Vad barn kan ställa till med

Underbara Clara listar alla saker som hennes yngsta ställt till med. 
Igenkänningen i kommentarsfältet verkar vara stor, men när en person skriver en kommentar och berättar att sonen dödat familjens marsvin med högtryckstvätten så är det vissa följare som reagerar.

Det är kanske inte det bästa att berätta, trots att barnet förmodligen inte förstod att marsvinet skulle dö av duschen. 
Inte så gulligt, och kanske bör detta vara en liten anekdot att hålla inom familjen?

Det är inte marsvinet i filmen som skrivit brevet.


Idag är det första december och dags för Bloggbevaknings julkalender.
Varje dag fram till jul kommer jag lotta ut en lucka till någon av er – där varje lucka innehåller någonting influencer-relaterat.

Kalenderluckorna kommer vara utöver de vanliga uppdateringarna och kan dyka upp när som helst. 🎅🏻🤶🏼🎅🏻🤶🏼🎄

246 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Ja… Detta får mig iallafall att känna att mina ungar nog ändå är ganska väluppfostrade 🥳

   Har aldrig varit med om liknande med mina. Har de noll koll eller…

   Känner detsamma 😂 hur kan
   1. Ett barn göra så mycket hyss?
   2. Man inte ha bättre koll på barnet när man vet att det är benäget att typ måla på väggarna eller klippa sönder lakanen?

    Haha gick in bara för att läsa alla kommentarer från er som har så jävla bra koll på era ungar att dom aldrig förstör något. Kul för er!

     Nu pratar vi ju dock inte om en händelse här heller. Nä man är inte klistrad på barnet men man har iaf ett öra el öga mot ett litet barn…
     Min son hittade en nöt på golvet när han var 1, som tur var så var jag i samma rum och kunde fiska ut den snabbt innan det gick värre. Ger mig ff ångest…

      Har ni inte rum? Självklart har man ett öra hela tiden, men det tar som sagt inte lång tid att hitta på något. Det låter på folk som att deras barn inte ritar utanför pappret när de får en krita lol.

       Jag sitter inte konstant och tittar på vad min nyblivna treåring gör, och jag tycker inte att jag skulle vara en bättre förälder om jag gjorde det heller…. Självklart kan jag fixa med annat om hon sitter och bygger duplo. Jag säkrar hemmet från dödsfällor men i övrigt tycker jag inte att man bör punktbevaka barn konstant i hemmet även om det kanske vore bättre för vardagsrumsmattan.

     Jag har inte stenkoll på mina ungar, eller ja min yngsta i alla fall. Men hon skulle aldrig få för sig att göra något av det som listas i inlägget här ovan.

      Barn är olika?

       Snarare barn har olika föräldrar med olika prioriteringar.

        Fast jag har två barn varav den första ALDRIG gjorde något bus och var lugnet själv, och är än idag, medan min minsta gör mer hyss på en dag än största gjort i hela sitt liv. Han får mig att slita mitt hår men vad jag vet har båda barnen samma föräldrar 💁🏼‍♀️

        Wow, här har vi alltså en som tror att alla barn är exakt lika och att föräldrarnas engegemang/prioriteringar/uppfostran är det enda som gör dem till olika individer? Annars finns det forskning som visar att barns personligheter är tämligen medfödda så det faktum att du fick en lugn och snäll bebis gör dig inte till årets förälder direkt.

         Du får gärna visa mig den forskningen. Vi är predisponerade att utveckla vissa beteenden som är genetiskt betingade. Men inget är skrivet i sten utan även ärftliga faktorer kan förstärkas och försvagas beroende på de tidiga åren i livet. Så det är i allra högsta grad föräldrarnas prioriteringar som kommer att påverka barnets framtida utveckling. Det finns mycket forskning på det området och det har skrivits spaltmeter om detta.

         Fattar inte hur någon ens försöker förklarar något för M som mest verkar vara en korkad besserwisser. Den värsta sorten.

        Du menar att Claras tre ungar har olika föräldrar då? Eller att de prioriterar barnen lite olika mycket? För det är väl minstingen som hittar på hyss?

        Jag förstår inte heller varför det skulle vara så himla gott föräldraskap att ens unge aldrig fått tag på en ketchupflaska och busat i ett obevakat ögonblick? Jag förstår absolut att man kan vara så noggrann, det får man ju t ex vara när man tar med barnen hem till någon porslinssamlare eller om man åker på badhus osv, men jag tycker mest det verkar jobbigt för en själv. Skaffa mindre ömtåliga möbler och låt barnen sitta och greja och leka själva ibland? Du kanske kan ta en kopp kaffe medan till och med? Det tycker jag ni ska unna er!

         Nej jag menar inte att Claras barn har olika föräldrar. Jag pratar inte ens om Clara utan konstaterar att barn formas under sina första levnadsår av sina föräldrar. Det är under det första levnadsåret som relationen till föräldrarna bildas och byggs. Föräldrar prioriterar olika och hur barnet kommer att formas beror mycket på vad föräldrarna väljer att prioritera.

         Fast nu handlar det ju inte om den ena gången ungen sprutade ketchup i soffan. Det verkar nästan som om det är något som händer varje vecka typ.

     Haha men jo! Nu känner jag mig tvungen att svara för du kommenterade på min kommentar. Mina barn (3 och 5) är såklart inga änglar. Ena ritade sitt namn på väggen när hon lärt sig skriva 😅 då tog vi bort alla kritor i en månad. Konsekvenser. Men att ett enda barn gör ALLT på den listan, under en relativt kort tid (barnet är väl inte så gammalt så inte hunnit med att leva så länge haha), i min värld låter det helt makabert. Då hade jag vakat mer så ungen inte lyckas hälla ut soja, solkräm och te överallt.

      Alltså. Att rita på väggen är inte kul men väldigt normalt. Vet inte om jag tycker att en månad utan kritor är ett lämpligt straff. Snarare märkligt.

       Mina busiga barn har aldrig ritat på väggen, känner ingen vars barn ritat på väggen. Barnen på dagis ritar inte heller på väggen. Varför? De har fått lära sig att det är en bättre lösning att rita på papper.

        Gör fan inget annat än ränner efter min yngsta, förmanar, trugar, distraherar, belönar, uppmärksammar, passar you name it. Varit på utbildning på öppna förskolan 6 tillfällen som utgick från Jesper Juuls lära. Han gör fortfarande hyss varje sekund han får chansen (2 år). Min äldsta (4 år) har aldrig gjort en fluga förnär. Barn föds med mycket personlighet, vi gör vårt bästa för att begränsa skadorna men tusan vad han hinner med ändå. Och det handlar knappast om våra ”prioriteringar”. Vårt fokus är att han inte skada sig själv eller andra, resten är sekundärt för annars hade vi fan kraschat

       Ok det kan du tycka 😂 jag lovar att inga barn kom till skada under den månaden och sen dess har våra väggar varit fria från kritkonstverk.

        Ganska säker på att barnet förstått om kritorna varit borta 1v också.

     Tror vi är i majoritet men ok 🙂

     Om man låter barnet leka med högtryckstvätten nära djur, ja då har nog en normal förälder koll på barnet…

     Det är väl ändå skillnad mellan ”förstör något ibland” och den där jävla naturkatastrofen??

   Jag också…… River mitt hår ibland men mina barn är ändå änglar.

  Fy fan vad sjukt. Hur kunde han ens få va ensam med djuren, oansvarigt. Inte gullig berättelse alls.

   Jag fattar inte varför marsvin är ett sånt vanligt husdjur för barn? Therese Lindgren berättade ju att hon mår skitdåligt även idag över att hon som barn gav sitt marsvin (hamster?) choklad (eller vad det nu var) så att den svullnade upp och dog.

   Varför ska små barn ha djur överhuvudtaget?? Tycker att det är helt orimligt. Att hela familjen har en katt eller hund sedan innan är ju inte konstigt men att skaffa marsvin och kaniner för att ens barn ska ha något ”att leka med” tycker jag är helt förjävligt. Som bäddat för djurplågeri…

    Jag tror det var en kanin Therese hade. Så fruktansvärt för henne att bära på den hemligheten i så många år. Jag håller med dig, djur är inga leksaker!

     Hemskt också att dessa smådjur ofta är mer utsatta än t.ex. stora hundar då de inte kan skydda sig mot klumpiga barn eftersom de är små och ganska sköra. 🙁 En vän jag hade som barn badade sina marsvin då de blivit skitiga och allt var bra förutom att hon inte visste de måste hållas varma tills de torkat och därför dog de samma dag. Hemskt, men där undrar jag också varför man ger dessa djur till barn?! Varför tar man inte större ansvar för djuren utan låter sina barn sköta om dem fastän de saknar kunskapen? 🙁

      Det är som att folk tror att små djur är mer lämpliga för barn att ”testa på” att ta hand om. Men självklart ska ett litet djur även vara den vuxnes huvudansvar och all skötsel från barnet ska vara under vuxens uppsikt.

       Dessa ”smådjur” har det ofta så fruktansvärt hemskt även i helt vanliga familjer. De får sitta i sin lilla lilla bur som ofta inte rengörs dagligen. Sedan kommer ett barn hem och ska visa sitt djur för kompisen som tar i djuret på fel sätt och skrämmer det. Ska man ha kanin, hamster , marsvin osv så borde man kolla på Therese Lindgrens videor där hon är jourhem åt olika smådjur. DÄR ser man hur dessa djur borde få leva sina liv. De tar massa plats i hemmet för de ska inte vara sitta i en liten låda dygnet runt.

    Precis! Som förälder måste man ta huvudansvaret för ett husdjur tills barnet är moget nog att ta det ansvaret. Det innefattar att övervaka allt ”gos” med djuret tills barnet fattar att man måste hantera djur försiktigt och inte klämma och slänga hur som helst. Att låta barn i dagisåldern hantera smådjur utan att en vuxen håller koll leder sannolikt till ett plågsamt liv för djuret, småbarn har ju liksom ingen koll på hur hårt man kan krama och kela.

    Det finns forskning som visar att barn som är uppväxta med djur, blir mera sympatiska och omhändertagande. MEN något har ju gått fel i uppförstorande från början, för jag och mina syskon har haft djur hela livet och INGEN skulle någonsin kunna göra något såntdär . Djur som marsvin,kanin osv är nog bättre från 6 årsåldern eventuellt. Men ändå helt sjukt hur man ens kan göra så , oavsett hur liten man är som barn. Fan något fel då.

     Vadå något fel? Han trodde ju att han duschade marsvinen, tror inte för en sekund att ett litet barn kan förstå att krafterna eller skillnaden mot att duscha med vanligt vatten. Det är föräldrarna som gjor fel som inte håller bättre koll på högstyckstvätt/ barn/ djur.

     Barn förstår inte. Min dotter försöker göra ”baka baka liten kaka” med katten om man inte stoppar henne. Hon tror väl katten tycker att det är kul eftersom hon själv gillar att bli bakad. Hon tror att katten uppskattar att hon läser sagor för den också eftersom hon själv gillar det. Det är helt normalt, det är inget tecken på att man är psykopat liksom. Det är föräldrar som ska ha koll. Både för barnen och djurens skull.

    Har också en kompis som berättat att hon råkat döda sitt marsvin som barn. Alltså verkligen råkat, hon var ett barn och visste inte bättre då. Råkade liksom inte trampa ihjäl den eller så men gav den också något att äta för att vara snäll men den tålde det inte.

    Hon har aldrig velat ha djur efter det säger hon.

     Det är verkligen en helt annan sak lixom! Vet en som gav sin underlat en bit paprika ( hon var i full vuxen ålder) men visste inte att det var giftigt . Har en vän 30 år, som glatt sa till en annan väns hund ” Åhh gumman, vill du smaka lite choklad” så sånt kan inte vara lätt för barn att veta.

     MEN alla barn vet att det fysiska gör ONT.

      Dock tror jag iofs få små barn förstår hur kraftfull en högstyckstvätt är. Finns gott om vuxna som inte riktigt fattat det också, som har sönder grejer.

      Skulle säga att problemet i det fallet är att barnet gått loss med en högtryckstvätt, de kan man ju verkligen skada även t ex syskon eller sig själv med också.

    Varför ska man ha hamstrar över huvud taget kan jag fundera på? Jag tycker inte de verkar njuta särskilt mycket av att leva med oss människor.

    En annan sak med typ hundar, mer ömsesidighet.

     Verkligen, sitter där i en liten bur.

    För att marsvin är snälla djur och sällan bits och ganska lugna.

    Om du ser marsvin, kanin, hamster osv ”som ens barn ska ha något ”att leka med”” och det är därför man har djuret, då har du allvarliga problem i din syn på djur. Antar att du inte fick ha djur som liten och därför ser dessa djur som levande leksaker till barn…

    Jag växte upp med djur som liten, vi hade både kanin, hamster, marsvin, hund, katt, osv. Och det var inga djur som blev skadade eller dödade pga hantering av barn, detta eftersom vi hade vettiga föräldrar som lärde barnen regler och rutiner kring djuren, tex fick vi inte hålla eller bära kaninen om ingen förälder var närvarande. Vi fick inte heller bada eller mata djuren utan att föräldrarna var närvarande.

  Alltså, lite väl… Undra om allt verkligen är sant. Låter inte normalt. Då kanske de borde ha lite bättre koll på honom om han nu gör sånt så ofta…

   Håller med + det är inte gulligt. Deras ungar är blivande seriemördare

    Oj that escalated quickly

   Det handlar om att göra content, vilket inte är ok eftersom det är hennes son som får stå för det. Om nu allt hon rabblar upp är sant säger det mer om Clara än om sonen.

    🤣🤣🤣🤣

    Hahahahah 😆😆 så gräsligt fula namn ju

     Jag måste fråga om det här. Hur kan man vara så elak så man håna folks namn?

  Det är inte konstigt att barn skadar sig i Sverige när föräldrar inte har koll på sina barn, det låter livsfarligt att inte ha bättre koll på små barn. Är det månne mobilen som distraherar?
  Jag har tre vuxna barn och lämnade inte dom ensamma i den åldern så dom kunde hitta på så mycket farliga saker, en orosanmälan hade legat nära till hands.

   99% av tiden är det inte mobilen nej. Men duktig du har varit med dina barn!

    Tack😉

    Det menar du väl hoppas jag, fånigt att va spydig mot nån som ger barnen av sin tid

   Orosanmälan? ”Ja, hej, nu har grannungen ritat med tusch på väggarna igen. När kommer ni?”

    Att leka med saxar och klättra på hyllor låter ju dock som att det skulle kunna vara farligt…

     Haha jag klättrade i bokhyllan i mitt rum som barn, jag var nog runt tre år. Minns att jag föll ner då och då och hur de sved om knäna. Brukade försiktigt kika ut i vardagsrummet för att se om mamma märkt något eftersom jag visste att jag inte fick klättra för henne. Oftast ropade hon bara ”vad var det jag sa???? Nästa gång kommer du att göra illa dig ordentligt, kom ihåg det!” Jag måste ha varit en besvärlig unge. Sen vet jag inte om någon socanmälde mamma för detta. ingen och hämtade mig i alla fall och efter ett tag tröttnade jag på att klättra i bokhyllan och började äta mattfransar i stället. Nu när jag tänker på det så var jag nog i klass med en otränad valp som barn. Ett under att mamma inte sålde mig.

      Och det här var nittiotal, så det kanske var tv-shop eller bingolotto som distraherade mamma. För någon mobil hade hon inte.

   Är det bara i Sverige barn skadar sig….?

  Tack för påminnelsen om att ta mitt p-piller idag. 👌

   Jag blev oplanerat gravid ganska nyligen (trots skydd), velade väldigt länge fram och tillbaka på om vi skulle behålla eller inte. Landade förra veckan i att vi behåller.

   All I can say: Detta inlägget gav mig fasiken second thoughts, ärligt talat. 🙂 Hade ALDRIG pallat ha en unge som håller på såhär. Är detta verkligen normalt? Har aldrig hört talas om något barn som gör allt detta under EN dag?

    Barn är barn och hittar på himlans massa, men jag skulle säga att det är lite väl mycket 😅 närvarande föräldrar gör väldigt mycket. Nu släpper jag mina barn på 5 och snart 3 år mer, att de är själva på rummen men jag kollar till dom med jämna mellanrum. Vår äldsta har alltid varit lugn så vi har kunnat ha saker framme. Men yngsta är en virvelvind där vi får ha barnlås, och vara med henne när hon grejar. Och då går det bra😊 barn testar gränser och det är upp till oss att bestämma dom.

    Är förskollärare också så är lite arbetsskadad hemma😂 regler/rutiner är viktigt. Men närvarande föräldrar viktigare.

    Att få barn är att vara någons piga dygnet runt i många år. Allt handlar om barnets behov första åren och vissa får stora problem med sömn, mat och barnet kan födas med sjukdomar och tuffa utmaningar. Så om detta inlägget får dig att seriöst tvivla och du har tvekat innan så skulle jag råda dig till att inte behålla barnet. Att ha barn är svintufft.

     Eller bara riktigt mycket kärlek. Att ha barn, tycker verkligen inte alla är svintufft.

    Jag har två barn och blev helt chockad över att läsa det här inlägget. Såklart att det kan ske bus eller olyckor och att alla barn är olika. Har själv två barn som är varandras motsatser men har ju då också anpassat mig efter deras olikheter. Äldsta barnet har nog aldrig gjort något bus medan yngsta gärna tar egna initiativ till tokigheter. Hon har dock på sin höjd ritat litegrann på väggen en gång när hon var tre år, jag får skylla mig själv som inte hade uppsikt just då.
    Jag tror att det som beskrivs i inlägget är mer ovanligt än vanligt, i alla fall enligt mina egna erfarenheter.

    Det var väl inte en redogörelse av vad han hade inte gjort under en och samma dag

    A.s/ Du får nog läsa igen. Det hände så klart inte på en dag.

  Hur kan man som förälder skratta och skoja om att ens barn dödat sitt husdjur?!😡 Och hur kan ett tvåårigt barn ens ha möjlighet att ta ut ett marsvin ur buren, gå ut och starta högtryckstvätten och döda marsvinet utan att föräldrarna märker något? Låter som stora brister i föräldraskapet!

   Måste väl rimligtvis vara så att barn, svin och tvätt varit utomhus.

   Vem sa att han var två och att han tog ut marsvinet ur buren?
   Spänn av lite!

    Spänn av lite och läs själv

   Hur vet du att det var så det gick till? Det står ingenstans i den kommentaren vad som hände den där gången.

    Mamman (”frokenpippi”) skriver själv i en av kommentarerna att barnet var två år och skulle ”duscha” marsvinet med högtryckstvätten.
    Tycker mamman brister i sitt föräldraskap om barnet lyckas kladda in katten i tandkräm och döda sitt marsvin. Men du tycker det är helt normalt eller?

     Jag lyckades söla ketchup på min katt när jag var 25. Bör mina föräldrar bli orosanmälda?

      Kanske lite skillnad på att döda ett djur eller att spilla lite ketchup.

       Katt och tandkräm/ketchup var jämförelsen här.

        Poängen var väl att föräldrarna i fråga verkar ha noll koll på vad barnet gör med djuren.

      Förhoppningsvis inte medvetet?

       Det gjorde nog inte barnet heller.

        Det var högst sannolikt medvetet. Barn gör saker för att se vad som händer. Lite konstigt att en del föräldrar inte tycks fatta den biten…

         Men det var väl inte medvetet elakt. Barn gör rätt om de vet hur.

         Ett så litet barn duschar marsvinet medvetet men de har inte konsekvenstänket och kunskap/erfarenhet så att de också förstår att de skadar djuret. De skadar alltså djuret omedvetet.

         Tror du på riktigt att ett litet barn förstår att marsvinet dör om han duschar det?

     Barnet låter som att han kommer meja ner skolkamraterna om 13 år om ha inte skrivs in på BUP snart…

      Haha, min ena brorsdotter var precis likadan när hon var liten och nu är hon en mycket framgångsrik och omtyckt läkare. Mina tre bröder var också helt tokiga, har gått bra för dom med.😅😊

      Oj då missförstod nog, antar att du menade barnet som ”duschade” marsvinet.

   Marsvinen var förhoppningsvis inte i buren hela tiden! Köper man djur som bara är i bur så ska man inte köpa några djur alls!

    Men då lyckades han spruta ihjäl marsvinen? Flera. Låter ju lite konstigt det med.

   Ja, sjukt att föräldrarna inte kopplat ur högtryckstvätten. Det gör man sekunden man slutat använda den, särskilt om barn är i närheten. De är ju livsfarliga.

   Detta är inte en gullig historia om ett busigt barn, utan en historia om ansvarslöst föräldraskap. Att personen dessutom skriver om det som något roligt, är ännu mer sjukt.

    Insåg syftningsfel: Menar att högtryckstvättar är livsfarliga, inte barn 😂

     Jo om man är ett marsvin 😂

    Hur kan man vara så duktig som du Tina? En vacker dag kommer du förstå.

   Att dessutom skriva om det i skämtsam ton i ett inlägg om tokigheter barn gjort? Och folk skriver skrattemojis som svar….. mmmm…. det var ändå levande varelser som fick en plågsam död. Jättekul, verkligen. Jag hade verkligen inte spridit den berättelsen om jag hade varit förälder.

    Precis. Reagerade också på att så många har helt sjövilda söner och deras upptåg och djurplågeri skrattas och skojas det om?!😠😤 sjukt ju

   Ja, och Clara verkar tycka att det är så kul att hon gråter.

    Det e för att hon får allt sponsrat som samarbeten. Hade det varit hon hade hon fått lite nya marsvin..

   Hur han inte 189 st läsare här, sätta sig in i hur det kanske gått till?

    Hur kan inte…

  Hur var det nu med barns integritet igen? Varför ska detta delas offentligt. Sjukt

   Det undrade jag med och fick min kommentar borttagen…

  Ja sött var ju verkligen ordet….

  Det här med att dela bilder på sina barn verkar bedömmas olika på vem som gör det.

  Sen undrar jag hur bra koll man har på sina barn som lyckas med så mycket ”tokiga” saker, eller är det bra content?

  Menar, smeta in alla möbler med solkräm, eller hälla ut 1liter soya i soffan och stolsdynorna, måla verandan med tandkräm.

   Jag vill inte vara sån, men det tar cirka fyra sekunder för kreativa barn att hitta på spännande grejer. Föräldrarna behöver ju ägna tid åt övriga barn, ladda en tvättmaskin, borsta tänderna, svara i telefon etc.

   Även på förskolan, där vi har många vuxna, hittar barnen på bus. Det finns barn som man kan hålla i handen och plötsligt sitter de uppflugna på ett skåp. Vilda bebin deluxe.

   (sen kanske vissa föräldrar har ”dålig koll” på sina barn, det vet jag ju inte. Men vissa barn är experter)

    Mina jobb-barn öste 4 burkar glitter på golvet igår. Men skyllde på mig själv, för jag vände ryggen åt 😂 Glittrar än trots dusch 😂

     Min viktigaste lärdom av att jobba med barn: glitter blir jävligt glittrigt jävligt fort

      Jag hittar fortfarande glitter lite då och då efter en kompis nyårsklänning för två år sedan. Senast i veckan när jag plockade fram en duk. Efter den nyårsmiddagen var vi och hemmet glittriga konstant i ca 2 månader trots dammsugning varje dag pga hund. Så jag skriver under på att ”glitter blir jävligt glittrigt jävligt fort” 😂

    Helt korrekt, har man ett ”kreativt” barn kan man alltså inte släppa fokus i 4 sekunder. Det Clara beskriver är sorgligt dåligt föräldraskap.

     Knappast hälsosamt för varken mamma eller barn att sitta fast som en igel på ungen. Du vill bara vara elak.

      Känner man verkligen sina barn så dåligt att man inte har förmågan att förutse deras nästa drag? Att ha koll är busenkelt och görs utan att barnen märker ett smack. Man hör direkt när det är bus på gång. Tycker inte alls det var elakt. Blir då mer ledsen över att höra föräldrar som bortförklarar för jag undrar om de verkligen är tillräckligt engagerade i sina barn?

       Ja, ett tecken på att det är något lurt på gång är att det är väldigt tyst🙂. Jag tycker också att man har börjat känna av/ förutse när något ska hända. Ofta kanske man tänker snabbt ” den där grejen borde nog inte ligga framme” men så ska man bara fixa något snabbt och när man kommer tillbaka är valfritt innehåll överallt. Alltid bäst att ta undan först, då spar man tid också har jag märkt🙂

        Exakt så. Plocka undan farliga saker direkt när man är klar. Bättre då att 2 åringen leker sandlåda med stora blomkrukan på golvet än att skada sig själv.

      Nej det vill jag verkligen inte, vilken dum kommentar. Jag har inte förespråkat att sitta fast i varandra men däremot ständig uppsikt vilket barn behöver.

     Haha nej. Att vara en bra förälder är inte samma sak som att vara en helikopterförälder

     Jag håller med, ingen borde ha koppel och sitta i en hage!

     Ursäkta? Att skriva sånt i ett kommentarsfält om en person vars föräldraskap du inte vet något om? Men om du har barn (tveksamt) så har du säkert övervakat dem varenda sekund (känns…. sunt). Att vissa barn är snabba som illrar och dessutom ”kreativa” har inget med dåligt föräldraskap att göra. Personligen kände jag mig mest oerhört nöjd med att INTE ha ett sånt här barn för det hade drivit mig till absolut vansinne.

      Jag har aldrig övervakat mina barn men ändå inte haft särskilt många incidenter trots busiga, livliga och kreativa barn. Är man lite intresserad av vad barnen sysslar med på dagarna lär man sig snabbt när man behöver vara beredd att gå i mellan och avstyra situationer. Oengagerade föräldrar stöter man på flera gånger om dagen som inte har koll och inte gör ett smack trots att barnen agerar ut. Ibland märker man att barnen gör saker bara för att få uppmärksamhet och då blir jag på riktigt ledsen och undrar varför man skaffar barn när man inte verkar förstå att barn behöver bekräftelse.

       Förstår inte riktigt vad du vill ha sagt?
       Menar du att den här mamman inte förstår att just det här barnet (ett av tre) behöver bekräftelse, som hon uppenbarligen inte ger honom? Det gör dig ledsen att hon inte förstår det och hon borde inte ha skaffat barn?
       Finns du på riktigt?

   Låter som otroligt dålig uppsikt under längre tid. Var det inte hennes barn som målade överallt med färg inomhus oxå.

    Jo, men jag håller med. Visst att olyckor händer, har själv tre barn och har genomlidit ett och annat. Men det som Underbara Clara beskriver får mig att haja till. Det är ju så mycket! Och flera saker bör ha tagit en stund eller två för barnet att utföra liksom….

     Ja jag håller med dig Linda. Barn gör saker, men som du skriver så tar en del av det hon beskrev lite tid.

      Men det är väl fullt normalt att man tex tar en dusch, sätter på en tvättmaskin eller står i köket o lagar mat? Förstå istället att de finns olika barn, bara för att man själv inte har erfarenhet av ett väldigt busigt påhittigt barn… 😳 Hade gärna velat se hur ni som tycker man ska ha 100% uppsikt 100% av tiden hade löst de i praktiken

       Uppfostran tydligen 😆

       Jag har tre kreativa barn med mycket spring i benen så det blir till att hänga med och ligga steget före. Visst de hittar på saker men om man är lite uppmärksam lär man sig snabbt att läsa sina barn och kan förutse och förhindra deras små upptåg. Skulle aldrig komma på tanken att lämna dem utan uppsikt om jag märker att de är rastlösa. Blir ibland förvånad över hur oengagerade en del föräldrar är i sina barn och inte har koll på bus som sker mitt framför näsan på dem.

        Fast nu listade hon förmodligen saker som skett då och då under flera års tid, inte som att ingen häller ketchup i skona varje dag….

         Ungen*

         Men flera års tid, barnet är väl typ 3? Man börjar ju inte med hyss när man är nyfödd direkt

          Hon har listat typ 15 punkter… slå ut det på ett år då så har du drygt ett hyss i månaden, men det har förmodligen hänt under typ 2 år. Men visst, känns de bättre för dig att tänka att hon är en kass morsa så..

           Hon är kass så till vida att hon inte tar tag i situationen och förklarar att det är ett oönskat beteende. Hon verkar tycka att det är gulligt och det ger ju bra content som ger klirr i kassan. I längden är det inte bra för ett barn att ha föräldrar som verkar ha svårt med att sätta gränser. Eller så är det mesta påhittat för att göra content. Men även det är illa att frisera sonens bravader för att göra content. Nej Clara visar på dåligt omdöme. Min åsikt.

        Den här typen av förnumstiga kommentarer, alltså? Där man försöker få det till att föräldrar som inte gör som man själv gör, skulle vara oengagerade. Vilken jäkla självgodhet. Du har ingen aning om hur dina barn är relativt Claras minsting. Hon har ju trots allt lyckats ”uppfostra och övervaka” två barn som inte lyckades prestera allt detta bus. Av hennes blogg att döma lever hennes barn i ett oerhört tryggt och kärleksfullt hem med engagerade och trygga vuxna.

         Var anklagade jag Clara för att vara oengagerad? Duktig du är som kan läsa in så mycket om Claras föräldraskap genom hennes blogg.

       Hur kan det vara svårt att förstå? Duschar jag är barnet med, lagar jag mat är barnet med. Om barnet inte vill stanna kvar hämtar jag eller sätter upp en grind. När min numera tonåring var liten fick jag sätta henne i en babysäng i badrummet för att kunna duscha, då såg vi varandra men hon kunde varken skada sig eller förstöra något.

        Oj vad annorlunda mot vårt liv! 😂 vi bor inte så stort men min snart ettåring kan absolut sitta själv och leka i sitt rum eller i vardagsrummet osv medan jag tex diskar eller är på toaletten. Är ju inte långa stunder mellan att jag tittar till henne såklart men tycker det känns helt naturligt att låta henne leka för sig själv korta stunder.

  Oroa dig inte, han kommer heta det när han blir gubbe också.

  Här handlar det om dålig uppsikt och dålig uppfostran. Redan en ett åring har ett hum om vad aj,aj och nej betyder. Att barn kan göra saker av trots ,i smyg och av ren och skär nyfikenhet är ju normalt men känslan för vad som är rätt och fel går snabbt att lära dem.

   Även om dem ”vet” så har dem noll konsekvent tänk. Så i stunden kommer en 1,2,3,4,5 åring inte kunna behärska sig ändå beroende på vad dem gör

    De heter det. Inte dem. Barn glömmer ja men här är snarare problemet att barnet verkar lämnas ensam mycket och Clara verkar tycka att det är något att berätta för omvärlden. Hon tycker väl att hon är en så kallad skön förälder (föräldrar som inte sätter gränser är inte sköna!). De är enbart jobbiga och gränslösa barn blir jobbiga för samhället. Clara skrattar ju dessutom åt det som hände det stackars marsvinet, oj, vilket roligt barn! Man lämnar inte små barn ensamma med djur, i synnerhet inte små djur som inte kan förvara sig.

    DE vet och DE gör hälsar Språkpolisen.
    Vilka är ni som inte har lärt er dessa enkla svenska språkregler? Uppriktigt nyfiken. Födda på 90-talet el 2000-talet?
    Någonstans gick svenskundervisningen käpprätt åt skogen kan man konstatera.

     Jag är värdelös på att skriva korrekt men tänker att man förstår innebörden ändå. Men har man svårt för det kanske problemet ligger hos läsare om man nu blir så arg över de/dem. 😘😘

     Nej det är inte kopplat till födelseår. En del har oturen att få lärare som tror att de dödar barns kreativitet om de inte rättar stavfel och grammatiska felskrivningar. En del går att härleda till att nya sociolekter uppstår i och med att mångfalden i befolkningen har ökat. Den största anledningen är samma gamla vanliga anledning, socioekonomisk status.

    En 4- eller 5-åring har ju inte NOLL konsekvenstänk dock. De börjar fatta konsekventerna av sina handlingar, iallafall om man som förälder har implementerat det i uppfostran.

  ”Det är inte min stövel”😂

   🤣

  Jag har 2 pojkar och har aldrig varit med om så mycket sk hyss ! Låter som hon överdrev eller inte har koll på honom . Mår illa att hon skriver att han dödat deras marsvin som
  Om det vore hyss 😡 låter som socialtjänsten skulle göra ett besök hos dom . Sen att hänga ut sitt barn så där 😡 Att vem som helst kan skaffa barn

   Det är iofs en annan person som har skrivit det om marsvinet

    …och Clara skrattar gott åt det personen skrev så det hade hon nog gjort om det var hennes son med.

  Som jag skrev under förra inlägget, hade det ses lika roligt om det var familjens katt han tagit ihjäl?
  Jag tog skärmdump på Claras svar (hittar inte kommentaren nu). Och Clara skrev att mycket kan hända. Olyckor. Värre än marsvin dör. Och att det händer trots att man vakar över barnet som en hök.

  1. Ja värre saker händer, men fortfarande hade ett barn tillgång till högtvätt, i närheten av marsvin. Varför fick han leka med en sån. Vart var föräldrarna?

  2. Hade folk gillat hennes kommentar och skrattat om det var en kattunge han tagit ihjäl?

  3. Kollar barnen som en hök gör uppenbarligen inte Clara eftersom hennes barn lyckats göra massa saker.

  Så jävla gulligt, lille Uffe. ❤️

   Inte gulligt någonstans…Något är ju gravt fel på barnet eller uppfostran.

  Han är en del av den manliga kulturen. Momshaming med mera

  Såna ungar ska inte ha föräldrar med slapp attityd. Plåga djur, fy fan lilla marsvin vilket liv du fick. ❤

   Hon skrev att han dödade marsvinen. Så var mer än ett. Ja stackars djur.

   Vilka världsfrånvänd liv man lever om man har svårt med att djur dödas.

    Ja, oerhört svårt att förstå att man tycker att det är sorgligt att ett barn dödar ett marsvin med högtryckstvätten! Det skulle aldrig hänt om en förälder varit närvarande och/eller brytt sig om djur.

    Nja, jag både jagar och äter kött. Men det är skillnad på det och att döda ett husdjur för skojs skull (ja det var det som hände även om det inte var med flit).

    Djurplågeri, hört talas om det? Om du inte fattar att det är plågsamt för ett litet djur att bli döda av en högtryckstvätt är det du som lever ett världsfrånvänt liv.

    Men snälla nån vilken konstig kommentar. Så om nån kör över din hund med gräsklipparen är det världsfrånvänt att tycks det var hemskt?

     *tycka

  Undrar över exponering av barn som kritiseras så mycket det senaste. Denna bloggares barn används rätt flitigt i bloggen och även i reklam. Men hon tycks inte få så mycket kritik som andra? Vad tror ni det beror på?

   Att hon leker fröken präktig och då kommer man undan med mycket. Folk ser med blidare ögon på trädkramare som har matlag och hemodlade grönsaker. Som när Clara skrev om Corona och att folk inte följde restriktionerna, men de i matlaget fortsatte att träffas (trots uppmaningen att bara umgås inom hushållet). Osv
   Clara och Jonna är rätt lik på sättet de vill framhålla landsbygden. Som att snö är nåt unikt, eller att ta en sparktur. /hälsningar en som har snö större delen av vintern trots jag bor vid kusten

  Såna ungar som om 15 år ska bo på SIS-boende. Kanske en blivande psykopat.

   Bara för att barnet gjorde fel behöver den inte bli psykopat. Min pappa hade tyvärr ihjäl sin systers både marsvin och hamster som liten. Förstod inte konsekvensen av det han gjorde. Men den ena trodde han kunde flyga för den var så hårig och den andra tvättade han för den luktade så illa. Han experimenterade. Absolut att han gjorde fel och synd om djuren men han är ingen psykopat idag 50 år senare. Men som någon skrev tidigare så är vissa barn mer kreativa än andra och testar olika saker.

    Fast detta daltande med barn ser man bara här i curling-Sverige… ”Åh han dödade några djur igår? Wow han verkar oerhört kreativ! Näste Picasso!”

   Verkligen, tänk Våldspyramiden! Det börjar med ett marsvin sen fortsätter det☠️

  Jag förstår inte hur vissa föräldrar tror att barn bara råkar vara si eller så. Det handlar om att uppfostra och att hålla koll! Min unge var sjövild i den där åldern och alltså släppte jag henne aldrig med blicken, just för att slippa den typen av händelser som Clara berättar om. Det jag hör när jag läser hennes berättelse handlar inte om barnet utan om att föräldrarna uppenbarligen är lata och oengagerade. De verkar ha skaffat fler barn än de har kapacitet för..

   Kul för ditt barn att inte få möjligheten att utforska och lära sig själv.

    Japp. Tror mer att det är sådana barn som aldrig får existera på sina villkor som blir odrägliga vuxna. Förstå att ha haft all uppmärksamhet och allt anpassat efter dig för att sedan inte ha det…

     Att ha full koll betyder inte att barnet får all uppmärksamhet eller allt anpassat efter sig. Människor kan faktiskt ha full koll trots delad uppmärksamhet. Att göra det handlar just om att inte anpassa allt efter barnet. Ett barn som ges möjligheten att förstöra möbler, döda husdjur osv däremot får ju verkligen växa upp i en anpassad värld som inte alls passar in i verkligheten. En bra förälder håller fast vid sina värderingar (t.ex respektera allt liv, hålla rent och snyggt) trots barn och ser till att värderingarna efterlevs.

      Och alla ouppfostrade barn och tonåringar visar att föräldrar inte gör som du beskriver.

       Exakt, alltså borde många föräldrar ta sig i kragen och ta ansvar.

    Mitt barn har fått utforska och lära hur mycket som helst men inte på ett destruktivt sätt som drabbar andra negativt. Hon är idag en mycket välfungerande och kreativ 14-åring med stort engagemang både i skola och fritid. Varje vecka får jag höra hur otroligt välansad hon är och vilken ”tur” jag har och då brukar jag svara att det har inget med tur att göra utan hårt arbete.

  Men för i helvete, skärp er. Det händer massor av grejer när man har barn, det går inte att klistra fast dem på ryggen! De är jävligt påhittiga och man hinner inte plocka undan efter sig 100 % av tiden. Tänk er att pappa eller mamma har använt högtrycken till att tvätta av trallen på altanen och marsvinet fanns i en bur i närheten. Något kommer i vägen och man måste lämna för 2 sekunder. Det räcker.

  Nej, jag tycker såklart att det är hemskt att ett marsvin blev duschad och dog.

   Marsvinen, det var alltså inte vara ett.

   Har man för mycket att göra för att hinna ha koll på barnen så skaffa inte barn! Barn är ingen accessoar som man kan engagera sig i lite halvt bara, det är ett dygnetruntjobb i mogna år. Många föräldrar i Sverige borde kanske fundera borga varv extra innan de försöker bli gravida. Jag tycker att de flesta barn idag är vidriga i sitt beteende och det beror till 100% på dåligt föräldraskap och bristande uppfostran. Utomlands kan barnen bete sig på ett helt annat sätt. Rädslan/oviljan att uppfostra skapar en generation som nog kommer att ha svårt att bidra till samhället och klara sig som vuxna..

    Men snälla, det är barn, barn busar och barn ska fan busa. Det är inte rimligt att ha 100 % koll på barn som leker och utforskar så är det bara det är inte konstigt eller ouppfostrat. Eller måste alla föräldrar ha städhjälp hemma och bara ge barnen färdigmat för att hålla 100 % koll på ungen hela tiden. Obs obs skaffa heller inte mer än ett, då kan du inte hålla koll hela tiden. Sköna barn det kommer bli!

     För en människa med normal kapacitet är det möjligt att både hålla full koll på två barn (om man inte är dum nog att skaffa dem för tätt) och hålla ordning på hus och hem. De flesta klarar även av att göra något annat samtidigt, t.ex studera. Problemet är att många idag är otroligt lata och ambitionslösa.

     Barn ska busa och utforska. Men att inte ha koll som förälder är fan inte ok. Barn blir osköna av att ha osköna föräldrar som inte klarar av sitt föräldraskap.

   Eller hur, vilken shaming det är kommentarerna! Tror knappast alla föräldrar har ögonen på ungen varje vaken sekund och visst alla barn gör inte hyss, men alla barn har olika personlighet

    Det är inte shaming varje gång man påpekar någonting som inte faller i god jord. Min dotter är extremt aktiv och påhittig men jag har alltid haft koll och därför har inga ”hyss” av den här typen kunnat hända. Däremot har hon fått utforska men under uppsikt och med viss styrning. Det är därför barn har föräldrar, för att vi ska skydda och guida.

    Undra hur mång som du, vrålar shaming för att man känner sig träffad?

   Fast om någon ”tittar bort i 2 skunder” och ett barn drunknar i en pool så är vi jäkligt upprörda och tycker föräldrar ska skärpa sig…? Grejen med att alltid försöka ha koll handlar om att just olyckor kan ske. Ursäkta nu är min kunskap om högtryckstvättar begränsad men vad hade hänt om barnet hållt den mot sin mun? Då kanske marsvinen skonats men barnet själv hade avlidit? Eller råkat skada ögonen med tvätten? Självklart kan ingen ha koll varenda sekund i barnets liv, men det finns en anledning till att det är ett STORT ansvar att ha barn och hålla dem från olyckor.

    Precis vad jag tänker. I de här fallen har det ju ändå gått ”bra” men ett barn som får tag i en full het tekopp tex – det kan sluta väldigt illa. Tills barnen har koll på konsekvenser måste man hålla koll på dem om de är i en miljö där det finns saker som kan skada dem. Det betyder naturligtvis inte att man måste sitta klistrad och jag är förvånad över att folk ens skriver så? Som att det vore allt eller inget? Låt barnet sitta i köket och klippa i papper när man lagar mat tex. Clara är säkert jättenöjd med sina barns härliga fria liv men den som råkat ut för en allvarlig olycka önskar nog att de hållit bättre koll. Det är ändå en ganska kort period.

   Uppenbarligen inte eftersom du känner att du måste förvara föräldrar med uppenbart dålig koll och ingen förmåga till att planera.
   Den som borde skärpa sig är du för jag antar att du är vuxen och har barn själv. Är du vuxen utan egna barn, är din åsikt inte intressant. Är du under 18 är du förlåten.

  Alltså till alla er som förfasas över att folk inte har koll på sina barn, mina gjorde ALLT när vi sov.

  En tidig morgon gick min man upp för att gå på toaletten, han hade även hört väldigt exalterade ljud från tvillingarnas rum – de hade knäckt ett dussin ägg i sovrummet eftersom bilarna sladdade så bra i äggen. Vi började låsa köksdörren på nätterna.

  Min man jobbade, jag skulle iväg med äldsta till frisören och ville inte ta med tvillingarna eftersom jag var ensam med tre barn, går ju så klart men lite jobbigt att hålla koll på de två själv, så faster var barnvakt. När vi kommer hem efter en timme har de låst in faster i köket och står och spolar ner leksaker i toaletten, nyckeln hänger nu på en spik.

  De har kletat in golvet i inotyolsalva, haft sönder tvillingvagnen så det går att åla sig ur den utan att bli påkommen, kletar ofta in sig i mat. Men de är världens finaste busungar ❤

   Men herregud, om ungarna är så vilda får man väl sova i samma rum så att man har koll! Och spjälsäng så länge de inte har tillräckligt med vett för att kunna fostras.

    Den minsta av de två lärde sig att klättra ur spjälsängen som tvååring – alltså livsfarligt att ha spjälsängar i närheten.

    Ser dock inte hur det anses som ett vilt beteende, utan snarare en kreativitet och idénivå jag själv, maken eller den äldsta har tänkt på. Det är av allt sådant vi föräldrar med så ouppfostrade vilda småglin till snorungar lär oss att förutse situationer ingen annan har tänkt på så att vi därmed har undvikit missöden efter dessa. Visste exempelvis inte att Tvååringar kan låsa en dörr.

     Mitt svar var riktat till den som skrev om barn som knäckte ägg på natten, då handlar det inte om kreativa barn utan slapp föräldrar utan koll.

      Det var jag som svarade.

      Förklara gärna hur du anser att det är slappt föräldrarskap och dålig uppfostran. Och hur du har koll på omvärlden när du sover?

       Men håll koll på barnen, sov i närheten istället. Du kommer bara med bortförklaringar. Din uppgift som förälder är att hålla koll på ditt barn.

   Men sa ni aldrig till dem på skarpen? När jag var barn hade jag enorm respekt för mina föräldrar. De var riktigt bra på att säga ”Om detta händer en gång..”, ja vadå undrade jag och mitt syskon, ”ja då får ni se…”. 😉 Varför är många svenskar så rädda för att tillrättavisa sina barn ordentligt? Föräldrar är barnens flockledare. En ledare är den som bestämmer och som visar var skåpet ska stå.

    Såklart vi absolut aldrig testat att säga till på skarpen, bli arga, bli ledsna, det hade varit för uppenbart 😉

     Har barnen noll respekt för regler så undrar man ju.

      Haha alltså klart de har respekt för regler, de är bara sådana barn man måste förklara varje regel för 😂

    Hahahaa, ”när jag var barn hade jag enorm respekt för mina föräldrar”. Ja, det var säkert på förekommen anledning. Inga småbarn har sån enorm ”respekt” för sina föräldrar om de inte har blivit uttryckligen straffade på ett obehagligt sätt, eller rädda av någon annan anledning. En 3-4-åring har ju inte konsekvenstänk nog att komma ihåg straff som ”om du gör det här så får du inte leka med din favoritbil imorgon” eller ”ingen godnattsaga om du inte gör som jag säger”, utan det de kan reagera på är ju om de blir slagna eller inlåsta eller dylikt. Vilket man ju faktiskt inte får göra i Sverige. Och nu ser jag emot den enorma lavinen av kommentarer om att ”min 3-åring är minsann jätteväluppfostrad och har ENORM respekt för allt jag säger trots att jag aldrig har slagit hen”. Du menar att du har en lugn 3-åring som inte har jättemycket bus i kroppen. Det är skillnad på uppfostran och att hålla koll på ett barn, den uppfostran man ger småbarn skulle jag säga syns först i skolåldern, när de är små handlar det ju mest om att hålla koll på att de inte skadar sig själv eller någon annan och att börja nöta in saker som att man är snäll och försiktig med djur, man slåss inte, man tackar för maten etc. Om man lyckats med uppfostran brukar synas senare när de blir mer självständiga individer.

     Älskar inspel från hobbypsykologen. Tänk att det är så svårt att greppa att vad som stämmer för en själv behöver inte stämma för alla andra. Sen har du helt fel om barns konsekvenstänk och förmåga att komma ihåg ett straff, vilket bara det är ett galet sätta att beskriva det på.
     Redan det lilla spädbarnet påverkar du med ditt eget beteende och sinnesstämning och barnet kommer att uppmärksamma vilket beteende hos den själv som kommer att ge bäst utdelning. Genom att ha koll och gå in och styra upp bus som inte är bra kan man avstyra ett oönskat beteende och istället leda in till ett önskat beteende. Detta kallas operant betingning. Sen måste man tillåta en vis dos bus för det är inte heller bra att döda barnets upptäckarglädje. Alla barn är lätta att distrahera men som förälder behöver man vara lite uthållig och lära sig att tyda deras signaler. Barnet får tidigt stenkoll på hur du som förälder reagerar vid olika situationer och en del barn testar sina föräldrar mer än andra. Barn är inte blanka dumbommar utan de lär sig fort och från dag ett.

  Men stackars marsvin 😔😔 vet inte vad jag som vuxen skulle göra om jag stod inför ett barn som dödat ett husdjur jag skulle vara för knäckt för att säga något smart och vuxet och icke skrämmande för barnet 🙈 men det fattar ju jag också att barn upptill en viss ålder inte förstår eller hade intention att döda.
  Usch vad hemskt 😐

  Nu minns jag inte vad mellansonen heter eftersom jag inte följer Clara, men den äldre heter ju Bertil.
  Kan tycka det är lite over the top att ge sina barn så oerhört omoderna namn.

   Hellre det än Cewin, Nova-Li, Lunabelle osv

    Ah ja lilla Sevin! ”Det uttalas Kevin” eh nej det gör det inte…

     😂

     Men jag har fått in en arbetsansökan från en Råbinn. Får hjärnsnörp varje gång jag tänker på det.

      nej men sluta hahahaha

      Påminner för övrigt om en jag såg vara häst hette Caga. ”Uttalas Saga”. Återigen, nej, det gör det inte…

       Jag såg namnet ”Isoldé” för ett tag sen. Mamman ville att det skulle uttalas Isolde, utan accenten. Varfööööör lägga till den då, blir ju bara att man vill säga Isoldeeee för det är ju därför den finns?

       Folk är så korkade.

        Så skönt ändå att det finns trevliga människor som du.

   Fast Nathalie vill man ju inte heller ge sina barn, men föräldrarna bestämmer.

    Nääää jag dör!

    …för Emmy är ju så mkt bättre 🙈 🤮

   Fast det är ju just de namnen som är moderna nu?

   Dessa gubb- och tantnamn är ju högst moderna i vissa kretsar just nu.

   Är det samma Nathalie som kommenterade gamla barnnamn i ett tidigare inlägg? Gamla namn ÄR fina, i synnerhet Bertil. Det är inte alls synd om dessa barn. Jag har själv ett gammalt namn och har alltid tyckt mycket om det. Det är dock synd om barn som får ett nymodenamn. Det säger oftast mycket om deras föräldrar att de inte fattar att Kevin eller märkliga stavningar inte är särskilt vackert.

   Bättre med lite mer modernt klingande namn som ”Tindra-Blinka” och ”Måne-Lou”.

  And that is why I hate kids.

   Hata snarare föräldrarna.

   Vad cool du är. Och på engelska också!

  Vilken tragedi att barnet dödade ett marsvin, absolut inget att skratta åt. Sen har jag förstått att barn verkar hinna hitta på en massa ”bus” under obevakade stunder. Men förlåt mig för att jag inte fattar hur SÅ mycket kan hinnas med. Jag har två barn som nu är tonåringar. När de var små hann de med att rita på tapeten varsin gång (små teckningar med krita, inget över hela väggen). Och sen var det mest småsaker. Ingen av dom har gått bärsärk på sättet som Clara och hennes följare beskriver. Och mina barn är i övrigt pigga, fulla av energi och har mycket fantasi men vi har nog för det mesta haft en öga på dom när de var små, och pratat om att man ska vara försiktig med sina saker osv.

   Alltså detta kommentarsfält! 😂 Sådan samling av goody two shoes-föräldrar (mammor mest skulle jag tro) med pinnar uppkörda långt upp i sina präktiga bakar. Som punktmarkerar sina stackars hunsade ungar dygnet runt, men som av någon anledning ändå hittar tid i sitt fullspäckade barnbevakarschema att hänga på Bloggbevakning och skälla på andra föräldrar. Stor humor!

    👍😂

    Vet du man kan vilja ha ordning och reda och slippa kaos utan att vara präktig. Du kanske misstar ryggrad för en pinne i baken eftersom du själv saknar det första?

    Tog du åt dig eller? Inte konstigt det är kaos i skolorna och ungarna inte vet vad som är rätt eller fel med tanke på din inställning.

    Vanligt hyfs kommer man långt med. Våga säga ifrån till sina barn. Prioritera barnen framför annat. Testa.
    Löjligt komma med pinnar i röven, för att man tycker det är konstigt att en tvååring har en högtryckstvätt att tortera djur med.

     Tog inte åt mig det minsta 😂 Men det gjorde uppenbarligen du (pinnen i röven gjorde ont).

     Håller med. Jag skulle nog absolut kalla mig för en rätt ”avslappnad mamma”, men skulle aldrig orka med det kaos som många beskriver – det låter ju hemskt uttröttande. Jag tror verkligen inte att jag har extremt lugna barn, skulle nog beskriva åtminstone ena barnet som väldigt busigt och med mycket energi. Har inte behövt vaka över ungarna som en hök, däremot inte släppt dom vind för våg, små barn behöver man ju hålla koll på – inte minst för deras egen säkerhets skull. Och när de hunnit bli lite äldre så de börjar förstå konsekvenser så kan man ju prata om att man inte förstör saker/ plågar djur eller vad sjutton det nu kan vara. Jag upplever att många i detta kommentarsfält tycker att det är nåt coolt och lite härligt med att låta ungar härja runt och vara en riktigt avslappnad ”låt-gå” förälder man jag undrar om de verkligen på riktigt skulle tycka att det var kul att leva i ett hem där det är sånt kaos. Eller hamna på samma tåg som en sån familj, eller vid bordet bredvid på en restaurang.

    Eller hur! Lika stor humor med alla föräldrar, mest mammor som tar minsta lilla sak som kritik och ett grov övertramp på deras person när de präktiga mammorna undrar hur vissa barn verkar få göra precis vad de vill om och om igen. Jobbigt när man har en hel tall uppkörd i röven.

    Eller så har vi tid att hänga här för att vi lärt barnen vad som är okej och inte okej att göra. Så vi inte behöver ha sån koll på barnen längre.

  Ordet exponera är negativt laddat så spelar inte så stor roll hur gulligt hon än gullar till det. Hon visar upp sonen och berättar för alla om hans stora och små hyss. Undrar även hur mycket som verkligen är sant. Det låter misstänkt likt när mammagänget kommer igång i fikarummet på jobbet och berättar än den ena än den andra rövarhistorien om sina småttingars upptåg enbart för att bräcka varandra. De flesta även med egna småbarn är helt ointresserade och tar sin fika vid skrivbordet.

  Om 70 år kommer många gubbar heta Melwin, Cevin och Mason så det är inga konstigheter.

   Om dom hinner bli 70….

    Skulle dom dö tidigare för att dom har namn som du inte gillar?

  Jag undrar mest varför det Bloggbevakning tycker att det är okey att UnderbaraClara ”hänger” ut sina/sitt barn på olika vis men att om om någon annan gör det, ja då är man värsta dåloga föräldern…?

  ursäkta stavfel… ny dator

  Men alltså är det BARA JAG som tycker att det är sjukt bajsnödigt här inne???? Moralpaniken är KONSTANT – det är inte som att ungen tog marsvinet och typ stenade det, eller tuttade eld på det. Det är faktiskt inte konstigt att ett litet barn inte förstår hur en högtryckstvätt fungerar/påverkar, och det är ju faktiskt väldigt tragikomiskt. Man måste få skratta åt eländet (ej att likställa med att råka döda typ en människa o skratta åt det)

   Är du så här dum på riktigt? Ingen här har skuldbelagt barnet, klart att en 2-åring varken förstår sig på en högtryckstvätt eller hur ett marsvin ska hanteras och det är just därför FÖRÄLDRARNA ska se till att barnet inte har tillgång till det första eller ansvar för det andra.
   Det är föräldrarna som med rätta skuldbeläggs plus idiotierna som tycker att det är roligt att djur torteras till döds på grund av slappa och ansvarslösa vuxna!

    Ja den måste vara dum på riktigt.

    Är du så här dum på riktigt? Har du svårt med läsförståelsen? Det är ju flera här i kommentarsfältet som har skuldbelagt ungen genom att bla kalla hen för psykopat och framtida seriemördare.

  Jädrar vilka perfekta mammor ni är. Statistiskt sett så kommer det att ske en olycka med något av era barn, antagligen i hemmet. Kom då ihåg att det var erat eget fel.

   Det är ju det många av oss är allt för medvetna om och därför försöker undvika onödiga ”olyckor” som hade kunnat avvärjas. Handlar knappast om att vara duktig, jag har hellre koll lite extra än att tvätta en soffa full av tandkräm liksom.

    Haha tandkräm, menar allvarliga olyckor. Lycka till nu med era väluppfostrade och respektfulla barn😄

  Men herre! Jag har haft tre busiga småbarn, men inte varit i närheten av ovanstående. Det låter lite som en bra story och förhoppningsvis lite överdrivet. Vem har ens soja i literflaskor?

  Har du börjar visa barn i bloggen Camilla?

   Jag bäddar in inläggen från Instagram så kontoinnehavaren har fortsatt kontroll över bilderna. Tas ett sådant inlägg ner på Instagram så försvinner det även på alla ställen det är inbäddat på. Tyvärr betyder det samtidigt att jag inte kan påverka bildens innehåll och täcka för ansikten mm men det är anledningen till det.

  Varför täcker du inte över barnets ansikte som du brukar göra med andra influensers barn..

   Jag bäddar in inläggen från Instagram så kontoinnehavaren har fortsatt kontroll över bilderna. Tas ett sådant inlägg ner på Instagram så försvinner det även på alla ställen det är inbäddat på. Tyvärr betyder det samtidigt att jag inte kan påverka bildens innehåll och täcka för ansikten mm men det är anledningen till det.

  Såklart att barn inte förstår och att han inte dödade djur med flit, hur mamman kommenterar det är ju det värsta. Gussinen dussa, oj så sött 🙂

   Nu var det här säkert ett tag sen men ändå, sättet personen skriver om det får en ju att undra hur reaktionen var när det hände. Och naturligtvis kommer förälderns reaktion påverka fortsatta ”hyss”.

  Det va inte ens svar på frågan….

  Sen är det ju också en lyx att kunna ta såna här grejer med en klackspark. Hade ett barn fått tag i en sax och klippt sönder familjens vinterjackor om man har det ekonomiskt tufft hade det ju blivit en mindre katastrof. Fortfarande lika viktigt att få undersöka världen?

  Kanske dags att hon barn-säkrar sitt hem. Borde ju inte vara svårt att förvara saker som är farliga/olämpliga för barnet på ställen där barnet inte når?

  Alla vet ju att barn petar, leker, och provar allt, kladdar med allt, osv. Så vem har tex 1 liter soya på ett ställe där barnet kan komma åt det?

  1. Hoppas att alla som tycker synd om marsvinet är vegetarianer, annars känns det som att de borde lägga sin ”tycka-synd-om-djur-energi” någon annanstans.

  2. Barn gillar att hälla och trixa med saker, det är deras sätt att utforska världen. De förstår inte konsekvenserna av det, ingen idé att skälla. Bara att ha lite koll och gilla läget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *