Influencers och alkohol

Två av Sveriges största influencers – Therese Lindgren och Felix ”PewDiePie” Kjellberg har båda tagit till sina sociala medier för att prata ärligt och en smula utlämnande om sin relation till alkohol.
Therese på Instastory och ”PewDiePie” i en Youtube-video.

Fråga: När sist var du stenfull?
Svar: Usch, senast jag var RIKTIGT full var 2016. Hela 2016.
Jag drack varenda dag, det första jag gjorde när jag vaknade. Hela dagarna. Varenda video från 2016 är jag alkoholpåverkad i, varenda möte jag gick på hade jag druckit inför, och varje helg är helt svart. Jag har skämt ut mig inför så många människor och förstört så många relationer. Jag var så destruktiv och gjorde de värsta sakerna man kan göra mot sig själv och andra, jag sket i allt.
Jag kan inte ens berättar vad jag gjort och sagt, jag skäms så mycket. Det känns som ett annat liv, men det var bara fem år sedan.
För mig är alkohol förknippat med avgrundsdjupt mörker, jag dricker mig inte onykter om jag mår bra.

Fråga: Hur slutade du att dricka? 
Svar: Jag var aldrig beroende av alkohol som tur var.

Fråga: Menar du att du även körde rattfull i videos från 2016? Oftast körde du ju till möten tex? 
Svar: Självklart har jag aldrig kört bil när jag haft alkohol i blodet.

Felix ”PewDiePie” Kjellberg har publicerat en videon där han pratar om sina dryckesvanor, som innebar att han en gång i tiden drack whiskey varje dag. 
När han väl försökte lägga av så insåg han att det nog faktiskt fanns en beroendeproblematik och han fick även abstinens.
Hans drickande ökade i samband med att han var involverad i några stora skandaler på Youtube, där det även hade startats en namninsamling för att få bort honom från plattformen.
Alkoholen blev ett sätt att döva ångesten på, och när han väl slutade alkohol så ersatte han bara sitt beroende med en annan substans – nikotin.
Han berättar även i videon att tack vare buddhismen så kom han till en punkt i livet där han ville vara fri och inte beroende av någonting alls – varken alkohol, nikotin eller Youtube.
Annars är det vanligt att man bara byter ett beroende mot ett annat.
När PewDiePie slutligen var fri från alla beroenden så upplevde han det som att han förlorat en nära väl. Någon(ting) som alltid tidigare funnits där, men som du var borta.

PewDiePie hoppas att hans ärlighet och videos som den här, där han pratar om sitt beroende, kanske kan få andra att reflektera över sina egna beteenden. 

173 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Hur går det Therese säger ihop? Först säger hon att hon drack varenda dag, direkt hon vaknade. Sen säger hon att hon aldrig kört med rattfull i blodet. Nja, antingen så är hon Ivan Överdrivarn eller så ljuger hon.

      kört med alkohol i blodet* haha…..

      Var det inte omkring 2016 som hon iallafall i sina vloggar mm. åkte taxi överallt? ?

        Här är tex två videor från 2016 som hon kör bil i:
        https://www.youtube.com/watch?v=6rCMWvHoP3E
        https://www.youtube.com/watch?v=C1Gh3l1sKr8

        Var inne på några random videos från 2016 och då kör hon bil ?

        Finns flera videor från 2016 där hon kör bild, tex ”FOOD PORN” och ”RENOVERINGEN ÄR IGÅNG”

          Kör bil menar du nog. Hon är alltid lite typ avkädd och ska se sexig ut på alla YT-bilder nuförtiden antagligen för att det ska locka klick in på hennes videos så hon får många views, som ett clickbait.

            ja jag menade bil. Kan inte skriva idag.

            Avklädd menar du nog 😉

              Yes menade avklädd, gick lite fort haha

          Ok, ja, men hon åkte iallafall mycket taxi

      Haha Ivan Överdrivarn ?

      Missbruk av alkohol är inte så svart vitt som många vill göra det till.

        Men hon har gjort videon privat..

    Drack varje dag och var inte beroende?

    De som är riktigt vana vid spriten är liksom ”normala” vid en viss promille. De märker eller anser inte själva att de har alkohol I blodet.

    Hur ologiskt det än låter så är det min erfarenhet. Precis som att de inte kopplar intaget av alkohol med promille bara för att de inte verkar berusade.

    Jag var aldrig beroende av alkohol som tur var.
    ”Okej”

      Skillnad på att konsumera för att orka dagen och att vara beroende. Uppenbarligen kunde hon ju sluta. Beroende är ju när du måååste fortsätta dricka. Men hon valde ju att sluta när hon började må bättre

        Så är det inte alls. Har aldrig varit full inför mina barn, aldrig ens rört alkohol under mina veckor med barnen, aldrig varit ett problem att gå månader utan att dricka heller. Jag blev ändå diagnostiserad ”kroniskt alkoholberoende” som alkoholister så fint kallas inom vården.

          Ja då är du beroende och kan antagligen inte hantera alkohol när du väl dricker. Therese är inte fysiskt beroende eftersom hon lätt kunde sluta.

            Det är vad hon säger ja…. Men ärligt talat, om du dricker varenda dag under ett år eller så är sannolikheten för att du INTE ska vara beroende lika med… extremt lite.

              Nej, där har du faktiskt fel.

              Hon har ju tagit en drink vid tillfällen även efter men stannat vid just en drink. Det brukar däremot inte nyktra alkoholister klara av.

          Det är en grej för många alkoholister att vara periodare, och att de gärna avstår alkohol i vissa situationer eftersom de vet att de kommer tappa kontroller (t.ex om de ska träffa andra människor) och istället dricker när de är ensamma. Menar inte att mansplaina din alkoholism men du kan inte säga ”så är det inte” – det finns inte ett ”rätt” sätt att vara alkoholist på

        Hon hävdade att hon var beroende fram tills nemo diskuterade med henne.

    Aldrig beroende men det första hon gjorde var att dricka alkohol när hon vaknade?

    Låter som en bekant som just nu är nykter för hen måste pga sjukvård, jobb och försäkringskassan. Hen anser inte att hen har problem, aldrig varit beroende och kommer börja dricka igen när hen inte längre måste vara nykter. Men självklart inte ofta, bara någon gång ibland, någon helg då och då eller förresten max 2 dagar i veckan, men hen är absolut inte beroende.
    Varit nykter i 2 år typ, lär nog tyvärr trilla tillbaka för tror inte hen kan hantera att ta en öl någon gång ibland bara. En allt eller inget person i mycket.

      Skilj på psykiskt beroende och fysiskt beroende. Therese menar väl att hon drack jämt pga psykiskt beroende, men kunde sluta dricka eftersom hon inte var fysiskt beroende.

      Det är mycket lättare att bryta ett beroende som inte är fysiskt.

        Psykiskt beroende är väl också ett beroende? Även om det nu är lättare att bryta. Eller räknas det ej som beroende menar du? Eller missförstår jag dig?

        Är så trött så känns som min hjärna bara funkar lite halvt. Läste fysiskt beroende överallt först innan jag såg att det stod psykiskt också?

          Det är ju ett missbruk. Men beroende är ju en annan sak, det är ju att man inte kan låta bli.

          Ja fast majoriteten av svenskarna är nog psykiskt beroende av alkohol, dvs beroende av det som hör till. Att kunna slappna av och bli lite glad liksom.

          Grava alkoholister är däremot fysiskt beroende och då är det en helt annan femma att kunna bryta det.

            Precis så är det. Många som aldrig ens tänkt tanken att de är psykiskt beroende, ”de dricker ju bara socialt osv”, men som du säger, och eg alla som dricker alkohol har en form av psykiskt beroende eftersom de oftast prompt måste ha alkoholen vid sociala tillställningar,middagar mm.och att det ”är tråkigt att inte dricka ngt” ”Det är ju gott” säger man, men likväl ett beroende, psykiskt el fysiskt., ngt man inte vill vara utan. Det är när man inte kan sluta, bara vill ha mer och mer eller oftare för att uppnå det där behagliga, som beroendet utvecklats till fysiskt.

              Lite oklart vad som menas med psykiskt beroende. Någon sådan term finns inte liksom inte heller ett fysiskt alkoholberoende. Däremot är det rätt vanligt att psykisk ohälsa leder till alkoholmissbruk och då brukar det kallas självmedicinerar. Gränsen för missbruk är en flytande skala och dessutom varierar det mellan olika kulturer. Missbruk är när du dricker vanemässigt och beroende är när din kropp reagerar genom att du känner ett sug efter alkohol och i värsta fall upplever abstinens om du inte dricker. När du dricker sker förändringar i hjärnan. För en del är inte förändringen så stor så de kan avstå när de vill även efter ett normalt intag. Andra kan inte det.

                Ja du kanske kan mer än mig, men jag menar att man kan ju känna sug, ”vara sugen” på alkohol utan att ha ett fysiskt beroende per se. Det psykiska beroendet är när du är sugen på alkohol till köttbiten, för det brukar du ha till, eller ”ingen fest utan alkohol”osv. Ett fysiskt fullt utvecklat beroende är just som det låter, dvs din kropp fungerar kanske inte som vanligt utan substansen, du kan tex.få tremor odyl. och du kan oftast inte sluta när du börjat dricka. Men givetvis är även det psykiska involverat här.Sen att missbruk skulle definieras flytande utifrån vilken kultur man lever i är ju bs, ett missbruk är ett missbruk oavsett. Dvs, du över använder, mer än din kropp tål, tar till medlet för att fly osv.

      Skillnad på på missbruk & beroende

      Men det är ju det som är skillnaden, Therese KAN hantera en drink utan att trilla dit eller behöva mer.

    Är det där med att hon drack varje dag verkligen sant undrar man eller behövde hon få uppmärksamhet. Hon skrev att hon drack varje dag hela dagarna, började på morgonen och drack innan möten men en stund senare så säger hon att hon aldrig var beoende av alkohol. Märkligt för om man dricker varje dag och hela dagarna så låter det som ett beroende. Och som en skriver ”men du brukade ju köra till möten körde du rattfull då?” då svarar TL jag körde aldrig med alkohol i blodet. Går liksom inte riktigt ihop så helt ärlig verkar hon ju inte vara. Kryddar o saltar likt Bianca och är lika lismande och motsäger sig själv ofta, hon trasslar in sig liksom.

      Man kan dricka varje dag utan att vara fysiskt beroende. Alla har inte den beroendegenen.

        Alla har inte en gen som är kopplad till beroende, men alla blir kemiskt beroende om de dricker tillräckligt mycket och regelbundet. Med kemiskt beroende menar jag man mår fysiskt dåligt av att plötsligt sluta dricka en dag. Vet inte hur länge och hur mycket Therese drack, men ALLA blir nog till slut beroende…

          Alla mår dåligt av att sluta dricka, därav begreppet bakfylla.

            Nu talade jag ju inte om bakfylla, eftersom bakfylla inte är abstinens. ? Menade snarare värre saker som delirium tremens, abstinensepilepsi, men även ”mindre farliga” abstinenssymptom.

      Varför blev jag satt på modd? Fick man inte ifrågasätta och skriva att hon och B kryddar och lismar?

        Aha nu gick jag igenom så det var bara slumpen då eller något ord som hamnar i modd.

      Allting man gör regelbundet behöver inte vara ett beroende. Man kan tillexempel äta godis varje dag utan att vara sockerberoende. Skillnad på missbruk och beroende. Alla som dricker ofta är inte automatiskt alkoholister

        Fast om du utsätter kroppen för alkohol tillräckligt ofta så blir den till slut beroende. Eftersom det påverkar beroendecentrat i hjärnan, likt andra substanser som påverkar detta, så vänjer sig kroppen vid att få det och när du sen slutar kommer du att få abstinens el utsättningsproblem. Det finns en gräns när detta sker och varje individ har olika gräns. En person kan i princip bli beroende efter första glasen, medans en annan har mkt längre ”startsträcka”.

    Alltså Therese….Får så dåliga vibbar av henne.

    Jag tror hon absolut körde rattfull men det kan hon ju inte erkänna offentligt för då blir hon anmäld. Svaret låter som en efterhandskonstruktion efter att hon redan sagt att hon drack varje dag.

      Ja eller inte anmäld, finns ju inga bevis. Men hennes jobb som influencer hade nog varit ganska finito.

        Bristen på bevis har aldrig hindrat vissa från att anmäla….

    Usch jag känner exakt samma som Therese. Tänker ibland på saker jag gjort på fyllan och mår så sjukt dåligt över det trots att det är flera år seb

      Håller med, får fortfarande ångest över saker som hände för 15 år sedan.

    Känns nästan lite som att det är en trend nu att säga att man varit alkoholist eller haft problem med alkohol. Görs det för uppmärksamhet och för att få nya saker att kapitalisera på och prata ut om, för att matcha i tv-program osv. Känns lite så i fallet med Therese Lindgren och vissa andra också men jag kanske är cynisk.

    Thereses ”avslöjande” känns ju lite lägligt när hon behöver mer views på Youtube. Hon har ju spammat sönder med sina videos där på senaste tiden.

    Känns nästan lite som att det är en trend nu att säga att man varit alk*holist eller haft problem med alk*hol. Görs det för uppmärksamhet och för att få nya saker att kapitalisera på och prata ut om, för att passa i tv-program osv. Känns lite så i fallet med TL och vissa andra också men jag kanske är synisk.

      Jag tycker trenden verkar vara att ha adhd…

        Ja haha men det är en tidigare trend som varat länge liksom, gammal trend och nu är det nya…

        Jag tycker det är konstigt att influensers som är kvinnor kommer ut med att de har ADHD. ADHD är vanligast bland män, inte kvinnor…

          Exakt. Men de protesterar alltid mot det där ”ADHD ter sig faktiskt annorlunda hos kvinnor och är mindre uppenbart!!”. Sjukt märkligt att flera av dem har behövt hatta runt till OLIKA mottagningar och specialister, fått ett antal nej på att de har ADHD, och sedan hittar de någon som är mindre noga och ta-daaa! ADHD! Cissi Wallin och Hanna Oliero är ju såna…

            Det ÄR svårt att få en np-diagnos som kvinna (adhd, add, autism osv). Tecknena är generellt mindre synliga och kvinnor tenderar att maskera sina problem bättre aka lär sig dölja sin diagnos. Men det betyder inte att den inte finns där, eller att man inte lider av den.

          Adhd är vanligare bland män för att fram tills för inte alls många år sen (90-talet om jag minns rätt) så trodde man att kvinnor inte kunde ha adhd. Alltså diagnostiserades inga kvinnor. Nu vet man bättre.

      Hon har dock berättat öppet om det här i flera år.

      Känns lite som det är en trend nu att säga att alla psykiska problem är en trend.

      Fast har inte majoriteten av influenser faktiskt alkohol problem då? kollar man PH och Ex On The Beach så sups det ganska friskt gärna varje dag utan problem. Samma om man kollar instagram, alkohol till maten på vardagar och supa skallen av sig varje helg.

    Vad gör man om man misstänker att en person i ens närhet dricker för mycket? Jag vill hjälpa till, bara orolig att det ska uppfattas på fel sätt.

      Om personen har problem med alkohol finns stor risk att personen blir arg om du tar upp det, hör lite till problematiken. Men tycker absolut du ska ta upp det! Men börja med att fråga hur hen egentligen mår och utifrån det kan du säga att du märkt att hen ibland dricker mkt… det finns mkt hjälp att få. Socialtjänsten har öppenvård och man kan gå på AA-möten.

      Säg det till dom. Fattar att det inte är lätt. Men säg precis det, att du är orolig för personen. Du säger ju det för att du bryr dig om personen, vänlighet o medmänsklighet är aldrig fel. ❤️

      Man frågar. Så rakt som möjligt och uttrycker att en är orolig. Det kan kosta att personen blir kränkt, bryter med dig eller ljuger. Hellre fråga en gång och någon råkat bli stött än att inte fråga och några år senare ångra sig. Kolla gärna vad som finns för hjälp att få före och kanske erbjuda dig att hjälpa att ringa om sådant önskas.

      Fråga rakt ut! Säg att du bryr dig och tycker om personen och är orolig. Önskar jag hade haft en enda person när jag krökade sönder mig. Gjorde typ allt man inte ska göra men ingen sa nånting. Tog många år innan jag insåg mitt missbruk. Träffade en ny kille som skojade lite om mina fyllor och eftersom jag ju ville visa mig från min bästa sida blev det det som tillslut fick mig att vakna.
      Det är FINT att bry sig. Du kan inte göra fel

    Visst kan det vara trevligt att dricka nån gång per år eller så men fattar mig inte på folk som dricker alkohol flera ggr veckan, ja mena det finns ju massa drycker utan alkohol som är så gott! Mer Pepsi max åt folket! ?

      Jag har faktiskt aldrig stött på en läsk som har lika komplexa smaker som vin eller whisky. Älskar mat och dryck och hoppas jag alltid komet kunna hålla en rimlig nivå så jag slipper kompromissa bort detta.

      Haha men folk är ju olika? Många tycker tvärtom: att det är trevligt att ta något glas i veckan, och förstår sig inte på de som dricker alkohol 1 gång per år.

        Finns ju alkoholfria vin ect så det är såklart alkoholen dom hägrar men visst fortsätt ljug för er själva! ?

          På vilket sätt ljuger man för sig själv för att man gillar alkohol? ? Jag är ju ärlig med det. Alkoholfritt vin smakar skit förresten och går inte att mäta sig mot riktigt vin.

          Alkoholfria vin smakar ju saft… Nej tack blir det för mig som faktiskt älskar smaken av ett fylligt glas rött. Och ja, det måste ha alkohol i sig för annars smakar det inte fylligt.

          Gillar inte saft till maten ?

          ”Alkoholfria vin” ? den dagen jag får smaka ett alkoholfritt vin som smakar som riktigt vin kan du återkomma med det argumentet!

            Har druckit flera (vita) viner som smakar som riktigt vin. Oftast ute dock så har ingen koll på vad de heter.

          Ja det är väl klart att alkoholen är en viktig ingrediens i vin och whiskey tex.

          Haha alkoholfritt vin smakar inte gott enligt mig. Jag gillar smaken av vin och t.ex whisky och jag gillar också effekten alkoholen ger mig. Tycker verkligen inte jag ljuger för mig själv. Alkohol påverkar mig inte negativt, blir inte för full eller bakis, har inte heller några barn jag behöver ansvara för. Känner igen det där argumentet antingen ifrån nyktra alkisar eller från mig själv när jag levde med en alkoholist. Nu när jag inte gör det längre förstår jag ju att alla faktiskt inte ljuger om alkohol utan att många, inklusive jag, tycker det berikar.

          Men alltså, jag föredrar verkligen en läsk framför alkoholfritt vin. Det smakar faktiskt riktigt illa kan jag lova dig. Många njuter vin till mat. Många för den avkopplande effekten, absolut. Men alkoholfritt vin som smakar skit kan jag vara utan.

            Jag med, men ibland känns det festligare med alkoholfritt än med en läsk.
            Det jag gillar är att det numera inte känns som att någon ”tittar snett” om man tar läsk eller alkoholfritt vin/cider, det känns accepterat och det är så skönt?

      Alla tycker olika? Många föredrar nog smaken av ett bra vin framför läsk t.ex.

        Nej, föredrar läsk 1000 gånger över vin…

        Kan meddela att det INTE ALLS smakar så fantastiskt om du har ett uppehåll på låt säg 10 år…..

          ”Många föredrar nog…”

          Du: Nej, JAG föredrar läsk

            Exakt, jag är en av många som inte gör det.?

            Fick av misstag vin som skulle vara utan alkohol men som var vanligt vin.

            Spottade rakt ut, det smakade liksom skämt eller dåligt.

            Väldigt lustig upplevelse, är en stor vinälskare men fått avstå alkohol pga medicinering under många år och det blev väldigt tydligt att vin kräver viss tillvänjning för att man skall uppskatta det…. så, kanske var jag ingen stor vinkännare i mitt tidigare liv utan endast härdad ??

              Det kan också ha varit ett blaskvin du fick helt enkelt. De flesta viner under 150 kr är ganska värdelösa.

          Jag hade ett uppehåll på ca 5 år pga medicinering. Första glaset rött vin efter det var ljuvligt. Hade kunnat gråta så gott det var. Ett glas vin och något gott att äta är underbart!!

            Jag ÖNSKAR att jag hade fått den upplevelsen när jag fick fel av misstag…

            Förr, ett gott fylligt rött vin till en fin köttbit. Eller ett snudd på cherrysmakande dessertvin efter maten.

            Nu ba, nä men det går bra med vatten…???, nä inte synd om mej, man kan för all del ta med egen dryck när man är bortbjuden.

            Men faktum är att mycket socialt snurrar kring det där röda vinet som man tar lite djupa snack över ?

            Jag hade uppehåll på ungefär 2 år pga täta graviditeter. Åh vad gott det första glaset Amarone var efter det! Chark- och ostkväll ?

        Finns ju alkoholfria vin ect så det är såklart alkoholen som hägrar men visst vi säger det är för smaken! ?

          Har du någonsin smakat vin samt alkoholfritt vin?

            Vitt mousserande är supergott.
            Chapell Hill, finns på Willys.

            Rött alkoholfritt skulle jag inte ta I med tång.

            Alkoholfri öl däremot, mumma ???, slinker ner både till frukost och middag på sommaren.

              Sorry, det var inte mej du frågade insåg jag nu utan Mumins homie

              Men mumma är ju inte alkoholfri den består ju både av porter och gin.

          Man kan väl både tycka om smaken och effekten av alkoholhaltiga drycker utan att bli hånad för det? Så typiskt svenskt att se ned på den som gillar att berusa sig.

            Dricker ofta ett vitt vin som jag älskar som ”bara” har 7,5% men inte en chans i världen att alkoholfritt kan smaka lika gott utan alkoholen, det ger ju ett djup. Sen gillar jag inte alla viner utan det är framförallt DET vinet jag gillar och det är smaken jag är ute efter. Dricker mig aldrig full, men unnar mig ett glas varannan månad pga smaken. Kanske något extra under semestern.

            Eller hur?! Hade jag mot förmodan hittat ett alkoholfritt vin som var lika fantastisk som de jag gillar så hade jag oftast valt det med alkohol till en helgmiddag ändå. För att jag gillar känslan.

          Snusmumrik, varför känner du ett behov av att vara dryg och otrevlig?

            Som ett fan av Mumin uppskattar jag inte det smeknamnet, och har efter ett par månaders fundering landat i att namnet inte passar personen

              Snarare Filifjonkan är mer passande?

                Eller Morran

                  Ett bevis på att det jag skriver är sant! ? Tack för alla skratt smygalkisar.

              Ska anteckna! ?

              Vilken tur att du inte bestämmer vad folk ska få kalla sig.

            Är inte det minsta otrevlig! ?

          Men sockerfri läsk går folk i taket över pga fel smak med annat sötningsmedel.

            Det är ju för att sockerfri läsk med sötningsmedel i smak skit + har en vidrig eftersmak 😛

              Som många tycker om alkoholfritt vin då…

          Drick alkoholfria viner om du vill. Det gör inte dig till någon bättre människa om du nu tror det.

            Vilken fånig kommentar och säger allt om dig!

      Håller med dig lite där, just på sommaren är det många som går runt lite pruttfulla i trädgården och pysslar. Blir ju så begränsande med en lätt berusning redan vid typ 15. Då kan man ju inte typ …. spontanpadla*

      *ler i mjugg och väntar på upprivna vinälskande hemmapysslare som spelar tennis FÖR PADEL ÄR INGEN SPORT

        Spelar tennis, padel är ingen sport men är ingen hemmapysslare som älskar vin. Hallå, jordgubbar och champagne ska det va’!

      Bara bönder som dricker sånt! Fint folk dricker vin till maten.

      Dricker ibland 3 gånger i veckan och ibland ingenting på någon månad. Dricker aldrig mer än 4 glas av något och oftast bara 1-2. Jag dricker aldrig för att bli full utan uppskattar verkligen smaken av gott vin eller en god klassisk cocktail. Det är verkligen inte samma sak som läsk ? jag och min sambo kommer från familjer som enbart sett alkohol som något gott och inte som något man berusar sig med. Jag skulle aldrig ta ett glas alkohol av något jag inte gillar för att bli full.

      Kan man hantera alkohol så ser jag inga problem med att dricka ett glas vin ett par gånger i veckan.

        Men svenskar kan inte hantera alkohol och är inga findrickare. Majoriteten dricker billig skit enbart för att bli fulla! Odrägligare människor på fyllan får man leta efter, endast engelsmän är kanske värre

          Ja, svenskar söp ihjäl sig så mycket tidigare att en unik utdelningspolitik av alkohol krävdes. Därför nykterhetsrörelsen är så stor här i vissa regioner. Det var ett stort folkhälsoproblem och kanske är ännu, vet inte riktigt hur det ser ut idag?

          Tala för dig själv! ?

        Jag är typ rädd för att bli märkbart berusad, jag skulle skämmas ihjäl. Tycker bara om öl och vin som tur är, så jag kan dricka typ 2-3 glas vin till en middag eller några öl ute och ändå ha relativ koll.

    Jag får alltid en känsla av att Thereses inlägg är så beräknade, nu kommer det kritik härpå bloggen o oftast när hon får det uppdaterar hon mycket om att hon mär dåligt. Samma när det kommer mycket reklam på Instastory då kläms det in ångest/magproblem inlägg. Tror verkligen hon mår dåligt men tycker ibland inläggen kommer ovanligt lägligt.. eller så är det bara jag som fått för mig.

      Jo visst är det så, precis som Bianca I också gör det kommer alltid snyft, mår dåligt, har ångest efter att hon fått kritik eller gjort bort sig, det är ett mönster, sedan mår de säkert dåligt ibland som alla andra men visst är de beräknande, tänker taktiskt och har strategier som följs.

      Tycker de alla är så. Sofia Wood gör ett inlägg med sitt badrumsskåp, inget samarbete står märkt men vissa produkter står mer synligt än andra, några veckor senare så visar det sig att hon har ett samarbete med exakt samma märke av skönhetsprodukter. Allt är strategi hos precis alla.

      Allt hon gör är det! Hon är riktigt smart. Tycker inte det är fel så länge hon inte ljuger. MEN jag klarar inte av hennes kanaler längre. Jag uppskattar vanlighet, äkthet och hög moral. Känner att hon är extremt uppmärksamhetskåt, väldigt beräknande, säger en sak å gör en annan men hon vet hur hon ska komma undan med allt. Alla älskar henne och hon är en såååån förebild. Men att exempelvis posera naken/i underkläder på varenda thumbnail för att få några extra views när man utan det ändå kommer få minst 200tusen views det känns så sunkigt. När man vet att man har unga följare och man är en förebild både privat samt i att skapa content. Att man släpper produkter med budskapet att älska sig själv samtidigt som man sexualiserar precis allt man gör. Att hon nu tjänat enorma summor pengar men FORTFARANDE håller på såhär, hade ändå förstått de desperata greppet om man är påväg upp men hon behöver inte göra så. Hon skulle kunna fokusera på att höra BRA grejer, uppmärksamma alla viktiga frågor hon säger sig bry sig så mkt om men ist gör hon videos i olika sexiga outfits som hämtade ur en fest på Playboy Mansion. Känns så tomt, sökande och tragiskt

    Alltså påtal om alkoholister så undrar jag om det inte är så att Viktoria som har Matplatsen är det? Inte ett inlägg utan alkohol och väldigt mycket drickande när barnen är med. Hon verkar inte själv inse att hennes alkoholkonsumtion överstiger normala nivåer med råge.

      Har också verkligen reagerat på mängden alkohol, vin och drinkar ofta till vardags och så verkar det bli ännu mer under de rätt så frekventa semesterresorna. Bara för att det är snygga drinkar och vin tillsammans med god mat så är det ju inte sunt för det. Hade man bytt ut konsumtionen mot starköl hade varningsklockorna ringt för länge sen. Klart att det är svårt att dra gränsen mellan livsnjutare och beroende. Men även om hon inte dricker varje dag och därmed inte får abstinens så är det ju inte ett sunt beteende för det.

    På tal om alkohol och influensers, Fredrik Wikingssons senaste insta-inlägg i samarbete med Jameson (Whiskey). Känns direkt osmakligt att bunta ihop psykisk hälsa med alkohol på det sättet??? Eller är det inom ramarna??

      Inom ramarna för vad?

    Hej!
    Behöver du någon som korrläser dina texter? Jag är arbetslös och oönskad på arbetsmarknaden, men läsa det kan jag!

    PS
    Det ligger lite allvar i min kommentar.
    DS

    Älskar pewdiepie

      Tycker det han gör är jättebra och viktigt. Synd att praktiskt taget ingen i kommentarsfältet uppmärksammar det bara.

    Jag tycker om öl och vin, men dricker helst bara hemma med min sambo. Det ”sociala” drickandet har jag aldrig fattat. Det är ju obehagligt att dricka alkohol när man är med andra människor utanför familjen? Jag är alltid rädd att bli berusad, inte verka skärpt etc.

      Är det? Du kanske tycker det men det är ingen sanning för alla…

        Skulle tycka det var mer obehagligt att bli berusad med familjen… ?

          Nej alltså jag är rädd att bli berusad överhuvudtaget, men skulle jag ta ett glas för mycket hemma är det ju bara att gå och lägga sig liksom. Men på middagar och liknande dricker jag max ett glas vin för efter det börjar jag känna av alkoholen och då blir jag nervös att framstå som full.
          Hemma kan jag ta två glas vin till maten för jag är mer bekväm. Men fortfarande rädd att bli berusad haha!

            Låter jobbigt att va så nervös…

              Låter jobbigt kanske men jag vill ha kontroll över hur jag beter mig.

              Tycker det låter jävligt sunt.

            Känner exakt samma. Ogillar att tappa kontroll och bli ”sladdrig” I tal eller steg, vilket jag snabbt blir när jag dricker även väldigt små mängder. Dricker helst i trygg hemmamiljö.

              Tänker mest att vad jobbigt att inte släppa loss och våga visa sig oskärpt ibland. Med eller utan alkohol.

                Utan alkohol vågar jag alltid släppa loss. Utan alkohol är jag trygg med att alla vet att det är ”jag”, men med alkohol är jag rädd att framstå som berusad.

                Helt okej utan alkohol. Med alkohol är det endast du som tror du släpper loss och är skitball.

                  Men herregud, ”skitball”, är du 15 år?

                    Tror ej dagens femtonåringar använder det uttrycket. Hen är snarare boomer

      Det är ju skitkul när alla är lite salongsberusade och glada och oskärpta!

        Så talar folk som gärna dricker lite för mycket och inte vill stå ut från mängden.

          Men alltså…

          Tycker faktiskt synd om er som inte har upplevt detta. Man kan dricka med måtta vet ni 🙂

            Men jag dricker ju med måtta. Slutar bara innan jag känner mig ostadig.

              Ja det är väl det som är salongsberusad?

        Ja precis, det antyds att man inte har kul. Så typisk kommentar. Jag respekterar att andra dricker och tycker det är kul men det är svårare för mig att få respekt för att jag inte dricker så mycket och har kul ändå.

      Jag tycker precis tvärtom. Obehagligt med folk som känner behov av att dricka i ensamhet eller med sin närmaste familj. Det känns inte sunt. Att man däremot dricker nåt glas vin när man är på en middag med flera vänner känns betydligt mer rimligt.

    oavsett om hon överdriver eller ej så är jag glad att det pratas om alkolism hos kvinnor. Och om varje-dag-drickandet. När man känner hur bag-in-boxen skvalpar lite sorgligt på botten en flrmiddag och man känner hur man lika bra kan dricka ur den för man har lite småjobbiga grejer framöver. Nästa vardag går man till Bolaget och köper en ny.
    Alkolism/Ohållbart drickande är liksom inte bara att man på helgerna super hjärnan av sig för alldeles för mycket pengar och skämmer ut sig på helgen ute på klubb.

      Men hur gör man då om man behöver köra bil??? Jag skulle aldrig kunna trilla in i något dag-drickande, jag måste ju köra bil. Och jobba, hur jobbar man om man druckit alkohol? Menar inte att jag personligen är sugen på att dricka dagtid utan tänker på de som skulle vilja göra det.

        Jag hade kunnat vara lite full hela tiden. Har inget körkort så att köra bil lite lullig är nog lika illa som om jag gör det spiknykter. 😉 Har administrativt arbete och mycket hemifrån just nu så behöver knappt prata med folk. Visst, hade nog gjort missar i arbetet men det hade tagit lång tid för någon att upptäcka. Men hade dock aldrig velat vara småfull hela tiden. Blir så trött av det. Och tycker 1 glas rött en helgdag är guldkant på tillvaron, vilket ju försvinner om det blir vardag…

        Tyvärr har jobb hemifrån gjort det alldeles för lätt.. Jag har två ganska närstående som gjort det till en vana att dricka varje dag sedan pandemin började. På telefon- el videomöten är det inte lika lätt att avgöra om något är lite salongsberusad eller bara glad och utåtriktad. Kan man dessutom få hemleverans av det mesta eller gå/cykla till butiker etc är det ännu lättare…

          Omg skulle aldrig våga ansluta till zoom och vara berusad/ha druckit! För mig är det så viktigt att vara proffsig och skärpt.

    Min sambo är alkoholist. Hatar alkohol!

      <3

      Förstår inte hur du klarar det. Jag är uppväxt med alkoholistföräldrar men kunde inte ”lämna” dem ju. Hade jag kunnat det hade jag dragit, mådde skit alltid. Fast jag förstår det är annorlunda när man är äldre och det är ens partner, men jag hoppas du sätter ultimatum och annars går vidare. Inte värt att slösa sitt liv på att må dåligt på grund av någon annan om den inte ens vill försöka förändras och ta tag i sitt liv.

    För några år sen drack jag nästan en bib om dagen i ett halvår för jag blivit lämnad och krisade. Jag förstår nu att det var sjukt och nu dricker jag alkohol ibland om det är något festligt eller firande. I mitt fall drack jag värre än en alkoholist men nu när jag mår bra har jag inte det ”suget” och det hade jag inte då heller utan jag mer bara hävde i mig.

      Förstår exakt vad du menar! Men hade du någon i din närhet som missbrukade alkohol? (behöver inte vara så men är nyfiken hur du kom in på att det var DET som skulle missbrukas, om du förstår vad jag menar?) Själv fick jag en FLIPP och kom på att jag ville undersöka hur det var att ta in alkohol VARJE dag i typ 6 månader för det var vad min mamma utsatt mig för i hela mitt liv (tänkte det som nån fältstudie fast mindre genomtänkt än så utan mer hur kunde hon göra så mot mig (som ett experiment) Hade inte pandemin kommit så hade jag säkert fortsatt, men min sambo blev plötsligt hemma varje dag så det slutade. Men JA, jag hade lätt abstinens ett tag. Men nu känns det bra. Har jag då ett beroende anlag eller kan jag klara mig? Gärna professionellt svar tack…

      Vad bra att du mår bättre nu <3 Otroligt vanligt att ta till alkohol eller liknande vid kriser.

    Jag har inga problem med folk som tar ett glas till maten eller som vill festa på helgen.
    Men jag fattar inte folk som en helt vanlig vardagskväll sätter sig ensamma i soffan/framför datorn och dricker några starköl eller öppnar en flaska vin, och bara sitter och dricker alkohol spontant en vardagskväll när man ska jobba nästa dag.
    Jag förstår om man vill njuta till maten, eller bli berusad på helgen när man ska festa. Men att spontandricka till vardags eller ”bara för att” känns så konstigt enligt mig.

      Det är gott!

      Och många förstår nog inte dig och allt du gör/tycker heller.. ?? Det är gott och avslappnade för många. Man måste inte spara allt sånt till helgen. Som att äta en finmiddag mitt i veckan, lite guldkant.

        Det finns oändligt många sätt att bli avslappnad på och massor av saker som är betydligt godare än alkohol. När folk resonerar på det här viset så ser jag det som något alarmerande. Jag menar… ”guldkant” att dricka alkohol? Herregud…

          Jag kan också tycka det är lite guldkant med ett glas vin. Förstår inte problemet? Vill man ha guldkant 6 dagar i veckan ja då är det ju lite mycket, men alkohol är (för någon med sunt förhållningssätt till det) just någonting gott och njutbart som förhöjer smaken på maten eller stämningen. Jämför med att äta en nybakt kanelbulle eller några chokladpraliner. För de flesta handlar det inte om själva alkoholen utan om smaken. Jag tycker genuint det är jättegott med ett glas rött vin, men precis som med lösgodis som är jättegott, så är det inget att stoppa i sig varje dag. Men en helt vanlig tisdag om jag just är sugen på ett glas rött och maken är iväg och jag vill titta på mitt favvo-avsnitt Gilmore Girls och sippa på vin? Inga problem alls faktiskt. Väldigt svenskt att tro att några droppar alkohol en vardag automatiskt gör en till alkoholist…

            Svenskt?? Ligger väl på personnivå och jag tror du missat poängen med att en stor del av världen inte dricker alkohol. Verkar vara ett känsligt ämne för dig snarare 😉

              De enda känsliga här är alla rabiata alkoholmotståndare…

                Har inte problem med alkohol eller inte, har problem med alla som hänvisar alla åsikter till just svensk när just i detta fallet majoriteten av alkoholmotståndarna är just de som inte dricker pga av religion, kultur osv… *suck*

          Ja men herregud, låt folk göra som det vill.
          Finns godare saker TYCKER du!
          Ja, allt som är lite festligt och icke vardagligt kan va guldkant. Ett fint, välsmakande vin, varför inte?
          Det är sånt här som ger er nykterister dåligt rykte… Så jävla stelt.

          Allt är inte, eller behöver göras, till ett problem. Det är vanligt att dricka alkohol, inget konstigt och de flesta klarar av det.

      Jag hälsade på en kompis på annan ort förra veckan och blev bjuden på ett glas vin när jag kom in på tisdagskvällen. Jag dricker alkohol max en gång i månaden i vanliga fall (många gånger dröjer det betydligt längre mellan glasen) och tyckte verkligen att det var guldkant. Så härligt att sitta i soffan och bubbla och dricka vin en vanlig tråkig tisdagskväll liksom.

    Men hon gjorde en video om sin alkoholism för några år sedan. Hon nämnde den i en video tidigare i år eller förra året, att hon ”dolt” videon av någon anledning. Så det är inget nytt egentligen?

    Även Lisette Alfredsson har gått ut med att hon är alkoholist. Sjukt starkt att våga erkänna det, speciellt när man har större plattformar än gemene man.

    Bra att de går ut och pratar om det! Ju fler som slutar dricka desto bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.