Makaron-diskussion hos My Martens

My Martens lägger upp ett kostinlägg på Instagram där hon ska påvisa nyttigare alternativ till ”vanlig” mat – i det här fallet snabbmakaroner.
Jelena Meacham publicerar ofta sådana inlägg, som verkar väldigt uppskattade av följarna, så det kan ju vara en bra idé för My att haka på.
Problemet här är att hon antingen inte riktigt förstår vad det är hon håller på med, eller är väldigt otydlig för kommentarsfältet är fullt av frågetecken.

Jag tänker att jag försöker bryta ner det hela, så får vi se var vi landar.
Om vi kan bena ut det här.
Allting i rosa är mina kommentarer.

My tar alltså ett känt märkes makaroner, och ställer det mot en anonym konkurrent.
Varför inte skriva ut vilka märken/företag det handlar sig om, så man vet?
Vet My ens?
Kanske får man svaret i kommentarsfältet?

Jag hade inget bättre för mig, så jag laddade hem Lifesum-appen. 
Det är gratis att göra, så det finns ingenting annat bakom Mys ovilja att tala om vilket pastamärke det är som står bakom det höga kaloriinnehållet.
Ingen adlink eller liknande.

Jag laddar alltså hem Lifesum-appen och söker på ”snabbmakaroner”. 
Det här är resultatet.
Nu förstår jag helt plötsligt varför My varit så motvillig till att berätta vilken företag som står bakom de kaloririka makaronerna.
Med största sannolikhet vet hon inte ens själv.

Söker man på snabbmakaroner i Lifesum-appen så får man 21 stycken olika alternativ. 
På 20 av dem står det vilka företag som står bakom produkterna, medan en helt saknar den typen av information.
Det är den My valt att ha med i sitt exempel, trots att hon själv omöjligt kan veta om det ens stämmer eftersom den uteblivna informationen omöjliggör en faktagranskning.

Mängden makaroner stämmer hellre inte med det My publicerat. På hennes tallrik ligger det 80 gram makaroner, men hon verkar ha använt kaloriantalet för 200 gram

Det var My själv som sa att man skulle söka i Lifesum-appen för att få svar.
Och det har jag fått nu.
Svaret är att My inte verkar ha en aning om vad det är hon lagt upp på Instagram, bara att det såg bra ut och funkade så länge ingen ställde några motfrågor om inlägget.

Det är alltså sånt här man betalar för om man anlitar My som kostrådgivare?
Slarvigt använd information från en gratisapp, där hon själv inte ens verkar veta vad det är hon lägger upp?
Money well spent.

288 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Hon borde omedelbart ta en blogg och instagrampaus. Det blir bara rörigare för varje dag som går. Snart kan hon på inga sätt rädda sitt varumärke om det nånsin funnits nåt.

      Min undran är varför hon använder samma bild på de två olika makaronerrätterna… det är exakt samma bild.

        Hon skyllde på matsvinn, därav samma bild. Rörigt värre!

        Jag reagerade på samma. Fattar i övrigt inte varför alla fokuserar på makaronerna. Inklusive hon själv. Det relevanta här är ju att hon byter till en fetare köttfärs (blandfärs är ca 20% fett istället för den ursprungliga på 5%) och att hon tillsätter grädde. Fett innehåller 10 kcal/g. Alltså, 140 gram blandfärs innehåller ca 200kcal mer än 140g 5%-nötfärs. Och att tillsätta 1dl grädde (40% fett) istället för mjölk ger också 350 kcal extra. Där har ni hela skillnaden. Släpp makaronerna.

          Läs igen. Du missförstod

            Nej. Du missförstod. My förstår inte ens själv varifrån kaloriskillnaden i hennes eget exempel kommer. Den kommer inte ifrån att hon har bytt makaronsort (eftersom hon ju jämför 100g mot 200g som någon även upplyser om nedan…)

              Men haha hon bytte ju grädde till mjölk, du skrev att hon gjorde tvärtom.

          Nu får man ju inte i sig en hel deciliter grädde på en portion.

            Varför inte? Det är helt klart mycket, men 80g pasta och 140g färs är också ganska jättemycket. Det är alldeles för mycket för att bara ge 375 kcal. Hon skriver inte någon mängd av grädden så jag tog något som gick att räkna på. Jag försvarar henne inte. Vill bara tydliggöra att skillnaden är rimlig även om hon inte fattar vart den kommer ifrån.

              Hennes kalori antal stämmer endast om hela rätten innehåller 140 g (80 g pasta på 288 kcal, 60 g nötfärs på 78 kcal och 11 kcal mjölk).

              En 140 g måltid som innehåller massa grönsaker skulle man nog kunna stå sig på, men 140 g snabbmakaroner och köttfärsås är helt värdelöst. Och att en ”kostrådgivare” inte vet bättre är bara pinsamt

                Hon har uppenbarligen använt kcal-mängden för kokade makaroner men vikten för okokade.

          Nej hon bytte TILL färsen med 5%

            Exakt

              Sara verkar ha läst det fel

                Men jisses. Vet ni vad SKILLNAD är?

                  Det är inget fel med att läsa fel eller missförstå ett inlägg. Det händer den bästa.

          Du blandar ihop vilken rätt hon bytte till.

          My har ju skrivit att blandfärsen är 50/50.. 140 g = ca 280 kcal
          Nötfärs 5% 140 g= ca 180 kcal
          Hon har även skrivit att mellanmjölk 0,5 dl motsvarar ca 22 kcal o grädden 170 kcal… fett är fett o innehåller ungefär samma kcal.
          Skillnaden på dom exempel hon själv tagit upp är alltså att nötfärs o mellanmjölk innehåller ca 200 kcal medans blandfärs med grädde blir 450… sen har vi makaronerna som hon påstår att kungsörnen innehåller mer än 50% mindre än annat okänt märke… så visst handlar det om makaronerna när hon på den ”nyttiga” tallriken har ca 175 kcal kvar att använda o på den ”onyttiga” 360 kcal… hon har använt sig av appen Lifesum o det har jag oxå när jag provberäknat.
          Det handlar om snabbmakaronerna!

        Ja, och nu samma bild som för ett år sen på Sandra, klienten som gått ner i vikt och byggt muskler på 12 veckor.
        Antingen har My INGA klienter alls eller så har hon bara haft EN.

      Men vad elakt. Hon sänks ju av detta det gäller hennes liv och arbete. Vad ska det känna till att sänka någon?

        Du menar ”tjäna till”? My, is that you?

        Förlåt men hon tar bra betalt för sina tjänster av vanliga personer som har problem med vikt och hälsa. Då kan man väl kräva att hon åtminstone gör grundlig research och ger sunda kostråd?

        Du tycker att hon ska få fortsätta lura folk att betala henne för kunskaper hon uppenbarligen inte har?

        Vadå elakt? Vad är det som är elakt med att hon avslöjas som en bluff och tjänar pengar på att hjälpa folk gå ner i vikt men egentligen inte har en aning om vad hon pratar om. Hon är som de där som säljer butt lift fitnessprogram men har opererat röven, bara att hennes har att göra med viktnedgång. Jävla bluff som inte ens kan leva som hon lär och så ska hon tjäna pengar på det? PfF. Hade du anställt en jurist som inte gått juristlinjen? Hade du låtit en byggarbetare som aldrig byggt något bygga ditt hus? Nej. Är man taskig då? Nej.

          Hela dietbranschen är bluff. Bantning funkar inte.

