Smink och parfymer blir väl gammalt?

Margareta Grääs har postat mängder av videos där hon rensar ut och/eller organiserar mängder av smink-, skönhetsprodukter och parfymer ochvdet är inga små mängder vi talar om här.

Jag förstår att när man arbetar med den här typen av jobb så blir man ju så klart med mängder av produkter som man kanske inte kommer använda på en daglig basis. 
Dessa produkter har givetvis ett bäst före-datum och blir för gamla för att använda. Att hon rensar bland dem är så klart ingenting konstigt, men jag vill minnas att Margareta sa i en video för längesedan att hon samlade på ögonskuggspaletter i ett specifikt märke – jag minns tyvärr inte vilket och vill inte chansa.

Varför?
Enligt google så har torra ögonskuggor en hållbarhet på 1-2 år, beroende på hur mycket man petar runt i dem med fingrar eller använda penslar.

Hur går detta till?
Samlar man på sig alla paletter, använder dem, för att sedan kassera dem och sedan påbörjar palett-samlandet igen?
Jag har lämnat in gammalt smink och nagellack på Kicks då detta inte ska slängas in de vanliga soporna, men frågan är vilka mängder de kan ta emot. Maggans mastodont-utrensning på 50 kg? ?

Känns både märkligt, dyrt och inte helt logiskt men så är jag heller inte en skönhetsguru. ?
Hur ofta och hur mycket brukar ni rensa ut, om ni gör det?

93 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Skulle nån kolla mitt smink skulle hälsonämnden knacka på, spärra av och gå in med rymddräkt ? Har inga såna mängder. Men det tar ju aldrig slut?! ? Parfymer blir ofta godare med tiden tycker jag ? Äh förvara väl och dela inte med andra så är det nog rätt lugnt. Sålönge det inte snuskat sig för mkt ?

      Alla mina parfymer (oavsett kvalitet) som jag någonsin haft har efter något år härsknat och blir att ha en unken underton ? Är dock ganska luktkänslig.

      Men sminket håller jag med att det aldrig tar slut! Har en gammal ögonskuggspalett från Rebecca Stella med en skugga som jag använder till brynen. Den är nog lika gammal som hennes varumärke och är inte ens i närheten av slut. Borde nog slängt den för många år sedan ?? Men det är den perfekta kallblonda tonen!

        Hur har du förvarat parfymerna då? Jag har aldrig varit med om att en parfym härsknat, de innehåller ju mestadels alkohol. Kanske om den i butik stått i ett soligt fönster men jag skulle aldrig köpa från ett sådant ställe.

        Jag (TS) är också jättekänslig för lukter men aldrig hänt nåt med mina trots att de står i skåp i badrummet ? Hahah är helt med med sminket!

      Jag håller med, särskilt torra produkter tar ju inte slut på åratal? Nä, jag använder alltid mitt smink tills det tar slut, japp även mascara. Aldrig haft något problem so far. Slängt ett rouge som luktade mysko samt någon 5 år gammal foundation som skurit sig 😀

        Hahah ja men samma här ??? Jag (TS) tänker att det bara är onödigt på många vis att kasta nåt som funkar ?

          Jag har en liten ögonskuggspalett som jag tror är typ 8 år gammal, det är först nu som skuggorna börjat bli lite smuliga så jag får nog slänga den snart vilket gör ont i hjärtat för jag använder nog ändå den typ 5ggr om året ?

      Att parfym och smink blir gammalt är bara en bluff från kosmetikabranschen för att sälja mer. Någon gång kanske någon hudkräm härsknar, men då märks det rejält. Jag skulle aldrig kolla bästa före-datum.

        Haha nä finns inget bäst före heller, står typ 12-24 månader undertill (på klistermärket). Men ändå, tror det är lugnt sålänge man inte gör massa märkliga grejer med sminket ?

          Anonym 21.03
          Vaddå konstiga grejer med sminket?
          Är det öppnat så är det bara så att hållbarhetstiden är oftast inte längre än den lilla klisterlappen anger.
          Jag personligen använder EN mascara ( kanske en gång i veckan ) har två ögonskuggor jag alternerar med och EN hudkräm, det är allt. Men byter ut efter max ett år eller då det börjar lukta av mascaran för det gör det när den blir dålig.
          Aldrig fingrar i sminket osv men andra konstiga saker….?
          Vem farao behöver 50 kg smink och mer egentligen
          Rent bedrövligt

    Som föregående skrev, dela inte saker med andra- finns herpes eller annat mys och det kan man ju försöka undvika om möjligt.

    Använd rena fingrar om du petar med dem och tvätta borstar då och då.

    Tror min ögonskugga är typ 7 år i år…. knappt använd i och för sig ?

      Herpes smittas iof via vätskan på sprucken blåsa/sår ? Det vet jag…. TYVÄRR ??

      Men ja. Sköter man sitt eget så bör det vara lugnt ? Och sålänge det inte blir äckligt eller luktar konstigt osv. (Smink pratar jag om nu, inte herpes ? Fast ja.. Det med ?)

        Jag gillade Margareta jättemycket innan men nu klarar jag inte av att titta på hennes videor längre. Hon (och andra skönhetsinfluensers) köper brutala mängder smink, testar en eller två gånger i en video, och gör sedan en video på när sakerna slängs med argumentet ”jag måste köpa såhär mycket smink för det är mitt jobb”.

          Sorry, kommentaren hamnade fel

            Lugnt ???

            Och håller med dig! Bara det där med 100 julkalendrar. Sen detta! Huden kan ju inte må bra av att byta foundation 6443 ggr? Eller? ? Jag vet inte haha

              Och ska man prata hållbar konsumtion så är ju dessa julkalendrar inget att föredra alls. Och sen hundratals. Galet.

    Jag rensar ganska regelbundet, men går inte efter den där regeln att ögonskugga skulle vara gammalt efter 1-2 år. Läppstift och foundations kan härskna och då blir de rätt äckliga att använda, och jag tycker jag tydligt märker när det har hänt. Men puder och ögonskuggor anser jag har längre hållbarhet. De är ju torra produkter där bakterier inte trivs lika bra som i ett fuktigt läppstift. Är man duktig på att rengöra borstar och enbart sminkar sig själv, utan för mycket pillande med fingrarna i paletterna, så tycker jag ögonskuggor kan hålla i ett antal år. Maskara använder jag nästan dagligen så där går jag på regeln att köpa ny var 3:e månad OM den inte är slut tidigare, för att inte riskera ögoninfektion (igen, där har vi en fuktig produkt som lättare blir gammal).

    Margaretas vän Angelica Nyqvist (min favvokanal på youtube, hon är grymt rolig och duktig) rensade också ut innan hon flyttade i december och heeeerre vad mycket smink! 😮 Men det beror nog på att de har som jobb att recensera smink på youtube. Känner ingen med så mycket grejer i vanliga livet, inte ens de som älskar ögonskuggor (typ jag).

    Kör minimalistiskt, har mina favoriter och använder upp allt innan jag köper nytt. Hatar verkligen den hetskonsumtion som visas i sociala medier.

    Har en vän som jobbar för ett känt varumärke med smink. Hon sade att saker håller uppåt 5 år om man sköter det bra, bäst före datumen är mest en slags ribba för myndigheter. Men det gäller att tvätta penslar och svampar VARJE GÅNG och inte meta med fingrarna. Makeupartister är ju rätt noga mården arbetar för att deras produkter ska hålla. Jag tvättar inte exakt varje gång, men jag märker att mina saker är fräscha rätt länge, sen finns det en miljon klipp på hur man desinficerar ögonskuggor osv.

    Bakteriehärdar. Följer tillverkarens råd, brukar vara mellan 6 och 12 månader för öppnad förpackning. Sedan har jag inte mängder med smink, förstår inte poängen med det. Skillnad om man har det som jobb förstås.

      Men du tror inte att tillverkaren råder dig att byta ut efter en viss tid, just för att det är tillverkaren?

    Anastasia bh sammlar hon på

      Anastasia BH och CAIA är de bästa ögonskuggorna jag vet ? Både i formula, färg, hållbarhet. Älskar!

        Anastasia BH är riktigt bra. Mina favoriter är Natasha Denona och Huda Beauty. 🙂

        Älskar ABH soft glam!

          Jag med! Min favvo ? Och den superglittriga. Alltså MAGISKA! Sitter sååå bra utan lim. Älskarrrr!

            Om jag får fråga – den superglittriga?? Är det också ABH? Jag älskar glitter så tacksam för tips om glittriga ögonskuggor!

    Skulle aldrig klicka på länken och förstår heller inte varför du lägger upp den här..
    Polisen.se hade ju varit vettigare, eller??

      Dumpen är en legit sida. Alltså länken är ok att trycka på.
      Om man orkar med att se ännu en pedofil in action vill säga.

      Sidan behövs men den är otroligt jobbig att gå in på. Man ser så tydligt hur när de flesta av oss har till pedofiler utan att veta om vad de faktiskt pysslar med.

        Ja, en kommentar på Patriks insta var att en kvinna upptäckte att en av snubbarna var hennes granne.

    Hade ingen aning om att smink inte ska slängas som vanligt utan lämnas in.

      Det finns en avdelning för sånt på återvinningen.

        Är det för att det kan vara miljöfaror eller vet någon anledningen?

      Man kan väl lämna in det på Kicks också?

    Rensade ut för ett tag sedan, men det var mer att det var ögonskuggor i färger jag aldrig använder, typ knallblå och ilsket grön. Samt läppstift i bjärta färger. La hela rasket i en sminkväska och gav till dottern, att använda på sminkdockan…

    Är ingen storkonsument av smink, det jag köper nytt av regelbundet är mascara, flytande eyeliner och puder, dvs. saker jag nyttjar varje dag.

    Parfym blir inte dåligt om det förvaras i jämn temperatur (alltså INTE i badrummet där varma duschar höjer tempen) och bort från UV-ljus. Toppnoterna kan försvinna efter några år men det har jag bara känt på vissa ifrån 80-talet.

      Sett en del som har parfym i kylskåpet. Är det bra?

        Det är inte nödvändigt. I ett vanligt skåp funkar eller i ett mörkare hörn om man verkligen vill ha dem framme. Det kan ju vara fint med flaskorna också ☺️

        Ja! Min mamma förvarar sina parfymer i kylen och jag tycker som luktar underbart goda då, även efter flera år ? tyvärr har vi för liten kyl, annars hade jag också gjort det

      Sant, vissa dyra håller i evighet med orginaldoften intakt. Gillar dock Björk & Berries dofter och deras parfymer blir superfort härskna har jag märkt, trots mörk, kall förvaring. Kan ha att göra med att de är (enligt B&B) ekologiska förmodligen, men trist, för fått slänga med typ hälften kvar, då de börjat lukta skunk.

        Ok, vad tråkigt! Jag har inte haft någon därifrån. Tyvärr är jag lite snobb på det där med parfymer så kanske det är så att kvalitet påverkar och betalar sig där.

    Min katt kissade i min necessär idag. Torka av? Nej, allt åker i soporna.

    Rensar aldrig smink om det inte går sönder eller tar slut! ????‍♀️

    Fru Bromma klagade på förra årets gran och fot till den. Kunde inte låta bli att kolla om det inte var den omtalande granförsäljaren/”designern”/person som Bromma klickade med direkt som var leverantören. Mkt riktigt så var det sponsgåvor förra julen. Var visst inte så himla bra ändå.

      Fattar ingenting

        Säger som fru Bromma ” Den som vet den vet” ?

    Rätt så sjukt att man köper så mycket smink att man inte ens hinner använda upp det innan det är dåligt.

    Om det nu finns bakterier på smink så undrar man ju vad som kan hända. Är det hudutslag eller sjukdomar eller vad? Jag rensar alldeles för sällan ?

      Ja, precis ?

      Det man har kring ögonen ska man väl vara extra försiktig med har jag förstått då man inte vill ha in bakterier i ögonen.

      Finnar och plitor osv

    Jag är öppen med att jag är en ganska äcklig person. Har läppstift hemma som är flera år gamla. I somras var typ första gången på 2-2,5 år som jag orkade sminka mig (utmattningssyndrom) och jag har fortfarande inte köpt ny mascara, vilket innebär att dom jag har är äldre än så. Kände efter nyår att nej, nu är det dags att slänga och köpa nytt ??

      Well jag har läppstift som är tio år gamla så du känns rätt fräsch

        Tack, det känns lite bättre nu ?

        Samma här. Tror även min mascara är 4+ år och jag har ögonbrynspennor som jag använder regelbundet som snart är 15 år gamla ? Jag använder bara inte varje dag eller så mycket.

        Mesta av mitt smink är ganska gammalt. Flera år. Men använder man inte det varje dag så tar det nästan aldrig slut ? Billigt är det i alla fall och inte märkt att det har blivit äcklig eller gammalt.

      Min ögonskugga är minst tio år gammal. Funkar perfekt fortfarande och jag använder alltid fingrarna. Tror bäst-före-datum mest är skrämselpropaganda och till för att vi ska konsumera mera. Annars skulle företagen inte överleva.

    Följer vad som står på förpackningen. Men köper mindre änn för några år sedan pga mycket är för dyrt. Hon hinner ju aldrig använda allt hon har.

      Hur håller du koll på allt du har köpt och när du öppnade förpackningarna? Jag minns sällan sånt eftersom att mycket av sminket jag idag använder är av samma variant så jag köper liksom nytt av samma back to back. Jag följer sunt förnuft, torra produkter vet jag inte har något bäst-före-datum ur hygienisk synpunkt och feta eller fuktiga produkter tycker jag man märker när de härsknat eller blivit för gamla. De luktar nån diffus och unken doft och /eller har ändrat sammansättning, skurit sig eller tjocknat.

        Jag brukar skriva månad+år med tuschpenna på mina burkar när jag öppnar dem. Då vet jag när de börjar bli dags att utvärdera om de håller än eller ej.

    Oj men hur ska man göra om man sminkar sig Max 5 ggr per år? Har haft min mascara i 5 år, mitt äldsta läppstift är över 10 år! Men det tar ju inte slut när man sminkar sig så sällan.

      Börja sminka dig lite oftare! 😉 Och se om du kan köpa provtuber med mascara istället för full storlek kanske? Är ju inte så dyrt att köpa nytt läppstift och ny mascara i alla fall 1 gång per år?

        Eller så kan det uppenbarligen fungera bra som det gör nu?

      Jag slänger ändå fast det inte är slut. Har lite smink så det blir inte dyrt ändå.

      Om du inte får en ögoninfektion av din mascara har du väl inga bakterier eller virus där och då behöver du ju inte slänga dem. Bäst före på smink finns för att vi inte skulle behöva köpa nytt på samma sätt annars.

      Sminkar mig varje dag, det tar ändå aldrig slut ?

    Sminkar mig inte varje dag men ändå rätt så ofta och det är väldigt sällan saker faktiskt tar slut, måste alltid kasta pga gammalt, det enda som tagit slut är nog foundation? Och då använder jag ändå lite längre än rekommenderat.

    Galna mängder hon hade dock. Om det är hennes jobb behöver hon väl köpa och recensera, men många av produkterna borde väl kunna hållas rena och användas av någon annan? Alltså inte mascara tex, men en ögonskugga som använts en gång med rent verktyg?

      Det enda jag köper nytt av det jag använder är mascara. Använder iofs rätt så få sminkprodukter. Även om mascaran inte tar slut som att den är tom så torkar den och klumpar sig efter ett tag. Förstår inte hur en del kan ha en mascara i flera år utan att den torkar. Hur gör ni? Jag köper clinique om det har med saken att göra.

        Jag märker direkt på min mascara när det är dags för en ny. Den gör ju inte vad den ska på ögonfransarna och då är det ju ingen ide att använda den längre. Jag har LOreal.

      Margareta säger i videon att det som inte är gammalt och slängs ger hon bort till vänner och familj 🙂

        Men hur många vänner och familjer kan hon ha, med tanke på de enorma mängderna som inte blir gamla och som hon säger sig ge bort?

          Haha jag hade ett läppstift som var fel röd färg för mig men nytt. Hittade inte ens någon bland mina vänner och familj som ville ha det ?

    Köper sällan mer smink än jag behöver så använder slut det mesta utan att slänga. men jag har ett guilty pleasure, nagellack och parfymer som jag tröttnar på efter att använt hälften. Så fick jag ett superbra tips från en kollega med barn på högstadiet. Skänk bort det till skolloppisar för att dra in till klasskassan för klassresa. Hennes dotter fick en icakasse med parfymer och nagellack. Allt var fräscht såklart. Det hade gått på studs och de fick bra betalt.

    Köpet typ sällan smink.?

    Hej! Triggervarna gärna sånna här grejer. Med vänlig hälsning, överlevde en pedofil

    Torra produkter så som ögonskuggor, puder och rouge etc. kan inte gå ut om man med utgångsdatum menar att de har ett bäst-före-datum ur hygienisk eller bakteriell synpunkt, eftersom att det alltid måste fukt till för att få en bakterie- eller mögeltillväxt. Har det inte tillkommit eller tillförts fukt i en torr produkt kan den i det avseendet inte ”gå ut”. Bäst-före-datumet gissar jag har att göra med att man förmodligen av juridiska skäl måste ange ett bäst-före-datum på all kosmetiska som säljs oavsett anledning. De enda jag kan tänka mig skulle kunna hända med en torr produkt som tex. ögonskugga är att pigmentet påverkas och försämras över tid, i alla fall om produkten förvarats för ljust. Med fuktiga, kletiga eller feta produkter är det en annan femma, där kan mögel och bakterier absolut växa till och precis som parfym (som ofta innehåller oljor) kan de även härskna. Därför ska man alltid förvara parfym mörkt, och parfymer i flaskor som inte är genomskinliga håller längre än de som finns i klara plast- eller glasflaskor.

    Triggervarna gärna i dessa inlägg med länk till videos som dessa. Jag, och många med mig,som överlevt en pedofil mår oerhört dåligt av att se detta. Förstår att det inte alla var illa menat dock! ?

    Tänker att bäst-före-datum är ett måste på skönhetsprodukter och att det handlar mer om att företagen inte kan garantera samma kvalité längre än vad som står, tror inte man måste slänga de man har när det har passerat bäst-före-datumet utan det där märker man själv när något inte längre är brukbart. Enda som jag märker ibland är att min x-lash kan börja ge rodnad där jag använt den och då slänger jag den och köper en ny, annars håller det mesta längre än vad som står på förpackningen. Har en ögonskuggspalette från 2015 som jag fortfarande använder dagligen och det är inget fel med den.

    Tycker ögonskuggor håller många år och även rouge och sådant.

    Jag sminkar mig i princip varje dag.
    Saker som tar slut för mig är, ögonbrynspenna, foundation, primer, bronzer samt mina favoritögonskuggor. Det som jag har svårt att ta slut på är rouge haha. Har nog 10 tal rouge och vissa är säkert gamla. Men tänker att alla pudergrejer använder jag ändå, krämprodukter, även ögonskuggor, känns på lukten när de är gamla.

    Skäms nu, men har mineralsolpuder som är över 5 år gammalt, snarare 7…, men det ligger löst i sluten förpackning och luktar absolut ingenting och tvättar ju borsten ofta. Anledningen är att jag tyvärr inte hittar ngt i samma färg (givetvis utgått 7 år senare?) Använder inte mkt smink, så mitt tar heller aldrig slut. Däremot är jag noga med krämer odyl och de tar ju oxå slut innan de ev blir dåliga. Fattar inte grejen riktigt med oceaner av smink i olika färger, man har ju typ sina favoriter och det räcker gott för mig. Parfymer dock blir ju dåliga (vissa), älskar Björk&Berries, men eftersom de är ekologiska upplever jag att de tyvärr snabbt blir härskna. Har dock andra, tex La Prairie, snordyr och 10 år senare luktar den exakt samma som när jag köpte den, så man får väl vad man betalar för i det avseendet antar jag.

      måste sluta använda dock…

    Hennes videos från resan var så mysiga! Önskar hon kunde göra fler vloggar där man får följa med henne o sambon i vardagen.

    Reagerade också på hur mycket hon slänger och äger. Är det nån skillnad på blå blå blå o blå skugga liksom? Förstår att det kan skilja i konsistens o hur de är att jobba med mellan märken. Men en palett borde väl räcka?

    Vad jobbar hennes kille med är det nån som vet?

      Usch jag fick typ ont i magen av att se dom. Men hennes kille jobbar väl som sjöman typ? Nåt sånt, han är iväg jättelänge, sen ledig länge.

        Varför får du ont i magen?

    Det jag reflekterat mest över varje gång dessa videos laddas upp är hur folk kan vilja se på när någon sorterar rouge i 20 min, för att sedan rensa bronzer lika länge till. Å sedan upprepa detta 10 000 videos Med en ny produkt varje gång. Youtube startade en sådan video åt mig när jag var i ett annat rum och det var ju minuter av mitt liv jag aldrig får tillbaka. Såg nyss att hon laddat upp empties, innebär det att hon sitter och visar upp sina tomma burkar bara? Jaja summsummarum har vi alla våra olika intressen och preferenser för vad man vill se, och jag diggar Grääs videos i övrigt.

      Jag är inne i en period när jag sover ganska dåligt så jag har kollat på dessa för att slappna av och somna fortare. Det har funkat rätt bra faktiskt.

    Tycker både smink och parfymer håller länge.

    Tycker det är så tråkigt med den extrema konsumtionen som finns idag, varför inte bara köpa det man behöver, använda upp det och sen köpa nytt. Visst att man vill ha lite variation, men mycket av hennes grejer är ju exakt likadant som annat hon har.

      Jag håller faktiskt med ? Jag älskar smink, men det jag märkt med åren är att det nästan är viktigare med rätt borstar och att man faktiskt inte behöver köpa enormt med smink. Man kan köpa få paletter som man kan mixa och som passar ens komplex ☺️

        Menar du hy när du skriver komplex?

      Jag håller med, jag är väldigt intresserad av smink, parfym, hudvård mm men när jag kollar i diverse Facebookgrupper där folk visar sin förvaring så ser det på riktigt ut som hos en MUA, det är sånt överflöd att det känns tråkigt på något vis.

    Slänger om något går sönder. Märker jag att jag inte använder något så ger jag vidare om det går (inte läpprodukter eller sådant som inte går hålla bakteriefritt).

    Bryr mig överlag inte om generella hållbarhetsmärkningar utan går med på annat; kräm, puder, används nära slemhinnor, ingredienser (tex C-vitaminspruta är värdelöst INNAN bäst före, då det är en så pass instabil ingrediens).

    Går även på doft och synliga förändringar i textur samt själva förpackningen. En otät hudkrämsburk som inte håller ute ljus och syre lär åka ut innan en tät och opak tex.

    Det som får hänga med längst är ögonskuggor, finns ingen poäng me datt kasta, tycker jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.