Det händer på Instastory

Josephine Qvist har börjat ensamträna den valp hon hämtade för sex dagar sedan.
Det finns ingen exakt information om när man ska börja, utan det gör man när valpen känner sig trygg i sitt nya hem.
Ni som har hund – när började ni ensamträna?

Hanna och Lojsan har släppt ett nytt kortspel på sitt företag ”Monday attire”.

Clara Henry gör sitt för miljön genom att försöka få så många som möjligt att skriva på ett upprop som kräver att den svenska regeringen tar sitt ansvar, skärper miljömålen och börjar leva upp till Parisavtalet.

Äntligen en influencer som ser ut som man gör på morgonen. Tack! .-)

Note to self: Lita inte på allt du ser på sociala medier. 😉

All I want for Christmas is you det här.

Trycker det på, så trycker det på.
Vad ska man göra liksom? 🙂

Man kan jäklar i min låda göra ALLT på Svalbard!
Till och med fixa naglarna. Nu finns det inget som hindrar nagelglada flunsor från att flytta dit.

53 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Började ensamträna efter typ någon vecka, alltså lämna ensam i ett rum och sen utöka det långsamt. Hunden är idag helt fine med att vara ensam hemma och brukar ta den tiden till att sova på soffan, ibland märker hon knappt när jag kommer hem igen.

      Samma här. Har alltid börjat träna ensamtid inom den första veckan. I början korta stunder (hämta posten, gå ett varv runt huset), men ökar successivt ganska omgående. Har idag två jakthundar och båda är vana att vara utan oss (helt ensam eller med hundkompisen) i både hemmet och hundgården.

      Hundgården har vi också introducerat vid tidig ålder, redan efter ett par veckor. I början är vi samtidigt är ute i trädgården och sedan helt själv under korta stunder som ökas. Inga problem!

      Börja direkt säger jag! Superfort stunder som ökas.

        Älskar jakthundar.

        Tack för tips! Ska tänka på det om vi skaffar hundgård i framtiden och med valp.

    Ensamträna en valp man haft i sex dagar! Som ylade! Och han var duktig!
    3 fel
    Jösses
    Hon har ju både missuppfattat allt med hunduppfostran/hundägande och också misslyckats totalt.

      Chilla, det har gått 6 dagar. Lite väl tidigt att säga att hon misslyckats totalt ?

      Det är inget fel alls med att ensamträna en hund man haft i sex dagar. Nu ser jag inte exakt vad Josefin gör men bara du anpassar träningen till hunden och gör det korta stunder kan du börja direkt.

      Har hon ju inte. Helt normalt att de ylar/skäller i början. Jag har tagit en kaffe på trappan utanför ytterdörren när jag tränat mina i början, och varenda en (5 valpar totalt genom åren) har betett sig så första gångerna.

        Problemet är ju att lämna lägenheten så snabbt och lång tid att man går ut och känner behovet att se genom FaceTime. Ensamtränade först genom att slänga soporna (som tar någon minut) sen utökade så. Detta efter jag gick på toa själv, duschade själv osv.
        Får hunden separationsångest är det extremt svårt att träna bort. Tycker inte man ska ensamträna på det sättet efter sex dagar. Hunden känner sig inte 100% trygg och hemma så snabbt.

    Man kan börja ensamträna hunden direkt den börjar känna sig helt lugn (oftast efter ett par veckor). Men då ensamtränar man genom att gå till ett annat rum i ett par minuter, inte lämna lägenheten! Det där är verkligen inte så man gör för att ensamträna, fy.

      Ja när de är så små så är det bästa sättet att ensamträna väldigt korta stunder. T ex gå in på toaletten och stänga dörren i en halvminut. Gå ut och slänga soporna.
      Sen utökar man när man märker att valpen är trygg utan att den börjar yla och skälla.

        Vill även tillägga att ensamhetsträning också är att valpen får vara i ett rum bredvid med galler för dörren och när valpen kopplar av kan man släppa ut den.

      https://www.youtube.com/watch?v=rQTNEsPM5QE

      Se klipp!

      Man SKA börja tidigt, hon gör inte fel. Viktigt också att just träna och inte bara testa, som Fredrik beskriver. Men det är också viktigt att hunden får tränas på att vara ensam i hemmet på begränsade ytor. Så att kombinera är väl utmärkt.

    Svalbard verkar kul. Där får man låna gevär och ”jaga” isbjörn utan jägarexamen och vapenlicens.

      Jaga isbjörn får man ju verkligen inte göra.

      Vem i Norge får låna ut gevär…?

      Om du jagar isbjörn i Svalbard så kommer de som bor i Svalbard att jaga dig. De mordhotade t.o.m stackaren som sköt en isbjörn i självförsvar.

    Ensam tränade. Känner man inte i hela kroppen att det är fel?

      Jooo, jag håller med dig, särskrivningar får det att krypa i kroppen…

    Nej jag hjälper mig själv ut igen..

    Josefine först ut med hunden och poängteringen att hunden hämtades för 6 dagar sen. Jag tror dom riktigt rabiata som härjar här inne inte ens hinner till andra bilden om något så intressant som kortspel innan dom hittar hit för att förpesta fältet här med vad man BÖR och INTE bör som hundägare. Det var troligtvis syftet men jag tycker det är trist att jaga igång en redan uppjagad publik?

    Vi ses vid 15 väl, jag kan inte tidpunkterna än, de blir en överraskning varje gång ? och försök hålla sams här inne nu, de är fan fredag och vi har sol här iaf, har ni ingen sol så var en sol ☀️

      Alltså va? Vad svamlar du om? ??

      Kurt-Maria? ?

        Misstänkt likt faktiskt! Det var ett tag sen K-M var i farten.

          K-M är här ofta! Är väl hon som kommenterar med en spray-länk?

          Fast det var väl bara små bokstäver när K-M kommentarar?

    Började ensamträna efter ett par dagar, kanske 2-3 bara men väldigt små grejer. Som att gå ut och slänga soporna efter promenaden och att hon inte fick vara i alla rum hemma, vi hade hundgrind till köket tex även om hon kunde se oss. Efter några veckor gick jag och handlade själv och kunde vara borta nån timma kanske sen mer och mer ju äldre hon blev. Allt gick väldigt bra.

      Gjorde samma här. Också för att vår hund inte riktigt kunde koppla av medans jag va hemma. Och så fort han blev ensam la han sig och sov som en sten vilket alla hundar också behöver.

    Minns en gång när jag och mannen var i Tokyo och hade ätit något som fick magen att … ja, så att säga börja jobba. Så det blev akut för oss båda samtidigt och vi var långt ifrån hotellet. Jag sprang in på en allmän toalett vid t-banan men de hade bara såna där hål i golvet där man måste huka sig, vilket jag VÄGRADE. Så fick springa in i en random kiosk och fråga om jag fick låna toaletten. Vilket jag fick, som tur. Och som tur är kan min man japanska och kunde fråga snällt haha.

    Har ni några roliga nummer 2 historier?

      Min son var på ett idrottsläger på en skola under ett sommarlov. Alla skulle äta alla måltider gemensamt i matsalen. Utanför idrottshallen fanns dock nån kiosk med typ thaimat som ca 15 av killarna tyckte var mer intressant än matsalsmaten. Så de låtsas-åt lite av matsalsmaten och smet sedan iväg till kiosken.
      Några timmar senare stod samma 15 killar och köade till de cirka fem toaletterna med akut sprutbajs. Tränarna kunde inte förstå varför 15 killar plötsligt fick explosiv diarré när alla 30 ju ätit samma mat… 😀

      Rolig och rolig, jobbade i en presentbutik där vi inte hade toa för allmänheten. En dag kom en parant dam in och frågade desperat om hon fick låna toaletten, vi tyckte synd om henne och lät henne låna vår toalett.
      Hon satt en stund och kom ut och tackade för lånet med ett leende, men herregud vad hon hade ställt till det i toaletten. Det var bajs på golvet, på kanten och överallt??

      Vi gjorde aldrig om misstaget igen om det inte var en riktig kund med barn.

        Okej jag lever med IBS och har köpt väldigt mycket på olika caféer bara för att få en legitim anledning till att använda toaletten men om det där nu skulle hända att det kommer på golvet eller stolen så försöker man väl ändå torka upp och städa efter sig eller??

      Tokyo! ? Var där med mitt ex för några år sen. Underbar stad om man inte blir akut bajsnödig alltså!

      När jag var 10-11 år så ville jag ut och gå med grannens hund. Ringde på klockan flera gånger men hon kom inte till dörren och jag blev så frustrerad. Visste nämligen att hon var inne! Ringklockan var väl förmodligen sönder. Hur som helst så blev jag så arg att jag tänkte att jag skulle prutta utanför hennes dörr som hämnd. Tyvärr kom det något annat också ? Fick skamset traska hem.

        Men typ varje konbini har ju toa, toppen ju!

      Långflygning till Hong Kong, gick in på toaletten efter en söt äldre dam bara för att inse att hon 1) inte hade spolat och 2) tömt hela sin mage, fick se ALLT. Skenet kan bedra..

      Reste i sydöstasien med min kille, vi hade vart ett par i cirka 6 månader (långdistans i 4 månader precis innan resan). Gick från hotellet på morgonen och var ute hela dagen, kände ganska snabbt att jag behövde gå på toa men vi var på något gammalt tempelområde med massa turister och toaletterna hade långa köer… Ville inte riktigt att någon skulle vänta aslänge på min toa och sen gå in direkt efter (var ung och skämdes). Vi gick lite till, där fanns två toaletter. Man kunde inte låsa men det var bara oss, så jag gick in. Direkt när jag satt mig kommer en grupp äldre kvinnor och ska på toa, så jag kissar bara också går vi vidare… Faan… Aja, hela dagen har gått också kommer vi upp till hotellrummet. Jag säger att min kille kan gå på toa först, han duschar och tar aslång tid!!!! Jag får panik, skiter i byxorna typ 30 sekunder innan han kommer ut, slinker tyst in på toan och gömmer trosorna i soptunnan (som tur är har den lock). Tar en dusch… Nästa morgon ska vi dra och han tycker toan luktar lite dåligt… Han vet fortfarande ingenting haha.

    Man kan börja ensamträna såfort man får hem valpen men bra tänka på att anpassa nivån till aka ”nyfödd bebis.” Men som många skriver, hämta posten, släng soporna, begränsa utrymmen, stäng toadörren. Såna vardagsgrejer kan man börja med en gång och det är också ensamträning. Ett tips är att passa på när valpen är trött och nyrastad och vill sova ändå. Sen kan man tänka på att vissa raser har det lite svårare än andra och inte bli ledsen eller jämföra för mycket, det där med toadörren kan vara nog så svårt för en liten vovve som vill vakta.

    Men alltså hur mycket pengar har familjen M. Höglin egentligen?! Lika häpen efter varje vlogg haha. Det köps pryl på pryl på pryl. Himla drömliv måste jag säga!?

      Det är mycket troligt att banken äger dessa prylar

        Varför?
        Sticker det i ögonen att någon har pengar och kan leva livet och köpa prylar. Det är ju inte direkt osannolikt.

      Åh, jag älskar Mimi, mysigast på Youtube! Det verkar gå bra för henne, hennes sambo jobbar ju med henne, eller han verkar iaf inte vara anställd någonstans just nu, eller jobba med sitt egna företag. Hon pratar sällan om sin salong i Stockholm, hon körde ju igång ett helt koncept där med hjälp av Ditte Svanfeldt.

      Obs endast positiv bemärkelse 🙂 Mysigaste kanalen!

    Hur skriver hon?? ?

      Hon tränade hunden ensam, hade alltså ingen hjälp ?? nej men det är ju oroande att unga matas varje dag med dålig svenska på sociala medier för att så många influencers särskriver. En annan läste ju tidningar och böcker som ändå någon som kunde grammatisk svenska hade publicerat…

    Nån mer än jag som fortfarande bryr mig om Erica Lindberg…? Både hon och Patrik söker lägenheter trots att de nyss köpt hus. Hon är otroligt kryptisk och har taggarna utåt i sina inlägg.

      Har hon nånsin inte taggarna utåt?

      Är också nyfiken. Han verkar ha tagit bort bilder och följer inte längre henne på IG så något verkar ha hänt tyvärr. Tråkigt för dem. Hoppades att de kanske letade till någon anhörig eller så men att döma av hennes sura kommentarer så är det väl till honom eller henne…

    Jag tycker det handlar om valpen som individ. Efter ett par veckor brukar man kunna gå ut med soporna och vara borta två minuter, och så utöka. Men har man en valp som har bott hos en i sex dagar och som skäller och stressar – ja då tycker jag att den visar att det är för tidigt. Då räcker det att gå på toa med stängd dörr. Tänk på att valpen bott hela sitt liv tätt intill sina syskon/sin mamma, det är en jättestor omställning att flytta hem till en familj. Vissa raser har svårare än andra att skiljas för en stund.

    Vår nuvarande hund var en rätt trygg hund redan från början, men vi gjorde allt i väldigt lugn takt ändå vilket jag tror bidragit till att han fortsatt vara en trygg typ. Han har, sedan han passerat valpstadiet, aldrig haft problem att vara själv, men är givetvis inte själv hemma alltför länge utan går på dagis när vi jobbar. Tror som sagt att man får titta på individen och hur den verkar må.

    Jag hade en annan hund som trots mycket träning aldrig riktigt vande sig vid att vara själv, även om jag även där började efter ett par veckor och tog små, små steg framåt. Hon var överlag alltid mer stressad och uppe i varv än sin brorsa som vi också kände. Vi höll på och tävlade i bl.a spår (som tröttar ut hunden) men ändå var hon alltid på ”alerten”.

    Men generellt finns ingen anledning att jäkta, tycker jag. Hundar är flockdjur och ska enligt mig alltid ha möjlighet att t,ex, sova tillsammans med sin flock (familj) på natten.

      Nää, det är verkligen lustigt hur det skiljer sig mellan olika hundar. Min förra stod alltid och krafsade på badrumsdörren medan min nuvarande inte ens reser sig upp och hälsar när jag kommer hem ?

    Jooo, jag håller med dig, särskrivningar får det att krypa i kroppen…

    ensamträna en valp efter sex dagar? Så otroligt hjärtlöst! Och idiotiskt.

      Beror väl på hur man gör det – att hunden är på ena sidan gallret och jag sitter i soffan väl synlig på andra sidan gallret är ju ett jättebra förstasteg även för små valpar (jajemän, 6 dagars också). Skäll och gnäll? Jag är precis bredvid, valp har fått äta, rastas och har tillgång till bädd och vatten. Klarar sig utmärkt där inne, gnället till trots. Lugn och lägger sig ner? Kanon, ensamträning klar – välkommen ut! Ibland tar det fem minuter, ibland 20. Sen utökar man. Nästa steg är att vara i ett annat rum där hon inte ser mig men hör mig. Utöka. Nästa steg att lämna bostaden. Utöka. Vips har du en liten hund som från början fattar att ensamhet är nåt man kan sova sig förbi. Och tillslut är man i ett ålder och stadie där hunden klarar dom där max 4-5h utan problem.

      Det är vare sig hjärtlöst eller idiotiskt utan nåt du tar ansvar för att träna så att hunden inte ska må dåligt under resten av livet. Sen såklart ska man ensamträna på ett klokt sätt och det förutsätter vi att Jossan gör. Men det är verkligen inte ”snällt” att inte ensamträna sin valp öht.

        Uppenbarligen gör hon ju inte det eftersom hon lämnar valpen ensam i lägenheten och inte bara i ett annat rum, så länge att hon har på facetime OCH den hinner börja yla under tiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.