken på varför Johanna fick så mycket skit för att inte credda, när hon gjorde typ samma sak, om ”alla” gör så. 🙂

          För att hon la upp det på Instagram antar jag.

            Detta är ju också på instagram?

          Hon snodde en längre sketch rakt av från en annan instagramprofil, fick det påpekat för sig i kommentarer som hon konsekvent tog bort/blockade tills den riktiga profilen kom in och kommenterade och då låtsades hon som att det var första gången hon hörde det. Stor skillnad på att kopiera ett tio sekunder klipp som många gjort och en sketch på en minut som bara en person gjort.

    Folk som lägger upp såna videos nuförtiden vill väl att det ska sprida sig så andra kopierar, det är väl poängen.

    Jag tycker det är ok att kopiera om de sätter sin egen twist på det, vilket de ofta gör i tik tok trender.
    Annars tycker jag de ska credda.

    Jonna jintons första video där hon hänger tvätt på vintern hör till kategorin att ge cred till någon annan.

    Shuffle dance på tik tok gör däremot inte det.

      Samma sak med matrecept där vissa flunsor ”snor” någon annans recept och framstår som att det är de själva som kommit på det. Typ Bisse, Alexandra Bring mfl. Ännu löjligare är när folk sen lägger upp ”Nu har jag gjort väääärldens godaste pasta ala Alexandra”. Typ fetaostpastan som blivit så hypad.

        Hamnade fel, skulle inte vara svar till Emma

        Paula gör det hela tiden. Det är alltid någon som kommenterar ”skriv en kokbok”, haha.

        Precis! Just den gjordes ju trendig av en finsk matbloggare för flera år sen i Finland, hon la själv ut den på tiktok i vintras och plötsligt blev det ”tiktokpasta” och så fort de är på tiktok är alla idéer up for grabs…? Tråkigt för dom kreativa! https://liemessa.fi/2020/09/baked-feta-pasta-original-recipe/

          Fast just den pastan har hon väl fått en hel del credd för. Till och med jag som inte har tiktok har inte missat att det är hennes pasta.

            Njäe, det tycker inte jag. Arla, ica och hela bunten har haft den på instagram bara som ”tiktokpastan” tills folk har bett dem ge cred till liemessä, vilket dom sen har gjort, men slarvigt att inte göra det genast.

    Det kommer alltid att finnas copycats:)

      Alltså jag kunde inte bry mig mindre? Blir bara less på att se samma fluga sprida sig som en löpeld överallt.
      Vissa vrider nästan huvudet av sig för att vara ”orginella” men det är bara tröttsamt.
      Fröken Mandir känns bara för mycket. Precis som de flesta andra.

        Cancel culture har aldrig känts så aktuellt förr..

    MrBeast på youtube med 62 miljoner följare är kreatören för kurragömma och the circle som Jocke kallar det. Känns knappast lagligt att sno ett programkoncept rakt av.

      Jag gick in och kollade hans kanal. Den var underhållande och bra gjord. Inte mitt typ av nöje men kudos för bra innehåll och kvalité. Men Jockes program är inte av bra kvalité eller har bra innehåll haha. De är så oigenomtänkta och platta så det är pinsamt. Jag försökte se ett avsnitt av den där hinderbanan, helt galet dålig och tråkig. Snacka om oplanerad. Hide and seek var roliga första avsnittet, sen vart det ju bara en repris på repris. Sista jag testade var det där med ett gäng tonnisar på ett slott. Jag vet knappt vad det var jag tittade på.

      Nä, hans ripoffs är skrattretande.

    Trodde det här var hela poängen med tiktok och reels. Att exakt alla gör samma sak som någon en gång gjorde liiite roligt. Sen kommer något nytt som alla ska göra. Och så fortsätter det.

      Precis. Olika grejer trendar och sen gör alla det sen kommer nästa grej o.s.v.. Är själv ”gammal” aka 30+ och fattar inte riktigt grejen med tiktok men detta är väl ändå rätt basic? Absolut inget illa menat men Camilla du kanske borde sätta dig in lite i hur det funkar innan du kritiserar det.. ?

        Och vill man klaga på att folk inte creddar så finns det ju allvarligare exempel än detta. Exempelvis de som snor recept och påstår att det är sitt, ”inspireras” rakt av när det kommer till konst, texter.. Ja.. detta är ju rätt så oskyldigt och är något en trend så fylls flödet av olika versioner (som alla är likadana).

    Charlotta Flinkenberg som driver Netstyle.se har startat viktrådgivning. För 5 500 kronor (!) får man hennes matråd under tre månader. Fem tusen femhundra spänn! Hon är journalist och har inga utbildningar what so ever på kostområdet. Så jäkla oseriöst. Camilla, kan du inte ge detta ett eget inlägg?

      Patsy? D:

    Får man ses utomhus om man är fler än 8 personer i ett privat sammanhang?

      Ja

      Varför ens göra det? Så onödigt just nu.

      För privata sammankomster finns bara rekommendationer. Maxgränser gäller offentliga tillställningar.

    Fast det där är ju en allmän trend på Tiktok. Finns ju hur många som helst likadana videos om man klickar på ljudet.

    Ja TikTok bygger ju till stor del på trender som ofta bara lever i ett par dagar. En kreatör som skapar en trend till ett visst ljud eller filter med en viss dans och en viss storytelling har som mål att så många som möjligt ska delta i trenden. Det är enkelt att spåra vem som skapade trenden från början och hur många som har deltagit. Har man fått 2 miljoner pers att ”härmas” är man nog bara nöjd.

    Fast Tiktok (och Reels) funkar ju lite annorlunda. Om man klickar på musiklänken så hittar man källan. Hela Tiktok är ju att återanvända idéer från andra med samma musik och tolka det på egen hand.

    Det är bara att trycka på låten så kommer alla som använt ljudet upp, vet inte hur många varianter av denna som det finns.

    Teni har inte skapat originalet. Är en video som gått runt rätt länge nu. Det var en tjej med rätt ”litet” konto, så hon var rätt ledsen över spridningen men att hon inte hade fått ”credd” så hennes konto kunde växa. Kommer tyvärr inte ihåg vad originalskaparen hette.

    Rubriken till det här inlägget ?

    Deras skojgiftermål som de var tvungna att skoja med oss om. är det skoj/prank/blåsning om ingen köper det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.