Det finns en första gång för allt

Först får vi den första transpersonen i en svensk regering genom att Lina Axelsson Kihlbom, 51, blir ny skolminister på utbildningsdepartementet, och sedan blir Tone Sekelius den första transpersonen att tävla i Melodifestivalen.

Men nu räcker det väl? Nu har väl ändå transpersonerna fått tillräckligt mycket uppmärksamhet att de faktiskt borde vara nöjda, eller hur? Måste de vara överallt med sitt transande?

Ja, det skulle jag nog säga att de måste. 
Och så länge som reaktionerna låter som den röda texten här ovanför – som jag själv komponerat med hjälp av några kommentarer från den här bloggens papperskorg – så behövs fortfarande den här typen av uppmärksammanden.

Det handlar inte om en ”trans-kvot” som måste fyllas för att alla ska bli nöjda och glada, utan om människor som borde ha en lika självklar plats i en regering,  musiktävling eller samhälle, som någon som inte är trans.

När Ellen DeGeneres kom ut som gay 1997 så lät det ungefär på samma sätt, fast tusen gånger värre. ”Måste hon verkligen trycka upp sin homosexualitet i ansiktet på folk” när sanningen var den att hon bara ville bli accepterad för sin sexuella läggning och behandlad på samma vis som alla andra som inte var gay.
Här kan du läsa mer om det. 

Idag är det ingen som ens höjer ett ögonbryn om en offentlig person är gay, och det är förmodligen mycket tack vare Ellen Degeneres och sättet hon gick i bräschen för sin rätt att vara den hon är och älska vem  hon vill.
Jag ser fram emot att slippa skriva den här typen av inlägg, men så länge som det ramlar in kommentarer som de i rött här ovan, så kommer jag enträget fortsätta.

Precis som med alla andra inlägg så går det bra att bara skrolla förbi om just detta inte faller dig i smaken.
*skrolliskrolliskroll*

 

66 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Borde vara en självklarhet att alla människor är lika välkomna! ♥️

      Ja och det ÄR väl självklart också.

    Här i Sverige har väl ingen transperson hindrats från att vara med i melodifestivalen eller i regeringen/riksdagen?

      Var väl inte det som var poängen, utan hur folk reagerar när det händer.

        Det är väl bättre lägga dessa kommentarer i papperskorgen där de först hamnat istället för att lyfta fram det negativa

          Det var en enkel fråga, att man inte ens kan få ställa en sån längre.

    Folk somr bi och gay är fortfarande stigmatiserade de också dock. Många vet inte alls hur de ska bete sig runt en sådan person. Jag förlorade dessutom min bästa vän när jag kom ut. Nu är jag inte en offentlig person men ögonbryn höjs fortfarande på, vill jag bekräfta.

      Oj, Maria. Var bor du och vad jobbar du med?
      Jag är 50+ och har många vänner, bekanta och kollegor som är hbtq+. Det är absolut inget konstigt eller ovanligt i min värld. Min kusin är lesbisk och har familj och barn, min kompis är lesbisk och är gift, min bästa barndomsvän är eägay och hans make är också en vän till mig, jag har flera lesbiska kollegor och en kollega är trans, och så vidare. Jag bor i Stockholm men kommer från landsorten.

        Starkt inlägg Anonym 18:38. Du är inte gay men berättade just för en person som är gay att det den upplever inte stämmer genom att räkna upp alla du känner som är gay….wow, starkt jobbat.

          Tycker du misstolkar hennes inlägg. Hon verkar prata om kontexter där hennes är 50+ i storstan och är intresserad av vilken kontext TS befinner sig med tuffa erfarenheter. Du verkar mest intresserad av att förminska hennes kommentar.

            Spännande att du kan veta vad en annan människas intention är utan att ha pratat med den personen

              Ja det gick ju utmärkt för dig att avgöra vilken hennes intention var så hur ska det vara fel om jag gör det? Bör jag fråga dig om lov först eftersom du tydligen sitter inne med den ultimata texttolkningen?

              Hen hade dock rätt och du LK hade fel.

        Inte oj. Det är sanning. Bakom ”ojjet” från de som höjer på ögonbrynen ligger fortfarande fördomar dessvärre.
        Vart jag bor spelar ingen roll tänker jag. Att hbtqi personer fortfarande höjs på ögonbrynen åt är ett faktum. Stockholm är inte mer inkluderande är landsorten. Bara enklare att hitta samhörighet och att kunna bli en i mängden än vad det är mot landet. Men homofobin blomstrar överallt.

        Hej. Bara för att du inte upplevt svårigheter i din närhet gällande just detta, så innebär det inte att det inte finns eller att folk inte känner av det. Jag är t.ex. bisexuell och det ÄR extremt stigmatiserande och tabu.

    Vad kul! Älskar Tone!

    Men började fundera nu när jag läste ”transande”, är transperson och transsexuell samma sak? Transsexuell låter ju mer som en läggning? Och transperson har ju ingenting med sexuell läggning att göra? Och är ordet ”transa” nedvärderande?

      Man har väll börjat använda transperson just av den orsak som du skriver: transsexuell är ingen läggning vilket begreppet ju antyder.

    Inom sporten är det väl inte supervanligt att folk väljer att gå ut med att de är gay/vi/osv. Särskilt i mansdominerade sporter. När någon väl gör det blir det ett jäkla ståhej, så så långt har vi väl inte kommit än.

    Häftigt, hoppas det är en bra låt. Det är det enda jag själv bryr mig om.

      Hon själv verkar mer intresserad av handlingen som trans än över låten. Det är ju just det faktumet som folk är trötta på. Att allt är dirigerade aktioner.

        Om låten är sämst men hon går vidare p.g.a. snyfthistoria och fokus på det kommer jag att avlida. Jag AVSKYR sådant.

        Inte så konstigt. Det saknas fortfarande representation av transpersoner i samhället. Klart Tone ska vara stolt. Hon har genomgått mycket för att komma dit hon är och får utstå mycket hat för att hon är transperson. Folk som är trötta på minoriteter som är stolta över att vara den första inom något område är ignoranta och saknar förståelse för hur minoriteter upplever sin vardag.

        Det är bättre att vara trött på hatarna, än på transpersoner som är stolta över att bana väg för andra.

          Fast nu jämför du äpplen och päron.

          Nej det saknas absolut inte representation av transpersoner längre…

      Melodifestivalen är inte direkt känd för sin fantastiska musik ändå. Det är bara rena rama ding dong så att säga.

    Vi bor i Europa iofs. Inte i USA.

    Vems är citatet?

      Ja det undrade jag också? ?

        jag läste lite fort nu insåg jag.

      En som kommenterat här men dör kommentaren hamnat i soptunnan (står det ?)

        Aaaah, tack! Missade helt det stycket ??

        Va vem? Fattar fortfarande inte vem.

          Menar du den rödfärgade kommentaren? Det är ett ihopplock av flera liknande kommentarer från denna blogg. Men kommentarerna har blivit raderade/hamnat i papperskorgen.

    Hur är det för transmän? Hör aldrig riktigt något om dom.

      Transmän har inte haft nytta av den patriarkala strukturen under sina uppväxtår och har därför inte lärt sig att synas, höras och ta plats på samma sätt.

        Oj, intressant tankegång. Kan du utveckla? Har aldrig Tänkt på det så men det låter logiskt

          Vet inte riktigt hur jag ska utveckla det mer än att de flesta trans har blivit uppfostrade enligt det kön de föddes med biologiskt och att kvinnor lär sig tidigt att inte stå först i ledet och tränga sig in i rum. De som är uppväxta och uppfostrade i den manliga delen av världen har en annan självklar plats som såklart inte försvinner bara för att de sen är kvinnor. Att transitionerna till kvinna och att vara född kvinna är två olika upplevelser, alla vill inte höra det med det är ändå ett faktum.

        Låt mig gissa, det är alltid andras fel?

          Vad är andras fel? Patriarkatet? Det finns en anledning att det inte är transmän som hörs och syns mest. Vems fel det är kan vi diskutera hela natten det känner jag inte riktigt för.

      Elliot Page är den ende jag kommer på som är känd.

    Jag kanske är naiv men tyckte det var märkligt att det var det första epitet på den nya ministern. Det är ju inte relevant för rollen vilket hennes bakgrund som rektor är.

      Ibland vill man uppmärksamma folk som är det första inom sitt område. Inget konstigt med det. Vi lever inte i ett jämställt samhälle, så varje person som banar vägen för andra är viktig. Representation spelar roll för oss som inte ingår i normen. Är du inte en minoritet är det inget du förstår eftersom du har troligtvis inte behövt representation för att känna dig inkluderad.

        Jag fattar det, fast kan ju förvisso inte sätta mig in i riktigt hur det är att vara minoritet i olika sammanhang. Men hade jag varit det, så skulle jag personligen inte vilja bli benämnd eller presenterad som det jag är i minoritet av, som första ”titel”, utan först och främst som min person, den jag är, mitt namn räcker bra. Men visst, förstår hur du menar men tycker dock det är oerhört sorgligt och fullständigt oacceptabelt att det skall behövas, att vi, 2021 inte har kommit längre liksom.

    Har ni sett clueenews kommentarsfält kring tone? Jag spyr vilka elaka människor … såklart män som är sexistiska.

    Nej tack

    Nyhetsvärdet i detta. 0. ????????

    Kul för Tone! Jag hoppas nästan att man INTE gör nån stor grej av att hon är trans utan att hon bara presenteras helt vanligt osv, tror det hade varit bättre.

      Håller med. Det gjorde man väl med hon som var värd i NL i år? Alltså tyckte hon blev presenterad och sedd bara som den hon är.

    Transpersoner kanske ska uppmärksammas och avstigmatiseras därmed förhoppningsvis. Däremot vad människor har för speciell läggning bör inte diskuteras någonsin, förutom utifrån ett diskrimineringsperspektiv. Oavsett om man är hetero, homo, bi eller transsexuell. Inte heller vilket kön man anser sig tillhöra. Det finns annars inget slut på hur vi klassificerar människor och blir bara absurt och oändligt.

    Jag blev så glad när jag hörde att hon skulle vara med i melodifestivalen, transpersoner behöver och förtjänar större plats i samhället!

    Tycker det blir lite förminskande att säga att ”ingen höjer på ögonbrynen”, det finns fortfarande otroligt många homosexuella som får massa hat och hot på grund av sin läggning, även i länder i västvärlden.

    Jag undrar mest om Tone kan sjunga? x) Har aldrig följt henne men jag reagerar alltid då folk som kanske inte direkt är sångare är med i Mello. På något plan är det väl ändå en musiktävling, så då tycker jag att steg ett är att en sångare ska framföra en låt. (Tycker fortfarande det var lätt sinnessjukt att släppa in Björn Ranelid på scenen…)
    Om hon nu kan sjunga, good for her (jag kan inte ta en ren ton to save my life vilket är en sorg haha) och det ska bli spännande att se framträdandet!

      Fast kutym är väl att mellan 55-85% av deltagarna varje år INTE kan sjunga. Bakgrundskörer och autotune. Återstår att se hur Tone gör men oavsett har hon inte direkt höga krav på sig.

        Fast är det verkligen så? För det mesta väljer väl land relativt kända artister och sångare. Inte typ programledare, kändisar osv som inte har någon bakgrund i musik eller sång. Jag har ingen aning om vem tone är dock :p

      Tone har släppt ett par låtar förr, tycker hon har en fin sångröst 🙂

    Så glad för hennes skull ?

    Som de inte redan var piss med melodifestivalen nu börjar dom ta in youtubers verkar de bli torka? Känns som när samir va med

    Heja Tove! Jag tror och hoppas att hon genom att vara en cool, ung förebild både kan stärka unga transpersoner och få unga cis-personer att bli generationen som inte marginaliserar och stigmatiserar.

    Må bästa låt/artist vinna…väl inte mer komplicerat än så 🙂

    Som mamma till ett barn med diagnosen transsexuell så kan jag säga att hon bara vill ses som kvinna. Att passera i samhället som den person hon är. Inte som en ”transperson”. Hon är ingen transperson. På grund av mina (antagligen) taskiga gener blev det strul med hormonpåverkan i fosterstadiet och hon föddes med fel genitalier. Det är åtgärdat och nu har hon den kropp som hennes hjärna kommer överens med. Hon är en tjej och ingen transperson. Det är som om en person skulle ha fötts med tre armar, och vi tagit bort en, men insisterat på att hela tiden kalla personen ”den trearmade”.

      Nog den BÄSTA förklaringen någonsin.

      Det är inte hormonerna under graviditeten som avgör könet, det är kromosomerna. XX eller XY. Gissar att barnet har genitalier som motsvarar kromosomuppsättningen och alltså inte hade strul med hormonerna under graviditeten.

        Du vet att XXY finns?

          Ja, visst vet jag det. Klinefelters syndrom. Men den startar alltid i det ursprungliga kromosomparet, det är pojkar med en extra x-kromosom, det är alltså inte ett tredje kön.

    Men nu är det bra. Hon är ju totalt jävla värdelös på att sjunga! Alla hennes låtar är auto-tune deluxe.

    Heja tone ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.