Therese Lindgren om Giving Tuesday

Therese Lindgren tar till Instagram för att berätta om ”Giving Tuesday” som startats som en reaktion på konsumtionshetsiga dagar som ”singles day”, ”black friday och week” samt dagarnas som benämns med ”cyber-någonting”.

Konceptet är enkelt. Ge en gåva eller av din tid, och uppmuntra andra att göra samma sak.
Det Therese vill göra med sitt inlägg är att få människor att köpa produkter från hennes företag ”Indy beauty”, så skänker de 1 kr till ”Tjejzonen”.

Blir det inte lite märkligt?
Att säga sig ta ställning mot konsumtionsdagar, men att göra det genom att uppmana till konsumtion?

Finns det något begrepp för detta? Som ”green washing” fast för konsumtion?

Tack för tips! 

93 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Är hon inte alltid lite så?

      Detta är så typiskt Therese (och många andra säkert)

      Hon SÄGER det som är ”rätt” /”woke” / ”pk” / osv osv vilket gör att hon ses som en influencer som har bra värderingar och verkligen bryr sig -men hon GÖR något helt annat, ofta direkt tvärtemot det hon säger. Hon har själv sagt att hon vill tjäna så mkt pengar som möjligt och det känns precis så, som att det alltid går före allt!

      Förstår att hon tappat views. Jag var trogen tittare där i början men upptäckte efter något år att hon inte var för mig. Känns vilsen, desperat och skenhelig. Synd för hon är smart, kul och på många sätt en fantastisk förebild

        Jag är beredd att hålla med dig! Att titta på Therese hjälpte mig igenom en jävla depression med mycket inslag av ångest (tillsammans med mycket annan hjälp såklart, men det kändes väldigt befriande att titta på någon som öppet pratar om sitt mående, de fick mig att våga prata om mitt vilket var till hjälp i MITT FALL).. men nu när jag mår mycket bättre börjar jag också se saker som jag inte sett innan, likt det du beskriver.

        Det är trist men samtidigt, jag vet inte, de kanske finns en rimlig förklaring men jag tror väl inte heller det egentligen. Jag är verkligen delad.

      Jo, hon är nog det. Jag gillar Therese, hon har många bra sidor och bryr sig genuint om djur. Kolla bara så fin hon är med djuren hon är jourhem för. Jmf med sina kolleger är hon en god människa och en jättebra förebild. Men alla har dåliga sidor, hon är besatt av att tjäna så mycket pengar som möjligt pga att hon växte upp med föräldrar som ansåg att karriär och pengar var det enda viktiga i livet. Många företag kör liknande kampanjer, det är ren reklam och det blir inte många kronorna till välgörenhet.

    Off topic men… vad fan är det för fel på blondinbella? Hon skriver ut deras rutiner, var de ska befinna sig osv, det är som att hon ger en karta till kriminella typ HEJ KOM O TA MIG! Hon hade ju livvakt förut o inbrottsförsök rätt nyligen. VARFÖR vill hon skriva ut sån info? Vad fan är det för FEL på henne? Borde hon inte försöka skydda sig o sin familj??

      Tror inte det finns ngn oro. Hon bor ihop med Paul och huset är säkert larmat och inte lika ensligt som tidigare.

      Lugna dig. Varför använda så mycket versaler? ?

        Varför inte? Lugna dig själv om du blir triggad av VERSALER

      Hon skriver väl oftast var de har varit när hon kommer hem, inte på förhand?

    Undrar verkligen är Therese ska bli ordentligt granskad. Hon gör ju jämt såhär? Hon säger en sak men gör en annan för att verka så ”bra”. Är oerhört trött på henne, har slutat följa henne helt.

      Och 1 krona av varje SÅLD produkt? Om hon verkligen vill göra skillnad kan hon väl skänka indy beauty till kvinnojourer eller ensamkommande flyktingar. Men nej det ansvaret ligger hos oss för att hon ska tjäna pengar

        Förra året omsatte bolaget 40miljoner
        Dom har många produkter i olika prisklasser men om vi räknar lågt, att snittpriset/produkt är 60kr
        40milj / 60kr =666 666 produkter
        Sen delar vi det med 365 dagar = 1826kr

        Såklart inget exakt i det och man säljer mer innan jul och mindre under andra tider. Men det skulle inte bli många tusen för Indy att skänka.

        Detta är ENBART ett sätt att försöka sälja mer, dessutom direkt efter BlackWeek där de garanterat sånt extra mkt. Tycker det är rätt äckligt faktiskt.

        Företaget har råd att skänka 10.000 utan motkrav på försäljning, förmodligen är 100.000 inga problem heller. Therese kan också skänka privat

        (Dessutom är det typ omöjligt att spåra antal produkter sålda/dag när man har så många återförsäljare. Men kanske har dom ett sätt som jag aldrig hört talas om)

          Konstig matte, eller? Jag tänker 40 000 000 på ett år = 109 589 i omsättning per dag. Om vi förutsätter att de sålde för den summan under Giving Tuesday och sedan skänker 1% av omsättningen till välgörenhet så är det 1095 kr de skänker. Pinsamt oavsett.

            Vi har räknat lika men du har missat att de ger 1kr/såld produkt!
            Så omsättningen/dag måste sedan räknas om till antal produkter, därav mitt snittpris på 60kr/produkt.
            Ta dina 109 589 dela med 60kr så får vi samma resultat??

          Hur i helvete räknar du och ni andra? Om vi tar Los exempel, då om Therese ger bort 1 krona per produkt och har sålt 666666 produkter, då har väl Therese givit bort 666666 kronor!?!?!?!

          Väldigt enkel matte. Rätta mig gärna 🙂

        I snitt säljer dom kanske några tusen produkter/dag MAX, några fler för att det är jul. Blir inga större summor. Indy gör detta för att tjäna mer pengar, ville dom verkligen skänka hade dom gjort det separat

      hahha 😀 lite roligt är det faktiskt. Tycker det är lite intressant när storföretag säger att de ger 1 kr för vaarje såld produkt. How about 20% av priset el ngt?

      Om en kollat hennes bolag så tar hon ju ut mångmiljonbelopp i utdelning och har gjort i många år. Känns verkligen inte genuint med EN KRONA… skäms å hennes vägnar.

      Men jag tänker att det säljs väl av hennes varor varje dag, så av dom som säljs skänker dom 1:-
      Det är ju samma sak tex med alla rosa varor när det gäller bröstcancer. 1:- är ju bättre än ingenting. Sluta gnäll.

    Förlåt mig men vad menas med ”Ge en gåva eller _av din tid_”? Vadå av din tid? ?

      Kanske att ta sig tid att lyssna på någon som behöver prata? Att åka till gamla farmor med gott fikabröd? Att ringa till någon man vet sitter ensam och behöver prata bort en stund?

        Ja funderade på det med men heter det då inte ”lite av din tid”? Ett ord kanske föll bort ?

          Man kan väl ge mycket av sin tid också? Tycker att meningen funkar även utan att lägga till ett ”lite”.

            Jo såklart kan man väl det, tänkte mer att det skulle vara något framför ”av din tid”. Tycker ändå meningen är lite konstig faktiskt.

              Det är den inte.

              ”Ge av din tid” det är inte fel.

            [Borttagen kommentar]

    Det är alltid de mest privvade som ska predika för vanlisarna att ajabaja det är fel att köpa den där tröjan.
    Zara Larsson uppmanade folk att skippa julklappar för miljöns skull alldeles innan hon drog till Jamaica över julen.
    Häromdagen var det en professor i hållbarhet som kritiserade Black Friday. Kollade upp hennes hus och det visade sig vara en sekelskiftes direktörsvilla värd drygt 9 miljoner.
    De må ha delvis rätt i sak men det blir märkligt med den här ”let them eat cake” attityden från elfenbenstornet.

      Intressant, håller med så mycket. Det är alltid rika/folk som har det bra som ska berätta för ”pöbeln” hur dom ska göra. Inte köpa det, inte köra bil, spara hela barnbidraget i fonder osv
      Skulle behövas ett besök i verkligheten tror jag.
      Vad sägs om att ”indy beauty skänker 50.000kr och uppmanar alla som vill och kan att också skänka, om än bara några kronor”

        Nej man får ju inte glömma att de kostar på miljö att dels värma upp huset, dels att underhålla ett stort hus som kunnat användas för betydligt fler människor. Bostäder verkar dock helt vara undantagna miljödebatten.

      Fast ett hus/bostad måste man ju ha oavsett hur mycket eller lite man konsumerar i övrigt, och vill man bo i ett speciellt område tex Pga jobb/skola/familj så får man ju betala marknadsvärde. 9mkr är inte absurt för en villa i Stockholm, liksom. Låter ju dessutom rätt hållbart att köpa en sekelskiftsvilla istället för att bygga nytt.

        Visst måste man ha bostad, har inte påstått något annat. Men att predika hållbarhet och samtidigt bo på jättemånga kvadrat är lite hyckleri. Och att uppenbarligen vara förmögen och samtidigt inte nyansera sin kritik mot reapriser likaså.

        Är villan inredd med främst second hand eller saker man köpt en gång i tiden och behållt samt att man endast renoverar/reparerar vid behov så ok. Om inte så så nej, då tycker jag inte att man ska uttala sig till folket generellt. Man måste ändå kunna se saker i ett större perspektiv. Bor man stort och fint så är det lättare att avstå från att köpa den där nya telefonen, däremot kanske det är en av de få ”lyxiga” grejerna som finns tillgängliga för någon annan. Tror de allra flesta vill kunna unna sig något fint, bekvämt, gott eller liknande ibland och är man inte ett av de undantagen som avsäger sig allt sånt så kan man predika för de i sin egen umgängeskrets snarare än till folket i sin helhet.

          Själv tycker jag dock sådan här logik hindrar och saknar ner att folk ska bli mer miljömedvetna. Okej, så jag får inte säga att jag inte äter kött för miljön för att jag planerar att bo fint? Då kanske jag bara skiter i hela miljögrejen helt och hållet istället.

      Detta togs väl upp nyligen i kommentarerna när någon hade en äldre kollega som predikade att man ska sluta flyga för det finns inga ursäkter att resa i flygplan när miljön är hotad. Sedan visade det sig att hon alltid varit rik och redan hade rest runt hela jordklotet och alltså sett allt det där yngre människor inte har privilegiet att se om de ska följa hennes pekpinnar om att aldrig flyga. Kasta sten i glashuset så att säga… Jäkligt lätt att säga åt andra att inte flyga/inte shoppa/köra grönt när man själv redan upplevt 60 resor och bor i dyr villa och har råd med en Tesla…

      Haha riktig oklar jämförelse, en bostad får man väl ändå unna sig utan att vara miljöbov? Väldigt mycket avundsjuka i denna kommentar ?

    På mitt jobb körde vi att för varje köpt produkt så skänker vi 5 gånger så mycket pengar till en välgörenhetsorganisation. Känns ju mer rimligt än 1 (!!) kr per såld produkt.

    Jag undrar hur mycket av Indy beauty det säljs på en dag. En krona per såld produkt blir ju bara mycket om de säljer mycket och jag undrar hur många som lockades av att köpa.

      Men känns inte 1kr snålt om nu poängen är ”giving Tuesday”? Bra on någon redan tänkt köpa en av hennes produkter ändå, men ja..

        Jätte snålt ? 1 kr blir ju ingenting för ärligt tror jag inte folk köper så mycket att det ska bli en rejäl summa av dessa enkronor.

    Haha ja en krona var ju lite fjuttigt, även för att locka till konsumtion för ”den goda sakens skull”.

    Hade de dubblat summan för varan, matchat den, eller i alla fall skänkt 50% av värdet hade man kanske passat på just den dagen (om man handlar från dem eller hade varit nyfiken på att testa), men en krona kan nog vilken fjärdeklassare som helst avvara på eget initiativ vid nästa tillfälle då de har panerat att köpa något från indy varför tilltaget känns tämligen verkningslöst ur i synnerhet ”locka-köpare perspektiv”.

    Men de kanske lagt summan lågt för att det bara ska vara människor som ändå handlar som hoppar på, för att inte öka konsumtionen… Men då hade hon ju förstås inte behövt deklarera det offentligt på förhand. ?

    Någon som vet hur man kollar bolags försäljningssiffror? Nyfiken på vad det rör sig om för pengar som skulle skänkas här. Kanske säljer hon som smör dagligen men är rädd att en större summa skulle få folk att gå bananas och hela Sverige plötsligt skulle kasta sig över köpknappen? Eller så kanske inte bolaget går toppenbra varför hon kanske inte vågar lova bort mer än en krona?

    Aja. Oavsett kan jag tycka att alla initiativ för välgörenhet är bättre än inga. Även de av den mer skenheliga arten. ??

    ”Giving Peoples miljoner delas inte ut till barnfamiljer”, endast 4 % når barnfamiljer. Inlägg på detta?

    https://sverigesradio.se/artikel/giving-peoples-miljoner-delas-inte-ut-till-barnfamiljer-sa-forbannad

      Usch, vad sunkigt ?? Visst att en viss del behöver gå till lön/admin, men detta är ju bara ett fruktansvärt utnyttjande av folk som vill bidra. Och att de inte ställer upp på intervju är också klandervärt. Men finns det inte något reglemente för hur organisationer får nyttja pengarna?

        Du missar delen om att det gått till en stiftelse med. Vad arbetar stiftelsen med och hur har de pengarna fördelats?

          Ja, det gjorde jag. Då hoppas vi att den i alla fall verkar för det korrekta ändamålet. Men varför fördelas en viss del av pengarna genom GP och resten via en stiftelse? Läste vidare att GP nu håller på att besvara kritiken och ska publicera ett uttalande på deras hemsida.

          Stiftelsens pengar ska ”delas ut i framtiden”.
          Så givarna kan känna sig lugna och fortsätta swisha 🙂

          De har ju dock sökt pengar ”akut” under pandemin för att kunna ge folk matkassar. De pengarna gör ingen nytta i en stiftelse och har dessutom svårt att tro att endast 4% av de insamlade pengarna var för matkassarna.

    Jag skulle vilja ha en uppföljning av Kissie inlägget från igår. Kissie har stängt av kommentarerna på alla sina inlägg och raderat alla kommentarer. Camilla, kan inte du be henne om en kommentar? Hennes taktik nu är ju att sopa allt under mattan.

      Försöka duger, men varför tror du att Camilla skulle få en förklaring?

        Det tror jag inte att hon får men jag tycker det vore bra om det uppmärksammades att Kissie väljer att låtsas som ingenting så att folk förstår att nästa gång Kissie gråter ut om näthat så är det krokodiltårar.

          Men hur tänker du att hon ska följa upp det? När får det ta slut? Varför ska hon inte låtsas som ingenting? Släpp det bara.

    Be om något med ena handen och ta något med andra handen. Inget snyggt sätt att få folk att bli givmildare och minska konsumtionen.

    Therése är så hal och manipulativ entreprenör. Har ni tänkt på att hon i princip aldrig möter kritik? Antingen ignorerar hon kritiken eller så svarar hon med akademiska argument. Förstår inte hur hon alltid lyckas komma undan.

      Exakt!
      Som när hon fick kritik för att hon sa sig va vegan men ändå åt något oveganskt i en video

      Hon svarade med en video där hon visade olika saker som inte var vegansk, typ eluttag, soffa osv Det var ju en helt annan sak, mat är ju det lättaste att kolla!

      Istället för att säga oj jag gjorde fel, eller jag var klantig eller liknande så blev det ett aggressivt påhopp i form av en video. Hon vände det till att det var synd om henne och lyckades typ. Det var nog för nånstans dom jag slutade titta på hennes videos

        Fast va fan. Veganpoliser är så jäkla dryga. Hon åt en grej som inte var vegansk, jag antar att det ej var en big Mac. Hon är fortfarande vegan och behöver ej be om ursäkt för vad hon åt.
        Däremot tillbaka till inlägget, ja det är sjukt pinsamt att endast ge 1 krona.

      Akademiska argument? Hur menar du? Jag har inte hört begreppet tidigare.

        Menar att skriva akademiskt på sakprosa. Texten blir saklig, korrekt och faktainriktad. Men det kanske inte riktigt hör hemma i sammanhanget. Som att hon gjorde fel i reklamen med arbetsförmedlingen mot funktionsvarierade eller att hon älskade niqab. Då ställer hon sig helt utanför det etiska i det hela.

          Förstår vad du menar och kan hålla med. Första grejen tyckte jag dock hon gjorde rätt, hon blev utsatt för ett drev för någonting hon inte hade med att göra och för att hon inte löd någons minsta vink blev det ännu värre.

          Kritiken mot arbetsförmedlingenens reklam var bs, tjejen i rullstol hade gått med på reklamen och nej hon är ingen influencer, ingen visste vem hon var innan det där och knappt ni heller

          Okej, det var kanske fel val av exempel. Men jag tror ni förstår vad jag menar som svar på frågan ovan 🙂

      Ja jag håller med, är så nyfiken höra hennes tankar om hennes thumbnails (stavning?) på sina videos som ofta är otroligt märkliga i förhållande till vad videon handlar om, mycket push up och naket osv, väldigt väldigt skumt. Många som påpekat detta men vad jag vet har hon aldrig bemött det. Och nej hon måste såklart inte men vore intressant höra henne förklara det.

        Jo hon har bemött det, minns dock inte i vilket forum. Men hon sa att hon inte förstod alls vad personen pratade om öht så hon låtsades alltså som ingenting

    1 kr !? Per SÅLD produkt ? Det var det snålaste jag läst på länge.

    Undrar hur många produkter de säljer på en dag då? Så många kan det ju inte vara, eller?

    Ja! Tack! Reagerade på detta med. Tycker det känns oerhört patetiskt att ena stunden klaga lite på all köpkonsumtion för att i nästa stund uppmuntra till konsumtion för att ett företag då ger 1 kr (!!!) till en välgörenhetsorganisation. Hade det inte varit bättre med 10 kr?

    Jag vet att Indy Beauty är relativt lågt prissatta, men någon måtta får det faktiskt vara på dumheterna. 1 kr, det känns bara skrattretande. Här kunde de gjort som vissa företag gjort: att all vinst under dagen går till välgörenhet. Det känns både mer genuint och roligare att handla då. Observera då att det bara är vinsten man skänker.

      1kr /såld produkt kör man ju ofta under en lång period och av produkter som säljs i större volymer. Tänker rosabandet- tankräm, tops å andra förbrukningsvaror samt under hela oktober då.

      Är det verkligen inte bättre att skänka lite än att inte skänka något alls? Hur kan man klaga på att någon skänker för lite?

    MM svarade ju väldigt spydigt när folk tipsade om att hemmatesterna inte var så bra och att taxi körde ut andra. Då fick folk en kaktus att rotera på. Nu tar J helt plötsligt dessa taxitester. Hoppas att ngn köpt en kaktus till henne.

      Det är ingen idé att försöka komma underfund med MM och hennes resonemang, de håller aldrig och sanningshalten är lika med noll. Lämnar därför kaktusgaten och väntar på nästa fadäs.

      Vem är MM? Och vem är J? 😛 Skickade nån influenser ut kaktusar till arga fans? Eller va.

    Och att fortsätta prata bebisspråk med Anders…

      Anders? Hon pratar bebisspråk med ALLT. ”Alltså KOLLA vilken gulllig liten tandkjämstuuuuwb åååh det ska bli sååå KUL att få borsta tändernaaa åååh så MYS-igt”. Blir vansinnig varje gång, haha.

        Har du rätt i!

    Sålda produkter på EN dag? Vad kan det bli, 500? 1000? Generöst..

    Fast det här med 1 krona per såld produkt är samma som t ex för Rosa bandet-kampanjen. Det går extremt lite pengar till cancerforskningen men det låter ju bra.

      Det stämmer ju säkert. Men å andra sidan så har ju Rosa Bandet flera produkter under sin flagg, produkter som i vissa fall är förbrukningsvaror och dessutom under en längre tid.

      Har aldrig och kommer aldrig följa denna influencer. Ytterligare en dussinvara som är helt ointressant för mig.

    Jeanette Svedbergs senaste Instagram inlägg, är den sortens resultat realistiska eller har hon använt smink och Photoshop/filter på sina kunders efterbilder? Jag har aldrig gjort fillers så jag kan inte avgöra men det ser så extremt utslätat ut.

    Oft, förlåt men vad är det för skit Kenza ska sälja nu?

      Info finns på allabolag

      Har hon inte fattat att hon är ute?

        ”Bolaget skall bedriva tillverkning samt försäljning av konsumentartiklar såsom hudvård och hårartiklar via postorder samt internethandel och därmed förenlig verksamhet.”

        Är de sugna på att konka ett till företag?
        Hudvård och hårvård är inget som slår igenom när de är skapade av influencers, i detta fall av kenza, hennes man, och hennes mans bror som hänger efter de som vanligt. Men måste ändå få ge cred till Aleks som är så smart och inkluderar sin familj i sina bolag med Kenza, han vet ju att influencers tyvärr säljer väldigt bra, och han vill väl dela kakan med sin broder. Det är bröderskap på hög nivå hos bröderna Subosic. Det måste jag ändå få ge de. Bolaget står bara på bröderna hahah kul för Kenza liksom som är ansiktet utåt ”jag och aleks har jobbat på detta i 2 år” så sitter bara aleks och hans bror i styrelsen

          Varför skulle deras märke The Ordinary..nej FÖRLÅT ”The Every” lyckas på marknaden när deras största konkurrent just nu är Bianca som redan har sålt in sin skit till ungdomarna?

            Precis min tanke!
            Hoppades faktiskt på barnkläder, hennes kollektion med kuling gick bra, slutsålt. Och de va faktiskt otroligt fina. Nu när alla influencers börjar bli föräldrar (och hon är vän med de flesta = bra marknadsföring) hade nog barnkläder lyckats. Men hudvård har hon dessvärre ingen chans.. har man ens hört henne prata om hudvård någonsin? förutom vid hennes samarbeten, då hon i Januari BARA använder älskade Neutrogena, och i Mars är det ACO som gäller. Men förstår att de lockades till smink/hudvård branchen när de såg Biancas bolags siffror.

      De har väl helt enkelt räknat på vilken typ av försäljning som lönar sig bäst. Är ju många influensers som sålt smink och hudvård och först tänker man att nej inte en till, detta kommer aldrig gå, men så verkar det finnas en marknad ändå på något konstigt sätt.

      Det är ju ganska enkelt också, inga säsonger, inga storlekar, få returer, ingen slump att så många säljer den här typen av produkter alltså.

        Bra poäng! Plus att Kenza i princip alltid haft felfri hud, det blir enkelt att var ansiktet utåt. Svårare för tex blondinbella som fortfarande har problem som vuxen samt måste gå och få ansiktsbehandling ofta. Dock känns kenzas satsning på hudvård väldigt fake, om det funkar för henne med vanliga märken liksom.

    Gillade Therese så mycket förut men har avföljt henne. Hon är verkligen så otroligt skenhelig.

    Wallin skulle väl skänka pengar från sin bokförtjänst. Var det inte köparna som skänkte? Har för mig att dessa böcker kostade mer för köparen.

    Du (Bloggbevakning) tipsade förra julen om att akänka pengar till behövande genom Giving People. Vilket jag och nog många föera gjorde.
    Nu står det på GP att 4% av intäkterna får till välgörenhet, resten till löner……. 🙁

    Tyvärr har hennes uttalanden och agerande blivit allt mer världsfrånvänt. Så fort någon ifrågasätter ger hon närmast politisk respons och ”pratar omkull” människor. Mycket härskarteknik. Hon verkar inte se sin roll i egentligen någonting. Tänker på en vlogg där hon pratade om att Anders måste säga upp sina streamingtjänster för att de ska spara pengar medan hon inreder om sporadisk och köper sakrr till djur för tusentals kronor.

    Jag vet inte. Gillade henne i början men blev skeptisk med tiden och kunde inte sätta fingret på varför. Men hon känns isolerad och som sagt, världsfrånvänt.

    Tittade lite i slutet på hennes senaste ”plugga med mig”-livevideo på Youtube här om dagen. En del tittare skänkte pengar under liven, men jag hann aldrig höra vart pengarna skulle gå. Är det någon här som vet?

      Smådjurschansen! Hon la upp swishen på insta sen

    Men nu då! Dagen efter giving tuesday är hon right back med samarbete och rabattkod! Jultomten, i år önskar jag att influencervärlden tog stopp ?

    jag tänker ändå lite såhär, att konsumera överdrivet mycket på tex kläder, nya teknikprylar är en grej men Therese om säljer hudvård, sånt som dom flesta använder och som också går åt när man använder det inte är riktigt samma sak och man ”behöver” behöver köp nytt när det är slut. Rätta mig om jag har fel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.