Vad får/kan/bör man använda sitt Instagramkonto till?

Vad får man egentligen använda sitt konto till?
Vad bör man använda det till?
Kan man använda ett nischat konto med kändis-nyheter till att försöka kränga fettförbrännande shots i DMs, som man skickar till sina följare utan att ha en aning om vem som tar emot det?
Det finns en hel massa saker som man tekniskt sett får göra, men det gör ju inte det hela till en bra idé.

 

Instagramkontot @kändisnyheter har 86 000 följare och klappar sig själv på axeln genom att hävda att hen enbart publicerar 100% sanna nyheter och inga FAKE nyheter.
Det här är ett konto för den som vill ha lite koll på kändisvärlden helt enkelt.
Det drivs av en person som jobbar med MLM-försäljning av en shot som påstås ska kunna göra allt från att förbränna fett till att avgifta kroppen och immunsystemet, men på sitt personliga konto har hen bara 191 följare, vilket kanske inte är ett jättebra kundunderlag för den här typen av försäljning.

Därför använder hen nu istället sitt ”kändisnyhet-konto” till att försöka öka försäljningen där hen skickar DMs till slumpmässigt valda följare som menar att de på intet vis visat något som helst intresse för dessa shots.
Företaget heter SupaNova och är ett MLM-företag precis som exempelvis Nuskin.
Följaren som skickade det här till mig funderade kring vad som skulle kunna hända om dessa meddelanden hamnar fel, kanske hos någon med en ätstörning eller på väg mot en. Personer som kanske följer ett konto om kändisnyheter för att försöka undvika reklam för bantningspreparat att triggas av, i mesta möjliga mån?

Får man använda sitt konto till vad som helst? 
Hur hade ni reagerat om ni fick sådana här mail, som ni upplever kommer från ingenstans, från ett konto som nischat sig mot att uteslutande handla om kändisnyheter?

Är det fult gjort att använda kontot på det här viset, eller är det smart och någonting ni också hade gjort om ni satt på 86 000 följare?

Jag har haft en ganska lång konversation med personen bakom Kändiskontot men detta är det enda hen vill lämna som faktisk kommentar:

Det var ju ett väldigt vänligt erbjudande hen kom med, men jag tror jag får avböja för den här gången.
Dock är jag väldigt intresserad av den här nionde anledningen som nämns, till varför man ska shotta Supanova.
Bildserien finns med som en höjdpunkt på kontot med 191 följare.

Får man verkligen tillskriva ett ”kosttillskott” (som hon kallar det) den här typen av egenskaper, och får man ens kalla det för ett kosttillskott?

Medicinska påståenden får inte göras om kosttillskott. Då klassificeras produkterna som läkemedel. Exempel på medicinska påståenden: ”lindra oro”, ”lindra huvud- värk”, ”mot ledvärk”, ”mot eksem”, ”bättre sårläkning”, ”mot impotens”, ”mot mag- besvär” och anspelning på ”rökavvänjning”, se vidare Läkemedelsverkets webbplats.
Märkningen får inte heller tillskriva livsmedel egenskaper som innebär att de kan förebygga, behandla eller bota mänskliga sjukdomar eller antyda sådana egenskaper (5 § LIVSFS 2004:27).

Det är heller inte tillåtet att använda beteckningen ”kosttillskott” om energigivande produkter som måltidsersättninger, energidrycker och sportprodukter, exempelvis proteinpulver och så kallade ”bars”. // Svenska Livsmedelverket

55 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Många saknar nog inlägg om författaren och politikern.

   Hur mycket vatten tror du man kan krama ur en sten?

   Man kan läsa rätt bra på Camillas insta om man är intresserad.

    Alltså Läckbergs, och min kommentar var avsedd som ett tips, inte för att vara näbbig.

     Fast där försiggår väl inte direkt nån givande diskussion? Jag gillar Camilla som person även om jag tycker hon är lite småfånig just i detta. Men lite beklämmande hur mycket ryggdunk som försiggår på hennes instagram, menar inte att folk ska vara taskiga istället men liiite reflektion & distans borde väl gå att ordna? Särskilt om man vill föreställa hennes ”kompisar”?

      Exakt så, håller helt med dig.

    Fast där är ju bara en sida, där är bara hennes beundrare och hyllar henne. Många diskuterade det här igår såg jag. Författaren (hennes namn går inte igenom, vi får tydligen inte diskutera henne här) gjorde sig själv till ett offer pga det politikern skrev som ju bara var sant och inget personligt påhopp och inte förakt som författaren själv kallar det. Författarinnan själv bad ej om ursäkt när hon svartmålade en annan kvinna, det var lågt men då passar det bra att själv bli offer och få sympatier, hyllningar och uppmärksamhet, och högre tittarsiffror.

     Författarinnan gör som hon alltid, går till attack och gör sig själv till ett offer.
     Tycker politikern hade en viktig poäng och tycker det är synd att kvinnor inte tillåts ha en åsikt om andra kvinnor utan att kallas avundsjuk och få höra att där finns en särskild plats för kvinnor som inte backar andra kvinnor.

     Plus att om man medverkar i ett program med titeln Powerkvinnor får man nog räkna med att andra har synpunkter på innehållet.

     Precis så, tittarsiffrorna blev säkert det dubbla igår jämfört med första avsnittet. Det var nog uttänkt så, författaren såg till att ta vara på ett, i mina ögon ganska oskyligt, uttalande där hennes namn inte ens förekom. Det var ju dessutom sant, var ju bara fakta och inget att bli så upprörd över. Men då fick hon också en chans att vara offer och få påpeka hur mycket pengar hon tjänar.

    Tycker författarinnan visat sig vara en hycklare och beter sig som martyr och kör med manipulativa härskartekniker genom att kalla ett oskyldigt uttalande för ”förakt och kvinnofientlighet”. Snacka om att dramatisera och sen alla b-kändisar som backar henne och rackar ner på politikern. Sjukt. Själv betedde sig författarinnan riktigt lågt genom att svartmåla en annan känd kvinna och inte be om ursäkt efter, istället gör hon sig själv till ett offer. Pinsamt hyckleri men var såklart pr-strategi. Att en krönikör skriver att det är sorgligt att politikern ”förminskar” författaren men krönikören har själv föminskat andra betydligt värre. Bedrövligt pinsam dubbelmoral.

   Kan nån snälla uppdatera i stora drag vad det är som händer, hänger inte med! Ta det gärna från början

    Nån politiker twittrade om Camilla Läckberg, Camilla ogillade vad hon skrev och svarade henne i sina kanaler. Samma politiker skrev ngt I en tidning om Camilla vilket folk blandar ihop med twittret.

    Ja, typ så

    Margot Wallström ironiserade över samtiden i en tweet (till följd av en SvD artikel) ”& på Tv går nån som kallar sig powerkvinna runt & hävdar att det viktigaste i hennes hem är garderoben.” Camilla Läckberg verkar ha tagit den kommentaren oerhört hårt och personligt och skrev ett A4 inlägg på instagram där hon berättade att hon tjänar egna pengar och kallade Margot Wallström för ”låg” & beskyllde henne för att vara kvinnofientlig osv.

     Viktigaste rummet i huset är hennes garderob sa hon till och med i programmet så varför ska politikern be om ursäkt för det, det var ju så författaren sa. Varför kalla det förakt och kvinnofientlighet, så tramsigt av författaren men hon ville göra sig till offer och få uppmärksamhet för det skulle så klart gynna tittarsiffrorna, som säkert fördubblades igår. Själv bad hon inte om ursäkt när hon svartmålade en anna känd kvinna, det viftades bara bort, det var ju ganska lågt. Hyckel.

  Har avföljt flera på Instagram sedan de började kränga denna skit. Alla skriver samma sak och använder samma bilder. ”Tar en shot om dagen och jag mår sååååå bra, mitt hår är så friskt och min mage mår så bra osv….. Att folk går på detta år 2021 är för mig helt ologiskt.
  Innehåll på denna superdryck då: Vattenglycerin, Koncentrerad svarta vinbärsjuice, hibiskus extrakt (blomma), Ash-extrakt (blad), Guarana-extrakt (säd), Grönt te-extrakt (blad), Quackgrass-extrakt (rot), Maskros extrakt (blad), Kolatextrakt (säd), ginsengs extrakt (rot), fänkåls extrakt (säd), citronsyra, konserveringsmedel: kaliumsorbat, natriumbensoat

  I CALL IT BULLSHIT!

   Haha toppen med en innehållsförteckning på svengelska också 🥲❤️ Quackgrass är kvickrot 🥲

   Kvacksalvare-extrakt (blad)

  MLM är som en efterhängsen förkylning med segt slem.

  Ot
  My Martens berättar i sin story att hon ”lämnar bilen i garaget med nyckeln i och motorn igång” I ett offentligt garage alltså, och är iväg en kvart… pga att det är sån kaos med platser.

  VET inte vanligt folk att det är ett bötesbrott?? Tänk om (kanske liten risk på denna plats iofs) ett barn hoppar in och drar iväg. Har sett liknande på gatan där jag bor med arbetsbilar och annat löst folk.

  Ja, ja, tips till alla och My, gör INTE så.

   Blir det inte knepigt med försäkringen om bilen blir stulen, men är olåst och igång?

   Är det mindre knepigt med platser om nyckeln är i? Hur tänker hon kring tomgångskörning, som ofta är förbjudet i stan?

   Så himla oklart.

    Allra knepigast blir det om ett barn hoppar in, kör iväg och kör ihjäl en barnfamilj och sig själv.

    Men, men, vad gör man inte för en parkering på krypavstånd till destinationen

  OT men du Kanske kan skriva om Elsa Hosk story? Om barn på insta. Tycker intressant att höra olika vinkar 🙂

  Men usch vad hemskt att försöka pracka på desperata människor detta skräp. Vilken bluff!
  Jag har haft flera bekanta som försökt pracka på mig såndär aloe vera shot, som också är ”bra för allt”… Mm jovisst. Finns 0 bevis, någon reporter för Expressen fick förhöjda levervärden, och givetvis står ett MLM företag bakom skiten… Min syster gjorde praktik på en gastromottagning för 2 år sedan och sa att den väldigt erfarna sköterskan berättat att de direkt kan säga om en person häller i sig mycket aloe vera då de får ett mörkblått giraffmönster (!) i tarmarna. Hon fortsatte med att säga att visst, hon hade inte belägg för att det skulle vara farligt MEN det var ingenting de såg hos andra människor så frågan är ju om det är önskvärt….

   Djurmönstrade tarmar, så subtilt och mer diskret än en tatuering.

  Avskyr i allmänhet all jäkla reklam hos så många människor.

  1 Jag tycker det är fel, men…

  2 Tror inte att det finns några regler för att någon med en sjukdom får uttala sig ang att de tycks sig blivit hjälpa. Tänker på tex alla dessa reklamer som går på TV ang kosttillskott och bättre och smidigare leder som dessutom ska göra mindre ont.

  Att någon vittnar om att de känner sig hjälpta uppfattar jag inte som att man utlovar resultat.

  Någon som vet säkert?

   Du kan väl googla.

    Du kan väl komma med en källa!! 🥳😁

     Haha! Bra brun. 🙂

    Men fy fan va dryg du är.

   Inte heller 100% säker men kan inte se hur att dela med sig av sin egen upplevelse skulle kunna vara olaglig. Dvs ”jag upplevde att det hjälpte/förbättrade” osv. Däremot torde det vara missvisande skriva ”det botade”, ”detta hjälper” osv till skillnad från ”det hjälpte mig.”

    Ja så tänker jag också. Men jag tycker att det är fel när det görs i en reklam. Men det är å andra sidan bara min åsikt.

   Om produkten klassas som kosttillskott (ingår i livsmedelslagstiftningen) är det reglerat vad som får användas i marknadsföringssyfte. Även kundberättelser räknas in. Så om en kundberättelser ex skulle beskriva produkten med ”läkande” egenskaper (ex den här tabletten boatde min reumatism) så är det ett medicinskt påstående å sådana är förbjudna enligt livsmedelslagstiftningen.

   https://kontrollwiki.livsmedelsverket.se/artikel/469/narings-och-halsopastaenden

    Ok!

    Hur kommer då dessa reklaminslag undan som visas på TV ang kosttillskott som ska fungera för lederna? Tror du att de har studier bakom sig?

