En varning från Dasha

Jag tycker man hela tiden läser om olika sätt som används för att komma över intet ont anande människors information och pengar. 
Jag är medlem i ganska många ”köp och sälj-grupper” på Facebook och det postas hela tiden inlägg om olika typer av bedrägerier.
Själv har jag lite svårt att förstå hur man kan gå på den här typen av bluffar, men inser samtidigt att det snart kanske är jag som sitter där med skägget i brevlådan och har gått på någon ”scam” som jag inte ens visste existerade.

Vad försiktiga och – som Dasha skriver – ta hand om och informera era äldre. 

Här är ett exempel på bedrägerier som ofta sker just via Facebook Marketplace och som publicerats på Säkerhetskollens hemsida.

Bedragare vid försäljning via Facebook Marketplace
Säljare på Facebook Marketplace kontaktas av köpare som vill betala för frakten via UPS och påstår att det kommer att ske ett utbyte av pengar därigenom. Bedragaren försöker förmå säljaren att gå till en falsk UPS-sida och kontaktar säljaren via Messenger.

Bedragarna uppger sig vara köpare på Marketplace och säger att de ska betala för sändningen vartefter de frågar om adress, namn och mejl. Sedan skickar de ett falskt UPS mejl med information om att man ska betala 750 SEK via UPS.

Det är lätt att känna igen att bedragaren försöker lura in till en falsk sida genom dessa varningstecken:

  • Olika språk blandas.
  • Inkorrekt svenska.
  • Adressen går inte till UPS.

Konversationen med bedragaren sker på svenska som sannolikt översättats genom någon översättningstjänst online. Se bifogad bild för exempel på konversation med en bedragare samt hur det falska mejlet ser ut.

Bildkälla: Säkerhetskollen.se

Här är ytterligare ett exempel:

106 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Bloggbevakning borde kanske byta namn till samhällsbevakning?

      Men Dasha är ju en bloggare och hon skrev om något som kan vara värt att ta upp. 🙂

      Glöm inte Catrin Hedlund! Vad gör förresten hon nu för tiden?

        Bakar väl ännu en bebis?

          Tell me more!!

    ”Lyssna”, haha. Jag kan höra den rösten i huvudet!! Ortenboyz ?

      Exakt min tanke. Så jävla osmarta i sitt språkbruk

      Ja verkligen, ”lyssna” ?

      Men det är ju inte från Sverige, översatt står det ju…

    Florerar även massor med falska sms just nu om att det kommer leveranser från DHL/UPS etc. Alltid med en skum länk som man ska klicka på. Jag fick ett nu på morgonen. Kan tänka mig att många klickar av bara farten för att man väntar massa paket nu kring jul.

    Jag blir alltid så förundrad att folk som blivit lurade eller nästanlurade alltid ska säga/skriva ”varna era äääldre” som om äldre är lite mer dumma i huvudet och att yngre inte blir lurade, trots att man läser om många unga/vuxna som också blir lurade.
    Varna ALLA är väl bättre att säga?

      Det är ju dock helt sant att man verkar ha riktat in sig särskilt på äldre, även om jag håller med om att det är ett trist sätt att uttrycka sig på. Vetetusan om jag tror att dessa bedrägerier drabbar befolkningen jämt utspritt.

      Däremot lär vi ju få se mer och mer raffinerade bedrägerier.

        Absolut men nu skrev jag ju att när yngre blivit lurade ska de alltid ta upp att varna de äldre, men de själva blev ju också lurade?

      Tror inte äldre är dumma i huvudet men däremot mer godtrogna. De växte upp i ett annorlunda samhälle där man litade på folk på ett annat sätt, därför tror jag att de är lättare att komma åt. Dessutom växte de upp utan internet och har inte fått lära sig om alla faror som lurar där. Så det handlar inte om att de är dumma i huvudet utan att de har en annan syn på saker och inte lika mycket kunskap om det digitala samhället.

        Köper inte riktigt detta. SK bondfångeri t ex är ju en typ av bedrägeri långt innan internet var påtänkt. Tror det handlar mer om att tillvägagångssättet och arenan är ny, inte om att äldre är mer godtrogna. Tycker äldre snarare brukar vara mer skeptiska/ rädda (antagligen för att man är mer utsatt).

        Alltså de som är äldre idag har varit med om ALLT.
        De var med när första tv:n kom, internet, mobiler, allt.
        De var barn under kriget, de flyttade hemifrån och började jobba när de var 12-14 år gamla.
        De är inte naivare än andra. Det jag reagerade på är ju hur det talas om äldre, som att de är lite mindre vetande än andra, lite klapp på huvudet sådär. Och när yngre som HAR blivit lurade börjar prata om att varna äldre blir det så fånigt. Yngre blir ju också lurade, precis hela tiden. Ta bara folk som handlar på blocket och inte får varan tex.
        Eller yngre som är desperata efter lägenhet och betalar och så finns ingen lägenhet osv.

        Varna ALLA för bedrägerier, inte en viss åldersgrupp.

          Vad räknar du som äldre? De som är födda 1951 fyller 70 i år. För att ha varit barn under kriget och ha minnen är du en bit över 80.

            Det finns två grupper av äldre, äldre och äldre-äldre.
            Jag har träffat 90-åringar som är helt klara i huvudet och bor i egna hem. Det är inte ovanligt idag att bli över 90 år.

              Jo jag har en gammelfarmor som är 99 (100 år i vår!). Hon är klar i huvudet men har inte koll på tekniken för att hon ser illa. Nu bor hon på hem men henne skulle ingen lura även om hon bodde själv.

      ”Roligaste” är ju ändå när folk är så dumma och swishar innan leverans och blir sen förvånade att de inte får någon vara.
      När ska folk lära sig att inte betala innan man fått varan?

        Jag gör alltid det. Går 99 % bra. Tycker det är värt 🙂

        Skulle inte göra det för något dyrt dock…skulle heller inte gå banans om jag blev lurad, är ju medvetet jag tar den risken.

          Fast det är väl just det som är grejen, att de som blir lurade blir helt loco. Dagligen inlägg i köp och sälj på fb där de varnar andra för att de själva blivit bedragna. Och oftast är det dyra köp såsom telefon, ps4, dyra skor osv.
          Med tanke på hur mkt bedrägeri det är så fattar jag inte hur man vågar ta risken?

          Tradera är en annan grej för mig. Där kan man se på omdömen och hur många grejen som blivit sålda osv av säljaren. Ingen garanti såklart men alltid en liten säkerhet.

            Varför tycker du de som köper är dumma i huvudet och inte de som luras? Är väl jättebra att de varnar om folk som är bedragare.

              Som jag skrev, med tanke på hur ofta det är bedrägerier DAGLIGEN, samt att man inte vågar lita på en jäkel i dagens samhälle så förstår jag inte hur folk vågar swisha innan?
              Det är tragiskt att det är så!
              Så jag hade aldrig handlat av någon som ska skicka produkterna, utan då hade jag fortsatt leta efter någon jag kan möta upp och få varan och betala direkt.

        Hur tänker du att säljaren ska skicka iväg utan att fått betalt? Har aldrig blivit lurad. Beställt från tradera, blocket och marketplace (fb).

          På Tradera går ju betalningen via Tradera, så det känns tryggt.

            Det beror ju helt på säljaren. Många använder t.ex. Swish.

            Hur känns det tryggt? Allt man som säljare behöver göra är ju bocka i att paketet är skickat, även om det inte är det. Det kan ju inte Tradera kolla upp.

            Om något känns Tradera tryggt för man kan kolla betyg och så på säljare.

            Det går att luras ändå. Jag är bedrägeriutredare och tradera är återkommande. Detta trots att man behöver verifiera sig med bank-id, vissa är så desperata efter pengar att det inte spelar någon roll.

      Men vad är ditt problem? Det är väl ingen hemlighet att man som äldre blir aningen virrigare eller har lite sämre koll på saker och ting. Tycker det är högst omtänksamt!!!!

        Omtänksamt att bara varna äldre när även yngre blir lurade?
        Varna ALLA. Det är ju mest yngre som blir lurade på lägenheter och blocket tex.
        Alla äldre blir inte virrigare, de är inte små barn om du trodde det.

          Okej Inga-Britt!

            Tack Ulla!

            Jag heter Ing-Britt!

      Men det handlar väl om att vara bevandrad i tekniken som används för bedrägerierna? Det är väl inte så konstigt att äldre i större utsträckning inte är insatta i hur bankID, phishingmejl och digitala identitetskapningar fungerar. Sen är det ju också så att många faktiskt blir virrigare med tiden. Så jo, äldre är ett lättare mål. Men självklart blir yngre också lurade.

      Rent krasst, inse att många människor, oavsett ålder, helt enkelt inte är så smarta…. Ni utgår ifrån att alla har samma intelligens som er själva men så är ju uppenbarligen inte fallet.

    Snälla skriv ett inlägg om Kenzas nya schampo/balsam-projekt som nu gått live? The every – gråa plast förpackningar (ser exakt ut som Caia, Kylie Cosmetics etc men i grått?). Fattar inte VAD som är speciellt med deras produkter? Framgår inte alls förutom att det är veganskt och tillverkat i Sverige? Vad är liksom ”det unika”/USPen? Trodde kanske hennes produkter skulle rikta sig mot barn eller något annat som inte var exakt som alla andra influensers skönhetsprodukter? Så förvirrad???

      Inget är unikt, såklart. De vill få det till det men det är samma gamla vanliga skit från influenser som uppfinner hjulet gång på gång…

        Ja, jag gick in och tittade på Kenzas IG för att försöka förstå konceptet. Det hon pratade om var att ”deras produkt var så speciell” för man behöver bara EN flaska för alla ”benefits” hon tidigare behövt massa olika produkter för (typ volymschampo silverschampo osv). Men verkar som man ändå måste köpa ett basschampo från ”The Every” och sen addera flaskor med ”infusions” för t.ex. silvereffekt, volym osv?
        Är så jäkla märkligt presenterat/paketerat?

          Ska vi betta lite om hur länge det dröjer innan de konkar..?
          Jag säger 4 månader.

            Jag är lite mer optimistisk och säger 8 månader!

          Dessutom finns denna typ av produkt redan på marknaden.

            Precis, Continu finns tex och jag tror inte att det går speciellt bra för dom.

      Jag är mest fascinerad över deras beskrivning av företaget:
      ”Vår historia börjar i ett litet badrum i Stockholm med två personers passion för hårvård”.

      NÄR har Kenza någonsin uttryckt en passion för hårvård?

        Ja känns ju onekligen som Kenza och hennes man sneglat på alla pengar Caia, Ida Warg, Rebecca Stella, Kylie osv osv drar in och sen typ copy-pastat. Obs! Alla har ju kopierat varandras koncept typ, inte bara Kenza, men liksom känns som de är sist på bollen här?
        Tydligen finns det ju marknad för nya influensermärken eftersom tidigare exempel lyckats tjäna en hacka. Men som sagt har Kenza någonsin uttryckt intresse för hårvård?

          Får ingen direkt feeling på produkterna från hemsidan.
          Där måste jag säga att Caia har jobbat på bra med marknadsföring o få fram en känsla.
          Nu är det ju förstås helt nystartat men det blev ingen wow känsla tyvärr. Tycker mest reklamen är creepy med håret som slingrar sig runt statyerna.

            *för produkterna, ska det stå/menar jag ?

            Caia har ju två proffs i sin företagsledning.

          Precis, tror detta enbart är ett försök att tjäna pengar, inte något de brinner för. Målsättningen är säkert att skapa ett företag med ”unika” produkter, för att sedan sälja det till ett annat företag för hundratals miljoner. Det kommer inte att hända, dessa produkter är ju bara tramsiga.

            Vad skulle det annars vara för, om inte för pengar?
            Så många skriver, ”jag tror dom bara gör det för pengar…” Ja…?

        Hon stod alltså i duschen gravid och önskade att hon hade massa små infusions som hon blandade i sitt schampoo? Okeeey när jag var gravid önskade jag något som gjorde det lättare att tvätta fötter och klippa tånaglar typ, sonens pall funkade rätt bra dock

      Hemsidan med en rullande announcement bar som får det att se ut som en lågpris sida…

      Annars gillar jag ideen bakom även om jag inte förstår den.

      Silver löser jag med ett silverschampo, behövs inte en hel produktserie för blont hår.
      Är sugen på att testa volymgrejen men jag har förstått det som att problemet ofta är balsamet (och ev inpackning) tynger ner håret och därför man väljer man schampo och balsam för att ge volym.

      Jag hittar inte ens deras hemsida? Har googlat the Every kenza och kollat de tre första sidorna på Google. Känner mig efterbliven ?

        hahaha den heter the-every.com

      Otroligt ful webbsida… Känns B.

      Tycker det framgår vad USPen är på instastory. Sen förstår jag ändå inte hur det gör att man behöver ha färre flaskor. Men jag älskar att testa nya schampon, balsam etc så detta kan jag ändå tänka mig att testa.

        Låt dig inte luras.

          Haha sant! Jag köper väldigt sällan, skulle vilja våga påstå aldrig, influensers produkter så kanske dumt att börja nu ?

      Jag saknar en serie från Loreal… Ever Riche, den gröna… Varför slutade de med dem?

      Jag gick in här med avsikt att skriva samma. Hårmask locket ser lite ut som min fantastiska moi moi mask från Lanza. Tycker det svider lite i plånboken men köper den ofta på kampanj strax under 200 kr för att den är så jäkla bra. Såg nu att dem prissatt sitt till 300kr!!! Det är alltså dyrare än ett supermärke som lanza. Så vad i hela friden ska motivera mig att byta från något bra till något dyrare!?!

      Grymt ju ska prova!

      Jag förstår inte heller ”det revolutionerande”. Och vadå färre flaskor? Man ska i stället ha ”infusions” som man måste stå och blanda i duschen som nån jäkla kemist? Nej tack, för krångligt.

        ”Som nån jäkla kemist” ? men hållet med, låter ju jobbigare än att bara köpa produkter för t.ex volym…

        Men precis, det är ju det man betalar för, att slippa stå och mixa. Så måste man hålla koll på att man har tillräckligt mycket av båda kvar och köpa nytt. Låter onödigt krångligt. Dessutom får jag uppfattningen att basschampot i sig just är väldigt basic och inte mycket att ha i sig själv, vilket jag inte skulle betala 250 för. Alltså, de flesta schampon utlovar ju volym, behöver man dessutom betala extra för det, nej tack.

      Alltså för en månad sedan gjorde Kenza reklam för Twistshake och nu ska hon försöka kränga hårvårdsprodukter, en marknad som ändå börjar kännas ganska mättad. Börjar det sina på kontot eller vad är det frågan om?

      Det står dock ingenstans att det är tillverkat i Sverige. ”Bottled in Sweden” betyder endast att flaskorna är påfyllda här, inte att produkten i sig är tillverkad här. Den är förmodligen inskeppad från Kina för en billig peng. Men det skriver de förstås inte ut.

        Står det ”bottled in Sweden” så är det definitivt inte tillverkat här.

    Tipsar om grabify, få bedragaren att klicka på din fejklänk för att se var bedragaren sitter, är ip-adressen lokaliserad i nigeria eller calcata, handlar det troligtvis om en scam.

      Nu har jag inte använt Grabify (än), men en gång lokaliserade jag en scammer i USA. Skrämde skiten ur honom när jag berättade att jag informerat dels polisen i den lilla stad han bodde i, dels hans föräldrar. Det var ganska roligt.

        Fast platsen som din IP-adress visar har absolut ingenting att göra med var du sitter fysiskt. Den uppgiften kan endast din isp se och de lämnar inte ut den till annat än polisen vid misstanke om allvarligt brott.
        Min ip visar just nu Gotland. Jag är i norra Dalarna.

          Det du säger stämmer. Men just den här gången lyckades jag få reda på vem det var. Det var inte lätt, men även en scammer kan göra bort sig.

    Tycker det varit enklare att se igenom förut men nu på senare år har jag stött på bedrägeriförsök som varit mer raffinerade. Och mer så lär det väl bli.

    Med att köpa grejer på sälj sidor brukar jag swisha rätt ofta och välja att ta risken med att göra det innan överlämnadet. Har blivit lurad på någon hundralapp vid två tillfällen. Det betraktar jag som värt risken, det är så smidigt att shoppa grejer genom att swisha folk som lämnar i brevlådan mm…

    Jag har flera gånger fått mejl som ser ut att komma från PayPal, och när man nyss har använt det, så kan man ju tro att det är nåt. Men på datorn är det ju bara att hålla musen över mejladressen i mejllistan, så ser man att det är nån helt annan adress än riktiga PayPal.

      Håll musen över avsändaren i mejllistan alltså.

        Precis det här pratade de om i Hackad som finns på SVT play nu – Att även mejladresser kan se identiska ut vid snabb anblick eftersom de tex kan ha reggat en domän med ett stort I istället för ett litet L.

        Serien är småtöntig i sitt upplägg men om man bortser från det så är den sevärd för att lära sig mer om personlig IT-säkerhet!

    Det finns två sätt att skydda sig: passivt och aktivt.

    Passivt: hemligt telefonnummer, annonsblockerare (AdBlock), VPN (Mullvad), virusskydd (Avast Security + Malwarebytes), hindra spårning (Ghostery).

    Aktivt: ge fan i att logga in någonstans med BankID när någon ber dig om det. Logga inte in på ditt konto när ”din bank” ber dig om det. Sluta delta i ”tävlingar” eller utlottningar på sociala medier: när du lämnar ut epost och telefonnummer = du ber om problem. Nej, PostNord, DHL, Schenker, UPS messar aldrig dig och ber dig klicka på en länk eller skicka pengar; bara radera utan att interagera. Skulle någon ringa upp dig och be dig betala något eller logga in någonstans: be att få telefonnumret för att ringa upp för en ”kontrollringning” (det kommer du aldrig att få).

    Jag var tvungen att hota min brorsa med att han skulle få en god man om han fortsatte säga ja till alla skitförsäljare som lurade av honom rätt mycket pengar via mejl, telefon och i butiker. De till och med kom och ringde på hemma hos honom för att lura på honom mer skit. Då fattade han allvaret.

      Ett knep som hjälper en på traven är att sluta svara på okända nummer. Jag svarar aldrig på dom och kollar efteråt på nätet vem det var som ringde. Om det är nåt vettigt, ringer jag tillbaka, annars blockerar jag numret. Om samtalet kommer från utomlands försöker jag inte kolla upp nåt utan blockerar direkt.

        Tyvärr eller vad man ska säga ringer ju sjukhus och liknande från okänt nummer. Speciellt om någon i din närhet ligger inne så är det klart man svarar. Men är det inte de som ringer så bör man lägga på direkt, inte ge sig in i någon diskussion eller ställa frågor.

        Sluta med denna fobi för dolda nummer snälla! Jag jobbar inom vården och blir GALEN på att inte kunna få tag på folk. Det är så tråkigt att någon tar ledigt från jobbet, kör flera mil men förgäves när man försökt nå dem i timmar för att berätta att vårdgivaren är sjuk… Eller ännu värre, de som inte svarar och inte får veta så fort som möjligt att deras anhörig ligger medvetslös på akuten m.m…

        Vad är det som hända när man svarar i telefon? Ska en knytnäve åka ur telefonen och slå tänderna ur en?
        Jag svarar alltid ”hallå” och om någon börjar prata om försäljning eller på engelska eller konstigheter så lägger jag på direkt. Har aldrig fått kontot länsat via ett sådant samtal, lovar…

          Iom att anonym skrev att hen inte svarar på okända nummer och kollar upp i efterhand kan man anta att dolda nummer inte räknas dit eftersom de inte går att söka på. Gör precis likadant med att inte svara på okända nummer och kollar upp i efterhand men där räknar jag inte de som ringer från dolt.

            Exakt så.

            Exakt så.

          Jag hade en period då en stalker ringde mig från okänt nummer. Om jag svarade och la på direkt så ringde person igen och igen och igen… Så visst kan det vara obehagligt för vissa.

            Fast nu pratade vi väl inte om stalkers???

        Vad händer menar du om du svarar när någon ringer på okänt nummer? Har aldrig förstått det.

      ”PostNord, DHL, Schenker, UPS messar aldrig dig och ber dig klicka på en länk”, jo men det gör de ju? Skickar länkar så man dels kan följa sitt paket men också om man behöver kan lämna någon leveransuppgift, typ ge portkod eller välja datum för leverans, och så vidare? Får sådana sms hela tiden (och klickar på dem – och får mina paket, haha).

        Haha ja verkligen! Och Instabox skickar länkar där man ska identifiera med Bank-id.

          Jaa men exakt!

          Jag har aldrig behövt identifiera mig med bankid för att hämta ut paket i instabox. Får en kod på sms bara.

            Nej inte jag heller. Att lämna portkod och dylikt får jag som mail. Ingen länk.

      Postnord ber visst om länkklick, det är dock övertydligt när det faktiskt är postnord och när det inte är det.

    Ni som undrar ”veeeem går på detta???”

    Tänk dig att du:
    inte sovit en blund (småbarn, nattarbetare, insomnia, ja vad som)
    att du kanske väntar en viktig leverans (present, dyr förbetald grej, läkemedel)
    är stressad över något som påverkar dig (relationsproblem, sjukdom, arbete, ja och så vidare)
    börjat bli närsynt men vägrar erkänna (hej alla 40+, vad mörkt det är i rummet…..eller??)

    OCH så får du en länk från posten/DHL eller något på telefonen och blir glad och agerar snabbt, utan medhåll från hjärnan.

    Med andra ord, målgruppen för till exempel paketbluffen är väldigt STOR

      Den scamen skulle jag nog faktiskt kunna gå på, speciellt när man väntar leverans av något. Annars är ju tipset att aldrig agera när någon ringer upp eller mailar dig, be om att få ringa tillbaka och ring själv bankens växel eller vad det nu kan vara.

    SEN
    Finns det vissa ”fishing” mail där det är utstuderat dålig svenska, mycket konstigheter som de flesta ser igenom.

    MEN det är endast för att lurendrejarna skall sålla ut de som inte är lättlurade och fånga upp dem som inte reagerar på den dåliga svenskan/engelskan eller direkta faktafel.

    Då vet de sen att de lägger ner energi på att lura de lättlurade- grymt, jag vet.

    Sjukt märkligt när de visar upp före/efter på en staty. Statyer kan inte få fluffigare hår med schampo. Ska väl vara en *rolig grej* men det ser ju mer ut som att de inte lyckats få fram ett bra resultat på riktigt och därför måste använda statyn.

    Läs om Elia Energy Group AB.
    Min mamma har blivit lurad av dessa rötägg och dom fick henne att gå med på det på samma sätt som dom försökte enligt Dasha. Det stämmer ju att Fortum delat sig till två företag, Fortum och Ellevio. Fortum levererar el och Ellevio har hand om nätet, förut hade Fortum hand om båda och allt kom på samma faktura. Är nog många som tyvärr gått på både den ena och den andra lögnen från Elia Energy Group AB.

    Miljonlotteriet (som drivs av IOGT-NTO) skickade dyra fakturor på ett medlemskap vi aldrig sagt ja till. De vägrade häva fakturorna under lång tid och först när vi ville ha det inspelade samtalet de hävda att de hade så skrev dom bort det.

    Min mamma blev uppringd häromdan från Klarna om att hon hade en obetald faktura på 65000:- för att hon handlat Louis Vuitton-väskor och parfym från Boozt. Så jäkla korkat att ringa pensionärer som högst troligt aldrig någonsin skulle ha råd att handla för så mycket.

      Kan man ens handla LV-väskor på Klarna haha

      Är du säker på att din mamma inte har blivit ID-kapad? Så att någon handlar i hennes namn osv?

    Varje gång jag läser sånt här så är jag glad att jag aldrig svarar i telefon från nummer jag inte har inlagt, och sedan googlar numret, alltid är det telefonförsäljare eller bluff som står. Är det inte det och det är viktigt så ringer människan igen tänker jag och då kanske jag svarar.

      ^man bör nästan tipsa alla att göra så, tycker jag. Speciellt äldre, och hjälpa dem googla nummer. Är det en verklig människa? Som de kanske känner? Då lägger man in numret åt dem. Osv osv osv.

      Att svara när det ringer blir ju bara ett problem om man inte kan säga nej, åt något som erbjuds, och lägga på. Skulle aldrig få för mig att inte svara när min telefon ringer.

    OFF TOPIC
    Men, kan inte släppa klippen jessylarsson la upp på instagram, om hur hon blivit psykiskt misshandlad av sitt ex.
    Som nu är tillsammans med s@ara s0ngbird.
    Hemskt alltihopa,

    Man blir inte dum för att man blir äldre. Däremot saknar äldre ofta ingående kunskap om teknik, vilket gör att de kanske inte inser att man inte bör logga in på sitt bank-id på uppmaning från någon på telefon.

    Det bästa sättet att undvika att bli lurad, oavsett ålder, är att aldrig sluta avtal via telefon. Och att aldrig någonsin logga in på bank-id på uppmaning från annan person. Speciellt inte om personen tagit kontakt med dig och inte tvärtom (typ att du själv ringt din bank).

    Googla alltid okända nummer.

    Om någon ringer upp och du är osäker på något, be personen att ringa senare så du hinner kolla legitimiteten till dess eller be att få ringa upp själv.

      Det är ju för att Sverige har så jävla dumma lagar. Offentlighetsprincipen från 1700 talet t.ex. Varför ska alla ha tillgång till våra adresser? Varför inte bara göra så myndigheter har tillgång till människors adresser och personliga uppgifter som alla andra vettiga länder? Det skulle hjälpa med id kapningar,bedrägeri och rån.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.