TIPS!!! Saker du aldrig vågat fråga….

Har du några minuter över – se några videos från Youtubekanalen ”Tänk till”. 
Det finns SÅ många fler på deras kanal!!!

Har du någonting du skulle vilja fråga, men inte vågar?

https://www.youtube.com/watch?v=gWMHAuL3K0c

45 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Älskar den serien! Helt i chock över hur mycket coola och självsäkra ungdomar med självinsikt vi har i det här landet :O Hoppas den visas i skolor och dylikt.

    Helt fantastisk serie som sätter ord och problematisera om återkommande saker i ungdomars liv. Snacka om folkbildning, all credd till kreatörerna. ❤️

    Det heter inte transsexuell. Att vara trans är ingen sexualitet. Det heter transperson.

      Det heter visst transsexuell (Varför inte se saol som källa ?). En del transpersoner vill inte använda ordet då de anser att det kan missförstås som en läggning. Men bara för att de tycker att ordet inte hänger med i tiden så betyder det inte att det inte heter det.
      Transsexuell används fortfarande i texter om transpersoner.

        Så de som faktiskt är trans ber om att få kallas något annat så är du tvär och ba ”nej SAOL säger att det är såhär >:(”
        Snälla, hur fånigt? Lyssna på de berörda istället. Fel termer skadar.

          Alla som är trans har inte problem med det. ??‍♀️ Det är liksom inte ett stort utbrett problem. Och ja, jag kommer hänvisa till saol om du hävdar att begrepp inte finns som finns. Uttryck dig bättre nästa gång, typ ”Transpersoner vill hellre bli kallade transpersoner.”.

            Nej, tänker inte ”uttrycka mig bättre”. Det är du som bör ändra ditt tankesätt. Det är som alla som konsekvent använde sig av annat ord än chokladboll bara för att det gamla ordet fanns kvar i ordboken. Det är uråldrigt tänk. Häng med i språkutvecklingen och fastna inte i ordboken.

              Wow F, jämförde du precis ordet transsexuell som används i flera olika språk och inte är ett nedvärderande ord med n-ordet? Du kan vara den mest iq befriade personen jag sett här inne. ?

              Men snälla, transsexuell är inget nedsättande ord och transpersoner/transsexuella föredrar olika epitet, det går inte att pleasa precis alla utan att bli rättad från något håll. Vissa säger plättar andra kallar det pannkakor. Är övertygad om att ”?” inte kallar någon som bett att inte kallas just transsexuell för det.

              F vad vidrigt av dig att ta förgivet att ordet transsexuell är ett skällsord. Transsexuella används förövrigt på flera olika ställen på sidan transformering som är just för och om transpersoner. Men du kanske har företräde även där?
              Tex här;
              ”Begreppet transpersoner inbegriper människor som vill förändra sin kropp och/eller ändra juridiskt kön (transsexuella och en del ickebinära personer), personer som inte är vare sig helt och hållet enbart kvinna hela tiden eller helt och hållet enbart man hela tiden (ickebinära), människor som använder kläder och andra attribut som brukar anses som typiska för ett annat kön än det man blivit tilldelad (crossdresser, transvestit) och personer som inte vill, kan eller tycker att det är viktigt att definiera sig i fråga om kön. ”

              Kanske är du som behöver lyssna på vad de som faktiskt är trans vill bli kallade.

              En del vill bli kallade transsexuella, andra vill bli kallade transpersoner. Varför ska bara de senare respekteras?

              Och sen är det urbota dumt att jämföra det med n-ordet.

          Men hur ska man veta va vad man ska säga då? Finn ju alltid nån som inte gillar nåt. Vi kan inte ha ett så komplext samhälle

            Du kan använda båda men bästa är att ta hänsyn till vad personen du mötrt själv vill. Det är F här som inte vet vad hon pratar om. Alla transpersoner är inte transsexuella. Transpersoner innefattar mer än så. Men det finns transsexuella som vill bli kallade för transperson. Du kan hur som helst inte göra fel så länge du är lyhörd om personen rättar dig.

    Använt den i min undervisning, så bra! ?

    Jag såg på Facebook att du på nått vis var involverad i kraschen i Gustavsbergs hamn. Hoppas du/ni är okej! ❤️

      Berätta mer

      Vart på Facebook?

      Vi är okej, jag är bara väldigt chockad fortfarande. ?
      Förlåt för att det inte kom något kl 18-inlägg.

        Vad var er roll? Vittnen?

        * glad att ni mår bra*

          Låt henne andas förfan.
          Hon skriver ju att hon fortfarande är i chock.

            Eeeh, varför tror du jag frågar? För att jag är allmänt nyfiken eller för att jag bryr mig om hur de mår?

            (Känn inte att du behöver svara).

              Bilen kom tvärs över körbanan från vänster och tog så när med sig vår bil ner genom räcket och över kajkanten, men vi klarade oss precis. Det skiljde en sekund mellan att vara kvar på vägbanan och att åka över kanten.
              Den chocken kom dock inte förrän efter jag kom hem. I stunden låg allt fokus på att ta sig in i bilen som låg uppochner i vattnet, för att få ut personen/personerna och att larma räddningstjänst.

                Hemskt och verkligen nära ögat. Tur att ni kunde undvika att ni också drogs med. ??

                Hoppas ni kan sova något i natt och att det känns bättre imorgon. Sköt om er!

                  Rådigt agerat av er och hoppas att föraren klarar sig. ?

                    Bilens förare klarade sig inte. ?

                  Tack!

                Usch, skräck att sitta fast under vatten. 🙁

                Det var två unga killar som dök i och drog ut personen enligt uppgift.

                  Det var betydligt fler än så som försökte ta sig in i bilen. Runt 10 st skulle jag tro. Riktiga hjältar!
                  Själv försökte jag enträget att larma 112, men kom inte fram förrän på tredje försöket. Som tur väl är så har vi en vän som är polis i Nacka, som lyckligtvis precis hade gått på sitt pass och kunde larma via deras radio.

                    Jag blir så glad av att höra detta, tycker mer att man får höra att folk inte är hjälpsamma numera. Vad fint! Och vad sjukt att inte komma fram till 112. Tänk vad livet kan förändras från en stund till en annan, ni kunde lika gärna också helt plötsligt varit fångad i bilen under vatten från en sekund till en annan.

          Spelar det någon roll?

            Klart att det spelar roll om dom om var med i olyckan om dom var vitten . ??‍♀️

    Nah

      ?

    Älskar denna serie på yt främst avsnittet; fråga nån som har sålt sex. Såå viktiga budskap, vi behöver prata om viktiga ämnen som är lite tabu, man behöver verkligen se dem!!

    Gillar den kanalen mycket. Kloka ungdomar.

    Ett tips på en annan kanal är Jubilee. Där finns en serie, Odd man out, som är lite kul att se på när man inte har något annat för sig. I korthet går inslagen ut på att deltagarna ska gissa vem i gänget som är mullvad genom att ställa en massa frågor. Ni som gillade Mullvaden på femman kanske gillar denna serie 🙂

      Men åååh tack för tips. Älskade mullvaden och har aldrig förstått varför inte det programmet kommit tillbaka ???

        Eller hur! Så bra program!

        Det kommer nu säsong senare i år! ?

    Tycker denna serie är väldigt lärorik och intressant. Ett avsnitt som jag fastnade lite extra för var med de två männen som varit nazister. Vad de varit med om, vad de gjort, hur de kom på andra tankar och valde att kliva ur organisationen, mycket intressant.

    Intressant

    Sociala medier-OT…
    Om en person på Instagram hade typ 6500 följare för en vecka sedan, men idag är nere på 5600, tyder det på köpta följare då?
    Har sett förut att det pendlar väldigt upp och ner i hennes följarantal men först nu när det skiljer nästan 1000 följare som tanken slog mig att något känns lurt.?

    OT men vad gäller för tävlingar på sociala medier – får man lotta ut pengar? Såg att spoilerkontot och några finanskonton hade en tävling med pengar i vinstpotten och har för mig att jag hört att det inte är ok, men hittar ingen konkret information om det när jag söker. Vad gäller

      Camilla skrev om detta i början på maj med svar från Skatteverket https://nyheter24.se/bloggbevakning/2021/05/03/nya-flunstrenden-att-lotta-ut-pengar/

    Elsa Billgrens hund dödar kaniner i trädgården och hon verkar bara tycka att det är ett gulligt hyss. Tänkte med tanke på inlägget kring yogagirls hund som eventuellt dödade en fågel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.