     🙈 Tittar sällan på tv så vet inte reklamerna men företaget som står bakom reklamen har sitt kontor i en kommun och det är livsmedelskontrollen i den kommunen som har ansvar för att kontrollera verksamheten, där information är ett kontrollområde. Det finns godkända påståenden som är gemensamma för hela EU. Om ex vitamin d, vitamin e, etc. Det går att googla vitamin XX + livsmedelsverket så brukar en kunna läsa om vad ett specifikt vitamin är bra för o syns det på livsmedelsverket så finns det vetenskapligt bevis för det

    PS
    Om en produkt då tillskrivs egenskapen att den ger en person smidigare leder så är det ett o specifikt hälsopåstående som måste följas av ett specifikt hälsopåstående ex den innehåller vitamin Xxx som xxxxx. Det specifika hälsopåståendet måste vara vetenskapligt bevisat.

    Typ vitamin d bidrar till ett normalt fungerande immunsystem. Men då måste ju produkten innehålla vitamin d också. Såklart.

     Tack för svar!
     Inte säker på om jag fått bilden helt tydlig för mig dock. 😄 Verkar vara lite av ett härke.

      Har förstått mycket väl med upplysningarna här i kommentarerna. Bra skrivet, folk!

   Blev inte reklamen med Linus Wahlgren dömd? Kan det ha varit kanske Berocca, eller någon tablett? Jag kanske är helt ute och cyklar här. Återkommer om jag lyckas googla fram något…

    Hoppsan, det var fel Wahlgren och jag mindes inte rätt angående anmälan/dom.

    Fel av mig

    https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/3jV1MM/niclas-wahlgrens-reklamfilm-anmald-det-ar-humor

    Företaget bakom vitaepro, prolabs har dock varit i blåsväder tidigare, tydligen. Pga sina falska påståenden.

    Har för mig (ja jag svarar fast jag inte är hundra) att den blev fälld för att de hävdade att den funkade generellt mot xxx men nu säger de i reklamen ”den funkar för mig” och påstår sldrig att den dörför skulle funka även för dig.

    Vill minnas att sången linus sjöng var typ att ”funkar för mig så den funkar för dig” eller något liknande.

  Kolla också hollywoodfrun Åsa Vesterlund (@asavesterlund) som gör reklam för nåt pulver man häller på maten som ska stopp upptaget av fett och kolhydrater…

  Jag tänker att det är bara att avfölja kontot. Tappar hen en massa följare så blir nog budskapet ganska tydligt. Det är ju inte ett livsnödvändigt konto att följa. Finns andra sätt att få reda på skvaller.

  Vad händer med Annica Englund? Har hon slutat helt med nuskin? Nu kommer hon ju annan hudvård (vilket hon aldrig skulle ha gjort annars)…

  Om nu dessa preparat var så bra, skulle alla vara smala och friska😜

  Det är inte heller tillåtet med hälsopåståenden som saknar vetenskapligt belägg eller ospecificerade hälsopåståenden så som hon gör i smset. Klassas produkten som ett kosttillskott? Isf går den under livsmedelslagstiftningen å är det inte kosttillskott så är det under läkemedelslagen. Hur som helst så gör personen grejer en inte får enligt lag.

  Här kan man läsa mer

  https://kontrollwiki.livsmedelsverket.se/artikel/470/halsopastaenden

  Den där före/efter bilden kan ja svära att personen bara gått på toa och skitit, alternativt lagt en brakare.
  Så jäkla mycket SKITsnack sånt där

  Jag som har stört förhållande till mat och min kropp blir sugen. Vet inte hur mycket pengar jag lagt på olika preparat. Det enda de hjälper med är att minska min ångest efter jag ätit så alltid något.

  Undviker så gott som allt som någon flunsa/b-kändis gör reklam för.

  Det är uppenbart att det bara pengar som är intressant när de för 42gången ska kränga någon heeeeeelt unik och fantastisk produkt (som givetvis ger glow).

  Är jag intresserad av att köpa hem nått nytt och vill ha nått rekommenderat, så vänder jag mig till mina vänner och inte en flunsa.

  Haha! Kul att personen tog tillfället i akt och försökte sälja till dig också

  Skulle inte förvåna mig om shoten är fullproppad med Levaxin.

  Skulle aldrig köpa något av någon som stavar väl med två ll… !

  Vill man få problem med hjärtat ska man äta Levaxin när man inte fått det ordinerat, det är samma som att få giftstruma.

  Har slutat följa kontot just pga all jäkla reklam för den skiten…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *