Runt runt med Underbara Clara

Det är minsann inte bara jag som ibland snurrar i samma cirklar, i samma upptrampade spår. *smått triumfatoriskt* ?

För nästan exakt ett år sedan skrev Underbara Clara ett snarlikt inlägg om influencers och engagemang, som det här ovan, vilket så klart föranledde mig att skriva ett inlägg, ungefär som detta.

Jag vet inte vem eller vilka som fått Clara att återigen skriva om saken, men jag vet att jag själv sett uppmaningar och efterfrågan om mer engagemang på flera olika håll på Instagram, bland annat det här:

Bildkälla: Emilia Wahlund Instastory

Vilken typ av innehåll känner du dig mest positiv till att engagera dig i?
Något? Inget? 

104 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag tycker Elsa Billgren är sympatisk, men förstår inte varför hon går så mkt hat. Har t ex en egen tråd på Flashback osv.

      Alla håller kanske inte med om att hon är sympatisk…

        Nä inte mobbarkåren på Bloggbevakning uppenbarligen. ?

      På flashback kan väl alla få en tråd? Där hatas det ju för precis vad som helst.

      ”Hat” är väl ändå att ta i?
      Själv tycker jag att tråden är väldigt underhållande och älskar det faktum att folk börjat se igenom Elsa Billgren och hennes fasoner.
      Tycker om henne på ett plan, men tycker samtidigt att hon kan vara ganska tvivelaktig och inte alltid så sympatisk som hon vill framstå som.

        Det är en jätteelak tråd. Som att mellanstadiemobbare skulle skaffat flashbackkonto och lite större ordförråd. Om man stör sig på Elsa Billgren är det väldigt enkelt att slippa se eller höra talas om henne och hennes liv. Finns väl ingen anledning att försöka plocka isär någons ”fasoner”. Det är ju inte så att hon stödjer terrorism eller försöker indoktrinera någon att gå med i en sekt eller nåt. Och vem vill inte framstå som sympatisk förresten? Förutom möjligen mobbartjejerna i den där tråden, förstås, vill väl de flesta det.

          Rätt säker på att flertalet av dem som skriver i den tråden (och Sandra Beijers tråd) även är aktiva här. Har sett kommentarer här inne flera gånger som nästan är ordagrant något som skrivits där.

            Med tanke på att Flashback har 1,5 miljoner användare, är sannolikheten ganska stor att det nog både är en och tjugo som kommenterar både här och där!

              Just tråden med Elsa har dock inte 1,5 miljoner som deltar 😉

            Ja, antagligen. Små elaka ?

              Så skönt att du verkar snäll.

      Jag tror att Elsas största utmaning är att övertyga läsaren om att hon är genuin. Jag upplever tyvärr att hon känns ganska ytlig, påverkningsbar och trendkänslig. Alltså totala motsatsen till hur hon vill franställa sig. På något vis känns det som att den riktiga Elsa finns bakom fasaden och önskade att få komma fram men karaktären Elsa Billgren är för mån om att vara rätt, trendsättare, hipp och beundrad för att låta den riktiga personligheten komma fram. Hennes offentliga karsktär känns pretentiös för att sammanfatta det i ett ord.

        Men det är väl ganska självklart. Man visar väl inte sitt inre som känd person hursomhelst, alla har en persona utåt och med tanke på all skit folk skriver är det fullständigt ohållbart att vara för sårbar.

        Tycker man ska vara medveten om att man bara ser en liten del av en person genom deras kanaler. Och ingenstans behöver de visa mer än de själva väljer.

        Jag tycker man ska ta sig en funderar på varför det är så viktigt. om man nu inte gillar någon, att ”se igenom dem”, ”bryta ner fasaden” – varför då? Jag hade inte heller visat särskilt mycket som influencer när folk är så otroligt fräcka och elaka i sin anonymitet tillbaka.

        När det gäller det genuina finns ju en utmaning hos Elsa på det sätt att det hon säger och det hon gör ofta inte stämmer överens, vilket kan ge känslan av att bli lite lurad eller underskattad som läsare. Ingen människa är eller behöver vara perfekt, och det är helt okej och mänskligt att ändra sig, byta stil, tröttna på något, ha olika faser i livet osv. Däremot känns det inte så genuint för mig att prata om hållbarhet och köp som är ”för livet” när så många handlingar mer visar på ett stort behov av förändring och förnyelse. Det är inget fel med att föredra variation och omväxling, det är som sagt diskrepansen mellan vad som sägs och görs jag har svårt med rent generellt.

        Jag gillar verkligen Elsas stil, och hur löjligt det än låter kan jag känna mig lite lurad om jag själv har inspirerats till ett köp av något som var det perfekta träiga doftljuset, för att två veckor senare i podden höra att hon är så färdig med träiga dofter. Även om det egentligen handlar om en ombytlighet hos henne så tolkar jag det lätt som att det inte var så genuint från första början. Problemet ligger nog hos mig, samtidigt som influencerbranschen också är en förtroendebransch.

          Du kanske ska skaffa dig en egen smak så slipper du kopiera andras och bli sårad när de byter sin stil emellanåt.

            Absolut! Tack för din input.

      För att så många älskar att vara elaka helt enkelt. Läsa och skriva saker som gör andra illa. Folk gottar sig i andras olycka. Kolla bara här inne och haveristerna t ex som lever på att hata.

    Mer ödmjukhet kommer man långt ☺️

      Håller med så därför får du en liten like och en kommentar :).

      Ja i verkliga livet. Men ödmjukhet på BB not. Hatkommenrarer likas för fullt. ?

    Minst lust har jag att kommentera/gilla när jag blir ombedd att göra det faktiskt. Känns så ogenuint, bara för att jag följer någon betyder det inte att jag per automatik gillar allt den personen lägger upp. Eller är det stödlikes man är ute efter då?
    Så orimligt. Förlåt men många influencer tjänar redan en förmögenhet och på det får resor, produkter och allt möjligt gratis så känns lite girigt och offer-aktigt att tigga likes och kommentarer av följarna. Räcker det inte med alla följare som handlar genom deras adlinks och sammarbeten och som på så sätt bidrar till att de dels tjänar massor men också att de kan fortsätta få sammarbeten osv?

      Troligtvis är det för att visa samarbetspartners att såhär många kommentarer och likes får mina inlägg, samt såhär många personer når inlägget. Blir ju betydligt fler om man ber om likes etc. än om dom inte gör det. Jag t.ex. läser aldrig inlägg längre men kollar stories. Så det blir ju skevt när dom sedan använder det för att visa företagen statistiken.

      Men det kostar ju inget att följa och om du uppskattar arbetet är det ju en väldigt liten ask. Jag är faktiskt mer ok med den andra förfrågan – den om något känns ju uppriktig. Hon skriver ju rakt ut vad hon önskar.

        Fast om jag handlar på en affär eller köper en produkt så gör jag det för att jag vill. Inte för att företaget/företagaten ska tjäna mera pengar.

    Jag älskar Underbara Clara! Det är hennes åsikter och hur hon skriver om sin familj och omgivning som får mig att vilja engagera mig. Inte vilken tröja hon har köpt eller vilken lyxmiddag hon har ätit. Hon är blanka motsatsen till alla dessa influensers med tomt stirrande sminkade ansikten och 50 dyra kappor i walk-in-garderoben.

      Håller med! Blir glad och lugn när Claras bilder dyker upp i flödet. Och hennes inlägg är ofta tänkvärda och kloka.

      Jag håller med, hon inspirerar mig och får mig att tänka i nya banor ibland.

      Nu har ju dock hon också börjat skutta runt halvt oklädd och spänna upp sig. Var så skönt med nån påklädd människa online
      (ja jag ksn flytta ut till Amishpeople)

        Syftar du till bilden med träningskläder? Den förde snarare mina tankar till en kroppsaktivist (”så är det jag ut, bästa vinkeln, smickrande ljus, smickrande modell på kläderna är inte viktigt det är en kropp och jag är nöjd”) än ett evigt putande poseande ochbretuscherade bilder. Det var ju liksom inte en smickrande bild.

          Det var ju en fin bild!

            Ja, absolut en fin och örlig bild på henne. Men liksom inget insmickrande, välja-bästa-vinkeln försöka se smal ut men puta med bröst och rumpa osv osv Så jag menade att jag inte förstod Mindy som verkade tycka att det var ännu en avklädd bild på en putande influencer (underförstått objektifierande?)

    Känns som att de flesta inlägg som UC skriver på insta är rakt hämtade ifrån hennes arkiv, tex det där om att inte hasta förbi utan uppskatta nuet. Orginaluinlögget skrevs väl typ för 5 år sen eller nåt.
    Jaja, nu inget fel med det.

      Läste hennes jättegamla blogg från när hon var typ 20 år och även en del inlägg därifrån proppar upp igen. Men tycker inte heller det är fel, för de flesta är det ju nytt 🙂

    Ska bli spännande att se när många av dessa influensers blir tvungna att ge sig ut på arbetsmarknaden och försöka sig på ett riktigt jobb och inser att man inte får varken kommentarer eller någon ”liten like” för allt jobb man gör. ?‍♀️

      Förstår inte alls vad du jiddrar om. Varför skulle de vara olämliga på andra arbetsplatser. De är nog fullt medvetna om kraven som kommer med arbete och om inte annat kanske ett vanligt lönearbete är en enklare uppgift där man har tydliga förväntningar, går hem efter arbetsdagens slut och får lön utan att behöva jaga likes eller sälja in sin feed och hålla sig ajour hela tiden. Jag lovar, de löser sig om den dagen skulle komma.

        Oj vad du missuppfattade.

    Gick faktiskt in och kollade vilket ”jobb” som Emilia ville ha likes på just denna bild. Samarbete med viruseptin. Ok, varför skulle jag likea det, eller kommentera, om jag inte har en fråga om produkten eller tycker att produkten är bra? Det är ju som att fuska med sitt jobb, att be folk likea eller kommentera enbart för sakens skull (dvs för att få mer engagemang = fler samarbeten i framtiden). Om du inte får det engagemang som du behöver för att upprätthålla influerandes så är det ju du som behöver ändra nåt – inte uppmana folk att slentrianlikea

      Tänker på tom och Petter tex, när de gör samarbeten är de oftast väldigt roliga och får mig att skratta, såklart att jag likar och kommenterar då. Det ligger sig naturligt. Men om någon bara lagt upp tex några varor med en kopierad text till så scrollar jag förbi så fort jag kan.

    Therese Lindgren är ju mer sneaky att få igång kommentarsfältet genom att skriva att hon är så nyfiken på vad hennes läsare jobbar med och vips så har hon flera hundra kommentarer. Jag tror det är få läsare som ”stödlikear” när influensern bokstavligt talat ber om likes och kommentarer.

      Verkligen , så många som går på den lilla finten och tror att bloggaren är genuint intresserad och nyfiken på sina läsare.
      ”Tycker ni samma raringar eller hur tänker ni?”

        Som här, då.?

          Den dagen jag kallar er för ”raringar”, ”älsklingar” eller ”babes”, seriöst och på fullaste allvar är dagen då Bloggbevakning bör gå i graven.

            Okey, raring ?

        Eller Linnéa ”lämna ett hjärta så visar jag det för Hedi Fried senare” Claeson.

          ”Lämna ett hjärta om ni är emot våldtäkt”

            Fattar inte hur någon kan ta henne på allvar längre. Kom över det här igår som jag hade glömt bort, LC typ 2019: https://i.redd.it/r4ruws6g8kq31.jpg

            Alltså förutom hur cringe texten är…det där hände aldrig. Inte en chans. Så mycket pinsamma detaljer hon slängde in som tar det för tydligt over the top. Ljug med måtta iallafall, så är det mer trovärdigt.

          ???

        Flesta svaren tror jag dom får som undrar vilken serie dom ska kolla. ”Har ni något förslag?”

      Lovisa Barkman är bra på detta också, på sitt andra konto med fokus på kost och träning. Omröstningar, frågelådor och ”frågor” till följarna hela tiden. Så tröttsamt.

        Själv tycker jag det är super kul när Lovisa gör detta 😀

    För de som vill leva på sina sociala medier är det kanske viktigt med engagemang från följarna men jag tror inte det blir bättre av att uppmuntra följarna att de ska gilla osv.

    Sen kan jag förstå att om man lägger ner mycket tid på att skapa innehåll åt sina följare att det kan kännas tråkigt om ingen gillar. Själv förstår jag inte varför så många väljer att följa men inte gilla. Vad beror det på?

      En annan sak jag också undrar..

      Varför är engagemang så viktigt om folk följer men inte gillar. Är det inte bättre att se vilket genomslag filmklipp har.

      ”Skapa innehåll åt sina följare” Vänta lite, en influencer skapar väl innehåll för sin egen skull? För att h*n ska kunna leva på sin blogg?

        Det finns väldigt många som skapat innehåll åt sina följare? Vilka konton följer du? Jag följare många bak-konton, inredning, trädgård mm fått massor med bra tips.

          Det är ju dock något dom gör för sin egen skull, för att få en inkomst. Inte för att just du behöver få veta hur du ska baka en kaka.

            Nej men då är det ju win win ???

      Tror en anledning till att influencers inte får tillräckligt med uppmärksamhet från sina följare beror på att de själva absolut inte tid att interagera med de få som bemödar sig att likea och skicka hjärtemojis. Men det är klart, de har viktigare saker för sig än att småsnacka med ”pöbeln” ?

        Ja ibland är det nog så. Sen kanske vissa inte känner sig bekväma med att gilla. Vissa kanske mer är nyfikna men vill inte visa det ?

    Tänker att med ödmjukhet kommer långt!

    Varför ska jag likea ngt jag inte ens är intresserad av? Nej tack då får man hitta bättre samarbeten och sluta fjäska likes.

    Med ödmjukhet kommer man långt.

    På instagram och youtube följer/prenumererar och ”gillar” jag det jag finner intressant, roligt och givande.

    Aldrig någonsin har jag ”gillat” eller prenumerat/följt något för att jag blir tillsagd att göra det. Finns det någon annan som gör det? Har svårt att tro det.

    Det är väl mest här jag är aktiv. Högt och lågt. Instagram ”likear” och kommenterar jag endast vänners inlägg. Om det är nått att likea och inte ännu en bild på norrskenet som lyste i helgen… Bloggar som söker likes för att ”inspireras att skriva mer” får absolut inte en enda like. Jag har lika lite ansvar mot dom som dom har mot mig.

    Finns det någon som har en rabattkod till Matssmart?

      Lol

        Jag är all for att googla dumma frågor men just rabattkoder dyker ju sällan upp som första resultat på Google. De snappar man snarare upp, från någon kampanj i en broschyr, podd, blogg osv. Är väl inte dumt att ställa den frågan här

      Om det är första gången du handlar brukar det komma upp en rabattkod på hemsidan.

        Och vid nästkommande köp har man tusen mail med rabattkoder.

      Kontakta Universum?

    Just nu tycker jag att många av de jag följer mest bara tipsar om andra konton – och går man in på det kontot så hyllar den personen givetvis tillbaka, dvs så tydligt att de kommit överens om detta. Sådana inlägg tycker jag är tröttsamma och inte genuina, speciellt som båda då vanligtvis har tusentals följare redan. Som att de aldrig kan tipsa om andra bara för att vara snälla och de faktiskt uppskattar den personen.

    Och alla tävlingar där du inte bara ska följa både företaget och personen som håller i det utan också ”tagga tre personer som du tror också vill tävla”. Så får man liksom tvångstagga folk… Fattar att företagen vill ha mer exponering men jag har börjat rensa ofta så jag inte råkar följa bara av ren vana.

      Jag tycker också det är ganska tråkigt men förstår varför. De har lagt ner väldigt mycket tid på att få upp sin följarskara, kanske flera år och då vill man tipsa om de som har lika många följare och kanske också lagt ner år av sin tid på att skapa content och följare.

      Men det ser löjligt ut. Ju fler följare du har desto mer intressant blir du att dela och vice versa. Det känns inte riktigt äkta utan handlar ju mest om pengar. Först nu jag har kommit till den insikten. De kommentarer vänligt hos alla möjliga men det är för att blir ska hitta tlll deras konto.
      Om du har mindre följare är du inte intressant och ingen som vill dela dig eftersom de själva inte tjänar något på det. Sen finns det undantag såklart.
      Men det gör för att de ökar otroligt mycket i följarantal och tjänar då antagligen mer på sina samarbeten.

      Sen är det fantatiskt att man kan leva på sitt konto och att det blir ett arbete. Men det genuina försvinner ju mer samarbeten det blir.

    ”en liten like, på jobb jag gör” På jobb? Herre Gud, hon tror att det är ett jobb att lägga ut en bild och göra reklam?
    Och då ska vi tala om att hon är duktig? Skulle det inte vara så tragiskt så skulle jag skratta.

    Nej men nu mååååste vi väl få ett eget inlägg om Booken och deras påstådda renovering?

      Vad menar du? Vad renoverar hon?

        Hon skulle väl fixa till de tatuerade ögonbrynen för sjuttielfte gången.

          Men vad är det för renovering de andra gör då? ”Deras påstådda renovering”.

      Påstådda?

      Visar hon inte bilder på hur huset såg ut innan renoveringen som säljaren gjorde innan dom köpte huset?

      Ja! Hur hon slet med renoveringen ett helt år!

        Vart skriver hon det?

          Hon sa det i en live häromdagen. Någon ställde frågan hur lång tid det tog att renovera deras nya hus, och hon svarade att det tog henne ett års intensivt arbete att få allt färdigt innan inflytt.

            Oj? Haha det är ju rena lögnen.
            Förstår varför hon begränsat kommentarsfältet på insta nu ?

            Varför gör hon alltid så här?

          Var

    Lajkar aldrig reklaminlägg. Skulle aldrig köpa något som de gör reklam för. Får tvärtomeffekt på mig. Det känns inte alls äkta. Tror inte ett dugg på att de tycker att produkten är bra. De får ju betalt för att säga det

      UCs reklam tycker jag känns trovärdig. Hon lägger så mkt tid på text och bilder så jag köper conceptet. Kanske inte just det reklamen innehåller men jag attraheras av reklamen.

      Ja trovärdigheten försvinner när alla gör reklam för samma.

        Fast UC har ju också gjort reklam för t ex Daniel Wellington-klockor som ”alla” gjort, däremot kanske hon lyckades bättre än andra influencers sälja in det som något genuint. Hon är ju bra på att sälja in saker som gedigna och genuina.

          Det får vi väl ändå betrakta som ett undantag. 95 % av hennes samarbeten är vad jag upplever som trovärdiga.

      Eller en göra reklam för olika hudvård varje månad ?? och alla är de bästa någonsin +

      Jepp, instämmer, total motsatt effekt på mig med. En del samarbeten är så skrattretande dåliga så man undrar ju om omsättningen för företaget kommer sjunka ist för det man är ute efter.

      Glöm inte de med smygreklam och omarkerat reklam på instagram kryllar av sånna.

    Jag tror man kanske ska dela in influencers i olika delar. Ålder, ämne osv.
    UC har ju en helt annan publik än vad tex Linnea eller Emilia har.
    Emilias följare nöjer sig med söta bilder på dottern och bilder på kläder. Då är det kanske svårt att få igång någon aktivitet utan att behöva be om det eller ställa frågor som tex Therese gör.
    Medan UC har en genomtänkt blogg och instagram med anställda som planerar innehåll på lång sikt osv.

    Jag följer less carbs, hon har förmodligen likande publik som UC men med lite smalare ämne och hon ber ibland om likes men förklarar väldigt sakligt varför och aldrig på specifika reklaminlägg.
    Hon kämpar hårt med en snygg blogg och genomtänkt conten.
    Jag tycker inte alls det är fel av henne att be om lite ökad aktivitet från oss följare.

    Men för lite bilder på kläder, hemmet och barn så får man inte min like iallafall och absolut inte om man ber om det.

    Man kanske ska göra likadant med gammelmedia? Mejla DN och berätta att man verkligen gillar SAAB-annonsen i bildelen? Ringa TV4 och tala om att man uppskattade värktablettsreklamen i söndagens långfilm? Smsa Expressen och säga att de verkligen lyckats med sina banners för Apoteket Hjärtat?

    VARFÖR i hela friden ska man likea reklam för att influencern ska tjäna pengar?

      Hahaha, kul skrivet! ?

    Influencer som faktiskt svarar på kommentarer/meddelanden får extra mkt kommentarer/likes. Känns värdelöst att svara på nån fråga där man får noll respons tillbaka?

    Sen kan man ju tänka på att inte alla följare vill möjliggöra profilering på sociala medier och därav kanske avstår från likes, kommentarer eller följa konto. Utan söker upp kontot själv när intresse finns.
    Det är ju inte så att influencer tillhandahåller egna säkra plattform där de kan garantera hur informationen om ens engagemang hanteras.

    Haha eller som snickarglädjen på Instagram som är ”osäker” på om hennes följare ser hennes inlägg och ber dem gilla eller kommentera ett ♥️ om det dyker upp i flödet….

      Fast så funkar ju algoritmerna så hon har ju inte fel.

    Fast sanning är ju att inlägg som ”jag skulle aldrig be om likes och kommentarer, jag är så tacksam för att ni är här” ger massor av likes och kommentarer, och ökar engagemanget vilket gör att clara kan ta ut mer pengar från annonsörer. och det är ju medvetet förstås. Men hon är duktig på det. Det är samma like-fiske, men lite mer elegant gjort.

    Det är lite som att när jag läste att instagrams algoritm automatiskt promotar inlägg som innehåller saker som ”jag har aldrig berättat detta förut”. När man väl har insett hur alla såna ”vulnerable” och ”nu delar jag med mig av något privat”-inlägg är total strategi, så blir det så komiskt att se influencers lägga upp sånt. Det verkligen rasar in likes och kommentarer. Allt är fejk och planerat.

      Håller verkligen med dig. UC gör ju precis samma sak.

    ”Pressa ner hjärtat älsklingar” ? finns en inredningstjej som tjaaaatar om likes för jämnan för hon vill ju verkligen veta vad följarna gillar och vill se mer av….

    Om man som flunsa ständigt måste be om likes kanske ett karriärbyte är något att fundera på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.