Stötta barnmorskorna!

Den 29 oktober medverkade barnmorskan Hannah Dahlbäck i Nyhetsmorgon i TV4, och sa upp sig i direktsändning från sitt arbete på Danderyds förlossning.
– Det var nödvändigt. Det var inget impulsbeslut utan min plan för dagen, sa hon då till Aftonbladet.
Samma dag lämnade ytterligare 25 st av Hannahs kollegor på Förlossningen Danderyd in sina avskedsansökningar, och på Södersjukhuset lämnade förlossningschefer sina uppdrag i protest. Sammanlagt har över 100 barnmorskor har sagt upp sig från Stockholms sex förlossningsenheter det senaste året.

2020 var Micaela Gyllenström en av dom 929 kvinnor i Stockholm som ringde till förlossningen och fick veta att det var fullt. Överallt. På alla sjukhus i Stockholm.
Nu har hon startat en namninsamling för att stötta barnmorskornas kamp i Region Stockholm. För att barnmorskorna ska få sina krav tillgodosedda och för fler förlossningsplatser nu.

I skrivande stund så har 31 000 personer skrivit på namninsamlingen som legat uppe sedan i fredags.
Vill du också stötta barnmorskorna i deras smått omöjliga arbetssituation, så hittar du namninsamlingen HÄR! 

190 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Hände mig också när jag skulle föda mitt första barn 2018 (fullt överallt i Sthlm), det stresspåslaget var inte nådigt!

      Fyfan, vilken mardröm. Hoppas att allt gick bra trots omständigheterna ?

      Hände mig också fast på annan ort. Fick vackert åka till ett sjukhus två timmar bort som höll en plats åt oss… det var en nervig biltur vill jag lova :/

      Själv kom jag efter att ha ringt till 3 olika sjukhus i Stockholm in till BB sophia (numera nedlagt, detta var 2015). Födde 30 minuter efter ankomst. Fick komma in eftersom jag lovade att åka hem så snabbt som möjligt för att lämna plats, så vi åkte hem 3 timmar efter att bebisen tittat ur. Det var mitt andra barn och jag var glad att ha fått komma in öht. Med mitt tredje barn som föddes 2020 så ville jag föda hemma för att slippa stressen men det skulle jag isåfall ha fått bekosta Själv och det hade jag inte råd med

    Kan tipsa om Nina Rungs inlägg på Instagram också.

      Nej snälla ge inte den tanten mer utrymme.

        Varför inte?

        Nu är det ju inte Nina som får uppmärksamhet med hennes inlägg utan de vittnesmål hon delar.

        Hon skrev ett klokt inlägg som svar på att en manlig politiker uttalat sig om krisen i förlossningsvården och sa att vården fungerar bra.

        Bra tant ju.

        Hon är bäst!

    Alltså vill vara tydlig med att jag är 100% på barnmorskornas sida.

    Men alla dessa namninsamlingar. Åstadkommer de något egentligen? Påverkar de någonsin utfallet, oavsett om det är orättvisa utvisningar eller kassa arbetsförhållanden?

    Uppsägningar däremot. ? synd bara att kvinnor kommer föda som vanligt och situationen blir ännu mer pressad. Hoppas på snabbt agerande.

      Barnmorskorna säger upp sig i protest – men de återvänder som hyrmorskor från privata bolag. Mycket bättre betalt, dubbelt och upp till tredubbelt (grundlön, ej via bemanningsföretag, 38000 enl saco) Landstingen betalar, dvs skattebetalarna. På så vis blir det ännu mindre pengar till kvinnosjukvården. Så idiotiskt.

        Jo, men någonstans så tappar man väl hoppet om att det ska bli bättre och får se till sig själva. Det är inte en barnmorskas uppgift att se till att resurserna finns, förstår att de vill ha drägliga arbetstider och lön för jobbet. De har ju ropat sig hesa, vad ska de göra?

        Jag är sjuksköterska. Skulle aldrig ta ett jobb utanför bemanning under rådande omständigheter.

        Det idiotiska i det ligger väl mer i att regionerna inte höjer barnmorskornas löner i stället för att vara tvungna att hyra in dyra ersättare.

        Jaa, men det lär väl i alla fall vara incitament för regionpolitikerna att istället höja lönerna åt befintlig personal, innan de säger upp sig.

        Jag tycker det är positivt att barnmorskor och sjuksköterskor i övrigt slutar täcka upp för bristande ledning/ politik för patienternas skull.

        Järvar vad vi har utnyttjat och kapitaliserat på att de är snälla människor som inte vill lämna patienter eller kollegor i sticket.

          Helt sant och håller med dig. Det räcker nu. Och givetvis BORDE namninsamlingar också spela roll – politikerna jobbar ju på uppdrag av oss, folket.

        Så vad tycker du att dom ska göra? Slita ihjäl sig för att rädda regionens organisation?

          Jag jobbar son sjuksköterska och trivs verkligen med jobbet men på sista tiden har det blivit allt för extremt. Jag har ju själv godtagit lönen genom att välja att jobba där. Men det finns tyvärr inte tillräckligt med resurser för att göra ett bra jobb. När ingen lyssnar blir ju tillslut det enda alternativet att säga upp sig. Jag kan ju inte jobba någonstans där jag inte kan göra mitt jobb på ett säkert sätt, jag kan inte stötts en sådan verksamhet. Men om jag säger upp mig för att det är ohållbart så går man väl inte tillbaka till samma arbetsplats och gör jobbet inom bemanning till en högre lön? Hur illa kan det ha varit då? Det blir konstigt i mina öron, man klarar ju inte av att jobba säkrare för att man själv får högre lön? Skulle enbart gå tillbaka om resurserna finns där, annars får det bli ett annat jobb.

            Jag gick också till privat men jobbade kvar på samma ställe som inhyrd. På så sätt hade jag mer möjlighet att styra arbetstiderna, behövde inte jobba övertid efter övertid efter övertid. Kunde ta ut min semester, fick skälig OB, bättre lön. Sånt är ändå viktigt tycker jag.

            Nej men man kan ju tycka att lönen inte återspeglar hur stressigt och ansvarsfullt jobbet är. Helt OK att vilja ha högre lön. Även om man godtog den en gång i tiden kanske man inte insåg då hur kärvade jobbet var.

              Det jag menar är att ingen lön i världen kan kompensera att man tvingas utföra vård som är direkt farlig för patienterna. Är man beredd att göra jobbet veckan efter att man sagt upp sig till högre lön så undrar jag hur man tänker då. Naturligtvis kan man välja om man är beredd att göra ett visst jobb till en viss lön. Jag är tex inte beredd att jobba extra utöver mina avtalade timmar till den lön som erbjuds men skulle kunna tänka mig att görs det mot högre ersättning, så länge det finns resurser att göra ett bra jobb såklart.

              Men säger man upp sig för att arbetsförhållandena är dåliga men är beredd att göra jobbet för högre lön så har man ju sagt upp sig pga lönen, inte arbetsförhållanden i sig. Arbetsgivaren har ju då inga incitament att öka bemanningen utan ser att det istället går lika bra att låta få, inhyrda barnmorskor göra jobbet och patienterna får lika osäker vård för det. Sen kommer det nya, unga barnmorskor som vill ha en tillsvidareanställning och de fortsätter köra på samma låga bemanning, fortfarande patientosäkert.

                Håller helt med dig. Det känns överlag som att problemet inom vården när alla skriker efter högre lön egentligen är att det behövs fler huvuden. Det är arbetsvillkoren som är usla, inte nödvändigtvis lönen.

                Om alla skulle få 10 000 mer i lön skulle alla problem va lösta då? Kommer man orka springa lika fort? Hur länge? Den löneökningen är inte mycket värd när man sen får ut den i form av sjukpenning pga utbrändhet istället.

                  Förhoppningsvis skulle fler välja yrket om löneutvecklingen var bättre.

        Är väl precis det som är planen. Krossa förtroendet för den offentliga verksamheten så att vi ska kräva privata alternativ, och därmed skäl att sälja ut det offentliga. Se bara på Posten, Apoteket…

        Snittlön för förlossingsbarnmorskor är runt 42 000… Det är väl inte en så dålig lön?

      Någon får gärna rätta mig om jag har fel, men är det inte något med att regeringen måste se över situationen när man kommit upp i ett visst antal namn? Men om någon har insikt, pls dela med!

        Nej. Och dessutom är det inte regeringen som styr vården. Så tycker man att Stockholms vården styrs dåligt så är det svenonius och modareternas fel och inte regeringens.

          Set stämmer. Dock är förlossningskrisen ett nationellt problem och har gått så långt att det skulle inte skada om det lyftes till riksdagsnivå. Risken är annars gatt de olika landstingen bara skyller ifrån sig fram och tillbaka samt att man fortsätter ”lösa” problemet genom att skicka födande till andra län.

          Hur är det moderaternas fel?

            Det är bland annat moderaterna som styr kommunen Stockholm.

              Så staten påverkar inte regeringens ekonomi alls?

                Regionerna styr sjukvården. Vilka som styr regionerna (tidigare landstingen) väljs vart fjärde år i samband med riksdags- och kommunvalet. Vi har en regionskatt som är en del av kommunalskatten, vilken alltså bestäms av kommunerna och regionerna, inte av regeringen.

                  Javisst. Men vem sätter regeringsbydgeten? Inte är det regionerna, eller hur? För övrigt, tycker du regeringen verkar driva frågan om att förstatliga sjukvården? Inte jag heller. Regeringen är alltid ytterst ansvarig hur mycket de sen försöker skylla ifrån sig. (Jag tycker också region Stockholm är skit- det är inte det. Men regeringen är ytterst ansvarig för att den tillåts vara skit, år efter år…)

                    Vi pratar regionbudget, inte regeringsbudget (antar att du menar statsbudgeten?) och den bestäms av regionfullmäktige. Här är en användbar länk https://www.regionstockholm.se/om-regionstockholm/ekonomi/

            Dags att öppna en tidning.

              Så staten påverkar inte regeringens ekonomi alls?

                Du verkar blanda ihop regeringen och regionen. Två olika saker. REGIONEN är det som styr vården inom respektive region.

                  Med tanke pånarras agerande under coronakrisen så verkar dom inte heller veta sitt ansvar tbh

            Region Stockholm styrs av moderaterna.

              Så staten påverkar inte regeringens ekonomi alls?

                Alltså förlåt, jag hatar denna mening men: ”läs på”. Du har missat så mycket.

                  Förlossningsvården är ett problem i stora delar av Sverige. Det är ett större problem som inte kan skyllas på 1 person i region stockholm…

                    Du som inte ens visste vilka som styr region Stockholm kommer nu med olika ”sanningar”? Om man vet så lite så bör man sitta ner och lyssna istället.

                      Vad babblar du om? Vart har jag sagt att jag inte vilka som styr Region Stockholm?
                      Snarare du som inte verkar se att det finns problem även utanför Stockholm?

                      Jag vet att moderaterna styr Region Stockholm.
                      Men eftersom problemet inom förlossningsvården sträcker sig långt UTANFÖR Region Stockholm så är problemet inte lokalt problem, därför är det inte enbart moderaternas fel, utan ett helhetsproblem i hela Sverige.
                      Eller är det Region Stockholms fel att hela Sverige har problem med förlossningsvården?

                      Suck. Du skrev ”men det är ju inte de blåa som styr”? I en diskussion som gäller barnmorskornas kamp i region STOCKHOLM. Ingen idé att diskutera mer med dig.

                      Skatten, jag tycker att du har bra inputs i den här diskussionen. Problemet är större än vården i Stockholm. Så, vad är problemet i övriga Sverige om Irene är problemet i Stockholm?

                      16:53: Ett stoooort problem är att de blåa vill tjäna pengar på sjukvården. Och ja, de flesta regionerna är alliansstyrda. Vill man ha förbättring så börjar man där.

                    De flesta regionerna i Sverige är alliansstyrda.

                      Förresten, LOL att ens tycka att någon som inte vet skillnad på regering och region har ”bra inputs”.

            ??!! Skojar du

              Skulle vara till skatten??

      Alltså, bra med namninsamlingar som uppmärksammar. Men det ENDA som gör skillnad är att RÖSTA! Såhär blir det när de blåa styr.

      Kom ihåg det vid nästa val.

        Fast det är ju inte de blåa som styr?

          Jo? Hur lite koll har du egentligen? Moderaterna med alliansen styr region Stockholm. De sköter sjukvården och därmed nya karolinska. Moderaten Irene är högsta chef för sjukvården i Stockholm .

            Däremot påverkar staten hur mycket pengar regeringen får. Ger staten för lite pengar så det inte täcker alla utgifter regeringen har blir det problem, som egentligen beror på staten.

              Det problemet är ett långsiktigt problem som grundar sig i nedmonteringen av välfärden, bland annat.

                Precis, ett långsiktigt och helhets problem som inte kan pekas på 1 enda individ. Utan ett misslyckandes hela vägen från staten till regeringen till kommunen.
                Om man skyller på 1 person och tror att alla andra som fattar beslut är oskyldiga i det som händer så kommer vi inte få någon förändring efter nästa val.

                  Förstår du verkligen inte hur allvarligt det är att vara jävig i Irenes sits? Det är inget som ska förmildras.

                    Jag trodde det var problemen inom förlossningsvården du hade problem med? Är det hennes jävighet som du har problem med och inte hur förlossningsvården i Sverige är en katastrof?

                      Skatten, Snälla läs på mer innan du ska försvara Irene Svenonius. Lär dig skillnad på regering, regioner och kommuner. Läs hur de styr sina verksamheter och om skatten. Du verkar tyvärr inte förstå hur det fungerar och då blir det provocerande när du är kaxig och okunnig.
                      Varje region har sina styrande politiker som fördelar pengarna som kommer ifrån skatten, Stockholm är en av många regioner som inte prioriterar förlossningsvård men Stockholm är överlägset värst. Dels pga att man prioriteter skevt och har slösat en jäkla massa pengar till Irene Svenonius man och deras konsulter. Läs på och återkom med egna argument istället för att bara ställa dumma frågor som visar att du inte fattar något

              Hahaha. Klart pengarna inte räcker när de väljer dyra avtal med konsultbolag. NKS är i dagsläget en av världens dyraste byggnader!!

              Fan vad magstarkt av dig förresten att skylla detta på regeringen när du är totalt oinsatt. Irene har varit jävig, och hennes man har godkänt fakturorna trots att alla röstade emot förslaget. Det finns så mycket skit här! Du måste verkligen läsa på.

                Så utan Irene skulle förlossningsvården funkar perfekt i Stockholm?
                har du kollat på förlossningsvården i resten av Sverige?
                funkar den perfekt eller är det Irene som förstört förlossningsvården i hela Sverige?

                  Nu blev det lite fel va? Läs igen.

                    Nej det blev inte fel, du skyller problemet på Irene. Men hela förlossningsvården i Sverige är katastrof, och det är inte Irene som styr förlossningsvården i hela Sverige.

                      Men snälla häng med. Det är de blåa som har skapat situationen hos Nya Karolinska. Du påstod att staten har gett för lite pengar (??), vilket inte är sant. Pengarna har gått åt pga Irenes jävighet.

                      De flesta regionerna i Sverige är alliansstyrda, så din argumentation håller inte. Det är regionerna och kommunerna som bestämmer kommunskatten, i vilken regionskatten ingår. Fattar att det måste suga att vara borgare i det här läget ??‍♂️

                  Det finns fler ”Irene” i Sverige…

                    Inte alla Irene…

          Regionerna har fått massa extrapengar till sjukvården under Corona, det är Svenonius som kladdar bort dom på konsulter och hittepåjobb. Svenonius=Moderat!

          Var? Alliansen med M och ibland SD styr många kommuner i Sverige, du behöver nog läsa på lite skatten innan du pratar. Ibland är det bättre att vara tyst än att avslöja hur lite man kan.

    Tänker också på alla dessa underbara undersköterskor som alltid glöms bort!

    OT men är det någon mer som följer Gabrielle Ch****gs pågående psykos på insta? Undrar hur länge detta kommer pågå innan hon blir inlagd.

      Jag har följt henne ett bra tag och blir illa berörd av hennes inlägg på sistone. Hon verkar absolut inte må bra just nu. Sorgligt att se. Jag har inte fått intrycket av att hon har mått såhär förut, kom ganska plötligt för mig. Eller har jag inte följt henne nog länge för att veta om hennes mående?

      Var en tjej som sökte hjälp på psykakuten 5 gånger. Hon ville bli inlagd men nekades. Det slutade med själmord. Fruktansvärt att hon inte fick hjälp. Vad händer i Sverige???

        Såhär har det varit i många år..

        Problemet med psykoser är ju dock att de flesta inte anser sig vara sjuka och därmed förmodligen nekar den vård som möjligtvis erbjuds..

        Jag vet folk som kommit in till psykakuten självmordsbenägna, men fick sitta många timmar i väntrummet. När dedå inte orkade längre och försökte ta livet av sig skickades de till vanliga akuten för medicinsk vård. Sedan hem igen, med pumpad mage/omlagda handleder.

          Ja och det är vidrigt. Det är inte vård och omsorg.

      Vad är hon känd för?

        Hon är väl inte så känd alls, jag vet faktiskt inte. Strax under 10k följare på Instagram. Jag började följa henne då jag kom över hennes online-secondhand-butik. Hon hade trevliga lives där hon sminkande sig, sjöng/rappade lite, osv. Någon annan kanske vet vad som gett henne följare?

      Ja herregud, såhär har hon aldrig varit förut så man undrar ju vad som sker..

      Vad heter hon på insta? Är så nyfiken men kan inte komma på vad hennes efternamn är.

        Hon heter Chellig i efternamn.

    Vadå, kan de inte bara få lite applåder i sociala medier och lite gratis frukost som folk swishar för att bidra till?

    För mig som är gravid med bf inom kort, är detta fruktansvärt. Hur kan man negligera vår rättighet till vård så länge och så mycket? Och hur kan man trampa på barnmorskornas/personalens arbetsmiljö på detta sätt? Usch, det är så vidrigt att läsa om och bli drabbad av. Stöttar barnmorskorna fullt ut i detta och är samtidigt livrädd för vad som ska hända när min bebis bestämmer sig för att titta ut…

      Känner samma. Är livrädd för min egen skull och arg för hela samhällets skull, hur fan kan det få vara såhär?

        För att det är kvinnor som föder.

      För att de blåa som styr i stockholm vill tjäna så mycket pengar som möjligt. Det handlar inte om sjukvård, det handlar om vinsten.

        Det handlar även om att urholka förtroendet för den offentliga vården genom att lägga svältbudgetar och dra ner på resurserna så att invånarna istället vänder sig till privata sjukförsäkringar och vårdinrättningar.

          Om man slutade behandla välfärden som någonting som måste gå med vinst… #dröm

        Det är inte bara de blåa som styr vården.
        Staten bestämmer vad regionerna får ta ut skatt på, sedan får regeringen styra de pengar man får. Så om staten ser till att regeringen får dåligt med pengar får regeringen problem att få pengarna att räcka till allt som man behöver lägga pengar på.

          Nej, det är inte så det fungerar. Regionens budget finansieras till största del genom regionskatten, vilken bestäms i regionfullmäktige https://www.regionstockholm.se/om-regionstockholm/ekonomi/

          Sen är det väldigt oklart om du blandar ihop regering och region när du skriver? Regeringen har inget inflytande över regionernas prioriteringar gällande budget eftersom regionerna är självstyrande

        Och hur förklarar du att det är ett problem i hela landet? Sverige består av mer än Stockholm.

          De allra flesta regioner är alliansstyrda, så det är inte särskilt svårt att förklara.

            Jo, det är det. Det här har varit ett problem så länge att det inte går att skylla på varken ett parti eller en färg. Det hjälper heller inte att gapa att det är Svenonius fel eftersom det är helt uppåt väggarna att det är där diskussionen hamnar istället för att diskutera det verkliga problemet och hur det ska lösas.

              Hej Irene

              Problemet löses väl till viss del genom att man slutar slänga pengar på sjukt kostsamma vansinnesprojekt (NKS) och istället lyssnar på de som arbetar på golvet?

    Tack gode gud att jag krävde planerade snitt när jag födde barn för 5 och 8 år sen…

    Det är ungefär som för Maria i Betlehem: hej hej, finns det en liten höhög för lilla mig att ligga på, jag ska bara föda lite barn.

      Hah! Okej nu blev jag precis mer positivt inställd till den här misskötta vården? ska se mig själv som Maria på kommande förlossning. Blir en bra affirmation!

        Precis (: Det ska vara svårt och jävligt jävligt och man ska knappt hinna dit/få plats och man ska ringa tusen gånger och övertyga dem om att man faktiskt snart tuppar av pga smärtan. Man ska be om ursäkt att man belastar vården i onödan eftersom man bara ska föda lite barn. Sedan ska man vara tacksam att barnet kom ut och att man inte dog.

    Det kan vi tacka den jäviga moderaten Irene Svenonius för! Total katastrof. Moderaterna och sjukvård hör inte ihop.

      Hon är själv gammal serru hon behöver inte föda fler barn så hon bryr sig inte om andra helt enkelt.

    Januari 2018 fick jag åka från Örebro till Karlskoga kl 4 på morgonen i snöoväder, 40 minuter efter att vi kom fram var min son född.

      Karlskoga är väl bara en halvtimme från Örebro?

        Det kanske tar liiite längre tid i snöoväder.

          Men tycker inte 3 mil bilväg är samma sak som den problematiken som lyfts här. Det här handlar ju om att det inte finns några platser för att föda, inte att det någon gång råkade vara fullt på ett ställe så man fick åka till närmsta andra sjukhus i regionen.

      På min mindre ort, där jag är uppväxt, la dom helt sonika ner BB. Precis som på många andra ställen. Kvinnor på landsbygden förväntas sitta i timmar i bilen. Orimliiiiigt

        Skrämmande men sant.. 30 mil är inte ovanligt.

    En helt annan grej: mycket spännande meta-diskussion på Elsa Billgrens Flashbacktråd om Elsa och Sofia Woods universum 🙂

    Varför är en massa kommentarer borttagna om Bianca och Caia? Har du hotats av dem eller varför får ingen kritik skrivas? Det var ju inga personliga elakheter utan bara fakta om hur Bianca och Caia har sina strategier och att deras smink är för dyrt osv och att Binca drar gråt – och hat-kortet när hon får kritik för att det ska tyckas synd om henne, och tyvärr funkar ju det.

      Dags att släppa det nu?

      Vilket jäkla tjat

      För att ni drar in Bianca och inte skiljer på företag/person. Inte kan bete er. Och att ni driver om att hon är ledsen. Tror ingen av er skulle vilja vara i hennes kläder nu.

        Hjälp vilken nedlåtande syn på hennes yrkesroll: ”hon är ledsen nu”!

        Det händer även mig på vårt lilla företag att kunder är missnöjda. Då jag är kundansvarig är det jag som får ta emot klagomål och det är ibland sansade åsikter, ibland riktigt upprörda personer som ringer/skriver.

        Det hör till jobbet. Alla kan inte vara nöjda alltid. Jag blir inte ”ledsen” när jag får skäll, jag tänker mig in i kundens situation och försöker bemöta och kompensera på ett artigt och vänligt sätt.

          Fast du tar väl emot klagomålen när du sitter på jobbet och till den jobbrelaterade mailen. Skillnaden är att folk hör av sig till Bianca som privatperson. Vill man klaga får man väl skriva till Caia eller gå ut med sina klagomål, men att hota och vara elak mot Bianca leder ingenstans.

            Jamen hon marknadsför ju märket i sina privata kanaler. Det är inte kunderna som har valt att hon ska marknadsföra via sin egen Instagram. Rätt naturligt då att de svarar på reklamen på hennes Instagram.

            Men ge dig I. Ingen hotar eller är elak mot Bianca för att hennes pappa säger det, det är för att flytta fokus från kritiken. Att folk är arga och besvikna över kalendern och skriver att de känner sig lurade är inte elakt. Bianca jobbar ju hemma, hon säger ju att hon jobbar så hårt och alltid jobbar, hon går runt i sin lägenhet och filmar och tjänar pengar på det. Sedan är det nog ingen som bankat på dörren och framfört klagomål och krävt pengar tillbaka annat än på hennes instagram och instagram är en del av hennes jobb, där har hon marknadsfört och hypat.

          Hon får dödshot. Hon har 1,något miljoner följare, är offentlig och folk kan skriva helt vidriga saker. Vågar nog påstå att det är skillnad på ditt, mitt och hennes jobb. Blev hotad förra året av en förälder, mådde skit pga det.

          Hade föräldern dödshotat mig vet jag inte vad jag hade gjort.

          Vet inte om du menade att kommentera min (16:06) kommentar eller TS – men min va absolut inte nedlåtande mot hennes yrke. Förklarar bara varför kommentarerna tagits bort ?

          Men vad gör du om du är missnöjd med en produkt du köpt? Returnerar? Skriver ett negativt omdöme online? Väljer en annan butik/märke nästa gång du köper? Skickar elaka dms till butikens ägare? Hotar företagets personal? Skapar drev online där du hetsar till elaka kommentarer på VDns Instagram?

            Det förekommer(och är inte alls ovanligt) att butikers ägare skickar hotfulla DM till kunder som kritiserar en vara.

              Eller företags/influencers anhöriga kanske….

            Har det hetsats att skriva elaka kommentarer till Caias VD? Nej sluta det där är bara hittepå. Du glömmer att Bianca säljer Caia och kalendern på sin instagram och spelar på att hon älskar allt och älskar dem som shoppar Caia-produkter. Den som verkligen fått hot var ju en youtuber vid namn Margareta sedan kör Bianca och hennes pappa med att Bianca fått det för att flytta fokus från kritiken liksom, det är strategi. Vilket överdriv pappan kör med jisses. Tyvärr köper många snyftet och Caia kommer undan än en gång med sina shady metoder. Helt sjukt.

        Är inte CAIA=Bianca precis lika mycket som Löwengrip=Isabella? Oavsett ägande så har de väl byggts upp kring ett namn och en person. Eller är det annorlunda med CAIA, hade det varit stort även utan Bianca? Tycker det är rimligt att ställa frågor till Bianca som deras förgrundsfigur och som någon som marknadsfört kalendern. Sen ska man ju inte gå till personangrepp, hota etc.

          Varför dra in Bella? ? Är du ditt jobb? Hon arbetar där osv osv, men att hota henne som privatperson är ju helt sjukt. Ser du inte den skillnaden? Och nej jag tycker man ska gå via Caia och låta dom sköta det därifrån.

            Men snälla, det är nog ingen som hotat Bianca som privatperson för att hennes pappa säger det, det är en noga utträknad strategi för att flytta fokus från kritiken och så att folk ska tycka synd om Bianca och fortsätta handla av Caia, för att Bianca ska fortstätta dra in mycket pengar. Hur naiva är folk? Hela landet mobbar Bianca enligt hennes pappa, så löjligt och bara taktik och manipulativt dravel. Bianca äger ju Caia hon säger att det är hennes företag och att hon gjort kalendern, hon är i allra högsta grad företag på sin instagram där hon tjänar mycket pengar och gör reklam. Hade det varit Bella så hade det låtit annorlunda, då är det hon och endast hon som är ansvarig och inte har hon personer som snyftar ut i pressen och höjer till skyarna. Sluta försvara Bianca och Caia och inse att de blåser sina kunder och därför gör stora pengar. Sedan är det inte personliga påhopp på Bianca, inget hat på henne alltså mer än att hon är manipulativ och luras. Att folk skriver att kalendern suger är inte hat.

              Man kan tycka att kalendern är ovärd pengarna OCH tycka att drevet mot Bianca är bortom rimliga proportioner.

                Är det verkligen att drev? Har inte sett en enda elak artikel om Bianca, inte sett att folk skriver eller driver om henne, bara sett kritik på hennes egen instagram och på Caias instagram ang kalendern.

                  Så om du inte har sett det så finns det inte? Fortsätt blunda du då så är alla problem lösta.

                  Ser mest hyllningar och lovord om Bianca både i media och andra kändisar och hennes familj då som alltid hyllar och försvarar henne. Hon har det bra. Hon blir mestadels överröst med beröm och kärlek ju, att många skriver ut sin besvikelse över kalendern är inte hat. Bianca skriker att alla hatar henne vid minsta lilla kritk eller när hon inte stryks medhårs. Hennes pappa sa att ”alla vi nära Bianca vet att hon aldrig skulle luras” haha fast hennes mamma har många gånger sagt att Bianca ljuger och överdriver allt som oftast. Bianca och Caia granskas inte av media, inga kritiska frågor ställs till henne utan hon överhyllas i artiklar och tv-intervjuer och det tjänar ju Bianca och Caia på. Caia har kommit undan med mycket, de har tur. Folk är så naiva.

              1. Säg inte till mig vad jag ska göra ?

              2. Orkar inte ens diskutera detta med dig mer. Du vägrar ju förstå att folk skriver vidriga saker till henne. Jag är inget fan av B, men jag är vuxen nog att förstå vad för typ av meddelanden hon får. Om du är så naiv och inte tror på det är upp till dig.

          Nej men det är ju precis det folk gör nu. Går till personangrepp och skapar drev.

            Nej det är inga personangrepp! Hur definierar du personangrepp? Att säga att ett företag sätter överpriser och manipulerar och lurar sina kunder och följare? Nej det är inte personangrepp. Det är inga drev heller att folk skriver på hennes instagram att kalendern suger och att de är besvikna. Det är inga d*dshot och jag har inte sett annat än konstruktiv kritik och missnöje över kalenderns pris och innehåll.

        Men snälla, drar in Bianca? Det är hon som äger Caia, det är hennes företag säger hon och hon säger att hon gjort kalendern men när hon får kritik för den så är det inte hon som är ansvarig, då är hon bara en privatperson och det är såå synd om henne för att hon/caia får kritik. Klart som f n hon är lite ledsen men det är för att hon inte vill tappa anseende och kunder, hon är ju orolig nu för att inte tjäna de pengar de hoppats på och kanske förlorar kunder. Sluta va så naiva. Bianca är både manipulativ och strategisk och vet att det funkar för henne att dra hat och gråt-kortet. Det är strategi och taktik. Hon tjänar miljoner och åter miljoner på lättlurade följare och kunder så kritiken är befogad.

          Okej. Hejdå, pallar inte med er med. Gå vidare med era liv, snälla.

    Sen finns det en del som föder fler barn är 3 st och då får man fundera på vill man belasta vården ännu mer? Ingen rättighet att skaffa hur många barn som helst. Tänk på de stackars barnmorskorna som sliter redan.

      Har du bestämt att 3 är gränsen för hur många barn man får föda innan man belastar vården för mycket? Konstig kommentar. Det spelar ju ingen roll hur många barn man föder man ska alltid kunna räkna med god vård oavsett.

      Tror kina skulle vara en bra plats för dig anonym. Finns historia av att man dödar sina andra barn och gömmer dom för att regeringen inte ska få veta.

        Fast det är egentligen rimligt att alla tänker till: är det passande att skaffa ett femte barn?

        Kanske inte behöver finnas någon gräns men jag tycker alla ska reflektera ändå. /en annan anonym

          Verkligen, folk trycker ut sig alldeles för många ungar i en redan överbefolkad värld.

          Du förstår att befolkningstillväxt är en av grundpelarna i vår ekonomi va?

          Det vore ju så enkelt att ta ett första steg och istället för att ha flerbarnstillägg reducera barnbidraget för varje barn man får. Som ett första steg. Som det ser ut nu så uppmuntras det ju att skaffas så många barn som möjligt. Man skulle ju också kunna minska antalet föräldradagar med fler barn eftersom de kan sparas och användas gemensamt för fler barn. Så länge systemet är inriktat på att fler barn ska födas så kan man tycka vad man vill men agendan är ju att fler barn ska födas. Får familjerna ta mer eget ansvar kommer de nog ta ansvaret för att föda mer lämpligt antal barn.

            Det här håller jag verkligen med om!!

            Men snälla. Är er världsbild att de flesta svenskar skaffar 5+ barn idag år 2021? Och att det har med flerbarnstillägget att göra? Oj vad fel ni har. De flesta svenskar skaffar INTE 5 barn. Snittet är på ca 2 barn per familj. Själva syftet med flerbarnstillägget är att få folk att skaffa fler barn så att vårt lands befolkning inte minskar. Trots det skaffar de flesta inte jättemånga barn. Det finns såklart många skäl till det men ekonomin är säkert ett huvudskäl. Det kostar nämligen långt mer att ha barn än vad man får i barnbidrag. Särskilt när man skaffar tre eller fler barn, för då är man oftast i en sits där man behöver större boende och bil, vilket ett flerbarnstillägg inte kan finansiera på långa vägar.

              Det handlar såklart inte om kronor och ören. Självklart tror jag inte att svenskar skaffar fler barn bara för att kunna gå plus på det. Det handlar om signalerna samhället sänder ut. Föda fler barn = bra, vi vill ha ökad befolkning. Man kan ju inte på samma gång uppmuntra folk att föda fler barn pga befolkningen samtidigt som man ska föda färre pga miljön och de resurser det tar upp. Skulle Sverige verkligen vilja ha färre födslar så lägg hela ansvaret på familjen, att försörja sig under föräldraledigheten själv,finansiera barnomsorg själv, slopa VAB och låt folk ta semester eller obetald ledighet istället. Då skulle vi garanterat se färre födslar. Och en minskande befolkning. Men det är ju uppenbarligen inte det man vill.

      Nej men jösses. Om vi inte vill att folk ska skaffa för många barn så finns det väl mer civiliserade sätt att påverka det än att erbjuda undermålig förlossningsvård till de stackars nyfödda.

      Helt irrelevant i sammanhanget.

      Så folk som väljer att inte skaffa barn, kan de ge bort sina ”3 platser på bb” till andra kvinnor som vill skaffa fler än 3 barn?

      Ska man hålla på och diskutera ”rättigheter” som finns det väl en massa att diskutera. Hur många gånger har man rätt att bryta benet pga att man håller på med en riskabel sport, t ex? En gång borde väl få vara nog. Har man egentligen rätt att röka, det vet ju alla är farligt, har man verkligen rätt till vård då? Om man blir full och dum och skadar sig, får man inte skylla sig själv istället för att belasta en överbelastad akutavdelning? Tycker faktiskt vi steriliserar alla män så det inte blir massa födslar i det här landet, tänk vad pengar vi sparar. Tycker vi förbjuder en massa annat också som riskerar att ge belastning i vården, tänk vad vi kommer att spara pengar. Att ingen kommit på just det här förut!

      Det vore även bra om alla som fick cancer kunde strunta i att få det, det belastar vården så mycket … ?

      Tänker varje barn är ett för mycket.

    Vi betalar mycket i skatt och det vill jag göra. Men då ska vård och omsorg fungera men tyvärr gör den inte det. Klart man skriver på. ❤

      Hela kvinnovården är bortprioriterad. Tyvärr ? mvh en med endometrios

    Region Stockholm (= ansvarig Irene Svenonius) har snart blod på sina händer. Fy fan. Jag kommer inte att föda fler barn, tack och lov, men jag lider med er som är gravida i denna region och denna osäkerhet.

    Hyllar alla barnmorskor alla dagar i veckan, ni är underbara!

    Skönt, då kanske vi kan bli av med alliansstyret i region Stockholm i nästa val. Först haveriet med NKS, sen miljardböterna för det brutna avtalet gällande röda linjen och nu det här. Vad bra det har gått och skönt att de värnar så om våra skattepengar.

    Förstår att många fler väljer kejsarsnitt när det ser ut såhär i förlossningsvården. Det är mycket att tänka på som gravid och blivande mamma, man ska inte behöva gå och ha ångest och oro över att ens få plats eller att personalen ska ha tid när det väl är dags ?

      Men alltså, vilka tror du utför kejsarsnittet? ?

        Hur många med planerade snitt blir samma dag hänvisade till ett sjukhus 16mil bort?

        Det är skillnad dock. Har du ett snitt planerat är du säkrad en plats. Du kan behöva göra lite senare pga andra akuta fall, men det händer inte att du får höra ”tyvärr det är fulöt” när förlossningen sätter igång. Du är inbokad på en säkrad tid och startar din förlossning innan får du ett akut snitt. De som snittar dig är – iallfall just då – ett annat team än de på förlossningen.

          Ja, Hahaha de som snittelisnittar är inga BMS utan LÄKARE.

            Det är alltid 1-2 barnmorskor med på kejsarsnitt ditt geni ??‍♂️ Samt eftervården bemannas av barnmorskor.

    Kanske dags att rösta bort det blåa nyliberala styret med Irene Svenonius i spetsen. Det är endast så frågan löses på lång sikt.

      100%. Namninsamlingar räcker inte, man måste rösta rätt.

        Synd bara att det är att rösta på pest eller kolera just nu

          Knappast.

    Födde mitt äldsta barn på SÖS och mitt yngsta i Västerås (flyttat dit mellan barnen). Barnet som föddes i Västerås föddes i juli, under semestertider medan barnet som föddes i Stockholm föddes under senhösten. ÄNDÅ var upplevelsen så mkt bättre på mindre ort. Hade egen BM, slapp värkstimulerande, var två BM och en uska med under krystfasen osv osv. Fick även vara kvar på BB hur länge jag ville, på SÖS hamnar man ju på BB-hotell… sorgligt att det har blivit såhär!

    För den som vill lära sig om vilka ansvarsområden regioner och kommuner har så kan läsa om det här:
    https://skr.se/skr.25.html
    Det är många i vårt avlånga land som borde klicka sig in på länken kan jag känna.

    Snabbstatistik från hjärnan: 12 regioner har borgerligt styre, 8 regioner har blocköverskridande styre och 1 (en) region har vänsterstyre.

    Inte nog med denna kris, konstaterades nyligen att Sverige är sämst inom EU (eller hela Europa?) när det kommer till att behandla svåra förlossningsskador. Finland och Italien bäst. Woho! ??????

    Fasen vad jag är trött på partipolitik.

      Hur menar du med sämst på att behandla? Är det inte så att du menar sämst på att förhindra/förebygga? I Sverige finns bristningsregistret, ett register för uppföljning av sfinkterskador. Där det framgår att 75% av de kvinnor som fått en sfinkterruptur är nöjda med funktion 1 år efter skadan. Självklart ska vi sträva ännu högre, men Sverige är inte sämst på att behandla bristningar som har uppstått. Bristningsregistret beskrivs som världsunikt.
      Det är också bra att veta att det kan skilja mellan länder, men också mellan olika sjukhus i samma land, när det gäller hur man rapporterar skador. På vissa ställen fäller man hellre än friar och kallar det sfinkterskada även om det bara är en mycket liten del av sfinktern som är påverkad, på andra ställen kallar man det inte sfinkterskada i sådana lägen. Därför kan statistik ibland vara svår att jämföra.
      Men det finns mer att göra för att förebygga sfinkterskador i Sverige och det pågår ständigt arbete på den fronten.

        Men problemet är ju att vi inte ska ha den här typen av skador alls. Här är lite statistik som visar hur Sverige står sig i jämförelse med andra länder. Jag undrar om de andra länderna ens behöver ett register?

        Andelen kvinnor med skador under förlossning, med instrument:

        1. Polen: 0,5 procent
        2. Israel: 1,3 procent
        3. Italien: 1,3 procent
        4. Slovenien: 1,6 procent
        5. Portugal: 1,8 procent
        (Sverige: 12,7 procent)
        Källa: OECD

    Det är skrämmande, en allvarlig situation.

    störigt att michaela forni skriver om just detta och måste dra in sin baby journey i det hela? tycker inte det har alls med problemet i fråga att göra, bara en pinsam ursäkt att promota ?

    Även om det kanske är Stockholm som har mest akut situation så speglar ju detta bara Sverige i sin helhet. Verkar som väldigt få förstår innebörden av budget och prioriteringar. Det är inte bara kvinnovård som är eftersatt. Sjukvården är eftersatt och nu kommer det fram. Det spelar ingen roll att det är en moderat-styrd region. Flesta kommuner och regioner har underskott. ALLT är mer eller mindre eftersatt. Sjukvården, polisen, skolan, vägar, kriminalvård osv. Alla dessa instanser behöver mer pengar, mer personal osv. Lyft blicken, vad har Sverige prioriterat? Vad går pengar till? Hur många betalar skatt? Och hur många får vi inte i arbete. Val 2022, rösta på ett parti som prioriterar det DU står för.

      Flera regioner har underskott… Intressant att Region Stockholm har gått med överskott sedan 2007 men ändå ska det tydligen sparas https://www.mynewsdesk.com/se/blaagroena-koalitionen-i-region-stockholm/pressreleases/bokslut-2020-oeverskott-blir-foersaekring-foer-osaekra-aar-3074597

    Jag födde barn för tolv år sedan, redan då var det såhär i Sthlm. Fullt, stanna hemma så länge det går, ringa runt. Skandal att inget hänt sen dess.

      Va, nej jag födde också barn för 12 år sedan och det var hur bra som helst i Stockholm då. Jag hade en barnmorska och en uska som mötte i dörren och båda var med i rummet hela tiden, och det var absolut inte fullt på förlossningen. Jag stannade en natt på BB, sedan ville jag hem, men jag hade fått stanna längre om jag hade velat.

        Du kanske hade tur? själv födde jag för 1 mån sedan och hade samma upplevelse som du. Jag hade tur – Veckan innan när jag var beräknad egentligen var det fullt överallt i sthlm samt i Uppsala. Min enskilda upplevelse speglar med andra ord inte situationen i förlossningsvården…

    Men jag kan inte för mitt liv inte förstå varför förlossningsavdelningarna inte använder de upphandlade tjänsterna med lokalvården… där de har rätt att beställa städ dygnet runt mån-sön!
    Hur mycket tror ni inte att det skulle spara tid för vårdpersonalen/barnmorskorna om de slapp städa själva rummen efter varje förlossning

    Det är hemskt att inte veta om man får plats på ”sitt” sjukhus, eller iaf sin stad. Men stockholmare har ju ändå betydligt kortare även till typ Västerås eller Södertälje än vad många i Norrland har till sitt ordinarie förlossningssjukhus. Där får många räkna med minst 20 mil bilresa på mindre vägar, vilket jag tycker är fruktansvärt.

    Ja, kanske lite whataboutism men bara för att ge perspektiv. Sen tycker jag självklart att alla ska få känna sig trygga att det finns plats på närmsta sjukhus. Jag ser hellre överdimensionerad förlossningsvård(akutvård) där personal vissa dagar kan sitt och rulla tummarna. Och ja, jag har inget emot att betala mer skatt för att kunna ha det så.

      Min vän blev skickad i egen bil Umeå-Sundsvall pga fullt i Umeå.. första barnet. Helt galet.

      I sommar har norrlänningar fått åka upp till 40 mil (enkel resa) för att göra rutinultraljud, för att regionen inte lyckades bemanna med personal närmare. Kvinnosjukvården är kaos över hela landet. Starkt av barnmorskorna i sthlm att inte stå bakom eländet längre!

    Skulle jag föda någon gång i framtiden så har jag sex mil enkel väg till sjukhus, som idag är långt bortom bristningsgränsen. I värsta fall får jag se fram emot 16 mil enkel resa 🙂

    Jamen då gör vi som vi gjorde med Coviden. Ger fan i att ”belasta sjukvården”. Sluta ligg eller använd kondom bara! ?? Vi ”planar ut kurvan”…

    ELLER så är det dags att ställa politikerna mot väggen ordentligt. Vi har en skattefinansierad sjukvård i Sverige.

    Skulle aldrig någonstans föda bebbe ur fitty – neverrrrrrrrr. Att bli hunsad från olika platser och de ba ”de fullt” ba för man ska krysta ut en 4 kgs boll mellan benen. Med personer jag aldrig känner / mött. NOWAY.

    Snitt MÅSTE bli normaliserat!

      Snitt innebär mycket högre risk för komplikationer för både barnet och mamman. Många som inte förstår detta utan tror att snitt är en enkel utväg.. tragiskt! Så nja på den. Bättre att förbättra villkoren för
      Kakorna.

        Det där stämmer inte. Det finns risker med båda förlossningssätten, och vad gäller snitt är riskerna för modern främst kopplade till efterföljande graviditeter och för barnen är ett snitt säkrare än en vaginal förlossning (det finns t ex ingen risk för brott på nyckelben, syrebrist eller skador på nervnätet i axeln vid ett snitt). Riskerna vid snitt är inte generellt sett inte högre, bara annorlunda.

        Sen har jag mött väldigt få som tror att snitt är ”den enkla vägen”, de flesta som vill ha ett planerat snitt är väldigt väl pålästa.

          Klart det finns risker med båda sätten. Men riskerna är tyvärr att föda med kejsarsnitt än vaginalt för de flesta.
          De flesta jag träffa är också pålästa men oftast är de rädda för att föda. Jag undviker kejsarsnitt så gott det går. Endast i nödfall skulle jag göra det. Jag tycker att många är för dåligt pålästa vad gäller vaginal förlossning. Är det förnekar jag inte att det även förekommer komplikationer jag själv kunde ha avlidit under förlossningen om jag inte varit på sjukhus.

            Hahahahaha

    Jag tycker det är oroväckande att stockholmare väljer att åka på förlossnings-semester till andra orter nära BF för att förhoppningsvis föda på en annan ort. Det tar platser för oss som bor på orten. Helt rimligt om man bor 20 mil närmaste förlossning men helt orimligt om man är folkbokförd i Stockholm…
    Hade blivit vansinnig om jag tvingades som förstföderska föda hemma för att min plats blivit tagen av en 3barsmorsa från Bagis

    Jag blir färdigutbildad barnmorska i januari. Blev erbjuden 33.000 på förlossningen på ett universitetssjukhus. Tjänade 37.000 i lön som sjuksköterska innan jag läste till barnmorska. Kommer SÅKLART tacka nej och inte jobba som barnmorska. Skulle inte rekommendera någon till att läsa till barnmorska faktiskt, lönerna är katastrof och arbetsmiljön är ännu värre med tanke på vilket ansvar det är.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.