Svar på byxkritik och lite reflektioner kring storlekar

Läs det här inlägget först innan du skrollar vidare.

Så här bemöter Linn Ahlborg kritiken om de svarta byxor som hennes företag släppt, och i vilka hon är en storlek large: 

När hon visar upp kläder från andra företag så vill de ofta att hon ska berätta vilken storlek hon har i plaggen, någonting hon inte är jättepigg på att göra.
Hon tycker inte att det är relevant att nämna, och tillägger att hon drar storlek medium och large i de flest plagg. Enligt Linn är storlek någonting individuellt och ingenting man ska jämföra med andra.
En annan anledning till motviljan att uppge storlek är att hon själv upplever att dagens storlekar har blivit skeva och att de bara blir mindre och mindre, oavsett var man shoppar ifrån.

Vidare säger hon att hon är en lång och smal tjej, men att hon aldrig varit petite och att large är den storlek som oftast sitter bäst på hennes kropp. När de tog fram den bruna byxan, som är föregångaren till den svarta vi nu diskuterar, så mätte de Linn till en början som en medium. Detta resulterade i att de fick en väldigt hög returgrad på plagget, då det uppfattades som för stort i storleken, och sedan dess mäts hon som en large.

Hon avslutar storleksegmentet av videon med att säga att hon absolut inte vill bidra till kroppshets av något slag, och att det snarare är tvärt om, att det är hon själv som drabbas av det.

Att många butikers storlekar blir mindre och mindre kan inte ha gått särskilt många obemärkt förbi.
Alla som någon gång befunnit sig i ett provrum med ofördelaktig belysning, lite halvsvettig efter att ha försökt åla sig in i plagg som är uppenbart för små, vet vad jag menar.  ?

Rent krasst borde det väl egentligen gynna företag att göra storlekarna större och större, snarare än tvärtom? 
Vi människor är trots allt ganska lätta att dupera, särskilt om det handlar om någonting ”positivt”.
Jag tror det allra flesta av oss någongång har, eller i alla fall har övervägt att köpa ett plagg, enbart på grund av att man drog en mindre storlek än förväntat.
Det känns ju SÅ mycket bättre än om det hade varit tvärtom.
Jag är också hyfsat säker på att väldigt många plagg ratats direkt i det där provrummet med ofördelaktig belysning, av just pga att man känner sig fet, ful och dålig, när man upptäcker att man inte kommer i den storlek man trodde att man skulle ha.

I vårt samhälle, där vi blivit itutade att en small nog faktiskt är snäppet bättre än en medium, så är den här storleksutveckligen en smula svår att förstå.
Om företagen gjorde storlekarna större och större så skulle det garanterat generera en ökad försäljning, för helt ärligt så krävs det många gånger inte mer så för att få en kund att känna sig nöjd, glad och snygg. Och shoppingsugen. ???????

 

118 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Hon är en lång och smal tjej men behöver L?

      Det behöver jag med. Allt handlar om hur man är byggd.

        Ja och är man dessutom lång så är det ju inte konstigt att man behöver en större storlek som är längre i benen?

          Precis. Hade varit konstigare om någon på 175-177cm hade haft S. Isåfall hade benlängden fått vara extremt lång ?

            Min kompis har alltid haft xs-s och hon är lång och smal.

            Jag är inte smal och har L i mina kläder. Så vad är det för konstigt om en smal och lång person har xs?

              Hon kanske köper märken som är anpassade till långa personer. Då lär man kunna gå ner en storlek. Men en vanlig xs har knappast jättelånga ben. Jag är 156cm och har xs, tror absolut inte en person som är närmare 180 skulle kunna ha dom

                Sen kan man vara väldigt smal och lång och se lika smal ut som en kort person men det kan ändå skilja på bredd osv. Skelettet kan vara byggt annorlunda.

              Jag är 182 cm och väger 65 kg (dvs låg och smal) och jag har L i det mesta. Skulle aldrig få på mig ett plagg i xs.

                Samma! Är 180 och smal. Har L!

                min man e lång o smal o drar xl , vilket får en o undra en xl behöver ju alltså inte alltid ha o göra med om man e smal el stor utan kan ha med lägd ogöra?

                Samma här, jag är 176cm och väger 66kg, har M-L på nästan allt, skulle jag ens komma i ett par S eller XS skulle de ju sluta vid knäna..

      Längre betyder ju också ofta att man är större överlag. Nu menar jag inte stor eller enorm på nåt sätt, men tex bredare axlar, höfter osv. Längre ben.

      Tror du långa personer behöver xs eller hur tänker du?

        Tänkte mest på att jag är allt annat än smal i midjan och brukar ha L på byxor. Jag får sy upp de flesta byxor jag köper. Men en smal person skulle ju bada i mina L. Så tänkte jag.

          Jag har långa ben, måste nästan alltid ha L och får då likt dig, justera på andra delar av plagget.

      Just den kritiserade bilden visar en väldigt smal människa men tittar man på andra bilder på henne ser hon ju ”symmetrisk” ut. Helt ”normal”, och då är väl L rätt kanske. Men om man nu aktivt väljer att förhålla sig till en annan storleksmodell (dvs M från annat märke motsvarar L i ens eget) då är ett tips att ha olika modeller på hemsidan så att man får ett gym om vad man själv är. Just nu står det inte ens vad modellen har för storlek.

      Jag är 173, väger 66-68 kg och har L 🙂

        fast linn väger knappast 68 kg, snarare runt 53-55 nånstans

          Men snälla. Vikt är väl högst irrelevant här? Hon är lång och har former, dvs är inte petite. Att ha L är inget konstigt!

          Det vet inte du och du kan inte se vad någon väger genom att titta på personen.

          Jag är 171 cm och ungefär lika stor som linn. Väger 66 kg. 53 kg? Herregud

            ”stor” = samma storlek. så ingen missförstår ordvalet

            Precis så! Skulle hon väga runt 53-55 kg skulle hon se extremt smal ut, på gränsen till ohälsosam. Man måste ta med flera aspekter i beräkningen här.

    Hmmm det är något som känns skevt men jag kan inte sätta ord på vad jag känner. Å ena sidan måste man väl kunna jämföra storlekar för att köpa rätt och man har ju samma mått eller vikt oavsett om det står L eller M i en lapp på byxorna man bär… med samtidigt fattar jag att det är jobbigt att inte få på sig största storleken eller leva som något annat än idealet. Tror man får börja i andra änden, att folk borde få vara snällare mot sina kroppar än att ändra etiketterna på kläderna. Varför skulle man bli gladare av att helt plötsligt ha S bara för att butiken ändrat storlekarna liksom? Sälj bara större kläder istället som passar folk

    Om Linn är en L så vet jag inte vad jag är ?

      Kolla i dina kläder.

      De har förmodligen en storleksguide på sin hemsida där du kan se vilken storlek du är.

      Du ska inte jämföra dig med någon annan. Köp två olika storlekar och kolla vilket passar dig. Mät din kropp. Sen kan man se enligt storleksguiden köpa den storleken
      som rekommenderas. Dock kan modellen av plagget sitta annorlunda på dig än någon annan. Du ska inte titta på någon och anta utifrån hem vilken storlek man själv har.
      Jag såg ett par byxor som såg så snygga och bekväma ut på modellen. Köpte två storlekar . Med min vanliga storlek satt byxorna obehagligt pga mina höfter och rumpa. Storleken större var för stor vid magen och satt väldigt konstigt. Alltså passade inte den formen av byxor min kropp.
      Man ska inte alltid utgå ifrån storlek utan passformen. Jag har ibland storlek M och ibland L. Allt beror på vilken modell/passform, tyg etc plagget har.

    Helt sjukt att hon ens får kritik för detta. Om folk lade mindre värdering i storlekars betydelse så är detta inget problem. Köp den storlek som passar dig bara, oavsett vilken siffra eller bokstav det är. Så länge det finns storleksguider med mått så man hittar sin storlek så ser jag inte problemet.

      Amen!

      Kritiken ligger inte i att hon har en L. Kritiken ligger i att måtten på storlekarna på hennes kläder är jättesmå och inte alls som ”vanliga” mått i samma storlekar

        Fast är de jättesmå? Tycker folk säga att de är normala i storleken. Jag har inte provat själv, men vet andra som har.

          De är inte normala i storleken om man jämför med andra storlekar. Du har läst fel.

            Jag har inte läst. Det är folk jag känner som sagt.

        Nej men vad spelar det för roll? Det skiljer sig ju oftast mellan olika märken oavsett så man får ju alltid kolla storleksguide på just det man ska köpa ändå.

          Finns ju standarder av en anledning.

          Vad är det där för konstigheter? Jag köper en storlek på byxor och en annan på tröja. Någon gång händer det att
          jag får byta storlek men oftast inte. Har aldrig läst någon storleksguide.
          Om hennes byxor är L då är något fel på storlekarna i hennes kollektion.

        Fast man ska utgå ifrån storleksguiden. Mät dina mått så får du veta vilken storlek rekommenderas. Vi kvinnor måste börja äga vår kropp och ta den storlek som passar vår kropp. Skitsamma om det står S M eller L eller XXL bara plagget sitter bekvämt och man känner sig fin i den.
        Som sagt mät dina mått och köp storlek efter det! Rocka din kropp!

          Jösses, det är ju inte det vi pratar om.

      Gissar att det inte handlar om att lägga en värdering i storlekarna, utan att många inte kan ha någon storlek alls om L motsvarar (t.ex.) 40 och kläderna bara går upp till (t.ex.) strl XL=42.

        Jag tror de kallar storlekarna för l-Xxl för att kunna kalla sig inkluderande bara.

        Fast nu går den upp till xxl eller xxxl har jag för mig, och sen kan inte alla klädmärken ha storlekar för exakt alla människor.

          (Det vore såklart det allra bästa om de kunde det, men vad jag förstår är det väldigt kostsamt)

    Jag är 149cm lång/kort och har också L i vissa plagg pga stora pattar och röv. I vissa plagg har jag xs-s. Kan man inte bara köpa plagg som sitter bra och bekvämt på ens EGEN kropp och strunta i vilken storlek alla andra har? Jag fattar att det är missvisande med storlekar osv osv men är det inte ett evigt tjatande om detta? Damn if you do Damn if you don’t, tycker genuint synd om Linn i detta.

      Det handlar inte om vad andra har för storlekar. Det handlar om att det är sjukt att jag ska köpa ett par byxor i en butik i storlek M och i en annan butik får jag köpa i storlek XXL för att passa samma kropp.

    Fast L innebär ju inte bara att benen blir längre utan även vidare och så vidare midja. Har alltid varit en xs-s men efter jag fick barn är det tyvärr trångt över brösten och större storlekar sitter bra där men slappt på alla andra ställen.

      Nån gav som exempel i det inlägget att om man gör om en bild o drar i kanten så blir ju allt större. Så är det ju även för långa – oftast. Bredare axlar, höfter, längre ben, längre armar – än nån som är kort.

      Ja, man kan inte ha alla kläder eftersom vi alla är byggda olika. Man får försöka hitta det som passar en själv och acceptera att alla kläder inte kommer passa ens kroppsform.

    Varför måste influensers prata så teatraliskt?

    Heja Linn!!
    Jag skulle säga att jag är en normal storlek 36, beställer alltid 36/38 eller medium men har märkt senaste halvåret att jag behöver storlek large. Köpte en jacka i storlek 42 som jag tänkte att jag skulle få plats med flera lager under men den var alldeles för tajt!

    Företagen GÖR ju storlekarna större och större. Hur förklarar man annars att jag har samma storlekar idag som för 20+ år sedan, när jag vägde 5-6 kg mindre?

    Dessutom förstår jag inte problemet. Man köper väl den storlek som passar en själv? Sedan om det är en S, en L eller en XL, på vilket sätt är det viktigt?

      Vilka företag gör kläderna större??

        HM definitivt. Jag köper samma storlekar på HM idag som för 20 år sedan, innan jag fick barn. Jag väger en hel del mer och har större höfter och mage nuförtiden, samt större byst. Ändå har jag samma storlekar på HM.

          Ja H&M måste ha börjat göra dem större, minns att det var jätteskeva storlekar ett tag och jag fick inte alltid ens på mig XL trots att jag egentligen inte var en XL.
          Har fortsatt köpa XL pga gammal vana, men får alltid gå tillbaka och byta storlek (för jag är dum och inte provar i affären).

            Håller verkligen med om att storlekar blir större och större, i alla fall på de billigare kedjorna. Kappahl och Lindex gör gigantiska kläder numera. Köper jag från ett lite dyrare märke är jag en L, på Lindex sitter S luftigt. Förstår inte alls resonemanget om att storlekarna skulle bli mindre.

              Det finns en EU-standard gällande storlekar, kommer inte ihåg på rak arm vilken storlek som motsvarar vad nu, men kanske är det så att de ”billigare kedjorna” går efter den numera? För jag upplever samma, framförallt med Lindex.

              Framförallt KappAhl har alltid varit stora i storleken… jag kan sällan handla toppar där eftersom xs är för stort eller vara konstig passform. Medan jag annars har s-m… byxor på kappahl är bra dock 🙂

              De ”gigantiska” kläderna kanske är kläder som är tänkt att vara oversized? Ganska många plagg är oversized och inte figursydda nuförtiden. Förstår att man tycker sådana plagg är gigantiska om man förväntar sig att de ska sitta tajt…

                Nej, deras XS och S är så mycket större än andra kedjors (mango/mq osv). Jag skulle aldrig kunna köpa kläder på Kappahl för allt är så stort där.

              Lindex small är ju pyttesmå

        Förrut var tex M 36-38 nu är M 40-42

          Vi människor blir inte bara större på bredden utan även på längden. Vi är större idag än förut.

        Alla gör det eftersom folk blir fetare.

      Ett problem är väl att nu köpa mycket kläder på nätet då det är svårt att prova ut vilken storlek man har. Tycker nog att man skall försöka köpa kläderna affär. Själv tar man ju alltid med sig minst två storlekar av varje plagg då man oftast ligger mellan två storlekar och det beror på passformen vilken man behöver på ett visst plagg

        Alla har dock inte möjlighet att köpa i butik. Liten håla med långt till närmsta stad etc.

          Såklart menar man folk som har möjlighet till att handla i affär. Sen har ju de senaste åren också varit lite annorlunda.

      Det är ju jobbigt att ha S i en butik och L i en annan, spec om man beställer på nätet. Är ju lättare om alla kör med samma mått?

        Men beror ju även på modellen och målgruppen. Vissa är specifikt riktade mot yngre folk, som inte har lika stora bröst/ höfter tex.

    Fast för mej signalerar det en skev kroppsuppfattning om Large är ett litet plagg. Har märkt att storlekarna blivit mindre. Dom vill spara in på materialkostnad. Detta är inte alls bra och gör att många känner sig obekväma i sin kropp. Helt fel i ett modernt samhälle!!!

      Om min kropp ser ut på ett visst sätt, blir jag bekväm i den om den får plats i en S och obekväm om den får plats i en L? Kroppen är ju samma oavsett, hur kan kläderna påverka det? Då har man nog mer djupgående problem än bara bokstaven på en etikett i byxan.

    USA har definitivt gjort storlekarna större.
    Jag har alltid varit samma storlek. För 20 år sen kunde jag köpa S , nu måste jag köpa XXS.
    Kan fortfarande ha kläderna jag köpte i strl S för 20 år sen…

      Allt i USA är större…

    Håller med om att om de gjorde storlekarna lite snällare hade man nog köpt mer . Något som jag också stör mig på är när storleken är intryckt i plagget. Jag vill kanske inte skryta med att jag har storlek L/XL. En lapp som går att klippa bort, ja tack.

      Men det är väl sällan det syns? Brukar väl sitta inuti kläderna liksom? Eller när blir det ett problem?

        Ja men det finns kläder där det är tryckt. Eller där lappen är fastsydd helt och hållet och inte ens går att klippa bort.

        Skulle säga vid flera tillfällen, allt från när jag hänger min jacka när jag är hos gäster eller äter ute, till när man sambon tvättar mina trosor. Jag har även ett par vita linnen där storleken som är tryckt på insidan syns igenom på ryggen.

    Folk är alldeles för fixerade vid vad storleken på lappen säger. Köp kläder som sitter bra och strunta i några siffror/bokstäver ?

      Problemet är ju då att t.ex jag som normalt har typ XXL måste gå upp till typ 4-5XL för att få på mig t.ex dessa kläder om Linn har L. Då finns det inte många alternativ kvar att välja på. Lätt för en smalare människa att säga så när de kan välja vad som helst uppåt eller neråt. Jag har inte det alternativet.

    Jag känner inte till henne eller företaget sedan tidigare och jag vet inte hur diskussioner har varit gällande det här, men jag uppfattar det inte som att det är hennes personliga storlek som är ett problem. Ni som följer henne eller företaget har kanske info som jag har missat, men jag uppfattar det snarare som att personer har reagerat över storlekar i sig när det kommer till dessa byxor. Den här tjejen har en normkropp och om det endast finns två eller tre större storlekar är det klart att vissa personer kommer att reagera.

      Det finns upp till xxl eller kanske till och med att det var xxxl, så det finns för större personer också.

        Ja? Det var det som jag skrev. Det finns två eller tre storlekar som är större efter L, men det är klart att vissa personer kommer reagera när det endast finns två eller tre storlekar i dessa byxor som är större om hon som har vad som ofta blir beskrivet som ”normkropp” har L.

          Sorry, trodde du skrev ”endast två eller tre storlekar”. Men säg att Linn hade haft M, då hade det fortfarande funnits upp till XXL. Det är ju rätt generöst storleksomfång, speciellt när hon har ett förhållandevis litet företag.

            Ingen fara. Jag har uppfattat det som
            att det är storlekarna i sig i dessa byxor som är problemet, inte hennes personliga storlek. I och med att hon som har vad som skulle beskrivas som ”normkropp” har L tror jag att det är vissa personer som känner att det inte finns särskilt stort utrymme för personer som har behov av större storlekar, i regel skiljer det inte enormt mycket mellan varje storleksökning. Finns företagets kläder i butik eller endast online?

              Ja, det är såklart tråkigt om vissa märken inte producerar kläder i ens storlek, men det är bara så det är. Det är dyrt för företag att producera i kläder många olika storlekar, för att de största och minsta inte säljer slut. Tycker ändå att LXA har stort storleksutbud för att vara så pass små och nystartade. De säljs bara online tror jag!

    Köper man märkesjeans där man separat väljer midjestorlek (width) och benlängd (length) i tum så är problemet löst.
    Säger sig självt att det kan vara svårt att hitta passande byxor om man inte kan mixa midja och längd oberoende av varandra (inte olikt möjligheten att separat köpa över- och underdel till bikini).

    Jag tycker ändå att jag kan ha samma storlekar som jag kunnat ha de sista 20åren.. har dock blivit lite rundare och kanske drar mer åt s-m än xs-s som förut. Kan dock fortfarande köpa ca ibland. Byxor har jag haft i 38 hur länge som helst.
    Handlar man i affär så ser man ju ofta redan på hängaren om plagget är ungefär i den storlek man behöver.
    Sen förstår jag att vissa affärer är värre än andra. Men beror det inte lite på vilken målgrupp de har?! Tex Bikbok har ju smalare modell än tex KappAhl. Gina har jag förstått har gjort en drastisk förändring i storlek?!
    Problemet är ju med nätshopping är storlekar är så annorlunda mellan olika märken.
    Det är väl därför folk gärna vill att influensern skall tala om vilken storlek de har på olika affärer, så att man har en referenspunkt

    Och det är därför jag föredrar när storleken mäts i 42/44 osv.. Underlättar betydligt mer än att ständigt hoppa mellan M-XL då ingen storlek (affär/märke) är den andra lik.. Kanske inte så konstigt att folk får skev kroppsuppfattning och andra bekymmer..

      Nää hellre S, M, L etc.

      I toppar funkar inte sifferstorlekarna för mig. I byxor tvärt om.

        Bästa vore om det var CM så man får mäta, eller Inches

          Fast åt vilket håll och i vilken del av plagget?!

          Centimeter…mer ångest än att se storleken o siffror/bokstäver.

      Håller med. Bättre 38/49 42/44 osv

    Tänker på dom där hemska kavajerna många envisades med att ha på sig som dom typ drunknade i. Som om barn tagit på sig vuxen kavajen..Är det samma med byxorna nu eller..

    Jag bryr mig inte om vad som står på lappen, men det känns skevt att i ett par stickade/mjukbyxor på HM ha m medan jag knappt kommer i 48 i ett par dressade byxor därifrån.
    Sen har HM på sistone haft sjukt oversized plagg där jag kunnat ha xs-s (fortfarande löst) när jag normalt sett borde ha l-xl. Det blir svårt att hitta rätt.

      Tillägger att jag tycker det är bra att HM skriver ut vilken storlek modellen har, för då kan jag lista ut hur det sitter på mig som är kortare och betydligt kurvigare.

    Det beror ju på hur man vill att kläderna ska sitta också. Tex Bella som köpte jeans i strl 26 här i veckan, ser sjukt trånga ut och lite för korta, modellen på hemsidan bär jeans i större storlek och de ser helt annorlunda ut. Så en storlek hit och dit kan svänga beroende på om du pallar lite tight eller vill kunna sitta bekvämt. Gå upp/ner en storlek och kläderna ser annorlunda ut, hur de sitter kring ben, rumpa, en smaksak helt enkelt. Tycker därför inre det är problematiskt på något sätt att hon skulle ha just L som i large, hon hade säkerligen kunnat få på sig small om hon velat men som hon själv förklarar – kunden har en viss uppfattning och märker man kläderna annorlunda resulterar det i returer.

    Tydligen har det gått mig förbi att storlekarna blir mindre. Jag har samma storlek som alltid, men jag har inte blivit mindre.
    Gäller det alla butiker eller bara vissa?

    Jag är 179 cm lång och smal ungefär som Linn skulle jag säga, när jag köper jeans från asos tall så har jag midjemått 26, vet inte vad det är i jämförelse med s, m, och l och vet inte vad Linn har för storlek men tycker inte att hon kan vara en L. Tycker att eftersom hon gör byxor för långa personer så borde ju storlekarna räknas som tex L tall, de kan ju inte vara möjligt att Linn som är en ”normalt” byggd tjej ska ha L bara för att hon är lång? Vad ska då en större lång tjej ha för storlek?

      Men vad vet jag hon kanske redigerar sina bilder på Instagram för att få en smal midja. tycker inte att hennes midja kan klassas som en large, hon har möjlighet att ändra på skeva ideal men tar den inte:/

      Fast du kan inte säga så, ”tycker inte hon är en L”. Vad du tycker spelar faktiskt ingen roll. Du kan jämföra dig bäst du vill med henne, men uppenbarligen har du inte samma kropp som henne.

    Problemet är ju att hon använder av L som en storlek större än M. Dessa storlekar borde egentligen heta 38 och 40. hoppet mellan storlekarna (4 cm) ska egentligen vara det dubbla. Alltså det ska vara 36/38 för S, 40/42 för M och 44/46 för L. Med andra ord ska en XXXL vara 56-58. Men för hennes märke blir det endast en storlek 46 vilket är en L.

    Något jag saknar hos många svenska företag är att kunna se samma plagg på personer med olika kroppsform innan man köper på nätet. På så vis får man en bättre uppfattning om hur plagget kan tänkas sitta på en själv och slipper returnera varan. Har sett att en del företag börjar anamma detta, men än så länge är de alltför få. Så fram med fler företag som visar samma plagg på olika kroppar, tack!!

      Håller med!

    Det är svårt att se storleken på en människa som står ensam i en smickrande pose. Hade det varit en bild på Bianca Ingrosso och Linn Ahlborg bredvid varandra så hade man sett att Linn är mycket längre och lite större i kroppen än vad vissa verkar tro. Menar alltså bredare axlar, höfter osv.

    Problemet är ju att dom justerat storlekarna efter HENNES mått? Inte efter någon standard? Om Linn med sin vältränade mage och midja har L, hur jävla liten är då minsta storleken på XXS?

      Som en byxa i storlek flicka 8-10 på hm.

      Och modellen på hemsidan är 177cm lång och har strl S. Alla ni här ovan som hävdar att alla som är långa är bredare, varför har hon S då?

        Därför att alla inte är byggda på samma sätt. Två personer kan vara lika långa och smala men den ena personen har ändå 2 storlekar mindre än den andra personen, pga hur kroppen och skelettet är uppbyggt. Vissa är bredare naturligt medan vissa är petite. Sedan är ju Linn smal, men inte lika smal som modeller som brukar visas upp på hemsidor är. Jag är ca 163 cm lång och petite och skulle jag beställa Linns kläder i storlek S skulle dom ramla av mig direkt, jag skulle definitivt behöva storlek XS eller till och med XXS. Men en annan som är lika lång som mig och som också är smal skulle passa i en S eftersom den personen har en ”grövre” kroppsform än mig.

    Om benämningen av storlek är så viktig så missar majoriteten problemet.
    Problemet är väl att storlekar för större inte brukar finnas eller att kollektioner är ”icke inkluderande”.

    Om nu hon har L men hela kollektionen går upp till XXL (möjligtvis XXXL?) så är det väl så att majoriteten av befolkningen faktiskt kan köpa den. Alla kan inte ha tillgång till allt. Det bara är så.

    Jag bor i ett land där jag har väldigt svårt att hitta skor i min storlek (46) men jag bölar inte över att jag inte är inkluderad.
    Jag inser att det är bara så marknaden ser ut… Skärp er. I slutändan så gör du tillverkar du inte kläder för att vara snäll.

    Vad än en människa gör idag så blir det fel och det blir uppblåst till värsta grejen.
    Kan vara så att de inte gör för att vara elaka utan att det bara blev så pga vissa faktorer.

    Om man kollar statistik så har populationen ökat i vikt stadigt för varje decennium så kanske inte så konstigt att storlekarna inte rimmar alla ggr då vi idag upplever en small som klassades som L eller M för 30 år sen ?

    Därför jag älskar djerf avenue! Olika modeller med olika kroppar och skriver alltid storlek ❤️

    Tyckte också det är intressant att det inte verkar ändras på den manliga sidan eller gör det det? Jag har mjukisbyxor från adiddas, i storlek L, passar super. Men det gör också sambons i storlek s, dom är dessutom skönare så använder hellre hans.

    Håller med Bloggbevakning helt och fullt i detta inlägget! Bor i USA och här är en S ungefär som en M/L i Sverige och likadant med andra storlekar. Så många som kommer hit från Europa och ska handla blir ju jätteglada att dom måste ta XS när dom kanske har M hemma men det är ju skenet som bedrar inte att man gått ner 10 kg under flygresan över 🙂 Men som sagt, genialisk säljidé som får kunden att känna sig mer bekväm i kläderna.

    Exakt så! Jag har också undrat varför de inte gör större storlekar men kallar dem mindre. Det skulle ju definitivt öka försäljningen. Det sägs ju att de asiatiska fabrikerna gör små storlekar men det är väl bara att bestämma vilken typ av kläder man vill producera? Och storlekarna blir mindre med åren. Jag har en skjorta som nog är trettio år gammal. Den står som medium, idag hade den varit extra large.

    Jag håller inte med om att storlekarna blir mindre och mindre i alla butiker. MQ verkar t.ex ökat sin minsta storlek då jag inte kan ha deras byxor längre trots att jag inte tappat vikt. MQ, Lindex, Kapphal, Zara har dessutom plockat bort XS-storleken i flera av sina plagg (på Zara kanske det inte spelar någon roll dock med tanke på att deras storlekar känns relativt små generellt). Med det sagt är det ganska problematiskt för individer med små storlekar att hitta plagg också. Det är onekligen en märklig företeelse att sådant här endast upplevs som ett problem när ”större” storlekar/kvinnor drabbas. Utseendedebatten för kvinnor verkar bara gälla särskilda grupper av kvinnor och kom inte dragandes med argument om att kvinnor av vissa storlek är mer utsatta. Jag har alltid varit liten, smal och rak i kroppen och alltid fått motta samma typ av kroppsförnedrande kommentarer och haft svårt att hitta kläder som kvinnor av större storlek. Önskar att den här diskussionen någon gång breddas och inkluderar alla kvinnor och det faktum att kvinnor oavsett kroppsform matas med kropphets och märkliga ideal hela sina liv.

    Storlek har inget att göra med vikt. Samma vikt och längd kan se ut på helt olika sätt. Jag är ca 175 och skulle tippa på att jag väger runt 70 kg. När jag vägt runt 65 har folk kommenterat att jag är extremt smal, och det kan jag även sen på gamla bilder. Långa tjejer väger sällan under 60:) hur som, jag köpte Linns byxor i stl M och måste säga att de sitter perfekt, aldrig hittat byxor med så bra passform. Så bekväma och rätt längd för en gångs skull, ser dessutom välgjorda ut och materialet är helt rätt för modellen. Jag har smal midja och större höfter och lår, så är överlycklig att jag hittade så rätt denna gång.

    175 lång väger 80+, drar S i Bikboks Peachy/ Molly på Gina. Go figure.

    Ps. Hade inte köpt modellen i inlägget då sådana pressveck ger mig barnaföderske-höfter, inte en snygg look

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.