Happy Halloween!!!

Jag har försökt bringa lite klarhet i när man firar Halloween i Sverige och när barnen går ”bus eller godis”. 
Jag fick ungefär fem olika svar på Instagram, vilket gjorde mig 0% klokare.

Här under har jag samlar några av alla de Halloweenkostymer som svept förbi på Instagram idag.
Har du någon favorit av dessa, eller har du sett någon som varit så där extra häftig?

131 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Hugo vann halloween!

      För att han har klänning? Han har ju ansträngt sig noll.

        Vadå? Är det inte kul med en tokig kille som drar på sig klänning och har två ballonger under tröjan? Sist jag kollade (och det var på högstadiets halloweenfest 2001) så var det hysteriskt roligt. Lighten up sunshine.

        Inte ett dugg roligt, ser jätte fjantigt ut och en typ sista minuten lösning

        Tekniskt sett ja men om man tänker på vilken ansträngning det är för huggson att behöva klä ut sig till en tjej och behöva gräva långt in i hjärnan efter alla kvinnliga klyschor och stereotyper så är det nog inte så simpelt som vid första anblick. Han bjuder ju otroligt mycket på sig själv när han går ner till tjejers nivå. Tihi.

          ”Går ner till tjejers nivå”. Jag tror minsann att jag är lite trög här, kan du förtydliga lite?

            Det är väl rätt så uppenbart att killar klär ut sig till tjejer är så roliga för de kan ”bjuda på sig själva” och vara fåniga. Det är skillnad på om en man klär ut sig till sin kvinnliga idol men jag tror att det händer extremt sällan.

              Det är ju inte svaret på varför du tycker att tjejer är på en lägra nivå än en kille.
              Eller hamnade ditt svar fel?

                Det är ingen jag TYCKER utan det blir det budskapet som förmedlas när det anses vara knasigt att en kille klär ut sig till tjej. Det är där humorn ligger. Varför skulle det annars vara roligt med att en kille klär sig till tjej och inte även tvärtom? Jag är inte sexist för att jag påpekar att ett problem finns, på samma sätt som att jag inte är rasist när jag påpekar att det finns.

                  Exakt. Samma anledning till att det anses lite tufft att vara en pojkflicka och det skryter man gärna lite om (både om sig själv och barnen) medan det inte alls anses vara något positivt om en pojke är flickig. Varför skulle man vilja vara en tjej om man kan vara en kille?

      Vad är priset?

      Ja gud så rolig och tokig han var…. ?

        Man vet ju precis vilken typ av kille som tycker att det här är roligt också. Höhö kolla vad rolig jag är.

      Tråkigaste ever

      Hade hoppats att vi kommit längre i vår utveckling än att folk som bär klänning ses som en halloweenutklädnad

        Så farligt är det inte.

          Det är ingen som har påstått att det är farligt.

            Ändå reagerar folk på att han slängt på sig en klänning.
            Hade ingen reagerat, då hade jag köpt att ingen tyckt det varit så farligt.

              Reagerar du bara på farlig saker? Folk kan tycka att det är irriterande, uttjatat, kliché, töntigt och gammaldags utan att tro att det är farligt. Jag tycker att det är kliché och gubbigt. De flesta kommentarer är rätt så sarkastiska och ingen är direkt upprörd utan mest uttrycker ”jaha, detta igen?”.

                Typ. Sånt här kunde jag inte bry mig mindre om.
                Dessutom är det här bloggbevakning, det kryllar av folk som irriterar sig på att killar klär ut sig till tjejer här. Jag själv skiter fullständigt i om killar klär sig i tjejkläder och gör sig roliga utifrån en stereotypisk tjej t.ex, sånt som många här går i taket för (källa: andra inläggs kommentarsfält). Och ja, jag fattar både ironi och sarkasm, den behöver du inte förtydliga för mig. Tack och hej.

                  Det är väl inte så himla farligt om andra stör sig på att killar klär ut sig till tjejer, du får tycka att det är roligt ändå. Jag lovar.

                A, du vet alltså inte vad ”inte så farligt” står för?

                  Förklara i stället då.

                Och kvinnor som tar på sig kostym och slips?

        Ta och slappna av lite. Det skadar ingen. Ska vi köra det kortet kan vi nämna alla genom åren som klätt ut sig till män. Allt behöver inte bli en fråga om genus, ibland behöver vi lägga detta eviga överanalyserande åt sidan och le lite åt en person som drog på sig brudklänning och hade ballonger som tuttar istället för att klä ut sig som vampyr/monster/clown som resten av landet.

          Hur går det ihop med att man ska låta barn vara sig själva. Flickor är mycket mer fria att som barn ha på sig vad de vill men hur blir det med pojkarna som vill ha klänning eller andra typiskt flickiga kläder när andra barns föräldrar tycker att det är så himla knäppt och roligt när män klär sig i klänning. Det är väl rätt så självklart då att barnen skrattar åt pojken som kommer i klänning. Vissa saker kanske man bara kan låta dö ut utan att göra så stor grej av det, tex humorn med män som klär sig som kvinnor.

    Det är ju idag 31/10 som är Halloween. Vi firar dock hela helgen och gick bus eller godis igår eftersom det kändes bättre att vara ute ”sent” en lördag. Vi gick givetvis bara till hus som hade dekorerat eller ställt ut en pumpa. ?

    Vi tycker att Halloween är roligt och ett sätt att sätta guldkant på den här årstiden när det bara bli mörkare, och barnen älskar det.

      Aah, är det alltså så att ungarna bara går till hus med dekorationer? Jag bor i hus och har de senaste tre åren haft en växande stress kring när det kommer att börja plinga på och att det då behöver finnas godis hemma. Halloween har ju vuxit som högtid de senaste åren så jag tänker att det bara är en tidsfråga. Men då behöver man alltså inte bry sig om man inte halloweenpyntat? ?

        Oj känner du en stress att du måste ha godis? Man måste ju inte öppna dörren, har du inget kikhål? ?

          Haha ja, jag tycker att det är mysigt att bidra till att barnen får en kul upplevelse. Det som är stressande är att jag inte har koll på vad som gäller eller ens vilken dag och att jag inte vill köpa en massa godis som sen blir liggandes för att ingen kom.

            Då har man haft tur eftersom man får äta upp godiset själv ?

              ?

        Det går ju även bra att inte öppna, om man inte vill delta 🙂

        Man måste inte alls ha godis hemma så fort någon får för sig att plinga på. Öppna och säg att de kan få en morot medan du tuggar på en chokladkaka. Eller öppna inte alls.

          Det är så man blir äggad

            Då låter man snorungarna städa upp efter sig. Så har de något att göra resten av kvällen.

              Hur? De springer väl snabbt iväg.

                Jag vet inte hur det är hos er men de som kommer till oss vet vi vilka de är på ett ungefär. De går inte direkt någon sjumilavandring utan håller sig i kvarteren. Kom tre besök till oss, samtliga visste jag vilka hus de tillhör eftersom de hör till grannfamiljerna. Bara att knata över och tala om för deras föräldrar att de ska komma tillbaka och städa upp om det skulle vara så.

                De är barn, inte svårare än så. Det är inte direkt en hemlig terrorgrupp vi har att göra med.

            Bättre att förekomma och ägga ungarna först. ??

        I usa går man absolut inte till hus som inte har en pumpa eller annat halloweenpynt som jag förstått det.
        Tror dock inte alla kör på det i Sverige eller ens vet om det. När jag bodde i hus innan jag hade flyttat hemifrån brukade det komma ungar och plinga på och vi hade aldrig en pumpa eller något.

        Tycker att det verkar vara rätt ok att ungarna inte springer runt hos alla utan ser vilka som är med på firandet… det här är ingen svensk sed eller högtid utan ett gyllene tillfälle för köpmännen att tjäna pengar genom att ”glädja” barnen.

          Och för barnen att tigga. Ett år öppnade jag dörren tyvärr hade jag inget godis.
          En liten tjej tittar på mig och säger, ”har du inga pengar då”?

            Tiggandet har väl funnits länge i Sverige fick, bara att påskkäringarna mer och mer bytts ut mot spöken

              Stjärngossar gjorde väl också det?

        Tycker absolut att man bara skall gå till hus som pyntat och vuxna borde uppmana barn som går ut själv att göra det. Stackars alla äldre tex som inte förstår någonting och man skall inte behöva köpa en massa godis och dela ut om man inte tycker det är kul. Vi går alltid bara till grannar som vi känner men till oss kommer det massvis med ungar och ungdomar.
        Halloween är alltid 31 oktober och det är då man går Bus eller godis, märkligt att förvänta sig att få godis hos folk en annan dag/dagen innan tycker jag.

        Ja Halloween firas ALLTID 31/10 och man går BARA till dem som har pumpor eller annat liknande utanför. Två superenkla regler som jag hoppas alla lär sig snart.

    Trams!!

    Usch, jag hatar allt som har med utklädnad att göra? får kli i kroppen av att tänka på att behöva klä ut mig. (Och ja, jag vet att jag kan tacka nej till halloweenfester och andra maskerader)

    Har inget emot halloween, men AVSKYYYYR föräldrar, vuxna och barn som går ut på alla helgons helgen (om den inte faller 31/10)

      Folk borde lära sig att halloween och allhelgona inte är samma sak.

      Hur kan det vara så hemskt med utklädda barn att man avskyr det? Traditioner förändras ständigt.

        Men halloween och allhelgona är två olika saker och har inget att göra med att traditioner ändras. Det är inte ens på samma datum och borde därför inte ens kunna förväxlas.

          De kan infalla på samma datum.

          Om hundra år kanske de har smält samman helt, och det är helt ok. Tror ni att vi firar jul på samma sätt som för 100, 1000 år sedan?

        För att Halloween och alla helgons dag är två helt skilda saker. All hallows eve har från början handlat om de döda och vilken roll döden spelar i livet, men i väst kan vi väl inte riktigt säga att så är fallet längre.

        https://www.svenskakyrkan.se/skillnaden-mellan-allhelgona-och-halloween

          Och jag med vänner firar alltid Samhain först och främst.

          Nja det grundar sig ju någonstans i samma saker, så att det är helt olika kan man inte riktigt säga

            Grunden, ja. Men hur många firar halloween så? Tycker bara att det är lite respektlöst och tacky att inte ha koll på de två olika sakerna, OM de inte faller samma dag, vilket de kan göra. Men i min familj har alltid haft en stor grej runt just allhelgonahelgen

              Okunskap är alltid tacky, och så även okunskap om alltings föränderlighet.

            ”Som så mycket annat från USA. Dit kom den i sin tur med irländska invandrare vid mitten av 1800-talet. Firandet har sitt ur sprung i den keltiska samhain, en hednisk nyårsfest då sommaren var slut och vintern började. Häxor, älvor och andeväsen ansågs vara speciellt i aktiva vid denna tid på året.”

            ”Alla helgons dag firas lördagen mellan den 31 oktober och 6 november.
            Högtiden är inte identisk med de närliggande syskonen halloween (»allhelgonaafton«, den 31 oktober), allhelgonadagen (den 1 november) och alla själars dag som firas den 2 november av romersk-katolska kyrkan. Ursprunget till alla helgons dag kommer emellertid från dessa firanden.”

            Var det jag fick fram från Google, vet inte om jag blev så mycket klokare dock?

    När man har fest eller klär ut sig hemma spelar ju ingen roll. Men man knackar INTE på hos någon annat än 31/10. Punkt. I USA är ju traditionen att man får knacka på om det är dekorerat så pass etablerat att det funkar. Så är det inte riktigt här än. Men man kan väl ha det som utgångspunkt. Det är oförskämt att gå hem till folk och be om godis när det inte är en utbredd tradition

      ”Än”.
      Jag tror inte ens vi kommer komma dit? Det enda i halloweenväg jag sett de senaste åren är stadsdelar/kvarter/byar på landet som går ihop och gör typ en spökvandring, de hänger upp spöken och monster i träden och pyntar trädgården, det blir en spökvandring för alla. En del har tipspromenad, andra någon bingo, något ställe hade ett lopp där man blev jagad av utklädda personer. Det har blivit en annan grej här omkring (och inte bara där jag bor nu utan även på andra ställen tidigare år) mer än att gå bus eller godis, ser aldrig några barn längre som går runt.

        Hoppas att vi slipper… Jag avskyr det. Andra får givetvis fira som dom vill men jag vill inte att varken jag eller mitt barn ska behöva se blodiga galningar på stan.

          Haha nej, vill inte heller se. I år är första gången faktiskt som jag sett utklädda på stan. Den ena var bara utklädd till skelett och var ute med sina barn.
          Den andra, en kille, stod ihop med en tjej. Tjejen såg ut som en vanlig tonåring, iaf kanske 18 år. Nätstrumpor och tyllkjol, tuperat hår, skinnjacka, kängor, såg liksom ut som om hon klädde sig efter någon alternativ stil så jag reagerade inte på att det skulle vara en utklädnad. För killen som stod bredvid hade svarta byxor och en vit t-shirt som var helt blodig och han såg helt sårig ut i ansiktet. Jag satt i en liten bilkö in i en rondell så hann iaktta dem lite och hann fundera på om jag borde försökt parkera åt sidan och gå ut och hjälpa honom. Men då kom en bil från andra hållet och hämtade upp dem, killen gick runt bilen och gick in på sidan mot vägen och då såg jag att han bara var utklädd, eller jag antar det. Han såg inte ut att ha ont och såg då att han hade en ölflaska i handen så de skulle väl bara på fest? men bra utklädnad, det såg äkta ut.

            Att du ens orkade skriva denna text hahaha

              Att du orkade dryga dig.

    När jag var liten och firade halloween gjorde vi oftast det närmsta helg, om det var halloween mitt i veckan, och närmsta fredag eller lördag om det var på en söndag, samma helg blev det i alla fall. (Har aldrig gått bus eller godis, men halloweenfest har man ju haft och gått på).

    Är ni sånna som har godis hemma vid sånna här tillfällen? Ifall någon skulle komma och plinga på?

      Ja men det är godis jag har hemma för att äta själv. Bara dårar ger bort sitt godis.

      Nej aldrig. Jag har en påse med äckligt godis, typ en skumtomte (i förpackning), en polkagriskäpp och typ 8 banankolor med chokladöverdrag. Det kan de få om det skulle komma några barn.

      Förstår inte ens hur folk vågar låta sina kids äta godis från främlingar ? Plus.. Vi är fortfarande i en pandemi. Stay the fuuuuck away from me ?

        Vad menar du? Skulle dina grannar sätta gift i godiset de ger till barnen eller vad?

          Kanske har sett för många skräckfilmer/thrillers. Men ja, vem vet? Eller bara ohygieniskt eller nåt ?

            På min tid gick man påskkärring (halloween var inte en grej då). Vi målade påskort som vi gav och fick en godis som tack. Har aldrig råkat ut för någon hygienrelaterad olycka pga detta. Tror nog att det är smått överdriven oro faktiskt ? i så fall kan du inte låta barnen fika hos kompisar, köpa lösviktgodis, äta på buffé eller något sådant.

              För mig är det en helt annan grej att fika hemma hos kompisen, och att få godis/frukt/bullar hos grannar jag inte känner. Men det är min åsikt, du får tycka annorlunda.

              Men ni får gärna låta era kids göra det. Men jag skulle inte göra det. (Sålänge de inte plingar på och stör här ?? Och jag älskar barn. Jobbar med barn. Men kom inte nära mitt hem ?)

                Alla som har svarat dig här har ju uppenbarligen tagit åt sig rejält? dem har ungar hemma själva och tänkte vafan nu blir mitt barn förgiftat

            Ja för barn är ju OTROLIGT hygieniska i övrigt.

              Det har väl inget med vad de stoppar i sig från främlingar att göra? ?

                Menar bara att de nog inte kommer dö av en godis från en främling när de under hela sin uppväxt stoppat i sig eller slickat på exakt allt de sett

                  Haha ja. Äta snor och mask går bra men en bit godis från grannfamiljen, nej tack.

    Varför får inte Book vara med i sin sexiga polisuniform? Hon som var på kändistät fest och allt.

      Ja Anna och mi amor förtjänar att få vara med på bild

        Med tillhörande novell med strösslande av namn och ”hjärte-reklam”… ?

    I en facebookgrupp för något år sedan frågade en person om när ungarna skulle skickas ut på sina tiggarstråk och de flesta var överens om att de skulle gå både fredag, lördag och kanske också söndag ? Många ansåg att ungarna skulle passa på att tigga ihop så mycket som möjligt.

      En farsa gick med sin unge igår i vårt kvarter en pojke och farsan sen anslät de sig till en grupp senare. Tycker synd om barnet farsqn är snål att köpa ungen godis. Speciellt nu i pandemi tider skulle aldrig skicka mina kids till någon förutom släktingar att tigga godis.

        Barnet tyckte säkert att det var roligare att gå med kompisar/jämnåriga än med pappan och hakade på gruppen. Denna nya tradition har också lite med snålhet och tiggeri att göra. Barnen tycker helt enkelt att det är en kul och spännande grej!

        Och: pandemi eller inte: Man går endaste till de som pyntat sin entré. Man utgår från att de har barnvänligt och ”hygieniskt” godis och inte har bacillskräck eller andra fobier…

        Kan kanske vara ett barn som ville gå men inte hade vänner att gå med, som var för blyg för att gå själv, har någon diagnos som gör det svårt att gå utan förälder osv osv. Var inte så dömande.

    Ni som har barn nu som är typ 5-12 år och går Bus eller godis, påskkärring eller något. Uppskattar dom om dom får 10kr var ist för godis eller frukt?

    När jag var liten blev man jätteglad där man fick en liten peng ist, men nu är 10kr inte värt lika mycket tänker jag (låter som att jag är 50+?) så jag hade typ skämts att ge det till barn nu, känt mig snål. Menar inte att dom är otacksamma utan bara att 10kr känns så fjuttigt.

      Vi fick också pengar ibland när jag va liten men skulle aldrig ge det nu, känns konstigt och fel tycker jag.

      Man måste ju ändå ge ganska mycket lösgodis för att det ska vara värt en tia, åtminstone runt såna här helger när det brukar kosta mindre ? eller ger folk ens lösgodis längre? /tant

        Jag ger inte, men på påsk, som är enda högtiden mina föräldrar har köpt hem godis till tiggande barn, har det stått en skål med pappersgodis hemma. Pappersgodis och klubbor, för att undvika allt för mycket bakterier från små barnhänder.

      Men varför ska barnen ha pengar??? Varför ska dom tigga godis?

    Vad är grejen med att sminka sig till nåt och sen bara dra på sig små tighta kläder som ej hört till temat öht? Laila tex är sminkad till clown och har korsett och en större trosa på sig? ?

      Man måste vara sexig ju, det är viktigt

        Tänkte också på det, väldigt oväntat att hon skulle ha just de kläderna…?

      Är hon inte utklädd till Harley Quinn från Batman? ?

        Hennes kläder var ju långt i från likt hennes i så fall..

    Vet barn i Sverige ens vad ”bus eller godis” innebär? Liksom, har dom något bus förberett? Vad händer om jag väljer bus?

      Busplingning på dörren typ ?

      Nej typ aldrig. Mina föräldrar öppnade oftast inte dörren när det kom barn på halloween men om de gjorde det sa de alltid bus. Barnen fnissade bara och sa typ ”men vi har inget bus”.

      Jag lär mina barn att om någon säger bus då lindar vi in deras brevlåda i toapapper.. känns lagom

        HAha?

        Svårt i hyreshus.

      Vi fick besök av massor av fina utklädda barn (med föräldrar eller äldre syskon lite diskret i bakgrunden) från kvarteret igår. Vi skojade med alla och frågade om de hade något bra bus förberett ifall vi inte hade godis. Ingen hade tänkt på det, men flera var kvicka och drog till med att de skulle skrämma oss med ett BUUU eller bita oss (två små vampyrer).

      Självklart fick alla godis, vi hade pyntat huset för att visa att vi gärna ville ha besök. Jag tycker det är en trevlig ny tradition som vi importerat, mycket bättre än popularitets-tävlingen Alla hjärtans dag. Mycket vi firar i Sverige är ju importerat, blandat, anpassat och omgjort till vår egen variant. Om Halloween firas exakt 31/10 på exakt samma sätt som i USA eller om barnen går ”bus eller godis” lördagen innan för att det passar bättre spelar väl ingen roll.

      Det är bara vart sjunde år det sammanfaller datummässigt med Allhelgona, det borde inte vara något problem för normalt intelligenta vuxna att skilja de två högtiderna/traditionerna åt, de är ju helt olika. Barnen kan mycket väl gå bus eller godis en dag och nästa dag följa med familjen till kyrkogården för att tända ljus och minnas och prata om bortgångna släktingar och vänner.

        Så underbar kommentar!! Äntligen lite positiv stämning och inte så bittra kommentarer! Halloween är väl inte min favorithögtid men att man kan sura över att glada barn knackar på dörren och glädjas över något i höstmörkret är ju otroligt.

    Jävlar Hanna var brun/orange i ansiktet

      Ja? Hon var ju Britney, bitch!

        Britney är inte orange.

      Kanske hade svårt att välja om hon skulle vara Britney Spears eller Donald Trump?

    FIRA Halloween? Varför ska man ens det?
    I USA straffades de som inte gav godis med att ungarna kastade ägg på husen eller lindade in allt i toapapper om de INTE fick godis?
    Nuförtiden går de tydligen till de som har en pumpa ute, men den regeln finns inte överallt.
    Halloween är ALLTID den 31 oktober och då är det ungarna ska tigga godis men hör i Sverige görs allt om så att VUXNA har en chans att spöka ut sig och festa i samband med detta så vilken tur att de hade fred/lörd i år.
    Näe, vänta till nästa helg och ägna den helgen till att umgås med nära och kära på ett vettigt sätt istället.
    För övrigt, när det gäller att klä ut sig ska man klä ut sig till nåt hemskt och skrämmande inte bara ta vilken jävla maskeradkostym som helst.

      Behöver inte alls vara skrämmande. Du kan klä ut dig till Tingeling om du vill ?

      Levt i USA en längre tid på olika ställen. Inget som helst straff har jag någonsin sett för den som inte ville delta. Släckt pumpa, släckta hallampor bara så höll sig folk borta. Det fanns nog med godis ändå. En pappkassestor påse för vart barn efter en runda runt kvarteret. Och folk klär ut sig, också på arbetsplatser. Men de flesta till något icke-skrämmande, faktiskt. Det går finfint att vara Mario, en tandborste eller någon läskig figur.

      Kerstin, tror nog de flesta klarar att fira både halloween och alla helgons dag, i synnerhet då det är en hel vecka emellan. Eller brukar du ha problem med att fira nyårsafton för att det ligger så nära efter jul? Jag kan skoja på halloween och tända ljus för mina döda föräldrar dagarna efter varandra om så skulle vara. Det går fint.

      Oj! Jag har väldigt svårt att förstå hur man kan vara så negativ mot något man inte behöver delta i! På vilket sätt stör detta dig? Både vuxna och barn har roligt, klär ut sig och går och firar. Hur man kan se det som tiggeri att barn går till hus som visar att de vill ha besökare och ber om godis tycker jag är obegripligt! När jag gått bus eller godis i USA har alla som fått besök (både unga och gamla) varit så glada att få se en massa barn så lyckliga och fint utklädda. Sköt du ditt och låt andra göra vad dom känner för.

    Hanna Friberg är definitionen av att se ”smug” ut

      Kaeftsmaell <3

      Jag tycker den dräkten är den läskigaste jag sett på många år :O

      Förstår att influenserna ogillar den, de vill ju sexiga dräkter, inte läskiga 😉

    Jag har gjort i ordning och dekorerat fina halloweenpåsar med godis i. Kommer blir jätteledsen om inga barn plingar på…

    Oj vad otippat att Laila Bagge klätt ut sig sexigt…NOT?

      Power kvinna!!! ??

    Halloween är den 31:a. Det är då man går sin godisrunda. Folk här där jag bor har lärt sig, äntligen. Inte en enda unge ringde på igår. Att sedan folk har fest närmaste lördag intill t ex, eller att ungarna klär ut sig för festligheter i skolan, det är ju naturligt. Vi har ju inte skola på helgerna t ex, så gör man också i nordamerika. Men det är den 31:a som ungar som plingar på här möts av en väldigt mystisk och läskig figur (jag) och som huset dekoreras utanpå. Älskar halloween.

    Halloween är ju den 31:a precis som julafton alltid är den 24:e. Konstigt att fira halloween (att gå bus eller godis i alla fall!) någon annan dag än just då. Bor iofs i ett land där halloween är mer tradition, men här firar man den 31:a oavsett om det är en lördag eller tisdag och man plingar bara på hus som har dekorationer, inklusive en pumpa med ett tänt ljus utanför dörren. Är ljuset tänt är det okej att plinga på. ?

      Ja då är det här med i vårat område, man kan så klart ha Halloweenfest på fredag eller lördagen innan. Men bus eller godis går man den 31/10 enbert. Och endast till de som tänt lykta utanför dörren.

      Tycker också att det blivit mer etablerat senare år med 31 oktober. Jättebra!

    Hur svårt är det komma i håg när Halloween är?! Det är samma datum varje år oavsett veckodag.
    Det är alltid 31/10.
    Det är som folk bara ”när firar vi jul?! 24:e, 23:e ?!

    Svenskarna verkar bland ihop det med Alla Helgona.

    Är det bara jag som tycker att Rebecka Stellas och Vanessas söner är extremt lika till utseendet? ?

      Håller med! Tänker på det varje gång jag ser en bild på dem.

    Älskar att klä ut mig. Så till den milda grad att jag gör det på jobbet varje fredag. Men ogillar halloween, gillar inte att bli skrämd, eller att inte kunna se vem jag pratar med typ masker och gillar inte att skrämmas heller. Men ställa ut mig är roligt och fantastiskt. Så maskerad är min kopp of tea alla dagar i veckan!

    Halloween är idag 31/10 men kan tänka mig att barn går både idag eller igår pga söndag idag. Vi har pyntat vårt hus och förberett med godis! Tänkte även på Covid och har bara godis med papper på. Tycker halloween är en mysig högtid och superbra att endast personer som pyntat får besök. Annars är det väl bara låta bli att öppna eller säga nej tack till både bus eller godis haha ?

    Bor i USA där Halloween är jättestort. Man knackar inte på hos någon bara för att det är dekorerat, som nån skrev tidigare, utan om utelampan är på så kan man köra. Är det släckt går man inte dit. Bara barnen klär ut sig och går trick-or-treat, ibland har hela familjer gemensamt tema på utklädning, t.ex en grupp, nån Disneyfilm eller liknande. Men det är INTE som man tror i Sverige att det innebär att medelålders kvinnor tar det som fritt fram att klä ut sig halvnaket och slampigt till sjuksyrra eller nåt annat och gå på fest. I USA är Halloween en barnens högtid, dom vuxna delar ut godis och eventuellt pratar man med andra grannar som också är ute, t ex tar en öl tillsammans eller så. Men alla skrattar gott här när jag visar foton på alla vuxna som klär sig slampigt och tror dom firar Halloween 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.