Gravida och icke-gravida magar

Jag förstår inte, när ska folk sluta fråga och diskutera andras eventuella graviditeter?
Har människor alltid varit så här oförskämda, bara att det inte demonstrerats lika tydligt tidigare, eller är det här ett nytt charmerande drag som människor lagt sig till med?

Frågar inte åt en kompis.

112 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Allt är lättare att kommentera på sociala medier. Vilket gör att oförskämdheterna upplevs som fler. Fanns ingen plattform för otrevligheter förr.

   Folk har kommenterat i alla tider. När vi varit gifta ett par månader så började frågorna komma från alla håll.
   Går man upp i vikt är det samma frågor.
   Skillnaden är väl möjligtvis att även okända ställer frågor/kommenterar kändisar.

  Är det den bilden hon har lagt ut och folk kommenterat att hon ser gravid ut är det väl inte jättekonstigt att dom gjort det? Avhjälpt genom att inte lägga ut en bild där du poserar som om du vore det.

   Tror du på riktigt det var den bilden?

   Den där bilden har hon ju bara lagt upp som svar på att folk kommenterar att hon ser gravid ut. På bilden visar hon hur en vanlig tjejs mage kan se ut när man slappnar av och t.ex har mens. Min mage ser ut sådär i minst 5 timmar efter att jag ätit en stor portion pasta. På morgonen är den något plattare. Det är 2021 men folk förstår inte anatomi? Måste va för att media ständigt matar oss med bilder på ONORMALT platta magar… sorgligt.

    Posen hon gör på bilden är dock en klassisk ”gravid-visa-magen-pose”, vilket såklart gör att folk börjar spekulera. Influenser brukar vara väl medvetna om hur de ska posa i olika situationer för att visa/hinta om olika saker.

  Har fått dessa kommentarer i verkliga livet också. Många gånger! Är normalviktig men har liten putmage typ. Det är den värsta kommentaren jag vet för den sårar på sååå många sätt.

   Samma här. Fick frågan många gånger när jag var i barnafödande ålder.
   En kollega hävdade att hon ”ser det i ögonen” om någon är gravid och att hon aldrig haft fel. Well, med mig hade hon fel. Hon kastade långa blickar efter mig resten av dagen. Men ingen bäbis föddes så hon fick väl inse att hon kanske ska tänka ett steg längre.

  Jag har en putmage, men tror det som oftast leder till kommentarer är att jag är kvinna i en viss ålder och har gift mig nyligen. Vilket är väldigt tröttsamt. För mig känns det som ett väldigt privat ämne och man hamnar i en märklig sits när någon frågar om man inte ska försöka få barn snart, eller om man inte är gravid, eller liknande… Sanningen är ”ja jag försöker bli gravid” men det vill man absolut inte svara för plötsligt kommer man få frågan ”Är du gravid än?!” varenda månad och till sist ”Ni kanske ska testa IVF?”. Jag känner bara att ingen annan har med det att göra. Kan föreställa mig att det är ännu tuffare om man har någon sjukdom som kan innebära fertilitetsproblem och då ständigt bli påmind om den.
  Det är på den nivån att jag aldrig tackar nej till vin/cider för då vet jag att någon direkt kommer gapa ”Så nu är du gravid?” fastän jag bara är mer sugen på bubbelvatten den kvällen (har inget körkort så kan tyvärr inte skylla på bilkörning). Önskar man fick ha lite mer privatliv och integritet.

   Jag är 32, har varit gift några år och jobbar med små barn. Herreguuuuud vad det ska tjatas och frågas och insinueras! ”men du är ju jättebra med barn! Du hade blivit en fantastisk mamma!”
   Okej. Jag gör skitgott kaffe också, men det innebär inte att jag tänker bli barista. Låt mig va.

   ”Det börjar bli dags nu, du är snart för gammal!” Och du är för gammal för att lägga näsan i blöt, men det verkar inte hindra dig.. .

   Fölk alltså. Inget hyfs.

    Åh ja shit, ålderskommentarer känns så otroligt onödiga! ”Men vet du att efter 30 går fertiliteten ner för kvinnor? Är inte du rätt mycket äldre än 30?” Eh jag har en högskoleexamen så jag är inte direkt obildad, och är även högst medveten om vilket år jag föddes men tack för påminnelsen…. Suck.

     Jag vet flera högskoleutbildningar där kvinnors fertilitetskurva inte ingår i kursplanen.

