Att spara snö

Paul och jag åker till Idre på måndag och ska åka längdskidor. Jag har aldrig gjort det innan så det blir spännande.
Idre fjäll har sparat snö från förra säsongen vilket är lite häftigt. // Isabella Löwengrip

Isabella Löwengrip berättar på sin blogg att hon och pojkvännen ska åka till Idre för att åka längdskidor.
Det blir första gången för henne och hon beskriver hur man sparat snö från förra säsongen, någonting hon tycker låter häftigt.
Under inlägget så får hon kommentarer om ifall hon tänkt på hur det går till när snön sparas. Att allt mer eller mindre går att göra, men att det kan ha en stor påverkan på klimatet.
Att Isabellas livsstil kan bidra till att hennes barnbarn inte kommer att uppleva snö i exempelvis Idre.

Eftersom jag ÄLSKAR skidåkning, men endast som åskådare, så känner jag givetvis till att det finns skidtunnlar – som den här i Torsby – där man kan åka längdskidor året om, men det här med att spara snö har jag aldrig riktigt funderat över.
Hur vanligt är det och hur stor påverkan har det egentligen på klimatet?

Idre är den skidanläggning i Sverige som sparar absolut mest snö.
De brukar spara snö på upp till 250.000 kubikmeter, medan andra anläggningar kanske sparar 5.000 -15.000 kubikmeter, mest för att kunna skapa skidspår.
Konstsnö är enklare att spara än natursnö, då den är mer kompakt och inte lika lätt smälter.
Så hur förvarar man då den sparade snön? Inte i stora frysrum som jag trodde, utan i högar utomhus som man sedan täcker med antingen duk eller någon sorts bark, träflis eller sågspån, säger Erik Melin Söderström, ledare för projektet Snörik på organisationen Peak Innovation i den här artikeln i Dagens Nyheter.

Så hur ser snöskapandet och sparandet ut ur en ren klimatsynpunkt?
Att tillverka konstsnö kräver energi, och energiåtgång är någonting som i sin tur kan påverka klimatet negativt.
Att skapa snösäsonger kan alltså i förlängningen bidra till att minska snösäsonger, enligt DNs artikel.

Är det då försvarbart att hålla igång skidanläggningar till varje pris, när det i sig kan ha en klimatpåverkan?
Svaret på den frågan varierar nog rätt rejält, beroende på vem den ställs till.
Så här svarar Erik Melin Söderström avslutningsvis i DNs artikel:

Frågan är vettig och svaret är att det beror på. Historiskt gick det att åka skidor på till exempel Hallandsåsen, men det har ändrats på grund av klimatförändring. Då är frågan; ska vi försöka att med klimatanpassningsåtgärder vidmakthålla kulturella vanor som skidåkning? Kan man leverera skidåkning utan klimatpåverkan så kan det vara försvarbart, i så fall är det en fråga om vad vi bör använda vår eventuellt begränsade mängd energi till, men det är egentligen en fråga som ska avgöras högre upp – i politiken. Men det är också en marknadsfråga, vill folk betala för att åka skidor så kan man skapa förutsättningarna.

Blev ni något klokare?
För egen del så är jag gärna utan snö, årets alla dagar förutom julafton. Och när det tävlas i längdåkning och skidskytte.
Jag hatar när det är kallt och jag hatar när det är halt, och således hatar jag även att åka skridskor, men det får vi avhandla i ett annat inlägg.

Så…
Borde Isabella ha åkt tåg till Köpenhamn, i stället för flyg för att dra sitt klimatstrå till stacken eller ska vi bara morra lite på henne och hävda att hon säkert är orsaken till minst 600 av alla Idres sparade snökubikmetrar?

Ps. Det snöade hos oss igår. Jag kände mig kränkt.

110 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Vad flyr denna människa i från? Det är inte normalt att åka på semester varje månad. Större miljöbov får man leta länge efter.

      Men snälla hon ska till Idre, inte till Maldiverna

      Haha men på riktigt? Hon ska lite längre upp i Sverige och åka skidor. Låter som du letar efter saker att kritisera henne för.

