Öppet Spår

Det här är alltså ett inlägg där det är fritt fram att kommentera om vad du vill, när du vill, hur du vill, på vilket sätt du vill.
Dock undanber jag mig politiska diskussioner, tack!
OT är mer än välkommet och det finns inga rätt eller fel.
Är du ensam hemma? Sjuk? Uttråkad? Vad som helst, du är VÄLKOMMEN hit för att snicksnacka om vad som helst!

Givetvis gäller samma regler som vanligt och om man inte sköter sig kan man bli satt på moderering – men det är sen gammalt och ni sköter ju er så go nuts… ?

Ps! Tjafsa mindre!

453 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Längtar till när Merkurius retrograd ”slutar” och alla dumstrutar som tror på astrologi slutar förhoppningsvis skylla på konsekvenserna av sina handlingar på något annat än en själv. Så jäkla pinsamt när folk postar grejer som ”omg mitt horoskop sa att jag skulle få ett meddelande från någon jag är hemligt förälskad i och det fick jag också!!?”. Tror ni på riktigt att horoskopen ni läser gäller för drygt en tolftedel av världen? Det fattiga gatubarnet som är en kräfta kommer att uppleva stora framgångar på jobbet. Den torterade krigsfången som är jungfru kan se fram emot en vecka med god hälsa. Den dödssjuka patienten som är skorpion kommer att få en oväntad komplimang. Snälla säg inte att vi i västvärlden är SÅ dumma som har sån obegränsad tillgång till kunskap ?!

      Men låt dem. Folk tycker ju att det är kul. Det är ett ganska oskyldigt nöje tycker jag personligen.

        Nja jag tycker mest det är oroväckande, det finns ju folk som på riktigt tar beslut baserat på astrologi. Indikerar också ett stort problem vi har i västvärlden där vi är så otroligt egocentriska, tar för givet våra privilegier, och på riktigt tror att stjärnorna i himlen endast påverkar oss (för det är väl ingen som förväntar sig att Elle’s horoskop är applicerbara på barn som svälter ihjäl i u-länderna)

          Varför bryr du dig vad andra baserar sina beslut i livet på? Du kanske ska lägga energin på något som ger dig lite mer? Herregud med all främlingsfientlighet, allt våld, kriminalitet m m. så är astrologi ett ledigt litet problem på jorden.

          Jag är inte into astrologi men det är väldigt stor skillnad på skit-horoskopen du läser i elle och på att läsa och tolka din egen astrokarta. Den är mycket mer individuell.

          Sen kan du applicera dina åsikter om detta på allt spirituellt – inkl religioner. Folk tar beslut efter vad en 2000år gammal bok säger och det är också oroväckande isf.

        Skalman håller inte med dig
        https://imageupload.io/i/HX8MSqoqUt

      Fan va tråkig start på ett öppet spår..

      Horoskop kan faktiskt stämma och om du läser på om ditt stjärntecken kommer du märka att mycket stämmer överens.

        Flera stjärntecken stämmer överens med mig faktiskt, dagligen också.

        Är du seriös? ??

          Aboo vad du är skön

      Är så trött på allt ska avmystifieras här i Sverige. Allt ska vara faktabaserat och vetenskapligt och fan för de som är troende och spirituella!

        Det är väl skitbra? Bra land!

          Verkligen ”skitbra” att inte tro på någonting. Har du sett Sveriges självmordsstatistik?

            Tror dock inte det är sant att svenskar inte tror på något. Horoskop, tarotkort, kristaller osv- många är troende utanför kristendomen och islam och judendomen (osv).

            Hahaha ”tror inte på hokus pokus-tar livet av sig”. ?

              Att inte tro på något större kan absolut ge känslan av att livet är meningslöst. Och meningslöshet kan leda till självmord ja.

                Långsökt ändå.. Och vi snackar astrologi här… Tror knappast det räddar några liv.

                  Långsökt? ? människor har i alla tider bett till Gud/något större vid svåra situationer. Många som ägnar sig åt andlighet och spiritualitet för att hitta sig själv och något att tro på. Självklart mår man bättre om man kan finna mening.

                  Nja, kommentaren som du svarade på handlade om tro och spiritualitet.

                    Mening med livet har de flesta ändå utan att tro på massa påhittade grejer.

                      Allt är påhittat.

                  De flesta har sina spirituella uppvaknanden när man går igenom något jobbigt. Jag tror på astrologi, häxeri, law of attraction, reinkarnation osv. Jag hade nog ärligt inte varit här idag om det inte va för min tro. Den hjälper mig otroligt mycket i mina mörkaste tider

        Men precis. Människor behöver lite ickelogik också. I Sverige ska allt vara vetenskap och noll känsla eller mystik eller tro.

          Lol ni anti-vaxxers är så roliga.

          Håller med dig Anonym ! Svenskar tror på all ”vetenskaplig fakta” och media döljer sjukt mkt. Men nu när vissa biverkningar börjar spridas som mens rubbningsr och hjärtproblem så kan de inte dölja det längre. Skicksr det ut fake artiklar som ”jag Oskar 34 år tog sprutan, fick blodpropp men hellre det än c000vid” så tänker 3fternamn svensken att ”oj, ja men det gick ju bra för Oskar i tidningen jag tar den dör sprutan som inte är forskad på och långtidsbiverkningarna är totalt okända!” …. eller är dom det? Myndigheter tycker att jorden är överbefolkad, kvinnor får lägligt nog mensrubbningar av just denna spruta. Snart kommer barnafödandet minska. Och den här sprutan kommer ha en hel del med det att göra. Håna oss nu men kom inte och gråt sedan. Sanningen kommer alltid fram. Och folk är totalt blåsa som gått på covid bluffen.

            ”så kan de inte dölja det längre”

            Är det därför som media rapporterar om biverkningar som hjärtklappning och blodproppar, för att dom försökt dölja det så länge?

              De sa ju vaccinen var så säkra och biverkningarna inte fanns.
              Och nu ska de som är fullvaccinerade inte behövs testa sig = covid kommer ”gå ned” = de kmr säga att sprutorna funkar = ovaccinerade kommer få skulden för fortsatt smittspridning. Trots att de gick ut med att 7 av 10 som dött MED covid varit fullvaccinerade…

              Men som du säger, jag förstår och accepterar att folk tar sprutan. Alla bestämmer över sina kroppar. Men tycker också att vi som väljer bort spruta ska bli accepterade. Vi är inga smittbärare och vi ska få ha samma rättigheter och frihet som vaccinerade. Jag hade covid höggravid och det var inte värre än en förkylning med jobbig ihållande bihåleinflammation som vägrade ge med sig. Min man drabbades ’värre’ med lindrig influensa, smak och lukt bortfall samt öroninflammation i slutet. Jag var sjuk ca 1 vecka han ca 3.

                Ingen har sagt att det inte finns biverkningar… Jeez…

            21.26… du är så sorgligt opåläst. Men det har ni gemensamt ni som är ”skeptiska” till detta vaccin.

              Anonym 21.26 här. Sorligt opåläst? För jag läst, lyssnat och sett folk bli sjuka av vaccinet? Där bland en nära anhörig. Nej, jag litar inte på ”vetenskapen” som tvingar i oss detta vaccin.

                Vetenskapen tvingar dig inte, det vackra med vetenskapen är att även om du inte tror på den så finns den där ändå. Du behöver inte tro på gravitationen men du kommer inte flyga iväg för det.

                Vet du Anonym 21.26, jag har 3 st bekanta som har avlidit av covid-19.

          Ingen har sagt att det inte existerar genombrottsinfektioner. Däremot borde väl effekten på dödstalen och därmed de positiva effekterna för samhället i stort, och inte minst sjukvården, vara helt uppenbara. Förstår inte hur man kan välja för att blunda för något så uppenbart och samtidigt hävda att man är ovanligt bra på att tänka kritiskt?

          All respekt till er som inte vaccinerar er, man gör precis som man vill med sin kropp och det är verkligen ens eget val, inget man behöver försvara enligt mig. Men ska man kritisera folk som vaccinerar sig får man väl ändå försöka stoppa in vaccinets positiva effekter i ekvationen om de bli något som helst vettigt av resonemanget. Annars är det bara stuntsnack av alltihop.

          Har du sett hur dödsfall och sjukhusinläggningar minskat sedan vi började vaccinera, eller är det en slump?

        Men va? Är det inte bra med ett land där folk har… en hjärna?

        Man kan vara spirituell utan att tro på det en 23-åring tjej som jobbar på Veckorevyn skriver kommer att hända i mitt liv för att jag var född ett visst datum.

      Hahah. Jag och min världsfrånvända familj satt just ute i bubbelkoppen under stjärnhimlen och läste om våra stjärntecken och hur bra de stämde på oss ?. Jag tycker ändå att vi står med båda fötterna på jorden som både akademiker och egna företagare men det beror ju på vem man frågar då.

        Haha allt behöver ju liksom inte vara svart eller vitt ?

        Ja men precis? Jag tror på astrologi (dock inte horoskop i tidningar och så för det är ju bara bullshit) och jag tror också på vetenskap, blir inte direkt arg på folk som inte tror på astrologi?‍♀️ Fattar inte varför allt måste va så extremt ”logiskt” hela tiden, allt ska vara fakta, studier, statistik osv. Man får verkligen inte tro på något alls här haha

      Jag tycker att horoskop är konstigt men tycker att det är konstigare att tro på Gud/gudar ?

        Varför är det konstigare med flera gudar än en gud? Varför vore det konstigt inte ha makt över ”allt” helt ”ensam.” Jag tycker det låter konstigare med ”en” än ”flera.” Varför tror du gud eller gudar beter sig som människor föresten- de kanske inte alls har samma koncept eller behov av makt och kontroll?

          Varför skulle konceptet gud förutsätta att makt inte kan konkurreras med? Ingen aning om vad som hindrar dem från att ta varandras makt om något ens gör det- jag är inte gud. Varför (åter) förutsätta att just en ensam gud är omnipotent? På vilket vis skulle det vara mer logiskt än nåt annat tänkbart scenario?

          De kanske inte bryr sig om makt på samma sätt som du? De kanske har ett annat mål med sin existens än makt och konkurrens. Bara en tanke.

        Då betyder det väl att någon skapade gud, eller råkade gud uppstå från ingenstans? Om något måste skapas för att existeras så skapades gud med, för inte fanns gud när varken rum, tid, materia etc. existerade

          Aja, vi har alla olika synsätt. Jag personligen förstår inte hur man kan säga att skaparen inte har en skapare men allt annat har en skapare??‍♀️

        Jag tycker folk som gillar katter är konstiga. Men inte f*n blir jag irriterad för det.

        Finns egentligen ingen religion där det finns flera gudar. Inom hinduism t.ex så är gudarna aspekter av en creator. En stor skapande gud. Men den guden är för abstrakt för att närma oss så han visar sig genom olika aspekter, gudar, med mer mänskliga drag som vi kan vörda. Så var säkert den fornnordiska gudavärlden också en gång. Dessa polyteistiska religioner är alltså en och flera gudar på samma gång.

          Vill någon förklara vad Gud är så konkret det går för mig? Jag har aldrig varit religiös och lärde mig inte mer om religion än vad man tvingas göra i skolan. Har alltid förundrats över hur man kan tro på Gud.. fram tills jag insåg att jag trott att alla som tror på Gud inte alls tror att han är ett övernaturligt väsen som lyssnar på allt och alla hela tiden. Utan jag insåg med mina reflektioner att man kanske menar att avgud bara är ett större samvete än vårt i ett större sammanhang? Men sen så pratade jag med en religiös som tror ordagrant på bibeln och då kändes det inte som att min teori stämde. Vad är Gud för någon som tror på bibeln? Vad menar man när man pratat med Gud? Ahh allt är så abstrakt

            Jag har gått från ateist till att bli spirituell så jag kan förstå dem som bara öh ”hitte på gubbe” eftersom man tolkar allt för bokstavligt. För mig är gud inte en person eller en makt. Den finns överallt kring oss och vi är en del av den. Jag bodde i ett utomeuropeiskt land där man är mycket närmare ”jorden” och lyssnade mycket på buddhistisk filosofi där det öppnade upp mig för en annan insikt. Nu är jag förvisso kristen men mycket liknande filosofi återfinns i flera religioner och det behöver inte nödvändigtvis vara så att historierna är sanna utan det var ett för dåtiden enklaste sätt att förklara ett budskap för folket. Tror att de flesta religioner talar om samma fenomen av ordet gud men alla har sin egen tolkning och approach. Vi människor behöver gud och en större mening. Annars kan vi lika gärna döda varandra på gatorna om man inte är ”rädd” för hur man kommer bli dömd efter döden. På samma sätt som extremislamister dödar för att de tror att paradiset och 100 oskulder väntar på dem efter döden. Vi i väst saknar det spirituella och det behöver inte vara en viss religion. Nu talar jag inte om astronomi men något som ger livet en mening och en anledning att göra goda saker. Det är inte ett måste att vara religös men nog tycker jag att folk borde öppna upp för mer spiritualitet.

              Det är inte ”I väst” som det spirituella saknas, det är väldigt närvarande i södra Europa till exempel.

              Tack för svaret! Men omg (hehe) det är precis denna insikt jag menar att jag kom till. Precis som jag skrev i ett svar nedan innan jag läste ditt svar så menar jag att jag började förstå att bibeln ex kanske är slutsatser som filosofer dragit utifrån sina egna och andras livshistorier. För när man tolkar bibeln så har jag insett att det liksom verkligen är ett budskap som man kan relatera till i livet. Inte någon historia om hokus pokus utan något att relatera till. Men det är så långt jag kan köpa religion också för det var detta jag insåg att en troende som jag pratade med inte höll med om.. utan han hade en mer bokstavlig inställning och menar att allt är sant. Han har växt upp med religion också. Därför tänkte jag att det sprack för mig. Men det är väl upp till var och en hur man tolkar religion och helig skrift tydligen så ah 🙂

              Jag håller med om att vi saknar det spirituella i väst, men jag skulle aldrig kunna bli rädd för Gud eller vad som händer efter döden i vuxen ålder känner jag. Det är nog helt enkelt så att många i Sverige hade gärna valt att tro på något mer övernaturligt om det var lätt att välja för alla. Det är nog inte något många bara kan välja, och sen så exponerar vi inte nya tankesätt med varandra om det. Iaf inte så man får det utbytet du fick utanför Europa. Härligt att höra iaf! Tack 🙂

        Varför måste man kunna förklara allt? För det är vad det handlar om från början. Och vad gör vi när vi inte kan förklara? Jo hittar på någon som kan skapa allt det vi inte kan förklara.
        Dessutom vi har skönt till rätt länge hur planeter och stjärnor bildas.

          Därför att jag kan tyvärr inte tro på något utan en någorlunda förklaring. Jag köper att tro är tro och att man inte behöver kunna förklara precis allt, men man måste kunna förklara vad man tror på åtminstone? Annars tror man inte, man bara säger att man gör det men man har egentligen inte tänkt till. Det är iaf helt omöjligt för mig att hävda att jag tror, ägna tid, tanke och känslor åt något som bara är blaha ..

          Men du kanske menade generellt nu och inte riktat till mig. I så fall håller jag med haha, jag har också tänkt att religion skapades enbart för att förklara och ge hopp till människor. Bibeln är skriven med mycket intressanta metaforer av filosofer som har förstått vad livet handlar om osv,. (Min enda förklaring). Jag personligen saknar ingen tro men är ändå nyfiken på vad andra tror på och hur. Just för att det är så långt ifrån från mig att tro öht

    Är så trött på influensers.

      Jag med. Ger hela den industrin max 2 år.
      Varken intressant eller hållbart.

      Varför läser du då en blogg om influncers?

        Är inte samma anonym men jag läser bara öppet spår ?

        Öppet spår handlar ju iof inte just så mkt om influencers…

        Öppet spår handlar rätt lite om influencers

          Det är ändå ironiskt att sitta på en blogg som handlar om influencers (som man sökt sig till själv) och mässa om att man hatar influencers. Öppet spår eller ej..

    Hej! Ni som kört upp det senaste året och bokat tid privat – hur har ni lyckats få en tid snabbt?
    Jag har kört upp två gånger och kuggat, senast var i somras, och har sen dess gått in på trafikverket varannan dag och kollat om det dykt några avbokningar, men tyvärr inte.

    Sista dagen för mig att köra upp är den 29 november och efter det måste jag göra om teoriprovet. Nu kollar jag varje morgon men utan lycka, och vänder mig därför till er nu.
    Har ni några tips?? Har någon varit i samma sits? När brukar nya tider dyka upp egentligen?

    Ha en fin kväll!

      En del bilskolor har att man kan ha en mindre genomgång om det som ska hända på uppkörningen innan uppkörningen samt att man kan hyra deras bil att köra upp i.
      Jag kommer att ha ett par lektioner på en bilskola och ha en genomgång samt hyra deras bil.

      Då får jag en bil jag vet hur man kör samt att jag redan innan vet vad jag bör tänka på.

        Men om man är mogen för att köra upp, så borde man nog kunna köra vilken bil som helst.

          Att köra upp är stressigt för många och jag vill vera vart allt är. Säger läraren kör vänster så är det bra om jag vet vilken knapp/spak/ ratt jag ska röra. Jag kör privat och när jag gjorde halkbanan så var det nya elbilar vi fick köra i.

          Jag kunde inte höra om bilen var på och kände mig stressad då jag inte äger en elbil eller har kört en innan. Jag vill inte sitta hur länge som helst för att lära mig vart allt är. Ingen bil är den andra lik och köper jag en ny bil så har jag tid på mig att lära hur den funkar.

          Kör flera olika bilar privat och det tar en stund innan jag kommer ihåg hur just den bilen funkar.

          När man kör upp så har man inte samma tid på sig.

            Om han säger ”sväng vänster” så vrider du ratten åt vänster. Oavsett bil.

      Har du kuggat två gånger och vill boka en tredje utan att ta ett nytt teoriprov så tänker du kanske med ekonomin mer än med säkerheten. Klarade du teoriprovet första gången SKA du klara det andra gången. Du kanske behöver ett nytt teoriprov, om du kuggat två gånger har du ju faktiskt brutit mot någon eller några trafikregler som du ska veta efter ett klarat teoriprov.

      Vet att det inte var vad du frågade efter, men tycker du bör höra detta för folk är idioter i trafiken och jag önskar att lite fler fick göra ett nytt teoriprov…

      Gå via körskola, förklara att du kört mycket och boka några lektioner. De brukar ha fler tider för uppkörning som dem kan boka

      Gå in flera gånger per dag, som jag förstod det på min körskola går de tider som folk avbokar supersnabbt. Så gör det till rutin att kolla ofta

      Alt gå via körskola, de är vana att fiska efter tider

      Nu var det några år sen, men var lika fullt överallt när jag skulle köra upp. Jag uppdaterade sidan flera gånger per dag och tillslut dök det upp en tid. Så kolla flera gånger per dag!

      Övningskörde privat. Körde upp i Uppsala. Bokade 3 uppkörningar på 1 vecka. (Och JA jag kan köra bil, problemet är att jag fick dubbla uppkörningslärare dom två första gångerna så det var stelt och det stressade mig, samt de kugga mig på egentligen små saker. Bland annat snett i parkeringsruta trotts alla fyra hjul i rutan. Tredje gången fick jag en avslappnad så jag själv slappnade av och då gick allt bra.)

      Men! Jag körde upp automat pga fanns flest tider då ? sen låste jag upp till manuellt i egen manuell bil genom att bara boka en uppkörningstid på valfritt ställe. Hehe.

        Jag körde upp för 1.5 år sen ??

        Det där med VEM man kör upp med stämmer verkligen. Får man en bitterfi** så är det kört från stunden man sätter sig i bilen. Trodde alla överdrev innan jag själv tog körkortet men de kan verkligen vara så hemska som alla beskriver.

        Jag körde upp i Uppsala och hade också dubbla uppkörningslärare och jag tog det på första. Du kanske faktiskt behövde öva lite mer och inte skylla på yttre omständigheter? För om du inte kan köra bara för att de är två, hur ska du klara dig i andra stressade trafiksituationer?

      Åh , jag har uppkörning om en vecka och måste klara den för annars behöver teoriprovet göras om .. ångest . MEN vet att det är lättare att få tider på körskola för uppkörning, plus att dom verkligen tipsar och stöttar en.

      Det kanske är värt att överväga att åka lite längre för en uppkörning? Förutsatt att det finns tider i mindre orter/städer.

      Jag fick boka en passtid en timma iväg med tåg enkel resa, om jag inte ville vänta två månader på en ledig tid. En morgon när jag vaknade av stress och ångest för det var så mycket som skulle fixas på kort tid så gick jag in på polisens hemsida och fick tag på en avbokad tid på mitt lokala passkontor till slut, så mitt tips är att kolla avbokningar tidigt på morgonen, klockan var typ 05 då.

      Lycka till!

    Jag behöver lite råd. Jag har ett jobb jag verkligen gillar. Vi har haft lite personalomsättning och när ytterligare en sade upp sig så sökte jag lite andra jobb i frustration, varav ett verkligen var en spännande tjänst. Efter ett tag så blir jag kallad till en intervju på den här spännande tjänsten. Det känns inte som att intervjun går jättebra så jag tänker inte mer på det. Strax därefter får jag veta att jag blir befordrad på mitt nuvarande jobb, höjer lönen med dryga 4000kr/månad, jag får ett nytt nationellt uppdrag (jobbar i ett företag som finns över hela världen) och en del andra kul uppgifter. Sedan ringer telefonen och jag får en andra intervju på det där spännande jobbet. Jag var där och träffade dem. I samband med intervjun ville den rekryterande chefen ha referenser och idag fick jag reda på att jobbet är mitt om jag vill ha det. De erbjuder bara 2000kr mer i lön än vad jag har idag och då det är inom offentlig sektor förlorar jag en massa förmåner som de inte kan erbjuda. Det jag kan få är nya arbetsuppgifter och för mig personligen spännande uppgifter. Jag vet inte vad jag ska göra! Jag trivs ju så bra där jag är men samtidigt hade det ju varit kul med de utvecklingsmöjligheter som det nya jobbet erbjuder, samtidigt som min befordran också innebär utveckling. Vad ska jag göra?! Min magkänsla säger absolut ingenting..

      Är det provanställning på det nya? Är det olika lång resväg?

        Ingen provanställning (hade aldrig accepterat det) och snarlik resväg…

      Jadu. Offentlig sektor, gillar du trygghet men halvkassa karriärmöjligheter så acceptera.
      Personligen jobbar jag ibland mot offentlig sektor och skulle aldrig i livet ta anställning där. Så stelt, tungrott och verkligen…ja, statligt.

        Jag jobbar själv mot offentlig sektor idag så jag vet precis vad du menar ? men den privata sektorn försvinner ju inte heller om man vill testa på?

          Nej, men de fiesta jag känner som börjat jobba för mamma staten vågar inte lämna sedan… bra pension och säker anställning gör att man stannar i mamma statens tråkiga famn!

            ? jag har jobbat kommunalt innan också och hade inga problem att lämna då i alla fall. Men det kan ju såklart ändras!

        Jag jobbar på myndighet och jag älskar det ? Tryggt, bra betalt, bra förmåner, lagom arbetsbelastning, får möjlighet att ingå i olika typer av projekt och jag känner att jag utvecklas av alla kompetenta människor omkring mig. Dessutom ett plus att känna att jobba med något viktigt som berör många i samhället, är nöjd med att inte ha ett jobb som går ut på att kränga onödiga grejer, typ (för mig personligen då) ?

          Tack för input! Tyvärr var det väldigt dåliga förmåner här jämfört med vad jag är van vid ?

            Förstår. Då kanske det är dumt att byta ?

      Jag hade stannat på min nuvarande arbetsplats. Dels tycker jag det är rätt stressigt och dränerande att byta jobb. Dels så kan du ju alltid känna efter, om du inte vill stanna på ditt nuvarande efter ett år så är det ju bara att söka nytt, då kommer du ha bättre utgångsläge för löneförhandling också. Men det är bara min tanke utifrån den lilla info vi fått 🙂

        Tack för input. Jag har bra arbetslivserfarenhet så jag har ett bra förhandlingsläge egentligen, men jag har ganska bra lön som det är. Då denna tjänst är helt ny inom organisationen så har de velat sätta lönen på en ”lagom” nivå för dem. Men jag lär ha bättre löneutveckling i mitt nuvarande jobb, helt klart. Har snittat 10-15% årligen och det får jag ju inte i offentlig sektor!

          Tycker du ska stanna! Om du ändå trivs okej tror jag det är värt det. Värsta som finns är att byta till ett jobb som visar sig att man inte trivs på

          Stanna! Skulle aldrig byta till offentlig sektor, de 2000 kronor du får extra lär vara där du sedan stannar i flera år. Att byta jobb är en otroligt bra möjlighet för att hoppa stort i lön och tycker inte det är värt 2000 kronor. Be din nuvarande arbetsgivare matcha!

          Jag tänkte att du kommer ha ett bättre förhandlingsläge om du stannar och får din löneökning först, sen söker nytt med den nya högre lönen 🙂

            Jag har redan fått min löneökning så det var den jag sökte på så att säga!

      Jag skulle stanna. Du får mer lön, du får utvecklas, du har bra förmåner och du vet om att du trivs.

      Att börja på en ny arbetsplats är absolut utveckling och du ökar kanske lönen på sikt, men du säger att du får sämre förmåner och du vet ju faktiskt inte hur väl du kommer trivas.

      Jag skulle inte tycka att det var värt att byta i det läget. Om du känner att du tröttnar på sitt jobb längre fram och liksom fastnar… så kommer det finnas andra jobb för dig. Och då hittar du kanske ett spännande uppdrag som också kan matcha lön och förmåner bättre ☺️

    ?RS-virus ?
    Ni som har bebis men låter syskon gå till förskolan. Hur har ni resonerat gällande RS? Jag vet inte hur jag ska förhålla mig till detta med vårt äldsta barn…

      Men lyssna bara på läkarna och rekommendationerna?! Man ska väl ha dem hemma nu?

      Vi hade syskonen hemma. Äldsta barnet hade RS och var inlagd i två veckor. Då hade vi varit försiktiga och han blev smittad av sin pappa som blev smittad på jobbet och blev ytterst lite förkyld. Så lite att det knappt ens märktes.

      Så var försiktig!

      Stanna hemma med barnen. Mvh läkare

      Jag har inte ens barn men har ändå, på många olika sätt, lyckats nås av informationen att man inte ska lämna äldre barn på föris just nu om man har en bebis hemma.

        Jo, vi överväger att hålla hemma äldsta. Bebis är 4 månader. Men jag ville ändå fråga eftersom jag inte mött någon familj med bebis där jag bor som håller sin stora hemma.. ?

          Skulle nog överväga lite beroende på hur stort ditt förskolebarn är. En treåring är ju inte så drabbad av att vara hemma utan är snarare kanske bättre med mycket tid hemma, men en femåring är ju mer drabbad av att tappa rutiner och kompisar. Då har jag ändå legat inne en vecka med mitt tredje barn med rs..

          Spelar det roll vad alla andra gör? Utgå från dig själv.

          Med inställningen om att ”ingen annan gör det” så blir vi aldrig av med nåt skit.

      Min yngsta fick RS när han var 6 månader. Stanna hemma! Önskar inte någon det. Det gick bra för honom men fan vad hemskt det var!

      Min lille bebis är 7 månader ungefär och vi har låtit storasyster gå som vanligt till förskolan. Nu har vi precis piggnat till hela familjen efter en trolig RS-infektion (har inte behövt söka vård men varit ordentligt förkylda allihop), många barn på förskolan var sjuka och fick reda på under veckan att det förekommit bekräftade fall av RS. Såhär i efterhand kanske jag hade velat att de gav en liten heads up om att många var sjuka så jag kunde valt att hålla henne hemma en period men att hålla henne hemma ända till våren pga smittorisken känns inte som en god idé för nån av oss.

        Men snälla nån, har du skaffat barn för att DU själv ska klara av att ta hand om dem? Eller för att förskolan ska göra det!? Jag är själv förskollärare och förespråkar såklart förskolan, MEN ni föräldrar måste klara av att ta hand om era barn själva också, i detta fallet under en kort period av livet när det går extremt mycket infektioner. Jag lovar dig, och alls er andra att ets barn absolut inte mår dåligt av någon/ några månader hemma mer er föräldrar, att lämna in syskon till föräldralediga nu med risk för RS är enbart för din egen bekvämlighets skull.

          Det där gör mig så provocerad också. Att föräldrar inte kan låta små barn vara hemma. Barn som mår lika bra av att vara hemma och leka. Man kan väl gå till lekparken osv

          Vad är det med dagens föräldrar som bara måste lämna ifrån sig barnen.

      Med tanke på att du frågar detta igen trots att du fick flera svar förra öppet spår om att hålla barnet hemma så verkar det som att du vill skicka iväg barnet på förskolan och hoppas få höra att någon annan tycker samma?

      Om anledningen att du vill skicka syskonet till förskolan är att du vill ha det lugnt med din nya bebis så kan jag tyvärr meddela att det lugnet du fått känna i några dagar snabbt hade blivit väldigt tråkigt när du fick sitta på en överfull akutmottagningen med ett spädbarn som knappt kan andas och snällt bara vänta på din tur.
      Finns inget som är värt att utsätta ett spädbarn och familjen för det.

        Värst är ju trots allt för nyfödda bebisar under tre månader, men visst förstår din poäng.

        Jag håller med. Kan bara fråga igen för att få ett annat ”bättre” svar. Dvs skicka ungen och njut av den nya lilla hemma i lugn och ro.

      De officiella rekommendationerna säger INTE att man ska ha friska syskon hemma. (Läs här: https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2021/oktober/intensiv-och-tidig-start-for-rs-virus/ ) Däremot vara vaksam för symtom och ha god handhygien. Med det sagt, beroende på hur liten bebis du har och kaoset som är på barnavdelningarna hade jag ändå varit försiktig och hållit syskon hemma om ni har möjlighet.

      Dum fråga egentligen, håll hemma såklart! Borde inte va något att fundera på! Absolut inte värt risken!

        Men alltså rs är väl alltid en risk eller i synnerhet under rs-säsong? Är inte rekommendationerna just för att det är fullbelagt på sjukhusen? Vilket ju självklart då är viktigt att följa rekommendationerna men att kalla det för dum fråga vet jag inte..

          Jo, det är en dum fråga, alla former av frågor om som kan va direkt livshotande för ett litet barn är dumma frågor! Jag kan lova att personen i fråga ångrat att hen ens ställt en sån fråga om bebisen skulle gå rs.,

          /sett rs på mycket nära håll

            Fast det där är ju dumheter. 90 % av alla barn har haft rs innan de är 2 år. De allra allra flesta blir alltså inte allvarligt sjuka utan får en vanlig förkylning. De flesta som har rs vet alltså inte ens att det har det.

            RS fortsätter smitta i tre veckor (!) efter att man blivit sjuk så det är ju också väldigt svårt att helt skydda sig ifrån, om man inte ska totalisolera sig från andra människor. Vilket man med detta oerhörda svartvita resonemang ska göra första 1 -2 åren med tanke på att inte bara spädbarn kan bli sjuka.

            Nej, precis som anonym säger så är orsaken att man rekommenderar at hålla storastyskon hemma nu att sjukhusen är hårt belastade, vilket beror på att de puckel efter covid.

      Min lilla tjej fick RS när hon var 1 månad och det
      är helt ärligt det värsta jag varit med om. Att se henne inte kunna äta eller andas utan hjälp var obeskrivligt tungt. Du gör som du vill men jag hoppas att du förstår vad det är du riskerar vara med om.

        Framförallt riskerar man att vara med om det men inte som du få ordentlig hjälp utan typ bli hänvisad till en städskrubb av sönder stressad personal.

        Det är liksom dåligt läge för RS nu.

      Jag ångrar SÅ att jag inte hade mina två kids hemma när tredje föddes. Hon drabbades av rs-virus 4 veckor gammal. Fick ligga inne på sjukhus över en vecka. Det värsta jag varit med om. Hon fick flertalet slemproppar som satt så illa att hon inte fick luft och blev alldeles blå. Och på detta fick hon även förkyldningsastma. Så JA ha dina kids hemma.

      Gäller rekommendationerna ifall bebisen är under 6 månader? Eller även över?

    Hårfärgen L’oreal excellance. I förpackningen finns en efterbehandling, en créme som är underbar för håret. Går denna efterbehandling att köpa på något annat sätt/i större förpackning?
    Eller finns det en likvärdig produktsortiment inte säljs tillsammans med hårfärg?

      Åh det här undrar jag också! Gillar den verkligen jättemycket!

        Jag med! Hoppas någon har ett tips 🙂

      Bästa frågan nånsin i öppet spår! Jag vill också ha den efterbehandlingen på storpack!

      Konstigt om det inte skulle finnas. Har själv undrat eftersom den är superbra.
      Har till o med hörtatt det är vanligt att folk själ dessa ur förpackningar.

        Stjäl…..

          Alla kanske inte har samvetet Mick…..

      K18 är ganska likt ändå, men inte riktigt lika krämig konsistens tyvärr! Håller med om att den där behandlingen känns grym, men det är antagligen för att den är fullproppad med silikoner…?

      Varför mailar du inte Loreal? Det är väl dom som vet?

        Gjort det. Fortfarande inte fått svar.

        Gjort det. Hittills inget svar tyvärr.

    Någon här som gjort en hysterektomi? Vill ni berätta lite, har ni mått bättre efteråt? Hur jobbigt var det att genomföra och tiden efter? Har fått till mig att behöva göra det (endemetrios och stort myom). Inga andra alternativ som skulle hjälpa för mig enligt läkare.

      Inte jag, men mamma.
      Hon gjorde hysterektomi pga myom och var nöjd efteråt och hade faktiskt inga besvär eller problem.

        Skönt att höra, tycker det är så läskigt men vill med få må bättre!

          Ah glömde säga att mamma mådde lite dåligt precis efter operationen. Hon förlorade en del blod och fick järnbrist och blev rätt svag i någon vecka.

      Önskar jag fick göra en… Orkar inte mer.

        Så jobbigt ? vad lider du av?

          Inget. Ingen diagnos alltså. Bara väldigt jobbig och smärtsam mens som påverkar hela kroppen (inte endometrios).

            Ok, då skulle jag nog se över annat innan jag opererade bort en frisk kroppsdel. Lägga om kosten, kanske viktnedgång/träna mer, fokusera mer på bra sömn. Sådana förändringar kan påverka.

              Ja men absolut för kosten har säkert med mens att göra…..ughhhhh

                Ja självklart påverkar livsstilen hormonnivåerna och därmed mensen. Unga flickor har ofta obalans i hormonerna de första åren med mens, och smärtsam mens. Av väldigt mycket stress kan mensen försvinna i flera månader. Hård träning ger samma bieffekt. Dålig eller för lite mat likaså.

                Läs på lite! Det finns många vetenskapliga studier kring detta. Går absolut att påverka mensvärk med kosten, och även andra livsstilsförändringar! Gött va? ? Är bara jobbigt att inse för den som inte orkar! Och lättare att säga att det inte går att påverka.

              Jag har ju såklart gjort det… Den är ju uppenbart inte ”frisk”…

                Om du inte har endometrios eller myom eller andra synliga problem i själva livmodern är det nog så att dina problem med mensen beror på dina hormoner, och då går du på fel front om du vill ha en hysterektomi.

                  Kanske men de säger att det är normalt att det kan bli så och går inte att göra nåt åt. Eftersom mycket av smärtan och blodet kommer från livmodern skulle det hjälpa mycket. Äggstockarna vill jag inte ta bort då man då kan få andra problem som benskörhet.

                    Om du har testat p-piller/stav/spiral och inte blivit bättre rekommenderar jag ändå att du ändrar kosten. Uteslut till exempel gluten eller dra ner på kolhydrater generellt. Många kvinnor slipper pms eller mensvärk genom att göra så.

                      Men snälla! Jag har varit hos läkare och gynekologer och säger ju att jag redan provat med kosten! Får inte använda många preventivmedel pga blodproppar i familjen, hormonspiral hjälper bara litegrann.

      Gjorde en för längesedan med titthål. Gick hem dagen efter. Inga besvär alls efteråt

      Gjorde för 1 1/2 år sedan.
      Operation med titthål, en natt på sjukhus sen hemgång. Det jobbigaste dagarna efteråt var alla gaser i magen som gjorde ont ? Men gick på Ipren/Alvedon kanske 4-5 dagar sen var jag så pass bra att jag klarade mig utan. Var extra trött i ungefär 2 veckor men sen skulle jag säga att jag var helt återställd.
      Vet inte om jag haft tur eller om de flesta haft det såhär pass enkelt som jag upplevt det.

      Kan tyvärr inte svara på om dina problem kommer bli bättre efteråt då jag gjorde pga cellförändringar. Men själva operationen skulle jag säga att du inte behöver va orolig för 🙂

        Tack för era svar, gör mig lugnare! Blir dock buksnitt för mig pga väldigt stort myom o h förstorad livmoder!

          Skulle höra med universitetssjukhus om det är någon som kan göra samma operation men med titthål. Buksnitt är något helt annat än titthål! Då ska man verkligen ha testat allt först, skulle hellre gå på tex arterieembolisering eller liknande.

      Var det en sån Johanna Toftby gjorde? ? Står om det på hennes blogg isf.

      Om du går in på endometriosen på Instagram så har en av tjejerna som skriver där gjort det pga exakt samma som du. Fråga henne!

    Tandläkare & tandhygienister när ni hånglar med någon, slickar ni då på deras tänder för att känna om de har tandsten?

      Eewwww ta borttttt

        Kommentaren eller tandstenen?

      Nej, det är inte så man märker om nån har tandsten. Men munhygien och allmän status är något jag noterar naturligtvis. Skulle inte kunna hångla med en ofräsch, trasig mun.

        Det skulle väl väldigt få göra ändå?

      Hahahha förlåt men va

      Annan fråga på ämnet tänder: vilken tandblekning är mest effektiv och prisvärd?

        Crest whitening strips

          Vart köper du dom ifrån?

      ??

      Ehm nej. Ett tränat öga ser långt innan de börjar hångla med dig om du har en ovårdad mun.

    Är så sugen på att baka något imorgon, men vet inte riktigt vad. Några tips? Inte allt för svårt.

    Det enda jag kommer på är tyg muffins, kladdkaka och sånt men skulle vilja göra något nyttigare. Lite mer matigt kanske. Något till mellanmål/fika att ha i frysen. Eller kanske någon bar..
    Lite sugen på att baka något bröd men inte sugen på det så lär inte äta det?

    Så mysigt med höst, vill att lägenheten ska fyllas med doft av nybakat och ha något gott i frysen helt enkelt?

      Bananbröd och knäckig äppelpaj???

        Bananbröd ???

        Hur äter ni bananbröd sen? Bara som en sockerkaka typ eller med något på?

        Knäckig äppelpaj lät gott! Gillar inte tillagade äpple men knäckligt lät gott ?

          Bananbröd är jättegott att äta som det är, eller bre på antingen färskost eller jordnötssmör tycker jag.

            Har flera bananer som är för övermogna för att äta för min del, så jag kör på bananbröd. Ska testa med jordnötssmör och färskost, lät väldigt gott ?

              Ida Warg har ett recept på bananbröd som jag tycker är supergott.

        Vilket recept använder ni till bananbröd?
        Trodde bananerna skulle vara tillräckligt söta men flera recept är det 2dl socker också.

      Tiramisù

        Vilket sämst förslag. Personen ville att hela lägenheten skulle fyllas med god doft. Man bakar ju inte ens tiramisu i ugnen så blir ju ingen doft där. Dessutom går den inte att frysa.

      Morotskaka!

        Och morotsbröd ?

          Hur äter man morotsbröd? Har man pålägg eller så?

          Morotskaka lät inte helt fel, längesen jag åt

            Underbara Claras morotsbröd i långpanna. Med smör och ost på är mumma!

      Minipajer?

        Det lät gott! Kan man göra minipaj i muffinsplåt tro? Eller måste man ha riktiga pajformer? 🙂

          Det tror jag säkert! Har inget recept men min mamma har gjort några med ädelost i som typ mingelmat som var helt fantastiska!

      Det finns goda matmuffins som är trevliga att ha till mellis 🙂

      Bullar och bröd!

    I podden ”ursäkta” pratas det om ett par kändisar som öppet hånglar med varandra på Oscar Zias fest, dom tog visst taxi därifrån ihop. Båda lever i varsitt förhållande så otroheten borde ju komma fram snart… vilka är detta tro?

      Sandra Beijer och Zlatan.

        Åh vad spännande! Tänk om Sandras barn är en liten Zlatan junior!
        (Skojar)

          Hahaaaa tänkte inte på det!

          Näsan ?

          Näsan ❤️?

        ???????

      Egoina och Viktor Frisk

    Johanna Toftby är ännu en influenser som säljer sina kläder , väskor, skor mm. Bloppis på restaurang i Göteborg i morgon. 20-30 fulla IKEA kassar som hon har samlat ihop sen förra bloppisen för ett och ett halvt år sén. Detta är enligt henne den sjunde gången………
    Hur sjukt är inte detta………
    Hon säger själv att hon betalat för allt,,,,,,,,, inte fått något gratis. Förra gången hade hon 500 plagg att sälja. Att ha ett överskott på 500 plagg på ett år betyder att man köper 10 per vecka…….sjukt

      Hon ljuger ju sig blå.

      Undrar hur mycket underkläder och strumpor som går åt om det är 500 plagg. Skulle aldrig köpa begagnade underkläder eller strumpot.

      Då har hon väl dessutom ett par döttrar som kan tänkas gilla en del avlagt från mamma?

    Skall baka en siffertårta till mitt barns födelsedag. Tänkte köra sockerkaksbottnar med dumlegrädde emellan och sen toppa med en annan gräddblandning, dumle, maränger och rosa chokladbitar. Funderade på om den andra gräddblandningen skall vara vit chockad och grädde men frågan är nu om detta kommer
    Bli gott? Eller blir det alldeles för sött? Ungarna kommer gilla det men vuxna som skall äta med. Mitt barn är inget fan av bär, annars hade jag gjort typ hallongrädde eller ngt ist.

      Kanske grädde + lime eller lemoncurd? Blir ju lite syrligt ?

        Gott ju.

          Men barnen kanske inte gillar det.

            Låter gott men inte så barnvänligt!

      Blanda grädde och mosad banan??.
      Funkar bra ihop med dumlen och är mums☺️

        Usch, det är så äckligt med banan i tårta!

      Balans är alltid godast så en färskostmousse tror jag skulle bli gott 🙂
      Det här receptet såg bra ut:
      https://www.koket.se/jordgubbstarta-med-farskostmousse-och-kolasas

        Färskost i bakverk är så äckligt ?

        Det brukar inte gå hem hos barn heller.

          Är du ts? Annars spelar det väl ingen roll vad du tycker är ”uuuusch, äckligt!!”…?!

    Halloweenbål! Tips på goda med alkohol? Röd färg ?

      Sangriaaaa

    Linköping!! Vad gör man där? Ska åka dit nästa helg för att fira min kille, bara bokat hotell, men har iiingen aning om vad mer vi ska hitta på ? Ge mig era bästa tips på mat, fika, aktiviteter! Både inom- och utomhus!

      Fika: Simons Bageri

      Mat: Dahlboms mat & bar, Jord

      Utflykt: Gamla Linköping, rätt roligt. Missa inte Cloettas outlet.

        Ja! Gamla Linköping! ?

      Har inte så bra koll på Linköping så hoppas du får fler tips men jag kan rekommendera glass på Bosses glassbar! ?

      Söndagsbrunch på cioccolata bistro, boka escape room på trädgårdstorget om det regnar. Gamla Linköping är mysigt med valla friluftsområde intill om det är fint väder. Fika på café berget. Beställ Margaritas på Cabo. / Lkpg born and raised.

      Jag var där i somras, åt på två superbra restauranger hey Lucy och brasseri bouquet ?

      Olearys är ett måste! ?

      Tips på bra hotell i Linköping eller Norrköping? Viktigt med bra frukostbuffé 🙂

        The Lamp i Norrköping anses vara bra. Jag som jobbat där har dock inte satt min fot där sen jag stämplade ut för sista gången pga hemsk ledning ?

    Tror Therese Lindgren slagit rekord i att påminna om sin senaste video. 7 gånger sen i söndags. Roligt att läsa hur irriterade folk blir ?

    Är väldigt nyfiken på om det verkligen hjälper, gör det så stor skillnad? Vad händer om en video inte går speciellt bra?

    Tänker att alla som vill se hennes videos har sett den redan efter första påminnelsen. Dom jag följer och verkligen vill se går jag in på för att dubbelkolla att jag inte missat någon video iaf, kan väl inte bara vara jag? Haha

      Kollar knappt på henne längre, eller hoppar i videon.
      Känns som att hon själv inte tycker det är roligt längre för tycker inte det är lika bra längre. Större chans förmodligen att det är jag som inte är intresserad av den sorten längre kanske, inne i en period där allt känns tråkigt eller något?

      Men tycker det är fint att hon är jourhem. Allt hon köper, tiden hon lägger ner.

        Tycker också det känns som att hon tappat stinget. Vilket iof inte är så konstigt när man hållit på så länge som hon. Hoppas för hennes skull att hon hittar tillbaka till där det känns kul igen ❣️

      2019 var hennes videos jäkligt bra

    Någon influencer ni saknar här på BB?

    Jag vill grotta ner mig mer i:

    – Sandra Beijer – har skrivits om en del iofs men ska bli spännande att se hur hon hanterar föräldraskapet

    – Elsa Billgren – NÄR plöjde hon hela Downton Abbey?? Har en stark misstanke om att det är på ”arbetstid”. Och så undrar jag hur mycket klänningar hon egentligen hyr ut per år (hon måste ha en assistent man aldrig läser om väl??). Och vad hyran är på Konstakademien.

    – Sofi Fahrman – kan hon stänga munnen? Vad HÄNDE egentligen med miljardärsfästmannen där det tog slut och han aldrig (!) träffar sin dotter?? Tror ni han visade sig vara nån slags bedragare eller vad? Och nu ny riking. Sveriges under radarn-lyxigaste influencer. Varför pratar vi inte mer om henne? Ska sägas att jag aldrig lyssnar på hennes podd, där kanske hon är sjukt öppenhjärtig, vad vet jag.

      Undrar också om Sofi Fahrmans baby daddy!!!

      Och så nyfiken kring Dashas alla företag…. den där Helium hon hade med maxinne björk, sedan hennes hoodies och nu senast ett företag som gör bebiskläder och vuxentishor med logor, nämndes typ en gång och aldrig igen?

        Där har jag inside info om du vill veta 🙂

      Elaine Eksvärd. Läser ibland hennes blogg och trots att jag genuint vill gilla henne upplever jag henne som konstlad. Vet att jag inte är ensam om den saken, undrar mest var det ”kommer ifrån”. Ska sägas att jag definitivt ofta tycker det om andra bloggare också (läser två bloggar regelbundet) men ingen klår Elaine. Stör mig mest på att hon vill verka så rolig. Eller så är det helt enkelt så att min bild av henne helt enkelt inte försvinner oavsett vad hon skriver.

        Om EE känner jag framförallt att hon inte håller måttet på att uttrycka sig med tanke på att hon är *retoriker*

        Gillar Elaine! Hon är smart och mänsklig.
        Inte så perfekt och pk i allt hon gör, men duktig, begåvad.

          Men det är väl det som skaver, att hennes imperfektion känns konstlad och inte genuin. Men det är nog något med kemi helt enkelt, hon når inte igenom till just mig. Följer henne och stöttar hennes arbete för barn, men mer än så, nej tack. Och jag har extremt svårt för henne, även de ggr jag mött henne irl.

      Jag är lite nyfiken på Nicci Hernestig. Hon fascinerar mig på nåt konstigt sett. Efter hennes uppbrott från sitt ex så har hon verkligen gått så all in för att spela på sitt utseende.

        Hon blir mer och mer lik Keela i stil tycker jag. Och ska bara se sexig ut.

      Jag skulle vilja läsa mer om Monas universum så mycket hon hintat om att det är nåt i görningen med hennes dotters situation (övergrepp) och hur hon (Mona) varit i kontakt med sin advokat angående om det. För övrigt undrar jag hur länge det tar innan hon är kompis (eller ”kompis”) med sin dotters hunds nya veterinär. Mona har ju vana att bli kompis väldigt snabbt med alla möjliga och omöjliga nya bekantskaper och t ex hennes advokat är numera även hennes kompis.

        Förtydligar: alltså med dotters situation menar jag övergreppen i dotterns barndom Mona skrivit om tidigare och hur Mona blev dömd för grovt förtal (+ fick betala skadestånd) när hon skrev om det hela på sin blogg. Det verkar vara nåt i görningen på den fronten.

        För dotterns skull känns det ju kanske som att det inte borde tas upp här. Tänker jag.

          Det har skrivits tidigare om Monas inlägg om saken på denna blogg. Mona har ju skrivit vitt och brett om det hela på sin blogg och dottern är ju med i Cissi Wallin & co:s kommande dokumentär och berättar själv (+ hon har varit på nån podd). Så det är inte direkt nån hemlighet eller att Mona inte skulle fått lov av dottern att skriva om saken. Så varför inte ta upp uppföljningen här?

          Dottern vill ju prata om det. Dom skulle ha en podd om det Mona o dottern.
          Tror dom är med på något vis i Cicci Wallins film. Kan ha fel men dom är ju bästa kompisar…

      Lite mer killar också! O helst inte ben mitkus o Hugo rosas som det skrivs om här alltid.. utan det finns ju så många fler på Instagram som är stora.

      Jag lyssnar på podden Trettio Plus Trevar (där Sofi är med) och där har de nämt
      Sofis ex lite. Han verkar ha varit en fruktansvärd psykopat. Vet att hon bland annat pratar om han lite i avsnitt ”218. Sofis sommarprat”.

        Han verkar ha varit väldigt kontrollerande. Hon fick dessutom inte föda på ett sjukhus utan han propsade på att hon skulle föda på byns ”sjukstuga” eller liknande.

        Vet att hon skrattat och sagt att det inte kunde varit mer fel när de i Tretti plus trevar nämnt att han var miljardär. Hon har även sagt att hon tjänade mest i det förhållandet. Haha ja jag är också nyfiken ?

        Usch vad hemskt. Ok man undrar ju var alla medier fick ”miljardär” ifrån då. Och det var ju mycket skriverier om Sofis helt störda ring, var den fejk? Den var ju så stor så den skulle vara värd en miljon kronor…

        Hatar poddar men kanske får lyssna då..

    Ibland ser jag att vissa skriver ”juste” när de beskriver en person. Ska det alltså vara schysst? Eller jag fattar ingenting. Varje gång jag ser ”juste” uttalar jag det ”just det” i mitt huvud men ser ordet där ”schysst” hade passat in. Förvirrad….

      Det kan stavas så ja ? men inte lika vanligt längre

      Originalstavning från franskan antar jag?

      Här finns lite information om ordet och stavningen?

      https://www.iklartext.se/hur-stavas-sjyst/

      Haha vad roligt att du skriver det. Min pappa stavar juste om schysst. Jättemärkligt och första gången han skrev det så frågade jag varför han sa att det var en ”just det person” haha

      Gammaldags stavning

    Svärfamiljer, hur mycket ska man tvingas umgås egentligen? Vill såklart att min man ska träffa sin familj ofta men jag pallar snart inte vara med på allt. De har stuga i fjällen och sommarställe och vi förväntas åka dit varje säsong en vecka plus att de kommer och bor hos oss och vi hos dem. Det blir så himla intensivt och de bor långt bort så vi ses inte bara över några timmar ibland annars utan det ska maxas verkligen. Är en person som uppskattar egentid, får man vara så fräck att man åker på egna utflykter för att få vara själv eller anses det jättekonstigt?

      Asså I feel you. Samma sits typ. Inte jättetrevliga tillställningar typ. Personligen tycker jag det blev bättre när man fick barn då man ju va ”tvungen” att ägna sig åt barnet pp ett annat sätt, blir ett annat fokus.
      Var extremt skönt att helt plötsligt kunna ta lååånga barnvagnspromenader själv med barnet (de ville inte gå promenader).
      Jag tycker inte det känns helt ok att göra egna aktiviteter. Men tycker typ att det känns ok om du oxh din kille går ut själva och käkar bgn kväll eller så.
      Behöver du andas på dagen kanske du kan säga att su tar en promenad för att du behöver ringa ett samtal till syster/vän/mamma. Behöver ju inte va sant om du hellre bara går ngn timme och lyssnar på podd typ.

        varför är det inte helt ok att göra egna aktiviteter?

          Jag tycker som sagt att det är fullt rimligt att göra ngt med sin partner men jag är ganska säker på att många svärfamiljer hade tolkat det som att man inte vill umgås med dem om man gick på egna utflykter typ. Det ses mer som att dra sig undan än att gå på en dejt typ. Om det nu är en lång och avslappnad relation där alla är som familj så är det kanske mindre konstigt. Men får inte känslan av det utifrån ts inlägg, kan va helt felt tolkat dock.

      Ja absolut, man måste ju inte sitta ihop. Eller låt sambon åka ensam ibland om du inte har lust.

      Äh var glad att det inte är tvärtom. Jag blir aldrig medbjuden till min svärfamilj. Inte ens den gången de skulle ut och äta middag för att fira min fästman. Jag frågade såklart om jag inte kunde få följa med, men det var tvärt nej. Och min fästman vågar såklart inte gå emot sin mamma heller så jag får snällt sitta hemma medan han är på landet, firar födelsedagar, gör utflykter osv med dem ??‍♀️ Hade helt ärligt hellre haft det som dig, och kunnat välja bort när jag själv vill istället.

        Men vad är det för sjuk familj han har? Skulle aldrig stå ut med det.

        Absolut, han är invandrad från Värmdö in till Stockholm innerstad. Det var så du menade va?

          Min man är inte svensk och hans familj bojkottar mig för att jag är utländsk (för dem alltså). De snackar illa om mig när jag är i samma rum (kallar mig ”hon” och frågar min man varför jag gör si eller så). De vet att jag förstår språket, så det är helt medvetet från deras sida.
          Jag höll god min ett tag, men nu var det många år sedan jag följde med hem till dem.

            What!?! Min man är från Mellanöstern och hans familj är fan i mig snällare än min egna familj. Jag pratar med hans ena syster varje dag. När hans mamma var här och hälsade på i tre veckor sist hade vi barnvakt, hon lagade mat och gav oss 5000kr var med orden ”du är som min egen dotter”. Jag är för övrigt svensk.

            Undantaget ett sv mina syskon som jag är jättenära så satt ett annat syskon och berättade för min man varför min pappa inte borde ha skaffat mig sist vi råkade korsa vägar. ? då det där med familj är helt enkelt något man får ta på individnivå.. alla kulturer har bra och dåliga svärfamiljer

        Skulle inte acceptera sånt. Att han inte prioriterar dig och står upp mot mamma, hur står man ut med en sån mesighet? hur ska det bli om ni får barn? Akta dig.

          Hmm det är så märkligt med människor på internet. Att ni kallar min svärfamilj för ”sjuk” och säger till mig att ”akta mig”. Vad vill ni att jag ska göra med informationen om att ni ”aldrig skulle stå ut med det”?

          Det är en familjestruktur de haft i hela deras liv, och strukturer är svåra att bryta. Vi går i terapi och jobbar på att få föräldrarna att inkludera oss ”svärbarn”. Jag står ut för att jag älskar min fästman. Jag älskar hans familj också, det är ju därför jag blir ledsen över att inte bli medbjuden. Därför hade jag hellre haft det som TS, som tycker att det är för mycket av familjen.

        Jag skulle säga tack och hej till mig familj om de behandlade min partner sådär. Fy tusan.

        sjukaste jag hört. hade det där varit min killes familj och han stack ut med dom själv ”för att jag inte var bjuden” så hade han definitivt inte varit min kille längre. man får ju stå upp för sin partner! hade det varit min familj som inte bjöd med honom, inte ens när han frågar om inbjudan, så hade jag absolut inte hängt med heller.

      Jag kommer själv från en familj som umgås på samma sätt. Nu har jag turen att både min och min systers sambo älskar att hänga med vår familj och vi har väldigt roligt ihop allihopa. Men även om vi har roligt och trevligt ihop så gör vi självklart inte ALLT ihop när vi ses en vecka i skidstugan eller på annat ställe. Alla får göra precis som dom vill och vill någon lägga sig och sova en stund så är det ingen som reagerar på det. Alla lever sina liv och det enda är att vi bor under samma tak och lagar mat osv ihop. Vill något par gå ut och äta själva en kväll är det självklart inget problem med det.

      I min sambos familj är det lite annorlunda om man säger så. De är väldigt bundna vid rutiner och sätter man på kaffebryggaren utanför schemat så är det en stor händelse. Jag uppskattar mina svärföräldrar massor men jag hade nog haft väldigt svårt att åka på semester med dem mer än ett par dagar.

      Är det så konstigt i din familj om du skulle gå ut på egen hand en stund om dagen? Har du pratat med din man om detta och vad säger han?

        Precis så är det haha. Min egen familj har ett mer avslappnat sätt och vi är väldigt självständiga medan mannens familj måste göra precis allt tillsammans. De är jättesnälla och trevliga men är inte personer jag skulle umgås med om de inte var min sambos familj. Har inte jättemycket gemensamt med dem. En grej är att de renoverar sitt sommarställe så när vi är där måste min man alltid hjälpa till med något och jag får umgås med mamman och syskonen. Blir tyvärr inte att jag njuter av min semester då.
        Kanske kan börja ta lite promenader och hoppas att ingen vill följa med hehe.

          Nej men gud, slösa inte din semester på sånt du inte vill göra!

      Det är inget konstigt alls och skulle någon ändå tycka det så är det ju deras problem. Om jag var du skulle jag helt enkelt stanna hemma om jag kände för det. Man behöver inte agera som siamesiska tvillingar bara för att man är ihop.

      Jag tycker det är heeeeelt okej att vara lite själv även om hela svärfamiljen är på plats! Om du är ärlig med att du har behov av egentid är det ju inga konstigheter? Jag blir alltid rastlös när vi är hos mina svärföräldrar så jag brukar hitta på små egna projekt ibland, vilket de är helt fine med. Jag är ärlig med dem med att det springer i mina ben och att jag vill hitta på grejer själv ibland, och då är de helt förstående. Går iväg en sväng själv på promenad, går på stan själv, lägger mig och kollar en serie själv i sovrummet, löser korsord och lyssnar på pod i ett hörn. 🙂

        Haha förlåt men ”det springer i mina ben, jag måste hitta på något”

        *sätter sig i ett hörn och lyssnar på pod/lägger sig i sängen och tittar på serie*

      Prata med din partner och förklara detta på ett respektfullt sätt så kan ni säkert komma på några strategier som du kan använda. Tex att du går ut och går, eller bokar in något eget så din partner för ”egentid” med sin familj osv. Så kan ni ha det trevligare tillsammans de timmar ni ses och du får andrum de andra timmarna.
      Det är inte ett dugg konstigt eller otrevligt att vilja vara ifred, och det är påfrestande att bo tillsammans med andra.
      Vad dina svärföräldrar tycker om det är ju strunt samma, huvudsaken är att du och din partner hittar en lösning som känns ok för båda.

      Älskar min svärfamilj och min man älskar sin. Vi umgås nästan bara med familjen. Bor i vårt strandhus sedan corona vilket innebär att de är hos oss varje ledig tid nu. Underbart. Familj är allt ☺️❤️

    Min snart 5,åring har nu plötsligt blivit extremt mammig, vad är detta?! Hennes bror får inte kramas med mig, pappan får inte natta henne, om vi är hos bekanta sitter hon endast med mig?! Helt out of the blue börjat med det här? Är det någon allmän 5-års grej eller? Hon har tidigare varit mammig men jag har varit så glad senaste 2 åren nu då hon varit ” normal” men nu plötsligt detta ??‍♀️ hjälp!

      Gå henne till mötes är mitt tips! Inte att ditt andra barn inte får krama dig för det måste han sjävklart få men mer kanske det här med att acceptera att du nattar ett tag framöver. Och det är väl inget problem att hon sitter med dig när ni är med bekanta? Är hon blyg? Om inte kanske hon är inne i en blyg/mer introvert period. Måste man vara social hela tiden? Gör inget problem av det utan gå henne till mötes. Gör henne mätt på dig. Många gör tvärtom och tycker att den andra föräldern minsann också ska kunna natta eller dylikt. Effekten blir snarare ofta den motsatta. Jag tror att hon behöver extra mycket av dig just nu. Helt normalt!

        Nej, det är ju inget problem om jag nattar, men är ju inte ens alltid hemma, oftast, men inte alltid, och då har hon också gråtit vid nattningen trots att det är pappan som då nattar.. Så han börjar ju nu bli lite smått ledsen eftersom han inte ”duger” .. försökte läsa om 5års trots och där stod inget om extra mammighet…

          Är du inte hemma så är du inte hemma. Men när ni är med varandra rent allmänt, se till att mätta henne på andra sätt. Kanske vill hon sova bredvid dig? Trots betyder ju utveckling och det finns en anledning till varför hon beter sig som hon gör. 5 år är dessutom en känslig ålder. Tänk bara på det faktum att hon numera är äldst/bland de äldsta i förskolan (antar att hon går i förskolan) och kanske får höra det/förväntas vara stor i sitt beteende. Ganska snart börjar hon skolan dessutom. Klart man behöver tanka en förälder då, det hade inte behövt vara du men det är det antagligen för att hon är tjej och du är hennes mamma. Hennes pappa får stå ut med att hon vill ha mer av dig. Förstår att det är sårande men så är det med barns utveckling. Prova som sagt att gå henne till mötes i det hon vill när du har möjlighet. Hon behöver nog få känna sig liten igen (regression).

    Jag tror inte att jag kommer få någon Baby shower när jag är gravid. Vilket inte gör så jättemycket men jag kommer känna mig så dum när alla andra får det och inte jag. Folk kommer ju tro att jag inte har några vänner. Vilket jag har, men få nära vänner som bor långt ifrån mig och som inte känner varandra. Hoppas det här med baby shower hinner dö ut innan jag blir gravid.

      Man vet ju inte hur förlossningen kommer gå förrän man tagit sig igenom den. Så är alltid lite konstigt att fira en bebis som inte sett ljuset, tänk om något går fel? Så be dina vänner styra en post-baby shower istället, eller bjud in till en själv!

      Jag förstår att du skulle kunna bli ledsen över att inte få någon. Men jag själv har många bekanta och vänner som fått barn och jag har aldrig tänkt tanken på att analysera om de fick någon baby shower eller inte. Sen är jag iof kanske ovanligt ouppmärksam, för jag reagerar inte heller på om någon bekant tex skulle glömma gratta mig på min födelsedag. Men jag tror helt ärligt inte att någon annan än du skulle reagera på det. ?

      men vem kommer veta om du inte får en babyshower? för att du inte lagt ut någon på instagram? exakt därför jag tog bort min, så oroligt tröttsamt att folk tror att hela livet händer på instagram. skulle nån fråga så kan du väl säga att du hade en men inte lagt ut något? vem frågar ens något sånt egentligen

    Tips på prisvärd hudvård? Har bla. testat The Ordinary och mycket från Paulas Choice men upplever inte att produkterna funkar alls. Det är samma problem varje gång och med många krämer. Ofta upplever jag att produkterna känns bra när jag smörjer in dem men sen när jag rör ansiktet så är det som att det absolut yttersta hudlagret nästan lossnar..? Det låter sjukare än det är, men huden korvar och rullar sig och lossnar. Det gör inte ont eller känns obehagligt, men det är irriterande när man ska sminka aig etc. Jag har inte problem med hyn i övrigt, är inte extra torr och jag använder skrubb när det behövs. Det är som att hyn inte kan ta upp produkterna. Vet någon vad detta beror på?

    Finns det nån här som har gjort ett sånt ”hemmatest” för hypotyreos som visat negativt men som sen vid riktiga tester visat sej ha hypotyreos?

      Varför göra ett hemmatest? Gå till vårdcentralen. Har du inte hypotyreos där, har du inte hypotyreos.

        Varför svara på en fråga du inte har svaret på? Herre gud vad folk har taggarna utåt här.. Tänkte att öppet spår brukar vara okej men nu kniper jag käft efter detta!

          Hjälp vad känslig. Person ställde bara en fråga.

      Gjorde ett hemmatest som visade ej hypotyreos och det stämde. Men jag skulle rekommendera att gå till läkaren eller boka via t.ex. Werlabs.

        Varför boka genom Weblabs?

          För att man får exakt de blodproven man vill ha.

            Det får du på v.c också. Allt som du ber om, om det är befogat.

              Nej, det får man inte även om det skulle vara befogat.

                Byt vc. Inga problem för mig.
                Om du säger att du tror att du har Hypotyreos så tar dom de prover som behöver tas, så klart.

            Skriver Weblab ut Levaxin också om det visar sig att du har Hypotyreos?
            Om inte så måste du ju ändå gå till V.C. eller annan läkare, och då kommer dom ju ta ett test, för dom lär ju inte bara tro på det du säger….

      enda hemmatesterna du bör göra i livet är ägglossningstest och graviditetstest, möjligtvis klamydiatest om du är ung och inte vågar gå. sök vård för allt annat.

        Klamydiatest kan man absolut göra hemma även som icke-ung. Det fungerar precis lika bra och är lika säkert som det man gör på mottagning.

        Varför så negativ till hemtester? Finns massor av pålitliga tester att göra hemma.

        Cellprov kan man också ta hemma själv nu! ?

    Hur normalt / förekommande är det att vuxna syskon knappt har någon kontakt med varandra?

    Jag har själv normala relationer till mina syskon. Ringer varandra ca 1 i månaden. Min bror träffar jag ca 3 gånger per år (han bor i ett annat land), systern oftare då hon bor 3h bort.

    Min sambo har en sån märklig förhållande till sina syskon och föräldrar. Utan en uppenbar anledningen har de typ ingen kontakt. Knappt att de ens ringer på hans födelsedag. Blev riktigt sårad nu när vårt barn fyller år och vi bjöd in till kalas med inbjudningskort och ett datum de skulle OSA till. 2 av dem hörde inte ens av sig att de inte kunde komma.

    Har bråkat så mycket med min sambo om hans familj, det är alltid en massa krångel när vi ska ses. Jag vill bara att han ska sätta ned foten och i fråga sätta dem, men han är så konflikträdd. Vi är på den nivån att jag vill att han ska säga upp kontakten med dem så vi slipper bråka i veckor innan vi ska träffa hans familj..

      Båda mina föräldrar har en sådan relation till sina syskon, stor familj på båda håll men känner knappt mina kusiner. Vet dock inte hur vanligt det är.

    Begärde ut min journal från BUP. Hade bara kontakt med dom en kort period från att jag var 10-11 år. Jag var så arg, skrek, slogs, bråkade och var allmänt utåtagerande men så läser jag
    ”Ensamt och otryggt barn” ”längtar efter lugn och ro, en fridfull plats”. Grät så mycket och ville bara åka tillbaka och ge mig själv (och min omgivning för att de stod ut med mig) en stor kram och berätta om hur livet skulle se ut om 18år.

    Men, till min fråga.
    Jag var alltså otrygg, hade dålig självkänsla, litade inte på varken mig själv eller någon annan, sökte mig enbart till vuxna och hade inga kompisar i min egen ålder endast någon få äldre. Det här började när jag var 2 år.
    Vad kan ha utlöst allt det här? För så vitt jag vet och av det jag fick läsa i journalen så har inget hänt förutom att jag fick ett syskon.
    Nu menar jag såklart inte att ni ska gissa just vad som har hänt för det är omöjligt utan teorier på vad som kan utlösa de dragen.

      Du fick ett syskon? Kanske nåt biologiskt i botten och det räckte med en liten förändring i din närmiljö för att trigga något?

      Biologiskt gissar jag förutsatt att din redogörelse är utförlig vilket den troligtvis inte är 🙂 Men fanns inga större problem i övrigt i din barndom så biologiskt betingat.

        Hur vet man om den är utförlig? Dom intervjuade mina föräldrar och även en lärare och tycker historierna dom beskriver ändå är som jag minns. Även om jag inte vet varför jag agerade på de sätten jag gjorde.

          Fattar, svårt då. Tycker ändå du ska försöka ha ett lite distanserat synsätt till vad som skrivs om dig och lita mest till vad du känner stämmer. Tycker också du ska fundera över vad du ”vill” med att hitta en orsak till ditt agerande som två eller tioåring, har det betydelse för dig idag eller har du nuvarande problem du letar svar på? Detta var ju inte mycket till hjälp såklart…men för ditt eget välbefinnandes skull så fokusera mer på vad du behöver idag än vad du behövde då. Sen misstänker jag lite att du redan har en teori du vill få bekräftad- ett tips är att hitta en duktig psykolog och prata igenom det med.

            Nja har inga problem idag, är bara väldigt rädd att föra över hur jag var till mina barn och bli som min mamma var mot mig.
            Ja, ska definitivt hitta en psykolog att prata med! Tack snälla för svar

      Hmmm ta inte allt BUP skriver för sanning.
      När min son hade problem kontaktade jag bup. En nyanställd osäker psykolog skrev en massa tok om att han hade problem i skolan, trots att jag förklarade att det var en specifik pojke som gett sig på honom, i skolan var allt i övrigt bra och skolan hade dessutom tagit tag i den utagerande pojkens situation. Ändå skulle psykologen prompt göra orosanmälan på skolan, fast jag förklarade gång på gång att i skolan var allt bra. Jag ville bara ha en psykologkontakt för min son för att prata med en utbildad person, efter ett angrepp han råkat ut för av den utagerande pojken.
      Idag står det fortfarande i journalen att han hade problem i skolan, trots att han aldrig haft problem i skolan. De förvandlade mina ord helt.

      Känner du själv igen vad de skriver? Du kan ju faktiskt bara ha råkat ut för en pantad psykolog/psykiatriker efter nåt enstaka besök. Särskilt som du skriver du bara hade kontakt med dem en kort period så var det ju väldigt mycket slutsatser de kom med på väldigt kort tid.

        Känner igen mig i mycket de skriver faktiskt. Dom hann göra en utredning för depression, trotssyndrom, ätstörningar och intellekt.
        Hade högt IQ och drag av trotssyndrom MEN det finns ju inte längre utan är mer ouppfostrat barn, typ. Tänker också att det är väl tidigt att något sånt redan visar sig i 2års åldern redan, eller? Jag vet inte …

          Har du någon diagnos idag? Om inte- kanske får man bara acceptera att du var ett litet barn som var otryggt och ensamt? Helt friktionsfri torde ju inte din barndom ha varit ändå iom att du skriver att din mor har en personlighetsstörning. Om du lider av något idag kan du ju alltid göra en utredning.

            Nej har ingen diagnos och lider inte heller av något.
            Ja, läste journalen igår så har inte riktigt landat i allt, än ..

      Min mamma är narcissist så hon behandlar oss med det klassiska ”svarta fåret och guldsonen”.
      Annars är relationen oss syskon mellan helt ok nu på senare år. Har dock superbra kontakt med min lillasyster som är 4 år yngre.

        Kan ju säkert vara bidragande, du kan ha känt dig orättvist behandlad eller sett ett syskon bli orättvist behandlad. Det finns nästan aldrig ”en” orsak utan brukar vara faktorer som samspelar.

          Tror väl snarare att om mamman är narcisst så har det påverkat negativt (mer än att få ett syskon).

        Det låter som att du har svaret där ”mamma är Narcissist”, det kan ni fördärva vilken unge som helst och ge svåra trauman. Sök stöd att bearbeta detta så att du kan hantera det framöver.

        Det här börjar jag också fundera på om min mamma är. Men det behöver ju inte utesluta det vi snackade om längre ner. Plus – mamma kanske också är autistisk/har adhd etc. Det är ärftligt. Jag vacklar mellan om min mamma är på spektrat (och därmed är extremt intolerant mot all form av kritik till exempel) eller om hon är narcissist – eller både och! Det ena måste inte utesluta det andra.

          Vad lustigt att du skriver det för det är något jag också funderat på om min mamma. För hon är exakt så som du beskriver!

      Skulle inte ta exakt allt som står i journalen på 100 % allvar. ”Ensamt och otryggt barn”, ”längtar efter lugn och ro, en fridfull plats”, det här låter som en psykolog som tolkat och dragit väldigt mycket egna slutsatser…? Eller känner du och dina nära igen dig i de här beskrivningarna fullt ut?

        Det var från en CAT-test de fick fram de orden

      Hur upplever du det idag? Förstår att många av symptomen inte är detsamma men spontant tänker jag adhd och/eller autism. Just att inte ha vänner i sin egen ålder är något de kollar på för kvinnor. Hittills har det inte funnits mycket forskning på kvinnor och adhd & autism, och många går odiagnostiserade större delen av livet om inte hela. Mycket av det du beskriver låter som ganska typiska symptom för detta, men som ofta misstas för att vara annat.

      Om det inte är ett problem för dig idag med sitt psykiska välmående så spelar det kanske inte så stor roll, men för mig (som just nu går utredning för de två diagnoserna) så utlöstes allt av att jag blev mamma när jag var 28. Är idag 30. Symptomen fanns där när jag var barn men ingen reagerade. Jag var ett klassiskt skilsmässobarn, ganska utåtagerande (”tonåring”, hette det), slogs, bråkade, var en upprorsmakare, hade få vänner/avverkade vänner i hög takt etc.

        Intressant!
        Upplever att jag tidigare haft problem att kontrollera min ilska ibland, men att det försvann totalt när jag fick mitt första barn. Har dock haft ångest i omgångar, framförallt när jag väntade min första dotter och jag var livrädd för att jag skulle bli som min mamma.

        Hur går man tillväga för att göra en utredning?

          Jag tänkte också autism när jag läste att du mesta dels drog dig till vuxna/äldre än jämnåriga i kombination med att du var trotsig/utåtagerande. Symptomen kan många gånger yttra sig strax innan 2 års ålder, men är inte symptomen tillräckligt karakteristiska kan man gå odiagnostiserad till skolåldern när kraven från samhälle/beteende ökar. Precis som någon annan nämnde så har man sett att tjejer maskerar symptomen och anpassar sig på ett annat sätt än vad killar gjort/gör. Sedan är vi människor alla olika och har olika behov. Har du inga besvär/mår dåligt/begränsningar idag så kanske du inte behöver en diagnos idag? Som sagt detta var första tanken som slog mig efter att ha läst några få korta rader.

            Hmm, intressant också. Det här var ju 18 år sedan och man kanske inte heller satte folk på spektrat som man gör idag? Speciellt inte med tjejer.
            Har inga begränsningar, har varit blyg men har tränat bort det ju äldre jag blivit. Blyg som i feg att ta kontakt, vilket lett till att jag haft få kompisar.
            Mitt enda hinder är väl att jag idag inte har några vänner förutom min syrra vilket suger stenhårt men annars har jag två barn, en man, ett hus, ett fungerande liv rent allmänt.
            Dock hade jag nog behövt prata med någon om allt, vilket jag också kommer göra! 🙂 tack snälla för svar! Och ber om utsökt för svammel haha

            Ja men dels det du beskriver, anonym, men också att kriterierna för kvinnor/flickor är annorlunda, och knappt har funnits fören nu på senare tid så många tjejer missas.

            Om det inte är ett problem för dig idag så torr jag inte du kommer beviljas en utredning. För ett få diagnos så är en av kriterierna att problematiken ska gå ut över ens liv på ett eller annat sätt; i och med att det klassas som en funktionsnedsättning så ska det också vara det, om det makes sense.

            Om du är nyfiken finns det självtest online, men för att få en riktig utredning så går en via sin vårdcentral eller liknande för ett inledande samtal, ofta görs blodprov etc. För att utesluta somatiska sjukdomar så som sköldkörtel eller liknande och även för att se så att en inte har ett missbruk eller självmedicinerar. Därefter görs en bedömning av psykolog eller läkare, med självskattning, screening osv om ifall en ska få remiss till psykiatrin. Om en får remiss så får en vänta (vårdgarantin gäller först när en blir beviljad utredning om jag förstått det hela rätt) på beslut och sedan är det djupare utredning.

            En kan även gå privat, jag tror kostnaden är på ca 20 000kr då. Jag som bor i västra götalandsregionen kan inte vända mig till en annan region för att snabba på processen om väntetiden är lång pga att min region bestämt att de inte bekostar vården i andra regioner (en produkt av att folk åkte till andra regioner för att vaccinera sig i våras). Men i andra regioner kan en nog ff det.

            Angående det där att träna bort blyghet. Det har jag också gjort. Jag är extremt utåtriktad idag men har så inte varit tidigare. Spektrumen är stora för både adhd och autism och den bild många har, som även jag hade, innan jag kom i nära kontakt med det här var väldigt snäv. När jag började läsa på blev det bara aha-känsla på aha-känsla. Saker jag inte förstått varit annorlunda kanske pga en diagnos (och på att min hjärna är annorlunda än den normativa hjärnan) utan bara känt mig konstig och udda för att jag haft/tänkt/tyckt/gjort. Jag ger känt mig missförstådd hela mitt liv. Aldrig känt att jag levt upp till någons förväntningar. Osv.

              Tack snälla för du tog dig tiden att svara! Känner igen mig mycket i det du skriver och ska läsa på mer om det.
              Gjorde även ett sånt test själv och hade enligt det inte autism men kände spontant att jag har tränat bort mycket av de dragen.

      Du skriver att din mamma är narcissist. Där har du kanske svaret.

    Om man vill marknadsföra ett nystartat företag inom upplevelsebranschen vilket tror ni är bästa sättet att nå ut på?

    Hemsida har jag förstått är bäst men sen, behövs Facebook eller är det bättre att satsa på Instagram?

    Jag är så dålig på sociala medier.

      Instagram är ett fantastiskt sätt att marknadsföra sig på men det är extremt energikrävande för att få resultat.
      Som nystartad har man ju sällan särskilt mycket tid eller pengar så Instagram är smartare att börja med när du kan anställa någon som sköter det åt dig.

      Facebook är toppen om du använder dig av facebook ads! Detta är dock rätt svårt så du får helt klart läsa på om det, eventuellt ta en mini kurs för att få bra resultat.
      Samma här är det smartast att anställa någon som gör det åt dig, men förstår som sagt att det kanske inte finns kapital till det än.

      SEO är det allra bästa sättet att marknadsföra sig på men kostar väldigt väldigt mycket och är jätte svårt. Med detta måste man helt klart skaffa sig mycket kunskap innan man ger sig på det. Eventuellt anställa någon.

      En blogg är ett jätte bra alternativ. Nej nu snackar vi inte typ blogg.se utan vi snackar en blogg som ligger på din hemsida där du enbart skriver om dina produkter, tjänster och företaget.
      Måttligt tidskrävande men går att anpassa till hur mycket tid du har och hur mycket besök du önskar få. Är dessutom helt gratis! Läs dock lite om det först för att du ska få grymma resultat, Google har allt.

      Mail lista är helt fantastiskt! Absolut den bästa marknadsföringskanalen. Det tar dock lite tid och du behöver läsa på lite innan du börjar för att det ska bli bra, men det har jag också sagt om alla alternativen hittills.
      Det är ett billigt alternativ och lätt att locka in folk till. Sätt upp en pop-up på din sida som får folk att skriva upp sig, skapa en landingpage med något som lockar folk att signa sin mail, tex en gratis guide eller rabattkod. Sprid sedan din landingpage i tex fb grupper eller liknande.
      Convertkit är en jätte bra start för detta! Dom har nästan allt du behöver till en början och är väldigt billiga!

        Tack! Roligt att du svarat så utförligt. Får nog skärmdumpa detta ??

        Blogg har jag också funderat på kopplat till hemsidan. Det finns så mycket kul man kan göra med sin hemsida och komplettera med fb och ig beroende på hur mycket tid man vill lägga.

      Tack snälla för bra råd! Har nämligen fått rådet att marknadsföra via fb och strunta i hemsida av en bekant men jag är skeptiskt och sen kom jag att tänka på Instagram också och bra att man kan nå ut till många via som du skriver microinfluencers som du skriver och nischa sig mer till en viss typ av följare.

      Intressant fråga! Fundera på var målgrupperna finns, vilka media de konsumerar?

        Ja det är sant. Jag tror att en hemsida är bäst för jag vill rikta in mig på företag snarare än enskilda personer.

    Herrejävlar vad jobbigt det är att börja tvivla på sin partner. Efter 8 år tillsammans bestämde vi oss för att skaffa barn, efter att barnet föddes har hela vår relation förändrats. Typ mestadels till det sämre. Inte så konstigt att saker förändras kanske, men samtidigt trodde jag inte att vi kunde hitta så många nya (dåliga) sidor hos varandra efter så många år tillsammans. Trodde att vi sett allt hos den andre men icket! Det känns som att föräldraskapet tagit fram det sämsta i oss. Vi tjafsar hit och dit, hittar inte riktigt tillbaka till vårt sexliv, ser helt olika på en del saker kring vårt barn osv. Samtidigt är barnet bara 14 månader och jag förstår ju att småbarnsåren är slitsamma. Jag står såklart inte ut med tanken på att ge upp relationen så lätt och därmed vara utan henne typ halva hennes uppväxt. Vill ju också hitta tillbaka till min partner och det vi hade innan barn. Vet dock inte om det går? Hjälp???

      Vi skaffade vårt första barn efter 7 år tillsammans. Småbarnsåren skojar man fan inte bort. Läste någonstans att man inte skall fatta livsomvälvande beslut när man är full eller när man har småbarn. Det stöttar jag mig på rätt ofta och fortsätter simma.

      Utöver det ber jag ibland om hjälp med barnpassning för att vara få vara med min sambo och ibland lyckas vi prioritera en kväll tillsammans efter nattning istället för ”borden/måsten”.

      Och är öppna med känslor och pratar med varandra.

      Var tillsammans med mitt ex mellan 20 och 30. Vid 27 fick vi barn och mycket förändras sjävklart då. Jag tänker också att man förändras mycket som person mellan 20 och 30, vi växte helt enkelt åt olika håll. Vi gick isär men har fortfarande en bra relation och har nu gemensam vårdnad om vår glada, nöjda nioåring. Jag har en ny kille och han har ny tjej och barn. Livet är för kort för att leva i en dålig relation. Vissa kanske tänker att vi gav upp men vi fick båda en ny chans att bli lyckliga med någon annan.

        Håller med! Jag drog i handbromsen när barnet bara var 7 månader pga blev så extremt olycklig och jag skulle inte orka mer. Insåg att vi mer växt isär i vårt föräldraskap och familjeliv. Nu 2 år senare så vet jag att jag fattade rätt beslut. Vi har en fantastisk föräldrarkontakt, ställer verkligen upp för varandra och är väldigt goda vänner. Men som partner är han inte rätt för mig och jag och vårt barn lever ett konfliktfritt liv.

      Har ni någon möjlighet att få barnvakt 1 helg eller kväll eller dag? Det är ett tips annars 🙂 hitta tillbaka till er två, prata om allt och inget. Passa på att prata om vad ni tycker är viktigt i uppfostran och hitta en medelväg.

      Gällande sexlivet så måste det vara sex? Räcker det med intimitet till att börja med? Sänk kraven på dig och din partner. Börja med att vara fysisk i vardagen, ex med kramar och pussar eller smekningar på armen eller kinden. Närhet föder närhet och brukar leda till… jag tyckte om ett avsnitt av Mammasanningar när de pratade sex och samlevnad och en lyssnare rekommenderade kodord. Typ jag vill mysa utan sex var vaniljglass och om man ändrade sig sen kunde man säga blåbärspaj och om partnern inte var sugen kunde hen svara floursocker (kommer inte ihåg deras ord exakt men någonting sånt)

      Relaterar! Småbarnsåren är verkligen tuffa. Vi har haft det ganska dålig periodvis i drygt 3 år. Den äldsta är nu 4 år och den minsta drygt 2 och sen i somras har det börjat vända. Barnen är inte lika krävande längre och vi har lärt oss att skratta åt kaoset istället för att bli arga på varandra. Det har varit riktigt jobbigt ibland och jag har funderat både en och fem gånger på om det hade varit bättre att gå skilda vägar. Men som någon annan skrev har jag också hört att man inte ska ta några sådana beslut under de första småbarnsåren, och det är jag så glad för idag! Jag håller tummarna för att det vänder för er också❤️

      Ni kommer hitta tillbaka till varandra. Småbarnsåren är jobbiga och sexlivet kan ni ta igen sen. Ett förhållande går upp och ner och kan inte alltid vara på topp.

      Det är verkligen så att småbarnsåren tar fram det värsta i en. Men står man ut är belöningen på andra sidan ett starkare förhållande, man har liksom tagit sig igenom en pärs tillsammans.
      En annan tanke: ni har varit ihop länge utan att ha barn dvs rätt inkörda i era vardagsrutiner, kanske därför extra känsliga för all stress nu.
      Trist tips när allt känns svinjobbigt men jag skulle försökt stå ut och sänka kraven på relationen, man behöver liksom inte ha en regelbundet peppigt sexliv under småbarnsåren.

      +1 som relaterar! Vi hade varit tillsammans i 8 år och var superstabila men krävande bebis, sömnbrist och bara omställningen att behöva samarbeta hela tiden höll på att knäcka oss. Innan bebis levde vi rätt ”fritt” (snackar inte öppet förhållande men vi hade båda mkt för oss, många vänner osv och levde mycket varsitt liv). Men mycket löste sig med tiden och när man fick sova lite mer så blev man trevligare mot varann. Nu kör vi barn nr 2 och det går mkt bättre den här gången!

        Tack alla fina som svarat! Jag trodde inte att så många skulle vara så peppade och förstående. SKÖNT att höra att fler känt likadant! Sen får väl tiden utvisa om vi lyckas ta oss igenom som ett par eller ej. Vi har pratat om det igår och det känns mycket bättre efter det i alla fall. Vi har både mor- och farföräldrar nära som gärna ställer upp som barnvakter, dock haft en krävande bebis som inte varit så lätt att lämna bort (svår att natta etc) men hon blir ju större och det mesta blir ju enklare med tiden. Tack för förståelse och kloka svar i alla fall ❤️

    Jag ser att vissa äter enligt sin menscykel och typ slutar med kaffe och dricker chicca toast istället, har någon här testat? Hur har det gått?

      För många är kaffe som att dricka flytande stress. Har man problem med sin mens (exempelvis oregelbunden, utebliven, pms osv) kan kaffe vara en bov. Med betoning på KAN. Vissa är mycket känsliga för stress. Jag är en av de som lade ner koffein (dvs inte bara kaffe) pga utebliven mens. Fick tillbaka den efter någon månad utan kaffe. Men har man inga problem så ser jag ingen anledning att sluta 🙂

        Det kan ju vara så att du fick tillbaka din mens efter en månad även om du fortsatt dricka kaffe.

      Vulverine? Alltså ta henne med många nypor salt. Av tio saker hon säger är nio humbug och en är bra.

        Nä women sync tror jag det hette

      Ja alltså att man typ innan mens ska äta på ett speciellt sätt och under mens på något annat sätt har inte riktigt fattat helt vad det går ut på

      Skippar kolhydrater (bröd, pasta o potatis) har mycket mindre mensvärk. Nästa steg är att ta bort kaffet

    Provanställning ✅
    Dejt med världens finaste ✅
    Börjar komma iordning i lägenheten ✅
    Älskar stället jag jobbar på just nu ✅

    Fan, livet är så jävla underbart just nu ?

      Mhm.

        Någon har det inte lika bra va? Vi kanske skulle försöka glädjas åt Nora just idag?

          Tack ❤

        Är det du som också kommenterar att typ alla tårtfyllningar någon fick tips om var äckliga?

      Yay! ??
      Blev glad av din glada kommentar ❤️

        Yay!
        Och jag av din ? Ha en fortsatt fin helg ?

      Grattis Nora.

        Tack!

      Fick lyckokänslor av av din kommentar hahah är genuint glad för din skull även fast du är en främling?

        Haha åh ❣

      Inte för att var så. Men världens finaste kan ju vara lite sämre när du lär känna honom. Som ditt ex var.

      Så ett tips är att gå sakta fram så du inte hamnar där igen.

        Inte för att vara sån, men du tror inte jag har tänkt den tanken typ en miljon gånger redan? Bara för att jag tycker han är världens finaste betyder inte det att jag kommer gifta mig med honom imorgon.

        Mitt tips är att inte ge tips som jag inte bett om.

      Hoppas jag också får känna såhär snart! Grattis?

        Jag håller verkligen tummarna för dig! ❣ och tack!

    Är det helt omöjligt att skaffa vänner på universitet som snart 30-åring?

    Jag flyttade till andra sidan landet och hann bara vara på skolan några veckor innan allt stängdes ner pga pandemin. Jag hittade några personer jag klickade med men de har tyvärr hoppat av utbildningen. Nu när universitetet har öppnat som vanligt igen märker jag hur otroligt ensam (och tydligen gammal haha) jag är. Blir liksom inte inkluderad i något socialt utanför skolan. Har gått på en del sittningar och alla är liksom trevliga men lägger ständigt kommentarer om min ”höga” ålder och undrar t ex varför jag inte skaffat barn än… Nu känns det som att jag bara måste stå ut med ensamheten tills jag tagit examen och kan flytta:(

      Va konstigt. Jag har studerat på uni med massa som var äldre än 30 och då var jag runt 21-22 (är 27 nu). Har aldrig någonsin undrat varför personen i fråga inte har barn eller tyckt att de är för ”gamla”?! Kanske är en utbildning med massa nya studenter? Har alltid haft en blandad klass och då har jag studerat på många olika program/kurser. Tycker bara det är konstigt att man anser att någon som är 30 är gammal?! ? Ok att man tyckte att man skulle bli gråhårig vid 30 när man själv var 12 men come onnn

      30 år och student här med ?
      Vissa dagar går bara ut på att försöka hålla huvudet kallt och inte bryta ihop. Sen har vi fortfarande studierna på distans, men måste göra tentor på plats. Kan heller inte bara åka hem mellan tentorna då enkel resa är 5-6 timmar….

      Det är sådär i min klass också, jag är i din ålder och känner att jag är lite mittemellan i klassen – de flesta är antingen typ 20 eller 55. Får också kommentarer om ”vaaa hade aldrig kunnat tro att du är 29, vad sjukt, är du inte sugen på barn?” osv. Började också plugga precis innan pandemi och de jag hann lära känna innan har hoppat av eller kommit efter på något sätt. Jag har inte riktigt orkat anstränga mig för att lära känna nya eftersom jag har en massa kompisar sedan gammalt i staden jag flyttade till för att plugga i, men tror att det skulle vara svårt här också tyvärr. Har ni någon praktik? De jag lärt känna i klassen nu på sistone är de studenter jag hamnat på samma ställe som under praktiken. Måste också säga att jag inte är jättesugen på att hänga med de som är 10 år yngre heller eftersom de ofta just är lite klumpiga socialt och säger såna ogenomtänkta saker som du gav exempel på…

        Ja men precis! Känns som att jag inte passar in riktigt med någon i min klass pga ålderskillnaden. Vill liksom ha någon i samma stad att kunna hänga med, och typ gå ut och dricka öl ibland. Jag känner mig ganska färdig med fest nu så att dricka 5 dagar i veckan i någon studentkorridor lockar inte alls hehe. Jag har praktik om ett år! Hoppas jag får lite mer socialt umgänge då haha

      Vilken stad är det du pluggar i? Finns det nationer eller kårverksamhet du kan engagera dig i för att hitta andra att kanske lära känna än bara de i klassen?

      Åh vad tråkigt att läsa. Jag är mitt emellan 20 och 30, och de flesta är några år yngre men det finns många äldre i klassen också. Jag hade dock turen att börja plugga 2019 innan pandemin slog till, så det gick ganska lätt att skaffa vänner på nollningen och på föreläsningarna. Jättekonstig fråga av dom du har umgåtts med förresten. Men jag skulle tipsa om att gå med i andra föreningar om det finns på universitetet, t.ex någon kör, filosofigrupp, yogagrupp eller liknande som du intresserar dig för.

    Ni som lyssnat på Torbjörns radioprogram: Vilken influencer syftar Torbjörn på med ”Hitlerbrickan”?

    Vad anser ni om Elin Kjos Instagram?
    Finns så delade åsikter .

      Jag tycker att hon är helt otrolig som har ett sådant mindset i hennes situation! Jag såg henne i Malou efter 10 och försöker själv att tänka likadant med min ångest. Jag vet att jag själv kan välja att fokusera på den eller inte, det är bara svårt att välja att inte svara när den petar mig på axeln hela tiden.

      Hon är fantastisk. Stör mig ibland på att hon verkar se ner på alla som inte lever som sådan renlevnadsmänniska som hon själv… häromdagen svarade hon på att hon aldrig någonsin skulle äta mat som serveras på sjukhuset ”med massa e-ämnen och sånt”… Eh? Alltså det är MAT. Folk svälter i världen men i Sverige är vissa för fina för en inlagd gurka.

        Fast Elin utgår ju från sig själv, hon har en cancersjukdom och måste stärka kroppen för att den ska orka med de tuffa behandlingarna hon får. Hon vill inte äta skräp för hennes liv kan hänga på hur stark hennes kropp är.
        Varför måste folk ta det som en personlig attack bara för att någon inte vill äta vad som helst?

          Alla får välja att äta som de vill om det så gäller lchf, veganskt, eller whatever men jag tycker hennes ton var överlägsen och snorkig. Som barn som gnäller loss på skolmaten – de vet inte hur jäkla privilegierade vi är här i Sverige.

            Som cancersjuk känner man sig nog inte direkt privilegierad. Tänk inte på dig själv och vad du tycker om mat.
            Elin kämpar mot en väldigt svår diagnos och en stark kropp är hennes enda chans.

            Ja man behöver ju inte göra såna ställningstaganden till allt eller klanka ner på det som erbjuds. Är väl inte konstigt om folk vill äta annan mat än den som serveras på sjukhuset, alla måltider eller en del och det är ju inga problem att göra det liksom. Vet inte vad det är för e-ämnen maten nu skulle vara proppad med men den ska ju funka för alla möjliga patienter och införskaffas/förvaras/lagas/distribueras och alla fattar väl att det leder till vissa begränsningar. Är väl jättebra att hon kan skaffa sin egen mat men det behöver ju inte vara mer med det sen.

          Tror väl också det kan vara en tröst när man har så pass dåligt prognos att klamra sig fast vid att man gör allt perfekt med mat och träning. Är ju väldigt svårt att ta in även som åskådare att det skulle kunna gå något annat än bra för henne, trist att man vet att hon har cancer som beror på någon muterad gen (och inte typ dåligt leverne).

        Ja, det är intressant att hon gnäller om den ”onyttiga” sjukhusmaten samtidigt som hon äter kött. Inte så nyttigt med kött inte.

          Bra kött är inte onyttigt. Tvärtom är det viktiga proteiner för någon som tränar mycket styrka (som Elin gör) och behöver bra blodvärden för att få fortsätta med behandlingen.

            Bra kött? Kött är ju cancerframkallande.

              Nej, kött är inte cancerframkallande. Processat kött är cancerframkallande.

                Fel. Rött kött är cancerframkallande även när det inte är processat.

                  Nej, nyare studier har visat att det inte stämmer.

                    Fel.

                      Det är tillagningsmetoden som kan göra kött hälsofarligt, friterat eller grillat till exempel. Kokt kött, i grytor och liknande, är inte cancerframkallande.

                      Fel.

        Äter vegetariskt o när jag låg inne var de billys veg pizza dom hade o erbjudabom jag inte ville äta djurlik. Men de va såklart inget fel med de o smakade gott efter ett antal dagar utan mat. Man är bortskämd i de här landet!! Vi har ”gratis” sjukvård o ändå har man mage o klaga på maten ?! De är väl de minsta problemet med svensk sjukvård!!!

          Med tanke på att vår hälsa är kopplad till det vi äter så tycker jag det är konstigt att maten på sjukhus inte är bättre

      Hmm jag kan bli lite tveksam när hon säger att ”nu tänker jag att jag inte ska få några biverkningar, och då kommer det bli så”. Och så läser hon böcker av nån som förespråkar att man kan tänka sig frisk från cancer ? Men envis är hon, det kan man ju beundra.

        Hon har obotlig lungcancer, whatever floats her boat! Hon måste ju klara att leva mentalt med en så tung diagnos, då tycker jag hon gör rätt som bara köttar på med optimism och positivt tänkande.
        Alla ska vi dö, om hon skulle göra det i unga år pga denna sjukdom så har hon iallafall inte låtit sjukdomen ta ifrån henne att leva och må bra så länge det är möjligt!

          Visst, som individ får hon tro och tänka vad hon vill. Men för någon som har ett enormt stort följarantal så tycker jag att det blir lite märkligt när man då förespråkar ”tänk dig frisk”-mentaliteten.

            Så vad ska hon förespråka? Hon tror ju inte på tankens kraft som behandling i sig, utan som mentalt förhållningssätt. Hon testar ju varenda behandling hon blir erbjuden. Att samtidigt tänka positivt är ju bara bra, det ger henne fler bra dagar istället för att ständigt noja och deppa.

            Ska hon ge upp bara för att hon har ett stort följarantal? De är väl antagligen följare just för att de blir inspirerade av hennes mindset och vill följa hennes resa. Det är liksom inte farligt att tänka positivt, det är inte som att hon predikar heroin.

              Var skrev jag att hon skulle ge upp?? Tänk om folk kunde lära sig att läsa vad som står ?

            In den här typen av situationer, när hon är dödligt sjuk och hennes följare generellt förhoppningsvis förmögna att förstå att hon bara försöker hitta ett tankesätt som håller ångesten borta, då tycket jag ändå att hennes egenintresse överväger. Visst hon kan stänga ner sina sociala medier, men vill hon ha pepp, energi och lättförtjänta pengar från sin insats så unna henne det.

            Sen verkar hon ju inte ha som primär plan att tänka sig frisk utan att testa nya typer av läkemedel.

      Jag beundrar henne.

    Jag och min sambo har varit tillsammans i snart 10 år, och bara haft sex med varandra. Nu börjar vi bli intresserade av att ha en trekant – men hur går man tillväga för att ordna med den tredje parten? Någon som har gjort detta och har tips?

    Någon som har tips hur man lyckas poppa micropopcorn i en micro som ej snurrar? Hur jag än gör så poppas bara 50-70% av innehållet i bästa fall…

      Du kan inte poppa dem i en gryta?

      Snurrar inte alla mikros? Eller är den trasig?

        Det är en modern micro som inte snurrar, ska inte snurra..

    I många år gick jag och väntade på att livet skulle börja.
    Nu väntar jag mest på att det ska ta slut. Inväntar en tillräcklig hög ålder, där det inte längre är lika sorgligt om jag försvinner.
    Isolerar mig så ingen saknar mig. Sen.
    Sen när det äntligen tar slut.

      Res iväg till solen och ät god mat? Börja rida? Skaffa katt? Testa nåt bara! Du behöver få bollen rullande åt ett annat håll, bara lite. Sen kommer mkt av sig självt.

      samma här du.

      Du är viktig och värdefull. Du gör skillnad. Kram

      Vad är det som hänt som gör att du känner så? Din kommentar berörde verkligen mig.

    Ni som har frihet i jobbet, alltså kan bestämma över er tid, jobba på distans osv. Vad jobbar ni med?

      Revisionsbyrå

      Forskare på KTH.

    Vilka sidor läser ni mer eller mindre dagligen på nätet? Behöver inspiration, kan ju inte hänga på BB 24/7 ?

    Tror att jag behöver göra slut med min sambo sen snart fem år tillbaka och jag går sönder. När vi är tillsammans känns det så himla bra men så fort vi är isär så… Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara. För två år sen hade vi en rejäl kris pga hans missbruk men han tog sig samman och har varit nykter och ren sen dess. Vi blev tvungna att flytta vilket tog hårt på mig och gör det fortfarande. Jag saknar staden vi bodde i men han kommer aldrig vilja flytta tillbaka. Vi bor på pendlingsavstånd så jag har börjat jobba där men det är inte tillräckligt. Vårt liv tillsammans är inte tillräckligt.

    Det här är mitt andra förhållande och det första som varit seriöst på riktigt. Jag är 27 och han 33. Han kommer bli helt förkrossad. Hur gör man? Han är så lycklig men det är inte jag. Någon som varit i samma sits?

      Förstår inte riktigt varför ni behöver göra slut? För du inte riktigt gillar staden ni bor i just nu? Eller är det när ni är isär att du blir osäker? Bara nyfiken ingenting drygt

        Lite dumt att skriva i affekt, får skriva ihop något tydligare till morgondagens öppna tror jag. Nej men jag mår dåligt av vårt förhållande. Jag känner mig fångad. Rent krasst borde jag gjort slut direkt när jag fick veta omfattningen av hans missbruk men jag gick in i något slags krisläge och stannade. Under hans missbruk behandlade han mig väldigt illa och jag tror inte att jag har läkt.

        Det är så otroligt invecklat så kanske dumt att ens skriva här då jag inte kan skriva exakt allt som hänt. Mår väldigt dåligt så ja, jag vet inte. Kändes skönt att faktiskt skriva det här så det är alltid något.

          Gå till en psykolog

          M, bara för att du inte gjorde slut då, betyder det inte att du måste stanna nu.
          Ditt liv bestämmer du över. Du kan inte leva med honom för hans skull. Gör det du måste göra och lycka till i ditt liv.

          Oavsett hur lycklig han är så är det din lycka som går först. Oavsett hur dåligt han mår så är det inte värt det att han mår dåligt en begränsad period mot att du ska fortsätta må dåligt i flera år bara för att ni håller ihop.

          Du har helt normala känslor. Att du tänker på och känner för honom. Och det är just det som kommer ge dig en fin och bra relation i framtiden. En där din framtida partner varken gjort dig illa i nutiden eller i dåtiden. En relation som inte är komplicerad och som du inte måste offra dig själv för.

          Du är värd mer! Och allt som inte känns bra (även om du intalar dig att det bara känns liiite dåligt) kan bli så otroligt mycket bättre. Man fattar det inte riktigt förrän man står på andra sidan av det ❣️

    Någon här som haft hepatisk klåda förut? Och vad berodde det på?
    Jag har det under fötterna och är så orolig för allt som kommer upp när man googlar ?

      Är du säker på att det är just hepatisk klåda? Om det är konstaterat hepatisk klåda så tänker jag att de under utredningen iallafall borde ha tagit blodprover etc och att du då vetat att allt var ok

        Dom har uteslutit svamp och inget syns på huden, jag är öm under höger revben, dock visar blodproverna ingenting oroväckande, crp var på 5 men långtidssänka 25.
        Väntar på ett ultraljud..
        Är jätteorolig

    Hej! Ett litet sent inlägg, men undrar om det är någon här som kan rekommendera en bra frisör i Göteborg/Partille? Uppskattar om ni känner någon som är speciellt bra på att klippa fint och rakt hår, men som inte kostar skjortan?

    Det är verkligen så att småbarnsåren tar fram det värsta i en. Men står man ut är belöningen på andra sidan ett starkare förhållande, man har liksom tagit sig igenom en pärs tillsammans.
    En annan tanke: ni har varit ihop länge utan att ha barn dvs rätt inkörda i era vardagsrutiner, kanske därför extra känsliga för all stress nu.
    Trist tips när allt känns svinjobbigt men jag skulle försökt stå ut och sänka kraven på relationen, man behöver liksom inte ha en regelbundet peppigt sexliv under småbarnsåren.

    Nån med recept på enkla goda sallader? Kämpar med att få i mig grönsaker.

      Gör en tabbouleh!

        Jaa ??

      Jättegott https://www.koket.se/kramig-italiensk-pastasallad ! ? Jag brukar ha fetaostkuber i salladen för protein.

      Jag brukar göra en på bulgur, grönkål, romansallad, rostade kikärtor, rostad sötpotatis och fetaost med en lätt vinaigrette till flera gånger i veckan (har ingen fantasi när det kommer till vardagsmat) brukar ha samma bas men byta ut grönsakerna beroende på vad jag är sugen på och vad jag har hemma ☺️

    Vad menade Katia i idol med att Fredrik hade betett sig illa och bett om ursäkt?

      Hörde att det var så att Fredrik betett sig illa. Men sen bad han om ursäkt.

        När då? Alltså i programmet? Eller vad har han gjort? Haha orimligt nyfiken

    Sofia Wistam ”pallrar” sig till stan för att köpa sin favoritlunch och blommor för att sedan åka hem till sängen och favoritserierna pga FÖRKYLD (igen). Skriver dessutom om detta på sitt Instagram med taggen #förkyld.

    Hur dum och hänsynslös kan man bli? ?

      Hon och Pernilla har verkligen visat vad de går för under pandemin. De är vidriga egoister.
      Skulle inte falla mig in att gå in på deras insta eller se ett program med nån av dom. Tänk om vi hade kunnat bojkotta alla kändisar som visade att de själva var viktigast.

    Ska göra en medicinsk abort som följd av missed abortion / tyst missfall. Är väldigt nervös inför detta. Nån som har erfarenhet från detta och kan ge lite lugnande pepp? Tips för hur man tar sig igenom det?

      jag gjorde en för 7 år sen och det var inte speciellt smärtsamt eller svårt. det var lite som en värre mensvärk, jag var kvar på sjukhuset några timmar och jag fick sen ett stolpiller för att det skulle hjälpa lite mot värken. sen fick jag åka hem och tror jag blödde i några veckor men inga konstigheter. minns att det fanns lite rester kvar som de fick skrapa sen, men det var inte heller några konstigheter. men vill tillägga att jag inte hade några känslor för barnet eller pappan vilket kanske underlättade en hel del för mig. beklagar ändå din situation och önskar dig lycka till ❤️

    Sista sprutdagen med Gonal-F och Fyremadel idag min allra första IVF. Imorgon tar jag Ovitrelle som sätter igång ägglossning och måndag är det dags för äggplock. Så nervös men hoppfull ❤️

      Lycka till.

    Vărsta misstag ni gjorde på jobbet?

      Frågade chans på en jag inte borde för att jag var sur.

        Såå intressant! ? Var du vuxen och frågade chans alltså? Hur framkallade surhet detta agerande?

          Kände mig utnyttjad & visste att svaret skulle bli ett nej. Så att fråga chans var ett sätt att sätta de på pottan/hämnas.

      Inte jag men var en typ av charkkött som jag inte visste om det var fläsk eller inte så när en kund frågade så frågade jag min manager och han sa att det var nötkött. Kollade upp det efter mitt skift och det var fläsk…

      Stängde ner ett kritiskt IT-system hos ett av Sveriges största tillverkningsföretag. Det tog mig och mina chefer hela kvällen och halva natten att återställa det. Jag jobbar kvar på företaget 10 år senare.

    Ni som lever varannan vecka liv med barn, tycker ni att det är ok att åka utomlands på er ”barnfria” vecka? Vad säger man till barnen när de kommer hem igen att man gjort? Hur förklarar man för sitt barn att man gör roliga saker när de inte är med? Tänker när man har särkullbarn men åker iväg på en semester med sin ”nya” familj.

      Sluta vara så ängslig. Man måste inte förklara sitt vuxna liv, för sitt barn. Allt är inte rättvist alltid.

      Varför kan inte alla barn följa med?

        Tänkte mer på situationen utifrån hur man ser att separerade influenser gör enligt Instagram. Men har även vänner som uttryckt sig att de behöver tid att lära känna sin nya familj. Samtidigt om de tidigare barnen också borde ingå i den nya familjen.

      Om ni åker utomlands tillsammans ibland hade jag inte brytt mig, som barn. Men om du gör som min mamma, aldrig någonsin åkte utanför kommunen och sen åker utomlands med sin nya kille, då känns det lite.

      Hade aldrig reagerat som barn om vi åkte utomlands tillsammans ibland/någon gång också. Men om familjen aldrig åkte utomlands som barn och du som förälder flera gånger gjorde det med din nya kille hade det känts. Beror såklart på ålder på barnen dock.

      Den typer av semester som man bara har rådmocj tid någon gång om året hade jag försökt ta med hela familjen på, inte bara nya barnen.

      Däremot annan sak om du vill göra något mysigt med enbart din partner.

    Ska på tinderdejt imorgon och jag är nervööööös. Brukar inte vara det men nu, shit.

    Tack för mig.?‍♂️

      Spela brädspelet Cinder så går det över. Man går på dejt med drakar och försöker få ihop det med så många som möjligt. Efter ett tag ser man tinderdejter som att dejta drakar också.

    Vad tycker ni om SanneAlexandra?

      Ingenting

      Hon verkar favorisera sin dotter.

        HAHA?VA? Hur då??
        Hon vill inte visa sin son pga integritet. Hon vill att han ska få bestämma själv någon dag. Vettigt och klokt beslut.

        Håller tyvörr med. Får hoppas det inte är så irl utan bara upplevs så på nätet

      Lägger upp för mkt bilder/stories på sin dotter. Bra att hon börjar värna om sonens integritet, men typ kompenserar det med att överexponera sin dotter. Förstår att man tycker att sina barn är det bästa som har hänt, men vissa saker räcker med att dela till nära och kära. Noga också med att visa upp ett ”perfekt” familjeliv.

        Sen att hon vill verka liksom deep och spirituell och samtidigt vara en i mängden flunsa som bara måste ”designa” överprisade kläder i förhållande till organilitet och kvalitet. Går liksom inte ihop.

    Har startat en youtube kanal med barnen. En realityserie med dockor om Moana och hennes barn. Kolla gärna! Det är barnvänligt. Sök efter ”Mahalo Mo’mo” på youtube.

    https://www.youtube.com/channel/UCHz7xovAjqwEFCcIO-hYmzg

    Över helgen är jag i staden där min killkompis bor. Ikväll hängde vi, åt middag ute och sedan bjöd han med mig på drinkar med sitt kompisgäng. Innan vi sa hejdå skämtade han med mig och typ ”kittlade” mig i midjan. Sedan gav han mig en lång kram. Jag sa ”Hör av dig imorgon om du vill ses en stund (då vi ses sällan och jag åker på söndag).” Han svarade ”Absolut.”
    Jag har fått känslor för honom och om vi ses imorgon tänker jag säga det. Jag överanalyserar allt just nu. Var denna situation typ flirt? Kan han känna mer för mig också?

      Du menar kittlingen? Åh överanalysera inte, kör på idag och hoppas du får det svar du önskar ?

      Låter absolut möjligt! Jag håller tummarna

    Läckberg ska sälja sin lähenhet på Södermalm för 40 miljoner, https://www.rc.se/bostader/obj32424_1879004561/ Väldigt dyrt för att vara på Södermalm oavsett på renovering och storleken (237 m2). Steve Angello sålde sin lägenhet på Söder för ett par år sen för under 30 miljoner (25-26 miljoner om jag minns rätt) och den var ännu större än Läckbergs lägenhet, 300 m2 om inte större, och hade tre våningar. Även Angellos lägenhet var renoverad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.