Byxskyddslagen

Vi kan inte, och ska inte, hindra tonåringar från att utforska sex, men vuxna människor ska hindras från att utnyttja situationen. Därför borde en byxskyddslag införas med en regel i åldersskillnad på högst fem år mellan tonårsbarn och vuxen vid sexuellt umgänge, skriver Elaine Eksvärd.
Bildkälla: Aftonbladet Debatt

Jag var inte sexuellt aktiv när jag var 15 år, däremot minns jag hur mogen och vuxen jag kände mig.
Hur jag kände mig redo för ALLT som livet skulle kunna komma att slänga åt mitt håll.
När jag nu sitter här och tänker tillbaka på den tiden så inser jag hur mycket jag fortfarande var ett barn, någon som knappt tagit ett enda steg ut i vuxenlivet.
Mognaden jag kände var inget annat än en chimär, sprungen ur längtan efter frigörelse, uppbackad av otaliga nummer av tidningen ”Mitt livs novell” som fick vuxenlivet att framstå som skatten i slutet av regnbågen.

Jag var ett barn.
På så många vis var jag fortfarande ett barn, och när jag nu tänker tillbaka på 15 åriga Camilla så blir jag så illa berörd av tanken på att det faktiskt hade varit helt i sin ordning för en vuxen man att ha sex med mig så länge jag inte sa nej. (Tyvärr fanns det ingen samtyckeslag när det begav sig)
Alltså mina kompisars pappor, gympaläraren eller gubben i våningen ovanför skulle alla kunnat haft sex med mig, och det hade varit helt i sin ordning.
Det är faktiskt HELT sjuk!

Så här skriver Elaine Eksvärd i sin debattartikel i Aftonbladet:

Vi kan inte, och ska inte, hindra tonåringar från att utforska sex, men vuxna människor ska hindras från att utnyttja situationen. Därför föreslår jag tillsammans med barnrättsorganisationen Treskablinoll, juristen Hanna Bergwall och Isaac Kjellgren från SR-dokumentären ”Gay och groomad” att byxskyddslagen ska inrättas.

Byxskyddslagen innebär att det införs en regel i åldersskillnad på högst fem år mellan tonårsbarn och vuxen vid sexuellt umgänge.

På det här sättet får tonårsbarn som har blivit byxmyndiga samma lagliga skydd som barn under 15 år. Lagen ska inte förhindra att byxmyndiga barn utforskar sin sexualitet tillsammans, utan hindra vuxna från att utnyttja barn.

Tycker du att det vore bra med en sådan här lag, med syfte att skydda tonåringar från att bli sexuellt utnyttjade av äldre vuxna, så hittar du namninsamlingen HÄR hos Tre ska bli noll.

95 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Självklart!

      Håller med 100%. Har skrivit på. Tack för länk.

    Bra idé men som med mycket annat hindrar tyvärr inte lagar folk från att begå brott.

      För det första kan det, om brottet uppdagas och kan bevisas, leda till konsekvenser för den som begår brottet, vilket i sig i alla fall är ett steg för offrets upprättelse. För det andra verkar lagstiftning avskräckande, och får folk att tänka till i högre utsträckning innan de fattar beslut.

        Fast idéen även om jag gillar tanken bakom är väl ”yxig.” Är du nitton och dejtar någon som är 24 är det inte riktigt samma sak som om du är femton och dejtar nån som är 24 men här blir effekten lika. Sen skulle man kunna fråga sig varför det ska vara straffbart dejta en nittonåring om man är 24 men helt okej en 20 åring (som skulle kunna vara bara en vecka äldre än nittonåringen). Blir lite skevt i mitt tycke enbart fokusera på ålder- en del handlar ju också om mognad.

          Men en 19åring är ju inte ett barn. Barn är ju de mellan 15 och 18, du upphör juridiskt att vara ett barn när du fyller 18.

            Ah, OK läste ”tonåringar” så tänkte det skulle appliceras på nitton och under.

              Antar att det är vad Eksvärd vill ?

          Fast det gäller andra lagar också. En 17 kan vara mogen för att ta det ansvar det innebär att vara myndig medan en annan 20åring inte är det.

          Samma med körkort, att vara byxmyndig öht osv.

      Så vi ska inte ha lagar och straff alls eftersom brott ändå begås? Eller hur menar du?

      Nej, men om det inte finns en lag så finns det heller inget brott. Visst, äckel kommer fortsätta vara äckel, men om det är olagligt kan nämnda äckel iaf straffas.

        Och som samhälle har man satt en norm kring vad man får och inte får göra som medborgare i och med en lag.

      Det bidrar till att ändra synen på saker i samhället. Ta exempelvis förbud mot barnaga. Så jo – det hindrar folk att begå brott (men inte alla kanske).

    Så himla skevt verkligen. När jag var 15 träffade jag en en kille som var 23, fyllde 24 om jag minns rätt. Vi träffades rätt länge, men endast för sex. Fattade förstås ej då hur äcklig han var. Första gången han bjöd mig hem till sig (vi hade inte umgåtts tidigare) bjöd han mig på alkohol och började typ direkt ha sex med mig.

      Och när jag var 14 hade jag en motsvarande relation med en kille som var 18. Är så äcklad av dessa män idag.

      Jag låg med en kille som var 32 när jag var 14. Han och hans kompisar låg bara med småtjejer, då kändes det så coolt nu förstår jag hur äckligt det var…

        Alldeles vidrigt. Så sjukt.

        äckligt….idag hade det varit vldtäckt mot barn

      Men vad sa dina föräldrar?
      Jag har järnkoll på vilka min nu 17-åriga dotter umgås med. Hon umgås bara med klasskompisar och andra jämnåriga och på fester och liknande finns inga ”gamla gubbar”. Ingen av tjejerna i hennes krets har äldre pojkvänner. Ingen hänger ens med äldre!
      Var detta mer en grej förr kanske? Fast jag umgicks inte heller med äldre, mina föräldrar hade blivit tokiga men jag var inte heller intresserad av äldre killar.

        Mina föräldrar var inte närvarande när jag växte upp vilket absolut bidrog till att jag råkade utför mycket som jag nu som vuxen inser var fel. Då var jag bara tacksam att någon tyckte om mig.

          ❤️

        Antar att du syftade på tjejen som träffade någon som var 32, men jag kan för egen del säga att jag hade väldigt närvarande och snudd på överbeskyddande föräldrar. De ringde ofta och kollade så allt var bra, var jag var och vad jag gjorde, ville ha hem mig i tid och kom och hämtade om det var sent, osv.

        Men detta var inget som nödvändigtvis hände på helgkvällar utan typ mitt på dagen en tisdag, sa att jag skulle hitta på något med min tjejkompis eller något, ta en promenad eller något. Försökte hitta på saker som inte innebar att de typ kunde ringa kompisens föräldrar för att dubbelkolla IFALL att de skulle misstänka något. Så länge föräldern inte har gps på barnet och har ett normalt förtroende för barnet är det ju inte så svårt att bli betrodd när man ljuger. Mina föräldrar hade nog inte en tanke på att jag skulle ha några sådana relationer, var väldigt skötsam och snäll liksom.

          En tanke är väl kanske då att vänja barnen vid när de är små med att ha igång appar typ Hitta vänner. Villkora detta för att de ska få ha och få sin första mobil. Om man börjar med detta när de är mellan 8-10 år så blir det inget konstigt för dem när de är 15 år heller.

          Ökar iaf chansen för att kunna ha ”gps” på barnen.

            Ja men exakt, har tänk att jag ska göra precis så den dagen jag får barn. Det kommer inte vara något att diskutera ens. Motiveras ju så lätt med att det också är en säkerhet om något händer.

            Sådana funktioner är ju så himla bra, tacksamt med teknikens utveckling. ?? Tyvärr var det inte verkligheten under den tiden då jag (och du, gissar jag) växte upp.

            Nej men usch… Hade hatat att känna en sån misstro från mina föräldrar. Det hade bara slagit bakut. Överbeskyddande föräldrar som vill ha extremt väluppfostrade barn får bara barn som är bra på att ljuga. Hur svårt är det att säga till sin kompis att ha sin telefon medan man spenderar ett par timmar hos pojkvännen? Om man vill så kan man lätt smita undan detta. Det leder till en falsk trygghet hos föräldrarna (behöver inte fråga min dotter vad hon gjorde, jag stalkade ju henne och såg att hon var hos sin kompis) samt leder till skadad tillit (mina föräldrar tror inte de kan lita på mig, så därför kan jag väl ge dem en anledning till att inte lita på mig).

        Tror att tonåringar då, precis som nu, är J*VLIGT duktiga på att föra föräldrar/förmyndare bakom ljuset.

        Jag växte upp med två närvarande, kärleksfulla och beskyddande föräldrar som satte gränser och hade – vad dom trodde – koll. Ändå var jag på hemmafester, hade sex alldeles för ungt (14 år) och träffade äldre killar. Jag var en master på att ljuga och vi vänner hade alltid, på gott och ont, varandras rygg och ljög för varandras skull.

        Alla tonåringar är olika, men just saying att det handlar inte alltid om ”dåliga föräldrar” 🙂

        Sorry men järnkoll har du nog inte. Är lätt för ungdomar att göra saker bakom föräldrarnas ögon oavsett att föräldrarnas har ”järnkoll” ur deras synvinkel.

          Men alltså mina föräldrar hade järnkoll på mig, och jag har det på min dotter. Det är inget konstigt och inget jag försökte ”lura dem” för, eller min dotter försöker lura mig. Hade jag lämnat skolan för att gå hem till en äldre man och ha s ex hade de ju fått veta att jag skolkade, samma för min dotter. Skulle hon skippa träning på kvällen för att ha s ex med en äldre man skulle jag eller de andra som skjutsar märka det. När hon är med sina jämnåriga klasskamrater på helgen vill hon alltid bli hämtad för att slippa ta bussen eller gå långt mitt i natten, så jag vet ju hos vem hon är, och hon gillar inte att sova borta så det händer typ aldrig.
          Bara för att många tonåringar gör saker i smyg betyder det inte att alla gör det.

            Om du syftade på mig med att ”gå hem från skolan” så kan jag tillägga att jag aldrig skolkat, varken från skola eller träning. Blev alltid hämtad om jag var någonstans sent, eller hemskjutsad av vänners föräldrar. Det är dock lätt att ta sig från plats A till B för att bli hämtad där istället, om man vill få någon att tro att man varit någon annanstans.

            Men de var förstås väldigt lätt att efter skolan säga något i stil med jag sa att jag skulle hänga med min kompis en stund (som jag brukade göra) eller vad som helst annat ickesuspekt.

            Jag säger inte att din dotter ljuger för dig och gör saker bakom din rygg, men om hon skulle vilja det skulle du inte veta ett skit. ?

              Det var*

            Går ditt barn någonsin på bio eller ut och shoppar med sina vänner? Och väldigt naivt att tro att bara för att du lämnar/hämtar på samma ställe så har barnet varit där hela tiden… Mina äldre pojkvänner skjutsade mig långa sträckor på moppe för att jag skulle kunna vara med på fester. Med en ännu äldre man med körkort/bil hade det varit ännu lättare. Det är inget fel att ha en kaosig tonårstid, det är dock fel att ständigt känna sig bevakad och misstrodd. Jag hade sex när jag var 12, drack sprit från 13, rökte weed från 15. Nu är jag civilingenjör och doktorerar. Tur att mina föräldrar inte visste vad som försiggick, jag hade hamnat på psykakuten och det hade ändrat hela min framtid: jag hade fått diagnoser, stämplad som problembarn med missbruk och beroende och vad som helst. Nu kan jag istället lägga den tiden bakom mig och inse att det var en period i mitt liv, inte något som definierar mig som person för resten av livet.

            Säger inte att jag hade en sund tonårsperiod, men den var inte dålig heller.

        Haha så sa mina föräldrar också. Idag vet de mer då jag berättat, men på den tiden visste de kanske 2% av vad man gjorde. Som tonåring ljuger man om man vill göra något man inte får.

          Fast min dotter får göra vad hon vill, hon behöver inte ljuga för mig. Det är oftare så att hon är den som backar ur saker hon inte känner att hon är helt trygg med, även fast jag sagt ”klart du får göra det”.

            Sådana relationer hade några vänner med sina föräldrar när jag var ung med, de flesta gjorde långt mycket mer än vad de var ärliga om. Alla ljög i alla fall, allt VILL man inte berätta för sin mamma.

            Det ligger nog i tonåringens natur.

    Pja kanske. Men vet samtidigt inte om bästa sättet är att fokusera på ålder (alltså gör det nån skillnad om det är fyra år och elva månaders skillnad eller fem år och en månad- blir det per automatik rätt att den ena är straffbar men inte den andra?) på det här sättet.

      Så ser lagstiftningen ut i många hänseenden, med olika straffbarhetsåldrar. Någonstans är det rimligt att gränsen dras, och fem års skillnad för att ha sex med en ung, mentalt outvecklad individ kan tyckas vara en ganska rimlig, om än generös, gräns i mitt tycke.

      Så funkar det väl även så som lagen ser ut idag. Det är olagligt att ha sex med en som är 14 år och 11 månader men inte med en som är 15.

      Det är olagligt att köra med 2,0 promille alkohol i blodet men inte med 1,8.

      Man får rösta dagen man fyller 18 men är man 17 år och 364 dagar på valdagen så får man vänta till nästa val.

      Osv osv.

      Så fort man har en mätbar gräns för när något blir olagligt så blir ju det direkt under lagligt. Med det sagt så kanske det ändå behöver finnas dessa gränser av en anledning. Någonstans måste man bestämma sig att detta är lagligt och detta är olagligt. Vet inte hur man annars skulle komma runt det.

        Eller är det 0,2 promille? Blir osäker nu… aja, du fattar poängen.

          Det är 0,2 ? vid 2,0 tror jag de flesta har svårt att stå upp

            Haha ja det kändes väldigt fel när jag läste kommentaren sen??‍?

          Jo fattar ? du kanske har rätt, håller med om att det är bra med skyddslagstiftning för barn & unga. Sen är det väl alltid svårt dra strikta åldersgränser.

            Jo och det kommer väl alltid finnas enskilda par som lagen inte tar hänsyn till. Men det är svårt att komma runt tror jag.

          Vid 1,8 promille hittar du inte bilen!

    Vad är definitionen på när man blir vuxen, 18 år fyllda? Låt den yngsta parten välja om de vill idka samlag med en äldre person om den yngre parten är mellan 15 och 18 år.

      Vad menar du? Båda parter ska självklart välja att de vill ha sex oavsett, annars saknas samtycke. Poängen är ju att man som 15-åring inte borde kunna ge samtycke till en vuxen människa..

        Nej poängen är att en vuxen människa inte ska ha sex med en minderårig. Lägg ansvaret där det hör hemma!

          Självklart lägger jag ansvaret på den vuxne när jag säger att ett barn inte bör kunna ge samtycke? Innebörden är att det aldrig är okej för en vuxen att ha sex med ett barn, även om barnet säger ja.

      Hur menar du?

      Att en 15 åring är fullt utvecklad i sin mognadsgrad så att hen kan bedöma rimligheten i att en groomande 30 åring vill ha sex med hen?
      Och på så vis fatta förnuftiga beslut?

        Många femtonåringar kan iof det- de går inte på det. Men det är ju den andra kategorin man vill skydda.

    Helt sjukt att I kommentarerna på Elaines inlägg är det nån som påstår sig vara 37 och har ihop sig med en 15 åring och att det är så bra så…

    Kommer ihåg när jag var 14 – 15 och flera 25 – 30 plussare ville ligga med en? Känner mig faktiskt äcklad av migsjälv för att jag gick med på det. Hoppas de också känner sig äckliga, men det är dem förmodligen inte…

      Jag är inte 37 än men 33 i alla fall. Varför i hela världen man skulle ha intresse av sex med en femtonåring går helt över mitt förstånd. De är barn i mina ögon. Att ens ha något gemensamt i form av en givande romantisk eller sexuell relation med en femtonåring (om ens en mogen femtonåring) är så bortom min verklighet.

      Och med det sagt så är jag inte emot ålderskillnader generellt men då får de vara ett bra par år äldre än femton i alla fall.

        Jag är runt 30 och tycker t.o.m. ens tänka tanken att vara med en 20 åring känns såå fel .

    Jag tycker att den föreslagna lagen vore bättre om det var from 15 år och upp till och med att man fyller arton. Då är man ju per definition vuxen själv och förväntas kunna göra andra vuxna beslut i samhället (rösta, köra bil, ingå avtal, ta lån osv). Kanske är man då mogen att även ta beslut om man (som vuxen) vill ha sex med en annan vuxen oavsett ålder på den.

    Eller tänker jag knasigt här och missar något?

      Aaaah jag läste tonåringar men hon skrev tonårsbarn. Mitt misstag, då är lagförslaget bra tycker jag ?

    Hur många hade hört talas om Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor?

      Inte jag i alla fall. Jag har många gånger undrat hur många som jobbar i dessa nischade ställen. Vad gör dom ens på dagarna? Är det nån som skulle märka om dom inte jobbade alls?

        Jag jobbar på en annan myndighet med ungdomar, dom flesta med rätt stora bekymmer i livet och jag har stort utbyte av Mucf i mitt arbete. De tar fram mycket statistik/rapporter, kompetensutveckling för oss som arbetar med unga men framför allt – dom ser till att många organisationer får ta del av bidrag för att kunna bedriva sin verksamhet.

    Tycker man ska ha 18-års gräns istället. Då är alla vuxna och får göra vad de vill.

    Förstår vad Elaine vill uppnå men tror inte att hennes lagförslag skulle bidra till att skydda tonåringar mellan 15-18 för oönskade och destruktiva sexuella förbindelser snarare skulle det invagga till en falsk säkerhet. I dagsläget är det få fall av sexuellt ofredande, våldtäkt övergrepp med mer som ens polisanmäls. De fall som polisanmäls läggs ofta ner innan eller under förundersökningen och enbart ett fåtal går till fällande dom. Bara för att du kan bevisa att förövaren är/var 5 år äldre än offret vid den påstådda händelsen måste det finnas bevis för att händelsen inträffat.
    Lägg istället pengar på att jobba förebyggande genom att hjälpa utsatta tonåringar genom olika stödprogram. Det finns många ideella organisationer som med bättre resurser kan fånga upp dessa grupper. Lägg mer resurser till polisen och utbilda poliser i hur de ska leda utredningar mot alla typer av ofredande mot tonåringar. Gör förtydliganden i redan existerande lagar där man kan lägga till att när det kommer till att myndiga har barn med omyndiga över 15 ska detta beaktas och att den vuxne måste kunna bevisa samtycke.

      det skulle att myndiga har sex med barn mellan 15 och 18 och inte att de har barn. Blev lite fel där!

      Och det verkliga förebyggande arbetet sker när vi ändrar normer kring vad som är sex, samtycke och övergrepp. Och där är det männen som behöver vara föremål för de stora insatserna och attitydförändringarna. Utan övergrepp behövs inte allt det andra heller.

        Precis så!

    Tanken är god men frågan är om en ny lag behövs eller om de vi redan har (våldtäkt, grooming, utnyttjande av minderårig osv) borde användas bättre. Det är inte säkert att en ny brottskategori i sig hjälper om förfarandet egentligen redan är täckt av andra lagar.

    Ett jättebra lagförslag! Personligen tycker jag att det är väldigt underligt att låt säga en 30-åring vill ha sex med en 18-åring också. Men en 18-åring är åtminstone myndig i lagens mening. Får t.ex. dricka alkohol, ta körkort och rösta i riksdags- och kyrkoval. Många 18-åringar kan förstås vara väldigt mogna, också. Dessutom kan risken minimeras att t.ex. en fjortonåring vaggas in i sexliv med äldre (vuxna) människor om det också finns en lag som säger att det ÄR fel.

      Tur att vi inte stiftar lagar baserat på vad folk råkar tycka är ”underligt” ?

        Ja, det är väl så många lagar har tillkommit från början. T.ex. att det inte var underligt att våldta sin fru (det räknades ju inte som våldtäkt eftersom det var ens fru) och sen tyckte man att det var ju underligt tänkt? Och nu är det inte lagligt att våldta sin fru.

        Vill dock inte att det ska vara olagligt för en 30-åring att ha sex med en 18-åring, jag förstår det bara inte haha. MEN gärna olagligt att en 30- eller 25-åring har sex med en 15-åring. ?

          Håller med!

      Varför inte återgå till den gamla myndighetsåldern 21 år. Så pirrar det till extra hos pingstvänner, livets ord m m.

    Ingen universallösning men jag tänker ”avdramatisera.” Även usel sexdebut. Sex är i åtta fall av tio inte så kul som ungarna tror.

    För mig handlade det mer om en känsla av ”jaha, var det inte mer än så här” när jag hade sex första gången.

    Jag tycker inte att man ska uppmuntra åt något håll förutom att uppmuntra till att göra det man själv känner är rätt. Vill jag ha sex när jag är femton. Kör. Vill jag ha sex när jag är 25. Kör. Förutsatt att de man har sex med vill så klart. Vill jag inte ha sex alls. Låt bli.

    Kan säga att de sex jag ångrar är inte mina första utan de har jag haft i vuxen ålder.

      Det är väl något man vill att de alltid ska leva efter, inte bara i denna frågan… Hur stärker man dem till det, kan man ju fundera över då.

      ”jaha, var det inte mer än så här”

      Tänker den läxan är något av det viktigaste för unga att lära sig. Den kommersialiserade *ungdomskulturen* med all sex- & alkoholhets leder bara till osunda förväntningar. Speciellt från killar.

    Prata prata prata om det! Låt dem ställa frågor och försök i den mån det går att få bort känslan av att de ”måste” göra något som de egentligen inte vill. Handlar väl om att stärka deras självkänsla också, antar jag. Och utbildning.
    (Sen tror jag kanske att det största problemet i sammanhanget är när äldre personer har sex med tonåringar, och när sexuella handlingar sker under tvång och/eller press, och det bör man egentligen kalla vid sitt riktiga namn: övergrepp och utnyttjande. Jämnåriga tonåringar som vill utforska tillsammans under samtycke är väl inte riktigt ett problem, eller..?)

      Varför tror du att du känner så när det gäller din dotter men inte din son? Nåt att fundera på kanske. I övrigt håller jag med till 100%, skulle heller aldrig släppa det om något hände mina ungar. Aldrig.

    Det finns väl ingen universallösning men en sak jag tror är viktig är att man pratar sex och relationer med sina barn från att det är ganska små, att sex är inget man har med vem som helst utan bara med någon man älskar, vikten av att ha trofasta, långa relationer, att det också finns konsekvenser av sex som man inte är redo för när man är barn, att man säljer in sitt eget föräldraförhållande (om applicerbart) osv. Sedan är det förstås hjälpsamt om man har en omgivning som gör likadant, men grunden tror jag ändå är vad man lär sig hemma. OBS, jag menar att man har fina samtal, inte att man tjatar eller moraliserar, utan att både barn och förälder får dela hur de tänker, bli lyssnade på och att man resonerar tillsammans. Detta kan man inte vänta med tills barnen blir tonåringar, då är det försent.

      Man måste dela med sig av sina tankar till sina barn, exempelvis ”för mig är det viktigt att jag känner mig trygg i en relation innan jag har sex” eller ”jag tror att det är bättre att vänta med sex tills man är lite äldre” till exempel. Om man slänger ur sig sådana meningar lite då och då under uppväxten så sätter det större spår i barnen än man tror, men man måste som sagt börja medan de är så små att de fortfarande har en naturlig tillit till en som förälder. Det blir liksom inte moraliserande om man inte gör det moraliserande. Att bara dela sina egna tankar, känslor och erfarenheter av sex (sparsamt) i lugn ton är inte moraliserande, det är bara vägledande.

        Jag gillar/delar verkligen din tanke om att ”slänga ur sig sådana meningar lite då och då under uppväxten så sätter det större spår i barnen än man tror”.
        Men jag slänger såklart ur mig andra slags meningar då o då,
        du vet bara man har en TV på så är det till dlut musik nånstans,
        och då blir det ju ”han där har jag haft sex med” (för det är sånt man bara råkar säga utan värdering).
        Det händer ju hela tiden, och iofs vet ju inte barnen om jag fortf är ”BÄsta KOMPIS” med vederbörande.

        Alltså, jag tror att man måste ”visa upp” sin underbara första”. In live.

    Är Elaine ovän med sin mamma?

    Men alltså, även om första gången blev skit och jag kände mig dålig efteråt var jag svinkåt och låg och onanerade och bara längtade i typ tre år på att få ligga. Att det blir skit ingår väl liksom i första gångens natur. Första gången jag var på körskolan var jag inte heller någon hejare på att köra bil.

      Haha samma här, trodde ju såklart att jag typ skulle få en orgasm första gången (tack porrfilmer liksom) så det var ju en besvikelse. Som tur blir ju sex bättre med tiden så redan när jag var typ 16/17 var det faktiskt hyfsat bra.

    Varför inte bara höja byxmyndighetsåldern till 18 rakt av? Säkert kommer några 15-åringar ha sex med varandra ändå och är båda nöjda är det väl ingen som anmäler. Tycker 15 är väldigt ungt för att ha sex faktiskt. Men kan vara för att jag själv var så omogen i den åldern också.

      Med tanke på att snittåldern för att ha sex första gången i Sverige för tjejer är typ 15.9 så känns det ganska korkat, känns bara som en grej ingen skulle följa ändå med tanke på att majoriteten i Sverige har sin debut tidigt. Känns bara som att unga istället skulle känna ett obehag att vara öppna med att de är sexuellt aktiva och typ undvika att gå till Umo för preventivmedel/ testa sig för könsjukdomar etc om man vet att man egentligen ”är för ung”. Vet att många som var under 15 när jag gick på högstadiet och behövde få preventivmedel, gravtest eller liknande inte vågade gå till Umo för att de trodde att de skulle få en utskällning pga sin ålder, så nej tror inte det är bra.

        Det är en poäng. Men är det inte konstigt ändå att man ska ”få” bli förälder när man inte ens är myndig själv? Men ”få’ menar jag att det förstås svårt att stoppa men det är liksom lagligt att ha sex = möjligt bli gravid när man är så ung?

    Jag kanske är undantaget som bekräftar regeln men jag har inte ångrat min första gång och det var riktigt bra. Det var dessutom första gången för oss båda.

    Var dryga 15 år (dvs inte långt till att fylla 16).

    Jag vet nog ingen som ångrar sitt första sex. Dock kan jag inte komma på någon som inte var tillsammans med sin första sexpartner så det förklarar saken.
    Jag ångrar inte mitt första heller och med tanke på hur bra vår relation var (är, vi är fortfarande bästa kompisar) så var sexet också bra och han är fortfarande bland de bästa jag legat med.

      Du känner INGEN som ”ångrar sitt första sex”.,
      du är ”fortfarande bästa kompis” med din första, och han är ”fortfarande bland de bästa du legat med”

      Jag vill GÄRNA sammankoppla dig med din ev. soulmate!
      En 20-ish man jag träffat, ev. naken, som är tvärsäker på att alla kvinnor får orgasm bara av hans standard-juckande i 180 sekunder. H<n skakar på huvudet och säger att "jag är speciell, att det är svårt med mig."
      Finns så mycket mer att säga, men ni två är meant to be.
      Han skulle ju heller aldrig inse att någon. ångrar sitt (första) sex med honom.

        Ditt försök till att vara rolig och dumförklara misslyckas jävligt grovt när du har så fel man kan ha. Han skulle aldrig framställa sig själv som en sexgud, han är ingen alfahane, han är ingen player. Sex kan vara bra utan orgasm, för det var precis vad det var för min del, orgasmlöst. Och jag var inte hans första så 180 sekunder är också jävligt fel. Så du kan hålla tyst när du bara framstår som elak istället.

    Jättebra initiativ! Jag hade ”tur” att som jättekär 15-åring sexdebutera med min jämngamla pojkvän. Så här i efterhand så ser jag ju på mitt 15-åriga jag och tänker att jag bara var ett barn. Men för mig gick det jättebra och min pojkvän var fin och omtänksam. Ett gulligt minne såhär i efterhand. Men jag hade vänner som hade pojkvänner som var i 20-årsåldern, och nog är det nåt sjukt med att samhället okejade att en 15-åring var tillsamman med en 22-åring.

    Jag hade sex första gången som 14 åring och det har verkligen inte påverkat mig! Tycker faktiskt sex är en naturlig del av ens tonårstid (för de flesta iallafall inklusive mig själv) absolut att det var lite skämmigt och klumpigt första gången men det tror jag det är även om man skulle vänta till bröllopsnatten, det är ju ändå första gången man testar något än hur gammal man är. Ur ett biologiskt perspektiv är man ju menad att ha sex och föröka sig tidigt så är inte så himla konstigt att man som tonåring gärna vill ha sex. De få personer jag känner som har väntar tills typ 20-25 årsåldern med att ha sex har haft det väldigt jobbigt sexuellt, liksom inte haft någon koll på vad de vill eller gillar eller känt att sex blivit väldigt dramatiskt för dem. Jag vet inte men tycker inte första gången behöver vara något speciellt, oskuld är ju ändå ett socialt påfund och inget djupare än så.

    Elaine försöker, som så ofta, desperat göra treskablinoll relevant. Röda korset och Bris jobbar redan med frågorna, Elaines ”förening” behövs inte, faktiskt. I sakfrågan, samma där, hur många 15-åringar är groomade av 20-25-åringar och äldre män? Är det här ett stort och utbrett samhällsproblem? Knappast. Kan det finnas 15-16-åringar som helt frivilligt vill vara med en 22-åring pga gratis drinkar, lite sex, spännande etc? Ja, varför moralisera över det? Det är livet man lär sig av, även som ung. Frontalloben hos en människa är inte klar förrän kring 25 år=Först då har man ett utvecklat konsekvenstänkade. Så, mycket tveksamt förslag på så många punkter.
    Om lagen skulle ändras så skulle ändå inte fenomenet gammal gubbe vill ha snusk med tonåring minimeras. Normen vi har tycker redan att det är fel. Och, grooming faller redan under giltig lag så utrymme finns för åtal.
    Det finns en skugga mellan 15-18 men man kan åtala där.

    Tänk vad Elaine försöker pumpa ut PK-artiklar för att bli omtyckt/respekterad igen efter hennes vidriga cancel-beteende för inte så himla länge sedan. Hon sa förlåt fast inte på riktigt och sedan försvarar hon Malmberg i diskussionen om ”fet nazist sjunger i Parlamentet” Hon är så patetisk. Hoppas verkligen inte att hon får jobba på TV4 mer, hon får folk att stänga av

    Allt som skyddar unga tjejer och unga killar är bra. Det är hemskt med 30-åring man och en 16-17-åring tjej. En sak är säker den unga tjejen har bara att förlora på det.

    Gud vad sött du var! Och håret !? dröm

    Självklart ska en vuxen person aldrig någonsin sexuellt närma sig ett barn. Inte på minsta sätt. Det ansvaret vilar helt på oss vuxna. Borde och ska inte vara svårare än så. Punkt och slut. Fixa adekvat lagstiftning nu! Helst igår!

    Kan ärligt säga att när jag var 23 så blev jag ihop med en tjej jag jobbade med som var 17. Fyllde 18 typ 5 månader efteråt men ändå. Vi var jättekära, vi pratar ff idag även fast vi inte är ihop.

    Jag kände mig när relationen börja… ganska… ”gubbsjuk” även fast jag var ung. Vi var ihop i över 3 år så avtog ju uppenbarligen. Men i början så kändes det faktiskt lite konstigt. Kände mig dels som ett Pervo(och det kanske jag ska göra, jag vet faktiskt inte) men också ganska omogen.

    Tkr det är svårt att bemöta detta med ålder och åldersskillnad. För det blir, iaf för mig svårt att identifiera när äldre blir ”för gammal”. Jag tkr inte att en 15 åring ska vara med en 20 åring. Men tkr jag att att en 17 åring ska kunna vara med ngn som är 23? Jag antar det eftersom jag själv hamnade i en relation med ovannämnda exempel.

    Jag förstår vad de vill säga med förslaget men jag vet inte om det är genomförbart… eller så kanske jag bara tkr det är obehagligt att jag faktiskt skulle klassas som en ”förbrytare” i framtiden… vet inte faktiskt.

    Med det sagt. Jag har inga barn. Hade säkerligen tänkt annorlunda om jag hade det (tror jag iaf).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.