Åsa Ingrosso fälls återigen av Reklamombudsmannen för sin vinreklam

Här får vi det verkligen svart på vitt att Åsa Ingrossos påstådda ”frikort” för att slippa följa marknadsföringslagen inte riktigt fungerar.
Det var i vintras som Åsa gick ut och gormade på Instagram att hon faktiskt inte behöver markera sin reklam eftersom hon fått ett frikort till det av den som hon kallade för ”chef över hela balunsen” alltså Alkoholgranskningsmannen, som varken är en myndighet eller utdelare av dessa frikort.
I april fälldes hon för bristande reklamidentifiering på det inlägg som vinterns gormande grundade sig på, och nu fälls hon alltså återigen, för att inte ha reklamidentifierat ett av sina andra inlägg med alkoholreklam.

Eftersom jag tycker att hennes gapande om ”frikortet från han som är chef över hela balunsen” fortfarande är riktigt underhållande så bara måste jag bifoga en bild på det, en gång till. 
????

HÄR hittar du beslutet gällande Åsas vinreklam på ROs hemsida.

Vidare så har Martin Melin och Valio fällts för bristande reklamidentifiering. 
De båda hävdar att inlägget varit korrekt markerade hela tiden (med Instagrams egen inbäddningsfunktion), men av bilderna som skickades in till RO, och deras fällande beslut att döma, så tror jag snarare att det är lite av en efterhandskonstruktion.

Så här såg nämligen inlägget ut från första början, och där finns inte en tillstymmelse till reklamindentifiering.

Martin Melins och Valios fällning har inte publicerats på ROs hemsida än, men den anmälande personen skickade det till mig eftersom de alltid får beslutet före att det hamnar på webben.

72 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag bara undrar varför hon tror att hon skulle få ett ”frikort”, varför måste inte hon markera sin reklam som alla andra? Märkligt.

    Hahaha Åsa tack för underhållningen??

    Måste kännas härligt för denne ”chef för hela balunsen” att stå över Marknadsföringslagen.
    Kanske Alkoholgranskningsmannen står över flera lagar?
    Tänk så härligt att kunna stjäla väskor från äldre damer utan påföljd eller parkera där man själv finner lämpligt utan risk för en kostsam lapp på vindrutan!

    Tihi ❤ Dumbulle-Åsa.

      ”Dumbulle” är ett sånt bra ord! #pippi

    Roligt att hon tror att en enskild person står över LAGSTIFTNINGEN!! ???

      Va, har inte alkoholgranskningskillen och kungen samma rättigheter och befogenheter? ?

    Ganska så tandlös fällning dock?

    När kommer morgon och kvällsinläggen tillbaka?

      Saknar också de inläggen. Hade hoppats att de kom tillbaka denna veckan

        C svarade nyligen bland kommentarerna att det inte är sommaruppehåll utan att ibland kan det komma ett morgon/kvällsinlägg, men det ska inte förväntas så blir ingen besviken. Ungefär.

          Tack för svar, jag hade inte sett det bland kommentarerna. Saknar som sagt de inläggen, särskilt de på morgonen. Hoppas på fler spontana morgon/kvällsinlägg framöver.

        Det är väl alldeles lagom med fyra inlägg per dag.

          Om jag förstår det hela rätt så är morgoninlägget mer saknat än kl 21-inlägget?
          Jag ska försöka få till ett par stycken morgoninlägg per veckan, som en kompromiss…
          Funkar?
          ?

            Morgoninlägg saknar jag mest.
            Hade såklart velat haft alla dagar i veckan, både morgon och kväll, men 2-3 stycken moroninlägg åtminstone hade varit guld??

            Men du ska såklart göra det du känner passa dig och det du hinner med 🙂

            Några morgoninlägg är bättre än inga ? Förstår om du inte orkar hålla samma publiceringstakt som tidigare.

      Typ aldrig? Camila verkar jobba på halv,halv tid?

        Och vad gör det om så är fallet? Vi är inga betalande kunder så tycker inte att vi läsare kan ha några ”krav” eller klagomål på det viset.

          Det är konstigt att man sällan ser sådana kommentarer hos andra bloggar där det dessutom görs massor av reklam.

          Här klagas det på att det är för få inlägg, tråkigt inlägg eller att det handlar om fel saker.
          Går samma läsare in hos andra och gnäller om att valt inlägg var tråkigt eller att det inte kommer inlägg i rätt mäng och tid?
          För det har jag banne mig aldrig sett.

        Eller så jobbar jag med andra ”Bloggbevakningsrelaterade” saker utanför bloggen? ?

          Du behöver absolut inte förklara dig.

          Hade varit så skönt att säga så på min arbetsplats

          ”Jag jobbar med andra jobbrelaterade saker utanför jobbet”

            Utanför jobbet är det inte, men utanför bloggen. Fortfarande Bloggbevakning, men inte på bloggen. 😉

            Fast det var inte det hon sa ?‍♀️
            Bloggbevakning är ett samlingsnamn för allt hon gör där bloggen är en del av det. Så om hon gör saker som hör till bloggbevakningen till exempel research så hör det till jobbet. Allt som hör ihop med bloggen är ju inte direkt skrivande.

              Exakt så. 🙂

    Martin och hans dotter jobbat hårt på att hon ska bli känd. Tror det går sådär…. ?

      Haha ja dom känns riktigt riktigt pinsamma

    Åsa ingrosso = Anna book

      Exakt min tanke. De har liksom exakt samma dos av skämskudde och underhållningsvärde båda två! Älskar dem för det faktiskt! 🙂

      Åsa är ju Bobbys nya kompis också, vilket Anna Book var innan.

        får se hur länge denna ”vänskap” håller.

      Åsa, Anna, Pernilla W, same shit, different name.

    Någon som vet vad som följer med domen, skadestånd och isåfall hur mycket ligger böterna på?

      Det händer väl ingenting alls. Alltså de har inte mandat att döma ut något vite. SÅ det är mer än tillsägelse på skarpen typ.

        Så de får inte ens en bot? Rätt onödigt isf. .

          Risken att fällas av RO är även att Konsumentverket kan få upp ögonen för en, och stämma påverkaren i Patent och Marknadsdomstolen och då kan det bli dyrt. Bara att betala för sina egna juridiska kostnader kan gå på några hundratusen kronor.

            Men har det skett i fler fall än för Kissie? Kenza åkte på något också om jag minns rätt för Chimi eyewear nu när jag tänker efter.

            Men Konsumentverket ska då aktivt välja att ta upp något som Reklamombudsmannen (ingen myndighet utan stiftelse) har bedömt?

              Alexandra, Kenza och Katrin Zytomierska vet jag på rak arm, men det blir fler och fler skulle jag tro då dessa domar går att använda som prejudikat.
              KO tar inte upp fall som RO fällt, utan måste göra en egen granskning men fälls man av RO så singlas man ju ut, och då är det väldigt lätt att få Konsumentverkets ögon på sig.

      Det är ingen dom, tyvärr. Reklamombudsmannen är branschens egna organ och har ingen juridisk makt. Om de fälls av Konsumentverket blir det påföljd med vite etc. Däremot följer alla seriösa företagare Reklamombudsmannens riktlinjer.

    Camilla, kan inte du publicera mailet från Alkoholgranskningsmannen som Åsa hänvisar till? Är det inte mer intressant att en person på en sådan position försöker intala dig (och Åsa) om något som bevisligen visar sig vara fel – borde inte det leda till att han förlorar sitt jobb? Känns som att den största boven i denna soppa är Alkoholgranskningsmannen himself ?

    Åsa har inte svarat men det har importören och det svaret är ytterst märkligt: Produktens namn i kombination med avsändaren, utformningen samt det som skrivs gör det närmast övertydligt att influ­en­cern har kommersiella syften med inlägget.
    Övertydligt?
    De fortsätter:
    Att genomsnittskonsumenten inte skulle uppfatta det ter sig, milt uttryckt, som osannolikt. Två privatpersoner har anmält inlägget, av de hundratusentals följarna som förstår att influencern gör reklam för produkter som heter samma sak som hon själv, det vill säga Ingrosso.
    Äger Åsa delar av företaget eller är hon anställd?
    Är det inte osannolikt att två så drivna och enligt dem själva internationellt framgångsrika företagare inte kan ta till sig de regler som gäller för reklam och särskilt då alkoholreklam???
    Synd att RO inte kommenterar osannolikheten att de inte kan lära sig göra rätt.
    Kul att se att RO kallar alla som gör reklam på Instagram för influencers. Trodde Martin Melin var och är polis?

    Så länge det inte ligger några böter bakom så spelar det väl ingen roll? Folk fortsätter göra fel eftersom ingen fälls på riktigt, här vi också förklaringen till att vem som helst/när som helst, kan få den oskyddande titeln influencer & göra typ vad som helst utan konsekvenser.

    För bara några år sedan var det någon som frågade just Åsa om hon var en influencer och hon svarade surt; NEJ det är jag inte jag gör bara reklam för produkter jag gillar…och nu….läggs det bara upp samarbeten….

    Någon som jag är så trött på är Paula Rosas. Jag brukade läsa hennes blogg men övergick sedan till att göra det sporadiskt på grund av all smyg reklam.
    Så gick jag in för ett par veckor sedan och kikade – och då var det prat om hennes hår. Hon skrev hur hon var hos frisören och för-fixade det så att hon skulle kunna sätta in löshår. Så jag kommenterade och frågade ”var är reklam markeringen” varpå att hon svarade ”i samarbete med vad? Mitt hår” men mycket riktigt, en vecka senare såååä… Ett samarbete med löshåret och alltihop. Blir så trött. Samarbeta hur mycket du vill men hymna inte om det.

      Fast i sin story hade hon inte reklammarkerat det utan bara taggat sin frisör och hairtalk så det var ganska i samarbete med hennes hår ändå 😀

      Håller med, ingen mening att sjunga hymner om det!

      ”Naturligt längre hår”… med löshår? ?

      Klarar inte av henne.

      Oproffsiggare människa får man leta efter, man kan lätt svara inget samarbete, blir så trött på såna människor som ska bråka med allt & alla hela tiden, allt är andras fel osv, varför är hon ens intressant förstår jag inte.

      Hon är så tråkig. Bara bilder och inlägg om barnen eller att hon tränar. Varje år samma trötta listor ”innan barn vs efter barn”. ”Aktiviteter med barnen på lovet”. S N A R K

      Paula har ju också blivit fälld nu precis…

    Åsa Ingrosso verkar vara en så oskön, osympatisk människa i de sammanhang jag sett/hört henne. Men det är väl därför de funkar bra tillsammans hon och Emilio. Kaka söker Maka.

      Ja jag tycker också det. Som jag skrivit tidigare tycker jag att hon påminner om cruella de vil ?
      Fast i djurvänligare format då.

      Så perfekt yta, allt för att vara slank, elegant, snygg. Men hårda kalla ögon.

    Martin Melin brukar vara noga med att markera reklamen vad jag sett alla fall. Blev lite förvånad över att han gjort fel faktiskt. (Och varför inte bara erkänna …..)

      Martin Melin kandiderar ju till Riksdagen för Liberalerna, bäst att han skärper till sig och börjar reklammarkera rätt, eller i bästa fall helt lägger av med reklam. Vill han framstå som seriös kanske han inte ska fortsätta som överårig influenser..

    ”Går över marknadsföringslagen”. En modern klassiker! ? #iqfiskmås

    Låt dom får börja i ? då kommer det ske en förändring!!

    Fortfarande ingen som vetvad som hänt Maggan Graaf?

      Klart man får ha privatliv men från att båda 2 dagligen gjorde massa stories om varann och uppdaterade om allt i livet så är det helt tyst. Det är konstigt och klart man reagerar lite då.

        Ja, såklart man undrar. De har ju själva valt att lägga upp sitt privatliv väldigt personligt i sociala medier.

      Är inte hon iväg på den där TV- inspelningen där de ska leva ute i vildmarken?? Eller är det redan inspelat? Seriös fråga alltså ?

        Den är färdiginspelad för ca en vecka sen. Efter/ i samband med det åkte Maggan till Colombia och mötte upp Louise M där. Sen gick tydligen nåt fel, efter Maggans kryptiska instastory…

          Storyn finns på Bloggbevaknings insta!

          Neeeej!! Jag som tyckte dom var så mysiga som par. Det får inte ta slut ?

            Ja, det var roligt att se Maggan så lycklig.

          Snälla säg vad som stod där. Fanns inte kvar på insta nu ?

    Var det bara jag som trodde att ”alkoholgranskningsmannen” var en titel som Åsa hittade på? ? Jag tyckte den lät så fejk.

      Ordet baluns hade jag inte hört innan heller :=D

        Baluns är ett ganska vanligt ord och inget Åsa har hittat på själv.

        Synonymer till baluns
        (vard.) bal, danstillställning, dans, fest, hippa, party, hullabaloo, skiva, galej, kalas, gala

        Man lär sig något nytt varje dag 🙂

    Kul att hon fått okej av den person, som var chef över hela balunsen.
    Vet inte hon (Åsa) vad ”balunsen” betyder?
    Baluns= ”uppsluppen tillställning med dans”.

    Ditt språk där du formulerar dig som att ”gorma på” och att ”gapa om” är inte tilltalande.

      Hon gjorde ju det, minst sagt.

    Vad händer om man blir fälld? Får dessa påverkare böter?
    Om inte känns ju Reklamombudsmannen som en luddig organisation som består av idéellt arbete med fantaster som älskar marknadsföringslagar och HATAR när någon bryter mot dessa.

    Detta är menar som en genuin fråga och vill inte vara otrevlig. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.