Barn och alkohol?

Jag har fått en herrans massa mail och sms om att Katrin låter sin son smaka på alkoholen hon har i sitt glas.
Ni har även reagerat på att Bingo säger, till samma son, att han visst kommer få smaka hans öl, men först när han inte filmar längre eftersom det är känsliga grejer.
Jag vet inte var ni står i den här frågan, men för mig känns faktumet att Bingo filmade det hela och la ut filmen på Instagram, som det absolut mest problematiska, inte att han fick en mini-smutt ur sin mammas glas.

Vad tycker ni?
Är det här ett problem eller är det mer som att göra en höna av en fjäder?

#slösaintemedorosanmälningarnu

160 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Jag tycker mest dom är pinsamma hela bunten.

   Lite sorgligt beteende kan jag tycka. Festa med sina barn, ingen ansvarskänsla där inte. Men samtidigt vad hade man väntat sig av dessa personer? Just detta kanske.

  Nej barn ska absolut inte smaka alkohol, det är mot lagen dessutom
  Barns hjärnor är inte färdigutvecklade och kan ta skada, helt sjukt att de låter barn smaka 😡

   Nej det är inte olagligt att erbjuda sitt barn en skvätt vin vid middagsbordet..

   Det är däremot olagligt att sälja till personer under 20 på Systembolaget eller att låta personer under 18 beställa på krogar.

   https://www.lawline.se/answers/ar-det-lagligt-att-dricka-alkohol-hemma-som-minderarig

    Är absolut inte för detta pinsamma och oansvariga beteende men ett barns hjärna tar absolut inte skada av en sipp av lite bubbel. Skulle barnet få i sig betydligt mer än så, absolut.

   Är absolut INTE för alkohol (dricker inte ens själv längre, är 32). Men EN klunk tar nog ingen skada. Min familj dricker aldrig, men vet kompisar som kunde smaka dagen efter ur glasen som stod på diskbänken tex. Usch vidrigt 🤮

   Dock tycker jag det är fel. Tänk om ungen gillar det och samlar alla äckliga slattar sen och dricker upp. Finns ju ett gäng barnskådisar som va/är alkoholister. Och det har ju börjat nånstans. Och tycker verkligen inte att barn och alkohol hör ihop.

   Blev så förvånad när jag kom på ett dop (!) och det serverades öl och vin och cider. På dop?! Samma på kalas för barn. Nej nej nej, barn och alkohol ska inte vara på samma kalas.

    Men är inte majoriteten av de bjudna på ett dop vuxna?

     Vadå då? Spelar väl ingen roll? 😂 Måste man dricka alkohol för det?

      Frågan vad inte om man måste dricka alkohol som vuxen, urna varför det var förfärligt att det serveras på det kalas där typ alla deltagare är vuxna.

      För barn spelar det ju egentligen ingen roll om tillställning är dagtid eller kvällstid, barnkalas, dop, eller mifdagabjudning. Det viktiga för barnen är att inte behöva uppleva sina föräldrar fulla. Det är bara vuxna som bryr sig om klockan är 13 eller 21.

    Vi serverade bubbel med och utan alkohol på mitt barns dop. Skjut mig.

     Jag tänker att de som gör det hela så stigmatiserat kanske har en egen problematik bakom? Vi serverar vin öl och alkoholfritt på alla kalas med mera (även julen) men har en vän vars mamma alltid spårade ur när hon var liten så hon får bara ont i magen när hon ser barn i ”samma rum” som alkohol, full respekt för det men vi som har noll problem borde inte bli hängda 💁🏻‍♀️

    Äsch vi serverar alltid lite bubbel på kalasen här hemma, oavsett om det är 35-åringen eller 3-åringen som fyller år. Knappast som ett det blir någon karatefylla eller ens salongsberusning på ett par glas bubbel så vad spelar det för roll? Det är ju fest för alla, både barn och vuxna 🥂

    Och vi hade absolut champagne på dopen! Är ju en festlig tillställning.

  Vilket skitbeteende att dricka inför barnen och förhärliga alkohol på det där sättet. Har de tur går det bra.

   Fast vill verkligen nyansera din bild lite. Jag tror absolut man kan visa en sund bild av alkohol som vuxen. Visa att man som vuxen kan njuta av ett glas vin för att det smakar gott och att det inte behöver eller ska leda till total fylla. Avdramatisera och visa måttlighet och att tydligt markera att det är för vuxna.

    Håller med dig, Sara. Tycker inte att själva smuttandet är problemet utan att han väljer att posta det på sociala medier.

    Tror nog också det…. Jag är uppvuxen med förädrar som alltid druckit vid / öl till maten när det passat. Men jag har aldrig sett dem ens salongsberusade och nu är jag ändå 30 år. Som barn trodde jag inte att vuxna blev fulla, utan jag trodde det var en tonårsgrej med fylla. Visste inte heller att det var en del av mångas tradition på högtider så som midsommar för jag hade aldrig sett det. Mina föräldrar har inget driv att dricka för varken fylla eller ens festlig känsla.

    Så jag är alltså uppvuxen i en familj där jag sett mina förädrar dricka alkohol typ varje vecka, men tycker ändå att jag fått en väldigt bra barndom i det avseendet och fått med mig en sund inställning till alkohol. Kan därför tycka att den här svartvita attityden är lite enkelspårig.

     Samma här, också uppväxt med föräldrar som druckit vin/öl när det passat o haft det bra under barndomen o en sund inställning till alkohol.

   Dricka inför barnen?! Lägg av det är väl inget fel med det? Det är ju hur man beter sig som är fel. Men att dessa två lägger ut allt på sina sociala medier är ju bara pinsamt. De har fel i huvudet.

  Jag drack inte ens framför barnen eller med barn närvarande. Inte ens med barn i huset. Gällde till de var i tonåren iaf.

   Beter dina barn sig extremt mycket bättre än alla andra nu då?

    Inte TS men, dem fick nog en betydligt tryggare uppväxt där alkohol inte behövde vara inblandad. 😉 som 90% av alla svenskar familjer inte får.

     Lol så 90% av alla barn har en otrygg uppväxt?

     Haha vänta va? 90% av alla svenska barn har alltså då haft en otrygg uppväxt? Nä, nu får du ge dig. Det går utmärkt att fortsätta njuta av vin/öl/alkohol när man har barn, så länge det är med måtta och så länge barnen inte behöver se sina föräldrar berusade.
     Jag fick också smaka öl och vin som liten, alltså en liten sipp, och jag har haft en alldeles fantastisk uppväxt.

    Vi betedde oss likadant som TS och ja, våra barn har en bra syn på alkohol.

    De hanterar alkohol bra. En dricker inte alls. Vet inte hur det varit annars men jag kände personligen att jag inte ville riskera ngt och jag tyckte att det var rimligt och inget jag saknade.

   Som någon som kom från en familj med liberal alkoholkultur så drack jag aldrig när jag var tonåring. Hade däremot vänner vars föräldrar alltid såg alkohol som något tabu (och sa tex att de skulle skämmas ihjäl om någon såg dem på bolaget, logiskt). och deras små änglar söp varje vecka i smyg.

   Uppenbarligen är detta en personlig erfarenhet men jag väljer att tro att det är bättre med folk som avdramatiserar alkohol framför sina barn än föräldrar som låtsas som att de aldrig dricker.

    Har exakt samma upplevelse.

     Samma upplevelse…
     Uppvuxen i en familj där alkohol alltid funnits på fester med och ändå är jag normal och haft en fantastisk uppväxt.
     Mina föräldrar sa tom till mig att de hellre ser att jag tar en flaska vin hemifrån och delar med kompisar än att jag ska köpa från langare för att de visste att vi ändå kommer få tag på alkohol på ett eller annat sätt.
     De föräldrar som förbjöd sina ungdomar att dricka eller barn som hade föräldrar som aldrig pratade om alkohol och vad som händer när man dricker med sina barn var också dom som alltid spårade på alla fester.

    Håller med, tycker faktiskt att det är lite konstigt med föräldrar som alltid måste lämna bort sina barn när det är någon trevlig sammankomst som innehåller alkohol. Tror faktiskt att det beror lite på vilket decenie föräldrarna är födda. Upplever att dagens småbarnsföräldrar är väldigt ängsliga. Sen gäller det förstås inte ALLA föräldrar. Jag generalisera lite.

  Jag tycker absolut att det är olämpligt. Det är viktigare att inskärpa att alkohol inte är som vilken dryck som helst och att man måste vara extra försiktig med den. Det finns väl studier som visar att barn och ungdomar som blir bjudna på alkohol hemma dricker mer än barn och ungdomar som inte blir det. Jag själv har policyn att jag aldrig dricker alkohol där det finns minderåriga närvarande (jag vet, många av er kommer att tycka att jag är överdriven).

   Jag tror dock inte något har något emot att man ej dricker med minderårig närvarande, eller för den delen att man är helnykterist, utan det är väl mer om man tycker att det är moraliskt förkastligt om inte alla andra gör likadant som folk har invändningar.

  Visst, barn ska inte dricka alkohol och jag tycker inte vuxna ska dricka alkohol inför barnen heller.

  Men jag fick smaka öl när jag var liten. En smutt. Jag blev inte alkis för det. Jag tog ingen fysisk skada av det heller.
  Visst hade jag önskat att jag sluppit alla fester jag tvingades med på, som barn, av pappa. Alla bråk och draman jag fick utstå där.
  Men smutten på ölen gjorde allra minst skada, för att inte säga, ingen skada alls.

  Så jo det är att göra en höna av en fjäder eftersom KatBings barn faktiskt har det väldigt bra och tryggt hemma ( iallafall vad vi kan se )

   Jag fick också smaka en smutt av mammas vin. Jag minns än idag hur det smakade, och det var gott… så jag
   Tog en smutt i smyg. Sen blev hon nykterist och det roliga tog slut😂

   Men självklart tycker jag inte att barn ska smaka på alkohol.

   Samma här, fick sticka ner fingret i mammas vinglas och smaka när jag var liten. Väntar fortfarande på den revolutionerande tonårsperioden med fylla, slagsmål och Maria pol. Jag är över 30 nu.

   Brukade smaka på mammas öl, typ en tesked, när vi var utomlands, då var jag ca 5 år första gången.

   Det var vidrigt 😂

   Samma här. Fick doppa fingret i pappas whisky (urk!) och på nyår fick vi små miniglas typ snapsglas med nån cl champagne hahah. Och hade så klart en hel flaska alkoholfritt till oss barn med. Har inte tagit skada av det och har ändå en enorm respekt för alkohol idag.

  🍿🍿🍿

  Verkar olämpligt på många sätt… Om jag minns rätt fick jag smaka någon klunk cider när jag var 16-17 år av mina föräldrar men annars hade de nolltolerans. Var ofta förvånad över hur slappa mina vänners föräldrar var angående alkohol dock. Många köpte ut åt sina barn med ursäkten ”det är bättre än att de dricker hembränt eller GHB”.

   Exakt! Sen drog vi ner på stan o köpte skit ur bilar ändå.. Inte jag, men följde med vännerna som gjorde det 😬

    Exakt! En 16-åring är ju inte nöjd efter en burk cider…

     Plus det va grej back to 2006-2007 att göra så haha!

   Min mamma är dansk och har en väldigt avslappnad attityd till alkohol. Som de flesta danskar 😛
   Sedan jag var typ 10 har botemedlet mot halsont varit en shot jägermeister eller en Gammeldansk. Helt orimligt.

   (Jag är nykterist)

    Gammeldansk botar det mesta 🙂 men jag har aldrig gett mina barn det. Jag är Dansk.

    Haha ja det har min mamma också kört på hemma, eller från 13 kanske. Turkisk peppar i en såndär liten medicindoseringsmugg. Gjorde susen mot halsont!

  Sleezball Bingo ”ah du är århundradets milf asså”… 🤮

  Tycker det mer problematiska är att så många vuxna super och blir påverkade framför barnen. Barn märker sådant och mycket möjligt det redan är normaliserat för barnen. Samt att dricka så mycket inte bara med barn utan med vatten i närheten. En olycka kan ske otroligt snabbt, alkoholen gör inte att man agerat snabbare då. Under en värmebölja i Ryssland för några år sedan var det flera drunkningsolyckor, främst av vuxna personer som blandade alkohol och svalkande bad. Fanns även ett fall där mer än ett barn på ett fritidsläger drunknade när ledarna söp ihop och inte hade koll på ungarna. Usch.

   Men eller hur. Vilket jävla gubbslem.

  Jag tänker väl att det kanske inte är lämpligt att lägga upp detta på sociala medier, men jag ser inte hur det är skadligt att barn får ta ett litet sipp av alkohol om föräldrarna är i närheten. Om de hade fått ett helt glas med något hade jag också reagerat, men att bara få smaka kommer ju inte skada deras hjärna som någon över skrev haha.

   Håller med. Däremot verkar ju bingo och Katrin dricka väldigt mycket när barnen är med. Det kan jag tycka är ett problem. Jag tycker inte det är problematiskt att dricka ett glas eller så när barnen är med men att liksom festa är riktigt illa.

  Jag fick doppa ett finger i alkoholhaltig dryck när jag var liten.Usch äckligt, sa jag alltid. Jag tycker fortfarande att det är äckligt och dricker bara champagne I nödfall. Krug går ner. Öl har jag aldrig förstått mig på, inte heller rävgiftet rödvin.

  BinKat gör väl allt för att hålla sig aktuella så jag lägger inte så stor vikt vid deras tokiga filmer. Nu fick de ju ett inlägg här…

  Men det barnet smakar ur katrins drink i första klippet, vet man att det är alkohol i det?

  Sen är det ju absolut en sjukt skum familj det där, och jag hade inte velat ha den här ryktesspridningen om min familj oavsett om det var alkohol eller ej som barnet fick.

   Just det, varför tror man det är sprit som han smakar? Tror dessutom att han skulle gjort en min då.
   Ni måste ju fatta att Katrin o Bingo är dom största provocerarna. Det är ju så här dom jobbar.

  Men snälla sluta bara, de får i sig lika mycket alkohol om inte mindre av att smaka en smutt som att äta filmjölk.
  Sluta förfäras och skapa problem där problem inte finns!!!!

   Dock kan en video göra att 20 andra ungar blir nyfikna och vill testa. De kunde gjort det utan att filma skiten

    Haha asså…

    Känns inte så troligt dock att flertalet barn skulle prova efter att kolla. För det är väl inte direkt så att se lockar till sig barn med sina sociala medier??

     Ingen aning, det va bara en tanke 😂

    Just det…. för det är ju jättemånga småungar som följer Bingo o Katrin?

     Ingen jävla aning, haha guuuud ni hittar ju fel i allt 😂 Det va bara en tanke

    Tror det finns annat inom film, musik och litteratur som är betydligt mer inspirerande än ett jävla klipp på Bingos ig. Och det är helt OK!

  Jag som bott många år i UK kan tycka att det är lite smått hysteriskt i Sverige med alkohol. Jag låter inte mina barn smaka. Men har inga problem med att dricka ett glas vin till maten även om barnen är där. Nu händer det mycket sällan men känner jag för det tycker jag inte det är en stor grej. Sen festdricker jag aldrig och har inte varit på sådana fylleslag jag sett i mina unga år. Hellre en glas i veckan än riktiga (hemska) fyllor en gång i halvåret.