        Jag tycker det är helt korrekt att hon granskas. Hon tar enligt egen utsago 1500-2000 kr i månaden som pt/kostrådgivare online av privatpersoner, då får man tåla att granskas. När hon uppenbarligen inte har bättre kunskaper än så här, är det ju bra att potentiella kunder ser det. Finns mer seriösa och kunniga pt/kostrådgivare att välja. Sen kan jag faktiskt tycka att hon borde visa upp diplom på sina utbildningar. Jag tycker kunder har rätt att se att hon har den utbildning hon utger sig att ha…

        My klarar sig bra o lever gott på sina samarbeten/reklaminlägg, att hon försöker få klienter att coacha online är ett sätt för henne att tjäna stora pengar, lite extrakosing. Hon är inte direkt billig, alltså vem tror hon att hon är liksom, och vad ?

          Även om hon skulle vara billig så är det inte ok att ge råd om någonting hon uppenbarligen inte
          klarar av.

        Sänks?? Det gör hon då så bra själv.
        Ska man äta nyttigt är kanske inte snabbmakaroner det mest optimala vare sig för henne eller barnet.
        Man kan äta nyttigt och gott som ser gott ut också.
        Hon sänker sig själv genom att påpeka att man ska använda Lifesum appen, då undrar jag om det är den hon använder för sina klienter. Då behöver man inte My.
        Att kaloribanta är jättebilligt, man förbrukar mer än man tar in och jättebra kaloritabeller finns på nätet plus att varje vara i butik har kcal värdet angivet.
        Lätt som en plätt.
        Redan där är hon sänkt.

        Det är hon själv som gjort inlägget. Hon sänker sig själv.

      Okända snabbmakaroner med grädde och blandfärs med okänd fetthalt. Självklart att den rätten får mycket fler kalorier.

    Undrar mest vem som har grädde och mjölk i köttfärssås…

      Jag har grädde och cf ibland. Bara en skvätt.
      Men deffar jag så äter jag inte ens pasta och köttfärssås.

      Men mjölk??? Nope. Känner inte för att testa.

        Ah okej. Är inget fan av krämig mat så det har inte fallit mig in att testa det

          Grädde är det många som har men jag har aldrig hört talas om någon som har mjölk i köttfärssås. Det ger ju liksom ingenting, ingen smak ingen krämighet.

      Matlagningsgrädde , en herrans MASSA ketchup, mycket svartpeppar, hackad lök och blandfärs.

      Blir sååååå gott.

      Komplettera med mycket råkost och bönpasta samt riven parmensanost

        Usch, matlagningsgrädde innehåller karragenan som förutom att det sabbar tarmarna också kan leda till cancer och kan dessutom ge fosterskador.

          Tur jag inte är ett foster

            Det räcker och blir över att du är en korkad vuxen.

              Jävligt onödig kommentar.

              Jag är tillräckligt okorkig för att inte kalla en annan människa korkad.

              Men vi är alla olika ?

          Inte sSkånemejerier, det är bara grädde som är magrare.

            *Skånemejerier

            Exakt!

      Är det inte stuvade makaroner då som hon har mjölk i?

        Haha men usch, ännu vidrigare

        Ser inte så stuvade ut på bilden

        Tur man har kostrådgivare som kan tipsa om att det blir mindre kalorier om man byter stuvade makaroner mot vanliga!

      Den godaste köttfärssåsen gör på köttfärs, cremefraiche senap lite soja och lite vitlök som får stå och puttra ihop på spisen.

        Nej! Den godaste köttfärssåsen är min mammas. Ingen jäkla creme fraiche i den.

        Creme fraiche i köttfärssås???? ?

        Men usch, nej!

        Min mamma gör btw godast 😉 och om jag får barn kommer de säga att min är godast. Absolut ingen creme fraiche eller liknande i den.

          Mammas köttfärssås är alltid bäst ?❤️

            Går emot strömmen och säger pappas är bäst❤

              ???

        Jag har också creme fraiche i köttfärssåsen ibland. Blir jättegott.

      I italienska recept är det ofta någon dl mjölk i som man har i i slutet, när såsen puttrat klart. Alltså inget konstigt!

      Se t.ex. här: https://anitalianinmykitchen.com/bolognese-sauce/

        Det där är ju inte ett italienskt recept dock.

          I det officiella receptet för ragù alla bolognese, godkänt av Handelskammaren, ingår lite mjölk som tillsätts i slutet av tillagningen, varefter såsen ska fortsätta puttra i cirka 30 minuter.

          https://www.informacibo.it/fare-ragu-alla-bolognese-ricetta-consigli/

            Det står ju där att mjölken används för att neutralisera syran i tomatsåsen och såsen ska koka 2,5 h samt ytterligare 30 min efter att mjölken tillsatts. Med andra ord kokar den in helt och märks inte.
            I Mys recept ser jag ingen tomatsås…

              Mitt svar var till anonym 11.12 som skrev att ovanstående inte var ett italienskt recept. Hade inget med Mys köttfärssås att göra. Ville bara visa att det officiella receptet innehåller mjölk.

            Godkänt av handelskammaren ? woowww

              Ett vanligt förfarande i Italien att det lämnas in recept etc. till respektive stads handelskammare för ”deponering”.
              https://www.cucinaregionaleitaliana.it/ricette-codificate/

      Har ibland i 5 dl grädde, ibland ingen, ibland lite, och ibland lite mjölk eller créme fraîche. Min favorit är när hela gräddpaketet åker i. ?

        Grädde och créme fraiche är gott i mycket. Och riktigt smör eller Bregott.

          Självklart riktigt smör! ?

      Haha precis. Aldrig hört om men det är säkert gott – men är det standard?

        Säkert gottis med grädde, smör och sådant bonusfest i maten, men om man ska bli tight hoppar man över den typen av mat. Även om man inte har en pt. Det är väl ganska självklart att mat med grädde bör hållas nere om man eftersträvar bättre resultat på kroppsfett tillsammans med gympa.

          *bonusfett
          Kan My skriva roliga fel så kan jag!

          Bättre att ta bort pastan än smöret om du vill bli tight.

    Men det du ringat in i appen är en portion på 200 g snabbmakaroner vilket är en enorm portion! Det My skriver i båda sina portioner är 80 g. Så skulle gissa på att hon tänkt lite galet gällande antal kalorier beroende på portionsstorlek!

      Eller kan det vara kokta eller okokta makaroner?

        Knappast med tanke på att 100 gram okokta snabbmakaroner är just 360 kcal… Alltså hälften så många kalorier som 700 i 200 gram. Pinsamt misstag av henne.

          ??‍♀️

        Vem som helst kan ha lagt in snabbmakaroner si och så många kamper gram. Posten är inte verifierad av lifesum! Vet inte my hur lifesum funkar?

          Kamper =kalorier?

      Känns som att alla siffror är lite galet. Att måltiden på bilden skulle innehålla 140 g känns nästintill omöjlig. Och att ”promota” att 140 g snabbmakaroner och köttfärsås är en vettig måltid är helt galet.

      För att jämföra, en spagetti bolognese från Nestle för en 6 m bebis innehåller 90g och till samma kalorimängd per 100g.

      Man skulle ju kunna tänka sig att en ”kostrådgivare” skulle kunna ge ett mer hållbart tips än att äta som ett spädbarn.

        Verkligen… det är ju inte ens mättande. Kan komma på typ 20 rätter som jag blir proppmätt av för 400 kcal.

    Men åh så jävla löjligt av henne.

    Jag använder lifesum, skitbra verktyg!
    Men! Jag vet också att jag inte kan välja vilken tex ost som helst. Vad heter osten? Finns den med flera olika fetthalter? En del innehåller mer protein.
    Så det gäller att googla och jämföra själv.

    Gör man som My och jämför med en okänd produkt som någon kan ha lagt in helt fel så är ju appen helt jävla bortkastad.

    Om hon vill lära ut något så ska hon ju lära ut hur man tex läser av näringsinnehåll på varor och jämför med andra.

    Vad håller hon på med????

    Allt hon lär ut finns att googla sig fram. Betala inte onödiga pengar till någon som bara ger dig floskler!

      Precis, och scanna allt som går att scanna för att vara helt säker!

    Det är SÅ B av henne.

    Ett enklare sätt hade varit och halverat mängden pasta och lagt till riven morot.

    Ta daaa, då hade det hon påstod kanske stämt (i kaloriväg)

    Tappar helt förtroende för henne när hon inte verkar ha basala kunskaper om vad en kalori faktiskt är

      Hon bara svamlar bort sig.

      I grunden förstår jag hur hon tänker, man kan byta ut livsmedel mot magrare alternativ och ändå äta maträtter man gillar om man vill dra ner på nåt, fett, kolisar eller vad som.

      Men hon förklarar ju som en full treåring.

        Som en full treåring ???

        Älskar liknelsen ??❤

        Håller med och det behöver man inte en kostrådgivare till för att förstå.

    En kostrådgivare som jämför kalorimängden i 100 gram makaroner med 200 gram. Haha. Tror jag det att det blir mindre kalorier när man äter halva mängden. Skämtar hon?

    Du kan enkelt få i dig färre kalorier genom att ”vaska” halva mängden med mat på tallriken.

    Känns som ett lika bra tips som det My ger.

    Inte den bästa kostrådgivaren. Fett mättar och du behöver inte äta lika mycket och du slipper mjölksockret med den ”vanliga” köttfärssåsen.

    Och varför byta ut snabbmakaroner mot andra snabbmakaroner (som inte ens borde vara ett alternativ i nyttig kost) när det finns fullkornspasta eller rent av kan man ju välja grönsaker som broccoli eller blomkålsris/mos. Eller mitt bästa tips som är hyvlad zucchini.

    Jösses.

      Tack!!!

      Blomkålsmos är gott. Blanda i lite potatis om man är sugen. Blomkålsris med eller rostade rotsaker i ugnen. Samt givetvis grönsaker öht.

      Hennes svar på det var att visa vardagsmat som t ex småbarnsföräldrar lagar när de har ont om tid och är trötta.

      Hennes poäng verkar vara att göra mat för stressade barnfamiljer och jag tvivlar på att en 5-åring gladeligen byter ut snabbmakaroner mot Zucchini spagetti. Men föräldrarna behöver ju inte äta snabbmakaroner bara för att barnen gör det.

        Stressade barnfamiljer? Det står det absolut ingenting om i hennes inlägg. Inlägget hon skriver handlar om att man kan gå ner i vikt även om man äter pasta.

        Mina barn får både zucchini, broccoli och blomkål ibland och tycker det är gott. Beror helt på vad du vänjer dina barn vid. Brukar göra broccolimos eller blomkålsris för att de ska få i sig nyttiga vitaminer. Ibland får de pasta också och då brukar de få idealmakaroner.
        Tycker själv bättre än om den konsistensen och brukar variera min kost. Vanligtvis äter barnen ganska lika min mat. Det enda de varit pjåkiga med är lök.

          I hennes svar så skriver hon att tanken var att måltiden var för en barnfamilj.

            Det såg jag också. Har inga barn, men svälter de ihjäl med bättre pasta som tar 9-10 minuter att koka?

        Man behöver som förälder inte ens vara så dum att man introducerar snabbmakaroner till att börja med…

          Äsch det är väl inte så dumt? Min ettåring älskar att sitta och plocka med makaroner. Men hon får också annar såsom broccoli, tofu, leverpastej, gröt, blomkål, bönor… man behöver väl inte gå åt det extrema åt något håll?

            Det är just ”snabb” som är bekymret här. I övrigt innehåller inte pasta något en liten barnkropp behöver, men är inte heller direkt skadligt i måttlig mängd.

        Båda mina barn byter gärna bort det & hamburgare mot en matsallad med de flesta grönsakerna i. & tar ungefär lika lång tid laga till som köttfärssås med pasta

      Håller med, bönpasta, linspasta, fullkornspasta.. finns en del bra alternativ.

      Hyvlad zuccini är verkligen jättegott med köttfärssås.

    Hennes långa svar på en av kommentarerna och avslutar med ”/kostrådgivare” får mig att skratta mer än det bordet.
    Efter en novell till svar med hundra emojis gör det inte henne mer trovärdigt att hon är jätteduktig på mat för att hon avslutar med ”/kostrådgivare”??‍♀️??‍♀️??‍♀️

    800 kcal med blandfärs ?!?! hahahaha jisses hon har noll koll! ?

      Fast jo. Blandfärs och grädde istället för 5%-färs och mjölk är helt rimligt att det ger den kaloriskillnad hon beskriver. Men hon verkar ju inte fatta vart skillnaden uppstår.

    En kostrådgivare borde inte nämna snabbmakaroner öht.

      Hennes förkärlek till proteindrinkar, smoothies och annat tjafs är rätt löjlig. Gör hon nån gång riktig mager husmanskost?

    Hon kan inte mer om kost än de flesta andra, hon får sin information från lifesum som hon också har samarbete med.
    Jag förstår inte om hon försöker ”sälja på” lifesum-appen eller sig själv som kostrådgivare.
    En bluff är hon.

      Hon kan mindre om kost än de flesta, att hon dessutom ska vara kostrådgivare och den enda födan hennes som verkar få är stekt ägg på vitt rostbröd.. och en grön smoothie emellanåt. Tur att han får mat i skolan, då får han iaf rätt mat 5 gånger i veckan, om det inte är lov..

        Fast här kan jag försvara henne lite. Hennes pojke kanske inte äter annat helt enkelt, och då ger man det som funkar…

        Jag har en unge som jag lagat mat på längden och tvären till, idag väljer hon energidryck, snabbmakaroner och McD. 😀 Jag tänker ändå att jag har lagt en bra grund så när hon är äldre och klokare kan hon göra bättre val.

          Dock så lagar hon ju aldrig mat till sig och mannen heller, så att sonen bara får äggmackor är nog mer för hennes skull. Den enda mat hon visar upp att hon lagar är samma eviga kyckling med ris. Aldrig en grönsak, aldrig en rotfrukt, aldrig fisk.

            Hon kan inte laga mat. När hon bodde på Öland köpte hon middag varje dag på pojkens pappas restaurang. Det har hon själv berättat.

              Säljer inte han bara kroppkakor?

                Kanske minns fel och det var en annan restaurang. Köpte middag varje dag iaf för att hon inte kunde laga mat.

                  Det hade jag hållit tyst om ?

              100% rätt. Har jobbat där själv. Och var dem inte där var dem på mc donalds…

          Du ger ditt barn energidryck? Allvarligt?

            Jag tolkade det som att barnet är tonåring i dag.

            Haha, nej, det gör jag inte. Som F skriver, hon är tonåring idag och väljer lite som hon själv vill. Men jag försöker få henne att fatta att energidryck verkligen inte är bra.

              Vad bra!

          Hon har skrivit att L i princip äter allt. Dåligt urval på råvaror hemma tyvärr.

    Hon ska inte prata hälsosam mat överhuvudtaget. Hej, 80-talet ringde och vill ha tillbaka sin nyckehålsmärkning och räkna kalorier… Snark.

      Varför inte räkna kalorier? Det är det enda som fungerar för mig. Och vet du varför? För att vi är individer och din lösning inte fungerar för alla andra….

      Jag mår bättre av nyckelhålsmärkt mat. Märks stor skillnad i magen av tex mackor med eller utan nyckelhålsmärkning.

      Fy fan när mamma köpte Lätt & lagom att ha på mackan. Evigt tacksam för Bregott hos mormor och morfar. Morfar skar förresten limpskivorna 3 cm tjocka ?

    Vem fan äter 200g pasta till middag så vidare man inte är skogshuggare så är det en absurd mängd pasta för en person.

      Haha jag…. Skogsarbetare at heart ?

    Och allt detta prat om att räkna kcal hela tiden.
    Bara börja röra på dig mer… litegrann… varje dag… och fortsätt med det.
    Att leva på kcal underskott känns som ett antikt sätt att gå ner i vikt. Det sliter på kroppen och knoppen. Och om man inte ORKAR med sina dagar kommer man inte gå ner i vikt heller. (Kroppen ställer bara om förbränningen till minsta lilla) Det finns så många medvetna och pålästa PT nu som hjälper sina klienter med HELHETEN. Lyssna inte på såna som My.

      Om man rör på sig mer så är ju det också för att öka förbränningen och på så vis få kaloriunderskott. Man kan inte förlora vikt om man inte ligger på kaloriunderskott.
      Kroppen justerar inte om förbränningen till minsta lilla, det som sker är helt naturligt att eftersom man förbränner per kilo så förbränner man ju lite mindre för varje kilo man förlorar, om man inte omvandlar fett till muskler vill säga eftersom muskler kräver mer energi än fettvävnad.
      Men kaloriunderskott är inte ett ”antikt” sätt att gå ner i vikt, det är det enda sättet att gå ner i vikt.

        Bra svar!!

        Gå till köket- där börjar förändringen….

        (Och för min del hade jag behövt kasta ut soffan för där sker allt fördärv….???)

        Beror på varifrån dina kalorier kommer, hur de påverkar din kropp och ditt insulinpåslag och fettinlagring. Det verkar var individuellt hur känslig man är. Äter mer kalorier nu på lchf men gick ner och håller vikten. Framförallt inte hungrig och sötsugen.

          NEEEJ

          Du går ner i vikt för att du äter färre mängd kalorier.

          Annars är du ett unikum.

            Påminner mig om de som envist hävdar att de lever på 0kcal/dag och ändå går upp 10kg i månaden.

            Nej, finns hur många exempel som helst på de som jömpat med övervikt hela sitt liv och levt på kaloriunderskott och konstant hungriga som gått över till lchf och nu äter mycket mer kalorier och ändå går ner.
            Kroppen är ingen förbränningsugn utan så mycket mer spelar in i di kropp.
            Läs på diet doctor om skillnaden på 8000 kalorier om dagen beroende på varifrån de kom (obs ett experiment, äter inte så mycket kalorier).
            Kolla in vilken lchf-grupp som helst så ser du.
            Sen finns det de som behöver både räkna kalorier och köra lchf men väldigt få.

              Hur kan man gå ner om man äter fler kalorier än man gör av med? Det går emot fysikens lagar, energi är konstant och kan inte försvinna, bara omvandlas.

                De som är LCHF frälsta hävdar detta med en dåres envishet.

                Jag har också ätit enligt LCHF – och gick ner i vikt.

                Varför?

                Jag åt FÄRRE kalorier.

                Plockar du bort ALLT med kolhydrater så tar du i princip bort all skräpmat. Och den som lyckas överäta endast protein, fett och typ bladspenat- den är skicklig.

                Så ja, du går ner på en strikt LCHF diet, för du *vilket alla dieter förespråkar* plockar bort skräpmaten.

                Jag tror många LCHF:are underskattar hur mycket kalorier de faktiskt krängde innan de la om kosten, och i deras värld tror de säkert att de nu äter mer. Vilket ju inte stämmer om de går ner I vikt…

                  Jag ifrågasätter inte LCHF som metod men jag tror att den dieten gör många lite korkade rent ut sagt…

                    Tror folk är så skadade av 90-talets fettskräck och kaloriräknande att de inte kan lära sig ngt nytt.

                    Tror att sekter brukar göra folk mer korkade, det är kanske inte själva dietens fel…

                  Det är väldigt mycket kalorier i majonnäs, kokoksfett, olivolja och nötter.
                  Anledningen är insulinkänslighet. Äter du kolhydrater/socker så ökar kroppens insulinproduktion och fettinlagringen ökar.
                  Du får fortsätta med ditt kaloriräknande. Jag mumsar på.

                Fett löser fett, det är sen gammalt.

              Alltså gud vad trött man blir på ”överviktiga som äter på underskott i hela sitt liv”, alltså hade de ätit på underskott i hela sina liv hade de aldrig blivit överviktiga. Vad är det ens för skitsnack? Det handla r oftast att de precis som my inte kan räkna kalorier, skiter i att räkna in en klick 250 kcal creme fraiche, glömmer att de tar tre matskedar på 400 kcal olja k sin sallad men buhuuu de kan inte gå ner i vikt. Eller som den där tjejen som påstod att hon bränner 3500 kalorier dagligen på 30 minuters träning ? hon trodde en hög puls innebar att hon förbrände mer när en hög puls är extremt vanligt hos överviktiga då hjärtat behöver kämpa mer även vitt lätt träning. Går du till läkaren och söker hjälp för övervikt är det första de gör sätter dig på ett underskott, alltså ett riktigt. Att du går runt och tror att man kan äta omelett med keso till frukost + 400 kval till lunch, 400 till middag, en god protienbar och frukt däremellan och inte går ner i vikt är så sjukt det kan bli. Räknar man sina kalorier rätt är det omöjligt att inte gå ner i vikt på underskott

              Ehh? Att äta ett underskott på 1500-1700 kcal om dagen med träning en halvtimme på det är ingen jävla svält? Seriöst? Vissa med sina ursäkter alltså? är fan omöjligt att svälta på över 1300 kalorier.

        Sen när blev 1500 (underskott) svält? ????

      ….men att skapa underskott är ju det du går ner i vikt av – om det är målet

      Och det SVÅRASTE sättet att skapa underskott är genom motion.
      (Då pratar jag inte om de som redan tränar på hög nivå som måste äta för att hålla vikt)

      Sen har motion MASSA andra fördelar för hälsan än att just skapa kaloriunderskott.

      Men, som sagt, att låta bli att äta 500kcal är enklare än att springa 5km i väldigt högt tempo. Om ens det räcker med 5km..

      Gemene man överskattar mängden energi som förbrukas vid fysisk aktivitet

        Korrekt. Min man springer minst 10 km varje dag. Han är smal, men äter han tre normala mål mat om dagen håller han en stabil vikt trots all denna fysiska aktivitet. Dock tappar han snabbt vikt om han slarvar med maten. Fysisk aktivitet är jättebra på alla sätt, men det är inte en effektiv väg till viktminskning.

          Man brukar säga att 20% av viktminskningen kommer från motion, 80% kommer från förändrade kostvanor.

      Enda sättet att gå ner I vikt på är kcalunderskott! Sen hur du gör det underskottet kan se olika ut.

      Genom att börja röra på sig (utan att börja äta mer) kan du få till ett underskott.. Men oavsett vad så krävs underskott!

        Kalorier är INTE allting. Hormoner och genetiska faktorer som inverkar på fettcellernas förmåga att bli större spelar en stor roll.

          Kalorier är allt. Alla har en daglig förbränning, den är högre för stora kraftiga personer och lägre om man är tunn och smal, och förbränningen förändras alltså när kroppen blir större eller mindre. Men det finns inte människor som inte går ner i vikt av att äta färre kalorier är vad de förbränner. Då skulle det ha funnits tjocka fångar i nazitidens koncentrationsläger till exempel. Eller vissa personer i fattiga länder skulle inte må dåligt när det är lite tillgång på föda.

            Nja, t.ex om man som jag äter både Levaxin och betablockerare så påverkar det vikten negativt. Den ena för att jag har för låg ämnesomsättning och den andra hämmar fettförbränningen.
            Jag gick ner 20 kg och höll det i 7 år, men nu har jag ökat ca 5 kg trots att jag gör som innan. Ökningen kom efter att jag började äta medicinen.

            Jag äter mellan 9-17 så 16:8 och lagom portioner med mat lagad från grunden, så inget slarv mer än tidigare och ändå ökar jag nu.

            My hon kan inte mycket om kost och hälsosam mat, hon bevisar det när hon försöker leka kostrådgivare.

              Ökningen beror av att du äter för mycket i relation till vad kroppen förbränner.

              Sen påverkas din förbränning av sjukdomar och mediciner du nämner.

              Men faktum kvarstår som alltid, kalorier in/ kalorier ut.

              Sen är det såklart väldigt orättvist att mediciner och sjukdom påverkar förbränningen.

              Min dotter äter också Levaxin och det påverkar ju inte vikten alls, däremot finns viktminskning rapporterad som biverkning av Levaxin. Betablockerare gör ju främst att man kan bli tröttare och svagare pga sänkt puls och därför rör sig mindre och går upp i vikt.

                Du får nog läsa på lite på Fass, du kan få en viktminskning av Levaxin om du äter för hög dos vilket inte är att rekommendera om du inte vill få problem med hjärtat.
                Jag hade först giftstruma som slutade med förmaksflimmer, sedan jodbehandling som slog ut sköldkörteln och nu Levaxin.

                Sen med betablockerare hindrar du adrenalin att utsöndras vilket sänker pulsen och även förbränningen i kroppen. Jag går ca 4 miljoner steg/år så jag rör på mig så mycket min fibromyalgikropp klarar. Jag vet att jag inte äter för mycket eftersom jag hållit min vikt så länge.

              Levaxin går man ju ner i vikt av? Visst, skyll dina problem på levaxin och annat skit, det finns studier som visar att sköldkörtelproblem inte kan hindra viktnedgång om man lever på underskott.

                Dra den om Rödluvan också?

                Alltså va? Det är vida känt att levaxin snabbar upp förbränningen och att många upplever viktnedgång av medicinen

                  Det är ju för att du gått upp i vikt när du fått Hypotyreos, som gör att kroppen går på lågvarv. Om du då får Levaxin så går inte kroppen längre på lågvarv, och din vikt kan stabiliseras.

                  Många?
                  Jag vet ingen som har lätt att hålla vikten med Levaxin, man försöker höja ämnesomsättningen till någorlunda normal nivå men det är mer än TSH som ska stämma. T.ex T3 och T4 och en hel del hormoner som påverkar hela kroppen. Och TRAK värdet ska också hållas koll på.
                  Att enstaka personer mår bra är mer än en lyckoträff, jag har gått hos en endokrin specialist som själv hade struma och hon förklarade precis hur sköldkörteln påverkar väldigt mycket i kroppen så den inte fungerar optimalt.

                  Den som inte själv har drabbats vet nog inte hur man mår när man har problem med sköldkörteln, men vem vet nu när sjukdomen ökar bland yngre kvinnor kanske ni som tycker att det är enkelt får prova på själva någon gång.

                14.39 du har fel. Man går inte ner i vikt av Levaxin. Om du inte tar för stor dos men då kan du få hjärtproblem.

            Alltså haha. Ni som hävdar att man inte går ner om man ligger på underskott är fan inte kloka. Ni måste vara överviktiga hela bunten

          ALLA fungerar likadant.
          UNDERSKOTT = Viktnedgång

          Sen ser UNDERSKOTTET OLIKA ut från person till person.

          Men det förändrar inte det faktum, att du måste mata in MINDRE än vad du gör av med.

            Folk fattar inte att en extra banan och klick creme fraiche räcker för att blockera viktnedgång. Det är lättare att skylla på fettceller och ufon än att faktiskt räkna varenda kalori. Har en kompis som klagar på att hon inte går ner i vikt trots att hon äter bra. I sina dagliga lunchsallader har hon fetaost, valnötter, bacon, Rhode island sås och så flera teskedar olja som bara i sig har typ 400 kalorier. Och så undrar hon varför hon inte går ner

              Okunskap är en välsignelse ibland….
              Men det leder en sällan framåt dit man vill.

              Håller med dig i precis allt du skriver, spot on.

              En extra banan någon gång i veckan hindrar dig inte från att gå en i vikt. Din påhittade vän har andra problem.

                Nä men en extra banan varje dag och en klick créme fraiche i kastrullen varje middag kan ju vara det som neutraliserar kaloriunderskottet och då gör det ju faktiskt att hon inte går ner.

      Jag försökte länge och väl med träning för att gå ner i vikt. Det hände absolut ingenting. Att äta mindre var inget jag vågade eftersom man alltid hör att då saktar man ner ämnesomsättningen.
      Sedan testade jag ändå att äta lite mindre per dag, ca 300-400 kcal mindre per dag, allt annat oförändrat. Fem kilo har försvunnit på tre månader! Naturligtvis fortsätter jag med det lägre kaloriintaget nu för att hålla vikten, eftersom jag blivit lättare och därmed förbränner mindre än när jag var tyngre.

        Folk är paniskt rädda för att räkna kalorier eller gå på kaloriunderskott. Alltför många kroppspositiva influencers skriker ”ÄTSTÖRNINGAR!!!” så fort någon vill äta lite mindre för att gå ner i vikt. Värst är normalviktiga ”intuitive eating” gänget som tror att alla magiskt går ner i vikt bara man slutar tänka på vad man äter och äter det man ”känner för”. Jag känner alltid för att äta choklad men ger jag efter för det kommer jag väga 100 kg inom några månader…

          ???
          Jag skulle lätt kunna LEVA på choklad.
          Att inte äta choklad EN dag i veckan är för mig en bedrift just nu…

          Mvh en som aldrig är måttlig ??? gällande choklad

            Du verkar inte vara måttlig med andra saker heller…t.e.x. med alla dina besservisser-kommentarer här på BB. Du påminner starkt om en illa omtyckt, numera blockad Trh.

              Oj, vilken kommentar har jag skrivit till dig som klämde din tå?

              Berätta mer!!
              Kanske har jag varit slarvig i min formulering och du missförstått mina intentioner?

              Och nej, jag är bara jag, inte någon annan. Tror hen du åsyftar är mycket mer stram och kontrollerad och äter säkerligen aldrig för mycket choklad!!!

          Precis, intuitive eating fungerar för människor med mycket aktiva liv och som inte har tid att småäta. Jag jobbar hemifrån och skulle jag anamma intuitive eating skulle det innebära ett besök i köket mellan varje möte och +2 kg i veckan…

            Men det handlar väl om att känna efter om man är hungrig? Ibland är man kanske bara trött, ledsen, uttråkad, sugen på nåt gott eller kanske törstig.

              Fast då behöver man inte ”känna efter”, enklare att hålla sig till tre sunda mål om dagen. Ska man hålla på och känna efter om man är hungrig och skippa lunchen då om man inte är hungrig just då? Isåfall blir man ju bara hungrig lite senare och då kanske man är mitt i ett möte.

                Intuitive eating handlar väl om att man aldrig ska låta sig själv bli vrålhungrig och aldrig proppmätt. För om du hinner bli vrålhungrig (typ darrig och svag) så är risken större att du väljer en onyttig måltid och att du äter för mycket. Och ifall du äter tills du är proppmätt (typ nästan illamående) blir du inaktiv och trött, vilket gör att du kanske stannar i soffan hela kvällen.

                Så om man inte är särskilt hungrig vid lunch kan man ju äta något lättare. Ifall man inte äter något alls så blir man ju förmodligen alldeles ”för” hungrig på eftermiddagen.

                  Tycker den här rädslan för att vara hungrig är osund. Det rimliga är väl ändå att man väntar med att äta till man är hungrig, alltså sådär att det suger och kurrar i magen, och då äter tills man är mätt och magen känns full. Det här med att gå och småäta hela dagarna är verkligen dumheter.

                    Instämmer

                    Många äter frukost för att ”man måste, det är viktigt ”
                    Inte för att de är hungriga.

                    Barn är en sak, de kan inte bara säga till läraren kl 09 43 ”häpp, nä nu ska jag brassa lite ägg och bacon ”

                    Men vuxna kan faktiskt välja rätt ofta när och vad de äter.

                    Jag skippar frulle och är mer sugen på ordentlig mat när klockan närmar sig 12. Lättar få i sig grönsaker och dylikt när man är riktigt hungrig

                      Exakt. Hunger är naturligt, det är inte farligt och det är en utmärkt krydda! Men kroppspositivisterna får det att låta som att man är ätstörd så fort man inte går och småäter hela dagen utan väntar tills lunch och middag när man är riktigt hungrig

                      Jag minns när LD var som störst (kroppsligt) och skrev på bloggen att hon absolut inte kunde gå ner i vikt, då skulle hon ju behöva gå hungrig!!

                      Nu verkar hon tappa kilon rätt friskt och inte ser hon olycklig eller lidande ut för det!

                    Absolut, men jag skrev inte att man inte får vara hungrig. Jag skrev att man inte ska låta sig själv bli vrålhungrig. Att vara ”normalt” hungrig är ju det man ska lära sig att känna igen. Alltså att det kurrar i magen. Man ska inte bedöva kroppens signaler: man ska lära sig att lyssna på dom.

                    Problemet är att många (skadade av olika dieter) hoppar över måltider och äter för mycket/för onyttigt när de sedan äter. Exempel: Man äter ingen frukost och börjar bli hungrig vid 11. Men eftersom man ändå ska äta lunch vid 12.30 så gör man inget åt det. Resultatet blir att man är vrålhungrig 12.30 och äter onyttigt och/eller för mycket.

                    Lösning: man äter en frukt eller nåt litet redan vid 11. Och en lättare lunch vid 12.30. Det handlar alltså inte om att småäta hela dagarna, utan om att lyssna på kroppens signaler innan de ”tar över” omdömet.

                    Och då kan man hävda att det här ju är sunt förnuft och massor av människor redan gör så. Det är ju toppen! Då är ”intiutive eating” inget som ni måste lära er. Men för många har jojo-bantning ”förstört” det sunda förnuftet och gehöret för kroppens sunda signaler. Man har i stället hamnat i en ond cirkel av vrålhunger (som man tänker är positivt) och att vara proppmätt (som man förknippar med skam och misslyckande).

                      Där har du rätt.

                      Sån där ”nä jag ska bara ha en sallad till lunch” för att sen gå hem och överkompensera är helt klart inte vad jag menar.

                      Är jag hungrig innan lunch så tar jag ofta en frukt precis som du skriver. Och sen tar jag lunch. Så att jag aldrig äter ngt innan 12 var nog lite sanning med modifikation. Jag äter helt enkelt, precis som du skrev, när jag är hungrig ❤

                      Men man måste väl inte äta onyttigt bara för att man är hungrig. Det är det jag vänder mig mot. Det är ett osunt tänk att hunger automatiskt skulle få oss att göra dåliga val. Om du småäter flera gånger om dagen för att du börjar känna dig lite hungrig eller sugen kommer du äta minst lika mycket som om du äter en enda stor portion

    Exakt samma bild också. HAHAHAHA.

    Wow vilken jämförelse. WOOOOW.

      Ja hon skrev ju ngn stans att det var för att minska svinnet men men. Bildmässigt ser det ju knasigt ut. Bättre då att ha en bild och sen köra jämförelse i text på vardera sida. Hade gett ett ngt mer seriöst intryck.

        Hennes förklaring höll inte tycker jag, man kan inte skriva ”titta på den andra bilden” om det är samma bild med samma mat?
        Jonas kunde ju ätit upp jämförelsematen.

    jag spådde rätt, förra veckan Bianca, denna vecka My.. Kanske borde börja jobba som spåkärring 😀 Bianca är i alla fall känd, men vem bryr sig ens om vem My är om man inte bara är ute efter att störa sig på någon.

      Lite som ”veckans babe” (Eva&Adam) men istället blir det ”veckans problematiska influencer”.

      Spår du i köttfärssås….

      Vem blir det nästa vecka då?

        Anna Book

        Blir nog Bianca igen tyvärr 😉 Hon är lite som nya Bella här.

    Hon är ju helt absurd, ris, mjöl, socker, havregryn, och pasta osv är torrvaror och kommer vara i princip samma kcalmängd oavsett märke. Hur i h*lvete kan hon sitta och säga att ett visst märke innehåller 50% av kalorierna mot ett annat utan att fundera på HUR detta är möjligt

    Hur ska man kunna hålla vikten om man äter mindre än 400kcal till lunch/middag? Det är bara 800kcal från huvudmålen. Äter man samma till frukost plus ett mellanmål är man bara uppe i 1600kcal ? om man inte äter godis/kakor/glass osv varje dag är det i princip omöjligt att bli överviktig på vanlig mat. Och till vanlig mat räknar jag inte in halvfabrikat och snabbmat.

    Efter att jag slutade med snacks (pga magen mår inte bra av det) har jag jättesvårt att inte gå ner i vikt. Äter mycket pasta, grädde, smör osv…

      1600 är ungefär vad jag håller vikten på när jag jobbar mycket och inte har tid att träna. Jag tycker 1600 är ganska mycket mat faktiskt.

        Beror ju väldigt på hur lång man är, hur aktiv man är och vad man väger.

          Precis. Jag är inte jättestor och inte särskilt aktiv så för mig är 1600 kcal rätt mycket.

        Ja många av oss är väldigt stillasittande och då räcker ofta 1600 kalorier per dag.

          Och för oss väldigt korta är 1600 mycket. Mitt tdee är 1100 kal ?

            Samma här, också kortis?

        Oj, jag behöver mycket åtminstone 2000kcal när jag är inaktiv. De perioder jag löptränar måste jag trycka i mig chips och glass en gång i veckan utöver det, annars försvinner jag ?

          Då är du kanske ganska lång och har mer muskler än fett? För riktigt stora muskulösa kroppar är 2000 lite. Allt beror på hur stor maskin som ska hållas igång, precis som med bilar…

            Fast personen behöver inte vara så stor, räcker med att hon har muskler och tränar hårt och ofta för att hon ska behöva mer vilande kcal än någon annan. Du kan vara överviktig och väga 200 kg, det betyder inte att du behöver mer kalorier för du är stor, tvärtom. Sen är felet många gör när de går ner i vikt att de använder sina vilande kalorier från när de var större och tror att de fortfarande behöver säg 2300 när de gått ner 10 kg.

              Jo en person på 200kg behöver såklart fler kalorier för att hålla vikten än en person på 60 kg med samma livsstil.

              Ja men hen skrev ju om när hen inte tränar.

      Fast man har olika förbränning och behov. Nu räknar jag sällan kalorier då jag går på viktväktarna som har eget system, men ibland kollar jag och märkte att igår låg min lunch på 250 kalorier. Kändes spontant lite men korv är inte bra att äta mycket av. Bättre att fylla på med grönsaker vid sidan av än hälla på makaroner som My haha…

    Mjölk i köttfärssås? ?
    Där har med säkerhet ingen italiensk kock varit inblandad iaf.

      Det är köttfärs-sås, ingen Bolognese

        Det är inte mjölk i köttfärssås heller!!

      Var det någon som sa att det är en Italiens bolognese då? Spaghetti med köttfärssås är väll det mest klassiska vi har i matväg i Sverige och jag tror inte någon tycker att det är särskilt italienskt längre. Svenne-tacos är knappast särskilt mexikanskt heller men gott ibland.

    OT men kände bara att jag måste skriva 🙂 Apropå Elsas ”Toalett-borste gate” där hon punga ut 2000 kr för en toaborste så blev jag nyfiken på vad rökelse-grejen hon har hemma kostade. Efter lite efterforskningar (nej jag har inget liv) hittade jag den: https://islesstudio.com/collections/astier-de-villatte-ceramic-plate-collection/products/astier-de-villatte-cygne-cygne-incense-burner Nätta 5 500 kr för en grej att sätta rökelse i! Hon lever verkligen i en helt annan ekonomiskt priviligerad tillvaro än de flesta av oss. Tycker det kan vara lite skönt att tänka på faktiskt, att hennes mys-pys-bohem-stil egentligen kostar skjortan och inte ens är i närheten av nåt jag skulle kunna ha råd med.

      Fy den var ju inte ens snygg

      Aaahahaha! HUR kan man tycka det är värt att köpa en porslinsgrej för 5500 spänn att ha pinnar i?! Ändå kul att hon hela tiden aha framhäva att hon köper allt på loppis, gör egna paket av papper å snören (snören hon köper på en speciell band-butik lol) och man ska sticka själv etc etc men hon är ju egentligen den värsta lyxkonsumenten av alla!

        Vad tjänar hon pengar på? ?

      Rökelse=luftföroreningar.

      Hennes nya fluffiga vita fåtölj kostar typ 52 000 kr. Snygg men dyr hehe!

        My bad, 48 lax var det visst

        Tjänar hon så stora siffror att en porslinsbehållare för rökelse kostar 5500, toalettborste 2000 och fåtölj 48000? ? På bloggen?

      Men det är ju en INVESTERING!!!!!! Hon kan ha den hela livet fattar du väl!!!!!

    Det känns mer rimligt att använda appen och göra uträkningen på egenhand, än att beställa tjänsten från My. Billigare och antagligen mer rätt gällande mängd, kalorier etc.

    Så oseriöst att använda SAMMA bild för båda uppläggen dessutom.

    Snarare tvärtom! Italiensk bolognese har ofta mjölk i sig.

    https://anitalianinmykitchen.com/bolognese-sauce/

      Neeeej verkligen inte!!!!!!

      Det där är absolut inte ett italienskt recept. I Bolognese har man tomatsås och vill man lägga i mer vätska kan man ha lite vin.

      Det där receptet är på engelska och som alla utlänningar har personen antingen fattat fel eller blandat in något från andra recept, i det här fallet förmodligen lasagne där mjölk mycket riktigt ingår, men i bechamelsåsen.

      Utgår från att du även tror att tikka masala är en indisk maträtt ?

    Makaroner ??????

    Känns som att hon snott konceptet rakt av av vickanswellness, men föll inte så lite platt! Vill ni ha kosttips så är både vickan och jelenamecham bättre och seriösare

    Haha, ja heja My!
    Det är fascinerande och underhållande att följa My och Anna. Men jag tror att My skulle behöva ta ett steg från sina sociala medier nu, hon verkar inte stabil. All cirkus runt alla plötsliga bostadsaffärer, flytt och plötslig påkommen renovering – mitt i stor hype för onlineklienter. Känns faktiskt lite … maniskt …

    En som på riktigt vill gå ner i vikt trycker väl inte snabbmakaroner, oavsett märke.

      Beror nog på hur mycket makaroner det rör sig om och vad man i övrigt äter, samt hur snabb viktnedgång man satsar på. Jag gick ner 35 kilo i vikt. Åt då och då makaroner under den tiden, men i liten mängd och med betydligt mer grönsaker än på hennes tallrik. Men klart att man kan äta makaroner och gå ner i vikt. Kalorier in och ut.

        Ja, men snabbmakaroner är väldigt dålig mat. Dåligt vete.

          Ja visst, men nu var det en kommentar om att inte äta snabbmakaroner om man vill gå ner i vikt. Vilket jag vill påstå att man visst kan göra.

            Ja man kan gå ner i vikt på att äta enbart godis också, så länge man ligger på kaloriunderskott.

              Ja absolut.

        Visst men grejen är ju att man kan äta mindre makaroner och ibland alldeles för lite för att bli mätt då de tar upp så mycket kalorier för liten mängd vilket gör att det finns tusen bättre måltider som inne håller mindre kalorier för större mängd.

          Därför fyller du ut tallriken med väl valda grönsaker. Men visst kan man äta makaroner. Det är inte farlig mat om du tänker till lite kring vad med du har på tallriken (och minskar på delen pasta)

      Jag har gått ner 15 kg i vikt och jag äter precis allt. Jag skippar inte vit pasta eller vitt bröd. Den stora boven är snacks, bakelser och skräpmat. Man ska inte vara rädd att äta helt vanlig mat.

        Vit pasta är bra mat, Europas smalaste befolkning äter pasta dagligen MEN de äter riktig pasta gjord på durumvete och såser baserade på till stor del vegetabiliska ingredienser.

          De lever dock inte så länge.

            Medellivslängden i Italien är något högre än den i Sverige.

              De har inte hälsan så länge.

                De är väldigt friska långt upp i åren faktiskt. I vissa delar av Italien bor en stor andel av världens friskaste hundraåringar. Det forskas mycket om varför det är så, och maten verkar ha en stor del i deras goda hälsa.

            De lever mycket länge, längre än i Sverige.

              Vilka européer var det som insjuknade först och dog som flugor i Coronan?

                Italien, eftersom så stor del av befolkningen levt så länge att de var över 80, över 90 och även över 100 år gamla.
                Därför dog så många i Italien, äldre människor har mycket större risk att dö i Covid.
                I stora delar av Afrika till exempel lever folk väldigt korta liv och därmed dör färre där av Covid.

                  Kineserna då? Där dog både unga och gamla. Vad äter de?

                    Kina har en stor befolkning med högst varierande hälsa. Många unga är sjukliga pga ohälsosamt leverne, rökning, smog etc.

                  De har även ganska hög andel rökare och bor trängre. Vilket man kan anta gjorde sitt tillsammans med den höga medelåldern.

    OT: När jag var liten var makaronerna mindre och liksom fastare. Minns dem inte som goda, men de gick att äta. Köpte hem makaroner för att ha som reserv när jag pandemiflydde ut på landet 2020. Testade dem en gång … Fy, stora och sladdriga när man kokat enligt anvisning och helt utan den där makaronböjningen. Ledsamt värre.

    OnT: Vad gäller My, jag håller med ovanstående om att hon borde ta en time-out. Lite som Anna gjorde när hon bloggade och bestämde sig för att det inte kändes fint längre …

      Jag tycker hon gör det medvetet slarvigt och dåligt absolut men jag fattar inte hur hon har räknat fel riktigt? Min snabbgoogling ger sammanlagd kcal för pasta, blandfärs och grädde som hon fick, jag fick till och med 6 kcal mer, hehe. Hon har ju inte tagit 720 kcal för pastan rakt av utan räknat vad 80g kcal blir

    Kaloriräkning från databaser är inte exakt och Lifesums databas ser inte direkt kvalitetssäkrad ut. Kan endast ge en övergripande uppfattning om livsmedelval.
    Snabbmakaroner bör inte skilja särskilt mycket i kalorier. // Fil. Dr. och aktiv forskare Kostvetenskap

    Min fredag är tyvärr inte roligare än att jag tycker att det är orimligt skojigt att säga Makarondiskussion högt för mig själv flera ggr på raken.
    Och angående My, hon roar alltid.

    ””Kostrådgivare”” Martens påstår att potatis och ris är mat med långsamma kolhydrater. ?
    https://postimg.cc/KRFv2606

      Tycker att hon borde utbilda sig till den kostrådgivare hon vill vara. Så slipper hon sprida felaktig info hela tiden. Olika ris har ju olika GI. Likaså potatis beroende på hur den tillagas.

    Så My får alltså folk att ladda ner/kolla i Lifesumappen?
    Smart.
    Inte så bra reklam för henne som kostrådgivare, men fantastiskt för lifesum

      Bra spaning Bee

      Yes, nu tjänar My pengar på att en massa folk laddar ner Lifesum-appen för att kolla, för hon får några procent i typ provision antar jag.

    Eller: laga din köttfärssås med grädde (och riven ost ovanpå!), men ät en mindre portion. Man behöver inte klämma i sig enorma portioner och bli proppmätt.

    Nu ska jag ta min överblivna tacofärs och göra en pizza. Tänker inte räkna en enda kalori. Färdigköpt deg, sån är jag.

    My som inte kan räkna slänger sig med att hon räknar ut allt på macro, hon räknar lika bra som kompisen Anna Book. Dom har ett eget sätt att räkna saker?

      Ja, vem minns inte ”bastugrader” ??

    Hon är helt otrolig! Men är det inte märkligt att må bra som hon bloggar hos ställer sig bakom hennes svammel? Borde inte de som stor tidning reagera?

    Har hon kvar sitt lilla gym?

      Skriv till dom och fråga. Det har jag gjort, väntar på svar

        Jag skrev också och undrade om dom inte reagerade på senaste bloggen där hon hänger ut en pappa och barn. Många lögner och otrevlig ett tag nu, har hon legitimerad hälsosam/kost- rådgivare på papper?! Skrev till Sandra.hiort@aller.com tror hon är ansvarig för hälsa sidan

      Ja det är helt otroligt att dom inte reagerar för lite koll måste dom väl ha? Eller? Bara senaste blogginlägget med hänga ut en pappa utan vidare med ord som kn..la bland andra! Må Bra är väl en seriös familj/hälsosam blogg. Ska man skriva och fråga dom?

    Ja och där har ni anledningen till att hon inte går ner i vikt. Att den här människan ens får ta betalt för sina ”tjänster” är fan helt befängt. Hon varken lever som hon lär eller kan något om att gå ner i vikt. Hade hon kunnat det hade hon gått ner för länge sen.

    Är jag ensam om att inte klara aaaav när det ska visas bilder med två olika fakta/innehåll, men båda bilderna är en och samma bild?! ???‍♀️?
    (Jag zoomade in på moroten så då ser ni att det är samma bild, kanske inte spelar så stor roll men jag stör ihjäl mig! ?)

    Shit vad jag vill ha makaroner- har inga hemma för det är, trots att jag diggar det, inte något superbra livsmedel….??

    Makaronigate- KAN det vara en avledande manöver för att alla skall glömma hennes ”hänga ut Anders-gate” ??

    Följ Lesscarbs på Insta om ni vill följa en stark mamma med bra och sunda kost-och-träningsvanor.
    Använd https://kostbevakningen.se/ för att räkna på mat.

    Vad är grejen med alla etthundratusenmiljoner (jag överdriver, jag vet) i inlägget? Blir jobbigare att läsa då.

      EMOJIS* glömde visst ett ord där

    Ät efter kostcirkeln! Vill du gå ner i vikt, ät 5ggr/dag och träna:) Ibland kan det var gott med makaroner

      Varför ska en vuxen äta fem gånger per dag, tre ordentliga måltider är fullt tillräckligt och de flesta mår bättre av att inte småäta både vad gäller matsmältning och tandstatus. Kroppen mår bra av att vila från att smälta mat hela tiden. Många mår till och med bäst på färre än tre måltider per dag.

      Äh, 80-talet kan krypa tillbaka under stenen igen!

      Varför går du ner mer i vikt av att äta fem gånger istället för 1, 2, 3, 4, 6 eller rent av 7 gånger??

      Svar: det gör du inte. Det är summan av kalorier som avgör, inte när och hur du äter, den påverkan är försummbar eller icke existerande.

    Jag tycker att Anna Book ska anlita My som P.T. och kostrådgivare. De är ju kompisar så My ger henne säkert bra pris mot att Anna Book lägger ut bilder och skriver ”i betalt samarbete med My Martens”.

      Det föreslog jag förra veckan?

      Fast blir väl kanske inte särskilt trovärdigt då eftersom att de är just kompisar, blir då som jäv liksom Anna är ju partisk menar jag och dessutom så har väl de båda två ganska så lågt förtroendekapital.

    MEN !! Är My syster till blondinbella? ?
    Sååå.jävla pinsamt ??

    vem tusan har margarin i köttfärssås??!!?!?!?!!!

      Vem tusan använder margarin överhuvudtaget?!

        ja men exakt!! usch!

    Hon har nu tagit bort alla kommentarer och man kan inte kommentera på inlägget??‍♀️??‍♀️

      Ja jag såg det.. stoppar hellre huvudet i sanden än att reda ut sitt misstag.. proffsigt värre ?

        Hon har väl läst här att folk gått in på måbra och skrivit nån rad och ifrågasatt hennes sjuka beteende/lögner på ”deras” bloggportal ?!!

          Nu borde alla följa hennes exempel och fortsätta ställa frågan om snabbmakaronerna under hennes andra bilder!

    Men är det ingen som har lagt märke till att den ”anonyma” pastan är ju märkt som coop x-tras makaroner i Camillas bild från lifesum? Där står det ju 720 kcal/200 g, Google kan bekräfta den mängden kalorier också.
    Hur det kan vara så mycket, det är ett annat problem. Antagligen så är väl pastan sockerdoppad eller nåt

      Nu skojar du?
      Det är ju 720 kcal för 200 gram … 100 g= 360 kcal precis som kungsörnens och 80 gram av båda dessa är 288 kcal ??‍♀️

    Omoderna konstråd; ”ät vad du vill bara du äter för lite”, typ…? Klart det är bättre att äta sig mätt på riktig mat och bra fetter istället för att möla snabbmakaroner i mjölk, fy fan vad osugen man blir.

    My Martens är INTE trovärdig längre!!! Dålig publicitet ger inga kunder och hon börjar leva i en ”hitta på verklighet” precis som väninnan Anna Book. Ett tips till My! Om du ska fortsätta tjäna pengar som PT/ Dietist/ Bloggare/Influencer bör du se över vilka du umgås med och vilka du marknadsför. Ställ dig frågan varje dag: Vem betalar min lön? Jo! -Dina kunder! Kliv ner från piedestalen

    Det är inte grädde eller mjölj i någon av de där exakt lika portionerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.