        Ja på riktigt! Att ALLA reagerat det säger allt hur sjuk denna värld är!! JAG JAG JAG Spyr.

          *inte alla

          Oj oj lugn nu

      Varför skulle man fly ifrån något för att man åker på skidsemester? ? snacka om att verkligen försöka leta fel/saker att klaga på

        Hon RESER JU HEEEEEELA TIDEN!
        Ngt är allvarligt fel.

          Jag reser också heeela tiden. Visserligen i tjänsten men jag har ju valt jobbet just för att jag får resa. Jag flyr inte från någonting och är fullt normal. Jag trivs helt enkelt med att se nya platser.

            Men nu handlar detta inte om dig förstår du.

            Där missade du verkligen målet. Stort. Att du reser i tjänsten är en annan sak än att resa för nöjets skull. Så, din kommentar är fullständigt poänglös.

          Skulle gärna resa ännu mer än jag gör. Inget fel, gillar bara annat än att va hemma hela tiden (även om jag trivs där med). Man är olika.

      Befogad fråga. Hon kommenterade ju själv i en frågestund i går att hon trivs bäst med att resa, tycker INTE om att vara hemma. Då kan man ju börja fundera varför?

        Det är ju inget fel på någon bara för att den inte trivs bäst hemma. Det är helt normalt. Alla är olika.

          De värsta är om man försöker fly från sig själv…

          De är inte normalt.

        Måste man trivas bäst hemma? Bara för man föredrar att resa framför att sitta hemma så behöver det ju inte vara något fel på en ?

          Det är inget fel med att tycka om att besöka andra platser men om man inte trivs hemma är det väl nåt som skaver.

        Hon flyr från barnen,det har hon alltid gjort??‍♀️

      Hon måste ju hitta på något att skriva om den stackars lilla bellan. En jänta på glid i utförsbackarna. Insnöad på sig själv och sitt superego. Go-Go…

    Man kan inte göra nåt rätt nuförtiden. Jag tror folk är mest nöjda om vi alla kan sitta hemma, inte ha på telefonen eller tv, inte äta nåt, inte köpa nåt och inte säga nåt. Så räddar vi världen. Ironin i att folk sitter på telefonerna och klagar på detta. ???

      Jag tror folk är mest nöjda om de faktiskt har någon att klaga på. Hur ska annars en energitjuv få sin energi?

      Stämningen här inne går verkligen i vågor och nu har det varit väldigt bittert ett tag. Nu tackar jag för mig ett tag. Hej!

      Ja för det är ju så normalt att åka på semester varje månad eller inte, sluta normalisera idiotin! ???

        Du verkar vara väldigt upprörd över den här skidresan. Slappna av lite

        Har man råd och gillar att åka på semester så är det väl inget konstigt med det? Man måste inte följa någon mall för vad som är ”normalt”

          Det är ju ett samarbete förstår ni inte detta?
          Henne och Paul s tillsammans! De måste tjäna pengar ochså. Inte bara bräna pengsr.

        Inte normalt som i betydelsen vanligt nej, de flesta har väl inte tid och råd med det. Nog fler som skulle vilja/göra det om de kunde.

    Hennes kommentarsfält modereras stenhårt. De kritiska kommentarer som finns där har hon antingen låtit skriva själv, eller så är de framsläppta med baktanke. De åtföljs alltid av horder med kommentarer som klankar ner på den person som skrev det negativa. Dessa kommentarer har hon säkert låtit skriva själv också. Finns inget normalt med den där bloggen. Allt är ett plastigt, fejkat skal konstruerat av lögner och manipulation.

      Indeed. Men horder? Nej, så många kommentarer orkar inte allt i allo skriva?

      Har också lagt märke till det.. Bella har väl ingen alltiallo längre och då undrar man om det är Bella själv som skriver kommentarer i sin egen blogg. Vissa av dem är definitivt skrivna av en och samma person, märks i stilen på kommentarerna…

        Jodå, ”Calle”, det har hon ju i allra högsta grad,,,

          Jaha, vem då, Pålle…?

            Såklart inte

    Önskar dom införde klimatskatt på människors livsstil? kändisar skulle bli fattiga fort

      Önskar dom införde syreskatt på människors andning. Alla skulle dö fort. Problem solved.

        Önskar att vi kunde starta om mänskligheten och göra rätt från början…

          Vad är rätt då?

            Ja det undrar jag också.

            Ja med de erfarenheter vi har per idag finns det väl en hel del som kunde göras på ett annat sätt så att vi sluppit våld, krig och miljöförstöring. Vi kanske skulle kunna vara nöjda för det vi har och bry oss om annat än vår egna förträfflighet.

              Fast med den logiken så skulle vi då inte behöva börja om alls, nästa generation skulle räcka för att fixa skadan .

    Om man ska vara rent krass har det ingen större betydelse vad vi gör i Sverige när vi har länder som Kina och Indien som kraftigt försämrar klimatet.
    Vi andra länder är som en piss i havet i jämförelse. Vad vi gör har definitivt betydelse om alla länder hjälpa åt men inte nog för att göra någon skillnad för klimatet när dessa länder struntar i.

    Så lite snö mer eller mindre är inget att tjafsa om. Turismen och de här anläggningarna är ju människors levebröd. Inget att gå på Isabella för.

      Kan verkligen inte hålla med. Alla måste ta sitt ansvar 🙂 jag mår i alla fall bra av att göra rätt för mig om inte annat. Många bäckar små!

        Du är verkligen ett föredöme Lina. Du gav mig en tankeställare nu.

      Fast det där är ett argument som inte riktigt håller. Ja, det stämmer att tex Kina och Indien står för riktigt stora utsläpp. Men en stor anledning till det är den stora produktionen som sker där. Produktionen av det som sedan blir billiga artiklar för oss i Sverige att konsumera. Och konsumera, det gillar svenskarna.
      Så jo, det spelar visst roll vad vi gör här i Sverige.

        Jag håller med och hade gärna utmanat alla som tycker det är hemskt att spara snö till totalt köpstopp på artiklar tillverkade i Kina och Indien. Alltså allt från elektronik till kläder, leksaker etc

          Men då går tusentals av människor utan arbete i kina? Är det bättre?
          Under den första Corona krisen som kom 2020 så var det 500 000 människor i Bangladesh som blev av med sitt jobb på grund av att klädföretag cancellerade ordrar. Har du inget jobb kan du inte köpa mat till varken dig själv eller dina barn…

            Så människors lott i länder som Kina och Bangladesh är att producera onödiga prylar så vi väst kan konsumera? Det låter lite cyniskt i mina öron. Kina har svårigheter att producera mat så det räcker och för varje skitpryl som ska konsumeras i väst minskar jordbruket. Så det vore väll bättre att satsa på sådant som kineserna själva har behov av än att föda västs behov av konsumtion.

              Precis! Och kina är ett väldigt läskigt land som vi måste göra oss oberoende av.

                Håller helt med. De styrande i Kina är läskiga och det är dags att avslutat vårt beroende av Kina.

              Har du missat att Kina är ett land där medelklassen är enormt stor och de själva konsumerar väldigt mycket?

            Vi får välja, fram till vi har bättre tillverkningsmetoder, material, logistik etc eller är beredda att betala mer.

              Eu skulle också kunna ställa krav på det som importeras. Sätta upp krav på utsläpp, energi per producerad enhet osv. Sen lägga på en tull på det som inte når upp till kraven. Pengarna som kommer in via den tullen skulle man kunna öronmärka till energieffektivitet inom industri tex.

            Ja alla måste ha arbete men att allt ska fungera bara för att vi ska konsumera och resa är kanske en illusion som vi måste ändra på. Allt går men det krävs omställningar och en vilja att se möjligheter istället för problemen. Människan har existerat länge bara för att man har klarat av omställningen. Om du liksom mig är beredd att göra avkall från många saker som vi i tar förgivet är mycket löst. Problemet är att människan är självisk och ser till sitt eget välmående först och främst.

        Exakt. Vem konsumerar det som produceras i kina och Indien? Och vi har även flyttat delar av vår egen produktion dit för att kunna producera billigare.

        Nej, de är 1,3 miljarder personer i Kina så vad 10 miljoner svenskar vill konsumera är en droppe i havet.

      Nej det håller jag inte med om att det inte spelar någon roll vad vi i Sverige gör. Dessutom är vi medlemmar i EU och det som EU länderna gör tillsammans får avtryck. Det alla kan göra i det lilla är att tänka efter vad och hur vi konsumerar. Att inte göra onödiga val. Att läsa på och vara medveten om vilka konsekvenser mina val har på miljön. Storföretagen har börjat ta ansvar, tyvärr inte tillräckligt många men det finns några som är otroligt ambitiösa och jobbar med Agenda 2030 målen och tar ansvar för sitt område.

      Klart mindre länders agerande påverkar, Sverige har en del ”förtroendekapital” och är ett föregångsland i många frågor. Så allt handlar inte om det enskilda landets yta eller miljöpåverkan. Om många mindre länder har ett aktivt miljötänk så ser det inte bra ut politiskt (handel och samarbeten etc) om större länder struntar i miljön.

      Alla bäckar små… Problemet är inte lite snö mer eller mindre utan det är större än så. Alperna har redan nu stora problem med klimatförändringar och snön är inte bara en självklarhet.

    Jag har inte skrivit att vi inte måste ta vårt ansvar. Självklart som jag skrev har det betydelse men bara för klimatet om alla länder hjälps åt.

    Det betyder ju inte att man ska strunta i men att gå på enskilda individer eller turismnäringen som betyder försörjning för många är fel att göra.

    Allt är inte svart eller vitt.

      Svarade Lina.

      Sara, jag har inte skrivit något om att det inte har betydelse men rent krasst så vad vi gör i Sverige när så många av världens länder inte gör ett dyft för att minska utsläpp och förstöra haven så har knappast förvaring av snö med den saken att göra.

    Småpratade med en kollega i förra veckan, en kvinna på 55 år, övre medelklass/akademiker. Hon gastade stolt att hon minsann av princip inte reser med flyg, hon värnar miljön för mycket för att tycka det är okej, någonsin. Jag frågade lite kring det och till sist smyger det också fram ”Jag har rest nästan över hela världen när jag var ung så har inte behov av fler resor!”. RIDÅ.

    Och vi som är unga och inte fått se någonting för vi tvingas nu vara veganer, åka på semester till Varberg, och enbart shoppa på Erikshjälpen? Nej vi ska visst skammas för att vi någon enstaka gång funderar på att flyga till Kroatien och besöka släkten… 50+ generationen verkar så otroligt egocentrisk och självgod. De har serverats allt på silverfat men nu ska de peka ut de yngres skavanker och dra undan mattan för oss.

      Jag hör till de som inte flyger längre, äter i stora hela vegetariskt och handlar allt mer second hand. Men jag kan inte se några problem med att man flyger till släkt eller tar en semester någon gång om året. Det är allt det här flygandet Stockholm Göteborg, weekendresor i tid och otid som jag inte kan förstå mig på.

      När din kollega var ung, säg för så där 30 år sedan, fanns inte ordet klimatpåverkan. Ingen funderade ens på det. Miljö var något som nissar i hemstickade vantar och anorak pratade om. Det var inte ett samtalsämne på allas läppar. De få gånger man flög på den tiden, kan inte jämföras med den frekvens folk i allmänhet flög pre-corona. Att flyga till Paris eller London över en helg, eller till ett möte i Köpenhamn över dagen, var inte vardagsmat.

        Jag hoppas verkligen att digitala möten fortsätter efter pandemin, och att jobbresor kombineras till en större affärsresa

        Ordet klimatpåverkan fanns definitivt för 30 år sedan och folk absolut över det.

        Ja, men precis det är min poäng. Hon är uppvuxen i en tid när det var fritt fram att (om man hade råd vilket hon hade) flyga till New York, London, Spanien utan någon flygskam eller betänkligheter. Då är det lätt att numera avstå och skamma andra, för man har redan fått götta sig utomlands varje år på 90-talet.

        Där har du fel. Jag har gamla dagböcker kvar från 80-talet och 90-talet. Halva innehållet är oro över att världens undergång närmar sig pga miljöförstöring etc! Vi var jätterädda för växthuseffekten då och det pratades massor om det.

          Ozonlagret pratades det jättemycket om då t ex. Utsläpp i hav och mycket annat.

      Men det är väl bättre att hon har dragit ned på resandet nu iaf? Då tänkte man inte i desa banor. Många fortsätter ju som vanligt ändå med resandet. Men jag håller även med, jag är också yngre och vill ut i världen…

        Tror inte att det var det personen menade. Det är ingen ”lösning” att tycka att ”äldre” har fel, men man kan ju få ventilera kring att det känns orättvist.

        Det är klart att det är lätt att avstå flygresor när man redan har varit på alla platser som man vill besöka. Det är ingen uppoffring. Jag har stött på den typen av människor också. Och det är inte bara ”äldre”, utan även folk runt 30-35 som är ”färdigresta”. Det vore väl snyggt om de var lite ödmjuka med att de inte har offrat lika mycket som de som aldrig har hunnit/kunnat resa än.

        Eller de som ”avstår” att skaffa barn för klimatets skull. Det är ju i regel personer som aldrig har haft någon barnlängtan. Och det är ju fine, men då är det ju ingen uppoffring heller.

          Och obs, det jag menar är alltså att de här personerna som varken flyger eller skaffar barn borde vara ödmjuka inför att allas uppoffringar är olika stora. Något som är superlätt att avstå för dig är inte lätt att avstå för någon annan. Jag äter till exempel inte kött och har aldrig gjort: det är ingen uppoffring alls för mig eftersom jag aldrig har gillat smaken.

          Och även om det vore toppen om alla åt mindre kött så är det inte så charmigt ifall jag går runt och föreläser om att det ju är ”plättlätt” att vara utan kött, bara för att jag själv har varit det hela livet.

          Det här handlar alltså om hur samtalsklimatet borde förbättras.

          Det var btw inte meningen att svara ”B” här, men jag orkar inte rätta till det. Det var en kommentar till att det inte hjälper med ”kollektiv arvsynd”.

          Jag tycker att mycket av flygskammandet verkar komma från de som ändå inte rest så mycket, antingen på grund av ointresse för att resa, flygrädsla, inte har råd etc. De har alltså inte alls slutat resa på grund av miljön utan har inte rest alls på grund av andra anledningar.

          Samma som att det är lätt för mig att skamma de som har bil när det aldrig varit ett alternativ för mig. För mig är det inte en uppoffring att välja bort bilen eftersom jag inte vill ha eller behöver en och då kan jag klappa mig på axeln samtidigt som jag pekar på de som tutar runt i bensinbilar och tycka att de är miljöbovar.

            (Jag höll alltså med dig i det du skriver men missförstod första stycket? så se min kommentar som ett tillägg bara)

          Ja, för mig handlar det om en frustration när äldre generationer sätter sig på höga hästar och tycker att vi yngre är oansvariga om vi käkar en hamburgare eller semestrar i Spanien. De har redan fått njuta av en ”problemfri” tid när det inte var någon skam över resor och kost. Vi är många yngre som gör allt för att minska vår klimatpåverkan och då känns det lite tråkigt när de pekar på oss som miljöbovar för det är äldre generationers lyxliv som havererat klimatet från början.

            Finns väl en hel del de gjorde som vi int gör idag. Samhället utvecklas och kunskap går framåt. Tråkigt att jag inte får slå barn när min farmor fick göra det. Typ.

            Var träffar du alla de här 50-åringarna som springer omkring och ”skammar” yngre? De flesta jag stött på lever antingen på som de alltid har gjort eller så har de ändrat sin egen livsstil och pratar om det. Att berätta att man dragit ner på flygandet och köttkonsumtionen är dock inta samma sak som att ”skamma”. Du kanske behöver byta umgänge om det är ett så stort problem.

              Och är det verkligen många 50åringar som sett hela världen? De femtioåringar i mitt umgänge reste väl på en charter en gång vart femte år ungefär. Hade varken råd eller möjlighet med mer än så när de var unga.

      Det är ju däremot inte någon som tvingar dig att vara vegan, resa till Varberg och handla på Erikshjälpen. Du får resa till Thailand en gång i månaden och byta garderob lika ofta om du vill. Ta av offerkoftan kanske.

        Sociala normer är inte tvång per se men kan vara nog så påfrestande. För att inte tala om all klimatångest som slår en i ansiktet när man öppnar en tidning. Men jag är frustrerad över klimathaveriet och önskar ALLA hade tagit tag i problemet tidigare.

      Men det är väl bra att hon nu väljer bort flyget. Tror inte att det hjälper miljön att införa en kollektiv arvsynd på alla äldre än 35.

        Jättebra men fortfarande onödigt att basunera ut att ”det är ALLTID onödigt att flyga så JAG är duktig och avstår”.

      Att 50 åringar är bortskämda kan de kanske inte lastas för lika lite som dagens ungdomar är som de är. Nu var det kanske inte alla numera 50 åringar som hade möjligheter att resa runt i hela världen heller. Tycker att det var strongt att hon numera hade tankar om hur hennes resmönster ser ut och att det visar att alla kan anpassa sig efter förutsättningarna.

        Alltså vi som är 50 var unga på 90-talet och då pratades det massor om växthuseffekten och miljöförstöring och allt. Vi flög sällan, så just flyget var inte ett så hett ämne utan vårt fokus var på utsläpp från industrier och bilar och även från produkter som hårspray.

          Precis, och den konsumtionshets som råder idag existerade inte alls på samma sätt på den tiden.

      Du som ung låter redan bitter! ?

      Tänk positivt. Du har tak över huvudet och mat på bordet. Bor i ett land med fred. Antagligen har du ett jobb och kanske familj. Har du råd att resa till Varberg är du lyckligt lottad och kan man handla på Erikshjälpen gör du många goda insatser förutom att spara på miljön. Antar att vi är för bortskämda för att uppskatta det vi har och att vi anser att det är en mänsklig rättighet att resa och konsumera utan att behöva tänka på något annat än egen jakt på lycka.

      Haha, glöm inte att dina föräldrar antagligen varit med om att se till att din generation har fått det så bra också, tanken var god men det har ju visat sig att att det blev fel. Vi är bortskämda och tror att vi ska få leva våra liv utan inskränkningar.

    Så problemet är inte att man sparar snö utan att man skapar snön? Och då är det alltså bra gissar jag att man sparar till nästa säsong..? Det känns som inlägget börjar med att prata om sparandet och sedan övergår till skapandet. Jag blir förvirrad ?

      Den här bloggen är inte direkt känd för stringenta texter…

      Utan att skapa så finns det ingenting att spara. ?

        Fast va? De sparar ju natursnö, inte konstsnön.

    Aldrig åkt längdskidor??
    En sökning på BB blogg och man hittar just att hon vill och ska åka längdskidor med Nils….

    ECT som gjort minnet dåligt tro?
    Full av lögner som vanligt.. ?

      Åkte de då? Ett inlägg där det skrivs att de planerar att åka skidor betyder ju ingenting.

      Fast hittade du något inlägg om att hon faktiskt åkte iväg på resan? ? om du lyckades hitta det där borde du väl lagt ner någon extra minut på att faktiskt hitta om det blev av eller inte.

    Säga vad man vill om Isabella, visste inte att man kunde spara snö. Det verkar ju som om tillverkningen är det problematiska och nu måste jag ta reda på hur man gör snö.

      Tror det var i Sundsvall som man sparar snö från vintern till att kyla sjukhuset med under sommaren. All snö som man röjer bort från vägarna under vintern la man i en isolerad bassäng i stället för att låta det smälta bort på avfallplats. Sen använde man snön under sommaren som kyla. Kan ha varit en annan stad, länge sen jag läste om det.

        Stämmer, Sundsvalls sjukhus kyls ner med sparad snö. Så i detta fall är det ju faktiskt ett sätt att spara energi ?

    [Borttagen kommentar]

      ”Tänk att vi bara är i början, säger jag till min honom.
      För så är det, så mycket finns kvar. Vi står i startskottet och allt ligger framför oss. Det är som att planera inför en spännande semester: vad ska vi packa, vilka restauranger ska vi boka, vilket hotell ska vi bo på, känner vi någon som bor där? Men istället för en resa är det fucking livet. Nog bäst att göra allt.”

      Hur fan tolkar du det som att hon vill ge upp sitt barn? Hon pratar väl om att hon nu börjar planera sitt liv och allt hon vill göra

      Nej, det är nog bara du själv som är väldigt dålig på att läsa

      Gå om mellanstadiet. Din läsförståelse är bedrövlig.

    Just själva snösparandet har inte så stor klimatpåverkan. Innan det fanns elektriska kylskåp hade folk isskåp, där man placerade isblock som förvarades i sågspånshögar på samma sätt som längdskidåkningssnön sparas.
    Diskussionen om det är ok att hålla igång skidanläggningar som är beroende av konstsnö och även förlänger säsongen med hjälp av detta, är däremot intressant. Finns det ett stort skidåkningsintresse så kanske det är mer klimatsmart att sörlänningar åker till Idre än mycket längre norrut där det finns natursnö (än så länge).

    Hon planerar även att åka till Nyår till Alperna där smittan börjar ta fart nu det om något är illa. Om vi får på nytt nya virusvarianter blir vi aldrig kvitt denna pandemin men FOHM vill gärna att vi vaccineras flera gånger per år mot Covid. ?

    Det här med att vi i Sverige gör så mycket och Kina och Indien släpper ut mycket, tänk då på att om alla i dessa länder skulle leva som vi i Sverige med diskmaskin, tvättmaskin, bil m.m så hade jorden kollapsat. Vi måste fortsätta att värna miljön för de som lever i fattiga länder behöver också utvecklas, det handlar om att vara solidarisk och dela med sig av jordens resurser.
    Man ska inte kunna betala sig ur sin egen påverkan på miljön, kändis eller inte!!!!!

    Att skidanläggningar spar snö handlar som jag ser det främst om att kunna erbjuda elitåkare och seriösa motionärer en möjlighet att gå på snö tidigt. Tidiga träningsläger medför intäkter utanför normal skidsäsong. Men IL kommer säkert passa in i sin trendiga skiddress från J Lindeberg som är anpassad för utförsåkning. 😀

    Alltså varför låter hon och ser ut som värsta roboten när hon gör insta stories samarbeten?
    Så in i helvete trååååkiga upplägg, hur kan de ens godkännas?
    Plus så ljuger hon när hon säger ”hennes kod” till Na-Kds blackweek kampanj. Alla har tillgång till den koden på deras hemsida.
    ?‍♀️

    Var i Idre i somras och såg kullarna med sparad snö (under vit presenning) i backarna. Renar klättrade upp på snökullarna och låg och chillade där, såg riktigt trevligt ut för dem 🙂

    Nu till helgen är det skidskytte tävlingar i Östersund där jag bor ! Här sparas det snö från förra året för annars hade det blivit lite problem ! Vi har någon som snö ( bart i skogar ) och det är bara is överallt + plus grader ? så nu kör de gör fullt lastbilslass för att fixa alla skidspåren ? t.o.m. här i Jämtland har vi haft bara vintrar och plusgrader , går man 10 år tillbaka hade vi mängder av snö och vinter temperaturer på -20 /-30 grader kallt ? nog förändras klimatet skrämmande fort ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.