      Nä men kan man ta till sig informationen där kan man nog ta till sig infon om fertilitet…

       Jag önskar att jag hade orkat säga till alla ”tyvärr så kan vi inte få barn”.

  Är ofrivilligt barnlös och har under senaste halvåret genomgått flera misslyckade ivf-försök. Har lagt på mig några kilo som alla har hamnat på bröst och mage. Har dessutom varit riktigt svullen om magen under behandlingen. Många som stirrat menande på magen och även gratulerat/frågat om jag är gravid. Vill helt ärligt bara sparka undan fötterna på nästa person som frågar, för det är helt ärligt talat så den frågan känns för mig, VARJE JÄVLA GÅNG. Nej jag är inte gravid din jävla gris.

   Så jäkla hemskt att de öppnar käften på det viset. 🙁 Men tack för att du delar med dig, kanske läser någon din kommentar och tänker ”Ska komma ihåg att aldrig nämna något sådant för en kvinna!”.

   Jag har den policyn kring vikt och graviditet. Om någon har gått upp eller ner mycket i vikt så säger jag inte ett enda litet knyst om det (obs jag bryr mig inte men jag har ju ögon att se med), och OM de nämner t.ex. (en vän sa exakt detta nyligen): ”Jag ska genomgå IVF så har behövt gå ner 20 kg” så säger jag så klart ”Bra jobbat!”. Men annars är det bara att hålla tyst om personen så ser totalt höggravid ut. Tror dessutom det är ganska tröttsamt att bli nermejad med gravid-ämnen konstant, även en höggravid kvinna har ju annat att prata om än just magen/bebisen… 🙂

   Förstår du blir förbannad. Och ledsen. Folk borde ha vett att hålla tyst.

   Jag kämpade länge med att bli gravid också, fick ofta frågan ”Nu är det väl dags att ni skaffar barn snart, du blir ju inte yngre direkt”. Jag bävade inför olika möten med människor då jag visste att den frågan skulle komma. Och allt granskande på magen. Det går liksom inte för andra att sätta sig in i den känslan över sorgen att inte bli gravid 😞 Varje gång man hör någon annan berätta om deras graviditet och man ska försöka spela glad för deras skull fast man gråter inombords. Eller när man ser folk ”gnäller” över att inte bli gravid så lätt med andra eller tredje barnet. Det kunde göra mig irriterad (kan fortfarande bli irriterad när jag läser hur folk sörjer för de inte blir gravid med ett tredje barn).

   Jag lyckades bli gravid till slut. Jag hoppas du blir det också 💖

    Ja så sjukt att folk säger sånt. Man vet INGENTING om vad andra går igenom…

    Man måste ju få vara ledsen för att det inte går med andra eller tredje barnet också, eller måste alla vara glada förutom den som har det värst? Att kämpa, kanske få missfall och längta efter ett barn är jobbigt även om man redan har barn. Ett barn kan knappast ersätta ett annat. Det är ingen tävling om vem det är mest synd om.

     Ja men det är ALDRIG jämförbart med att vara barnlös. Då har du ett barn iallafall. Även om det är svårt få till syskon.
     Aldrig att det är ok säga till en ofrivilligt barnlös att det är en sorg att inte få till ett tredje syskon.

      Precis som jag skrev är det värre, ja. Men att bli irriterad över andras sorg? Nej det är väldigt märkligt bara för att deras sorg inte är jämförbar med ens egen.

     Märks att du inte har en aning om vad du talar om. Låt de som varit ofrivilligt barnlösa/är det uttala sig istället.

      Nej, jag tänker inte låta dem uttala sig om MIN sorg. Man har inte tolkningsföreträde för alla som upplevt sorg för att man upplever att man har det värst, och att ingen annan då får må dåligt. Jag har två barn och har fått flera missfall därefter, förlorade ett barn sent men fick höra att jag åtminstone har två andra barn. Hur skulle det vara en tröst för mig mitt i sorgen över mitt tredje barn? Hur skulle de kunna ersätta det barnet, som att individer är utbytbara? Skulle du t ex inte bli ledsen över att din mamma dog för du har ju ändå en pappa, så det gör inget? Det finns folk som inte har föräldrar alls, vilket kanske är värre det med, men då får inte DU vara ledsen över din situation? Vilket jäkla hån. Jag är hur jäkla ledsen jag än behöver vara oavsett vad du tycker. Oavsett svältande barn i Afrika eller andras tragedier (i jämförelse med dem får inte du heller vara ledsen). Sedan är det inget jag skulle ta upp med en barnlös, men sorg i sig går inte att påverka och är lönlöst för er att irritera sig på. Problemet är isåfall om man försöker likställa sin situation med någon annans, men nu var det själva sorgen som togs upp… Isåfall är det ni som inte vet vad ni pratar om, tror ni att ni aldrig skulle bli missnöjda över något i livet bara ni fick ett barn?

    Eller som fayme lipade över att det var lite halvtrögt att få till FYRAN. Yeez

     Ja galet. Man får ju vara glad över de skatter man har. Jag lyckades bli gravid efter flera år(läkarna var rädd att jag inte kunde). Jag drömde om många barn, klart jag kan känna en längtan efter ett syskon till mitt barn. Men det är ju som det är och jag kan inte få fler barn. Jag sörjer inte över att inte kunna få fler, jag är så lycklig över att jag har ett barn.

   Jag fattar inte att folk vågar. Jag vågar knappt fråga ens när det är extremt uppenbart om inte personen själv för det på tal.

    Samma här, jag skulle aldrig säga något hur uppenbart det än är. Har man fel gör man ju bort sig bortom alla gränser. Så chansa aldrig!

    Jag fattar inte ens varför man frågar, någonsin. Oavsett ”extremt uppenbart” eller inte.

     När jag var ofrivilligt barnlös och vi tittade på hus så sa kvinnan vi besökte ”ja men det blir väl jobbigt för dig att flytta nu också”. Jaha varför då?
     ”Du väntar väl barn”.
     Nej jag ser ut såhär sa jag surt. ”Jaha men det ser ju ut som du är gravid och du har öppnat jackan som gravida gör”.

     Tur jag tyckte hennes hus var dåligt, för jag tappade då all lust att göra affärer med henne.

    Jag är tokgravid just nu, v 36. Får ändå lust att spela oförstående när folk bara ”är du på smällen” och säga typ ”Näää vad menar du?” och invänta reaktion.

    Värst va innan jag blev gravid och stod utanför Ica med hunden när sambon handlade. Ut kommer byns skvallerkärring och säger ”Åh väntar ni smått eller är du bara lite rund?” ALLTSÅ. Är alldeles normalviktig men hade en grå hoodie på mig som var lite pösig. Tittade lugnt på henne, ned på mig själv och svarade ”Nä då är jag nog bara lite rund.” Hon hade knappt hyfs nog att skämmas. Glad att jag ändå fick mål i munnen.

   Gör det! Jag har skällt ut 2 personer som frågat mig, och shit vad skamsna de var sen, kunde knappt se mig i ögonen. Det var 2 arbetskamrater som jag träffade dagligen, men det var värt en utskällning tyckte jag.

   Om det är främlingar som frågar förstår jag att du bli arg. Men om det är personer som känner dig som frågar så antar jag att de bet att du försöker bli gravid och därför mer undrar hur det går. Om du inte tål att folk i din närhet frågar så säg till de att du vill inte att de frågar eftersom det känns väldigt jobbigt.

  Johanna Bladh: ”Sluta kommentera kroppar”, du duger som du är”
  Också Johanna Bladh: fullständigt besatt av sin kropp och utseende, visar upp sig naken och halvnaken dagligen på Instagram, gör reklam för löshår för att det egna uppenbarligen inte duger
  #okej

   Och? Så det är hennes fel med andra ord? Om hon bara slutade postade bilder på sig själv så skulle kommenterarena sluta?

   Du låter som en urgammal fossil med riktigt sunkiga åsikter. Vart mer använder du den retoriken? Vad tänker du om tjejer som inte vill bli våldtagna men å andra sidan dricker sig fulla och går utomhus? Deras fel också eller?

   Johanna ska kunna göra vad fan hon vill på sociala medier, det ger inte vilt främmande människor rätt att kommentera kränkande och inkräktande. Det trodde jag var självklart år 2021.

    Snacka om att missförstå med flit, från kommentarer till att våldtäktsoffer ska skylla sig själva, du verkar sakna nyanser i livet.

    Nästa år är det 2022 och om människor fortsätter lägga upp bilder på sina kroppar på offentliga plattformar med öppna kommentarsfällt så kommer folk att kommentera, så enkelt är det.

    Du kanske inte gillar det men det är så det är.

    Vilken kass jämförelse. Är ju inte ens lite samma sak. Så vitt jag vet bjuder inte tjejer in till att bli våldtagna medans man bjuder in att få sina bilder kommenterade när man lägger upp dem online. Särskilt på instagram som handlar om just det. Vill man inte ha kommenterar om sin rumpa så lägg inte upp bilder med rumpan i fokus. Vill man inte ha massa kommentarer om sin kropp, ja, lägg då inte upp halvnakna bilder på din kropp. Det är ett väldigt märkligt beteende. Som att gå runt IRL och fråga folk man möter vad de tycker om ens kropp sen bli arg när de svarar.

     Det är som att folk idag inte fattar att man har ett val över vad man vill dela med sig av. En kvinna som blir våldtagen har inget val. Men en kvinna som lägger upp bilder har ett val att inte göra det.

      Klart kvinnan har val. Hon kan stanna hemma och bara gå ut i beskydd av en man. Helst kan hon bära burka också.

      Nej det är ingen kass jämförelse. Bara för att man kan något, palla äpplet som växer utomhus på trädet, kommentera en bild på insta, så är det inget som tvingar någon till det.

      Att folk saknar impulskontroll och blir lockade av både det ena och andra, tex det saftiga äpplet på ditt träd i trädgården, ligger fortfarande helt på dem och är inte din skull för att du har så granna äpplen.

      Och det gör det inte rätt heller. Bara för att det inte kunde hejda sig och föll för frestelsen.

       Tror du att alla våldtäkter sker ute? Du är inte medveten om att majoriteten sker i hemmet eller av person i ens närhet? Dags att läsa på lite, varför inte använda google som du brukar.
       Jo, det är en kass jämförelse.

        Gör dig inte dum och sluta med härskartekniker. Du förstod vad jag menar. Och överallt är det dessutom inte olagligt att ”våldta” i hemmet bara man är gift, för att nämna ett exempel.

        Eller vill du bara prata om saker hur det ser ut från din lilla vrå i världen?

        Vidga dina vyer. Google brukar dock inte vara ett rekommenderat verktyg för det.

        Och just det, eftersom att du nu inte vill fatta poängen.

        Kvinnan kan alltid bo ensam hela livet inlåst i sin lägenhet. Jobba hemifrån, beställa allt till dörren etc. Så hon har alltid ett val att minska på risken att bli våldtagen, eller hur?

        Precis samma dumma argument som att folk får skylla sig själva om de lägger ut bilder på nätet och att de ska förvänta sig som en naturkraft att folk inte kan hålla sina lustar i styr från att skriva elaka saker.

        Tycker minsann att vi ska förbjuda sociala media, ja varför inte hela internett. Folk kan ju inte hjälpa att frestelsen finns där hela tiden och ingen borde egentligen få posta precis det de vill. Är det inte det du säger?

       Man kan bli våldtagen bärandes en burka också då våldtäkter inte har något att göra med vad man har på sig…

    Men poängen är ju att hela hennes konto och hela hennes feminism handlar om att just prata om hur hennes kropp ser ut? Visst, hon gör det under täckmanteln ”jag vill visa upp en riktig kropp”, men alla hennes bilder på hennes ”riktiga kropp” (sätter detta inom citationstecken därför att alla kroppar är riktiga), som hon lägger upp för att visa att man kan se ut hur som helst (medan hon fortfarande är normsmal), ligger ju också sida vid sida med bilder där hon visar hur snygg hennes kropp också kan se ut.

    Hon har ju som usp att prata om hur fin hennes och andras kroppar är ÄNDÅ trots valkar. Det är en skitdum vinkel. Problemet är väl ändå att kroppar måste vara fina öht, det är där det skaver. Kroppar får finnas utan att behöva rättfärdiga sin existens med att vara fina. Det har inte JB fattat.

     Spot on!

   Jag förstår din poäng till viss del, men samtidigt är det ju enorm skillnad på att vara upptagen/kritisk/intresserad av sin egen kropp vs. att kommentera på andras. Hur man behandlar och vad man gör med sig själv är ju upp till var och en, men man bör ju fortfarande kunna slippa kommentarer från andra om sin kropp och ge tusan i att kommentera andras kroppar.

    Men har man ett instagramkonto där man oavabrtutet lägger upp poserande bilder på sin kropp … så inbillar jag mig att man gör det för att få en (förhoppningsvis positiv och bekräftande) reaktion. Det är ju liksom ingen slump. Det blir ju isåfall nån slags Kejsarens Nya Kläder-situation – ALLA ser att kejsaren är spritt naken men gud nåde den som påpekar det….. Det ”får” man inte, av rädsla för konsekvenserna.

     ”oavabrtutet” …?!? Oavbrutet ska det ju stå.

     ”Du är visst gravid”
     ”när kommer din unge?”
     ”Din mage ser alltid gravid ut”

     Du tycker dessa är positiva och bekräftande reaktioner eller? För det är ju i det här sammanhanget vi diskuterar.

      Nej, verkligen inte. Men inlägget jag svarade på var ett annat sammanhang, inte graviditet.

       Nej, det var inte i annat sammanhang. Inlägget handlar om Johanna som fått gravidkommentarer och säger att folk ska sluta kommentera på andras kroppar, det är på det hela tråden bygger.

  Ännu en normsmal influencers som viker sig dubbelt på bilder för att få till några små valkar på magen. Och skriker efter uppmärksamhet. 😴😴😴

   Fan vilken kass hållning jag har om det där är att vika sig dubbelt 😂

    Menar såklart inte bilden här uppe. Det mesta hon lägger upp är väldigt forcerat och framkrystat.

   Håller med sjukt tröttsamt.

  Sluta skriv om Johanna, mer wannabe får man fan leta efter! Betalar hon dig eller??

   De är kompisar, det har CC även ”gått ut med” själv.

    Johanna och jag är bekanta, ja.

  Usch. Jag fick barn för två månader sedan och har sån fruktansvärd ångest över min kropp. Gick upp massor under graviditeten och har nu panik. Vet att det inte spelar någon roll hur man ser ut, att jag bara ska vara lycklig för bebis osv. Men jag vill inte bada, inte visa mig för min partner, kan inte se mig i spegeln. På lördag fyller min man år och det kommer massa folk hit. Det enda jag tänker på är hur de kommer att titta på mig och tänka på hur fet jag är. Kan tilläggas att jag är 40 år och detta är mitt andra barn. Vet inte vad det är med mig.

   ❤️❤️❤️
   Fattar att det är jättetungt men se på dig själv med medkänsla. Du har precis fått barn! Din kropp är oerhört stark som skapat ett barn och alla som påpekar något annat kan sticka till skogs för de är inte välkomna i ditt liv mer!

   Två månader, du ska va stolt att du har energi att umgås med folk överhuvudtaget! Jag gick upp jättemycket vid mina graviditeter också och förstår helt känslan du har, alla hormoner som far runt gör också att man inte ser situationen klart för sig. Det finns ingen normal människa som tror att din kropp ska ha återhämtat sig efter två månader, du ska inte heller ha den pressen på dig själv. Och för att va krass så lär era gäster bara vara intresserade av ert nytillskott och inte din kropp😉💜

   Och, om dina tankar inte reder upp sig under närmsta månaderna tycker jag du ska be vården om hjälp, du kanske kan få gå till en kurator och lufta dina tankar.

    Jag undrar om sjukvården verkligen har resurser till sånt där. Låter helt sjukt. Jag trodde att köer till psykvården var superlånga, såpass att folk hinner ta livet av sig innan dom får hjälp.

     Det är det. Men kurator finns även på vårdcentral och dit är köerna inte lika långa. Alla behöver inte komma in på psykiatrin liksom. Och självklart har vården tid, man ska alltid söka hjälp om man inte klarar sig ur psykisk ohälsa på egen hand. Kommer ihåg när du hoppat på personer här inne tidigare med panikångest och utmattning, tycker du har en vidrig syn på människor med psykisk ohälsa.

   Är väl hormoner som spökar? Alltså om du inte brukar tänka så annars. Jag kan lova dig att ingen kommer att bry sig, du har ju precis fått barn. Att gå upp i vikt hör till!

   Massor av kramar till dig Anna! Din kropp är helt fantastisk som klarat av att bära två barn och sett till att de kommit till världen, jag hoppas att du är stolt över den. Som massör är mitt tips till dig att få kontakt med din kropp igen. Det kanske låter konstigt men be gärna en vän som du känner dig trygg med att få lite lätt massage (om du inte vill boka tid hos en massör som du litar på såklart). Kan handla om lätta strykningar på din kropp (du behöver inte ens vara avklädd), till lugn musik, mörkt rum med tända ljus. Ge dig själv den tiden att slappna av och komma i kontakt med din kropp igen. Tänk att den är din bästa vän, den behöver lite kärlek just nu och om du vågar att ge den det så kommer ni bli ett igen och jag lovar att dina tankar om den kommer att vända till något positivt. Du är underbar, din kropp är underbar – din man, dina barn och dina vänner är så lyckligt lottade att få vara en del av ditt liv. KRAM

   Helt ärligt så tror jag ALLA som är någorlunda mogna i huvudet (vilket de borde vara om de är över 30) bara kommer vara superglada för din bebis och förstå att man ser annorlunda ut precis efter födseln. Vikt kan man i princip ALLTID få bort igen, låt det inte dra ner dig just nu utan försök att äta det du mäktar att få i dig och ta enkla promenader för din mentala hälsas skull

   Jag är också 40 år och fick andra barnet för snart 6 månader sen. Ökade från 53 till 77 kg och svullnade sen upp ännu mer efter förlossningen. Det har inte direkt varit roligt att se sig i spegeln men kroppen återhämtar sig fantastiskt och nu kan jag iaf börja se mig själv igen när jag tittar mig i spegeln

  Alltså gud om hon ”ser gravid ut” med det där lilla vad gör då inte jag och många andra…? Folk är knäppa, undrar ju om de ens sett några kroppar förutom modeller med superplatta magar??

  Tror på riktigt ingen skriver alla dessa kommentarer till henne hela tiden.

  Min förra chef frågade min närmsta kollega vad de skulle köpa för present till mig, ”för hon är ju gravid!”. Jag var 25 och inte i närheten av gravid. Blev så ledsen på min chef och avskyr honom än idag :))

   Riktigt sjukt! Present till en gravid kvinna kan väl en chef börja planera när kvinnan berättat att hon ska gå på föräldraledighet? Hur bråttom är det… Herre.

  Nej, folk har ALLTID varit gränslösa när det kommer till kvinnors kroppar, i detta fallet då graviditeter.

  Kvinnor 50+ tar sig plötsligt friheten att gå fram och TA PÅ kollegors kroppar, dvs magen, endast för att kollegan är gravid. Har sett så många gånger detta ske och själv hade jag blivit både äcklad och förbannad.

  Personer som aldrig samtalar mer än arbetsrelaterat och helt plötsligt anser sig kärringarna rätt till att tafsa fritt på yngre kollegor.

  Blir förbannad bara jag tänker på det

   Gillar när Bree i Desperate Housewives grabbar tag i en äldre dams handled när hon vill känna på magen. Känns som att hade man gjort det irl hade det blivit ett värre liv än det faktum att någon helt ovälkommet känner på magen.

    Tack för tipset! Är gravid nu och har förtida ångest över huruvida folk ska tafsa mig på magen när det syns mer. Sjukt integritetskränkande ju.

     Ja visst är det men jag tror att det ses som värre att ta till den typen av ”våld” än att någon ”lite oskyldigt bara känner på en mage”. Men jag är på din sida, det är inte okej att tafsa på någon bara sådär.

   Ja det är så sjukt. Jag förstår inte grejen heller, varför vill de känna på någon annans mage?!

  Kollade hennes insta och det var precis som ngn skrev ovan.

  Flertalet bilder som byggde på:

  ”Kolla vad smal jag är men vad bubblig mage jag får om jag viker mej fram eller slappnar av.”

  ”Tihi”

  Förstår inte poängen med dessa- det känns som opåkallat och en ickefråga, din kropp är din och den duger oavsett hur den ser ur

   För alla är det inte så lätt. Tycker det är skönt att se annat än ”normalt” poserande. Att se att andra människor också har putmage ger mig mindre ångest över min

  För några år sedan var jag i butik och höll upp en tunika. En helt okänd äldre dam kom fram och sa att den passade nog fint nu till magen. Jag stirrade oförstående på henne, ”Åh, du är inte gravid?!” fick hon ur sig. Jag gick in i provhytten och grät.

  Efter en julledighet frågade en kollega om jag käkat bebisar i jul. Vidrigaste kommentaren!

  Även när jag var yngre och vägde så mycket mindre var tyvärr formen på magen gravidputande, hatar det!

   Käkat bebisar? Gud vad konstigt, vad ska det betyda?

  Överkänsliga reaktioner. De flesta människor vill hyggligt väl och så bär de sig klumpigt åt ibland. Gå vidare. Men ffa, säg ifrån om folk tar på er mage fast ni absolut inte vill. Var obekväma istället för att tiga eller skratta bort. Om det nu är så himla allvarligt att någon gläder sig åt någon annans grav.

   Att glädjas när någon är gravid kontra ta på en annans kropp utan att fråga om det är ok-Det är faktiskt inte samma sak.

   Bara för att det är merparten kvinnor som beter sig så gör det inte mer ok.

   Sen är det inte alltid säkert att den gravida vågar säga ifrån pga beroendeställning. Alternativt inte finner sig tillräckligt snabbt pga förvåning eller chock.

   Tycker bara det är ett otroligt märkligt fenomen- ”hej, vi känner knappt varandra och pratar aldrig i princip men nu är du gravid och jag ska taaaa på dig” hö hö.

   Bara för att du inte bryr dig så betyder inte det att alla andra är överkänsliga.

   Glädja sig åt nåns grav är ganska sjukt ja…

  [Borttagen kommentar]

   Och du är medlem i Mensa?

  Jag ser alltid ut såhär på grund av endometrios har aldrig haft en platt mage i hela mitt liv. Minns när jag skulle på bal i nionde klass och hade en tajt klänning på mig – det enda som syntes var min mage som putade ut som jag fick gömma under min sjal. Gillar verkligen inte konton som hennes som försöker tvinga fram något som inte finns.

   Samma här 😣 Fick mens igår och min mage ser ut som den gör fkn honnör. Hatar!! Men orkar typ inte bry mig mer mer än att den gör sååå jävla ont 😭 (Och får av nån anledning inte behålla mina smärtstillanden.. Du SSK som blev chockad över min ”rännskita”, det händer igen 🥺😭)

    Jag med men är van vid att se gravid ut. Det har jag alltid gjort så jag bryr mig inte längre ❤️ och det ska inte du heller göra.

    Det var jag! Stackare, fy bövelen vad jobbigt för dig att behöva ha det sådär 💔

  [Borttagen kommentar]

  Det är så himla onödigt att kommentera någons mage så jag fattar inte varför folk gör det ens. Tanter (som jag själv) borde väl veta bättre iallafall. Min mage kan verkligen se helt olika ut under samma dag. Har ingen medicinsk åkomma utan bara helt normala variationer.

  Med det sagt så är mycket av dagens mode rätt svårburet och sätter fokus på just magen.

  ”Är du gravid eller har du bara stor mage?”

  Fullföljer man frågan så låter den exakt så tråkig som den är hos mottagaren.

  Kanske något att fundera över för alla som bara måste frååååga. Är du inte säker så fråga inte. Och är du säker så behöver du ju inte fråga.

   Har också tänkt just kring influencers – vi låtsas att du är en. Och jag är en iddi som frågar. Tror jag på fullaste allvar att du skulle svara mig individuellt då? 😂 ”Ja det är jag, berätta inte för nån” eller va 😂

   Även okända såklart. Men influencer man inte känner privat. VARFÖR skulle personen berätta nåt sånt för nån heninte känner eller gått ut med 😂

    Precis, hej vad tjock du ser ut idag, är du gravid?

    Det blir ju lite dubbelbottnat, en sån fråga skulle inte behöva vara negativt laddad- för att ha stor mage (gravid eller ej) skall inte vara något negativt eller skamfullt.

   ”Fett eller bäbis, fett eller bäbis? Bäbis eller fett? Bäbis eller fett? ”

   -Centralskolan

    ÅH ÄLSKAR

  Så otroligt less på sånna här bilder. JAg ser själv gravid ut i sjätte månaden 4 dagar innan mens varje månad men vad SPELAR DET FÖR ROLL. Hur orkar folk?

   Amen! Samma här. Vad vill hon ens ha för reaktion på en sådan bild har jag funderat på. ”Åhh grattis till din fina och sjukt unika mensmage!” (?!?!) Vad hade hon svarat då, blivit lack för att man inte alls behöver ha mens för att ha större mage kanske!? Moment 22.

  Hade precis gjort en abort och gick på ett kalas . Eftersom jag fortfarande var uppbåst full med hormoner och hade rätt så ont fortfarande tog jag mig på magen. Då kläckte min sambos moster ut sig asså ni väntar tillökning va kul . Blev så ledsen och arg inombords så jag viste inte vart jag skulle ta vägen. Knäppa människor uch varför skall folk lägga sig i .

   Detta, även om du varit gravid – hur tänkte hon att det skulle vara en bra idé att outa det framför släkten? Som att det inte skulle vara er nyhet att berätta i er takt? Vill väl mest säga att inget gott kan komma ur en sådan kommentar, oavsett om man har rätt eller fel.

  I call BS! Som någon skrev här uppe, mycket möjligt att hon skrivit kommentaren själv. Allt för lite content och nu fick hon även ett inlägg här på BB. Luktar Excel-ark lång väg.

