Att slakta namngivna djur?

Jag får ibland frågor om hur våra barn känner kring att vi har djur hemma som vi slaktar och äter. Men det har aldrig varit någon stor grej. Barnen är ju vana! Vi har haft grisar, höns och får och alla har vi med tiden slaktat och ätit upp. Det är klart att de inte tycker att det är roligt precis – och det tycker ju inte vi heller. Ändå är det ju precis sånt här kött man ska äta om man nu vill äta kött. Djur som haft det bra under hela sin levnad.
[…]

Här ligger Snabbaste fåret i Ryssland.
En kär gammal vän som nu är ett fluffigt mjukt skinn som ena barnet bäddar sängen med när han ska sova. Varmt och gosigt. // Underbara Clara

Underbara Clara skriver om den senaste fårslakten och hur de äntligen fått hem djurskinnen efter att ha fått dem garvade.
Hon ser ingenting konstigt med att fortsätta kalla skinnen för de namn som fåren hade innan de slaktades. Hon menar att hennes barn är vana vid det, och poängterar att det väl ändå är djur som haft det bra under sin levnad som man vill äta, om man nu ska äta kött?

Det är ett ganska splittrat kommentarsfält under det här inlägget, där vissa av läsarna helt är med på noterna i det Clara skriver, medan andra tycker att det är hemskt. 
En läsare skriver ”näää detta var för sjukt. tycker det är fel att äta all sorts kött, men detta är ju för sjukt!! typ när lammen tystnar-sjukt.” och jag undrar om hon var medvetet fyndig eller om det bara råkade bli så.
”När lammen tystnar-sjuk”… *fniss*

Vilken ringhörna ställer ni er i?
I Clara och Hannibal Lecters hörna eller hörnan, där det helt enkelt bara är hemskt att slakta och äta djur som man tidigare givit namn?

199 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Creepy…

      Jag har all respekt för folk som tänker som Clara och ”jobbar” med djuren, likaså jägare som vurmar för viltvård och äter upp sin skjutna älg. Hade aldrig pallat själv dock. Fast egentligen tycker jag det är ”vi” som har skinnjacka och äter kyckling som hycklar. Man borde ju egentligen bli vegan om man inte klarar döda djur själv.

      Ja, hemskt.

    Känner samma. Lite som att Hannibal Lecter skulle göra en fäll av sina offer.

      Nej men va. Är det bättre att dom slänger köttet istället för att äta? Alternativt att inte låta barnen leka med djuren för att ska slaktas så småningom? Eller ska dom inte ha djur alls?

        Eller ska man inte ta tillvara på hela djuret?

        Eller låta dem leva.

      Ja, det är sjukt. Hur tusan dödar och äter de ett lamm de haft som husdjur?? Deras hund får akta sig nu om den råkar ha fin päls, riskerar bli skjuten om Clara vill ha en ny skinnfäll. Det är ingen skillnad alls på att döda, äta och flå lammet eller hunden. Varför inbillar folk sig att en hund är värd mer än ett lamm eller en gris? Alla har lika värda, samma intelligens och samma känsloliv. Det är som att tycka att svarta är mindre utvecklade varelser och mindre värda än vita. Helt sjukt. Och ja, självklart är det extra hemskt att döda och äta ett husdjur som man har en relation med, ett djur som du skött om, gosat med, ett djur som trodde att du var en vän. Oavsett om man är vegetarian eller omnivor så äter man väl för f*n inte sina vänner?

    Ser inga problem med det.

    Har ätit namngivna djur hela min uppväxt. Äter mycket hellre vår egenuppfödda gris till jul än någon stackare som aldrig fått vara utonhus och åkt transport till slakteri.
    Djur ska ha det bra, avlivas smärtfritt och med så lite stress som möjligt.

      Håller helt med om att jag hellre skulle äta kött som kommer från ett djur som jag vet har levt ett bra liv och att det ”gick snabbt” vid slakt.

      DÄREMOT så tycker jag nog att det känns olustigt att namnge ett djur, det blir så hemmakärt och nära då, för att sedan slakta det?! Namngivning känns som att det blir ett husdjur/en del av familjen så om jag hade en bondgård hade jag personligen inte namngett någon, bara födit upp och slaktat, inget personligt inblandat.

        I Krönikan om ett förebådat dödsfall namnger de alla djur men de som ska slaktas namnges efter blommor och resterande boskap med människonamn.

    Personligen är jag av den åsikten att man inte behöver äta djur i dagens samhälle. Så därför gör vi (i min familj) inte det. Jag tror inte heller på det här med ”glada djur”. Det är ju ändå slakt emot deras vilja. De går inte direkt glada in i slakthuset, eller rätta mig om jag har fel? Sen tycker jag att det är bra att barnen vet var maten kommer ifrån, så ska det vara. Barn ska veta vad de äter. Äter dom skinka ska dom veta att de kommer från en gris ?.

      Sunt. I dag finns det inte någon anledning till att äta djur. Det är inte ett problem med vegetarisk kost om man inte gör det till ett problem.

      Det finns inga djur som blir glada av att födas upp för att sedan slaktas.

      Jag tror inte du bor på landet. Betesdjur behövs för att hålla landskapet öppet. Allt det du äter är gödslat med skit från kor som betar och troligtvis kommit hit från andra länder.

        Tumme upp!

        Vilket egensyfte finns det med att ha ”öppna landskap”? Är det någon sorts naturromantisk tanke som trumfar djur vars enda mening i livet är att hamna på någons tallrik?

          Var tänker du att den vegetariska kost du äter ska växa? Ärtor, bönor, säd osv växer i det öppna landskapet.

            Vad jag vet äter inte kossor ärtor, bönor, säd. Inte friströvande grisar heller. Eller kycklingar, men det spelar ingen roll för de får ändå inte leva tills de blir höns eller tuppar.

              Vad menar du? Spelar väl ingen roll om kor inte äter bönor, ärtor eller säd, de håller ju landskapen öppna för att kunna odlas. Dessutom lever det massvis av småkryp och insekter på de fält som hålls öppna tack vare betesdjur och skulle dessa småkryp försvinna skulle vissa andra djurarter inte ha något att äta, vilket i sin tur skulle leda till att andra arter försvinner = ekosystemkollaps.

                1. De flesta djur ser inte utomhus innan de slaktas
                2. Måste det alltid vara nya djur som ska hålla landskapen öppna? Kan det inte vara samma är efter år?

                  1. Vilka djur rör det sig om? Kor, får och getter ser jag rätt ofta beta ute så vad är det för djur som inte får se utomhus?
                  2. Vad menar du? Djuren blir väl också sjuka/gamla och dör och måste förnyas?

              Äter inte kossor säd? Tror du missat en del information om jordbruk. Säd är en del i många nötdjurs foderstat genom exempelvis korn. Ärtor äter också många nötdjur men då som en del av det grönfoder som bönder sår som en del i växelbruk.
              Min poäng är att öppna landskap är en förutsättning för mat även för vegetarianer.

                Är det inte bättre att vi människor äter korn, ärtor, istället för att låta djur i köttindustrin äta dem innan vi lägger deras plågade kött på tallriken? Eller menar du att vegetarisk kost är fullständigt beroende av att köttdjur betar markerna?

                  Ja hur ska du annars gödsla på bästa sätt?
                  Och i växelbruket så kan ju betesmark och åker växla över tid. Dessutom kan djur beta mark som inte lämpar sig lika bra för odling av säd etc och gör nytta på det viset.

                    Djuren behöver ju inte slaktas…de kan betala och ge oss gödsel ändå.

          Öppna landskap och småskaliga bönder främjar den naturliga inhemska floran och faunan.

            Konstigt hur människan klarade sig innan köttindustrin (säg det ordet högt) skapade en otrolig efterfrågan av just kött.

              Vad bra det gick för människan innan jordbruket. Vi kanske kan återgå helt till den tiden.

                Vi klarade oss bra på 1970-talet utan att äta kopiösa mängder med kött som vi gör nu. Men människan klarar väl inte längre av det, antar jag.

                  Antalet kor i Sverige har stadigt minskar sedan 1930 talet. Det utländska köttet som folk köper påverkar inte Svenska faunan/öppna landskap.
                  1970 hade vi alltså fler betande kor i Sverige än vi har idag.

                  Öppna landskap är viktiga för massor med växter och insekter som enbart kan finnas i dessa öppna landskap. Utan öppna landskap skulle det biologiska mångfalder minska.

                    Djuren behöver inte slaktas för att hålla landskapet öppet. De kan betala och ge oss gödsel.

                      Djuren kan få vara betesdjur utan slakt om någon är villig att betala för klövvård, foder under hösten/vinter/våren, veterinärvård vid behov, och någon är villig göra den dagliga skötseln gratis (mockning, visitering, fodring, osv)
                      Helt enkelt sköta om kon som man sköter om en häst. Men det är väldigt få som är beredda/har möjlighet att lägga all den tid och pengarna på att hålla ett par kor enbart för att de ska kunna beta en hage under sommaren.

                      Varför är det nästan inga veganer som äger en flock kor, får eller grisar?
                      Varför vill veganerna att djuren ska få vara betesdjur utan att avlivas, men veganerna är inte villiga att själva ta kostnaden och lägga tiden på att ge djuren det livet?
                      Varför tycker veganer att det är någon annans ansvar att göra det veganerna tycker är rätt? att hålla djur enbart som betesdjur utan ekonomisk inkomst.

              Fast förr hade ju var och varannan människa något slags lantbruksdjur som de födde och sen åt upp. Det var ju inte bara ute på landet utan inne i samhället hade de grisar, höns och kanske någon ko på bakgårdarna. Nu har ju lantbruken blivit färre men större.

              Frågan kring öppna landskap är intressant, för utan dem dör pollinerarna ut, och då är vi körda på riktigt. Som andra har skrivit innan, det går inte ha öppna landskap och den biologiska mångfald utan betande djur, och det går inte ha betande djur utan att kunna sälja och slakta dem.

              Växtodling släpper ut sjukt mycket mer koldioxid än vad lantbruk med djur gör. Så innan traktorerna går på något annat än fossila bränslen gäller det att välja mellan att vara vegan eller att spara på miljön. Och nej, kossornas rapar och fisar kommer inte i närheten av klimatpåverkan som alla rundor med maskiner ute på åkrarna gör vid växtodling.

          Tusentals djurarter och växter är helt beroende av djurbetade öppna landskap och skulle försvinna om vi inte har det. Det finns redan idag många rödlistade arter pga att våra betesmarker minskar.
          Det finns sån enorm kunskapsbrist idag om vår natur och det naturliga kretsloppet i naturen. Hur många arter som är helt beroende av varandra.
          Ni som tycker man skall ha betesdjur men inte slakta dem, hur tycker ni den ekvationen går ihop? Skall de gå där i hagen året om och beta tills de självdör och sen slängas på komposten och ruttna? Känns det värdigt?

            Konstigt att världen klarade sig utan ”öppna landskap” tidigare, innan köttindustrin började massproducera, ja, kött. Och vad tycker du om grisar som aldrig någonsin får se ett grönt grässtrå innan de hamnar i köttdisken i din livsmedelsbutik? Kycklingar som dör med smärta innan du grillar upp dem till middagen?

              Och hur vet du att det inte var öppna landskap innan detta?

              Men snälla, vi hade otroligt mycket mer öppna landskap så sent som på 40-50 talet innan alla skulle flytta in till städerna. Öppna landskap fanns det gott om även i århundraden innan dess. Sverige har historiskt sett varit ett bondesamhälle

                Växte upp på 60-talet i en liten fjällby där man hade djur som betade och ängarna slogs och det var ett öppet landskap. Idag har skogen och riset övertagit alla ytor som förr var öppna och marken full av blommor och gräs. Där jag nu bor på en ö var det ända in på 70-talet betande djur och bara träd som man planterat runt husen och var du än bodde såg du havet medan det numera är så mycket skog att det måste röjas för att inte växa igen på tomten. Tror att många inte har förstått att humlor, bin och andra insekter inte trivs i skogen utan behöver blommorna på ängarna.

                Bondesamhället är inte naturligt utan är en konsekvens av människans utbredning. Djurarter som klarat sig genom årmiljoner av istider har vi konkurrerat ut inom några hundratals generationer.

            Mycket mer värdigt än att slaktas efter 1-3 år usch bara levt en bråkdel av sitt liv. Just mängden djur som föds upp snabbt för att slaktas är så oetiskt och omiljövänligt.

          Oj Sascha. Du behöver läsa på om öppna landskap ser jag. Lite av förutsättningen för att mänskligheten ska få mat på bordet (även vegetarianer) och att djuren ska överleva.

            Hur klarade vi oss på, ja, säg 1970-talet? Jämför köttkonsumtionen då med hur det ser ut i dag. Då var kött en tydlig lyxprodukt. Du menar att det var ett problem med för få öppna landskap då?

              Att äta mindre kött som man generellt gjorde på 1970-talet kan och måste vi återgå till men djurhållning som en del i jordbruket ger många fördelar, gödsel, öppna landskap och biologisk mångfald. Men då ska vi också dra nytta av djuren genom att äta och ta vara på dem så mycket vi kan. Det är ju så UnderbaraClara driver sitt jordbruk.

        Så.. varför kan dessa betesdjur inte få vara just de – betesdjur och vara glada?

        Det är så fruktansvärt att dessa betesdjur ändå tillbringar sin största del av livet instängd i en lada.

          Det gör de inte. Uppdatera dig!

            Jag har läst på och det är den informationen jag får. Att kor klarar sig alldeles utmärkt utomhus på vintern men de hålla instängda i ladan under vintern/höst/vår för att det gör bondens arbete enklare.

              Vad konstigt då att de blir helt galna av glädje när de släpps ut på bete på våren.

                Kor som har tillgång till att gå ute på vintern står oftaste hellre inne där det är varmt och skönt.

                Hästar går i hage varje dag året runt, och trots det få många hästar fnatt och busar runt som galningar när de släpps på sommarbete…

                  Du menar ridskolehöstar så får gå ut i sin lilla upptrampade kvadrat av lera som sen blir glad när de får komma ut på en äng och slippa olika elever fyra timmar om dagen…

                    Här finns ingen kvadrat med lera. Här har vi stora hagar med hästar i flock.
                    Min hästar går på lösdrift på 1 hektar under hösten/vintern/våren. Och tok rusar av glädje varje år vid betessläpp.
                    Våran ridskolas höst/vinter/vårhage är på 1,5 hektar, och ridskolans hästar rusar av glädje när de släpps på sommarbete. Ridskolehästar går normalt bara 1-2 lektioner/dag och bara 5-6 dagar/vecka. Så hästarna rids 1-2 timmar/dag med 1-2 vilodagar/vecka, vilket är väldigt normal motion för en häst. Om du har en dålig ridskola rekommenderar jag dig att välja en annan ridskola, men alla ridskolor är inte dåliga bara för att din är det.

                    Finns massor med liknande fall där hästar som har stora hagar under hösten/vintern/våren ändå blir fulla av bus och lek när de släpps på sommarbete.

              Nej det är regler som svenska staten har satt som bestämmer det. Inte bonden!

              Haha, du vet väl att i norra delarna av vårt land Sverige så kan det bli väldigt kallt på vintern? Att vintern är lång och massor av snö? Stackars de djur som inte hade en varm lagård att gå in i. Att de sen är glada att komma ut på våren är väl inte mera konstigt än att vi tycker om att vårsolen börjar skina och vi kan sitta ute och ta årets första uteöl?

                Du tog orden ur min mun, bra formulerat!

          Så fruktansvärt när lejon jagar och dödade en antilop med eller?! Bäst att de också blir vegetarian. För djurens skull!

          Djuren kan få vara betesdjur utan slakt om någon är villig att betala för klövvård, foder under hösten/vinter/våren, veterinärvård vid behov, och någon är villig göra den dagliga skötseln gratis (mockning, visitering, fodring, osv)
          Helt enkelt sköta om kon som man sköter om en häst. Men det är väldigt få som är beredda/har möjlighet att lägga all den tid och pengarna på att hålla ett par kor enbart för att de ska kunna beta en hage under sommaren.

          Varför är det nästan inga veganer som äger en flock kor, får eller grisar?
          Varför vill veganerna att djuren ska få vara betesdjur utan att avlivas, men veganerna är inte villiga att själva ta kostnaden och lägga tiden på att ge djuren det livet?
          Varför tycker veganer att det är någon annans ansvar att göra det veganerna tycker är rätt? att hålla djur enbart som betesdjur utan ekonomisk inkomst.

            Veganer är emot all form av djurhållning. Och kor, grisar, får hade inte funnits idag om inte människan domesticerat dem en gång i tiden. Dessa djur utkonkurrerade de vilda motsvarigheterna som höll landskapet öppet. Sen förstår du nog att för att kossan ska ge mjölk behöver den insemineras för det är inte så att det blir någon mjölk om inte kossan kalvar. Kalvarna tas ifrån mamman direkt och det är hemskt att lyssna på kossan dom står och råmar efter sin kalv.

              Fast utan tamdjur har vi inga djur som betar håller landskap öppna, utan öppna landskap kommer många växt och insektsarter dö ut. Öppna landskap är även en av de vanligaste områdena för vilda blommor att växa, det finns inte så mycket blommor i Sveriges täta skogar, och bina behöver blommorna, men pga att mängden öppna landskap har minskar har även antalet blommor minskat vilket har gjort att bina har stora problem att överleva, och utan bin överlever inte människan. Vi MÅSTE ha öppna landskap för det biologiska mångfaldens skull.

              Det vilda motsvarigheten till kor och får har inte funnits i Sverige, det är arter som Sverige har tagit hit. Vildsvin bidrar inte till öppna landskap eftersom de bökar sönder jorden så växterna tar skada.

              Har du varit med när en kalv tagits ifrån kon, stått där på plats och sett? för det har jag, varken kon eller kalven råmade efter varandra.
              Sedan pågår det en studie i Sverige där man försöker låta kalvarna gå kvar med korna, och jag hoppas den studien ger bra resultat så det blir en möjlighet i Sverige att låta kalvarna går var med korna och ändå mjölka korna (korna producerar med mjölk än kalvarna dricker). Men även om det går igenom och kalven får gå kvar med kon kommer ju veganer vara emot mjölk.

                Jag är inte själv vegan men tycker att djurhållningen är fruktansvärd i Sverige eftersom det i de flesta fall handlar om industriell produktion. Min farbror var bonde och jag var på gården många somrar när jag var barn. Jag har en otrolig respekt för hur han drev sitt jordbruk och trotts att djuren levde ett värdigt liv hos honom tyckte jag ändå att det inte kändes bra att äta kött. Blev lite förvånad över att du i andra kommentarer skrivit om kor som inte bryr sig om att kalvarna tas ifrån dem. Jag var med vid många kalvningar och varje gång var det hjärtskärande att lyssna på kon som ropade på sin kalv.
                I Sverige fanns flera arter som trycktes bort av korna. Uroxen var en sådan art som strövade runt och höll ängar öppna.
                Själv minns jag vårt vackra kulturlandskap med kossor som betade på slätterna. Idag är det kusligt öde och orsaken stavar modern köttindustri. Så även tamdjuren är borta och eftersom det inte finns uroxar kvar växer ängar och våtmarker igen och rubbar ekosystemet och reducerar den biologiska mångfalden.

                  Det finns bättre alternativ ifall man vill äta kött, och det är det man måste förespråka och utveckla.
                  Tex studien där kalvarna får gå kvar med korna och korna ändå ger mjölk till oss är en bra väg att gå.
                  Min granne föder upp kött kor, dessa djur går på lösdrift i enorma hagar med fri tillgång på grovfoder, kalvarna föds ute i flocken och växer upp i flocken, det är en bra uppväxt och ett bra liv.
                  Det finns även grisar som föds upp på bra sätt
                  ”Alla våra grisar föds upp utomhus och går ute året runt med tillgång till ligghall/hyddor. Grisarna går och bökar och leker på stora arealer”
                  https://ekebogard.se/olinge-utegrisar/

                  Uroxen fanns bara i nedre Sverige, från mälaren och uppåt fanns ingen uroxe att hålla öppna landskap.
                  Uroxen utrotades pga jakt och jordbruk (odling), inte pga betesmark till tamdjur.
                  Sedan 1200 har det inte funnits uroxe i Sverige och trots det har naturen överlev, så öppna landskap hängde inte enbart på uroxen.

                  Att det är mer öde idag beror på att antalet kor i Sverige har minskat stadigt sedan 1930 talet, så det finns färre kor i Sverige idag än förr. Anledningen till det är att de är svårt att gå runt ekonomiskt på mjölk kor/kött kor och att många väljer att köpa billigt utländskt kött istället.

                  Ekosystemet är allvarligt rubbat pga städer, bilvägar, tågbanor, flygplatser, stora shopping center och åkrar, betes marker är en väldigt litet problem för ekosystemet. Problemet är att djuren kan inte förflytta sig som för pga att vi har bebyggt stora områden (städer/flygplatser/osv), vilket gör djuren begränsade till den skog de lever i, och den skogen kan bara föda ett visst antal djur, blir djuren för många börjar djuren dö av svält pga foderbrist. Låter man vargen föröka sig fritt kommer vargflocken till slut bli för stor och äta för många bytes djur, och när bytesdjuren blir färre kommer vargen svälta ihjäl. Det är det ekosystemet vi kan ha om naturen ska klara sig, eftersom vi har tagit för mycket av naturen.
                  Tex arlanda flygplats är på 1 181 hektar.
                  Eller shopping område/center på 100 hektar.

      Alla kan faktiskt inte leva på en vegetarisk kost. Min man och ena dotter till exempel har ibs, de kan inte äta kål, svamp, bönor, linser, soja, ärtor och många andra grönsaker, laktos eller gluten. Eller ägg (om man tycker att man kan äta det även vid köttfri kost). De skulle på riktigt inte klara en växtbaserad kost för de skulle få leva på typ ris och gurka.

      Alla lever olika liv och har olika förutsättningar. Om man äter kött är det ju en fördel att djuren haft ett värdigt liv.

        Whataboutism.

        Och hur kan du veta om det inplastade köttet i butiken kommer från ett djur som har haft ett värdigt liv? Du menar att alla köttdjur i Sverige har ”värdiga” liv? Nej. Så är det inte.

          Nej jag säger bara att det finns människor (med tarmsjukdomar framförallt) som faktiskt inte klarar vegetarisk kost. Jag sa ingenting om vilket liv kossan i köttfärsen levt, förmodligen var det skit. Jag personligen hade gärna varit vegetarian men framförallt min dotters hälsa går före.

            Fast nja. Jag förstår vad du säger men visst finns protein att äta utan att använda de du räknade upp. Så visst hade din familj med ibs kunnat klara sig på vegetarisk kost. Sen har jag full förståelse för att man kanske tycker den är enahanda och inte vill. Men det handlar ändå om ett val- inte att det inte skulle gå.

              Du får gärna komma med exempel, hade gärna provat.

          ”Personligen är jag av den åsikten att man inte behöver äta djur i dagens samhälle.” Var allt jag sa emot. Det går inte att ha åsikten att ALLA kan vara vegetarianer i dagens samhälle, även om de flesta säkert kan det.

        Det naturliga urvalet kanske ??‍♀️

        Har oxå ibs. Sen jag tog bort socker, kolhydrater och gluten kan jag äta kål etc. Veg sen-92

      Man behöver äta djur ”idagens samhälle” lika mycket som i gårdagens samhälle. Det är nämligen det vi är designade att äta för att kunna leva ett hälsosamt och långt liv.

        Självklart. Kroppen vill helst ha högkvalitativt protein och ratar gärna ersättningar.

        LOL vad menar du med ”designade”? Vet du vad evolutionen är och hur människans fysiologi fungerar?

          Och på vilket sätt har evolution gjort att vi inte ska äta animaliska produkter?

            På vilket sätt har evolutionen gjort att vi inte klarar av att leva på vegetabiliska produkter?

              Eftersom vi får brister på vegansk kost, bl.a B12.

              Evolutionen har lett till att människor behöver bl.a B12, och det får vi i oss genom animaliska produkter = våran naturliga kost genom evolution behöver innehålla animaliska produkter för att vi ska överleva.

              Att vi lever i ett rikt samhälle och har lyxen att kunna leva på vegankost och ta massa tillskott är en sak, men det är inte den naturliga kosten för människans kropp.

                Vi behöver väldigt små mängder b12 och numera är havre, soja och risdryck b12 berikad.

                  Den B12 är dock tillsatt och är inte naturlig, det är precis som att ta tillskott.

                  Och jag pratar om evolution eftersom personen ifrågasatte hur evolutionen har gjort att vi inte kan leva på vegetabiliska produkter.
                  Evolution har gjort att människan behöver bl.a B12 för att överleva, och naturligt finns B12 som människan kan ta upp enbart i animaliska produkter.

                Då lätt att få I sig b12 utan att stödja djurplågeri.

                  Jag har inte ens sagt något om det?

                  Och jag pratar om evolution eftersom personen ifrågasatte hur evolutionen har gjort att vi inte kan leva på vegetabiliska produkter.
                  Evolution har gjort att människan behöver B12 för att överleva, och naturligt finns B12 som människan kan ta upp enbart i animaliska produkter.

                  Jag vet att man kan äta tillskott och klarar sig bra på det, men nu pratade vi inte om tillskott utan om evolution?

          Hur gjorde man förr när B12 inte fanns i pillerform tro ?

            men började äta animaliska produkter eller så dog man.

            Nu finns det så vi behöver inte äta djur. Förr fog diabetiker gör vi hade inte insulin. Nu finns det även pension och du kan få ett nytt organ etc. Är inte det evolution? Behöver du inte orsakar lidande för att överleva då gör inte det.

              Du kan ju inte jämföra insulin och organtransplantation med b12 och andra tillskott? ?

              Insulin och organtransplantation är inte evolution, det är utveckling…

              ”Evolution sker genom förändringar av nedärvda egenskaper.”
              ”Evolution i biologisk mening är den process varigenom levande organismers egenskaper förändras från en form till en annan mellan successiva generationer.”

              Vetenskapliga framsteg, mediciner och forskning är inte evolution.

        Skillnad på ”behöver” och ”tror att man behöver”. I dag finns det hållbara vegetariska alternativ som inte fanns i gårdagens samhälle.

          Ekologiskt sätt är de inte hållbara

    Min mamma är uppväxt på en stor bondgård. Detta var så klart vardag att man åt de egna djuren. Barnen var inte med under slakten, som skedde i gryningen under en nymåne, det ansågs inte lämpligt. Men att äta de egna, väl omhändertagna, namngivna djuren var naturligt på den tiden och så det antagligen bör gå till idag också.

      Jag vet faktiskt inte. Försökte googla men hittar bara att det är en väldigt gammal tradition. Kanske hade med gammal tro och vidskepelse att göra/respekt för liv och död.

      *nymåne

      Bör gå till?!

    Betydligt sundare att djuren har behandlats väl och får slaktas på plats i sin hage och sedan tas varje del av djuret till vara på än att trycka ihop en massa stressade djur på liten yta och trycka i dom skitmat och mala ner dom till slut.

      Hur många tror du får slaktas i sin hage? ?

      ”Kom lilla gulleplutt som står här i hagen, mumsar på det gröna gräset i den sköna solen, kom så ska jag slakta dig kärleksfullt med min slaktmask.” Tror du på fullt allvar att det fungerar så? Herregud vilka korkade människor det finns.

        Att slakta hemma kan absolut gå till så. Oftast har man dock inte gräs, utan kraftfoder för att djuret ska vara stilla.

        Min ardenner avlivades precis så. Hon fick avlivas med bultpistol pga. sin storlek, mannen som skulle avliva henne gick ut med oss i hagen, hon fick godis och så var det över. Så visst går det att slakta ”kärleksfullt” med slaktmask.

    Helt på Claras sida

    Jag äter sällan kött från affären utan äter älg, samt kött jag köper från vänner som har get/lamm

    Mina barn har sedan de varit små hjälpt till att stycka det kött vi äter och de är medvetna var kött kommer från.

    Vidrigt.

      Varför är det vidrigt?

    Kusligt. Som att äta upp ett husdjur, och vad händer om man drömmer om djuret igen? ”Hur tyckte du det var att bli uppäten Lambi?”

      Vad händer? ? Du vaknar och lever vidare som en välfödd människa.

    Att döda och äta djur kan aldrig vara etiskt rätt eftersom djur inte frivilligt vill bli uppfödda för att bli dödade och uppätna. Ingen vill dö och ingen vill vara någons i syfte att bli dödad och slaktad. Det går inte att rättfärdiga hur man än vrider på det. Om man rättfärdigar det innebär det att man tycker att djuren är mindre värda, vilket är sjukt för grisar är lika intelligenta som hundar men hundar skulle vi aldrig döda eller äta.

      I delar av världen äts hundar…

        Ja, men jag menar här där det är relevant där man anser att man kan äta gris men inte hund.

        Och i vissa delar äter man inte grisar

        Och i dessa länder är de både pandemispridare, djurplågare och barnmördare. Har vi kommit fram till.

          Och du menar att vi inte bidrar till smittspridning, djurplågeri eller barnamord?

          Uh? Till skillnad från de delar av världen där man inte äter hund? Vilken planet bor du på?

            Förhoppningsvis på en planet där inte du finns

              Men menar du på riktigt att du tror att människor som lever i länder där man inte äter hund inte smittas/smittar med covid och inte har barnamord? Vi äter väl inte hund i Sverige? Ändå sprider vi covid och barn mördas varje år (månad?).

      Jag tycker djur är mindre värda än människor.

        Så pass mindre värda att vi får utnyttja och döda dom helt i onödan?

          Nej inte i onödan. Men för föda absolut.

            Eftersom vi inte behöver animalier för att överleva är det ju i onödan..

              Säg det till dina förfäder.

                Fast vi lever ju nu.

                  För att dina förfäder åt djur 🙂

                    Ja jo fast hur är det betydelsefullt för din kost (hygien, bostad, utbildning etc) vad dina förfäder pysslade med..?

                Vad har förfäderna med vad vi äter idag att göra?

              Well innan det fanns B12 i pillerform så Jo då behövdes kött.

                Det räcker med ägg

        Och jag tycker människor är mindre värda än djur. Djur är oskyldiga varelser och finns inget oskyldigt med människor över huvud taget.

        ”Animals kill for need, humans kill for pleasure”

          Har du sett en katt leka med en liten fågelunge eller mus och plåga den för skojs skull någon gång? ? mina katter är vicious

            Du ser ingen skillnad i en katt och en människa, där människan kan göra medvetna val?

          Späckhuggare kastar upp sjölejon i luften gång på gång enbart för att roa sig, delfiner våldtar varandra/andra djur enbart för att de kan, katter torterar sitt byte för att det är kul. Listan fortsätter. Är inte enbart människor som dödar eller utnyttjar djur för nöjes skull utan det förekommer lika mycket i övriga djurriket.

            Jamändåså, alltså fritt fram att plåga djur bara för att späckhuggare gör det. Fint tänkt där, hörredu. Verkligen.

              var skrev hen det? Hen kommenterar ju bara på att humans skulle vara de enda som kill for pleasure. Det är inte sant. Även delfiner och schimpanser kan våldta t ex.

              Läs min kommentar igen så ser du att det inte alls var det jag skrev, bara att djur också döda för skojs skull som det påstods att endast människor gör. Det argumentet håller nämligen inte.

      Din inställning är så förenklad. Det är så lätt att tycka så men verkligheten är ju en annan.

      Det är väl ingen som vill döda djur men det är ett måste. Hur tror du din vegomat framställs? Allt som odlas gödslas.
      Havremjölken kommer från havre som bönderna odlar vars marker gödslas med skit från köttdjur som hjälper till att hålla landskapet öppet.

        Men då kommer man in på en annan frågeställning, måste man slakta dom bara för att de betar? Kan man inte ha dom som betesdjur endast?

          Och slängas på sophögen när de har självdött menar du? Känns det bättre?

            Ja. Annars borde vi göra detsamma med människor. Varför inte äta våra döda släktingar?

              Det finns risker med att äta sin egen art. Ett exempel är Kuru, som kan drabba människor som äter människor. Ett annat är ”galna ko”-sjukan, som uppstod för att man matade kor med köttmjöl från slaktade kor.
              Genom att äta andra arter undviker man lättare smittämnen som kan drabba en själv.

                Hmm. Funkar inte med fladdermöss.

                  Du kan inte jämföra fladdermöss med kor. Fladdermöss är bland de värsta smittspridande arterna i världen.
                  Hur någon ens kan vara så idiotisk att komma på tanken att äta dessa är galenskap enligt mig.

      Har du samma åsikt om andra rovdjur?

        Tycker du att vi borde ha rovdjur som någon slags moralisk kompass?

        Jag vet inte om du har missat det, men människan är inte ett rovdjur. Vi är inte beroende av kött.

          Fast innebär rovdjur verkligen att man är beroende av kött? Innebär det inte bara att man äter/ kan processa det?

            Även om du kan processa kött, så behöver du inte kött för din överlevnad när det finns vegetariska alternativ. Förstår du skillnaden?

              Absolut, jag bara funderar över om även en människa som är vegan ändå inte är ett rovdjur i sin ”art.”

          Vi är beroende av b.la B12 som naturligt kommer ifrån animaliska produkter.

          Jag vet att man kan ta tillskott. Men faktum kvarstår att människan naturligt är gjord för att äta animaliska produkter.

            Kroppen vill helst bygga sig på högkvalitativ protein från djur. Det bara är så. All slags ersättning i dag är inte fullvärdiga ersättningar, om än funktionerande. Det är inte optimalt helt enkelt.

      Det har alltid funnits bytes djur och rovdjur. Bytesdjuren dödas och äts av rovdjuren. Det är naturligt och inge konstigt. Däremot är det snällare att slakta som vi gör än att slita ihjäl ett djur som ett lejon eller en varg gör.

      Största anledningen att man inte äter hundar är pga att det är rovdjur, alla djur som man äter (kor, får, grisar, kaniner, marsvin, kyckling, osv) är bytesdjur.
      Rovdjurs kött ska ha en speciell smak som inte är så god, och det är större risk att man blir sjuk om man äter kött från rovdjur.

    Team Clara!

      Jag med! Jag tycker hon är så jävla härligt kontroversiell ?

    Helt rätt! Ska man äta kött (vilket jag inte gör) så ska man va helt med på vad det är för kött – från ett djur med känslor och ett namn. Inget anonymiserande och ”usch, sluta, jag vill inte veta vad det är jag äter” för det är den värsta inställningen man kan ha!

    Jag förstår inte hur man kan gå ut i ladugården/hagen/stallet och ba ”jahapp idag är det Kerstins tur”. Hur kan man välja vems tur det är att dö?
    Lika bönder som säljer hela/halva kor styckade och klara. Hur kan de gå ut i ladugården och bestämma sig för VEMS tur det är nu för den här beställningen?

      Läs på om du inte vet hur det är att ha en bondgård.

        Har gått Naturbruksgymnasiet så jag vet rätt mycket hur det är att ha en bondgård faktiskt. 🙂

          Fast det är väl bättre än att bara aningslöst köpa ett kilo kjerstin i frysdisken? Mindre oetiskt iaf.

          Det låter som du borde gå om mtp att du inte verkar ha lärt dig någonting om lantbruksdjur…

      Det är väl bara att ta första bästa

      Oftast har man en plan att efter en vis tid eller vid en vis vikt är det lämpligt för slakt. Så de djuren som är äldst och har nåt den vikten är de man väljer.

    Tar fram popcornen och inväntar debatten veg/vego vs. ”köttis”.

    För övrigt Team Clara.

    Respekterar veganer och deras val att leva.
    Önskar att jag som skyddsjagar vildsvin fick samma respekt tillbaka.

    Att bli kallad mördare när man skyddar lantbrukarens fällt är sårande!

      Det är faktiskt sjukt.

      Däremot är ”likdelar” och ”bröstmjölk” bara roliga. Typ ”åh nej, du påpekar att jag äter på en tillagad likdelar, I had no idea!”

      Ärligt talat bryr jag mig mycket mer om rovdjur och andra djur i naturen än jägare. Låt naturen vara. Det är dags att människan anpassar sig.

        Hur ska vi få mat om vi låter vildsvinen böka sönder åkrarna?

    Jag tror många som bor på landet har en annan inställning än de som bor i städer, eftersom de vet hur mat kommer till bordet. Det är så enkelt att vara vegetarian eller vegan och tycka man gör rätt utan att förstå att alla bönder har jordbruksmark behöver betesdjur. Utan betesdjur skulle vi inte ha ett öppet landskap som är så viktigt för många insekter, fåglar mm.

      Det finns hur många gårdar som helst på landet, stora som små där djur måste beta och hålla öppet runtomkring antingen med hjälp av hästar, får, getter, kor osv.

      Livet på landet är så annorlunda jämfört med i stan. Hela landsbygden består ju av gårdar med ansvarsfulla ägare som gör så otroligt mycket för djur o natur.

      Är uppväxt på gård och är därför vegan idag. Mådde så dåligt varje gång ett djur skulle slaktas, en nyfödd kalv skulle tas från sin mamma eller tuppkycklingarna skulle dö. Alla som umgåtts med djur vet att de är medvetna varelser med känslor och personligheter.

        Det förstår jag. Skulle ha väldigt svårt för det också. Fast nån gång förskjuter ju alltid kon sina kalvar. I det vilda är det ju så. Eller när valpar skiljs från sin mamma. Det är hemskt att se.

        Kycklingindustrin gillar jag inte.

          Fast nu är det nyfödda kalvar som tas från mamman. Inte att hon ”förskjuter” den.

        Tråkigt att du har så dåliga minnen från uppväxten.
        Mina är tvärt om, när man öppnade boxen till kon gick hon direkt tillbaka till flocken för att äta, och brydde sig inte alls att vi tog kalven. Och kalven knöt an till de andra kalvarna för trygghet och närhet. Aveln har påverkat mycket, skulle korna skrika och leva rövare varje gång man tog en kalv skulle det bli ohållbart, så man har avlat på de individer som inte direkt bryr sig. Hade korna fått mer tid att knyta an till kalven hade kon bryt sig mer än de gör idag.

        Samma med tuppar, vet inte hur gamla tuppkycklingarna var hos er, men hos oss var de vuxna tuppar, fanns ingen anledning att slakta någon tupp förens de visade sig vara ett problem och då tog man den tuppen som bråkade, eftersom våra höns var vana vid hantering hade de inga problem att bli fasthållna, och hade ingen aning om vad som hände innan de dog (pappa högg huvudet av de)

        Kan säga att det var tusen ggr mer plågsamt när en rovfågel kom och attackerade våra höns/tuppar (frigående på gården) 2 stycken döda (dog inte efter 1 attack utan blev attackerad flera ggr och dog troligen mycket smärtsamt och långsamt) och 4 skadade varav 2 så allvarligt att vi fick avliva de. Det var mycket värre, mer stressande för djuren och mer plågsamt än den avlivning vi utförde själva.

        Boskapsdjur är bytesdjur. De är genetiskt anlagda med känslor av rädsla osv. Precis som hästar är lite nerviga och kan bralla för minsta knäpp. Därför att de är naturens matlåda och jagats i millenium av predatorer. Att läsa in mänskliga drag är, well, mänskligt, men de är djur och fyller flera funktioner där en är att bli jagad och uppäten.

    Köttätare är sådana jävla hycklare.

      Do tell, hur menar du?

    Själv uppväxt på en gård där vi tog hand om djuren och åt dem när den tiden kom. Alla mina kompisar (hade typ två ?) tyckte det var skitkonstigt men för oss var det naturligt. Man får kunskap om var maten kommer ifrån, hellre det än att som några i min klass som trodde att man fiskade paket med fiskpinnar i havet ?

      Eller så äter man inte individer.

    Antar att alla som tycker detta är sjuk inte äter djur, har skinnskor eller dun i kudden. Om man ska äta djur så ska det väl ändå gå till på detta sättet? Djuret har fått ett fint liv och mått bra, sen tas hela djuret hand om och används. För jag hoppas innerligt att man inte kan sitta och gnälla att detta är fel och sen bidra till vidrig masslakt och tycka att det är okej.

      Berätta för mig, på vilket sätt har grisar ”ett fint liv” och har mått bra? Kycklingar?

        Få gå fritt och böka? Få äta bra mat? Föröka sig? Få leva ett långt liv. Leva som vilda men under uppsikt och vård av människor. Hur tror du dom ska leva? På lyxhotell i Maldiverna?

          Ovanligt korkat snickesnack. Grisar och kycklingar produceras i köttfabriker. Deras enda syfte är att vara en råvara i köttproduktionen. De är aldrig menade att springa fritt och vara lyckliga. Inte alls. Tar vi bort köttfabrikerna kommer det inte finnas några råvaror som har ett behov at ett gott liv men aldrig kommer att få det.

            Nu pratade vi ju om Claras djur. De produceras ju inte i någon ”köttfabrik”

        ”Alla våra grisar föds upp utomhus och går ute året runt med tillgång till ligghall/hyddor. Grisarna går och bökar och leker på stora arealer”
        https://ekebogard.se/olinge-utegrisar/

    Jag tror att man behöver dela saken i två..

    1. Huruvida de ens är rätt att äta djuret eller inte. Idag är det fortsatt upp till var och en, och jag tror man snart bör kunna landa i att de beslutet inte ändras hos särskilt många hur mycket man än hatar och tycker osv.. gör djurens röst hörda på rätt sätt. Kasta inte skit för skit landar sällan bra hos en människa, varken skit från munnen eller skit från röven.

    2. Äta djur som man givit ett namn. Det blir oerhört märkligt att jämföra de med att äta ett husdjur för husdjur har namn. Men sen kan man spinna på i evighet om vad som räknas som husdjur och alla är vi inte överens om vilka djur som hör dit respektive inte.

    Jag kan inte se vad som är vidrigt, hemskt, eller överhuvudtaget något konstigt med att äta ett djur som man givit ett namn. Vi kan inte ignorera de faktum att det är oerhört hemskt att djur föds upp för de ändamålet, och vi vill säkert distansera oss från de och de är precis de vi gör när vi säger att djuret inte ska få ha ett namn. Djuret ska inte på något vis förknippas med ett levande ting, som något man kan älska och se som familjemedlem. Och ärligt, om de får dig att sova bättre på nätterna så absolut. Men att hävda att de är sjukligt och att det kan skada barnen, tvek, de skadar nog i slutändan mer att försöka ignorera hemskheter och orättvisor genom att slå dövörat till och tänka att skinkan inte var en gris från början. Men jag tror engagemang för djuren skapar mer respekt än att försöka romantisera vad som ändå sker i slutändan.

    Min personliga åsikt är att jag troligtvis hade tyckt de var jobbigt att äta ett djur med namn för att jag från första början tycker de är fel att föda upp djur oetiskt, men jag äter kött och jag vet att de är fel. Skulden är min att bära tillsammans med de beslutet.

    När djur har haft ett bra liv, de har fått tillgodose sina naturliga behov och haft utrymme – då kan jag med gott samvete äta deras kött. Det är värre med industridjuren – där är jag nästan beredd att bli vegan…

    Läste tidigare en artikel om en familj som besökt djurpark där rovdjuren matats med något som liknade hästdelar… Familjen fasade, barnen var traumatiserade och de var högljudda klagomål på djurparken!!!
    Jag tycker det låter helt fantastiskt. Jag har haft hästar i många år, några har blivit utdömda. De har bultats och tagits med för att förbrännas. Idén att skänka en gammal/utdömd häst till djurpark är ju fantastisk. De blir professionellt omhändertagna och avlivade med humana metoder. Sen får de recyclas och ätas upp av rovdjur. Som naturen skapat det. Skulle jag alla gånger välja för min sjuka/gamla häst.

    Vi lever i ett samhälle där vi är så skyddade från livets realiteter.

      Såg lite framför mig hur folk ringde djurparken och krävde att rovdjuren skulle bli veganer… ? Nej men ärligt, håller med dig helt. Bra poäng.

    Team kött.

    Jag fick en djurbebis i present när jag föddes och sen när den slaktades fick jag fällen och hade den i min vagn. Jag tror att man får en större respekt för vad mat faktiskt är för något.

      Nåt liknande hände mig, tror jag var fem kanske. Jag ställde tydligen till med en scen och grät i 24 timmar. Idag är jag vegetarian:)

        Mina föräldrar födde upp och slaktade andra djur under min uppväxt. Jag matade dessa djur och jag kan inte tänka mig ett bättre liv för dem. Jag äter kött idag, men bara från djur som har mått bra. Jag tycker att det är helt i linje med min syn på att grödor ska drivas upp ekologiskt och djur ska ha levt ett bra liv.

          Nej men jag fattar, sådär levde min familj också- är uppväxt med tänket och respekterar det. Men jag klarade inte av som barn tänka att ”den” grisen hamnade på julbordet eller ”det” lammet i soffan. Ur mitt barnperspektiv var ju alla individer och mer eller mindre kompisar. Så jag personligen blev vego och vände mig ifrån det där – det håller i sig som vuxen.

    Jag har jobbat på ett slakteri och tror att alla dessa djur som har ett namn när de blir slaktade har levt ett otroligt mycket bättre liv. Om inte annat så får de ett värdigare slut än på ett slakteri.

      Och alla djur som inte får ett namn, som inte har levt ett otroligt fint liv? Grisar? Kycklingar?

        Din poäng är?

        Vad menar du? Jag pratar om alla djur. Jag äter inte slakterislaktat kött.

    Absolut team clara, är själv uppvuxen på bondgård och har definitivt ätit namngivna djur. Har en fin fäll gjord av mina föräldrars får.

    Förstår inte vad det är med veganer som får dem att tro att det de tycker och tänker är det enda rätta. Ha era åsikter, ät er mat men sluta se ner på människor som tycker annorlunda.

      Förstår inte vad det är med karnivorer som får dem att tro att det de tycker och tänker är det enda rätta.

        Fast det är ju oftast veganer som skriker ”HUR KAN DU ÄTA KÖTT???”
        Det är väldigt ovanligt att köttätare skriker ”HUR KAN DU ÄTA EN SALLAD????”

        Många veganer kan inte acceptera det köttätare äter, det flesta köttätare bryr sig inte om vad veganerna äter.

          Hur kan du inte förstå skillnaden i att tugga i dig ett kycklinglår eller knappar på ett salladsblad?

            Fast det var ju inte det vi diskuterade?

            Sascha påstod att köttätare ifrågasätter veganers sätt att äta, enligt min erfarenhet är det tvärt om.
            Alla jag känner som äter kött skiter i om någon i kompisgänget äter veganskt. Däremot är det många veganer som måste kommentera och påpeka såfort de ser någon äta kött.

        Finns väl inget rätt eller fel, alla tycker olika och det borde respekteras från båda håll.

      Med den moraliska övertygelsen om att det är fel att utnyttja djur som mat/underhållning kommer en slags moralisk förpliktelse att inte hålla tyst om det. Så känns det ibland- även om jag ändå håller tyst om det typ jämt, och delar matbord med köttätare dagligen.

      Tänk dig att du stöter på en massmördare typ Anders Breivik. Han bara ”det är mitt personliga val att skjuta tonåringar”. Och du bara ”jag tycker det är fel att döda människor, men jag ska inte lägga mig i ditt val, you do you”. Nej, svårt att tänka sig, såklart man vill stoppa det om man kan. Jag är fullt medveten om att många inte kan ta till sig den här liknelsen, vill bara förklara hur det känns inuti när man är omgiven av andra som rättfärdigar sitt köttätande på olika sätt, men i slutändan kokar det ner till ett enda argument ”jag tycker det är gott, och faktumet att jag tycker det är gott ger mig rätten att ta livet av andra varelser så att jag kan äta dem”. ?

        Fast njaej. Köttätare har väldigt mycket mer varierade argument än ”jag äter kött för att det är gott.” Och jag tycker man ska respektera dem, många argument är för övrigt bra, en del är sämre. Men bara ett ”för att jag vill” borde respekteras. Man kan dra sina argument för varför veganism är bra eller bättre enligt ens egen åsikt men man kan inte döma folk som tänker annorlunda & man får ju också ta deras argument.

        Abslut inte. Våra tänder är gjorda för blandkost precis som många andra djurarter. Andra är det inte. Inte har kon en bättre moralisk kompass än hunden?

    Inga problem att namnge och slakta djuren. Däremot att kalla skinnet för djurets namn känns lite skumt enligt mig xD

    Tycker alltid det är jobbigt med den här diskussionen. Alla blir så arga på varandra… Vi behöver äta mindre kött för att planeten ska hålla, så är det bara så på den fronten är ju det Clara gör väldigt bra. Lokalt och småskaligt. Men det blir så komplext när man börjar tala om att människor ska sluta äta och jaga djur överhuvudtaget. Frågan är väldigt intressant men svår. Vad skulle hända om vi slutade jaga och äta kött? Skulle vi ens få några skörder när rådjur och vildsvin ätit det vi försöker odla? (För att inte tala om all skog de kaosar till, PUUUUH). Hur mycket bönor, spannmål och soja kommer vi behöva importera? Vad händer med alla svin, kor osv? Det hade faktiskt varit intressant med nån studie som tar en helhetssyn på det, vet någon om det finns?

    Ni måste väl ändå inse att de där namngivna djuren har haft en en miljon gånger mycket bättre liv än de ni äter på era tallrikar. Framförallt de som ni äter på pizzan eller annan skräpmat eller de hönor som producerar icke-ekologiska ägg eller de kor som mjölkas. De där fåren och grisarna hos Claras får bete sig som det är naturligt för deras art och i en stressfri miljö. Tror de danska grisar som sitter fastlåsta och inte kan röra sig alls och som ni äter som fläskfilé eller på pizzan gärna skulle haft ett namn om det innebar att de fick leva det liv Claras grisar har före slakt. Man behöver inte bli vegetarian men man kan börja köpa ekologiskt kött eller i alla fall svenskt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.