Elsa Billgrens stolthet över hundens kanindödande

Nikita är en helt annan hund här än i stan. Vild och ett med naturen. Han jagar rabbisar, vips står han med ett kaninhuvud i munnen på tomten och sen ska han prompt pussa på Lynn. Från Mosebacke-tax till rakt ut i vildmarken. // Elsa Billgren

Elsa Billgrens tax Nikita dödar tydligen kaniner på deras tomt på Gotland, någonting som Elsa berättar med någonting som nästan låter som stolthet i rösten.
När en följare påpekar att detta kanske inte är helt tillåtet på Instagram så skriver Elsa att hunden faktiskt dödar dem på deras tomt, varpå en annan följare skriver att även det kan vara ett lagbrott.

Följare: Ledsamt med lösa hundar. Djurskyddslagen säger att man ska ha uppsikt över hunden, mellan 1 maj-20 augusti, så den inte springer lös i marker där det finns vilt. Elsa:  han är på vår tomt såklart! ?

Annan följare: @elsabillgren Hej, kanske du inte känner till men din fina tax får inte jaga harar eller annat vilt under denna tid, har ingen betydelse om det är på din tomt = tror det är ett lagbrott. ?
Bildkälla: ELsa Billgren Instagram

Så här skriver Jordbruksverket på sin hemsida:

Får min hund springa lös? Mellan 1 mars och 20 augusti ska du hålla din hund under sådan tillsyn att den hindras från att springa lös där det kan finnas vilt. Under resten av året ska du hålla uppsikt över hunden och hindra den från att driva eller förfölja vilt, när hunden inte används vid jakt. Tiderna då jakt med lös hund är tillåtet finns i jaktförord- ningen. I områden, som i naturreservat kan det finnas striktare koppeltvång för hundar.
Bildkälla: Jordbruksverket

Betyder detta att man inte får låta hunden jaga/fånga vilt, ens på sin egen tomt?

209 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Nej, du får inte låta hunden jaga/fånga vilt på din egna tomt heller.
    Tänk om hundägare kunde läsa på vad som gäller att ha en hund.

      Fast hur hindrar man det om viltet tar sig in på ens tomt? Man måste väl få ha hunden lös på tomten, så länge man kan försäkra sig om att den också stannar inom tomtgränsen.
      Vi har en vakthund som har dödat rävar som tagit in på tomten nattetid. Min tomt är mitt hem, och där bestämmer faktiskt jag. Det är inte vilken mark som helst där alla får ströva fritt hur dom vill.

        Du vet att man måste följa lagar i sitt eget hem också va?

          Du får gärna komma med lagen som säger jag inte får ha mina djur lösa på min egen inhägnade tomt. Enligt Naturvårdsverket gäller lagen all naturmark, större parker och liknande. Min tomt är inte en naturmark. Den är avstyckad från naturen och är nu min egendom. Förresten så är skogen runt omkring tomten också min egendom. Om en fågel flyger in på tomten och tas av katten så är inte det olagligt hur mycket du än vill att det ska vara det.

            Du får ha hunden lös på din tomt men du har ansvar om den gör skada, även om det sker på din tomt.

            Du kan sätta upp alla staket och skyltar du vill, du är ändå ansvarig.

            Ja kan liksom inte sätta upp en skylt att jag skjuter blint på min tomt och sen tro att jag går fri om någon strövar in på tomten och blir skjuten.

            Och Nej, du kan inte jämföra din hund med en byggarbetsplats. Du har ansvar över hunden och du ska se till att den inte dödar/biter djur, barn, vuxna..

              Men gud vad överdrivet? Det är ju okej att ha hundar lösa på sin tomt, och som bekant har hundar jaktinstinkt, vilket innebär att det med stor sannolikhet kan råka döda andra djur som kommer in på marken.

              Detta innebär inte att man har skyldighet att ha hunden under uppsikt 24/7, eller sätta upp ett 3 meter högt stängsel för att inget annat djur utifrån ska hindras ta sig in ? De borde de flesta veta.
              Och tror heller inte lagen säger så mycket om det, om det rör sig om en olycka på sin egen mark.
              Ingen skulle palla bry sig om det, då det troligtvis händer titt som tätt.

              Gud, är folk såhär lättkränkta i verkligheten eller bara här??

                Jag säger ju att det är okej att ha hunden lös på tomten. Men ditt ansvar som ägare upphör inte innanför tomtgränsen. Det är inte att vara kränkt att påpeka detta till någon som inte verkar ha koll/ bry sig om det.

                Vad lagen säger om din hund skadar ett annat djur eller människa på egen tomt…? Ja det kan du ju ta reda på om du vill.

                  Är inte hundägare själv, men skulle jag ha trädgård och hund, så skulle jag absolut låta hunden springa lös. Sen om det skulle dyka upp någon ekorre någon gång så är inte det mitt problem.

                  Kan säga då att jag isf inte bry mig om lagen, om det är så känsligt. Ärligt alltså. ?

                  Skulle man däremot aktivt låta hunden jaga på tomten så är det självklart fel.

                    Vad du tycker är irrelevant när det kommer till vad som är lagligt och inte.

                      Uppenbarligen håller fler med?
                      Tycker du själv inte att det är sjukt att man kan straffas för man har hunden lös på sin tomt?? På riktigt?

                      Till ?☕️:
                      Det är inte att du har hunden lös som du straffas för utan det är för den skada som den åsamkar vilt, människor eller andras egendom.
                      Det spelar ingen roll om du har den lös eller om den är bunden. Orsakar den skada är det du som djurägare som står som ansvarig.
                      Du kan därmed ha hunden bunden i löplina på tomten och ändå bli skyldig till brott om hunden ifråga tar vilt (eller orsakar annan skada) under denna period.

                      För tredje gången…. Du får ha hunden lös på tomten. Det är inte det jag säger.

                      Vadå håller med? Jag tycker det är löjligt att stanna vid rött ljus och tycker inte att det behövs. Bryr mig iinte om den lagen ärligt talat. Finns inte lagen då?

                    Men det är väl rätt självklart att hunden får gå lös på tomten om den håller sig där och inte orsakar skada, problemet är att den dödar andra djur. En hund får inte döda andra djur, då har ägaren brustit i sin uppmärksamhet.

                      Lite det jag säger. Att aktivt lära sig hund döda djur, eller berömma den för det är helt fel.
                      Men om det råkar flyga in en kråka, eller en ekorre osv som hinder dödar så finns det inte så mycket att göra.

                      Vi kan inte styra över naturen och sånt händer.
                      En hund fattar inte att man inte ska döda fåglar exempelvis, därför är blir det fel att ”straffa” ägarna för det då man inte kan, eller vill, ha uppsikt över en hund 24/7.

                      (Detta gäller oavsett om den är lös på tomten eller kopplad)

                      Min hund fattar. Den är uppfostrad. Den jagar inte om den inte har tillåtelse att jaga. Vill man inte jobba med sin hund finns gulliga mjuka alternativ på Ikea.

                  Vem ska jag betala skadeståndet till om hunden dödar en räv på min tomt? Jag äger tomten och marken runt omkring tomten. Räven tillhör inte statens vilt. Jag har jakträtten på min mark och jag får skjuta rävar som jag inte uppskattar att ha på min tomt. Så vem ska jag ta och anmäla och vad exakt?

                    Jag har inte pratat specifikt om en räv. Du pratar grannens katt, inbrottstjuvar osv. Som om det samma gäller för dom bara för att det är på din tomt.

                      Jag pratar om scenarier som kan hända, men inte har hänt, och som jag inte kan kontrollera, eller bara kan kontrollera till en viss rimlighet. Om någonting skulle hända, som kan drabba vilken djurägare som helst, så får väl rätten avgöra ifall jag tagit mitt ansvar eller inte. Allting står hos Jorbruksverkets hemsida angående vad som krävs av djurägaren. Hoppas att inget förvildad barn kommer med en bultsax och klipper sig in på min tomt trots skyltar och en uppenbart upprörd vakthund skällandes på andra sidan stängslet. Det är någonting som står utom min kontroll, och jag kan bara hoppas på att inte stå som ansvarig ifall det skulle hända.

                      Hoppas bäst du vill då. Du är ansvarig om hunden skadar det barnet.

                      Har du STÄNGSEL med varningsskyltar kring din tomt? ?

                    Nej du har med allra största sannolikhet inte jakträtt på din tomt. Om du inte äger mark eller stora skogsområden klassad med jakträtt vill säga. Du har inte rätt att göra vad som helst bara för att du äger en tomt. Du har inte rätt att skjuta eller döda människor eller djur bara för att dom kommer in på din mark och det har inte din hund heller.

                      Fastighetsägaren har jakträtt oavsett typ av fastighet! Vilka djur som får jagas 1juli-30juni framgår av bilaga 4 i jaktförordningen.

                Haha är du Elsa Billgren och försöker försvara dig själv?

              Du är osympatisk, Henrietta.

                Tycker Henrietta är otroligt sympatisk. Men i mångas ögon är det en oförlåtlig synd att ha rätt.

                  Henrietta har INTE rätt.

                Har hon alltid varit

                  Osympatisk alltså

            Om ett barn tar sig in på din tomt då, tycker du hunden får attackera då också? Man ska hålla uppsikt så inte hunden SKADAR något annat, eftersom hunden är ditt ansvar. Oavsett plats.

              Jag kan inte bygga mitt liv kring andras ungar. Jag gör det jag är skyldig att göra för att undvika olyckor i allt jag gör i livet, som hundägare och bilförare bl.a, men jag kan inte påverka hur andra agerar. Eller vad är ditt förslag?

                Har du hund så är det ditt ansvar att se till att hunden inte skadar tex barn. Vill du inte behöva anpassa dig efter det ansvaret så bör du inte ha hund helt enkelt.

                  Nähä, är det sant!!!???
                  Hur har detta helt gått mig förbi…. Otroligt.

                    Verkar inte ha framgått eftersom du inte vill ”bygga ditt liv kring andras ungar” när någon påpekar att du har ansvar.

                      Men jag har tomten inhägnad, jag har skyltar som varnar för hund. Hunden kan inte ta sig ut och jag får ha hunden fritt på min inhägnade tomt. Jag har tagit ansvar! Annars hade jag väl inte ens hägnat in tomten med 2,5 m staket. Jag bor ute i skogen och har inga grannar tomtgrannar. Det framgår jävligt tydligt att jag vill hålla hunden och oinbjudna separerade. Om nånting ändå skulle hända så får jag väl ta det då, men jag får ha mina djur fria hemma hos mig tills Länsstyrelsen tycker annat. Det finns betydligt fler hundar som är fria på villatomter ute i förorter, bakom en häck bara, med en grind som är 1m hög. Snacka om ansvar med dom istället?

                      Men nu är vi ju här och diskuterar och du tar dig som exempel. Vad jag diskuterar med andra är inte relevant.

                      Du får ha din hund lös och fri på tomten. Det är inte det jag säger emot.

                      Så där är vi överens.

                      Men då lär ju inga djur komma in heller i din bunker, så inget problem ju?

                Mitt förslag är att du fostrar din hund så den inte jagar utan tillåtelse. Det kan du kontrollera.

        Djuren får ströva fritt jo… De vet inget om ditt ägande. ?

        Man kan ha hund lös, men inte hund som jagar. Det gäller även katt, men folk bryr sig inte.

          Det är länsstyrelsen som har det övergripande ansvaret i sådana ärenden, kan besluta om omhändertagande av t.ex en hund…

        Du vet var gränsen går för din tomt, och även där ska du hålla hunden under uppsikt så den inte tar vilt.
        Hur ska viltet veta var tomtgränsen går och var den ej får vara? Dumt resonemang du har.

        Nej, det är klart att det är svårt att hålla fullständigt kontroll, åtminstone utgår jag från det då jag själv inte har hund. Men jag tänker så här, även om tomten är din, är ju djuret som kommer in där, bara där tillfälligt och utöver det så tillhör den naturen. Jag kan nog känna att det är människornas ansvar att se till så att hundarna inte jagar andra djur. Särskilt på den egna tomten och naturligtvis i de fall hunden inte används till jakt.

          Exakt! Ett ”nej” är ett ”nej”. Mina hundar skulle aldrig jaga en hare, A och O med passivitetsträning även om det är en jakthund.

            Tror knappast många innerstadshundar är tränade i att inte ta vilt, inte min egen heller, trots att han är en jakthund (vad ska jag träna på liksom..). Däremot håller jag honom såklart kopplad där det kan finnas vilt.

              Beror på var man bor, där vi bor (i stan) finns allt från duvor, harar, grävling (!), igelkottar och div gnagare. Har inte sett en enda granne med hund ha detta problem, tvärtom. Hunden skäller i värsta fall, men aldrig jaga.

                Så kan det vara och bor man så har man ju alla möjligheter att träna hunden att inte jaga från valpstadiet. Sen löper man alltid en risk i ett läge hunden är okopplad och något springer ändå. Bor man på Mosebacke med sin tax har man inte dessa möjligheter att träna naturligt dock.

              Nej men innerstadshundar är sällan av jaktras. Min sällskapsavlade golden lyfter knappt nosen om en hare springer förbi. Han skulle möjligvis apportera död fågel med lite träning då han apporterar annat som den ras han är men jaga gör han inte själv.

            Passivitetsträning A & O? Inkallning menar du?

        Så om din hund dödar grannens katt eller biter grannes ungar för att de sprang in för att hämta en boll så är du fullt nöjd med hundens uppförande så länge det är på din tomt?

          Om grannens katt tar sig på vår inhägnade tomt och blir dödad av hunden, så blir jag inte åtalad för nånting faktiskt. Vet ej någonting om barn, men det finns många som har ilskna hundar som kan bita, och det är fullt lagligt att ha dom på en säker inhägnad tomt. Någon kan ju traska in i mitt hus också, som en inbrottstjuv, och bli ihjälbiten, men ingen kan säga att jag inte får ha en hund inomhus hos mig. Jag gör vad jag kan för att hålla mina djur på min tomt, och jag hoppas att folk gör det dom kan för att hålla sina ungar borta från min tomt. Tillsyn över barn, någon? På byggarbetsplatser brukar det stå skyltar ”målsmän ansvarar för minderåriga”, så om en unge traskar in där och gör sig illa så är det inte någon annans ansvar än föräldrarnas. Vi har högt staket och skyltar, mer kan vi inte göra.

            Du har full ägaransvar även på din tomt.
            Även om en tjyv skulle ta sig in på dina ägor och hunden biter så är det du som hundägare som åker på det.
            Gör dig inte dummare än vad du är i ditt resonemang.

              Jepp, Henrietta har rätt, bara läsa i Jaktlagen
              23 § Under de tider som regeringen föreskriver får
              1. den som bor på en gård eller har en trädgård men saknar jakträtt där döda eller fånga och behålla följande djur som kommer in på gården eller i trädgården: vildsvin, räv, mårdhund, grävling, mård, iller, mink, hermelin, vessla, ekorre, vildkanin, mullvad, sorkar, lämlar, råttor, skogsmöss, husmus, duvhök, sparvhök, kråka, råka, kaja, skata, björktrast (snöskata), gråsparv eller pilfink
              Dvs Henrietta kan låta hunden döda under jaktsäsong

                Nej.. katt står inte med där vad jag kan se. Inte heller inbrottstjuv.

                Hon har ju ansvar att ser till att inget utöver dessa djur blir dödat av hunden. Exempelvis grannens katt.

                Det finns dock även bestämmelser om hur man får avliva dessa djur, att låta sin hund bita ihjäl dem är inte tillåtet.

                  Jaha. Olyckor händer och man kan bara ta sitt ägaransvar så långt. Jag kan inte titta på min hund varje sekund och den har rätt att gå fritt på tomten. Min katt med, och den dödar betydligt många fler djur än hunden, året runt. Oftast känner större djur att det finns hund på tomten och tar sig inte in men det har hänt. Du vet att det finns någonting som heter olycka, du är ingen tillslut är ansvarig för händelsen om alla har tagit dom nödvändig åtgärderna som har förväntats av en.

                    Och det är upp till rätten att avgöra vad som är en olycka och vad som är på ditt ansvar.

                    Jag vet inte om du bara trollar men alltså nödvändiga åtgärder? Du måste väl, som typ alla andra, veta att din hund inte får bita andra människor (detta inkluderar barn även om du hatar barn). Hundar blir ju avlivade för mindre än så och du som ägare är ansvarig även om det är en olyckshändelse. Som någon annan skrev skadestånd osv. Du blir nog inte åtalad vid en olyckshändelse men hunden kan dessutom bli avlivad om den anses farlig. Det finns säkert något undantag i någon obskyr lag men detta gäller generellt.

              Självklart vet jag att jag kan bli åtalad om hunden ger sig på människor på min tomt, dom som jag bjudit in. Det är fortfarande inte förbjudet att ha hund lös på sin tomt eller i sitt hus. Om min hund biter en inbrottstjuv och jag har gjort allt jag kunnat i form av inhägnad och varnande skyltar, så vet jag faktiskt inte om jag skulle bli åtalad. För vad skulle brottsrubriceringen vara tänker du?

                Ingenting tror jag, du skulle dock eventuellt kunna åka på försäkringskostnader för ev skada misstänker jag (men inte heller jättetroligt).

                  Läste precis att om målsman han medverkat till sin skada, t.ex. genom att göra inbrott, så är det sannolikt att skadeståndet skulle jämkas.

                Om din hund skadar en människa oavsett var alltså även på din tomt och även om personen är oinbjuden blir brottsrubriceringen vållande till kroppsskada. Straffsatsen är från böter till 4 års fängelse. Du som hundägare ska enligt lagen om tillsyn över hundar och katter ha den tillsyn som krävs över ditt husdjur för att undvika att ditt djur orsakar skador eller avsevärda olägenheter.

                  Men jag har ju gjort det. Jag kan bara göra så mycket. Jag kan låsa in hunden i källaren permanent, men jag kan inte ansvara om idioter bryter sig in där. Det skulle förstås i rätten prövas om jag har tagit mitt ägaransvar eller inte.

                    Man kan ju också uppfostra sin hund till att inte bitas…

                      Min boskapsvaktande herdehund är avlad till att vakta och skydda familjens djur och egendom. Den är ingen ”sitt på kommando-hund”. Den har som instinkt att vakta och skydda som det går inte att träna bort. Den tycker att rovdjur som rävar är farliga mot vår katt och höns. Den rasen skyddar också boskap mot vargar i länder där lösspringade herdehundar är tillåtna.

                      Men varför behöver du en sån hund? För att vakta höns?

                      Jag bor i stan så kan tyvärr inte ha en sån hund. Men ute på landet med mark och kanske lite djur går det knappast få finare vakthund.

                Nej, du har strikt ägaransvar. Skulle tro att det blir fråga om vållande till skada.

                Du har strikt ägaransvar. Det innebär att du alltid, oavsett hur olyckan skett, har ansvar för den skada din hund orsakar. Biter din hund en inbrottstjuv så ansvarar du för den skadan. Dödar din hund en grannes katt så ansvarar du för den skadan. Du har skyldighet att ha uppsikt över din hund även när den befinner sig på din inhägnade tomt. En inhägning friskriver dig inte från ansvar. Enbart i det fall att det handlar om en tydligt avgränsad hundgård (vilket du rimligtvis vet att en trädgård inte utgör, det handlar alltså om mindre hundgårdar med 1.8 m höjd), eller i det fall att det djur din hund skadar är en annan hund för vilken ägaren inte uppfyllt sitt ägaransvar, kan det bli aktuellt med jämkning.

                Brottsrubriceringen skulle till exempel kunna bli framkallande av fara för annan, vållande till kroppsskada eller, i värsta fall, vållande till annans död.

                Om du inte har uppsikt över din hund kommer bedömningen aldrig vara att du gjort allt du kunnat.

                /Jurist

                  Spännande. Så om en inbrottstjuv bryter sig in i hundgården och hunden skadar hem så är det lugnt, men om hunden är inlåst i huset och tjuven bryter sig in så är det inte. Det finns faktiskt ingen logik i det. Hunden borde rimligtvis vara bättre inburad i huset bakom bättre lås.
                  Jag är rätt säker på att man får lämna hunden hemma ensam en stund och därmed inte kan ha uppsikt över den, och därmed inte kan göra mer för att tjuven inte ska bli skadad.
                  Med den logiken så borde det vara olagligt för någon att ha en hund.
                  Men visst, jag får väl leva med risken för att behöva ta ansvar för vad brottslingar ställer till med för sig själva.

                    Ja du får leva med risken för att behöva ta ansvar för vad din hund åsamkar för skador. Jobbigt va..

                      Inte särskilt. Mitt liv fortsätter som vanligt.

            Nu handlade det ju om en boll från grannen. På dig låter det som att barnen får skylla sig själva om de blir bitna. Usch

            Katter är fredlösa utanför sin ägares tomt.
            Alla andras bitskador osv blir du bötfälld för ev kan hunden bli avlivad om det anses så pass allvarligt.

              Är hundar också fredlösa utanför sin ägarens tomt?

                Om en hund jagar någons tamboskap och inte låter sig tillfångatas så får boskapsägaren skjuta hunden. Så ja, ställer hunden till oreda och skada för andra och ägaren inte syns till så är även hunden ofredad utanför tomtgränsen.

                Ja tyvärr.

              Även utekatter ska ha uppsikt utav ägaren.

              Tycker inget djur ska vara fredlöst ?

            Lol- trollat klart?

            Du förväntas göra rimliga åtgärder för att skydda andra. Om du vet att du har en hund som biter ihjäl folk kan du t ex förväntas sätta upp ordentliga stängsel och varningsskyltar. Kan du förutse en risk att någon tar sig in på din tomt ska du göra något åt den osv.

              Exakt så. Och rätten avgör tillslut om man vidtagit dom rimliga åtgärderna.

              Nej om man vet med sig att hunden biter ihjäl folk så räcker inte en varningsskylt. Då ska hunden vara under sådan uppsikt att den inte har möjlighet att bita ihjäl någon. Ett barn kan inte läsa en skylt tex. Det är inte på andras ansvar att inte bli ihjälbiten.

            Dock är det med ”målsman ansvarar för minderåriga” helt fel, det är en massa som spelar in på vem som anses skadeståndsskyldig vid skada på byggarbetsplatser. En sådan skylt betyder inte att byggarbetsplatsen inte har ansvar. Att ett barn lyckas ta sig in på en byggarbetsplats och skada sig så kan ansvaret mycket väl hamna på annan än föräldern.

              Absolut, om arbetsplatsen har haft bristande säkerhet utåt. Men har man uppfyllt alla kraven så kan dom inte göra så mycket mer. Det är inte brottsligt att vara dum i huvudet men man är ändå inte befriad från eget ansvar för man själv ställer till med.

            Du har i Sverige strikt hundägaransvar. Det betyder att du kan bli ansvarig och eventuellt åtalad för allting som din hund orsakar. Även om den biter en inbrottstjuv i ditt hus. Eller om hunden skrämmer exempelvis en häst så att hästen skadas – då åker du som hundägare på det. Det sistnämnda exemplet finns att läsa om på nätet, då en travhäst blev skrämd på allmän väg (hunden befann sig inne på sin ägares tomt), hästen fick avlivas och hundägaren fick efter flera rättegångar betala miljonbelopp. Google finns om du inte tror på mig.

            Men nu är saken den, Henrietta, att lagen stipulerar något som heter ”Strikt ägaransvar” för hund. Du kan hägna in din tomt, sätta upp varningsskyltar, kedja fast hunden i ett betongblock och förse den med munkorg. Om någon kommer med en bultsax, klipper upp stängslet och munkorgen samt kapar kättingen och hunden biter personen ifråga, så är du ansvarig. Vad du TYCKER om det är ointressant – enligt lagen så är det så.

              Synd att idioti inte ligger på idiotens ansvar, men vi lever i Sverige så vad kan man förvänta sig. Får rösta på ett parti som vill förstärka äganderätten och rätten att försvara sig och sin egendom bättre, och hoppas på ett fördelaktigt prejudikat i framtiden.

            Varför vill man ha en sån sjuk hund…?!

              Hur menar du nu? Varför man vill ha en vakt/herdehund? På vilket sätt anser du de vara sjuka?

            Ersättning för skador orsakade av hundar

            lagen om tillsyn över hundar och katter § 19 En skada som orsakas av en hund skall ersättas av dess ägare eller innehavare, även om han eller hon inte vållat skadan.

            hundägare har ett så kallat strikt skadeståndansvar och kan därför bli skadeståndsskyldiga även om de inte varit vårdslösa

        Extremexempel nu, men det är lika olagligt att döda en människa också, fastän dödandet sker på sin egna tomt.
        Bara för att man äger marken man står på så betyder inte det att det är ett helt rättslöst område. Man måste följa lagar överallt, även på en tomt man äger.

        Näe Henrietta. Jagar hunden vilt även på din tomt är det olagligt. Lagen om när man får eller inte får jaga eller ha hundar lösa gäller inte katter ( oavsett var de än tar fåglar)
        Jag skulle om jag vore Elsa SKÄMMAS att ens lägga ut ett sånt inlägg för övrigt.
        Tar hunden rabbisar så får hon se till få bort rabbisarna eller helt enkelt hålla hunden kopplad

        Man får sätta upp ett ordentligt stängsel så vilt inte kan ta sig in ifall din hund dödar vilt. Det är ditt ansvar att se till att din hund inte skadar eller dödar andra djur, hur du gör det spelar ingen roll. Men du får inte låta din hund döda djur som tar sig in på din mark/trädgård, det är olagligt.

          Beror väl iof på? Om en varg eller björn eller räv tar sig in och hotar andra djur eller hunden själv har väl hunden rätt till (själv)försvar?

            Lagen är lite otydligt när det kommer till om hunden skadar viltet i en situation där hunden enbart försvarar sig från en attack, men rent krasst så tror jag ingen kommer bli dömd i en sån situation.
            Men nu handlade kommentaren om en hund som attackerar och dödar kaniner.

      Usch vad hemskt. Nej skulle aldrig palla med att min hund tog söta små kaniner eller harungar.

      Självklart får inte din hund jaga och döda vilda djur bara för att de råkar korsa din tomtgräns! Herregud, hur korkad får man vara?! ??‍♂️

      Tänker också att just denna tid är det många djurungar som är beroende av sin mamma för att överleva. Tragiskt om hon dödas och ungarna får svälta ihjäl. Känns i mitt hjärta i alla fall.

    Kanske bara är jag som tänker så, men förstår inte hur man kan vara djurvän när det gäller vissa djur, tex hundar, men totalt skita i andra djur, tex kaniner. Fattar att naturen har sin gång osv, men är man djurvän borde man väl fortfarande tycka en dödad kanin är hemskt. Jag trampade på en snigel för två veckor sen och har fortfarande dåligt samvete liksom.

      Tänk vad många myror du dödar varje gång du går ut. Eller andra pyttesmå djur som finns ute.

        Eh??? Tänk på alla söta kycklingar, kalvar osv osv du plågat ihjäl under en livstid. Har du läder eller skinn i plånboken, väskan, skärpet eller skorna om du äter plantbaserat?

          Har man dåligt samvete över en ihjältrampad snigel efter två veckor kan man inte ens gå ut eftersom man dödar så otroligt mycket andra små djur bara av att sätta foten utanför dörren. Måste ju vara ett konstant dåligt samvete i så fall.

          Jag äter kött och har inte dåligt samvete över det om det är vad du vill få det till.
          Kyckling plågar jag inte. Är allergisk och äter därmed inte kyckling och annan fågel. Har inte äkta skinn i mina kläder, skor, väskor mm.

            Alltså nu menade jag kanske inte det superseriöst, jag FÅR dåligt samvete men jag fattar ju att man inte kan tänka så och ha dåligt samvete för varenda liten insekt man dödar. Menade mer att sånt händer, och hundar kan döda kaniner, men man behöver inte vara okänslig kring det och tycka att det är lustigt för det.

            Jag är inte ts men jag undviker faktiskt också att kliva på myror osv, de jag ser då såklart. Skulle aldrig stampa på nåt oskyldigt levande medvetet, slår helst inte ens ihjäl flugor hemma utan försöker typ fösa ut dom… gränsen gick dock vid kackerlackorna vi hade hemma ett tag? jaja, min poäng är att det väl inte är så konstigt att må dåligt av en trampad snigel.

          Det är skillnad på djur som dödas under kontrollerade former (slakt, jakt, osv) vs djur som en hund biter ihjäl.

      Håller på sätt och vis med, men å andra sidan vissa år är det rabbisår och kryllar av rabbisar. Vad händer med alla dem sen? De sväljer väl ihjäl? Är det ett bättre öde?

      Rabbisarna som hennes hund tagit var väl antagligen lite slöa och hade blivit rävmat snart.

      Jag får också dåligt samvete av allt dödande, inkl sniglar. Men samtidigt kan jag tycka att det är livets gång och naturen är inte snällare. Har mycket större problem med bristande djurhållning osv.

        Rovfåglar, rävar, lo, mf.l äter harar. Det är naturens gång och inget vi kan påverka, däremot finns det ingen anledning att låta sin hund bita ihjäl andra djur.

      Nån bland elsas kommentarer skriver tom:
      ”vi behöver en som dödar rabbisar vid vårt hus vid norra ön ??”

      Helt sjukt tycker jag

        Är det verkligen sjukt om du har 50-200 eller 400 kaniner i trädgården…? De förökar sig snabbt.

        Nu känner jag inte till jakttiderna på Gotland men antagligen kan man leja en jägare då som kommer och skjuter undan, när det är lagligt. Att låta hunden jaga fritt vid denna årstid är jaktbrott.

          Svårt att få jakttillstånd om man bor i tätort som exempelvis, by, sommarstugeområde eller liknande… massa kaniner nere vid vår sommarstuga i Halland. Dom gräver bon i sanddynerna och orsakar en hel del skador hör nere eftersom dom är så hilma många.

    Varför är alla så jävla korkade!!!

    ”Rabbisar”?! ?

      Gillar du inte gotländska? Eller är det kaniner som får dig att kräkas?

        Elsa är ju inte gotlänning dock…

          Ord kan sprida sig. Vissa ord som man föräldrar använder dialektalt har jag inte förstått tillhör än annan dialekt än den jag är uppväxt med rent geogfiskt förrän i vuxen ålder. Ska jag sluta använda dem då, fast jag alltid sagt så, eftersom de inte tillhör min dialekt?

          Dialektala ord har alltid spritt sig, inga konstigheter. Fullt naturligt att man använder samma lokala ord som sina grannar t ex.

        Det heter inte Rabbisar i plural. Elsa pratar influenciska = världens fulaste språk.

          Haha, jo det heter rabbisar i plural. En rabbis, flera rabbisar. Vad skulle det annars heta?

          För övrigt finns det i perioder enorma mängder rabbisar på vissa delar av Gotland. Om man bor i ett sådant område är det omöjligt att ha koll på huruvida ens hund biter ihjäl en rabbis på den egna tomten eller inte.

          Rabbisar är supergulliga att titta på, men de orsakar också mycket skada och förökar sig otroligt snabbt. Om en hund eller något annat djur biter ihjäl en rabbis eller två gör ingen skillnad på beståndet i stort.

          Hälsningar gotlänningen

            Det stämmer att det heter rabbis i pluralform. En rabbis, flera rabbis. Sen, som gotlänning, kan jag instämma i att det kanske inte är särskilt vedertaget; många säger ”rabbisar” utan att det väcker reaktion för att vara grammatiskt inkorrekt.

            Källa: https://www.guteinfo.com/?id=1019

      Det är det vildkaniner på Gotland kallas. Det är inget Elsa själv har hittat på om du tror det.

    Klart att de inte få ta vilt ens på tomten. Vi bor på landet och har jättestor ”tomt” inte får hundarna jaga där.

      Tomt är inte samma sak som fastighet dock.

        Vet det 🙂 det är inte en fastighet.

    Alltså, detta med innehåll, precis allt för innehåll så det blir pladder i kommentarerna. Antingen att man inte får ha lös hund, att folk äcklas av döda kaniner, att det är synd om de döda kaninerna, att det är synd om taxen som inte får jaga ty det är en drevhund(även om långhåriga avlas fram för att vara knähundar åt äldre damer, typ) att det är djurplågeri att ha hundar kopplade etc etc.
    Jag hade kanske köpt en stuga på Gotland men icke, den fina ön är helt överbefolkad av idioter om somrarna. Som lägger ut allt på ig: sina skira gardiner som fladdrar i vinden, chic bonderomantik 2.0 där kvinnorna är matmorsor igen, den eviga kalkstensmuren, ”medelhavskänslan”, barn i knäbyxor och gubbkeps, skrindor i solsken. Ay wey, samtiden.

    Ren undran: katter tar ju t.ex. möss till höger och vänster. I min värld är kaniner i det vilda i princip skadedjur (trots att de är söta). Räknas det ändå verkligen till vilt? Har ingen aning själv, bor i lägenhet och har hund utan jaktinstinkter (på nivån att man undrar hur det står till med evolutionen).

      Ja, utekatter skadar mycket, tar fridlysta småfåglar etc.

    Oavsett om det är brottsligt eller inte så är det en vana man måste träna bort. Han fattar iallafall inte skillnaden på att vara på deras tomt eller någon annans.

    Men om alla som äger fastigheter i Sverige skulle låta sina hundar jaga hade det inte funnits så mycket mark kvar för vilt att leva säkert på. Att man äger mark innebär inte att man får göra vad man vill på den.

      Fastighet är inte samma som tomt.

    Är det du som har markerat en del i texten från Jordbruksverket? Varför inte då markera meningen innan istället eftersom det är vad det handlar om i det här fallet; ”mellan 1 mars och 20 augusti ska du hålla din hund under sådan tillsyn att den hindras från att springa lös där det kan finnas vilt”. Där det kan finnas vilt = skogen, tomter, parker, etc.
    Men, oavsett om det är lagligt eller inte så förstår jag inte hur man kan skriva på det sättet om att hunden står med ett kaninhuvud i munnen. Hade det varit min hund hade jag fan mått dåligt om den hade dödat en stackars kanin, i o m att _jag_ borde ha sett till att den aldrig ens fått möjligheten… 🙁

    Vet inte om hon låter stolt men iallafall ganska nonchalant.. Typ ”oj vad tokig han är”.

    Hon har väl knappast ”låtit” hunden jaga vilt på tomten? Hon utrycker sig ju inte bra men iom att jag antar hunden varit under uppsikt på tomten låter det ju som en olyckshändelse pga att en kanin tagit sig in där. Jag tror inte Elsa släppt lös sin mosebacketax på 5000 HA skogstomt direkt…

      Fast jo, indirekt har hon det. Det är på hennes ansvar att träna passivitetsträning, oavsett jaktegenskaper så ska hunden inte behöva ”försvara” tomten, hunden förlitar sig på sin ägare om de har en sund och trygg relation. Hade hon haft kontroll hade det räckt med ”Nej”, ”Stanna”, eller ”Sitt”.

        Fast nu är du ute och cyklar lite. Det handlar knappast om att ”vakta” tomten (för de allra flesta hundar) om de springer på en liten kanin utan jakt. Den instinkten botar du inte med passivitetsträning (min hund är uppväxt med kaniner just för att inte springa på kaniner).

          Läs min kommentar igen, det är på HENNES ansvar. Vad du tycker är helt irrelevant. Igen, lagen säger att det är på ägarens ansvar.

            Nu byter du väl ändå ämne? Ingen ifrågasätter huruvida hundägaransvar är strikt. Vad jag påpekade var att ditt påstående (om man vill undvika att hunden dödar en kanin på sin gotlandstomt under semester bör man träna passivitetsträning så att den inte vaktar tomten) inte stämmer.

              Nej, jag byter inte ämne utan läs mitt svar igen. Mitt svarade grundar utifrån ditt antagande, dvs om att hon ”inte skulle låtit” hunden jaga vilt, mao hon stoppade inte situationen, lät hunden jaga och hade hon haft uppsyn och god kontakt med sin hund (som man får genom passivitetsträning) så hade det varit betydligt lättare att avvänja hunden från detta beteende. Det är HENNES ansvar, både innan och efter händelsen hände – oavsett vad du tycker om hennes agerande så var det indirekt (enl lagen) hennes fel. Hänger du med nu?

                Jag tror du kanske missuppfattat lite begreppet passivitetsträning? Det är jättebra för väldigt mycket men kanske inte det ultimata för att få hunden att inte springa efter vilt.

      Men om hon hade haft uppsikt, som hon ska, hade hon hunnit märka det och stoppa. Det var inte en gång heller…

        Det är inte säkert, det går fort i djurvärlden- kan ha tagit några sekunder.

          Precis. Min katt får inte jaga geckoödlor eftersom hon kan bli sjuk (hon är innekatt) men ser hon en inom räckhåll går det på en sekund.

            Men du kan inte jämföra en katt med en hund.

              Uh. En hund kan ta vilt på någon sekund. Vad tror min om era eventuella hundar egentligen?

            Hur svårt kan det bli ???

              Vad menar du? Du tittar bort två sekunder och hunden ser kaninen före dig: kaninen är borta. Det kan vara väldigt svårt se vilt innan hunden. Svårare ropa in den också om den fått upp instinkten- enklast avstyra innan (vilket kräver du ser kaninen först) eller den första sekunden.

                Då får man ha den kopplad då.

    Fan vad äckligt och sinnessjukt att INTE tycka att det är fruktansvärt och obehagligt att se en död kanins huvud i sin hunds mun. Jag hade mått skitdåligt av att se något sådant, mår dåligt bara av texten. Och då är jag inte ens jättemycket djurmänniska utan helt normal antar jag.

      Klart det är obehagligt som fan! Har inte hänt mig men man måste vara medveten om att en hund är ett djur och att de allra flesta hundar (liksom katter!) har jaktinstinkt. För djuren är det normalt varför man som ägare måste stoppa dem om det går.

    Jakthundar får jaga lösa under de regler som gäller för jakt. När det gäller harar så är jakttiden för dem på Gotland 1 sep till 15 feb så Elsa ska hålla sin hund under kontroll även på egna tomten annars begår hon lagbrott. Eller ja just ja, hon har ju redan begått lagbrott och postat beviset själv på internet. Inte den skarpaste kniven i lådan direkt.

    Min hund får absolut inte jaga djur, oavsett tid på året. Är en självklarhet om man nu inte själv är jägare och därför använder hunden på ett utbildat och korrekt sätt. Där använda ju heller inte hundarna till att jaga ifatt och slita det i stycken. Utan snarare till helt andra saker. Det är inte svårt att lära hunden! Min hund vill gärna springa ifatt rådjur, kaniner och huskatter också för den delen. Men han vet att han inte får, så då låter han bli. Skulle aldrig förlåt mig själv om han gjorde ett annat djur illa. Så klart hade jag inte blivit arg på honom. För det är mitt ansvar att lära honom det och klarar man inte det bör man inte ha hund.

    Men vad är detta för jävla stadsbo, idiot!

      Stadsbor vet inte hur dom ska bete sig när dom lämnar storstan, det är tydligt.

      Tydligen växte hon upp i ett lugnt villaområde med skog utanför Göteborg och fick ändå ingen respekt för naturen. ”Därifrån har jag massvis med minnen. Det var ett radhusområde fyllt av gungor, skog och genvägar.”

      Finns väl gott folk folk även på landet som tycker det är helt OK att deras hundar tar en kanin då och då. Skulle nästan villa hända att man är mer van vid det här än man verkar vara i Stockholms innerstad.

    Lämnar frågan om vad som är lagligt och inte därhän. Men ni som blir upprörda över att en hund dödat en kanin. Ni vet om att djur dödar och äter varandra hela tiden? Och att de inte överlever om de inte får det? Det är naturens gång. Inget äckligt hemskt.

      Tack! Den biten verkar folk alltid glömma bort. Hamnat i en sådan diskussion med min granne ett flertal ggr, som anser att andra grannens katt inte får jaga bara för att det är inne i stan och inte på landet. Som om katten och dess genetik och instinkter bryr sig om vart den är. Så dumt.

      Håller med dig där- det är djupt olyckligt när olyckor händer och en tamhund tar vilt men reagerar också på alla hundägare som kommenterat och inte verkar ha förstått att deras hund är just hund.

      Hunden dör alltså om den inte äter kaninen? Det är ju skillnad på ett lejon i det vilda som behöver äta och ett djur som dödar för nöjes skull (typ huskatter eller hund i detta fall)

        Du förstår ju inte vad hen säger. Hen påpekar det uppenbara- oavsett om din hund får fluffys hundfoder två ggr per dag så ligger det i hundens gener och instinkt att döda andra djur då det är en hund.

          Ja men då kopplar man väl hunden så den inte dödar massa andra djur?
          Är det så svårt att fatta att om man misslyckats med att träna grundlydnad så får hunden va kopplad.

          Elsa kan lätt bygga en större bur så hunden inte kan jaga.
          Det är sjukt vidrigt att vara passiv och tillåme försöker normalisera när hunden gång på gång dödar (va ja misstänker är kaninungar) andra djur.

            Att inte jaga kaniner handlar verkligen inte om ”grundlydnad.” Elsas tax har troligtvis aldrig sett en kanin eller annat vilt i hela sitt liv då han går omkring på Södermalm. Då ska man såklart vara extra försiktig i naturen men här är det väl ganska uppenbart det skett en olyckshändelse på tomten. Jag tycker hon uttrycker sig nonchalant och dumt men förutsatt hon lärt sig nåt nu om sin hund & dennes instinkt är det ju bra för framtiden.

              Nä, de handlar om att ha koll på vad man köper för ras.
              Köper du en tax som är en jakthund får du koppla den om du inte klarar av att lära den att lämna vilt ifred på ditt kommando.
              Det är jobbigt att träna men ditt ansvar som ägare.
              Orkar du inte så ska hunden vara kopplad eller så köper du en ras som du klarar av att hantera.
              Elsa har visat med sitt inlägg att hon inte klarar av den rasen, hon är för lat.

                Men helt ärligt. Kopplad i naturmark under denna period, inte kopplat till Elsa nu men många resonerar ju som att man varken kan släppa sin hund lös på egen inhängnad tomt eller rasthage tex. Så är givetvis inte fallet i och med att detta inte är de vilda djurens primära vistelseplatser.

      Ett sällskapsdjur som det handlar om i det här fallet överlever utan att döda andra djur, man brukar ge hundar hundfoder att äta dagligen. Det går inte att jämföra äpplen och päron!

      Mvh hundägare

      Nu är det ju inte det diskussionen handlar om.

      Vi är upprörda över att hon inte hade koll på sin hund och är stolt över att hunden nöjesdödat en kanin. Det kommer ett ansvar med att ha hund. Om din hund uppvisar jakttendenser, vilket märks även hos innerstadshundar ska man vara extra uppmärksam. Tror knappast att hon gjorde kaningryta på kvällen heller.

      Hundar bör tränas att inte ta vilt.

      Men det är inte mer synd om kaninen än en random ko. Käkar man kött kan man inte anklaga Elsa för att vara djurplågare. Att Elsa köper kött i butiken är värre.

      1. Det är jaktbrott = olagligt att låta hunden döda vilt.
      2. Det är onödigt lidande för bytesdjuret eftersom hunden får foder av ägaren behöver hunden inte döda andra djur.
      3. Vilda djur kan bära på parasitera och därför bör inte hundar eller katter äta dessa djur.

    Jag har noll koll på lagen så yttrar mig inte om den, men jag reagerar på att hon är typ mallig över det? Varför berättar hon ens? Det förstår inte jag.

      Tänkte samma sak. Jag hade både skämts för det som hände och om jag råkat nämna det berättat om det som en obehaglig upplevelse.

    Herregud vad trög hon är. Lagen gäller överallt oavsett om det är i skogen eller på ens egna tomt.

      ”De marker som lagen syftar på är praktiskt taget all naturmark, även större parker och liknande.”

      Från naturvårdsverket. En bostadstomt är inte naturmark.

    Nu kan jag minnas fel, men är tomten ens inhägnad? Minns inte att jag sett det på någon bild?

    Är rabbis ett vedertaget ord?

      Det är det gotländska ordet för kanin.

    Men herregud. Hur många skulle ha gått i taket om det hade varit en katt som tagit råttor eller möss? Visst, kaniner är allmänt ansedda som gulligare än råttor, men de är väl ungefär lika mycket ”skadedjur” som råttorna. Och hur många av alla som nu skriver taskiga kommentarer äter själva kött – från grisar, kor och fåglar som hållits i fångenskap och sedan dödats på slakterier (där slakten inte är vare sig smärt- eller ångestfritt, kan jag lova)? Lugna ner er, det är inte småbarn som hunden har haft ihjäl, inte mer småbarn än kalvarna på era restaurangtallrikar. Och till eventuella vegetarianer som vill hävda att de står över världens ondska – absolut, det gör ni säkert, men rovdjur är rovdjur och bytesdjur bytesdjur. Vill se folk skriva upprört om råttfällor och ihjälslagna myggor också om det ska yvas över vildkaniner.

      EXAKT!

      Människan är inte helt hjärtlös, tror nog folk hade reagerat om det var en katt också. Men ska man jobba som Influerare vore det ju bra om man visade hänsyn till svensk lagstiftning utan att narra folk som bryr sig om husdjurens rykte.

      Ja, vad är skillnaden på råttor och vildkaniner förutom att se sistnämda är mer lika gosedjur än de förstnämnda?

      Ja, råttor är sk skadedjur men vildkaninerna förökar sig också så att det skapar skador. Råttor är minst lika intelligenta som en kanin.

    Märkligt resonemang i vissa av trådarna ovan, där fokus är huruvida det är straffbart att låta sitt djur ha ihjäl ett annat djur.

    Det är ju faktiskt många saker som är svåra att lagföra oavsett om skeendet är ett brott eller ej, men rent MORALISKT kan det fortfarande vara helt förkastligt.

    Varför vill man liksom att ens hund biter ihjäl andra djurarter?

    Eller, varför tycker man inte det är hyffsat onödigt åtminstone.

      Exempelvis har jag cyklat över en fågel så den blev helt mosad, den rusade rakt över cykelvägen.

      Olagligt- nej
      Onödigt- ja
      Sorgligt- ja
      Äckligt- ja
      Svårt att förhindra- ja

      Att förhindra att ens hund fäller vilt på egen tomt under angiven tidsperiod är nog inte så himla svårt att undvika känner jag.

        …älskar att andemeningen av det jag skrev blev att ”det är inte svårt att undvika att förhindra”
        ???

    Otroligt tråkigt att hon verkar vara så stolt över att hunden dödat ett annat levande djur. Klart misstag händer, en hund har jaktinstinkter, men hennes reaktion är det som stör mig.

    Och det att hon säger att ”den var på vår tomt” är så poänglöst. Om hennes hund skulle gå på en grannes tomt och deras hund skulle bita ihjäl hennes är det väl inte en rimlig ursäkt att hunden ”var på deras tomt”.

    Att man som utvecklad människa inte känner empati för andra varelser är så trist.

      Stör mig också på hennes inställning och sättet hon uttrycker sig på. Blir lite ”rik bortskämd stadstjej tror hon är viktigare än allt annat väsen i naturen” över det hela.

    Vad vet vi om Elsas tax har dödat någon kanin?
    Då det är inte ovanligt att kaninungar dör av hjärtslag då någon hund eller katt etc kommer i närheten av deras bo.
    Fick denna information för flera år sedan av min veterinär.

      Och då plockar hunden eller katten med sig den döda kaninen för att visa husse eller matte.

        Nja. Det där trofé showandet är väl mer om djuret fällt bytet själv? Svårt tro min hund skulle plocka med sig en död kanin för att visa matte, möjligen hade han tagit den och sprungit och gömt sig för han vet det hade kommit ett LOSSS!!! Min katt hade gjort så dock ?

      Elsa skriver ju själv att hunden dödat kaniner och att hunden står med ett kaninhuvud i munnen?

        Det är vad Elsa tror. Då hon ser den döda kaninen i hundens mun.
        Kaninen var kanske död innan pga att den dog av rädsla för hunden.

          Men då tänker jag att överklasstaxen oavsett orsakade kaninens död.
          Eller menar du att denna tax då är oskyldig ??

          ???

    Gosh, många kommentarer här styrker verkligen åsikten om att många hundägare är totalt inkompetenta och borde köpte en hamster i stället….

      Nej, stackars hamster! Inkompetenta (framförallt när det är p.g.a. ignorans) hundägare får dessvärre inte ökad kompetens av att byta till smådjur, tvärtom snarare. Skulle tycka synd om den stackars hamstern eller vad det nu är.

    Hade tidigare tax. En dag när vi var ute på morgonpromenad sprang det ut en kaninunge mitt framför oss, rätt på taxen. På en sekund högg taxen och kaninungen var ett minne blott. Hann inte ens reagera, och då hade jag taxen i ett tvåmeterskoppel, varav han kanske gick med 1,5 m ute, resten virat runt min handled. vissa här pratar som att man har jättemycket tid, men ibland har man inte det. Det går väldigt snabbt, och taxar har oftast väldigt bra reaktionsförmåga och ett väldigt kraftigt bett, även om de är kopplade och man har koll. Kan tillägga att detta var en tax som användes vid jakt av hare och rådjur, så hade def jaktinstinkt.

    Vi har 2 jakthundar och bor i ett hus på landet där alla djur de i vanliga fall jagar strövar på tomten. Vi har varit väldigt tydliga med att hemma är man familje hund och jagar inte utan de gör man när ett visst halsband eller koppel kommer fram. Dom går lösa på tomten och visst har det hänt att dom ibland sprungit efter grannens katt eller fått upp ett spår. Men då är de vår uppgift som ägare att säga ifrån och de skulle aldrig falla mig in att skryta om att nån av dom har haft ihjäl en hare eller liknande nu när det faktiskt är koppeltvång. Vilda djur har ett litet glapp under året där de får ungar och inte behöver oroa sig för att våra tamhundar ska komma efter dom. De är vårt ansvar som ägare att se till att vi har koll på våra djur jakthund eller inte och skulle de nån gång ske att man inte har koll och en olycka sker så tycker jag definitivt inte att man ska skryta om de på social medier. Finns en anledning till att de är koppeltvång vissa månader och att jaktsäsong med hund är begränsad…

      Exakt!

      Helt rätt. Men man får komma ihåg att hundar som är tränade i att inte ta vilt oftast är jakthundar eller sådana som vistas i skogen. I Stockholms innerstad tränas inte hundar på det viset (vilket naturligtvis kräver en del extra när man väl drar iväg på landet).

    Elsa verkar ju helt tom i huvudet. Känslokall också. Hon är väl en sådan person som kliver över ett skadat djur eller människa utan att hjälp eller reagera.

      Haha exakt!!!! Skulle det ligga en skadad människa på nån skogsväg hade hon klivit över och rynkat på näsan ? ”Hur vÅgAr nån ligga skadad just där JAG ska njuta av skogen idag!!”

    Jag bor på landet,har hundar och nätat staket på 150. Nu har det flyttat in ganska många med katt. När jag jobbade på kontoret (hundarna var med) Var våra altanmöbler och planteringar väldigt ofta nerkissade av katterna.Vi har ängar skog och mycket naturområpde,men nej katterna skulle in till oss och kissa. Nu när vi jobbar hemma och katterna fortfarande tror det är fritt fram att använda vår trädgård -möbler som kattlåda kan jag faktiskt inte bry mig mindre om hundarna jagar katterna. Är otroligt trött på både katter och kattägare! Skulle dock inte skriva om hundarna tog någon/några katter så folk kan läsa om det. SGT .Skulle inte heller gå runt 24/7 och kika om någon katt var inne i vår trädgård.Dörren står öppen och hundarna går som de vill.

      Det är ju en sak om hundarna jagar bort katterna från tomten, och sen är det bra. Men att hunden skulle ha ihjäl katten tycker då inte jag är ok.

    Fy vad osmakligt. Hade varit tusen gånger bättre om kaninerna ätit upp taxen istället.

    Vi jagar, och har en jakthund. Detta betyder definitivt inte att vår hund får jaga vilt, varken med eller utan oss, vid denna årstid. Jag uppmanar alla att läsa på lite, att ta del av de regler som finns, läs gärna på Svenska jägareförbundet eller på Jordbruksverket, tror det är det bästa ni kan göra om ni inte har koll på vad som gäller.

    En intressant aspekt är att så länge katt- och hundägarnas egna gullegulliga ”familjemedlemmar” dödar andra djur, så försvaras det med att det är deras instinkt och inget att göra åt. Men om en räv tar katter eller en varg tar en hund, så är det plötsligt slut på toleransen gällande instinkt. Då sla blodshämnd genast utkrävas.

    Strikt hundägaransvar gäller dygnets alla timmar oavsett om ett djur skulle ta sig in på din toalett. Din hund = ditt ansvar oavsett hur provocerad den blir av vilt, annan hund, inbrottstjuv, whatever

    Men herregud, hur dum får man vara?!
    Hängna in tomten ordentligt så att inga fyrbenta djur kan ta sig in och hunden inte kan ta sig ut.
    Själv har jag plank 180 cm högt. Stor tomt? Dyrt? Javisst, det är dyrt att ha hund. ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.