   Ett*

   Sverige har en rätt skev syn på alkohol. Dricker man ett glas vin till maten en tisdag anses man vara alkoholist men att sänka en halv liter vodka på en fest en lördag kväll.

    ..är helt okej/normalt/festligt, skulle fortsättningen vara på den meningen.

    Men är det så fortfarande verkligen?
    Jag vet ingen som resonerar sådär längre och de som resonerar så beblandar jag mig säkert inte med pga att de nog är så rediga i övriga livet med och därmed inte är någon i min smak att umgås med.
    Jag kan inte ta ngn på allvar som super på helgen och slösar bort dagar med bakfylla som sedan ska föreläsa om hur andra är alkisar pga att man delar upp en vinflaska under veckan istället.
    Alkoholist är man när man inte kan sluta hinka dvs en helgsupare löper mycket större risk för att utveckla ett beroende än någon som tar ett glas på en sketen tisdag.

     Minns att mitt ex tyckte att jag drack för mycket för att jag älskade att ta ett glas gott vin i soffan en vardag, samtidigt som han kunde gå ut och kunde supa sig redlös en lördag utan att reflektera över sin egen konsumtion… okeeej men jag är den som har problem 🙄 vi var runt 28, så absolut en yngre generation ändå.

      Ja mitt ex var förvisso så med. Han söp som fan på helgerna samt rökte så mkt gräs att han typ rök från håret. Men hu och ve om man ville ta en cider mitt i veckan.
      Det höll inte tack och lov, hatade att han sysslade med röka så det var ingen förlust. Sedan dess har jag levt med en man som älskar fina röda viner till god mat istället för att helgsupa. WIN!

      Hade också ett sådant ex! Han söp ner sig totalt varenda helg och semester (till den grad att hans vänner var oroliga att han skulle däcka i en buske vintertid och frysa ihjäl) men tyckte det var helt ok ”för fest är ju kul”. Men när jag sa att jag ibland drack ett halvt glas vin medan jag lagade middag själv så var han chockad och tyckte jag var alkis ”för du dricker i din ensamhet”. Alltså logiken där…

       Åh det glaset när man lagar mat själv är ju det bästa!

   Jag är chockad över dryckesvanorna i UK!

   Håller helt med dig, jag bor i Italien och här är det vardag att dricka vin till maten även med barn i närheten. Tycker inte alls att det är konstigt eftersom vin är en måltidsdryck och ingen dricker sig ju kalasfull här utan det stannar vid max 3 glas. Värre i Sverige när jag växte upp, vuxna drack bara vid fester och då drack de alltid för mycket för att de skulle ”unna sig” och fick ofta se fulla vuxna bete sig dåligt.

    3 glas på en kväll? Se upp, jag blev beskylld för att vara alkoholist i detta kommentarsfält, eftersom jag ibland dricker 2 glas per vecka… 😂
    Skämt åsido så håller jag med, öl och vin kan vara en trevlig del av en middag och att som vuxen dricka alkohol utan att bli berusad eller bakfull är väldigt skönt. Saknar inte tiden som 20-åring när jag och vännerna blandade bacardi med sprite bara för att bli fulla. Blä.

    Håller verkligen med. Bor i Danmark och här är det betydligt mer avslappnat och ett glas vin till maten eller en öl en solid dag på altanen är fullt normalt oavsett om barnen ser. De tycker dessutom att det är svenskarna som inte kan hantera alkohol och undrar varför vi är så fulla jämt.

     Men det är ju sant. Svenskar kan inte hantera alkohol… Minsta lilla ursäkt för att dricka sig aspackad liksom… Är det inte Midsommar, så är det födelsedag, eller Jul och Nyår. Så jo, vi har nog en ganska skev syn här. /Nykterist

      Linda dags för dig att byta ut dina aspackade vänner. Ingen i min vänkrets eller familj beter sig så.

       Haha håller med. Eller är du 22 typ Linda?

    Kan inte synen i de länderna ha att göra att det är andra promillegränser för rattfylla tex? Här har vi ju 0,2 och vissa av de länderna är 0,5, dvs annan syn om vad som är ok mängd typ? Om jag haft barn hade jag nog inte druckit hemma om jag haft dem själv av den anledningen att jag vill kunna ta mig till sjukhus med barnen om ngt händer o det inte går att få taxi eller ambulans.

     Skulle färre supa sig fulla om rattfylla gick vid 0,4 eller vad menar du?

     Jag tror def. att det du skriver är en outtalad sanning; att vi baserar våra ”nationella gränser för berusning” på var gränsen går i trafiken.

    Hahaha 3 glas vin till maten skulle inte göra mig till en bra mamma, det kan jag ju säga.

     Då vet vi det.

   Tror inte det är många som INTE dricker framför sina barn. De är de som har någon romantiserad bild av barnuppfostran. Att de måste offra allt för att barnen ska ha det bra. Nu säger jag inte att inte dricka alkohol är att offra. Men det är föräldrar som har läst för mycket på ”familjeliv” som inte lever i nuet. De kommer få en brutal verklighet i nyllet. De märker vid 45 att de gett allt för sina barn och glömt bort sig själva. Sen när barnen flyttat tittar de på varandra – vad hände? Samma föräldrar som i affären tittar på hysteriska Ida – som skriker som om kniven satt i ryggen – ” Men lilla Ida du ska inte skrika så”….aaaarrrrghhhh….

    Du svamlar Lisen. Har man glömt bort sig själv tycker du, om man inte druckit sprit när barnen varit med?

     Fast jag tror Lisen syftar på de som är överdrivet ängsliga vad gäller allt. De tror att om de dricker lite vin framför barnen så är de dåliga förebilder, om de höjer rösten lite så är det nästan barnmisshandel, och om inte barnen får allt de pekar på så kommer de få psykbesvär… Alldeles för många vill leva upp till att vara de mest perfekta föräldrarna någonsin så de går som på nålar konstant istället för att göra sådant de själva faktiskt trivs med, typ dricka en öl en kväll eller beställa pizza en måndag för de inte orkar laga mat…

     Ja, om man ska hålla på och avstå från sitt intresse/sin njutning/ett gott glas vin i två decennier för att deras unge kommer bli samma jävla pack oavsett, då har man absolut försummat sig själv.

     Nej svamlar inte men läs Alicias kommentar nedan. Men jag tror inte det är nyttigt för någon om man som förälder offrar sitt liv för sina barn. Totalt glömma sig själv är inte nyttigt.

    Hahaha, jag är över 45, har anpassat hela mitt liv efter mina barn, känner inga som helst regrets faktiskt. Tycker att det är fint att se dem växa upp och kommer inte att gå under den dagen de flyttar hemifrån, vilket iof lär dröja pga bostadssituationen men men….

  Förstår inte varför folk dricker alkohol runt barn överhuvudtaget. Blev så förvånad när jag varit på kalas för barn och det serveras alkohol? Och dop? Varför?? 😯 Usch bara tanken på massa vuxna med öl/vin/ciderandedräkt som ska gosa med en liten. Alltså nej fy 🤮

  Är väldigt glad över att vara uppvuxen i en familj där alkohol inte finns med på dop, kalas, julafton osv. Och det trots att vi inte har några barn i familjen än

   Bättre med en ciderandedräkt än en leverpastejsandedräkt, alla gånger. Om det nu ska vara viktigt hur ens andedräkt luktar när man är nära ett barn.

    Har inte leverpastej heller 😂 Märklig grej att jämföra dock. Är ändå glad att vi inte har alkohol på tillställningar.

     Obligatoriska minttabletter för alla innan dom får komma nära, eller får man lukta mint i munnen nära ett barn?

      Vet du, ha en fin kväll 🙃

   Äsch, barn joxar liksom runt och leker med varandra på kalas. Att vuxna under tiden sitter och umgås och dricker ett glas vin är inget chockerande. Samt dop, det är ju en tillställning för vuxna släktingar typ, inget konstigt att servera alkohol.

    Spelar ingen roll, för mig. Alkohol o barn hör inte ihop hos oss iaf.

     Men släpp moralpaniken 🥂

      Nej, den funkar utmärkt hos oss 😃

   Instämmer. Alkohol på dop eller barnkalas är fasiken inte normalt!

    Nä jag tycker det är en märklig kombination 😬

    Har haft det på samtliga mina barns namnfester och barnkalas och har aldrig varit på ett dop där det inte serverats champagne. Men så bor jag inte i Sverige heller. Med det sagt betyder det inte att folk har varit berusade, man dricker ett glas eller två och så är det med det :).

    Tycker inte det är ett dugg konstigt.

     Håller med dig Lina – snacka om konstig syn på alkohol. Att dricka ett-två glas vin är inte samma som att bli stupfull.

      Har jag väl inte skrivit heller?! 😂 Tycker bara inte alkohol passar. Och det får jag tycka 😂

     Haha hur definierar du barnkalas?😅🙈

  Videon är jätte irriterande. Går inte att klicka bort innan annonsen har visats. Och scrollar man så lägger den sig överst. Kan det inte gå att ställa in så att videon bara börjar spelas om man klickar på den?

  Vill alltid bara läsa och har aldrig ljud på.

  Jag dricker alltid runt barn, annars klarar jag inte av att stå ut med deras närvaro. Ju fullare desto bättre.
  Barnen får gärna vara fulla med. Enda gången de är underhållande är när de vinglar runt och spyr

  Är uppvuxen med en förälder som drack varje dag. Varje dag. Fick smaka alkohol från rätt ung ålder. I vuxen ålder har jag druckit på fester/krogen och så men sedan några år tillbaka dricker jag inte alls.
  Glad att jag inte köper alkohol själv längre, för det hade kunnat eskalera.

  jag har bestämt mig, jag tackar nej till alkohol numera för jag vet hur farligt det är för hjärnan, hur det gör aggressiva personer mer aggressiva. Och helt ärligt så märker barn hur vuxna förändras när de druckit och det är inte trevligt alls.
  Alkohol stinker dessutom. nej jag skulle inte kalla mig total nykterist, men nästintill. Har sett för mycket skit hända på grund av alkohol.
  Så obekväm med alla släktträffar och fester med fulla människor. 🙁 USCH!

   Ja, det verkar som om många tror att barn inte märker hur de vuxna förändras av bara måttliga mängder alkohol. Barn blir otrygga om de vuxna inte beter sig normalt, även om det är ett beteende som de vuxna upplever som positivt: skrattande, fnissande, flamsande o s v. De vuxna behöver inte vara dyngraka och aggressiva för att barn ska känna obehag.

    Äsch, min mamma hade ibland middagar och tillställningar där hon och de andra vuxna blev salongs. Tyckte aldrig det var obehagligt att de blev högljudda och skrattiga, minns bara att jag tyckte det var knasigt och kul.

    Det är så att dom som dricker ofta/mycket är dom som hackar mest på dom som dricker lite/inte alls.

   Jag är också uppvuxen med detsamma, båda mina föräldrar var alkoholiserade. För egen del, tycker jag att det är viktigare för mig att få ett sunt förhållningssätt till alkohol istället. Dels för att jag tycker att det smakar gott, och dels för att jag inte tänker låta andras fel och brister definiera hur jag vill leva mitt liv 😉

  Hade varit kul om man kunde läsa inlägget men det ligger ju en video över hela texten som följer med när man scrollar. Går inte att trycka på krysset!

   Det går alldeles utmärkt. Det är inte sidans fel utan i så fall något från ditt håll som inte funkar, om det är inställningar eller enhet du använder. Men jag kan trycka bort, inga problem alls.

  Bra sätt få lite uppmärksamhet på!!!

  Varför ska barnen smaka på alkohol överhuvudtaget, jag förstår inte riktigt…

  Nu vet jag ju inte vilka förhållanden dessa barn deltar men det ser väldigt stökigt ut på flertal videos när dem är berusade med barn i närheten själv har jag trauman från en liknande barndom

  Okej de flesta verkar ense om att det inte är okej att bli full i barns närvaro. Och det är ju förstås bra, men vid andra tillfälen går det bra som när exet har hand om barnet och man är ute och svirar med polarna.

  Är inte det hyckleri? Ska man inte föregå med gott exempel oavsett kidsen är med eller inte?

   Det är väl ändå en JÄVLA skillnad på att dricka sig full framför barnet och att dricka sig full på en fest där barnet inte är med?

    Sen verkar folk här inne inte fatta att de flesta kan ta ett par glas vin och stanna där. Det är liksom inte nykter eller dyngrak som är de enda två potentiella scenarierna. 🤦‍♀️

   Men det är ju jättestor skillnad? Barnen lär väl inte ens få veta om det andra exemplet? Hur lider de av det? Man måste inte sluta med allt och va ett helgon för att man blir förälder.

    Så fjortonåringen får inte bli full, bara mami och papi på sin vuxenfest!

     Stämmer ja.

     Ja, det är 18-årsgräns på alkohol? Varför beter du dig som att det är en konstig grej?

      Ja mami och papi måste absolut få ha sin vuxennappflaska.

       Det finns ingenting som gör det mer rätt att en 14-åring dricker alkohol ändå. Man kan ha åsikter om föräldrar som dricker, men de får i alla fall dricka.

       Alla vill inte leva som i kloster bara för att de har barn. Bara man inte är full framför barnen så.
       Finns massa saker vuxna/föräldrarna får göra som inte barn får/bör.
       Ska de avstå från att ha sex, köra bil etc också?

        Ja förstås alkoholnär ju en mänsklig rättighet. Det att gå och supa till då och då. Och alternativet till det är att gå i kloster!!??

        Ditt svar visar på hur sjuk synen på alkohol och alkoholbruk är. Det är så normaliserat att vuxna människor dricker till ibland och när de inte gör det höjs det på ögonbrynen.

         Ja alltså det är inget fel på att dricka alkohol om man kan hantera det? Förstår inte upprördheten faktiskt. Att man är full ibland, förälder eller ej, gör en inte till alkoholist. Såklart ska man inte vara full bland barn.

   Många verkar ju också tycka att det är jättefarligt att ta ett glas hemma, även om barnen ligger och sover, ifall de skulle behöva köras till sjukhus. Kan förstå om barnen har någon sjukdom i grunden osv men annars extremt liten risk att det inte skulle gå att ta sig dit i tid. Men om man har barnvakt/är med andra föräldern och något händer, vill man då vara full när man möter upp på sjukhuset?

   Men jag håller med, tror nog barnen inser mycket väl från ung ålder om föräldrarna är ute och festar, kanske av andedräkten eller slöhet dagen efter. Vill man vara en riktigt god förebild och tänker att barnen ska ta efter detta så bör man nog helt avstå. Så får man hoppas man är en lika perfekt förebild på andra plan i livet också, oavsett om man gillar det eller inte.

    Återigen, det finns olika grader av festande. Om jag är ute och käkar middag med mina tjejkompisar och tar tre glas vin blir ute jag full. Man måste inte ligga dyngrak i rännstenen efter en fest. Undrar vad ni har för referensramar egentligen…

     *ute = inte

     Det handlade ju om festande, att äta middag med vänner kallar inte jag att festa, det är ju en middag?

    Jag har inte problem med att mina i framtiden vuxna barn dricker alkohol på det sättet.

  Barn ska smaka på alkohol lika lite som dom ska behöva se lr höra vuxna i sin närhet sluddra lr bete sig berusat. Vidrigt att se, förmodligen mer vanligt än man tror.

  Som unge hade jag tyckt det var pinsamt om min mamma hade poserat……ok nu är deras yngel små men iallafall…..Katrin gör sig endast löjlig där hon poserar för att verka läcker…

  Har kollar klippet nu efter många om och men (hej radioskugga) och det hörs ju att Bingo tramsar. Han vill få reaktioner som han sedan kan skratta gott åt. Drinken med citron som ungen dricker ur innehåller ingen vodka alls med största sannolikhet.

  Tycker inte att det är en stor grej att barnet får smaka. Fick alltid ”dricka” skummet på pappas öl. Var en rolig grej för mig. Drack själv inte innan 16 och även efter det spårade jag aldrig ur. Skulle jag få barn kommer jag absolut dricka framför dom ifall jag börjat dricka då igen. Har ett väldigt sunt förhållande till alkohol och tror det beror på att det inte gömdes från mig och att jag växte upp med att det kan drickas på ett ”sunt” sätt.

   Jag tror det är jättevanligt att barn får göra så, det fick även vi göra och många andra också som jag känner till. Men på internet är det de ”duktiga” som hörs, som aaaaaldrig skulle göra något sånt.

    Fast varför, liksom? Ett litet bloss på en cigarett kanske också? Varför inte? Det kan ju inte vara farligt med bara ett bloss?

     Fråga föräldrarna, inget jag kan svara på.

  Jag tycker alltid att diskussionen kring barn och alkohol blir så märklig då det inte verkar särskiljas kring begreppen ”dricka alkohol” och ”vara full”. Jag dricker ofta alkohol framför mina barn. Dricker nästan alltid ett glas vin när jag lagar middag och bjuder ofta på någon rolig välkomstdrink (där barnen oftast får samma fast alkoholfri) när vi har gäster över på helgen t ex. Däremot skulle jag aldrig någonsin dricka mig full framför barnen eller låta någon annan vara det, för den delen. Jag tycker det är en enorm skillnad som många missar i den här diskussionen.

   Ja folk hävdar ju att barnen märker skillnad och mår dåligt av det även efter ett glas. Vet inte var gränsen går, ett fjärdedels glas kanske? Tror det är hela situationen, alltså upplevelser under hela barndomen som påverkar om det är obehagligt för barnen. Mycket stök och fest, att man inte vet om mamma kommer dricka hela den där flaskan, pappa som ligger i sängen hela dagen efter fest, när ingen kan köra en till en kompis pga druckit, bråk, behöva sitta vaken sent på vuxenfester osv. För den som har sådant i bagaget förstår jag att man vill vara försiktig själv som vuxen eftersom det förmodligen orsakat obehag. Men som du dricker kan jag inte tänka mig att barnen mår dåligt av om ni lever ett tryggt och stabilt liv liksom. Mina föräldrar drack ett par glas var på helgen och ibland på någons 40-årsfest eller nåt kunde någon släkting bli full men aldrig aggressiv eller liknande. Har inga dåliga minnen kopplade till alkohol.

   Exakt!

    Det där vara alltså ett svar till 🏖

   Förstår inte heller varför man har ett så svart-vitt tänk kring detta här bland kommentarerna. Det är ju inte så att valet står mellan att vara spiknykter eller att ligga och kräkas dyngrak på golvet. Jag har inga barn men sedan ett par år tillbaka så avskyr jag att vara full! Tycker det är så obehagligt. Men att jag dricker ett glas vin till maten har verkligen ingenting med fylla att göra, utan det förhöjer måltiden och känns extra festligt. Gillar dessutom att testa nya vinsorter och hitta nya favoriter och så. Får jag barn i framtiden har jag nog inga problem med att dricka ett glas rött en fredag kväll framför dem. Handlar bara om att förmedla att vissa saker får barn inte göra, det innefattar ju alkohol, filmer med åldersgränser, köra bil, ja allt sådant… Inga konstigheter.
   Kan säga att jag själv är uppvuxen med föräldrar som hade alkoholproblem i perioder och problemet var inte ETT glas vin, utan att de faktiskt var ordentligt berusade nästan varje helg (gärna dagtid av någon konstig anledning?) och på fest likaså (har många ggr behövt hjälpa pappa upp för trappor m.m.). Men det är stor skillnad på att vara full och att ha druckit en 33 cl öl eller ett vanligt glas vin, väldigt stor.

   Men om barnen får samma roliga välkomstdrink utan alkohol…tror du att det är dåligt för dem att få denna ur samma ”bägare”? Jag tänker på flera tillfällen där jag serverat mig, barnen + ev. gäster (alla alkoholfria) drycker ur plastvinglas. Dvs precis ALLA dricker t.ex. isthé, men det känns lite speciellare/festligare att alla får glas-med-fot. Är det också att romantisera alkohol?

  Jag tycker mycket är problematiskt i hans storys. Dels att Katrin låter han smaka som det mest naturliga i världen, och att Bingo säger att han ska vänta eftersom det är så känsligt. Men också att sen hjular en kille som är så packad att det är ett under att han inte slår sig ordentligt. Jag kan gärna gå på restaurang eller ha middag hemma med mina barn och då dricka bubbel och vin osv, och jag skulle nog ta med dem en stund på en beachclub också, EN STUND. Men man ser ju tydligt att de flesta av folket har gått hem och de som är kvar är verkligen fulla. I en sån miljö ska inte barn vistas, så enkelt är det. Det hela känns bara gensköts och desperat. Jag är ganska liberal överlag men aldrig att min 7-8 åring skulle få smaka alkohol, framförallt inte så frekvent som det verkar vara. Det är uppenbart att de är vana vid att få smaka.

   Pinsamt, inte genskönt.

    Håller med dig på det mesta! Skulle också kunna låta mina barn smaka en liten liten klunk eller inte ens klunk men lukta och smaka lite. Och gå på beachclub men precis som du säger ser man dyngfulla hjularen och att dom flesta gått hem. Jag följer Bingo en del och tycker han låter/verkar rättså berusad själv när han filmar. Trist. Jag misstänker att han är ganska missnöjd att han la upp hela klippet, inklusive kommentaren om ölen osv.

   Vem har sagt att det är alkohol i glaset? Vem säger att Bingo inte skämtar?

  Usch vad slajmig Bingo verkar som han tar pa Paula mm.

  Inget konstigt i andra länder här är man mer bajsnödig, bättre att folk super sig avskalas… Detta hyckleri! 😂

   Det finns folk som super sig ”avskalas” (?) både i Sverige och i andra länder. Och det finns folk som dricker vin till maten både utomlands och i Sverige, så klart. Är det på riktigt något du inte förstår, Snusmumrik?

  Fyllekajor hela bunten. För barnen är det helt naturligt att vuxna super. Så alla väntar bara på 18-årsdagen då det kan supas öppet med släkt och vänner. Men innan dess går det såklart att börja, bara ingen filmar.

  Det är definitivt ett problem att glorifiera alkohol på detta sätt. Lär barn socialisera utan alkohol istället. Så många lever idag med antingen egna problem eller närstående. Sjukt att det är så normaliserat när de trasar sönder så många liv. Gå in och läs verkliga historier under alkoholhjalpen.se

  Men herregud. Han smuttade lite. Han tar inte skada av det. Varför gör alla så stor grej av det hela? Jeez.

  De orkar väl inte säga ifrån helt enkelt. Brukar kallas ”att välja sina strider”. Vilket jag har noterat oftast betyder att inga strider eller fotnedsättningar alls görs. Det kan bli knepigt en vacker dag om barn som blir tonåringar aldrig fått avstå från nåt de vill göra.

  Helt ärligt tror jag han säger det bara för att provocera. Han måste ju veta att det kommer höras i klippet? Och veta att det kommer skapa storm?

  Sen till det här med att dricka inför sina barn. Min mamma har varit nykterist, och min pappa har druckit med måtta. Det är min pappa som jag lyssnade mest på i tonåren. Dels för att jag ansåg att mamma inte ens visste hur det var, då hon aldrig hade druckit. Och hon var helt rabiat. Medan min pappa hade en mer normal hållning. Det är ok att dricka, men med måtta. Och det är nog det som gjort att jag idag inte känner något behov av att dricka för berusningens skull. Utan mer för att höja smakerna i maten ibland…

  Min mamma kunde jag inte ens ta på allvar i den trotsiga tonåren… 😅

   Din mamma kanske hade en dålig erfarenhet av alkohol under sin uppväxt vilket skapade en oro för henne kring alkohol.
   Vilket hon då vill skydda dig från.
   Vad vet jag 🙂
   mvh
   hobbyanalys

  Jag tycker inte små barn ska smaka alkohol. Jag tycker också det är oroande hur han hela tiden verkar springa runt och vilja smaka alkohol. ”får jag smaka? får jag smaka? får jag smak?” är typ det enda han säger.

  Den rådande forskningen säger att barn som bjuds på alkohol i hemmet tenderar vara överrepresenterade bland de som har svårt att hantera alkohol i ungdomen.

  Och jag förstår inte vem som skulle tjäna på att sprida detta om det vore osant.

  Sen, ja, jag vet, alla ni som drack 50cl besk varje söndag mellan 5-20 års ålder och minsann aldrig tog skada. Det är inte alla som får problem, men de som fått alkohol i hemmet är överrepresenterade.

  Jag tycker nog inte det är hela världen att låta barnen smaka en jätteliten klunk om det är något vin eller champagne man verkligen gillar. Kanske inte en 8-åring men våra barn har fått dofta och smaka en liten klunk vin nån gång i månaden (när dom vill) om vi har middag eller så. Vi är väldigt vinintresserade ska tillgäggas – dricka till maten då, inte ”supa” haha. Dom smakar däremot aldrig öl när min man nån gång då och då dricker det. Jag tycker problemet är att alla verkar så fulla och att barnen liksom seglar omkring mitt i detta, och att på slutet av filmen har dom flesta lämnat klubben men bingo & co är kvar, fyllnissen som nästan bryter ryggen när han hjular osv. Tänk om nåt händer nån av grabbarna, typ halkar vid poolen och slår huvudet eller bryter nåt ben då är det inte helt super att alla dom vuxna är asberusade. Bättre att i så fall fixa barnvakt om dom allihop känner att dom inte kan avstå fyllefest på eftermiddagen på beachklubben.

  När jag var dagbarn och något av barnen nös eller hostade så fick alla barnen en matsked whiskey var av dagmamman så att vi inte skulle bli sjuka. Detta var o slutet av 60-talet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *