Underbara Clara om uppfostran och subtila hot

Och i bästa fall orkar man infria löftet morgonen därpå. Men istället för att det bara är ett bad ska man nu ordna en hel jäkla badutflykt med kompisar och uppblåsbara flamingos och skit. Falska löften har en tendens att komma tillbaka som en boomerang och varje gång ge mer och mer dåligt samvete och behov av att kompensera. // Underbara Clara

Jag har två tydliga ledord i hur jag förhåller mig till barnen. Ledorden är sådana där meningar jag mumlar för mig själv, oftast direkt efter att jag misslyckats med dem. Det jag mumlar är: Inga falska hot. Inga falska löften. Inte så originella ledord kanske men förvånansvärt svåra att efterleva.
[…]

Att hota om straff långt fram i tiden för något som går snett nu – det funkar dåligt. Även för oss vuxna. Vi vet att rökning kan ge lungcancer och stillasittande kortar livslängden. Riktigt ruggiga hot och ändå fortsätter folk röka och sitta stilla. Vi vuxna med all vår intelligens kan ju inte ens själva motivera oss med hot som ligger för långt fram i tiden. Så hur skulle det då kunna funka på ett barn? För vilka tiden dessutom är så abstrakt och obegriplig.
[…]

Sedan har vi då det här med att aldrig inge falska löften. Sådana kan till exempel uppstå för att man i stunden inte vill / orkar göra barnet besviken och därför skjuter upp avgörandet på framtiden.
Falska löften har en tendens att komma tillbaka som en boomerang och varje gång ge mer och mer dåligt samvete och behov av att kompensera.
[…]

Jag minns så väl hugget i hjärtat efter att jag misslyckats att infria ännu ett löfte och min ena son med förtvivlan i rösten skrek Du bara lovar och lovar men du håller ju aldrig! Och han hade rätt. Istället för att ta det initiala obehaget och direkt säga – Vet du, jag önskar att jag kunde säga ja nu men jag är för trött – sköt jag avgörandet på framtiden.
[…]

Det här med att inte ge falska löften har jag övat massor på. Och blivit så bra på att samma barn som tidigare skällde på mig för att jag lovade och aldrig höll – i somras argt utbrast MEN DU LOVAR JU INGENTING?! DU HAR INTE LOVAT NÅGOT PÅ EN HEL VECKA! Varpå jag var tvungen att skratta lite för mig själv. Eftersom jag visserligen inte lovat något på en hel vecka – men däremot infriat och ställt upp på massor av barnens önskningar och förslag. Så nu är jag den löfteslösa mamman som inte lovar utan bara gör. Och det kanske också är ett problem, men det är i alla fall ett som jag kan leva med. // Underbara Clara

Det här inlägget av Underbara Clara är bara SÅ bra!
Här ovan ser ni några korta sammanfattande rader från inlägget, men skulle helst vilja copy/paste’a det i sin helhet eftersom en sammanfattning inte gör texten rättvis.
Jag undrar om det finns någon enda vuxen med barn i sin närhet – föräldrar, släktingar, vänner till familjen – som inte gått i någon av dessa fällor?
Hand upp i så fall så kommer jag skicka dig en ”gyllene hetsätarkatt” som pris.

Det är lite som med KBT – långsiktiga och kortsiktiga konsekvenser.
Det som känns som den enkla vägen ut för stunden, är det som i det långa loppet riskerar att komma tillbaka och bita dig i arslet.

 

42 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Ganska självklart att man ska hålla det man lovar.

      Vilket inte alltid är så lätt pga anledningar.

        Då ger man fan i att lova saker!

          Varför så svartvit?

          Då får man nog ett sorgsna individer som barn.
          Har lovat många saker som fått ställas in pga sjukdom, stället stängt/varit fullt osv.

          Man ska inte lova saker lättvindigt så klart, men barn behöver också lära sig att förutsättningarna kan ändras och så länge man förklarar så de förstår så tror jag bara det är bra.

    Efter inlägget i går så kollade jag in Patrik Sjöbergs nya sida dumpen.se och allt är minst sagt luddigt. En raljerande blogg med en webbshop? Om jag köper en tröja går överskottet till organisationer som arbetar för att motarbeta pedofiler, vilka organisationer det handlar om kan jag tyvärr inte hitta någonting om. Det vore väldigt intressant att se hur dessa organisationer jobbar för att förstå vad Patrik Sjöberg anser vara godkända metoder för att förebygga övergrepp mot barn.

    Patrik själv skriver mest om hur dåligt andra organisationer jobbar, hur fel alla har och annat som, enligt mig, inte alls leder till färre utsatta barn. Childhood är han fortfarande arg på:

    ”att Childhood väljer pedofiler före barn är tyvärr så pk-Sverige vill ha det men när pedofiler slår till så vill ingen pk-riddare ta ansvaret.”

    Han vägrar fortfarande förstå att en pedofil är en pedofil redan innan det första övergreppet och att alla som förgriper sig på barn (under 18 i vissa fall, under 15 i andra) inte nödvändigtvis är pedofiler. Han verkar få mycket information från domar och förundersökningar, sådana fall där det redan är för sent och barn redan blivit utsatta.

    Han pratar om att skydda barn med hjälp av övervakning, GPS och anmälningsplikt. Men om han inte tror att pedofiler kan söka hjälp innan det är för sent, varför skulle en pedofil frivilligt anmäla sig för att bli övervakad? Han tänker förstås på dömda pedofiler, men återigen… hur ska han förebygga att barn blir utsatta?

    Han är övertygad om att han har rätt och andra har fel baserat på sin egen märkliga informationstolkning. Personer som tänder på barn kan vara världens snällaste. En familjemedlem, en lärare, vän eller vad som helst. Hur annars skulle exempelvis grooming vara möjligt? En förövare varken beter sig eller ser ut som ett monster, men att skriva så betyder nog enligt Patrik att man tycker att alla pedofiler är schyssta och ofarliga.

    Nä, jag fattar inte alls hur barn ska bli hjälpta av allt det här? Citat:

    ”Att behöva lyssna på människor som hävdar att dom flesta pedofiler är schyssta och inte alla förgriper sig på barn utan dom bara fantiserar om det.”

    ”Vi måste förstå att vi måste skydda våra barn och då får helt enkelt pedofiler leva med att deras plats i samhället får bli totalt övervakad både med medicinering och GPS fotboja och daglig anmälningsplikt.”

    ”Den fromma pedofilen existerar inte, har man som jag läst så många förundersökningar och domar…”

    ”Vi får höra att vår inställning i pedofilämnet försvårar det för pedofiler att söka hjälp, men varför skulle en pedofil söka hjälp?”

    ”Peddokramarna sitter tydligen på en teori som även enligt dom finns statistik på att 30% av alla pedofiler är icke aktiva pedofiler och då tydligen helt ofarliga… Hur man kommit fram till den teorin och statistiken är inget dom vill prata om.”

    Väldigt fin text om barn och uppfostran. Tyckte också att kommentarsfältet till ursprungsinlägget var väldigt givande att läsa ?

    Claras inlägg är fint och så MEN har det inte varit ett väldigt stort fokus på barn/bebisar/graviditet i inläggen den senaste tiden?
    Tycker var och varannat inlägg handlar om detta.

      Det känns som att det är mycket fokus på barn och graviditet i influencer/bloggvärlden överlag. Förr var det mest mode och utseende. Nu känns det som att barn och graviditet och familj är på tapeten. Det verkar också vara det som genererar flest följare.

        Ja, så trist.

      Kanske börjar spekulationerna här snart om att Camilla själv väntar smått, därav detta enorma ”familjeliv”-fokus på senaste…? Eller så förstår väl alla att inläggen får kommentarer när folk får lufta sina gravid-historier, sin syn på barn-uppfostran, osv. (som ingen är intresserad av)

    Mindre barn och mer skvaller! ?

      Hear hear!

      Håller med, sååå tråkigt att läsa om vilka influencers som är gravida/ föder barn/ uppfostrar barn. Vem bryr sig?

    Jag försöker efterleva detta och inte komma med hot men det är svårt att balansera det med konsekvenser. Vi har som regel att man behöver äta mat innan man får fika/glass/godis och ibland känns det som ett hot men samtidigt förklarar vi också varför man inte kan äta sånt på tom mage. (Man mår illa, blir trött, orkar inte leka osv).

      Skönt att vara vuxen och kunna käka götta till middag om man känner för det, YOLO ??

        Götta? ?

          Götta = godis

      Det värsta tycker jag är när folk ger hot som inte alls är kopplat till situationen. Kompisar till oss som ständigt hotar med tex indraget lördagsgodis om ungen uppför sig illa vid matbordet på torsdagen typ. Dåligt föräldraskap. Om barnet inte sköter sig vid bordet bör ju konsekvensen vara att man får lämna bordet eller nåt annat relaterat till detta. Om barnet istället kastar kolor på sitt syskon på lördagen, DÅ kan konsekvenserna vara att godiset tas bort,

      Nu har vi haft en ganska lätt unge förvisso men ibland speglas ju barnets beteende i hur hen blir bemött.

        Sista meningen skrivs bara av föräldrar som har lätta barn 😉

          Och bemöts endast likt hör av föräldrar som tror sig veta att andras barn är ”lättare” än deras…sjukt tröttsamt.

    Har en annan sak som inte rör inlägget. Sorry Camilla!

    Det tog nämligen inte lång tid tills (outbildade) språkpoliser kom tillbaka. Kan säga att även jag värnar om språket och kan ofta störa mig på hur en del uttrycker sig i tal och skrift. Jag bedriver trots det inte mobbning på nätet, eller annars heller. Det är snarare så att jag hatar all form av mobbning.

    Jag anser däremot att det finns bättre sätt att värna om språket och det finns mycket intelligentare tillvägagångssätt att göra det på och där nyckeln är syftet.

    För är syftet verkligen att värna om språkbruket här på BB? Jag tror (vet) att det oftast är det sista det handlar om.

      Mobbning ?

        Ja visst är det roligt med mobbning. Tycker även att okunskap om mobbning är skitroligt. Hoppas att du får många gilla på din kommentar.

          Men herregud.. Hårt liv man får om en rättning angående språk ses som
          mobbning… ?

      ”Det tog nämligen inte lång tid tills (outbildade)”
      ”Jag bedriver trots det inte mobbning på nätet”

        Men de är ju självutnämnd expertis?

      Tycker att man ska lära sig innebörden av ordet mobbning innan man slänger ur sig det.

      19:22 bra skrivet. Håller med. ?

      Jag vill inte vara konspiratorisk här… Men kan det vara så att det pågår en kupp för att göra Bloggbevakning till en språklig institution? Det har ju varit så många skandaler kring Svenska Akademien på senare år. Kan några av dessa ha brutit sig loss och gör en typ av internetsk statskupp för att börja om på en ny kula, med återupprättat förtroende och för att få tillbaka den där glöden som sedan länge falnat? De sitter ju här och skriver så tangentbordsbrytarna skallrar av skräck. Egentligen kanske de brinner för att skriva en ordlista med bara influencer-ord?

      För övrigt kan jag väl knappast vara den enda som tycker det är liiiite märkligt att man aldrig ser Camcam och Horace Engdahl samtidigt?

        Du satte ord på mina tankar! Skumt är bara för namnet gällande Camcam och Horace.

    Lovar absolut inget, det är mitt bästa föräldratips. Det är tusen gånger bättre att överraska barnen med något kul än att tvinga sig själv när man är tröttare än när löftet gavs.

      Håller med, jag är stabil i min åsikt att man inte behöver åka på yoump badhus grönan go-cart eller baka spela bygga koja osv osv varje dag det gör det lättare för mig att bara kort och gott säga nej.

    Mobbning kan ske på olika sätt och i olika sammanhang.

    Nu vill jag hålla mig till huvudfrågan, varför är man oförskämd på nätet och gentemot människor man uppenbarligen inte vill väl. Vad tjänar man på det?

      Det är du själv som kommer dragandes med ”mobbning” och ”inte vill väl”. Du vet ingenting.

        Gillar inte att man ”lägger ord i munnen” på folk. Det blir liksom svårt att diskutera eller förklara om du redan bestämt dig för att folk gör nåt för att va taskiga… Bjuder inte direkt in till den diskussion du verkar vilja ha…

          Varför vill man rätta människors språkmissar? Vad tror du är deras syfte med det?

            Vad tror du själv?? Du svarar ju på det. Är inte för min egens skull. Men som sagt, inte intresserad att diskutera efter en så otrevlig trådstart så bye.

            Har du blivit rättad och blev kränkt eller?

            Jag har blivit rättad ett flertal gånger och uppskattar det mycket så länge det sker sakligt och inte på ett mästrande sätt.

            Som t ex. när vissa använder sig av det som härskarteknik eller för att skifta fokus i en argumentation när argumenten tryter, det är förstås tröttsamt. Men om någon hövligt påtalar språkliga fel blir jag uppriktigt glad då jag förhoppningsvis kanske inte gör om samma misstag i framtiden.

            Då menar jag naturligtvis inte fel som att ha skrivit kökslucka som köksulcka eller något annat uppenbart typo, utan när man använder ord fel, ovetandes faktiskt avsiktligt stavat något på fel sätt, eller skriver något grammatiskt tokigt, eller motsvarande.

            Så tack alla språkpoliser för att ni gör min svenska bättre! ??

              Varför antar du att det är jag personligen som blivit rättad?

              Dessutom ”..hövligt påtalar språkliga fel..” jaa du får gärna peka på sådana exempel när de dyker upp. Det senaste jag såg var motsatsen till hövligt (oartigt, arrogant).

    Är Isabella Löwengrip och Sheila Arnell osams? De verkar inte ha setts på hela sommaren. Iaf inte enligt some.

      De var och åt ihop häromdagen. Låg på stories

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.