  Har nyligen gått igenom mitt andra missfall och får kommentarer hela tiden i stil med ”är det inte dags för ett syskon snart”, ”XX ska ha barn, hade det inte varit roligt om ni kunde vara föräldralediga samtidigt?”Och om jag råkar vara lite svullen en dag: ”JAG VISSTE DET! GRATTIS!” (Etc etc)

  Brukar kontra med: ”nämen, jag visste inte att du var gravid, det är dags ganska snart va?” Kanske lite töntigt, men om dom kommenterar mitt liv, min kropp och mina val så får dom fan ta tillbakakakan också. (Slänger ut mig det oavsett ålder, kön och relation till den som frågar)

   ”Jaa, tack för tipset, går hem och beställer ett barn på en gång då!!”

   Fick kommentaren som gravid att jag var väldigt stor och tjock. Kontrade med att jag är tjock för att jag ska ha barn du är film vad ska du göra åt saken? Drygt och jävligt elakt, svar ja men att kommentera en gravid i åttonde månaden är inte så smart 🤷‍♀️

    ful ska det ju stå.. inte film…

  Fattar inte ens syftet till varför man lägger ut en sån bild. Hej bekräftelsebehov!? Alla vet väll att man blir svullen vid mens? Så sjukt trött på alla som lägger ut bilder på sina kroppar OAVSETT storlek.

   Ja börjar kännas som att ”problemet” är mindre än de tror så de underhåller det själva nu.

  För antal år sen hade jag på mig en sån sommarklänning som är fluffig och då sa en helt random grann-tant -”åh är du gravid, vad kul” 🙄. Där försvann den lyckan över min nya klänning.. Kan inflika att jag på den tiden var ung och väldigt smal men har alltid haft putig mage men alltså hur okänslig var den kommentaren..

  Undrar lite över alla kommentarer här om att folk blir så ledsna över gravidkommentarer pga rund mage, är tjock liksom det värsta man kan vara? Det gråts i provhytter och man är kränkt över vad grannar säger, fast de egentligen bara sagt att man är lite rund om magen. Är det ett otyg att kommentera folks kroppar? Ouppfostrat rent av? Svar ja. Men är det verkligen det värsta som kan hända att någon säger att man är rund om magen? Fundera över varför just en insinuation av att man skulle vara (lite) tjock får vuxna människor att börja gråta och kränkta bortom fattning.

   Tror du missat en avgörande aspekt kring varför dessa kommentarer är särskilt olämpliga och kränkande (och det är inte att de insinuerar att man är lite tjock), det är att just barn och fertilitet kan vara så oerhört laddat och plågsamt. En person som är ofrivilligt barnlös kan befinna sig på de mörkaste av platser, har man inte varit där själv är det nog svårt att förstå, men lita på mig när jag säger att det kan vara oerhört plågsamt psykiskt. Att då få kommentarer och frågor om man är gravid river upp detta och känns som ett knytnäveslag rätt i fejjan, ish.

   Förstår vad du menar och du har absolut en poäng men håller med Belle. Det är inte kommentaren i sig, att man skulle påstås vara tjock som är problemet (såklart säkert för vissa och är man redan missnöjd hjälper ju inte en sån kommentar). Utöver att det är okänsligt att kommentera om någons påstådda graviditet så är det galet att man inte får lov att ha lite (eller mycket) mage utan kommentarer om ens kropp. Man måste alltså vara gravid om man har lite (eller mycket) put. I mitt fall så var jag smal då och hade lite putmage men jag såg verkligen inte gravid ut på något sätt men trots det ska en person, granne i detta fallet, känna sig tvungen att påpeka att min mage ser stor ut. Man får alltså inte ha minsta lilla mage eller vara stor utan orsak. Ingen går ju runt och säger ”åh har du IBS, vad kul” eller till män ”åh har du en ölmage, grattis vad kul” liksom.. Jag är själv större nu efter både graviditet och andra orsaker och känner att jag inte ska behöva förklara för någon varför jag ser ut som jag gör, det har ingen med att göra..

  Dottern är 4 år och sen hon var 1 har frågorna om syskon kommit. Jag har varit brutalt ärlig med att jag tror min dotter har det bättre men en mamma än ett syskon. Då svarar ju alla att hon kan ju få båda då berättar jag om att jag under dotterns första år var säker på att hon skulle ha det bättre utan mig och legat inlagd på psyket och att jag inte är beredd att chansa en gång till. Folk brukar inte fråga mer efter det… Om det skapar obehaglig stämning? Japp om jag bryr mig? Inte mycket.

  Enda gången man frågar om en kvinna är gravid är om man ser ett huvud mellan benen på kvinnan. PUNKT!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *