Bellas ”bok-business”

Isabella Löwengrip avslöjar i sitt Instagraminlägg att hon sålt 28 000 böcker sedan lanseringen den 10 november.
Jag har ingen riktigt uppfattning om huruvida det är bra eller dåligt, eller vad det innebär rent inkomstmässigt för Isabella och hennes medförfattare, som jag antar får sin del av kakan, så vida hon inte fått en fast summa för sitt arbete.
Jag vet heller inte hur den procentuella fördelningen ser ut, men för enkelthetens skull så kommer jag använda mig av termen ”författarens royalty” som jag antar är oförändrad oavsett om boken har en, två eller tolv författare.
Summan verkar heller inte påverkas av detta.

Jag beslöt mig för att vända mig till min gode vän ”Google” för att se om jag kunde hitta lite legitima siffror och fakta om saken.
Det är ett inlägg på bloggen ”Boktugg” som tar upp intäkter och lön för en författare, och trots att inlägget är från början av 2021 så är siffrorna som presenteras från 2014. Du hittar hela rapporten här. 

Enligt inlägget på ”Boktugg” så har man utgått från medianlönen på i Sverige 2019 på 31.700 kr.

Eftersom en professionell författarverksamhet nästan uteslutande bedrivs i bolagsform idag får vi lägga på alla kostnader för att bedriva ett bolag. Enbart lönekostnaden, arbetsgivaravgifter och försäkringar landar på 590 tkr för ett år.

Därutöver behöver du kanske redovisningskonsult, mobiltelefon, dator och lite grundläggande författarbehov. Låt oss säga, lågt räknat, 5 tkr per månad och vi är uppe i totalt 650 tkr per år. // Boktugg

På Boktugg finns en detaljerad uppställning av de sätt som en bok kan generera inkomst. Författaren i deras exempel behöver sälja drygt 82 500 böcker per år för att kunna plocka ut en svensk medianlön varje månad.

Nu är ju inte Isabella den typen av författare som enkom arbetar med att skriva böcker, och har andra intäkter utöver royalties från sin bokförsäljning, men jag tyckte ändå det var intressant att få branschens intäkter förklarade och demonstrerade.

Jag har en känsla av att den PR som boken inneburit för Isabella, är värd betydligt mer än vad den drar in i eventuella royalities.
Håller du med eller har du helt andra tankar kring det här?

125 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Inte för inte som hon åker jorden runt gratis! ? hon lever på gamla pengar än.

      Resan är sponsrad enligt taggen på instastory.

      Jag kan ingenting om bokvärlden men två saker slår mig med det här inlägget:
      1. Hennes kläder ser varma ut för klimatet.
      2. Jag måste byta jobb! Är under medianlönen ?

        Vad arbetar du med? Det kan ju vara kopplat till åldern också du kanske är ung och kommer uppni medianåldern snart???

      Boksluten för Invest samt och Blonde Capital är inlämnade till Bolagsverket men ännu inte godkända. Invest är registrerat som bokutgivning. Hon brukar åka långt bort vid tiden för när hon tror att boksluten ska bli offentliga. Hon har tagit ut extra utdelning ur Blonde i november. Bolagsverket ligger efter pga av effekter av Corona.
      Det nya bolag som hon sagt skulle startas med pojkvännen/sambon lyser fortfarande med sin frånvaro.

        Nej men hon brukar resa bort över nyår vilket många gör, tror inte det har med bokslut att göra varför skulle det och varför sitter du och kollar hennes bokslut?

        Intressant. Kanske en till blondinbellsk katastrof runt hörnet …? ?

      Åker jorden runt gratis? Inte mer än andra kändisar och influencers i alla fall. Och gratis nja i samarbete däremot och det betyder ju att hon måste dela med sig av resan med bilder och text, så att kalla det gratisresa blir lite fel. Sedan drar hon nog in lite pengar på blogg varje månad och lever på pengar hon tjänade på att sälja skönhetsföretaget, så inte gamla pengar. Boken har hon nog inte tjänat på för egen del direkt men att sälja 28 000 ex av en biografi på så kort tid är väldigt väldigt bra, 28 000 är mycket.

    Så länge som hon håller sig kvar i rampljuset så genererar det pengar. Hon fick ju först ett fast arvode för att ”skriva” boken och sen antar jag att en viss procent av försäljningen tillfaller henne. Det hon troligen tjänat mest på är alla intervjuer hon sprungit på som en skållad råtta under hösten ,lite måste det ha blivit kvar till henne efter att Bindefelt fått sitt. Antar att hon sett dem även som en investering i att locka företag att göra samarbeten med henne. Syns man inte så finns man inte. Verkar ju trots det vara ganska glest med samarbeten men en gratis resa till Thailand lyckades hon iallafall få. Grattis Bella,kämpa!!!

      I boken anger hon att hon fick ett förskott motsvarande hennes behov att omgående täcka löneutbetalningen om cirka en halv miljon. Då var det Strawberry som ägdes av hennes vän miljadären i Norge. Då skulle hon själv ensam skriva boken.
      Man kan få förskott på en bok när man lämnar en idé/synopsis. Vanligen gäller det för kända personer. När manus lämnas brukar ett till delarvode betalas ut och detta arvode är det som ibland även slarvigt kallas för förskott men är egentligen garantiarvode.
      Så har en författare fått förskott vid idé och vid manuslämning är dessa två summor lika med garantiarvodet som författaren får oavsett hur många exemplar boken säljer.
      Därefter räknas det efter hur boken säljer.
      Nu har hon en medförfattare så någon form av ändring av avtalet har säkerligen gjorts. med författaren är en riktig medförfattare vilket syns på bokryggen, där står bådas namn. Bokryggens författarnamn är viktiga för det anger vilka som ska få biblioteksersättning.
      PR står förlaget för. Men visst är boken skriven för att tvätta hennes rykte rent.
      28 000 ex är inte mycket jämfört med vad deckarförfattarna och andra säljer. sedan kan man inte lita på hennes uppgifter, är det enbart fysiska böcker eller inkluderat även ljud- och eböcker? Boken återfinns inte på några officiella topplistor som fysisk bok men finns på typ femte eller var det sjunde plats på ljudböcker. ersättningen/royalty för ljudböcker är väsentligt lägre äm för fysisk bok. Troligen har merparten lyssnat gratis via hennes erbjudande.

        Boken fanns på topplistor just när den släppts och den ligger officiellt på topp 50 över årets mest sålda böcker och då släpptes den så sent som i november, så den har ju sålt mycket hittils i alla fall. Sen är det ju en biografi och kan inte riktigt jämföras med handböcker eller deckare.

    Det enda jag ser på bilden är de extremt stora puffiga ärmarna. Ska det vara snyggt eller???

      [Borttagen kommentar]

        det är blusen som står ut bara.

          Underskatta inte Bella, kan vara medvetet att se ”gravid” ut för spekulationer.

            Tycker inte hon ser gravid ut i klädseln

      Kan vara den mest missklädsamma blusen ever. Hon ser enorm ut på överkroppen pga av puffärmarna. Skorna sen, ser sjukt obekväma ut. Klädseln är lika märklig som bäraren självt.

        Lika missklädsam som en del klänningar hon brukar ha.

          Lite samma passform som Elsa Billgren brukar ha.

            Fast Elsa är fin i sina klänningar, dessutom har hon smak tillskillnad från B.

        Den sönderinfluensade toppen (kommer som jacka också) från By Malina ?

          Så dålig passform, står ut som en strut fram nedtill.

      Jag älskar puffärmar ??

    Helt sjukt atr kunna slå mynt av lögner och bs gång på gång på gång oavsett…..
    Då hon har en miljon fans i Umeå känns inte 28000 mycket att skryta med

    Spontant:
    28′ verkar inte vara många sålda- frågan är om alla pressutskick är inräknade där.

    Reklamkampanjen hon körde innan/under/efter lanseringen var den dolda agendan, varumärket skulle lyftas, boken var en väg att göra det.

    Lite som MLM, produkten är en frontfigur, ett hologram, inte vad som drar in stålar.

      Jag undrar också om alla pressutskick är inräknade. Jag antar (obs vet inte men..) att det är ganska så många.

    med alla hennes ”1,5 miljoner följare” är inte 28 000 sålda exemplar speciellt mycket ? hade bianca släppt liknande bok om sitt liv hade den dessutom sålt slut DIREKT i betydligt fler exemplar!!

      Ja fast vem bryr sig! 28000 böcker är väl en bra siffra ändå. Ingen hade köpt en bok om mig liksom, eller ja kanske min mamma.

        bra för gemene okänd person som släpper en bok, ja, men inte om man har ”1,5 miljoner följare” som sagt.

        Hade din bok fått samma PR så hade den säkerligen sålts till fler än din mamma ? Men nu handlade detta väl som sagt att få synas igen och förmodligen även för Isabella att få skriva boken av personliga skäl. Vet inte om de hade någon slags målsättning för sålda ex men rent spontant låter det lite klent med tanke på lanseringen. Men om det går hand i hand med att öka intresse för henne som person och därmed ger samarbeten så går det ju inte riktigt att räkna på huruvida fet var lönsamt för henne att skriva just boken då den säkert lönat sig på andra sätt.

          Fast 28000 sålda böcker på mindre än två månader är MYCKET bra siffror, för en biografi dessutom.

      Bianca och Bella har väl inte samma typ av följare eller? Biancas följare skulle köpa hennes använda dasspapper om hon sålde det.
      Jag följer många som släpper produkter, har inte köpt något av det någonsin. Köper du allt de du följer säljer?

      Baincas följare köpte ju till och med en julkalender för 1800 spänn utan minsta aning om vad som var där i? är ju uppenbart inte ett tecken på följare som är nöjda med vad de fått för pengarna

    Och i Colombia dansas det på borden.
    Inga hämningar… som vanligt.

    Hade rätt i min gissning om Bookens nyår. Hon hade ju blivit bjuden på allt från jätteparty, mellanstora partyn, ett par familjer. Jag trodde hela tiden på Täby och mkt riktigt så blev de vanliga gänget.

      Notera att Anna hade med sig hembakat godis medan J ”fixade med att ställa fram” middagen (take away får man anta).

        Notera att Anna tror att vi gått in i 2023…? ur led är tiden…

        Du såg väl kartongerna när efterrätten tog upp.

      Men hon hade missat övernattning och pusskalas på morgonen om hon inte var i Täby ???

      Och?!
      Är det för att du tror att de andra inbjudningarna var påhittade?!

      En väldigt liten detalj och jag ber om ursäkt på förhand men jag kan inte låta bli att fnissa åt att till och med nyårsafton är särskrivet på pappret de använde till sin lek ?

    OT dejtar Hanna Friberg och Filip lamprecht?

      Ingen aning så har ej svar, men det här blev jag nyfiken på!!

        Är det inte en 01 hon dejtar? Eller jag kanske helt missuppfattat

          Det var i en podd som han blev väldigt konstig då de nämnde Hanna och hon har pratat om att hon dejtar nån yngre ??‍♀️? så tänkte ifall där kan vara nåt ?

            Var det två meter dumheter?

              Fick upp Filips profil på raya (dating app) precis innan jul.
              Men han kan ju dejta även fast han swipar där

      Vet inte. Vem är OT och skulle hen dejta båda två?

        Of topic

          *off ?

    Men alla som lyssnar på ljudbok är de medräknade?

      Jag läste den som e-bok på en streamingtjänst. Undrar om jag räknas eller inte.

        Alla sålda böcker räknas, inklusive e-böcker och ljudböcker.

          Även om man inte köpte den specifika boken utan lyssnade via en streamingtjänst där man betalar för tillgången till hela utbudet?

            Man får en peng per antal lyssningar/läsningar. Mvh har gett ut ljudbok och e-bok.

      Jag lånade på biblioteket i alla fall.

    Tycker det var en riktig fjuttig nyårshälsning. Hon var tvungen att sälja sin bok även när hon ska önska sina läsare gott nytt år.
    ”Jag skriver inget här – allt står i min bok. Läs den! Gott nytt år kära följare, ni betyder jättemycket!”.
    Haha, hon är inte klok.

      Hon är inte den varmaste personen direkt.

      Haha sant, sen tror jag verkligen att för Bella betyder hennes följare absolut ingenting, förutom att föra fram henne på olika sätt. Som en liten drottning med sina undersåtar, där hon ibland verkligen får pressa fram nåt som ska likna uppskattning..
      Hon är verkligen ovarm som sagt : )

    Lite intressant ändå att varje gång Bella befinner sig på en annan tidzon, så skriver även hennes maniska försvarare kommentarer märkliga tider på dygnet typ som nu mellan 03-07 på morgonen. Bara ett sammanträffande eller kan det vara hon själv som skriver med olika nick?

      Skulle inte förvåna. Men skulle det inte kunna vara tiden då hon godkänner kommentaren som syns?

      Fast hatarna brukar ju skriva på nattetid och tidiga mornar på hennes blogg, och du är uppenbart en sådan som nu försöker antyda saker i vanlig ordning. Det finns normala människor som är vakna på nätter pga kan inte sova, nattjobb eller bor i usa till exempel.

        I rest my case ?

        Hennes kommentarer är ju modererade. Det finns inga hatare som orkar skriva där, eftersom du inte blir framsläppt. Bella skriver allt själv.

    Jag hade valt en bekvämare klädsel i ?? så är det bara.

    Varför ska Book och My alltid lägga upp när det pussas? På Mys story nu filmade hon Anna och vad han nu heter och My ropade på Jonas som låg i soffan att hon också ville morgonpussas.
    Varför filma och dela? ??‍♀️
    Tycker detsamma med Linda-Marie och Emil igår. Ett jäkla hånglande på storyn (typ?).
    Varför ska man visa sånt??

      Jonas ser jämt så uttråkad ut. Undrar varför?

        ”Älskling kom hit jag vill också ha en morgonpuss” ?? kanske därför.

      Och jag skulle bli galen på att någon filmar precis allt som pågår. Ett samtal vid frukosten och någon annan filmar och lägger upp på sin Instagram. De är mer omogna än fjortisar.

        Instämmer helt. Känns fjortisar över dom.

      Brukar vara så att de som lägger upp mest om hur lyckliga de är de som inte har det så bra. Är man säker och stabil i sin familj och sina relationer behöver man sällan lägga upp massa offentliga betygelser.

    Undrar om de tar sig utanför hotellbubblan och ser något genuint från Thailand?
    Eller blir det som de brukar: hotellrum, foajé, pool och strand.

      Nu händer det väl antagligen saker mellan influencers inlägg också.

      Fast just nu ska man väl hålla sig i ”bubblan” pga smittspridningen?

      damned if they do and damned if they don’t. Det är väl helt ok och säkert ännu bättre ur Coronasynpunkt att hålla sig på hotellet om de väljer att göra det. Och lite sker nog mellan inläggen ska du se.

        Ur ett coronaperspektiv hade det väl ändå varit bäst att hålla sig hemma?

        Ännu bättre ur coronasynpunkten att inte flänga kring…om man inte måste.

      Många verkar tro att det man ser på Instagram är allt som händer.

        I Bellas fall är det så. Bara se vad hon gjort på tidigare resor, tror inte hon personlighetsförändrats sedan dess.

          Men… vet du vad som hänt mellan inläggen hos henne?

            Hon har flera gånger skrivit i bloggen att hon inte ser så mycket av de ställen hon besöker utan mest är intresserad av restauranger, spa och hotell.

    Har hört att säljer man 10.000 ex är det bra, så 28.000 ex är absolut bra.

      jämfört med 1,5 miljoner potentiella köpare?

        Varför skulle alla (eventuella) följare köpa boken?

        Tror du att tex zeinas alla följare köper hennes kokbok? Man ska nog inte jämföra det med antalet följare.

      Men det är väl för gemene man eller vad man ska säga? När man ändå är känd som Bella så blir det så klart högre tal.

        10.000 brukar väl räknas som bra för en nykomling, en okänd person alltså.

      Hon hade anlitat Bindefeld etc med en dyr kampanj, ändå sålde hon inte särskilt bra.

    det roligaste är dock att stället hon är på kallas ”island escape”, men i sponsrade blogginlägget skriver hon ”escape island” ??

    Alltså förlåt för OT men har ni sett GabJoss händelser och bilder sen igår på Instagram?! Hur hon och hennes kille håller på, är det Tove som filmar och fotar detta?!??! Känns som man bevittnar ett förspel eller nåt ??? Så opassande när man är småbarnsförälder att hålla på sådär till allas beskådan, dessutom är barnen hemma och vakna ?

      Haha va? De pussas bara? Ny lägstaribba för förspel…

      Orka kolla på en fjortissmamma..

      ”Det bästa som kunde hända mig och barnen”. Herregud, de har väl en pappa. Hon försöker projicera sina egna behov över på barnen..

      Jag va också chockerad ? ska bli väldigt spännande att se om de får en till bebis som ska ha allt fokus, tror hennes barn som hon har nu kommer vara passé då.

        Obehagligt hur man kan gå så helt upp i en kille och bli som en 13-åring beteendemässigt, men hoppas verkligen inte det är så…

      Och hans äckliga jävla tunga, som en orm.

        Men eller hur, blir så äcklad av den där tungan och hans blick ??????

      Det är hennes make som lagt upp den videon och ja, det är fruktansvärt osmakligt ?

      En liten provsmak av deras porrfilm som hon berätta om nyligen…

    För den typen av bok är 28 000 ex rätt bra. Författare får i allmänhet 25% av nettopriset (f-priset minus rabatt) på boken, vad Isabellas bok kostar i handeln vet jag inte och ffa inte vad den såldes för till handeln av bokförlaget (handeln lägger ju på priset för att göra egen vinst naturligtvis). En stor del måste ju dessutom gå till den som faktiskt skrev texten samt fotografen. Så några jättestora summor blir det inte och jag tror inte det var därför hon ville skriva den.

      Nätbokhandlarna har sedan egna inköpspriser som ligger lägre än nettopriset i avtalen vilket medför att en bok kan sälja bra men ändå inte ge mer ersättning än garantiarvodet. Garantiarvodet brukar räknas på halva första upplagan och det är på det så kallade f-priser=förlagspriset.

    Vilken flopp med andra ord. De marknadsförde hennes bok till hela media-Sverige och ändå sålde hon så få böcker och hennes karriär är lika död nu som veckan innan boklanseringen.

      Fast det är ju ingen flopp, 28 000 sålda ex av en biografi på så kort tid är mycket. Hon har inte marknadsfört sin bok mer än andra som släppt böcker. Finns andra som tjatar hål om sina böcker däremot och det tycker jag inte I har gjort.

        ”tjatar hål om sina böcker”. Ja det har hon gjort tycker jag.

    God fortsättning!

    OT förlåt:

    Fascineras, förfasas och förvånas över att så många av Sofia Wistams följare verkar förvånade och chockade att hon testat positivt för covid. Hoppas självklart att hon bara får en lindrig variant men måste ju ändå säga att detta var väl inte alls oväntat med tanke på hennes livsstil: fester, luncher, middagar och resor som om det vore 2019.

    I kommentarsfältet framgår det att vissa fortfarande tror att man inte kan bli smittad om man har vaccinerat sig – och det är skrämmande tycker jag.

      Sofia W som dagen före var hemma hos Wahlgren där flera andra också var, och dagen efter det så drar PW runt bland folk och även på nyårsafton bland många människor. Wistam var och spelade padel dagen före hon fått covid också. Så det sprids.

    Börjar tröttna på samma gamla tugg om Bella bland kommentarerna faktiskt. Hon är ful i allt hon tar på sig, hon ljuger om sina siffror, hon är ego, ljuger i ren allmänhet, allt hon tar fram är skräp … ja..

      Okej, då vet vi. Jobbigt att du känner så.

      Vi andra fortsätter gärna!!! Hur sjukt är det att hon inte ens svarar på kommentarer om det halvrimliga att hon drar till Thailand när det går åt helvete med pandemin igen? Hur världsfrånvänd är man då?

    Om hon bara sålt 28500 ex har Bonnier inte tjänat särskilt mycket pengar på den med tanke på vad de betalat för PR (Bindefeldt jobbar inte grattis….), royalty och förskott till Blondinbella, arvode till medförfattaren etc. Marginalen på tryckta böcker och ljudböcker är inte särskilt stor. Undrar förresten om hon menar 28500 tryckta ex eller om hon räknar med ljudböckerna? Marginalen på ljudböcker är inte stor men Bonnier äger BookBeat, de är dock inte lika stora som Storytel tror jag.

    Nu kanske inte inkomster så mycket som möjligheten att skriva en bok och synas var syftet emd den. Dessutom vet jag från vänner i bokbranschen att 5000 är en standardupplaga i Sverige. Det betyder att 28k sålda på en månad räknas som väldigt bra.

    Jag skulle inte heller ge mycket för uträkningen ovan, jag tror nämligen hon fått en ordentligt förskott och därmed lite mindre pengar efter försäljningen. Tror också förlaget står för kontraktering av medförfattare och tror det är ovanligt att anställa medförfattare så mycket som de frilansar.

    Hade det inte varit mer relevant att titta på vad andra böcker i liknande genre har sålt?

    Varför reagerar ingen på att det står nada i boken om hur man får hjälp och stödja en person som mår dåligt? Detta är praxis i samband med artiklar och böcker när det handlar om psykisk ohälsa vilket är tyngden i hennes bok och i varje artikelintervju med henne. Har bara sett en faktaruta och det var i ett magasin, typ Amelia eller liknande.
    Anser förlaget att hon inte har en diagnos? Varför slarvas det med detta mycket viktiga?

      Brukar inte sånt bara dyka upp när det handlar om självskadebeteende och självmord?

    Folk får givetvis klä sig som de vill men har alltid förundrats hur konstigt Bella väljer att klä sig. Alltid detta tantiga uppklädda och alltid beige och vitt….. snark. De få gånger man sätt henne i färg så har hon varit skitsnygg, bara så konstigt att man väljer klackar etc till Thailand istället för snygga platta sandaler, tunna klänningar etc. Tro faktiskt hon har ett enormt mindervärdeskomplex och försöker kompensera detta med tantiga märkeskläder som skall signalera ’powerkvinna’ fast de flesta av oss sett igenom detta för länge sedan. En liten vilsen tjej i tantförpackning.

      Jag tror faktiskt att hon genuint tycker om den lite ”tantiga” stilen hon har. Jag har många åsikter om en hel del av Bellas tveksamma göranden och låtanden, men jag tycker det hedrar henne att hon håller fast vid en stil som hon själv tycker om och inte ängsligt svänger hit och dit med olika stilar. Men jag håller med om att hon är jättefin de få gånger hon har på sig något färgglatt. Och när hon ibland haft typ jeans, en enkel tröja, håret i hästsvans och inte varit så hårdsminkad, ser hon verkligen så mycket yngre och sötare ut.

    Isabella publicerar en bok för att framställa sig som offer av sin tid och vinna sympati.

    Varför inte starta om och göra rätt?
    Sluta med överdriven lyxkomsumtion, skryt, lögner och att medvetet utnyttja sin omgivning.

    Känner förakt, inte för Isabella aka Pinocchio men för de som sväljer de många skrönor som presenterades i den sk. självbiografin.

      Anette!
      Så bra kortfattad beskrivning! ? Håller med till 100%.

    Någon mer son fann konfetti paå Google sökmotorn on man skriver nyårsdagen. De ploppar upp så skoj.
    ?

    Bästa låten för tjejpepp?

      Kommer väl ett öppet spår vid 20 ikväll? tills dess kan du lyssna på en spellista som heter girl power på spotify ?

    Njaa det är inte många kronor Isabella har tjänat om hon har sålt bara 28000 böcker. Den matematiken är ju ganska enkelt.
    Men tror också att hennes syfte var att försöka byta bild av henne. Genom att skriva en snyftbok om sig själv och sätta på sig offerkofta deluxe.

      Ja eller hur? Plus att det gäller att synas och höras. Överallt.

    28000 sålda är en bra siffra på sålda böcker, speciellt för någon sdom inte lever på att vara författare.

      Nej men som lever för att synas och höras så mycket som möjligt, överallt.

    Tycker hon ser ut som Sunes mamma! Framförallt i Sunes sommar.

    Hur vet vi att siffran 28’ stämmer? Kan likaväl vara 100 stycken, Bella har ljugit om siffror förut ju ?

    Om hon får 12 kr per bok så blir det ju 336 000 kr per år och det är väl ok? I alla fall om man tänker på att hon troligen har andra inkomster också…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.