Lisa Anckarman om att för första gången inte sminka över sin vitiligo

När Lisa Anckarman fotograferade den kommande kollektionen för sitt märke, Unlock7, så valde hon att för första gången inte sminka över sin vitiligo. 
Vitiligo är en autoimmun sjukdom som visar sig genom bortfall av pigment, alltså att hud och hår får ljusare partier.
Enligt hennes Instagraminlägg så kändes det läskigt men också så stärkande.

Att få fläckar mitt i ansiktet är ingenting någon önskar – men är det något jag lärt mig i livet så är det att inte gömma undan sina brister. Livet är NU och här är JAG! ? // Lisa Ankarmann

Andra offentliga personer som också har vitiligo är Framgångspoddens grundare Alexander Pärleros, modellen Winnie Harlow, komikern Joe Rogan, basketstjärnan Rasheed Wallace och den nu avlidna Michael Jackson.

41 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Och Hanna bodelsson 🙂 men fattar inte, ser ut som hon är sminkad på bilden??

      Hon skriver ju ”sminka över” så jag antar att hon vanligtvis sminkar över med foundation t.ex, och att det är det som de inte gjort här.

        Fläckarna vid näsan och hakan har de sminkat över i alla fall.

          Och under ena ögat

      Finns en bild i hennes stories där hon är nyduschad. Där ser vitiligon annorlunda ut än reklamen, så det stämmer nog att det är smink och retusch i reklambilden. Tyckte också att reklambilden såg sminkad ut

    För mig är det märkligt att man ser detta som något att skämmas för, en brist man inte vill visa upp.

    Det är inget jag störs av alls. Tycker hon är jättevacker och det är bra att hon äntligen vågar visa. På ett sätt gör vitiligon hennes ansikte mer unikt.

      Jag håller med men förstår också att jag antagligen hade känt annorlunda om det var jag som hade dessa fläckar.

      Beror kanske på hur man blivit bemött tidigare och vilka reaktioner det väckt?
      Min man är trygg i sin vititigo men får ofta frågor om det smittar, om han har solat solarium eftersom han bla. får det kring ögonen, en man frågade om min man haft svårt att träffa tjejer pga ”det där”. Han sa öppet att han önskar att sonen sin slipper ”sånt”. Jag kan inte tala för någon eftersom jag själv inte har vitiligo men jag gissar ändå att reaktionerna från människor omkring är det som gör dig osäker.

        Japp! Hör också ofta: Smittar det där?! Eller folk som liksom studsar ett steg bak när de ser det.

          Samma med psoriasis. Alltid frågan ”smittar det” & äcklade blickar.. Det leder till osäkerhet.

        Oj det hade jag ingen aning om. Vad tråkigt att många inte är insatta i sjukdomen.

        Ännu viktigare att de som har sjukdomen med stora plattformar kan sprida information kring sjukdomen och fördomar som inte stämmer.,

      Det är lätt att säga om man inte själv har det 🙂 Jag fick det för något år sedan och har typ halva sidan ansiktet täckt samt hela bröstet. Mår psykiskt dåligt och skäms så mycket. Folk pekar och viskar om mig, vissa frågar om jag har varit med om en brandskada, i möten i professionella sammanhang märker jag att vissa kan bli helt ställda när de ser mig för första gången etc. Jag har olivfärgad hy så det syns tyvärr otroligt mycket oavsett årstid :/

      Jag har inte just detta men en annan autoimmun hudsjukdom som få känner till. Alltså alla kommentarer jag fått om det, fruktansvärt jobbigt ! Innan jag fick det var jag nästan alltid osminkad nu känner jag mig alltid bara ful osminkad

      Jag tycker det är otroligt vackert, men tror det är förjävla jobbigt med alla blickar och frågor. Om folk kunde mind their own business lite mer så hade nog fler valt att inte sminka över det

      Klart det inte är något att skämmas över!!

      Men de flesta tycker nog det är lite jobbigt att gå ut och se annorlunda ut. Även om folk tycker det är vackert och charmigt.

    Räknas Joe Rogan kanske man inte benämner som komiker längre? Han har ju världen mest lyssnade pod

      Hela han är ett skämt så det går nog bra.

    Haha fast… Här har hon ju snarare framhävt den? Och sminkat de vitiligodrabbade områdena mer vita än rosa som de ser ut att vara på story? Och jämnat till? Och sminkat bort vissa delar av vitiligon?
    Gissningsvis för att få en ”trendigare” och mer bildskön version likt Winnie Harlows. Suck.

      Och om hon nu gjort det är det väl upp till henne?

        Ja men då kanske man inte ska låtsas som att man så stolt visar upp att ”det här är jag och mina brister”. När till och med bristerna är fixade för att se rätt ut.

      Nu är det ju helst andra ljus och kameror när de tar bilderna

      This!!!!!!!!!!

    ?

    Såg att hon svarat flera att detta stora vita fält kommit på några månader. Stämmer inte med min erfarenhet av vitiligio. Jag har haft det i många år,min dotter har ärvt det från mig..

      Har du vetenskapliga belägg för att din erfarenhet av vitiligo är den enda som är rätt och riktig? För i så fall borde du ju dela med dig av din erfarenhet till resten av världen ju.

      Då har du helt fel. Skulle uppskatta om du inte spred okunskap om vitiligo 🙂

      1. Det finns en generaliserad vitiligo som är kopplat till autoimmunitet. Debuterar ofta i ganska ung ålder och progressen sker väldigt sakta. Det som kännetecknar detta är att man får symmetriska pigmentbortfall på båda sidor av kroppen.

      2. Sen finns det en annan variant, segmentell eller fokal vitiligo. Generellt brukar denna typ av vitiligo inte höra ihop med autoimmunitet. Progressen är otroligt snabb. Under 6-12 månader växer det MYCKET. Jag drabbades av ett större område än Lisa, och det växte för varje dag under 8 månader tills jag kunde börja med UVB-behandling. Kan hänga ihop med yttre omständigheter som användning av produkter eller exempelvis stress. Väldigt oklart.

      Skulle verkligen tipsa om att läsa på om hudsjukdomen ifall både du och din dotter har den (menar inte illa). 🙂

    Äsch, Hon valde ändå att sminka sig med sjuuuukt mycket smink. Hade hon varit helt osminkad hade det sett bra ut, men nu ser det bara märkligt ut.

      Så man får inte ha smink om man ser ut på er visst sätt?!

    Hon ska inte skämmas över att hon (enligt dig) ser motbjudande ut?

      Ja jag sa aldrig att du inte fick tycka så. Jag frågade för att försäkra mig om att jag förstod dig rätt.

        Nej. Frågan svarade du aldrig på.

    Fast… EN vit fläck i ansiktet är inte vitiligo.

      Hon har fler vita fläckar men sminkade över dessa. Kanske för att de inte var så bildsköna ändå.

      Hur många måste man ha?

        Minst två annars räknas det inte.

      Hon vet nog vad hon har!!

    Om det känns hemskt så håll tyst? Vad är detta för kommentar egentligen? Usch

    Har du vetenskapliga belägg för att din erfarenhet av vitiligo är den enda som är rätt och riktig? För i så fall borde du ju dela med dig av din erfarenhet till resten av världen ju.

    Alltså ”insjuknar” man verkligen sådär snabbt i vitiligo? Man behöver inte gå jättelångt bak i tiden på tex hennes youtubekanal för att se videos där hon är osminkad eller en sminkvideo där hon uttryckligen säger att hon inte använder foundation i pannan för att hon ”inte har någonting som hon vill täcka där”.

    Lisa Anackarman är för mig en så otroligt divig och uppmärksamhetssökande person att det inte skulle förvåna mig avsevärt om det här är kraftigt kryddat från hennes sida. Allt för likes, sorry not sorry.

      Japp! Jag drabbades på ett större område än Lisa på 6 månader. Började som små vita prickar som knappt märktes, under sommarmånaderna blev jag sedan brunare och då syntes de mer. Sen började de växa ihop och all of a sudden var typ halva mitt ansikte täckt ?

    Hedvig Lindahl ??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.