Trivialisera mera med Dr Vlad Reisers

Vlad: Här är lite real talk till föräldrar med barn som har adhd/autism. Ge fan i att ger barn medicin som innehåller missbruksklassadeämnen för att de ska prestera/lyssna på er. Ni förstör deras hjärnor för all framtid. Först och främst. Byt ut deras kost. Inget socker. Socker för barn är som kokain för vuxna. Inga serier/spel på morgonen som tar slut deras dopaminnivåer. Skapa ett belöningssystem där barnen lär sig löpa/göra fysik aktivitet på morgonen. Som "belöning" får de en "biljett" för att kolla en serie/spel spel på eftermiddagen.
Bildkälla: Vlad Reiser Instastory.

Vlad Reiser ger universella råd vad gäller adhd/autism och drar precis alla som har det över en kam.
Jag tycker sådana här inlägg är extremt nonchalanta och problematiska, ungefär på samma sätt som Viktor Friskts uttalanden om bipolär sjukdom var.

Är det någon av er som har ADHD? 
Vad tycker ni i så fall om Vlad inlägg?
Är det inte grymt generaliserande?
Hur kan han tro att han sitter på universallösningen till alla som har ADHD/autism,?

Jag känner spontant så här:
Om man få bukt med adha/autism genom att dra ner på socker och förvägra barnen sina iPads så borde Vlad få Nobelpriset i medicin för sin upptäkt. 😉

Tack för tips!

113 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Killen har noll koll.

    Det går inte att diskutera med foliehattar.

    Alltså förlåt men HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!! Att en människa kan ta sig själv på så stort allvar. Socker är som kokain? Snälla rara!

      Just det påståendet i sig stämmer faktiskt till stor del. Socker har en liknande effekt (och är centralstimulerande) som kokain, medan det finns annat i kokainet som gör att det är narkotikaklassat. Centralstimulantia är extremt beroendeframkallande och bland barn blir sockerruset mycket tydligare än hos vuxna av förklarliga skäl. Så där har han inte helt fel.

        R-vad har du för källa på det?

    Att sluta äta socker och börja dagen med fysisk aktivitet är nog något alla skulle må bra av. Däremot inget botemedel mot adhd och autism ?

      Nah

    Som mamma till ett barn med ADHD så blir jag skitförbannad på såna otroligt korkade uttalanden. Det har ingen som helst förankring i verkligheten. ADHD medicin har funnit sen 60-talet. Om den typen av medicin förstör ungas hjärnor skulle det ha visat sig för länge sen och den typen av läkemedel skulle ha blivit indragna av de allra flesta länders Läkemedelsverk.

    Och den där sockerhysterin. Finns inga studier, seriösa alltså, som bekräftar den teorin.

      Verkligen! Helt sjukt att folk verkar tro att ”medicinföretagen” släpper ut vad som helst. Som att det inte fanns en enorm process av testning, forskning och utvärdering för att ständigt försäkra oss om att det är säkert och kunna förbättra den befintliga medicinen så att den blir så bra som möjligt. Något som däremot kan ”förstöra hjärnor” är alla de negativa effekterna man har hög risk för med ADHD, tex. utbrändhet, igångtriggade manier, missbruk, depression. De är alla konsekvenser vars riskbild anses betydligt högre än ADHD-medicin, baserat på statistik och forskning som skett i många årtionden världen över.

      Nu är jag inte anti att man ska medicinera ADHD om det behövs och hjälper men argumentet att medicinen hade blivit indragen om den var skadlig stämmer ju inte riktigt. Kollar vi t.ex. på smärtlindrande preparat så förstör de många liv men de finns kvar eftersom det är det enda som hjälper/lindrar i vissa situationer. Nu är det ju inte jämförbart med t.ex. ritalin men det finns ju faktiskt folk som missbrukar ADHD preparat. Eftersom det ju är amfetamin-preparat så är det inte så konstigt.

        Fast de som missbrukar ADHD-medicin tar ju sällan den dos man ska. För den blir du inte hög på. Jag som har ADHD reagerar ju inte heller på samma sätt på medicinen som en vanlig person. Jag blir lugn och får fokus. Medans de flesta andra blir uppåt av den.
        Så nä, det finns ingen större missbruksrisk av medicinen i sig. Däremot har man ju som person med ADHD lättare att få missbruksproblem, både i form av att stoppa i sig sprit/piller etc. Men också i form av shoppingberoende etc.

      Hvorfor trenger så mange barn adhd medisiner? Var ikke sånn før.. skal alle mennesker være A4, ellers er det noe feil, og man trenger medisiner? En hjerne i utvikling skal man være forsiktig med. Medisiner ikke aktuelt her før barne hvertfall er 16-18 år, om ikke mer. Så de får utviklet sin personlighet før man tukler med hjernen.

        Hvis min bestefar hadde hatt disse medisiner kanskje han ikke hadde vært kriminell…

          Oj vad jag blev berörd av din kommentar

      Man vet att läkemedlet förändrar hjärnans substans hos barn, men inte vad det har för praktisk betydelse. Däremot kan medicinen avgöra ett barns hela framtid, och fördelarna överväger nackdelarna. De flesta barn med ADHD får ju inte medicin, det krävs en hel del svårigheter för att kvalificera sig för medicin, och det är för att barnet ska kunna hänga med i skolan och kunna få en framtid.

      Sedan är det en myt att risken för missbruk ökar, tvärtom är det vanligare med missbruk/självmedicinering hos de som inte fått medicin/hjälp när det hade behövts. Kost botar inte ADHD, så extremt naivt uttalande av Vlad. Kan inte ens bli provocerad så korkat det är… han kanske skulle börja med att läsa någon studie istället för detta trams han hittat.

    ”Ni förstör deras hjärna för all framtid”

    Så trött på folk utan utbildning som slänger sig med detta påstående? Länka till forskning eller hänvisa till läkare istället. Man blir ju ganska rädd av att höra sånt när man själv har adhd men samtidigt så funkar ju inte livet utan medicin.

      Det har synts små förändringar på barns hjärnor av ADHD-läkemedel, men inte exakt vad för skillnad det gör, om det ens blir någon skillnad i praktiken. Denna förändring syns inte hos vuxna. Fortsätt med din medicin så du kan ha ett bra liv, strunta i outbildade personers obildade, rentav pinsamma kommentarer.

    Kan personer som inte kan framföra VETENSKAPLIGA BEVIS sluta uttala sig om saker och ting. Jag vet inte hur många gånger jag läst på Fb om personer som skriver liknande det Vlad skriver. ”Ta bort socker/kött/mejeriprodukter ur din kost så kommer din *depression/neuropsykiatriska funktionsnedsättning/annan valfri diagnos/syndrom* försvinna ❤️❤️”.

    Lägg fram dina vetenskapliga bevis på att min ADD och psykiska ohälsa försvinner eller blir ”sååå himla mycket bättre!!” av att sluta äta filmjölk eller choklad, då är jag villig att lyssna.

      Vissa saker är överdrivna, såklart. Men diverse symptom och vissa diagnoser kan lindras avsevärt av att skippa skit som socker,mejerier och snabba kolhydrater ur kosten. Det påverkar hormonerna (olika mycket hos olika personer) som i sin tur påverkar ditt mående enkelt förklarat. Det är liksom inte mänsklighetens gener som på kort tid förändrats så majoriteten måste leva med fetma, det är den ökade mängden skräpmat. Du kanske börjar trösta dig med socker och kh och du mår bättre precis efter men det kan också leda till depression. Varför blir du extra sötsugen vid pms? Jo, östrogenet sjunker.

        Hormoner har dock inget med add att göra…

          Många vittnar ändå att de mår bättre på en sån kost, ihop med medicinering. Helt klart värt att testa, inget farligt direkt.

        Du svarar alltså detta på en kommentar om att man ska backa upp sina påståenden med vetenskapliga artiklar?

      Eftersom jag är en av dem som inte har VETENSKAPLIGA BEVIS så brukar jag aldrig påstå att någon skulle bli hjälpt av annat än medicin. Däremot lät jag de som ville få följa min resa i att göra ett försök med maten, vilket slutade med att jag slapp alla tunga mediciner och slapp mina symptom av livslånga sjukdomar, och nästan roligast av allt….jag chockade mina läkare något otroligt med resultaten på blodprov och annat. Men då jag vet att en matändring är kämpig och att alla vill ha färdiga vetenskapliga bevis och helst snabba lättsamma åtgärder så låter jag var och en vara sin egna profet, så länge jag får leva mitt liv och slippa både mediciner och allvarliga sjukdomsperioder så är JAG nöjd.

        Det forskas mycket på den här typen av kost så kommer garanterat vetenskapliga bevis.
        Tänker även på Miss Lis sommarprat hur hon genom att ta bort kött och mejerier blev av med sin värk och nästan medicinfri. Tänk om hon inte testat och bara lyssnat på läkarna att hon aldrig skulle kunna turnera. (Nu slutade hon med kött pga etiska skäl men fick den medicinska effekten ändå).

          Precis, jag har pluggat massor i detta och det forskas otroligt mycket med spännande resultat. Saken är väl att det inte genererar pengar om folk blir friskare genom att utesluta vissa födoämnen. Jag kommer ändå aldrig sluta förvånas över den ilska det här väcker hos så många människor, jag antar att det är på grund av allt jobb man måste lägga ner själv…det är inte den lättsamma vägen.

      Fast det är ju sant att det vi stoppar i oss påverkar oss mer än vad vi tror. Testa, vettja. Uteslut gluten, mjölkprotein oc socker i ca en månad och se vad som händer. KI håller på med studier om just det.

    Ska killen som sexualiserar barn verkligen berätta för föräldrar hur de ska uppfostra sina barn?

    Gud jag blir TOKIG på hur utbredd pseudovetenskapen har blivit bara för att ”hälsa” blivit en trend. Den kemiska rubbningen i hjärnan som orsakar problem för någon med ADHD kan inte rådas bot med springturer, även om det förstås kan ge en positiv effekt – precis som det gör för alla som motionerar. Det är verkligen sorgligt att ”healthy lifestyle”-flunsorna på allvar tror att de kan ett jack shit om vetenskap bara för att de är ”experter” på crossfit och lärt sig fördelarna med periodisk fasta eller magnesiumtillskott. Ett barn med svår ADHD har inte problem med *spring i benen*. De har hjärnor som har svårt att reglera dopamin, serotonin och noradrenalin och behöver mer än ofta medicinsk hjälp för att få samma förutsättningar i sitt liv som alla andra har – och förtjänar. Det finns fan inget finare än en värld där vi kommit så långt med vetenskapen att vi hittat en tablett som kan ge människor möjlighet att fungera i sin vardag, där de annars hade löpt risk att leva ett liv med högre risk för arbetslöshet, missbruk, ångest, relationsproblem osv. Att man då har MAGE att dyka upp som outbildad influencer med massor av följare och tycka till om att ”träning är den enda medicinen” är fan pinsamt.

    Innan jag började medicinera min adhd hade jag svårt att behålla jobb, hamnade ständigt i dåliga relationer jag inte kunde förvalta, försummade min familj, var pank nästan hela tiden. Efter ett år på medicinen har jag fått ett (för mig) drömjobb, är i en stabil relation, har inga lån kvar, klarar av att sköta mitt hem, kommer ihåg att genomföra alla mina ”måsten”. Om du som läser detta funderar på om ADHD-medicin är rätt för dig vill jag verkligen säga att du ska uppsöka en läkare och testa. Man behöver inte klara av svinjobbiga diagnoser på egen hand med ”sockerfri kost och joggingturer”. Vi har modern medicin som hjälper oss idag, och den ska vi nyttja.

    PS. att Vlad dessutom tror att man ger narkotikaklassad medicin till folk med autism säger ju verkligen allt om hur lite han vet om det han pratar om. Vi får glädjas åt att han redan kört sitt rykte i botten och förhoppningsvis sabbat sitt influencer-kapital.

      Tack Sofia- bra skrivet! Du summerade precis allt jag tänkt.
      Heja dig och grattis till din framgång!
      Hälsningar, en till som medicinerar och har med det fått livskvalitet ?

      Otroligt bra skrivet! Att folk med ADHD inte ska äta socker har dessutom ingen vetenskaplig grund. Också värt att nämna är att människor med ADHD och autism ofta behöver extra hjälp och stöd (och medicin för ADHD) på grund av det samhälle vi lever i. Man behöver det för att klara den obligatoriska skolan, jobbet och vardagslivet. Ifall världen såg annorlunda ut (att sitta 8 timmar i en skolbänk är ett mänskligt påhitt exempelvis) skulle det också kunna se annorlunda ut för dem som är autistiska och har ADHD.

        Kankse inte vetenskaplig grund (än) (och jo, läs runt på internationella databaser) men väl beprövad erfarenhet. KI håller på med studier om kost och ADHD/ADD. Så det är på gång även här! Min son har ADHD och hans ADHD försvinner inte om han inte äter gluten, mjölkprotein och socker men de mildras något otroligt (våra läkare har följt min son i flera år och även de ser den otroliga skillnaden).

        Men man ser och förstår och tar in det man vill se, förstå och ta in. Så är det med allt.

    ? orkar inte med alla dessa idioter som påstår allt möjligt skit.

    Jag tror att barn med diagnoser (och alla andra barn) behöver trygga vuxna som orkar vara bra föräldrar. Föräldrar som behöver stöd ska få det. Det Vlad skriver är enbart dömande mot föräldrar som säkert krigar för sina barn. Vlad ger uttrycket ”de bästa föräldrarna är de utan barn” ett ansikte.

      Fast barn medicineras inte mot sina svårigheter för föräldrarnas skull… oftast hinner läkemedlet gå ur kroppen innan barnet kommer hem ifrån skolan, och många medicinerar enbart under vardagarna. Alltså träffar föräldrarna inte ens sina barn under tiden de kan fokusera och sitta still i klassrummet. Tycker det känns dumt att spä på myten att det är för att föräldrarna ska orka som barnen får medicin.

    Jag har själv autism och började ta tabletter efter min utredning. Det gjorde att jag lyssnade mer och fokuserade mer på lektionerna, fick bättre betyg till och med. Men det är förstås olika från person till person. Autism är olika för alla som har autism, ingen är en likadan. Därför då kan man inte heller dra alla över en kam.

      Tabletter för autismen? Vad då?

        Undrar jag med? Finns ingen medicin för autism. Däremot är det vanligt att ha andra neuropsykiatriska diagnoser i samband med autism (tex adhd/add). Det är också vanligt att lida av psykisk ohälsa såsom ångest och depression. Är det nåt sånt du tar medicin för?

          Jag har också add, missade att nämna det, var tydligen jätteviktigt. Kanske fånig sak att fokusera på. Syftet är att medicineringen funkar för mig.

            Jag ville bara förtydliga att det inte var autismen som medicinerades. Många som inte är insatta tror att det finns medicin för autism (vilket det inte gör, autism är ett sätt att fungera, inte en sjukdom). Ville förklara för de som inte har koll och kanske bara råkar på våra kommentarer. Har själv autism och har ett syskon med autism och add. Menade inget illa med min kommentar och är ledsen om du läste den som otrevlig.

          Har inte är inte i en depression/ ångest. Att ha fördomar och egna slutsater är dumt för alla är olika. Jag vill inte sättas i något fack.

            Och jag menade inte att du måste lida av psykisk ohälsa. Det var bara exempel på vad man kan behöva medicin för. Men det är inte en fördom att många (många, inte alla) med autism lider av psykisk ohälsa, det är ren statistik. Återigen, ledsen om du tog illa upp av min kommentar.

    Har han gått i Cissi Wallins ADHD-skola? ?

    Mitt barn med autism skulle svälta ihjäl om jag tog bort socker.
    Har stött på en annan person i verkliga livet som tyckte jag skulle ändra all kost till mitt barn och sluta servera det jag serverar.
    De förstår inte vad SÄ innebär. Selektivt ätande är det främsta symtomet på mitt barns autism. Jag blir så trött på de osanningar som sprids och hur dömd jag blir som förälder för den mat jag serverar mitt barn.

      Samma här. Beklagligt när någon som inte är insatt eller har kunskap uttalad sig.

      Blir ledsen att höra det. Min lillasyster har också problem med SÄ, och där står det mellan att låta henne äta vad hon vill eller låta henne svälta. Förstår att ni kämpar, kom ihåg att du känner ditt barn bäst och försök ignorera alla andra idioter även om jag förstår att det är svårt. <3

      Om ditt barn livnär sig på socker, kommer det att svälta ihjäl, då socker innehållernoll(0!) näring.

        Du får det alltså till att barnet skedar socker direkt ur förpackningen?

        Socker innehåller noll vitaminer och mineraler, men massor av kolhydrater. Alltså svälter man inte ihjäl om man bara skulle äta godis, men man lär förstås få diverse brister. Sen tror jag knappast att det finns ungar som bara äter godis, det brukar gå att få i dem annat också.

        Jag skrev inte att mitt barn livnär sig på socker. Men mitt barn äter nästan ingenting, och i vissa av sakerna barnet äter finns det socker i. Jag kan inte plocka bort de sakerna för då finns nästan ingenting kvar som mitt barn faktiskt äter.

          Med valpar brukar man byta ut foder långsamt. Applicerat på ungar skulle det innebära (typ) att kanske byta ut en ingredient per månad under lång tid. Kanske värt testa? Ketchup mot tomat osv sen i januari är du framme vid hamburgare mot gröna linser.

            Har dessa valpar autism?

            Det funkar inte med SÄ. Mitt barn känner direkt om jag ens bytt ingrediens, smyga ner något hen inte äter och det tar stopp.

            Och du tror inte vi redan testat allt?
            Barnet är smalt som en pinne och kräks när maten är fel. Är inget litet barn heller. Tonåring.

      Mitt syskon har också SÄ och äter typ donken och godis/glass. Några få andra livsmedel. Blir bättre med åldern (h*n är 13 nu). Syskonet har både adhd och autism. Flera har kommenterat att h*ns kost borde ändras men ingen har någon vettig lösning på hur man ska få mitt syskon att vilja äta annat ????

    Sååå om man förbjuder socker och tvprogram botar man alltså adhd?

      Ge killen nobelpriset!!

    Camilla @bloggbevakning – har du koll på om man kan anmäla influencers som ger direkta medicinska råd till föräldrar angående barn utan att ha någon medicinsk utbildning? Känns som att det borde vara otillåtet att ge direkta uppmaningar. Kan förstå att det är tillåtet att berätta om egen erfarenhet eller tipsa om hur man själv brukar göra, men detta är ju inte något subjektivt han berättat.

      Nej, för det är inte generellt straffbart eller otillåtet att vara dum i huvudet. Vi är alla fri att vara så dumma vi vill/kan och har rätt att i tal, skrift eller på annat sätt meddela upplysningar, tankar, åsikter eller känslor. Kort och gott, vi får i princip yttra oss om vad som helst oavsett hur mycket fakta det faktiskt bygger på. Yttrandefriheten. Undantag som begränsar yttrandefriheten är exempelvis förtal, hets mot folkgrupp eller uppvigling. Men att påstå felaktig information om sådant som tas upp i detta inlägg är inte otillåtet eller något du kan anmäla. Det är upp till andra att (1) verifiera information man hör men en trovärdig källa, och/eller att (2) nyttja sin egen yttrandefrihet och säga emot.

      Så länge han inte utger sig för att ha kvalifikationer han inte har kan det väl knappast vara ”otillåtet”? Tänker att det ändå är en bra grej att det faktiskt fortfarande inte är olagligt att vara en idiot.

        Har ingen aning, därför jag blev intresserad! Har förstått det som att man dömer olika beroende på hur stor plattform/påverkan en person har eller inte. Dvs skillnad om en privatperson med 300 följare skriver att ADHD-medicin förstör barns hjärnor eller om en kändis med 250 000 personer gör det. Under början av coronatiden känns det som att folk fälldes till höger och vänster pga felaktig medicinsk information, men det kanske bara är om man gör det när man utger sig för att ha kompetens/är monetärt inblandad i en falsk produkt osv.

          Alltså nej. Det finns ingen lag som förbjuder mig att lägga upp ”covid sprids av aliens” eller ”ät geléråttor mot adhd.” Vad jag inte får göra är att utge mig för att vara legitimerad läkare eller liknande.

    Alltså herregud vad jag blir osäker på mig själv lätt och påverkad.. ?

    Har ADD och tar medicin, tankarna flyger iväg och tänker har min läkare fel? Borde jag inte lyssna på honom? Vill han mig inte väl? Förstör jag min kropp/hjärna? Vill alla läkare bara proppa på folk mediciner? Skulle jag klara mig utan? Borde jag sträva efter att sluta och försöka få ihop vardagen? Jag har dragit ner på socker, men borde jag sluta helt?

    Jag tar alltså inte det han säger som sann fakta, men det får mig att ifrågasätta mig själv och fundera på om jag gör rätt eller inte.
    Jag är sån med allt typ. Medicin, behandlingar, mat, vitaminer, mortion, sömn osv. Man läser/hör olika, vem ska man lita på? Vem har rätt? Hur ska jag göra? Hur hårt ska jag gå in för det? ?
    Orkar inte med mig själv?

      Det är ju jättebra att du funderar. Fråga din läkare vid nästa uppföljning. ”Jag läste att…” och så kommer han/hon förmodligen förklara varför det inte stämmer eller om det finns en uns av sanning i det.

      Du ska absolut INTE lyssna på Vlad Reiser, han är bara ännu en narcissist med för mycket luft. Gör mycket egen research och testa dig fram vilken typ av livsstil som funkar bäst för dig. Alla är olika och mår bra av olika metoder och livsstilar.

      Du ska lyssna till dig själv i första hand. Hur mår jag av det här?
      Sedan kan du prata om det med din läkare, som jag hoppas är bra och du har förtroende för.
      Min psykiatriker är helt jävla värdelös, så därför måste jag lita på mej själv och känna efter om min medicin hjälper eller stjälper.
      Ta hand om dig!

    Vlad har alltid varit helt körd i huvudet. Han tror han är guds gåva till mänskligheten och att han vet bäst om allt, även inom områden där han har noll erfarenhet och inte läst på alls. Ingen man ska ta seriöst.

      Förstår inte ens varför han ges uppmärksamhet. Det är ju uppenbarligen det enda han är ute efter!

    Att barn blir hyperaktiva av socker är inte sant!

    https://sverigesradio.se/artikel/6976660

      Hmm. Även vuxna får ju kickar av socker så det tror jag inte på. Sen är det väl temporärt.

        Fast det är inte så. Du får en kick av socker på ett sätt, det är sant och riktigt – det triggar hjärnans belöningssystem bl.a. och det kan göra att du _upplever_ en skillnad efter att du ätit socker. Men när man studerar detta och kontrollerar för andra faktorer så ser man att det inte gör barn eller vuxna hyperaktiva. Det är inte detsamma som att du inte kan uppleva en slags kick av socker på olika vis, men det är inte hyperaktivitet.

          Nej det är jag helt med på. Men det är ju för den sakens skull inte bra leka Allan med sitt blodsocker. Så lite rätt kan vi väl ge honom.

            Naej, kan inte hålla med där. Att säga att socker kan ha negativa effekter är väldigt annorlunda från att påstå att det har samma effekt på barn som kokain har på vuxna. Det är inte i närheten av sant eller lite rätt, mer än att droger också kan trigga belöningssystem (men hint: det kan extremt mycket, även helt ofarliga grejer).

    Kan tycka min hjärna blivit bättre med medicin men visst Vlad, jag ska sluta med den och återgå till att bland annat göra 10 saker samtidigt, aldrig avsluta påbörjat projekt och få mina hysteriska raseriutbrott över absolut ingenting. Jag är ju ändå 30 år, borde ju kunna bete mig bättre än så. Ska genast sluta med socker och börja tänka på att träna varje morgon, även om jag efter en vecka slutar med träningen för det inte var tillräckligt belönande???? (Skulle förövrigt skriva ”Adhd-diagnos” i rubriken men blev autocorrectad till ett ännu bättre alternativ, mvh kiss och bajs humor)

      Testa vettja. Uteslut gluten, mjölprotein och socker ur din kost under några månader och se vad som händer. Du kommer ju inte att dö av det.

    Jag tycker att ni överdriver. För det första tar väl ingen medicinska råd av Vlad reiser och för det andra är det väl bra att inte överdriva vare sig socker eller spelande (att det påverkar barns hjärnor är väl vetenskapligt bevisat) för barn. Så kan man väl också tolka texten.

      Du missade ”Ni förstör deras hjärna för all framtid”?

      Klart man kan tolka texten annorlunda om man hoppar över meningar.

      Det är inte vetenskapligt bevisat att socker försämrar/påverkar ADHD öht. Inte heller att det gör barn hyperaktiva. Det finns en stor kult kring alternativmedicin som säger att socker skulle vara skadligt men det finns ingen dokumenterad vetenskaplig effekt som styrker det. Socker är farligt om du överstiger ditt dagliga kcaloriintag kraftigt pga det (precis som med vilken annat livsmedel som helst) och väldigt skadligt för tänderna om du inte tar hand om dem ordentligt. Huruvida spelande är skadligt eller inte är en annan diskussion där det finns forskning som pekar åt bägge håll. Däremot är det inte vetenskapligt belagt att påstå att det rubbar ett barns dopaminnivåer på ett negativt sätt om du har ADHD.

      Vlad har 250 000 följare varav majoriteten är unga/barn, och troligtvis har några tusen av de följarna en adhd/autism-diagnos. Att en förebild för dem skriver på sin instagram att deras föräldrar ”förstör deras hjärnor” för att det ska bli enklare för föräldrarna måste väl ändå anses vara värt att reagera på?

        Nej utan vad som är bevisat är att SPEL förändrar barns hjärnor. Vilket var vad jag skrev. Bara att googla, det blev stor debatt när studierna kom.

    Håll truten Vlad.

    Medicinen förstör inte deras hjärnor, tvärtom. Medicinen var det som gjorde att jag klarade skolan. Grundskolan: hade IG-varning i typ allt, sen lyckades jag precis klara mig för gymnasiebehörighet. Sen fick jag medicin. Och presterade över medel i gymnasiet och det var en kommunal gymnasieskola.

    Medicinen är också det som gjort att jag kunnat ha mer administrativa jobb. Det har räddat relationer. Och det har gjort det möjligt för mig att lära mig nya färdigheter o verktyg, för att jag senare om jag vill kan sluta med medicin.

    Haha han vill endast provocera o ämnet diagnoser har inte varit på tapeten på ett tag så han chansade väl. Vilket funkade o han fick den uppmärksamhet han ville ha, dumt att ge honom mer av den varan egentligen??
    Om jag har ADHD? Japp, tvärstolt över det to m☀️

    Usch, jag har adhd och min son autism ! Adhd fick jag diagnos i vuxen ålder och jag har varit nära att ta suicid pga alla bekymmer aom adhd kan ge, det är heller inte så enkelt att uppmana en kille med autism till att gå ut och leka när han då får kraftiga raseriutbrott

    Usch vad provokativt av den där vlad

    Han kanske ska ”ge fan i” att tipsa om saker inte inte förstår och vet något om? ?

    Jag är diagnostiserad med ADHD och Autism. Om det hade varit så enkelt att byta ut min kost så hade mitt liv sett helt annorlunda ut. Det är neurologiska funktionshinder som kommer vid födsel och är betydligt mer komplext än att sluta äta socker.
    Jag har specialintressen där tv-spel är ett av dem, eller teknik överlag.
    Det är när jag får utföra mina specialintressen som jag kan klara av dagarna, och jag mår absolut inte bra när någon ska polisa vad för aktiviteter jag ska utföra för att ”må bra”.

    Min dotter har en avvikande kromosomuppsättning, det är anledningen till hennes NPF-tillstånd, inget jävla socker. Detta kan nog vara det som triggat mig mest av allt som delats på den här bloggen, vidrig är han.

    Han kan ju hänga med min fjortonåring med bla adhd utan sin concerta, fast klart hans hjärna kanske redan tagit skada ?

    Jag har adhd och han kan hålla käften.

    Finns en studie eller fler, vet dock en, där man slår hål på myten att barn blir exeptionellt speedade av livsmedel med mycket socker. Man antyder att sambandet med att man får något gott vid festliga tillfällen då barnen redan är uppspelta kan ha skapat myten.

    Nå väl, sen är det bra att äta en varierad kost med fibrer, protein, fett, kolhydrater och det finns inget argument för att överkonsumera rent socker oavsett om det botar eller förhindrar sjukdom att avstå.

    Jag har ADHD och den här killen har ingen som helst koll!

    Det var den mest idiotiska kommentar om ADHD jag någonsin har läst, jävla sopa ?

    Har en son som har kämpat hela lågstadiet med att få en ADHD-diagnos och nu när han väl har fått den och fått medicin insatt så är det som en helt annan person, största fördelen är att han är så mycket lugnare i sig själv, gladare, kreativare, vill hänga med på grejer och tar egna initiativ.

    Tror den där Vlad eller vad han hette att inte alla föräldrar har gjort precis ALLT innan man väljer medicinering?
    Skolan gjorde alla anpassningar som finns att tillgå, jag slet som ett djur hemma med listor, bra mat, motion och läxläsning i otaliga timmar för att han skulle klara lågstadiet. NU äntligen har han en helt annan möjlighet att börja i mellanstadiet med samma förutsättningar som alla barn utan diagnos eller annan problematik.

    Tycker att den där puckade killen borde läsa på lite innan han slänger sig med kommentarer som jag tänker mig gör väldigt många föräldrar som slitit ihjäl sig för sin barn mycket både ledsna och frustrerade.

    Sockerfri kost är alltså lösningen på allt…Eller så håller man käft om man inte vet vad man snackar om.

    Alltså går det ens att ta någon seriöst som tror att det heter ”missbruksklassade” läkemedel ??‍♀️

    Som förälder till ett barn med ADHD vet jag att han har helt rätt i detta.. De som inte vågar erkänna att socker är ett gift, är de som är livrädda att förlora sin snuttefilt. Medicinen man ger till dessa barn är knark som påverkar både hjärna och hjärtat. Med facit i hand vill jag förbjuda den skiten. Mitt barn fick hjärtproblem. Dum som jag var vid den tiden lät jag hen ändå(efter vårdens råd) fortsätta medicinera i flera år. Tack och lov slutade hen när hen blev äldre och började istället äta mycket bättre mat med t.ex. väldigt lite kolhydrater(speciellt snabba sådana) och mycket naturligt, animalsiskt fett. Hen är nu lika fullt fungerande som vem som helst annan. Stillasittande är också extra förödande för dessa barn och vikten av motion kan inte underskattas.
    Sist men inte minst, är det av största vikt att samhället anpassar sig till barnen, inte tvärtom!

    PS, Camilla angående Nobelpris, follow the money och du kommer förhoppningsvis bli klokare i denna fråga.

      Hej Vlad eller någon av hans följare. Har aldrig hört någonting av det du beskriver. Brukar dyka upp som alternativ i grupper om kollodialt silver och liknande, men har aldrig läst att en förälder skriver så och då följer jag stora grupper med både föräldrar till barn med diagnos, specialpedagoger, ADHD grupp för vuxna osv osv…

        Har aldrig hört talas om denna Vlad tidigare, men det är så ni brukar reagera när ni inte har något på fötterna, så jag är inte förvånad.

          Svar till &.
          Det är ingen mening att diskutera saker som dessa, människor blir helt rabiata. Jag har bestämt sedan några år att så länge jag själv slipper mediciner och kan leva symptomfri så räcker det…att sedan andra vägrar pröva något annat än medicinering får vara deras sak. Människor är livrädda för att ändra i sin kost, det är en jobbig förändring att göra och ännu mer att lägga till fysisk aktivitet. Att ta medicin är lättsamt och bekvämt. Och att högljutt proklamera vetenskapliga bevis vs foliehattar. Således spelar det ju ingen roll eller hur….låt dem medicinera och äta vad de vill tänker jag. Jag är superglad att jag efter mina närmare 20 år av konstant läkarövervakning och provtagning varje månad idag inte sett en läkare på snart fem år och alla tunga mediciner borta. Man får vara nöjd över vad man skapat i sitt egna liv och sedan strunta i resten även om det gör ont (eftersom det kan kännas sorgligt), men människor är alldeles för aggressiva för att ta in saker idag.

      1. Alla läkemedel har biverkningar som man måste ta ställning till innan man börjar medicinera. Det betyder inte att medicinen i sig är dålig. Högt blodtryck är en biverkning men det finns andra läkemedel mot ADHD som inte ger sådan påverkan. Får man problem kan man behöva byta.

      2. De flesta med ADHD ter sig ”lugnare” när de blir äldre, så det i sig säger ingenting om effekten hos ditt barn. Det kan lika gärna vara så att han klarade sig som vuxen just för att han fått medicin som underlättat för honom på vägen dit?

    Man kan behöva ta medicin om man har storhetsvansinne också ?

    Min halvbror som har adhd borde absolut hålla sig långt borta från socker, men hans föräldrar är nutidens föräldrar =inte säga nej till barnen. Vilket har resulterat ien överakriv pojke som skriker, slår är väldigt elak, har hamnat i flera slagsmål trots sin unga ålder osv. Sedan skulle det ju troligen hjälpa med regler och råd hemifrån.
    Men då han inte ätit socker är han en väldigt snäll pojke, sedan proppar han i sig socker och blir som en annan pojke.

    Kan ju säga att när jag fick min ADD-diagnos så nämndes aldrig socker, tv eller dopamin.
    Kan man anmäla Vlad för förtal och stänga av honom?

      Förtal av vem? Sockret eller dataspelet? Det blir nog svårt.

    Socker gäller ju alla, oavsett diagnos eller ej.
    Många idag ger sina barn för mycket socker och barnen rör på sig för lite. Det botar inte diagnoser, men många barn skulle nog må bättre av mindre socker och mer fysisk motion och frisk luft.

    Jobbar inom skola som kurator. En skolpsykolog sa till mig att det som hjälper barnen bäst för att kunna klara skolan med en ADHD diagnos är att medicinera. Man har sett i forskning att det hjälper till att kunna klara av inlärningen.

      Det är klart att skolan säger så, då slipper de ta något eget ansvar och anpassa skolan till eleverna.

        Är förövrigt lärare själv inom grundskolan.

        Man klarar det oftast inte med bara medicin, anpassningar kan behövas ändå. Och bara anpassningar hjälper inte heller alltid.. De flesta pedagoger kämpar som fan med detta.

        Haha men va? Det var det dummaste jag läst. Vilken lärare skiter i att anpassa undervisningen för sina elever för att de medicinerar…? Jag har en elev i min klass med adhd+autism och under en period när hen justerade sin medicin var det kaos för hen i skolan. Stolar kastades, det blev stora bråk med klasskompisar och mycket lite blev gjort på lektionerna (TROTS anpassningar och stöd från elevassistent). Så fort de fått ordning på medicinen funkade skolvardagen ok igen. Så enormt stor skillnad och en stor hjälp för barn som behöver medicin att få det.

          Skolan vägrar anpassa sig OM inte barnet medicinerar.

            Vilken skola då? Inte min skola i alla fall. Kommer ha en ej medicinerad elev med samma kombinationsdiagnos i min nya klass till hösten. Hen har också elevassistent och anpassningar, ganska lika dem för min föregående elev.

        Ja så är det ju inte riktigt.
        På min arbetsplats är vi otroligt duktiga på anpassningar, överanställningar pga rektor prioriterar att ha elevresurser( alla är dessutom utbildade) till eleverna, men ibland är det inte tillräckligt och medicin kan behövas.

    Något som Vlad dessutom missat (förutom det som ni redan kommenterat om) är att belöningssystem är skadliga för barn. Det kan likställas med straff eftersom utebliven prestation = utebliven belöning = straff. Barn presterar ofta bra till en början med mutor och belöningar men effekten minskar snabbt och slutar ofta med att barnen presterar sämre.

    Helt sjukt. ADHD och autism är dessutom helt olika saker så man kan liksom inte ge råd för båda dessa i samma andetag. ADHD har jag ingen erfarenhet av men helt orimligt att något av dessa tips skulle vara hjälpsamt vid autism.

    Jag har adhd och mår skitbra på Ritalin. Punkt jävla slut. Har ätit det i 3 år nu och är inte det minsta beroende då jag inte äter det varje dag (pga att jag glömmer hahah). Känner inte då ett ”sug” efter det som jag till exempel kan göra med cigaretter nu när jag slutat röka. Snälla kan Vlad bara stänga kakburken. Jävligt trött på sånna som honom nu

    Den där vlad har ju tappat det helt! Om man tittar igenom hans inlägg på instagram så börjar man ganska snabbt inse att han håller på att bli fullständigt galen. Vet inte vilken sorts sekt det är han nappat på men han verkar svalt betet helt och hållet. Ego psykosen hans är ett faktum. Mannen har svar på allt tydligen! Allt från hur man som människa skall tänka, hur relationer ska gå till. Hur man blir rik och drivande person till ja allt man kan tänka dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.