Ska man banta 2,5-åringar?

När Laila Högfeldt tog sin son till BVC så fick reda på att de behöver hålla koll på sin sons viktkurva då han ligger strax under gränsen för överviktig?

Ett litet barn?
Vad är det som föräldrarna ska hålla koll på? Ska de börja räkna kalorier för pojken? Skaffa ett lifesum-konto för att hålla koll? Här hade jag tänkt skriva något putslustigt om potentiella samarbeten, men låter faktiskt bli för den här gången. Usch! 🙁

Det låter nämligen så jäkla sjukt och jag kan förstå Lailas förtvivlan över den här situationen. 
Ska hon banta sitt barn?
Har någon av er varit i en liknande situation?
Hur hanterar man det?
Fy tusan, vilken vidrig upplevelse. 💔


Övervikt hos unga är ett problem och någonting som absolut ska tas på allvar, men att använda sig av BMI är vida kritiserat när det kommer till just barns hälsa.
Här nedan följer några exempel på det.

 

158 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Det är väl ingen mer än mamman själv som sagt att hon bör banta barnet? Bvcsköterskan verkar inte ha sagt det, utan mest visat kurvan och bmi. Bantningsslutsatserna drar hon ju själv.
  Vården måste få informera utan att man går bananaz.

   Håller med, i texten så verkar det som att barnmorskan inte ens nämnde viktminskning?

   Jag håller helt med. Vi fick samma information och ett av våra barn (vi föräldrar har lågt BMI och övriga syskon). Jag är så tacksam för den utredning som gjorts av eventuell orsakad och det stöd vi fått av specialister för att få rätsida på kurvan utan någonsin tal om viktnedgång. Barn bantas inte utan man kontrollerar viktÖKNINGEN. Endast för barnets skull. Det är betydligt svårare att minska övervikt ju äldre barnet blir så därför BVC vill ge stöd tidigt. För oss har detta aldrig någonsin varit känsligt och vårt barn har aldrig någonsin förstått att hen är ”överviktig”. Däremot är vi otroligt tacksam för de råd och det stöd vi har fått av vården. Jag tror informationen kan tolkas väldigt olika beroende på vem mottagaren är.

   Det är väl bra att hon visade henne kurvan så hon kan ha lite koll så det inte skenar iväg? Jag var underviktig när jag var liten (iofs lite äldre än 2,5) och det togs upp med min mamma också.

   Inte på nåt av mina barn räknade barnmorskan ut BMI. Är det en ny grej? Följer barnet kurvan vilket Laila skriver att hennes son gör borde det inte finnas någon anledning att barnmorskan ska påtala bmi och att föräldrarna ska hålla koll på det.

    Det har de ju inte gjort här heller. Det verkar vara Laila själv som gör en direktöversättning till BMI…

     Va jo, det står ju i texten att BVC-sköterskan visade BMI-kurvan? Det gör de också på vår BVC.

    Enligt vår bvc-sköterska så är det nytt sen något år. Vår dotter ligger på sin kurva, dvs två kurvor över genomsnitt och hade högt BMI. Som jag förstod så uppmärksammar man det bara för att ha koll så att det planar ut så småningom. Samt att kunna ge råd så som att barn inte skall dricka söt dryck, äta godsaker dagligen etc.

     Det stämmer. Jag läser till barnsjuksköterska nu och när jag var på bvc visade man ALLA kurvan för att föräldrarna ska få se tillväxt. Dette inget man som sjuksköterska sitter och räknar ut, utan är en del av tillväxtkurvan och datorn räknar ut det automatiskt.

     Och allvarligt talat, det är jävligt många föräldrar som ger sina barn allt för mycket sötsaker och socker som de inte ens tänker på. Typ juice. Vi har ett uppdrag att informera föräldrarna, det är liksom inte något vi enbart informerar utvalda föräldrar om.

      Men snälla. Det här med BMI är inget nytt. Det är heller inget nytt att många av er bvcanställda ser på siffror ist för barnet. Uppdrag eller ej….. det kan seriöst stå ett pinnsmalt barn framför många av er men så säger BMI att det är övervikt pga att det är ett urmossigt räknesätt som knappt stämmer och ändå säger man att barnet är överviktigt för det säger siffrorna.
      BVC är så urdaterat och håller sig än idag till helt skeva mått med allt från amning, välling, nappflaskor etc. Vi är alldeles för många som vittnar om just detta som föräldrar.
      Mitt barn tex har autism och senaste bvcsköterskan med NOLL insikt antog att han skulle klara av ett vanligt syntest vilket såklart inte funkade. Men om hon hade ställt fram olika djur på olika avstånd så hade barnet kunnat peka ut varenda ett. Om hon lyssnade? Såklart inte. Ist ville hon skicka barnet till lasarettet för att tvinga in suspekt vätska så att ögat kunde undersökas vilket jag vägrade.

      Bvc behöver uppdateras kraftigt och det tror jag att många tycker.

       Att ställa ut djur på olika avstånd hade ju inte gett henne den information hon behövde för att bedöma synen. Det finns en anledning till att en syntavla används. Sen finns det specialistinstanser som kan hjälpa till om det inte går att testa synen på det vanliga sättet.

    När jag var ca 1-2 år var jag för tjock. Så läkaren sa åt mina föräldrar att ge mig mer kalorifattig utfyllning vid målen för att dra ner kcal.
    De räknade inte BMI utan kollade viktkurva och mitt hull.
    Det funkade och efter det har jag varit normalviktig mot smal.

     Det där kan du inte veta.
     Med stor sannolikhet hade du haft samma kropp idag oavsett. Att ge barn kalorifattig kost är inte något bra. Att ge rätt kalorier och fett är bra. Låter helt galet men på den tiden visste man mindre än idag såklart.

   Ja, han låg ju under gränsen!!
   Antar att de bara menar att man skall ha koll så att det inte går över

    Känner mig som trh nu men snälla hitta ett nytt nick. 🙂

     Snacka om att ha kontrollbehov 😂

  Vi har samma ”problem” i England. Dottern är också 2.5 och väldigt lång för sin ålder (98cm) och väger 17-18kg, det är kraftig övervikt enligt vår version av BVC och dom sa rakt ut att vi måste sätta henne på en diet 😂

  Tycker att det är jätte bra att dom finns, men ibland får man stänga av lite och tänka att eget sunt förnuft kommer man långt med, så får dom ha sina statistik och pinnar bäst dom vill.

   21
   Fast har de inte ett stort problem med just överviktiga barn i England?
   Det är olyckligt nör de inte ser till längden och vikten. Man får inte sama siffror när ett barn är tex 60 lång och det sndra 120 cm lång.
   Ju längre man är desto mer vikt men den logiken verkar försvinna ofta om man läser runt lite.

    Det har dom absolut! Du har helt rätt. Det är väl därför det blir så tokigt ibland när man ”bara” utgår från BMI och inte från barn till barn. Jag ser ju på min dotter att hon absolut inte är överviktig så jag tog inte åt mig av det vår BVC sa ❤️

     Barn ser inte överviktiga ut såsom vuxna gör. BVC menar att normalviktiga barn i princip ska se magra ut för ”våra ögon”. Därför håller föräldrar inte med. Men jag tycker också att det går överstyr ibland, med barn som uppenbart bara är friska liksom.

    Fast BMI räknar ju med längden?

    Fast BMI är ju vikten i relation till längden. Det är de enda två parametrarna så man kan nog absolut säga att det tar hänsyn till längden.

   Men England har ju lite skeva mått. 😂 Vårt barn räknas som Jäääättelång omg! i England medan i Sverige ligger han lite över medel på kurvan men inget som personal reagerar över.

    Skandinaver är lite längre än många andra befolkningar. Jag kan knappt köpa kläder utomlands som inte är ”tall”.

     Dock är min man inte skandinav och rätt kort jämförelsevis mot en skandinav. Bara en liten bit över 170. Jag nästan lika lång på 170. Min mor väldigt liten då hon ligger strax under 160.. så längden är lite oväntad för oss antar jag. 😂

    Haha, helt klart! Jag köper stl 2-3 år till henne i Sverige, men 4-6 år här i England 😂 Små gosingar britterna!

     Har fått samma kommentar på BVC för några av mina barn, som följer kurvor sedan födsel, och ser normalbyggda ut.
     Skillnaden är att BVC menar vad dom menar, Laila slapp bara höra att man ska minska på frukten pga fruktsockret som är en bidragande faktor till övervikt, att det ska erbjudas vatten och ännu mer vatten, barnen ska tugga på morötter och gurkor till fredagsmyset osv. Vikthetsen har tyvärr sjunkit ned i åldrarna, och sköterskorna blir rabiata när man ifrågasätter det.

     // 4-barnsmamma

  Jag är inte tillräcklig kunnig om BMI, men spontant så känns det lite för osäkert att basera övervikt på endast det. MEN sen tycker jag inte det låter som att sköterskan heller hetsar. Hon sa bara att de skulle ha koll, inte banta någon. Det handlar mer om vilka val man kan göra som är bra för kroppen i längden och ha sunda matvanor. Tror mer det är mamman som läser in något som inte finns inom att hon blev förvånad eller chockad av att höra om hans BMI. Tycker inte detta var hets alls.

  Man bantar inte barn eller går efter BMI. Däremot har alla barn en tillväxtkurva som man utgår efter. Ett barn som inte mår bra kanske inte säger det rätt ut men en avvikning från kurvan kan vara det som gör att tex. Sjukdom eller missförhållanden hemma upptäcks.

  Målet för ett överviktig barn är inte att banta utan att stanna i vikt så längden ska komma ikapp.

   Och naturligtvis gäller detta inte alla barn! Endel har avvikningar från kurvan utan att de är sjuka eller har dåliga familjeförhållanden.
   Oftast finns det naturliga förklaringar (typ barnet har slutat med en aktivitet och inte hittat någon ny än) eller att barnet ”samlar” på sig lite innan de drar iväg på höjden. Oftast räcker det med att föräldrarna blir medvetna, har lite koll och så är barnet tillbaka på sin tillväxtkurva.

    Men om kurvorna följer varandra? Om man är längre än medel måste man ju såklart få väga mer än medel också.

     Det är lite annorlunda för barn än för vuxna tror jag, kan inte den matematiska termen men för bebisar är det inte samma jämna fördelning som för vuxna. Dvs de ”ska” växa lite mer på höjden än bredden en period.

     Naturligtvis! Varje barn har en egen kurva som man går efter där man tar hänsyn till längd/vikt. Det finns också utrymme i kurvorna för ”normala” avvikelser.

     Ett barn som ALLTID varit över/under sin viktkurva/längdkurva bryr man sig inte så mycket om men ett barn som hastigt avviker uppmärksammar man.

  Vad i hela??!!

  Inte varit i den situationen själv med mina egna barn, men utifrån arbetslivserfarenheten så brukar vi enbart uppmärksamma och informera föräldrar (dvs information och erbjuda stöttning) till de barn/familjer där barnen ökar väldigt drastiskt i vikt. Följer man viktkurvan är det sällan skäl till oro. Dessutom ska man också ha i åtanke att barn kan växa ”ojämnt”, dvs. ibland ökar de mer på vikten innan längden kommer ikapp (och vice versa).

  När vi uppmärksammar barn med övervikt så handlar det EXTREMT sällan om småbarn (2-3 åringar). Här är det snarare låg- och mellanstadiebarn med grav övervikt som har utvecklat diabetes typ 2, högt blodtryck och besväras kroppslig värk (knän, höfter, rygg).

  BVC-sköterskorna brukar oftare informera och ge tips om sunda levnadsvanor, kost, motion etc. Dvs. inte påtala att en tvååring är överviktig.

  BMI är ett trubbigt instrument och man bör se till helheten istället.

   Oj, men har de lågstadiebarnen då så plötsligt blivit gravt överviktiga och utvecklat typ 2-diabetes på så kort tid? Då lär det ju verkligen finnas skäl att ta viktökning om så bara lite, på allvar redan för småbarnen, alltså inte bara om det är väldigt drastisk ökning.

    Diabetes typ 2 kan de utveckla på relativt kort tid.

    Låg- och mellanstadiebarn följs inte upp med samma intervall som de yngre barnen, i alla fall inte här jag arbetar. Därför ”upptäcks” dessa barn lite senare än vad som hade varit önskvärt. Hade man följt barnen i ett tätare intervall så hade man säkerligen kunnat arbeta mer preventivt. Exempelvis informera om sunda matvanor, vikten av fysisk aktivitet och minska skärmtid. Observera ”informera”, menar alltså inte att man ska börja vikthetsa små barn och deras föräldrar.

    Tittar man på de enskilda barnen som tyvärr drabbats av livsstilssjukdomarna så är deras längd- och viktkurva inte helt sällan relativt ”normal” i småbarnsåren, för att sedan sticka iväg avseende vikten när de börjar bli 6-7+ år.

    De barn som varit ”de större” barnen i exempelvis förskolegruppen brukar allt som oftast växa ikapp på längden.

    Menar absolut inte att kritisera barnens vikt eller utseende. Alla barn ser olika ut och jag vill verkligen inte trampa någon på tårna genom att skriva ”de större barnen”.

  BVC sa samma sak om min spinkiga 4 åring som oftast får gå ner en storlek eller två i byxor bara för att han är så smal. Men nej, han är tydligen på gång att bli överviktig och vi måste hålla koll på maten 🤨

   Har samma erfarenhet. Byxorna ramlade av men enligt bvc låg 4-åriga sonen över på viktkurvan. Men det jag tyckte mest illa om var att vikten diskuterades inför sonen. Han förstod inte innebörden men förstod att det var ngt fel på honom. Enligt bvc.

    Ja det diskuterades framför sonen här också. Han är väldigt medveten om vad som sades och har i efterhand till exempel sagt att han inte vill ha vissa kläder eftersom har ser tjock ut i det, frågat varför man blir tjock etc.

     Men vänta lite, har din son börjat fråga varför man blir ”tjock” och säger att han ser ”tjock” ut efter ett möte där övervikt diskuterades? Det låter som en långsökt parallell för en 4 åring att dra, är du säker på att han inte har hört dig/er diskutera det i efterhand och reagerar på det? Annars borde han väl ha frågor om vad övervikt är.
     Mina barn har alltid också varit smala och har hört tvärtom om på BVC, om de äter ordentligt osv. De har hört det också och säger saker som ”nu åt jag allting och nu ska jag bli stor!” Inte ”jag är så spinkig så jag vill ha lösa kläder”.

      Ja det är möjligt att han har hört oss diskutera det efteråt, han har även frågat vad överviktig och tjock betyder. Första gången när vi var på BVC.

       Då kan de vara ett bra tillfälle att prata om olika kroppsformer och att alla ser olika ut. Tjock och övervikt behöver inte vara negativt laddade ord utan prata neutralt om det med honom. Förklara att barn växer olika, ibland mer på längden än bredden och ibland tvärtom och säg sen att det ska bli spännande att se hur han blir när han bli stor. Lika lång som pappa? Mamma? Min dotter vill ha morfars tjocka mage för han har sagt att det är världens starkaste mage.

        Ja det är precis sånt vi pratar om här hemma, att alla ser olika ut och att det är bra. Det jag försökte komma fram till i mitt första inlägg är ju att eftersom att det första gången diskuterades om begreppen i en negativ ton så har det fastnat hos honom.

    Men måste barn bli så jäkla curlade och skyddade från allt? Man förklarar ju för barnen hemma om vikten av god kost och hälsa. Detta är ju bara en förlängning av det och något positivt.

     Är det positivt att kalla ett barn för tjockt?
     Du vet att man kan tala om god kost utan att nämna kroppens utseende?
     Man kan även vara stabbig utan att vara ohälsosam. Newsflash…

   Till flodhästen. Hoppas ni frågade vad dom menar. Man måste ifrågasätta sånt man får höra ang hälsan så dom inte vräker ut sig vad som helst.

    BVC sköterska förklarade att han har gått upp mer i vikt på sista tiden (läs ett år) än vad han har vuxit på längden och därför var han ju på väg att bli överviktig. Då är detta ett barn som fram tills 3 gick på extra kontroller för att han INTE gick upp ordentligt i vikt…

   BVC sa samma sak om min fyraåring INFÖR henne. Det slutade med att hon matvägrade i tre veckor för att BVC påpekat att hon äter för mycket…..

   Och så undrar man var ätstörningar kommer ifrån…

  Skulle be om en annans åsikt.
  På 3års-kontrollen sa hon ”barnet nehkver gå ner i vikt”. Vi satte därför upp en plan. Vi skulle dit om 2 månader. Sagt och gjort så var vi där igen. Barnet hade gått ner i vikt och bvc var nöjd. De ville att kurvan skulle ner mer och vi beslöt oss för att ses om 2 månader igen.

  Under de 2 månaderna så slutade den personen och vi fick en ny.

  Så när vi kom tillbaka så var det förvirring för den nya på bvc. Hon trodde vi var där för att mitt barn går ner i vikt. Jag sa ”nej nej, den förra sa…”. Och hon den nya blev ställd. Hon menade på att barnet inte alls skulle ner i vikt. Att det kunde bli farligt. Barnet hade inte dalat mycket i vikt (från 20-19kg). Bvc tyckte det var absurt att barnet skulle ner i vikt pga barnet i sig är väldigt lång.

  Vi gick därifrån utan en ny tid men med en förklaring att man måste se helheten på barnet och inte bara vikten. Att den tidigare på bvc gjort helt fel.

  Jag borde varit mer uppmärksam kanske men jag litade ju på bvc.

  Därför tycker jag att man borde be om en annan åsikt om man får höra något sådant.

   Sjukt!

   Anmäl den andra sköterskan!!

  Problemet är att barn (även 2 åringar) sitter för mycket framför tv och iPad istället för att röra på sig. Det handlar inte om bantning utan att få barnen att röra sig mer generellt och äta bra mat inte bara mat som är fullt med socker. Om man inte rör på sig som liten kommer man inte röra på sig mer som äldre.

  Dessutom verkar det i detta fall inte handla om någonstans om bantning utan det var information. Sjukvården den är skyldiga att ge information för att förhindra ohälsa på sikt.

  Alldeles för lättkränkta är föräldrarna idag. Man kanske ska fundera över varför man blir så kränkt av detta.

   Men varför visar man BMI om fokus inte är på vikten? (Längd är ju svårt att ändra). Då pratar man väl som BVC-sköterska istället om hälsosamma vanor och frågar om det?

   Är ganska säker på att de flesta äter betydligt bättre mat idag än på 90-talet, aka oboyens och rostmackorna med marmelads årtionde.

    Fyran va hungrig jag blev nu 😅

    Problemet är att man äter mera i dag än förr och tillgången på godis och läsk var betydligt mindre. Maten lagades ofta från grunden hemma och aktivitetsnivån var större än i dag då många små barn sitter fastklistrade vid paddorna. Dessutom visar forskningen att vikten har ökat markant på dagens barn jämfört med de som var små på 80-talet. Tyvärr.
    https://ki.se/forskning/barnfetma-det-finns-inte-en-ratt-metod

  Jag tycker verkligen inte att barn bör banta eller ens tänka tanken ”vikt”, varken för mycket eller för lite.

  Men det måste väl ändå vara skönt att som förälder få veta så man kan röra sig mer… Äta nyttigare OM det nu skulle gå mot övervikt.
  Det är inte hälsosamt med övervikt och heller inte undervikt.

  Varför måste det vara tabu att prata hälsa med barn? Det går alldeles utmärkt att prata med barn om det mesta. Allt handlar om hur vi vuxna formulerar oss.

   Det är ju SÅ mycket lättare att stoppa en skenande vikt än att banta ner den i framtiden, inte minst för barn. Det är nog inte alltid helt lätt att avgöra exakt när man ska ta upp frågan, kontrollerna är ju också rätt glesa. Skulle tro att det är bättre att ta upp det utan att göra ett stort problem av det tidigare hellre än senare. Ätet barnet bra och rör på sig så är det ju inget mer man kan göra, då är det säkert inget problem i längden heller och inget att uppröras över.

  Men sköterskan säger ju indirekt att de ska hålla koll så han inte ökar för mycket i vikt – alltså att de ska ”vakta” vikten på ungen (vad ska de göra? Väga honom varje vecka där hemma eller!?). Och pojken ser ju frisk och pigg ut. Och han är 2,5 år. Och BVC tycker alltså att föräldrarna behöver uppmärksammas på detta. Sinnessjukt.

   Fast nej, ingen säger att man ska vakta någonting här. Mer kanske bara ge en tankeställare om vilka val man gör i vardagen. Vet man som förälder att man ger sitt barn en nyttig, varierad kost så är det ju inget att vara upprörd över, då vet man redan att man gör allt man kan för sitt barns hälsa.

    Fast sköterskan säger ju att Laila ska ha koll?

     Att ha koll och vakta är för mig helt två olika begrepp helt enkelt. Att ha koll är mer att man är medveten, vakta är för mig en mer extrem åtgärd.

    De sa EXAKT samma sak till mig när jag var där med min spinkiga (men långa) treåring. Hon låg på gränsen på kurvan och de tyckte att ”hon behöver inte äta två portioner till lunch eller middag, ge henne en morot om hon är hungrig” 🙂🙂🙂🙂

     Ja men nu är det ju inte din händelse som diskuteras här? 🤔 Här har sköterskan inte sagt ett ord om att reducera måltider

      Jo men jag menade att de sa exakt så ”vakta henne/hennes vikt!” Och när jag ifrågasatte vad de menade och hur jag skulle göra det tyckte de att jag skulle begränsa matintaget. För en tjej som vem som helt kunde se inte hade ett uns övervikt på kroppen. Känner starkt igen mig i Lailas känslor här ovan.

       Jag förstår vad du menar. Men fortfarande så har denna sjuksköterska inte sagt något om att reducera mat eller att barnet ens har övervikt. Hoppas du ringde till BVC i efterhand och pratade med dem om hur de samtalade framför ditt barn.

   Det kanske är viktigt att man som förälder är observant på vad man stoppar i de små telningarna? Klart att barn ska äta sig mätta men frågan är på vad de blir mätta på?

  Är superbra att dom säger till
  . Bvc verkar ju inte sagt att ungen ska banta?

  I min region, Sörmland, är var femte fyraåring överviktig!! Barn rör sig mindre och mindre. Såg en fet unge, han var nog runt 4, som satt i en barnvagn och kollade på telefonen. Han var alldeles för stor för barnvagnen, såg bisarrt ut! Fattar inte dom föräldrarna som ba ”Ja självklart här har du mobilen och varsågod och sitt fastän du väger mer än vad vagnen klarar av”.

   Nu vet jag såklart inte vilka eventuella bakomliggande orsaker som finns eller inte finns här, men tänk på att tex funktionsnedsättningar inte alltid behöver synas. Du vet inte varför barnet inte gick själv (och vilka åsikter man har om barn och skärmar är en annan sak).

    Word!

   Jag såg en 4-5 åring som var så överviktig att han hade svårt att klättra upp i sandlådan och böja sig ner för spadarna. Jag tycker att det ska klassas som barnmisshandel att göra så mot sina barn. Folk blir ju t.o.m. upprörda när de ser en överviktig katt eller hund och anser det som djurplågeri. Ett barn ska vara fri att springa och kunna röra sig. Jag blev så sjukt arg på föräldern men vad kan man göra.

    Aldrig tänkt att det kan ligga sjukdom bakom övervikten? Föräldrarna kanske kämpar allt de kan och du tycker att det ska klassas som barnmisshandel….

    Du kan inte göra något som jag ser det. Och framförallt så borde du bry dig om ditt eget och inte ha en massa förutfattade meningar om någon annans barn. Precis som någon annan skrev, så har du ingen aning om varför barnet är överviktigt. Personligen blir jag sjukt arg på människor som inte kan tänka längre än näsan räcker…

  Antagligen löser sig det mesta om man slutar ge barnet socker och har mindre skärmtid. Finns ju ettåringar som äter godis och fika? Vidrigt av föräldrar att ge barn sånt onyttigt.

   Antagligen har inte du koll på barn eller vikt överlag, det är inte enbart socker som gör att barn är överviktiga🙄 Blir så trött på folk som skyller på socker och iPad

    Klart det inte behöver alltid vara så, individer skiöjer sig åt. Men på befolkningsnivå kan vi ju konstatera att övervikt ökar och det till stor del beror på att vi blir allt mer stillasittande och äter mer kaloririk mat. Både vuxna som barn.

    Hatar såna här kommentarer! Överlag rör sig barn FÖR LITE och äter för mycket socker. Såg du att jag skrev att var femte fyraåring är överviktig i Sörmland?

    På grund av
    För mycket stillasittande
    Och för mycket onyttig kost.

    När vi var barn åt man såklart socker, men nu är allt så extremt. Har ni inte sett små barn som plockar godispåsar?? Gigantiska mängder.

    Hela befolkningen väger mer nu än för 30 år sen. Barnens födelsevikt är typ ett kilo mer. Det är för mycket fett, socker och skärmar överallt. Hur kan man förneka det? Är ju inte ens något att diskutera, det är fakta.

    Jag har tre barn som jag vet kommer exponeras för socker i deras liv på kalas och dylikt. Men jag ger dom inte godis hemma. Så jävla onödigt.

    Nej det kan vara en underliggande sjukdom som ligger bakom övervikt och då är det viktigt att det upptäcks i tid, eller hur?

  Den här Laila verkar ha svårt att ta in information. Sen väljer hon att exponera barnet på sociala medier. Låt barnen vara i fred puckoföräldrar!

   Ja det var säkert bara en ursäkt för content och exponering.

  BMI är uteslutande det bästa sättet att få riktlinjer om någon är VÄLDIGT långt ner på skalan eller högt upp på skalan.

  På individ nivå är det dock inget att hålla på och tjafsa om när det gäller så små avsteg.

  En kraftig övervikt eller låg vikt kan illustreras tydligt för en patient med hjälp av BMI index

  MEN för merparten som ligger och skvalpar i mellanregistret så är det inte mycket att hetsa upp sig över.

  Merparten som styrketränar kan gå i god för att de är på gränsen till övervikt enligt den skalan.

  Det har dom gjort på båda mina barn på 5årskollen.sonen fick ingen anmärkning men dottern så dom att jag bara skulle ge små portioner så hon inte skulle bli tjock om några år

   Men alltså vilket sjukt råd att i stort sätt svälta sitt barn… Vad sorgligt för dottern när alla andra vid matbordet äter sig mätta men hon får bara en liten portion för hon inte ska bli tjock. Snacka om att fästa ätstörningar hos tjejer tidigt.

    Hur får du rådet att ge mindre (ev fler?) portioner till att svälta ungen? Tror du barnet idag har exakt samma strlk på portionerna som de vuxna så hon märker de blir mindre? Om så är fallet är det ju verkligen tur BVC bad dem minska dem.

     Om barnet ber om mer mat då, vad gör du då? Barn i dennåldern kan ju också har olika perioder i hur de växer och är hungriga, att då neka mat när de är hungriga skulle jag då aldrig göra. Däremot kan man ju verkligen försöka dra ner på sötsaker och skräpmat isåfall om man vet att det blir mycket sådant

      Jag säger ”nej, nu är det khalas” men framförallt gör jag mer fiberrik kost med riktigt bra fetter & proteiner så hon inte ska behöva känna hon vill ha mer mat eller är hungrig. Det är inte svårt.

     Det står ju inte mindre och fler portioner, utan mindre. Mindre mat. Som i att barnet inte får äta tills hon är mätt. Min erfarenhet är att barn äter tills de är mätta. Det står ju också att hon inte skulle bli tjock om några år, vilket jag tycker konstigt att förutsätta att det händer.

      Ingen säger barnet inte ska få äta sig mätt utom du…

      Som jag förstått det, när jag googlade kring övervikt och småbarn så kan barn i den åldern ha svårt att själva hitta mättnadskänslan. Man kan behöva hjälpa barnet att avgöra vad som är en rimlig mängd mat och en lagom mätt känsla.

      När detta begav sig för oss så kunde dottern på 2,5 år tex vilja äta tre smörgåsar och en vuxenportion havregrynsgröt till frukost. Jag erbjöd en frukt eller grönsak istället för andra eller tredje mackan, vilket hon ofta inte ville ha utan då ansåg hon sig vara mätt istället.

      Snabba och enkla kolhydrater som ris, pasta, macka fanns det inget stopp på och då erbjöd vi annat helt enkelt. Utan att värdera så går det att säga att nu räcker det med pastan, nu behöver kroppen lite grönsak istället.

       Där har vi helt rätt tänk!

       Haha sorry? Put your daughter in anorexia-träsk. Sorry not sorry,

  Men suck. Man kan väl inte skylla sina uppenbara feltolkningar på vården? Ska sköterskan ljuga och säga att sonen ligger under på viktkurvan? Vad Laila sen hetsar upp sig till att läsa in i vad som verkar vara en helt saklig information måste hon ju stå för själv.

  Det är väl mer att man skall ha en inre ping att reagera om barnet äter näringsfattig föda ( typ godis mm) eller är för stillasittande på kvällar och helger.
  Kanske behövs mer rörelse, mindre näringsfattigmat… Dessa två har oändligt många lösningar så man kan fundera vad som passar ens egna familj.
  Men skippa den egna offerkoftan och även skammande av utbildad hälsopersonal som lyfter problem i tidigt skede.

  Jag tycker detta är riktigt svårt. Som utbildad folkhälsovetare med specialist inom barnfetma har jag läst mycket om detta.
  Först vill jag bara säga att när man räknar BMI på barn, så är det inte ”vanliga” BMI man räknar, utan ett ISO-BMI som tar hänsyn till barnets ålder och kön. Så om detta var en seriös BVC hoppas jag de använde ISO-BMI.
  Sedan har man i forskning sett att det är absolut allra bäst att sätta in resurser för övervikt/fetma så tidigt i barnets ålder som det bara går. Ju yngre barnet är och ju snabbare insatser sätts in – desto större chans att bli normalviktig och minska risken för många sjukdomar. Barnets ålder har en direkt påverkan. Om barnet skulle fortsätta ha övervikt/fetma upp i tonåren, är det också väldigt stor risk för att detta fortsätter i vuxen ålder.
  Men självklart måste detta göras med sunt förnuft!!!

   Men pojken är ju inte överviktig

   Av nyfikenhet: har man forskat kring hur dessa, nu vuxna, påverkats av den typ av insatser vården bistått med de senaste 30 åren? Har fått intrycket att svensk vård var väldigt bantningsinriktade och föga respektfulla mot den psykiska aspekten fram tills några få år sedan.

  Försgår inte vad som menas med ”ha koll på”. Vården borde inte slänga sig med så vaga uttryck.

   På vilket sätt menar du att ”håll koll på” är vagt uttryckt? Jag tycker det är väldigt tydligt?

    Men berätta då vad som menas? Jag arbetar i vården och skulle aldrig uttrycka mig så vagt. Säger man t.ex. till en patient att hen behöver gå ner i vikt så har man också ett ansvar att berätta HUR, anser jag.

     I detta fallet har BVC inte bett föräldrarna se till att barnet går ner i vikt. De har sagt att barnet ligger högt på kurvan (dvs fortfarande inom normalvärdet) & därför bett dem hålla koll så att den inte sticker iväg. Barnet behöver inte i dagsläget gå ner i vikt men bör inte gå upp mer heller. Vad är det du inte fattar?

      Hur håller man koll på en tvåårings vikt? Man brukar väl knappast hålla på att väga dem varje morgon?

       Använd din fantasi. Jag har några förslag: du lämnar inte BVC & köper 20 milkshakes, 48 gott & blandat & 18 påsar chips. Vet du med dig att din unge äter hälsosamt och rör på sig som barn gör fortsätter du som vanligt & inväntar nästa kontroll. Vet du med dig att du slarvat med ungens kost som förälder gör du några förbättringar. Är det uppriktigt svårt att förstå?

        Men om man nu inte vet det då? I alla diskussioner om fetma och kroppspositivism brukar det ju skrikas om att man måste berätta för tjocka att de äter dåligt och hur och att de ska ner i vikt för ingen kanske vet om det. Här gäller inte det då? Att sköterskan då har ett ansvar att informera om hur man har koll på vikten för familjen kanske inte vet det?

         Men barnet behöver ju inte gå ner i vikt! Barnet ligger nära ett gränsvärde och bör alltså inte gå upp mer men vikten är i dagsläget normal. Menar ni uppriktigt att ni inte fattar…?

        Här skiner ditt förakt för överviktiga igenom rejält. Att du tror att de direkt går ut och moffar 18 påsar chips… Wow.

        Om man tror att ett barn får mycket fet och ohälsosam kost hemma bör man koppla in en dietist för att erbjuda kunskap.

         Ursäkta mig men det går inte att diskutera med någon som gör sitt allra bästa för att vara intellektuellt ohederlig. Såhär dum eller icke läskunnig kan du ju faktiskt inte vara så fortsätt prata fettförakt med dig själv, jag hoppar.

          Hm.. det är ju ungefär lika hopplöst att diskutera med någon som helt uppenbart är känslostyrd och dessutom kör med ett uns av härskarteknik. Skitbra att du ”hoppar” faktiskt.

  I min kommun har man ingen 2,5års kontroll eller BMI, bara en snabb koll på kurvan för att se att inget är helt avvikande.
  Är det något som varierar från kommun till kommun?

  Orkar inte. Folk borde växa upp.

   Haha ja, och sluta vara lättkränkta. Skulle sköterskan ljugit eller?

  Är bra att de håller koll. Fetman hos barn ökar dramatiskt. Man vill inte bli överviktig redan som barn. I detta fallet så sa hon ju inget mer än vad kurvorna visar. Och

  Jag tror att avigsidan med kroppspositivismen är att den varit för ensidig? Folk har fokuserat så mycket på normer och var nöjd med dig själv osv att vissa helt glömt bort att övervikt är hälsofarligt. Därför reagerar vissa med ”men ett litet barn vad spelar det för roll” osv. Klart det spelar roll och att man måste hålla koll på vikten hos barn, annars kan de bli sjuka, så enkelt är det ju. Det handlar inte bara om ”normer” eller vad som är ”snyggt.” Det senare är inte viktigt men din hälsa är ju det.

   Tack för detta inlägg! Det är exakt vad jag tycker. Det har blivit så fult att säga något om övervikt för alla ska få vara vackra, att man glömmer att det faktiskt är dåligt för kroppen med övervikt.

    Det jävliga är att folk säger till en att man är överviktig precis som om man skulle vara så dum att man missat det. Jag vet att jag är överviktig och jag gör mitt bästa för att bli av med den, men det är en väldigt svårt och jobbigt kamp. Som inte direkt blir roligare när folk dagligen påpekar hur man ser ut.

     Dagligen?
     Jag har varit överviktig och det var ju inte precis dagligen någon sa det till mig.
     ”Du är tjock”, det var väl mest små barn som konstaterade det.
     Mina vänner sa att jag var fin.
     Nu har jag varit normalviktig i många år och när jag nån gång tittar på gamla bilder ryser jag. Förstår inte hur jag kunde försumma min kropp så.

  Detta barn har inget problem. Däremot många andra barn som har problem med övervikt. Ofta är föräldrar överviktiga. Såg tex Hanna W story igår. Glass efter skola, förskola till sina barn. Det är inte ens varmt. Båda barnen är stora och mor har gjort operation. Tycker det är föräldraansvar då att erbjuda näringsrikare mat. Tex fruktbitar som mellis o nyttig mat och efterrätt. Man gör sina barn en björntjänst att endast ge socker. Så klart de vill ha socker men man kan erbjuda annat. Om man själv vill äta onyttigt får man smyga.

   OMG en förälder har gett sitt barn en glass, och det är inte ens sommar. Ring soc?

    Eller hur, mina barn fick glass efter skolan igår för att vi tyckte att det var läge iom att de hade pratat om att det var sista sommardagen. Sen gick vi hem och åt frukt.

     Har dina barn problem med vikten? Tycker synd om barn vars föräldrar väljer att göra dem överviktiga. Och nej det är inte en genetisk sjukdom handlar om kalorier in och ut.

      Ja lite, de har alltid legat under på kurvan men lite över på längden, så långa och smala. Vi är noga med maten och de måste alltid äta mat innan något annat ”gott” men det ligger i deras gener, både jag och pappan har alltid varit smala så gissningsvis kommer de också ha svårt att öka på vikten.

     Har aldrig sett de här barnen men om de, som trådstarataren skriver, är stora så är det väl bättre att undvika glass efter skolan? Så kan glass etc sparas till kalas och liknande, vore ju mer taskigt att vägra barnet glass då om det bjuds. Så onödigt att stilla suget sådär till vardags.

      Ett tips i all välmening till dig: sköt dig själv och strunta i när andra ger sina barn glass 🙂

      Ja precis som jag tänker. De flesta normalviktiga äter glass och sött till enstaka tillfällen. Överviktiga kanske äter varje dag. Detta varje dag som jag tycker man ska undvika att ge som rutin till barn. Vill vuxna äta varje dag och välja vara överviktiga ,me varför skapa denna rutinen till barnen. Jag har barn själv o tro mig de vill ha socker varje dag men det går att säga nej och avleda.

  Nej småttingar ska inte banta. My Martens som enligt egen utsago är expert inom kost och hälsa tröstar sitt barn med onyttigheter. Hon skriver om ångest och mobbing och fläker ut hans person. Minskar det hans dåliga mående? I somras åt han under en ”jobbig” dag pizza, hamburgare med strips, tårta, glass, nån shake och sköljde ned med cola.

  Det skapar problem. Jag känner igen saker från min egna barndom, hur mitt mående kopplades till att äta. Även kompisen som miste en förälder redan som barn utvecklade pga traumat ett ätstört beteende.

   Dessutom, senast igår filmade hon sonen bakifrån när han lagade mat endast klädd i kalsonger.

  Men varföööör dra fram den jäkla BMI-skalan? Om allt ser bra ut så behövs väl inte det?

  Jag kan tänka mig att Laila, precis som jag, har ett skevt förhållande till BMI och då tar man det väldigt negativt även om man som alla experter här ovan inte ska göra det. Hon läser troligen in ”Högt BMI = banta” eftersom det är just det vi mammor ofta blivit tillsagda.

   Fast att ni själva har skeva förhållanden till BMI är BVCs problem på vilket sätt…? Det handlar väl om era barns hälsa och inte era känslor? Eller?

    Det har jag väl aldrig sagt, att det skulle vara BVCs problem 😂 Läs igen.

  Någon som lagt märke till att även pojkvännen Alexander även gjorde cateyes i Turkiet? Blev chockad när han visades i Paows story precis!

  Det här gör mig så jävla förbannad! Och ledsen. Det är precis sånt här som gjorde My Westerdahl tjock och tvingades att börja banta som liten, vilket fick till följd att hon blev sjukligt fet. Läs hennes Insta och blogg och lyssna på hennes podd med Erik Hemmingsson(forskare på övervikt). Läs också hans bok ”Slutbantat”.
  BMI är ett icke tillförlitligt mått på hälsa, inte för vuxna och definitivt inte för barn.
  Titta istället på om ungen mår bra, dess motorik, om den leker, språkutvecklingen m.m.

  Ni vet förresten om att BVC är frivilligt att besöka? Om ni väljer att gå dit kan ni ändå bestämma att de inte får väga era barn.

   Men chilla. Det handlar om hälsa.

    Nja, att titta på en uppenbart ej överviktig 2 1/2 åring och be att föräldrarna att hålla koll på vikten handlar inte om hälsa. Det fyller absolut ingen funktion. Önskar man prata om hälsa tar man och ser på helheten.

     Om barnet är underviktigt då? Ska det inte påpekas? Känns som om vi inte klarar av att vara realistiska i vårt tänkande. Det gäller barnets hälsa och då måste väl tåla höra sanningen?

      Om barnet är friskt och glad finns det ingen anledning till oro vare sig det är underviktigt, eller överviktigt.

       Håller helt med…. ger en väldigt obehaglig känsla när föräldrar försöker klä sin egen upphängdhet på vikt med att de bryr sig.

    Du tror inte att en forskare på övervikt har koll på det(hälsa)? 😂😂

   Älskar My Westerdahls inlägg om hur skadligt det är att försöka banta barn. Hon är ett perfekt exempel på vad jojobantning orsakar.

    Älskar böcker om vad typ 2 diabetes gör för barn och vuxna.

     Vilka specifika böcker tänker du på, eller töntar du dig bara?

  Har en bekant som vars 1 åring är liten i längd och vikt. Och när de var hos BVC så ifrågasatte sköterskan mammans matvanor till barnet och frågade om opch vad hon äter och om mamman ger henne ordentligt med mat. Vilket mamman tog som jättedålig kritik och som att hon skulle vara en kass mamma som inte get mat till sitt barn. Jag som inte har barn tolkar det som frågor som kanske enligt system måste frågas till vårdnadshavare om barn länge är under sina kurvor för att det i vissa fakk faktistk finns föräldrar som gör det, hur sjukt det än låtar. Fattar att det kan kännas hårt att få den typen av fråga men det görs ju för att skydda barnen som är utsatta.

   Ja, i vården så är det ju väldigt mycket standardiserat, vilket ju är till för att folk ska få så likvärdig vård som möjligt. Så slipper tex BVC-sköterskan själv bedöma, man ser på kurvorna, berättar vad de visar, dokumenterar vilka frågor man ställt, råd man givit etc. Skulle det visa sig senare att barnet lider av någon sjukdom om sköterskan inte uppmärksammat det har man som sköterska inte så mycket att komma med ”nej vi tog inte upp det, barnet såg friskt ut och mamman verkade vettig”

  Min son har selektiv ätovilja pga sin autism o där sa BVC att jag skulle dra ner på vad han åt. Just då åt han typ 5 saker så jag frågade henne om jag skulle dra ner på luften eller ? Hon blev tyst efter det. Tycker det e vansinnigt att räkna bmi o säga det framför barnet.

  Minns när min äldsta var liten, en i mammagruppen gick bananas då bvcsköterskan hade uppmanat mamman och pappan för att hålla koll på barnets vikt. Bägge två var/är kraftigt överviktiga och sköterskan sa att de måste vara vaksamma.

  Idag är barnet snart 8 år och tro sjutton att barnet är tjockt idag. Ser dagligen vilken skit föräldrarna göder barnet med via sociala medier. Det är så sinnessjukt och tycker otroligt synd om barnet som inte kunnat skydda sig från att bli tjockt.

  Det är bra att bvc upplyser.

  Absolut inte är mitt spontana svar.

  Jobbar på förskola och har haft flera föräldrar till (enligt mig) helt normala goa ungar som fått tillsägelser av BVC och numera bara ska få en portion mat vid lunchen osv….. helt fruktansvärt. Kan dock inte svara på om det är föräldrarnas egna slutsats att det ska dras ner på maten eller om även det är ett råd från BVC.

  För en 11 år sen när jag var på 5 års kollen av yngsta dottern så sa BVC-sköterskan att hon var överviktig då hon låg över medelvikten, men hon låg lika mycket över på längden på kurvorna deras.
  Idioten har dessutom mage att säga att man vill ju vara smal och fin, jag höll mig lugn då för ville inte gå in i diskussion om smal och fin.
  Hon frågade dottern vad hon drack om vi åt på uteställe, dottern svarade mjölk, hon älskade mjölk och ville inte ha läsk om vi åt på hamburgerställe.
  Gick hem och kollade upp BMI för barn och dottern låg mitt på normalvikt
  Men skulle hon varit medel-lång för sin ålder och haft sin vikt då hade hon enligt BMI varit överviktig

  Ringde upp bvc-sköterskan dagen efter och förklarade att enligt BMI var dottern ej överviktig samt att får jag höra minsta lilla ord att hon nämner smal och fin i samma mening så kommer jag ta det med hennes chef på en gång
  Hon stammade fram en ursäkt som jag meddelade att jag ej godtog och att hon hädanefter bör tänka på sitt beteende och vad hon kan skapa för tankar hos ett barn.

   Bra gjort! Man måste verkligen säga ifrån ordentligt till såda där pappskallar.

  Sjukt att man som förälder inte ser detta eller tycker man att man är snäll som övergöder med onyttig mat.

  Jag var på BVC kontroll med min lilla flicka på 80talet. Hon var 3 år, glad, söt och pigg. Läkaren tog tag i hennes lilla mage och så ”här ligger många bullar”. Jag var 23 år. Fick efter det en typ av ätstörning där jag gick långa promenader med dottern. Ofta orkade hon inte. Men hon skulle gå ner i vikt. Tack och lov fortsatte inte galenskapen då min mamma så ifrån. Hon min nu vuxna dotter tog ingen skada. Man är så liten och skör som nybliven mamma.

  Hur var det nu med det där att visa upp sina barn på sociala medier? Är den diskussionen glömd nu?
  Att exponera sitt barn och berätta om barnets besök hos vården är inte okej!

  Inte för så länge sen filmade hon sin minsting när de var utomlands och barnet hukade sig ner och bajsa, man kunde tydligt se hur bajsen kom ut från rumpan. Det om något borde ibte finnas på nätet för vem som helst kan se, hon försöker varje gång hitta nya sätt att nå ut till en större följarskala försöker chocka, och blanda allt likt Isabella löwengrip, enda skillnden är att Isabella ändå har en del mer integritet gällande sina barn.

  Alltså dessa kroppsaktivister. Vi har en hälsovård i vårt land som ser till barnens bästa. Lika mycket om det ligger under utvecklingskurvan i längd och vikt som över. Om man inte förstår vad det betyder att ha koll på vad man stoppar i barnets mun (2,5-åringar lagar knappast sin mat själva) så kanske man inte ska ha barn. Som förälder har man ansvar för näringsriktig kost. Vi kanske ska vara tacksamma för att man värnar om barns hälsa och att de inte ska utveckla diabetes t.ex.
  Och ni som tycker att man ska linda in budskap för ”man kan faktiskt bli ledsen” väx upp och uppför er som vuxna. Jisses.
  Och hade inte BVC sagt nåt och ungen blev rund som en boll ja då hade det varit fel på det. Alltid nån annans fel.

  Vi har haft småbarn i både Sverige, Frankrike och USA (bott där, alltså) och vi har fått info om utveckling av vikt och längd och BMI-kurvan men det vet ju ALLA att småbarn ibland ligger över, ibland under BEROENDE PÅ UTVECKLINGSFASER! Vad är det för trams att liksom insinuera att killen är fet?! Det finns sjukt många DÅLIGA OCH OLÄMPLIGA sjuksyrror som passar bättre på kontoret än med patientkontakt (vet inte om det gäller i detta fall, men viktigt att komma ihåg!). När barnen är små är det ju så att dom ibland växer på längden, tar ”skutt” mentalt eller på annat sätt och t.ex. inte är bara intresserade av mat längre utan annat också. Då kan dom tillfälligt ligga under kurvan. Men sen kan det också vara så att dom ligger tillfälligt över kurvan, det är ju det långsiktiga snittet man får se på. Hoppas lillkillen inte hörde/förstod vad hon sa för det är tragiskt om han skulle tro att han är fel på nåt sätt.

  Min unge vägds 4200 när hon föddes. Sen följde hon den kurvan men när hon blev större började bvc prata om fetma och att jag skulle byta ut hennes mellanmål mot gurkstavar för det var inga kalorier i det. Hon är inte alls fet, lite knubbig, det var jag med tills jag blev 3-4 då började jag dra iväg på längden och blev smal. Samma med dottern också, hon börjar smalna av nu. Jag går inte till BVC nu, jag går till barnmottagningen om jag behöver råd / vaccin osv och jag väger och mäter henne hemma ibland för att hålla koll men oftast går jag på hennes allmäntillstånd och hur hon ser ut att Må. Bvc är frivilligt, så man kan gå vart man vill med sitt barn. Min upplevelse av Bvc är iallafall bara hets & stress.

  Väldigt mycket beror på hur tex BVC sköterskan väljer att framföra budskapet. Under vår dotters första år hade vi problem med att hon inte ökade i vikt/längd som hon skulle, sen vid runt 5års ålder sköt vikten i höjden och genast var man där och bannade om matvanor och behovet av rörelse. Vi berättade hur kosten såg ut, om hur aktiv vår dotter var men det viftades bara bort med ett hånleende och irden – Som förälder ser man inte verkligheten… Ytterligare några år senare hamnade vi av en helt annan orsak hos en läkare som lyssnade och satte igång en utredning som påvisade att det fanns en bakomliggande orsak till viktökningen. Hade BVCsköterskan bara lyssnat och trott på det vi föräldrar sa hade vårt barn fått den hjälp hon så väl behövde mycket tidigare, nu utgick BVCsköterskan istället ifrån att vi matade henne med onyttig mat och odis och att vi bara fabulerade om vår aktiva fritd. Ja, barnfetma är ett stort problem men det problemet löser man inte genom att stirra sig blind på BMI och pekpinna folk…

  När ett barn är ca 2,5 år så ska de faktiskt tunna ur lite, från babyålderns hull.
  Gör de inte det så kan det vara idé att se över matvanor, kanske hen dricker mycket saft/juice, äter glass/onyttiga mellanmål etc? Onödiga kalorier med andra ord. Att bli lite nyttigare behöver inte vara detsamma som tr ”banta”.

  Samma hände oss på 2,5årskontrollen! Min son blev tjockis när han ammade dag och natt tills han var 8 mån. Känns som att det tar lite tid innan han sträcks ut tillräckligt..

  Men jag tycker att BVC, i en situation som vår, stället för att tjata om bmi borde ha nöjt sig med att ställa frågor om sonens kost. När de fått höra att vi inte ger läsk och godis dagligen, dvs att han inte är tjock pga kost, så borde de chilla tycker jag.

  Jag hatar BMI, det är ett fruktansvärt dåligt sätt att mäta om en person är under/normal/överviktig på. Det tar inte med parametrar som kroppstyp, muskelmassa, eller liknande.

  Det är jätte viktigt att BVC har koll på barnens vikt eftersom övervikt är ett stort problem idag, mest pga för lite motion och för mycket onyttigt i vardagen. Men däremot tycker jag man får kolla på barnet och använda sunt förnuft, inte BMI…
  Och absolut inte prata om detta inför barnet eftersom det kan leda till ångest för barnet runt mat. Det är föräldrarnas ansvar att ge små barn en bra kost, det är inget små barn ska behöva fundera över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *