Zaida Catalán ❤️

Det här är ett inlägg, vars koppling till sociala medier kanske inte är glasklar, men som jag ändå vill skriva och publicera.
Jag lyckades ju få in lite Twitter, som får agera kopplingen till sociala medier. Den finns där, if you really wanna see it.
Det föll sig nämligen så att samtidigt som jag lyssnade på journalisten och författaren Staffan Lindbergs bok ”Mordet på Zaida Catalán” så dök de här två notiserna upp på min telefon:

Zaida Catalán var jurist och en fd. politiker som vid tillfället för sitt försvinnande arbetade för FN.
Sexton dagar efter att Zaida försvunnit i Kongo-Kinshasa tillsammans med sin kollega Michael Sharp och medhjälparen Betu Shintela, så fann man deras kroppar begravda i djungeln.

Catalán och Sharp befann sig i Kongo-Kinshasa på uppdrag av FN för att utreda kopplingen mellan massgravar och konflikter mellan regeringsstyrkor och den lokala melis som pågått i området.

Nu har alltså domen kommit mot de som ska ha mördat de båda FN-medarbetarna och deras medhjälpare.
Översten Jean de Dieu Mambweni döms till tio års fängelse och straffarbete av en domstol i Kongo-Kingshasa. En journalist och en polischef frias däremot för morden.
51 personer döms till döden, enligt AFP.

Det sista inlägget på Twitter som Zaida själv publicerade var ett re-tweetat inlägg med ett citat från Buddah som är lite kusligt med tanke på vad som hände henne strax därefter:

Utrikesminster Ann Linde har kommenterat domen – också på Twitter – där hon bland annat skriver att Sverige ”motsätter sig dödsstraffet under alla omständigheter utan undantag” men att domen nu ska granskas då den går att överklaga.

I boken jag nämner i början av inlägget så citeras författarens fru som var säker på att Zaida Catalán skulle bli Sveriges första, kvinnliga statsminister efter att ha träffat henne under en middag i Gamla Stan.
Nu fick hon ju aldrig den möjligheten, men vem vet vad hon hade kunnat åstadkomma, om hon fått leva vidare? ❤️

116 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Vilken hjälte med sorgligt slut ❤️❤️❤️

      Sorligt slut var det ja, deras halsar blev avskurna framför en grupp människor. Helt sjukt att detta finns på nätet. Fy för mänskligheten.

        Blev halskurna efter att de skjutits till döds?

    De tillämpar ju en dödstraff så det kommer automatiskt relatera i livstid.

    Det finns väl inget annat straff än dödsstraff i detta läget. Om man som högt uppsatt militär mördar personer som jobbar i fredsbevarande syfte.

      Det kommer dock omvandlas till livstid i alla fall stod det, då landet inte har använt sig av det straffet på länge.

      Det är klart det finns alternativ till dödsstraff. I Sverige till exempel hade personerna inte fått dödsstraff.

        I Sverige hade de väl knappt fått något straff alls 🙁

          ”Du får avdrag på lönen i två månader för missbruk av makt men dubbelt så stort skadestånd för att du satt en vecka för länge i häktet för ett brott du faktiskt begått, gå hem och tänk på vad du gjort så vill inte se sånt här igen okej!?!”

      Dödsstraffet är ett spel för galleriet. De som straffas är inte personerna bakom dådet mot FN delegationen. DRC har världens största fyndighet av cobolt och ett flertal andra sällsynta jordartsmetaller som används i mobiler plattor kort all form av elektronik. De som ligger bakom är multinationella företagsintressen både Europa, Nordamerika och kina.

    Jag är helt ok med dödsstraff i vissa fall.

      Medeltid…. nejtack

        Mer medeltid, ja tack.

      Hur många oskyldigt dömda är du ok med att man avrättar?

        Åh vad jag är trött på att detta argument fortfarande används…

          Herregud, HUR världsfrånvänd får man vara? ??‍♀️

            I detta fallet är det tyvärr du som är världsfrånvänd. Avrättningar handlar om politik och att skydda de verkligt skyldiga. Det handlar ytterst om makt och pengar.

              Den här tråden handlar inte specifikt om Catalán utan om dödsstraff generellt.

                Tror du verkligen att länder som tillämpar dödsstraff gör det för att skydda sina medborgare?

          Varför är du trött på det?

          Johanna, jag tycker du ska förklara ditt argument.

        Men sluta nu. Mer än majoriteten av de som avrättas är skyldiga.

          Aja men då så, lite spill får man väl räkna med

          Låt oss säga att du är anklagad för ett brott du inte begått. Du döms till döden. Tråkigt, men ändå okej då eftersom ”majoriteten som avrättas är skyldiga”?
          Just när det gäller dödsstraff känns väldigt dumt att applicera ”lite svinn får man räkna med”-tänket.

            Kollar du någon statistik över huvud taget?

              Vet inte vilken statistik du syftar på. Men forskare har uppskattat att ungefär 4% av dödsdömda i usa är oskyldigt dömda (2014).

              https://www.svt.se/nyheter/utrikes/1-av-25-dodsdomda-i-usa-oskyldig

            Om jag blivit oskyldigt dömd hade jag nog hellre dött faktiskt än att sitta inlåst resten av livet. Är ju inget vettigt liv att leva ändå.

              Men är du inlåst har du iallafall chans att överklaga/bevisa att du är oskyldig? ?

        Handlar inte bara om oskyldiga som felaktigt kan bli mördade. Det är också sjukt att ge staten tillåtelse planera och utföra mord, ”license to kill”. Förläng hellre fängelsestraffen än att ta oss över den moraliska gränsen där vi gemensamt bestämmer vem som får och inte får leva. Dubbelmoralen i sig gör ju inte det hela bättre. Mig veterligen ger inte heller dödsstraff några större vinster sett till varken offer/anhöriga eller i avskräckande syfte.

          Dödsstraff är för att befria jorden från en viss fara och för upprättelse åt offret. Den amerikanska basketbollspelaren som våldtog sin treåriga dotter till döds förtjänar döden. I solklara fall som dessa så är dödsstraff det enda rätta.

            Jag vill också se vissa dö. Men i ett perspektiv så ger vi dem en easy way out. Och jag skulle fortfarande aldrig vilja bo i ett land där staten har laglig rätt att döda. Aldrig.

    Dödsstraff är problematiskt.
    Av flera anledningar.
    En är att det kräver 100% rättssäkerhet.
    Och inte ens Sverige klarar det, och med den självinsikt så har vi inte heller dödsstraff.

    Länder med lite mer rigorös syn på lag och rätt kan ju unna sig att döma folk till döden, klagar du på en dom kanske du också blir avlivad så det flyter på bra i vissa av dessa länder.

      Ja, problemet med dödsstraff är att det är oåterkalleligt. Hur många oskyldigt dömda är vi beredda att offra för att någon som Breivik ska kunna dammas till döden?

        Döm då bara ut dödsstraff till Breivik. ??‍♀️

          ”Tyvärr” måste alla vara lika inför lagen.

        Nu är det väl just ”damma” till döden han kommer att få göra.

      Precis. Det är lätt att anse att dödstraff fungerar så länge ”rätt” personer döms. Landar desto sämre när en inte delar ideologi eller ex, börjar inkräkta på yttrandefrihet etc. Sen tänker jag även att det finns en person som kan förlora livet till följd av att bli felaktigt dömd är en för mycket.

    Meliss?

    Jag tycker inte det här inlägget passar på den här bloggen. Ibland tror jag att Camilla borde ha en privat blogg för att skilja privat och professionellt innehåll.

      Men vem bryr sig om det passar? Går utmärkt att skrolla förbi. Det är ju inte direkt ofta som såna här avstickare kommer. Och givetvis ska väl alla, även en inredningsbloggare, kunna skriva om större saker som händer i världen och som berör en.

        “Vem bryr sig …” Jo, uppenbarligen finns det folk som bryr sig. Har man en nischad blogg så har man. Läsarna har en viss förväntan på inläggen.

          Nej inga förväntningar alls här! Det borde alla sluta ha, med tanke på hur det gnälls om att det är tråkigt innehåll i tid och otid.

          Då är det tur att jag gör det så himla sällan. ?

        Camilla försöker ofta ge sken av att hon är en seriös granskare av oegentligheter inom influencervärlden. Då bör även bloggen hållas på den nivån. Men å andra sidan, med tanke på vad hon själv skrivit om vissa influencers så är väl hoppet om det ute sedan länge.

          Kanske borde jag lagt en blänkare om mordet på Zaida Catalán längst ner i ett inlägg om smygreklam eller sprättben istället? If you know what I mean? ?

            Förlåt, men dina ”?” gör att både vissa inlägg och framförallt kommentarer känns fruktansvärt dryga.

              Nej, du kanske uppfattar en ? som dryg, precis som att jag uppfattar en ? som dryg. Många använder dessa emojis för att markera att man skämtar. Det är inte drygt att skämta och om inte skämt når fram till dig sitter det i ditt huvud.

              ?

                Varför är du otrevlig? Jag får väl tycka vad jag vill, och med tanke på att det är 39 likes + kommentarer under så är det inte bara jag som känner så.

                Jag tycker det är drygt att slänga in i slutet – precis så som du gjorde nu.

                  Haha men snälla människa. Är du så känslig? Försök läs med en lättsam ton och inställning så ska du se att allt är inte drygt och otrevligt.?

                  Inte ett dugg otrevlig emoji. Kommer fortsätta använda den, fyi.?

              Jag upplever den emojin som otrevlig och översittaraktig när Camilla använder den i vissa av sina svar.

                😉

                Håller med! Och flera som kommenterat det innan.

                  Så känsliga.

              Emojin var i det här fallet menad som en blinkning till det här inlägget.

              https://nyheter24.se/bloggbevakning/2022/01/28/chloe-schutermans-engagemang-for-forintelsedagen/

              10.53 det dryga står du för. Sluta klaga. Scrolla vidare eller byt blogg.

        Håller inte med. Tycker inte att det passar här.

      Jag tycker det är skitbra. Mer sånt här!

      Jag tycker att Camilla är fri att skriva om vad hon vill på sin blogg. Även det som inte är influencer/bloggrelaterat.

      Tycker precis tvärtom att det passar utmärkt bra. Varför tycker du inte att det passar? Kom verkligheten för nära in i vardagsrummet? Jobbigt att behöva se en annan verklighet? Klart det är lättare att ta ställning till Bianca, Hanna Isabella med fler och debattera banala ickeproblem.

        Jag har stående prenumerationer på DN och Newsweek. När jag vill läsa om viktiga samhällsfrågor vänder jag mig inte till den här bloggen.

          Det var skönt att höra!
          Se det här inlägget som en utbroderad bokrekommendation. ???

          Bra för dig. Många får sina sk nyheter från facebook.

    Håller med. Det här inlägget hör inte hemma här. Är i övrigt alltid emot dödsstraff. Dels visar forskning att det inte alls ger anhöriga ”mer” tröst än t ex ett livstids fängelsestraff- tvärtom! Det blir bara dubbel katastrof eftersom både offrens familjer och förövarnas familjer straffas. Utöver det så kräver det att rättssäkerheten skulle vara 100% och det är den knappast i ett enda land i dag. Idag synnerhet inte i Kongo! Men bara att titta på USA, Kina m fl så förstår man varför dödsstraff inte borde finnas.

      Oavsett om det hör hemma på BB så skapade inlägget debatt, det fick även dig som inte tycker att det hör hemma här, att ge din åsikt på saken.

      Vet du om du googlar lite kanske du kan lära dig något. Du har helt missat den verkliga orsaken till varför dödstraff är helt galet i detta fall.

      Jag skulle väl vilja säga såhär: att du först poängterar att inlägget inte hör hemma här och sedan sätter igång och debatterar densamma är…. konstigt. Min åsikt är att inlägget är intressant, det tillför något djupare till bloggen som inte inbegriper (för mig) ointressanta personer som t.ex. Bianca och Isabella. Framförallt så är inlägget långt mycket intressantare än dina åsikter kring dödstraff.

      Tycker inte det handlar så mycket om anhörigas känslor i det här fallet, utan att denna människa har försatt sin rätt att leva.

    Catalan var ju miljöpartist så hon hade ju inte direkt varit i närheten av att bli statsminister idag, inte ens om hon fortsatt med politik vill säga.

    Ja bättre oxå jobba mer för ett jämlikt samhälle där alla barn garanteras en trygg uppväxt mm. Vad mycket elände som skulle försvinna..

    I UsA avrättar de förståndshandikappade… En kvinna som blivit så svårt misshandlad av sin mamma att hon fått en hjärnskada som liten.

      Svar till Em1

    Fint inlägg! Kände Zaida och allt hon stod för och har gjort för människor i världen förtjänar uppmärksamhet.

    Jag säger nej till dödsstraff. Oavsett brott. Ingen har rätt att ta någon annans liv.
    Man får inte döda någon, och stater som utdelar dödsstraff signalerar ju att det är helt i sin ordning att döda.
    Nej till dödsstraff!

      Det finns ju massor av saker som staten får göra som vanliga medborgare inte får göra. Staten får ju t ex frihetsberöva folk under många år men det signalerar väl knappast att du får låsa in grannen i källaren? ?

        Oavsett så är jag emot dödsstraff!
        Och grannen tog livet av sig, så jag slapp låsa in fanskapet i källaren.

    Jag är för dödsstraffet och har alltid varit, kommer alltid att vara. Kan man utföra gärningen, kan man också ta sitt straff.

      Undrar genuint hur du tänker att det fungerar för oskyldigt dömda? Försöker inte ”change your mind” och vet att det är väldigt ovanligt att någon blir oskyldigt dömd idag, men i fall där det faktiskt händer.

      Usa har avrättat en svart 14-årig pojke i elektriska stolen. Det visade sig sedan att han var helt oskyldig. Finns en spelfilm om detta. Så vidrigt! ?

        Det var 1944 det hände

          Vad spelar det för roll? Du tror inte det händer fortfarande, någonstans i världen?

          “Those who cannot remember the past are condemned to repeat it.”

        Lite dum jämförelse när det skedde 1944. Har liksom skett ganska mycket sedan dess.

          Har det verkligen det?

            Andra Världskriget existerar inte längre till exempel men det kanske du har missat.

              Nej det gör det inte för nästa gång det sker blir det tredje världskriget. Har du helt missat vad som händer i världen?

    Har inte läst domen men att 51 personer anses skyldiga verkar ju mer ett spel för gallerierna, särskilt då dessa dödsdomar säkerligen kommer att göras om till livstid, som sedan går att överklaga. Känns som att detta kan bli en utdragen process utan att de för den sakens skull hittat den verklige gärningsmannen/männen.

      Du har rätt att det är ett spel för galleriet men tror tyvärr att avrättningarna sker gör detta är ett politiskt spel som går högt upp i globala maktstrukturer.

    Döden är inte ett tillräckligt hårt straff. De ska straffas och lida för vad de gjort. Hårt straffarbete är lösningen, typ bryta sten i Karmanjaka. Ett straff som verkligen svider samtidigt som de gör något samhällsnyttigt. ABB har tre celler med gym och tv-spel, det är ett hån mot brottsoffren!

      Ja precis. Låt dom jobba i någon gruva och få vatten och bröd.

    Jag har sett filmen från när Zaida och hennes kollega mördas…hemskt. Vidrigt. Det är alltså filmat med en dålig mobilkamrea av en av männen som var med. Hon måste känt sådan dödsångest när hon förstod vad som var på väg att hända.

      Mår illa bara av att veta att det finns en film. Helt overkligt. Perspektiv på att ens tillvaro ändå är relativt trygg.

        Ja det är hemskt… Världen är riktigt ondskefull.
        Zaidas manliga bekanta är med och skjuts först varvid hon får panik…men skjuts strax därefter själv när hon försöker fly.

        Samma sak med de två skandinaviska tjejerna som vandrade i Marocko…och fick sina halsar avskurna. Den filmen är så fruktansvärd. Varför ser jag då på sådant? Jag tycker att man bör kunna öppna ögonen och se vad som händer utanför vår lilla trygga värld. Ja det finns mycket skit därute som måste belysas och gömmer man sig och låtsas som att det inte finns kan det aldrig bli en ändring.

          Finns det inga alternativ mellan ”blunda och inte låtsas om” och att se på filmer där oskyldiga människor mördas?

            Jo absolut. Men alla är vi olika. Vissa kan se på skräckfilm och tycka att den genren är den bästa medan andra vill se romantiska filmer. Själv blir jag otroligt provocerad och berörd när jag ser på diverse autentiska verkliga filmer och vill förändra till det bättre. Hade jag inte sett denna film om just Zaida så hade jag inte blivit lika berörd…det är iaf en sak som är säker.

              Visa de döda lite respekt och sluta se på dessa filmer som sprids.

                Visa de döda lite respekt genom att ta reda på den verkliga anledningen till att de mördades.

                  Anonym 14:20 EXAKT!

                  Det kan man göra utan att se filmen.

                  Spela inte dumma. Stå för varför ni tittar. Era sjuka jävlar.

                    Tog argumenten slut? Tydligen!

      Varför vill man titta på det?

      Även döda har integritet.

        Ser du aldrig på nyheterna eller läser tidiningen då heller?

        Varför jag ser på sådant? Jag tycker att man bör kunna öppna ögonen och se vad som händer utanför vår lilla trygga värld. Ja det finns mycket skit därute som måste belysas och gömmer man sig och låtsas som att det inte finns kan det aldrig bli en ändring.
        Jag tror definitivt att om fler folk vågade se på orättvisor så skulle fler ta ställning och vilja förändra…att blunda och tro att världen är som en Disneyfilm håller inte.

          Jämför du att se på nyheterna med att se en film där någon mördas?

          Förlåt men jag kan ta in hemskheter utan att själv behöva bevittna det. Det trodde jag att de flesta normala människor kunde.

          Du kan försöka rättfärdiga detta bäst du vill. Det handlar inte alls om att ”våga se orättvisor” utan om något annat. Sjukt är vad det är.

            Men jösses…
            Tycker inte alls att det är sjukt och jag anser inte mig själv som en sjuk människa bara för att jag kan se otäcka saker. Vidrigt att det finns sådana filmer absolut. Och jag rättfärdigar inget bara visar min syn på saken där vi tydligt står på olika sidor.

              Är väl ändå lite skillnad på att läsa om att någon har blivit mördad genom att få halsen avskuren eller bli skjuten, och att ta till sig hur fruktansvärt det är och måste ha varit för den drabbade VS att det finns en film som visar exakt hur det gick till och då tänka ”nejmen det HÄR måste jag se, för att verkligen ta in det!”

                Men snälla rara ta inte allt bokstavligt! Självklart är det inte EXAKT likadant att se på en film av denna kaliber som att läsa en liten spalt på Expressens sida om att nu har det skett ytterligare ett gängmord i Rinkeby. Det trodde jag såklart var en självklarhet att folk fattade.

                Det är inte så att jag lagar middag en fredag och har en filmkväll där jag letar upp riktiga mord som spridits på nätet.
                Jag har funnit ett intresse att verkligen grotta in mig i mordet på Zaida och de två skandinaviska flickorna som dog i Marocko…lusläst internet och då ramlat över dessa filmer…som jag faktiskt valde att se på. Jag trodde aldrig från början att man faktiskt skulle få se själva ögonblicket…men det fick jag i båda filmerna och det berörde mig enormt!

                De flesta i Sverige lever i sin lilla bubbla med ett gäng ja sägare som tycker som en själv och som kommer ridande på sina vita hästar och skriker hat så fort någon ifrågasätter det som gäller i den lilla bubblan.
                Bubblan avskärmar från verkligheten och allt utanför är inte riktigt verklig. När man då läser en kort notis om hemskheter i en Anna del av världen som man aldrig kommer att besöka är det lätt att vifta bort hemskheterna. Det är inte lika lätt om hemskheterna kommer i bildformat. Att åberopa att man inte ska titta på bilder/film som fångar hemskheterna för att inte kränka den utsatta är en bortförklaring för att slippa ta ställning.

                  Men tack! Precis så…

                  Ibland kan det behövas att se verkligheten som den är, ondskefull och rå, för att förstå vad som faktiskt händer därute. Att läsa om något är inte samma sak som att se.
                  Det är väl då jävligt bra att man reagerar starkt och vill göra något åt saken än om man bara ser och rycker på axlarna. DÅ är man sjuk…

                    Det är något djupt stört med er om ni inte kan förstå vad som sker utan att se dessa filmer.

                      Jag skulle kunna hävda samma sak att du är djupt störd som inte klarar av att se världen för vad den är. Jag undviker själv att titta på den typen av våld för när jag läser om hemskheterna blir ja direkt påmind om vilka hemskheter som pågår mot större delen av mänskligheten. Ledsen att jag skakar om ditt försvar för det är vad det handlar om . Slipper jag se finns det inte är ett klassiskt försvar. Hoppas att du aldrig hamnar i en situation där ditt liv är hotat. Det kan även hända den bästa i lilla Sverige.

                      Har jag förnekat att det händer?

                    Hur många filmer på avrättningar har du sett för att behöva förstå vad som händer? Fler än en, tre, tjugo?

                      Inga faktiskt men då behöver jag inte sticka huvudet i sanden för att förstå hur osäker världen idag har blivit. Dra upp huvudet och bilda dig lite snälla.

                      Okej. Kollar du inte på sådana videos var frågan inte riktat till dig.

                  Jag är uppvuxen i en krigszon och kom till Sverige som flykting. Jag har sett det du beskriver och värre med egna ögon. Tror mig när jag säger att det är något fel i era huvuden som frivilligt söker upp och ser dessa filmer. Ni kränker dessa personer och deras familjer när ni ser filmerna.

                    Du utrycker din känsla och det har jag all respekt för. Nu är dock tyvärr så att majoriteten av Svenskarna lever i fullständig förnekelse och tittar åt andra hållet för att kunna fortsätta leva det liv man är van vid. Hur många tror du är villiga att ge upp sin livsstil?

                      Villiga? Tror du att anonym / 16:36 villigt gav upp sin livsstil när hen flydde sitt land?

    Tack för detta inlägg Camilla! Bland alla influencerbimbosar (vilket vi läsare verkar ha behovet att läsa om då o då för att koppla av/bort hjärnan?) är det riktigt fräscht att få en sådant här inlägg nu och då. Hade själv inte koll på det här fruktansvärda fallet, men vill ögonblickligen gräva in mig djupare i detta. Tack.

    Kan tyckas märkligt med 51 personer dömda. Men bortsett från det, blir jag någonsin mördad hoppas jag det sker utanför Sverige så min mördare har möjighet att få värdiga straff.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.