Stötta Röda Korsets hjälpaktion i Ukraina

Vill du veta mer om hur du kan stötta Röda Korsets hjälpaktion i Ukraina?
Klicka här för att komma till Röda Korsets sida, där mer information finns att läsa.

Jag har själv skänkt en slant till Röda Korset, men har även swishat motsvarande summa som Bloggbevakning genererade igår, till ”Barnens ambassad” i Ukraina.


Jag får betalt per sidvisningar och har swishat pengar motsvarande bruttointäkten, baserad på gårdagens siffror i Google analytics, men ur egen ficka för att inte behöva blanda i min revisor mm.
Jag valde ”Barnens ambassad” i Ukraina då den drivs ideellt av vänner till min mamma, som hon känt sedan innan jag föddes, och som jag har fullt förtroende för.

135 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  tack för tips, swishade också nu ?

  Fint! <3

  Äntligen ett värdigt inlägg!

  Jag har också swishat, dock till rädda barnen och röda korset.

  Superbra! Jag har en fråga, vad är det Sanne Josefson pratar om på hennes storys? Förstår inte riktigt vad hon menar. Vad var det hon gjorde exakt?

   Igår la hon ut på Instagram ”Some good news on this sad day ? Our best seller leather leggings will come in a new color this spring ?” och så bild på henne med pussmun i några bruna läderleggings.

    ?

    Seriöst?????? herregud

    Men what??? Hur korkad kan man vara?? ?

     Väldigt

   Glöm inte att hon skrev på storys att ”nån elak människa”(bloggbevakning) hängt ut henne för vara elak/tjäna pengar?! Som Aftonbladet, haveristerna mm. Sorgligt att skylla ifrån sig och ge hat till ”nån” annan när bara visar det hon själv skrivit på sitt IG! Istället för att be om ursäkt på riktigt så ger hon skulden till nån annan i samma mening skriver hon ge kärlek inte hat typ?!?

    Ett helt förväntat beteende från en influenser faktiskt. Orimligt dock för alla andra.

    Detdär är normen inom influncers! Dom kan inte äga sina misstag. Någonsin. ”Men han dååååå!!!” mentalitet

  Bra! Jag har Swishat 5% av min lön till UNHCR. Den kan jag avvara. Blir inget sparande denna månad och det är helt ok.

   [Borttagen kommentar]

    Va?

    Men sluta sprid hysteri. Snälla.

     Oj, att det bara är anonym 15:42 som anklagas för att sprida hysteri.
     Kanske inte direkt den första personen här inne som jag skulle säga det till. Typ inte ens den 100:e..

      Vem mer tycker du gör det här?

    Tror att det Putin avsåg med sitt hot är de länder som överväger att rent fysiskt ingripa. Kan liksom inte tänka mig att Putin inte tror att andra länder kommer förse Ukraina med vapen etc.

     Fast han har ju även hotat både Sverige och Finland om vi går med i Nato, så att skicka vapen är nog tillräckligt dessvärre. Men har Sverige verkligen sänt vapen, eller är det pengar de fått som hjälpsändningar som gått till vapen? Man hoppas ju verkligen att pengar som skänks hamnar rätt så det inte går till kriminella eller annat som inte är bra, man har ju hört om sånt tidigare. Detta är så skrämmande och hemskt.

    Men va?! Har han gjort det? Idioti, när Putin har hotat att länder som lägger sig i också attackeras. Dumt att skicka vapen, vad hjälper det kommer snarare göra att allt eskalerar. Självklart ska vi hjälpa men INTE med vapen. Jaha då händer det…inte bra.

    Om Putin ska vedergälla alla som skickar vapenhjälp till Ukraina lär han ha bråda dagar. Det blir ett flerfrontskrig och att invadera Sverige är inte lika enkelt som att invadera sina närmaste grannar. Dessutom vapenhjälpen är inte det Putin borde oroa sig över utan den ekonomiska atombomb som handlar om att slänga ut Ryssland ur swift. De kan då inte genomföra betalningar med väst som är en stor och viktig marknad.

     Men för att ta Gotland måste han först ta Baltikum och innan det händer hade både NATO och EU satt stopp. Dessutom kostar det Ryssland enorma resurser bara att försöka ta Ukraina, resurser som de snart inte har så mycket kvar av. Sverige och Skandinavien är ganska långt ner på priolistan.

     Ja geopolitiskt är Gotland viktigt men som ovan skriver måste han ta Baltikum först men innan det måste han avsätta Zelenskyj och utropa sig som vinnare. Det är en bit kvar där. Putin har dels inte så många vänner i de egna leden och världen har svarat med flera sanktioner redan och den ekonomiska atombomben finns kvar om konflikten blir utdragen. Putin kommer att gå till historien som ledaren som delar en mycket speciell plats i helvetet med de redan fem som redan befinner sig där.

     Kan folk sluta gå på medias rykten att Ryssland vill ha Gotland eller Sverige?
     Finns inga bevis eller källa som styrker det påståendet, bara en masshysteri i onödan.

  Som någon som jobbar för en internationell humanitär organisation – TACK alla som skänker! ? Sverige är väldigt bra på att skänka överlag, både som stat men även privatpersoner. Utan alla som är med och bidrar hade inte de insatser som görs kunnat fortsätta i längden.

   En fråga jag har till någon som jobbar på en internationell humanitär organisation.
   Efter ett antal år i afrika så har jag blivit skeptisk till om bidrag verkligen hjälper.
   Det jag har sett, hört och fått uppfattningen om är att bidrag enbart upprätthåller en väldigt ohållbar samhällsstruktur.
   Bidragen gör enbart så att de med makt kan hålla sig kvar vid makten och ingenting förbättras för lokalbefolkningen.
   Att pumpa in miljoner i en kulturskola i Tanzania där folk får möjlighet att måla hjälper liksom inte när det största problemet är att folket inte får mat för dagen där största makthavaren tycker att det är en bra idé att köpa in stridsflygplan för miljarder som enbart används som flyguppvisning på nationaldagen.
   Hur tänker någon som jobbar på en internationell humanitär organisation om dessa situationer?
   Hur är det tänkt att bidrag ska hjälpa och är man medveten om problemen som finns?

    I inlägget har du ju en lista på vad tex RK i det här fallet rent konkret har gjort i östra Ukraina. Inte direkt låta barn måla i den listan.

     Du menar den organisation som öppet erkände att de betalat ut mer än 40 miljoner kronor i mutor och svindleri under ebola katastrofen?
     https://www.bbc.com/news/world-africa-41861552

      Ja. Frågan var ju vad de gjorde på plats.

    Det beror på vad för slags organisation och hjälp du tänker på. T.ex. en akut humanitär organisation är ju fokuserad på akut hjälp, t.ex. efter en naturkatastrof, krig eller intern konflikt osv. Alltså sådant som i princip inget samhälle – oavsett hur välutvecklat – skulle klara av på egen hand. De allra, allra flesta stater skulle behöva hjälp utifrån om något sådant inträffar i tillräckligt stor skala. Där handlar det då alltså om att minska mänskligt lidande orsakat av något (förhoppningsvis) temporärt som slagit ut eller överstigit den lokala kapaciteten. Bidrag till detta hjälper för just detta.

    Sen finns det humanitära och utvecklingsorganisationer som är på ställen där det är mer en kroniskt utsatt situation. Och det har du helt rätt i är extremt komplext och väldigt svårhanterat. Anledningarna till detta är flerat. En del av det handlar om den attityd vi historiskt sett har haft till detta: att vi som (oftast) västerländska internationella organisationer ska gå in och ”fixa upp” hos andra. Ofta har det funnits en attityd om att vi vet bättre, vårt sätt är bättre osv. Men man har tyvärr egentligen saknat en riktig förståelse för samhället där och hur det fungerar. Men det är en debatt som försts rätt aktivt inom sektorn ännu mer de senaste 10 åren eller så. Och det har börjat blivit bättre på en del håll. Att man t.ex. skapar samarbeten med lokala organisationer och/eller flyttar verksamheten till det landet (och därmed anställer lokala) istället för att endast sända dit anställda från väst. Det gör att man får en bättre förståelse för vad som faktiskt behövs på ett helhetsplan för en hållbar utveckling än bara ett plåster på ett sår som aldrig slutar blöda.

    Sen finns det också problem som ligger utanför organisationerna. Som korruption. I många av de stater/samhällen där en stor utsatthet hos befolkningen kvarstår mer eller mindre kroniskt, så är oftast statsapparaten extremt osäker och ofta byggd på korruption, eller att den saknar reell makt och styrande är istället en liten elit. Det är extremt svårt att arbeta med detta. Utan att till viss dela spela med så får de som vill hjälpa ingen möjlighet alls att påverka, samtidigt som man inte kan ge in helt för vad de vill ha för då blir organisationerna bara utnyttjade och folket fortsätter lida. Det är svårt och det finns ingen lätt lösning och kan ibland verkligen kännas hopplöst. Men det finns hopp. En viktig väg i detta är just ”capacity building”, att man stärker befolkningen att kunna påverka förändring innifrån (tyvärr kräver dock vägen till förändring ofta våld i form av revolutoin då maktgalna och giriga sällan är sugna på att ge upp makt för att det är det rätta att göra…)

    Sen om just ditt exempel med kulturskola samtidigt som folk inte har mat och makthavare som spenderar pengar helt konstigt. Svårt att säga just exakt, men kan ju vara en kombo av allt det jag nämnt: dålig förståelse för faktiska behov kombinerat med korrupt styre. Utöver det har vi ju också det att det finns otroligt många organisationer och projekt och olika finansiering. Det är också ett problem – med bättre samarbeten och delad finansiering hade t.ex. onödiga/dubbla projekt kunna undvikas i större skala och pengar hade kunnat nyttjas bättre. Det finns intiativ som jobbar för att förbättra även detta, t.ex. Grand Bargain. Men det är något som måste ske både bland organisationer och bland stater/givare. Ofta kan medel ges som är öronmärkta för ett visst ändamål eller med olika villkor för att hur de ska/inte ska användas. Vilket man kan förstå, men samtidigt gör det det svårare för organisationer att jobba på det sätt som egentligen vore bäst och mest effektivt.

    Sorry, mycket svammel kanske – det finns många apsekter till det. Fler än de jag tagit upp här, men det är några av de största. Kort och gott, det är komplext. Det finns korruption och missanvänding av medel. Det finns mycket som behöver (och kan) förbättras och det finns också problem som inte har någon tydlig lösning. Mitt bästa råd om man känner sig tvetydig till om ens gåvor verkligen hjälper är att 1. Prioritera akuthjälp om det känns bättre, det hjälper alltid i princip, 2. Kolla upp erkända lokala organisationer alt. internationella organisationer som samarbetar med lokala aktörer (MSF/Läkare Utan Gränser gör det, Röda Korset/IFRC/ICRC gör det och många andra). 3. Välj kanske inte i första hand att att skänka till extremt specifika ändamål såvida de inte är lokala (akuthjälp är ett undantag dock, det kan såklart vara specifikt till en aktuell kris).

     Hej!
     Vad fint att du tog dig tid att förklara. Det är nog många som undrar hur det fungerar….Tack!

     Hej M från någon som jobbat 11 år med utvecklinspolitik och humanitär assistens på tre olika kontinenter skriver jag under på allt du säger. Tack för att du orkade förklara så utförligt. På mitt jobb i en numera militärdiktatur så fokuserar vi mycket på ”localisation of aid” dvs jobba genom och stärka lokala hjälporganisationer som bättre förstår den lokala kontexten och som gör hjälpen mer hållbar och kontinuerlig.

    Hej! Skrev ett ganska så långt svar men det hamnade i modd, så förhoppningsvis dyker det upp snart 🙂

   När vi kom till Sverige efter att ha varit på flykt i över 1 år fick vi hjälp av olika organisationer. Som barn minns jag särskilt när vi fick nya kläder, godis och leksaker. Minns dock inte att vi fick något när vi var på flykt och bodde på olika flyttningförlägningar. Känns som att när vi äntligen kom till Sverige fick vi bli barn igen.

    Ja men Sverige är ju ofta generösa. Men även andra länder måste hjälpa till. Ja alla som kan. ❤

    Så bra! Nu låter vi Ukrainska kvinnor och barn få komma också. ❤

  Tack! Ska berätta för Bosse, eller som han kallas i Ukraina… Boas!
  Har känt honom och hans fru i 50 år.

  … Sattan i gattan vad du drar in på att driva klago- och sambandscentral för alla oss dårar som närmast tvångsmässigt trillar in här varje dag av vana och tristess. Väldigt fint gjort Camilla och en jättebra organisation som du väljer att stötta och dela här! Trevlig helg alla, var rädda om er.

  Swishat en femhundring, F*CK PUTIN!

   Önskar honom en massiv hjärtinfarkt under ett direktsänt tv-inslag. Först blir nog många chockade, sen kommer jublet. Succé vore om Mr Bean kom in med startkablar.

    Tänk på vad du skriver.

     Menar du att det är taskigt att önska livet ur någon eller att ryska spioner sitter här på Bloggbevakning?

      Det är skrämmande att du inte ser allvaret i att önska livet ur någon. Allt stannar på nätet, unga tar efter beteenden som vuxna tycker är okej.

       Ja herregud. Varför skulle de ha samma önskningar som jag med det stora utbudet?

       Om vi blir av med Putin kan vi spara massor av människoliv, unga som gamla!
       Källa: Trust me dude.

       Att jag vill se en död psykopat som inte drar sig för att döda oskyldiga människor?

       Men snälla..

       Jag tycker inte det är rätt att önska livet ur någon samtidigt måste man se till brottet och hur många människor får sätta sitt eget liv för en galen man.

    Mr Bean!!!! Det här kan jag se framför mig, tack för garvet?? älskar Mr Bean, typ jag och ingen annan känns det som??

     (Obs, jag garvar åt mr bean med startkablar, inte hjärtinfarkt i tv)

     Jag trodde att alla älskade honom ?

      Nej verkligen inte, sååå tråkig typ av humor ?

       Han är en legend.

        Gud vad jag måste se om han finns att streama nånstans, det var så längesen jag såg Mr Bean nu

         Helgen är räddad! Viaplay verkar ha serien och mr beans semester finns på Netflix, skrattar redan nu…Ja det är fel på mig?

          Vi är nog många som skulle ta en verklighetsflykt i dessa tider. Det är hälsosamt.

        Hans bilkörning ?

     Sett Leif och Billy på SVT? Jag älskar dem.

      Aldrig sett, har fått för mig att det är som morran & Tobias eller ut i bögda och därmed dömt ut det redan från början tyvärr, men om det inte alls är likt så får jag kanske ge det en chans. Gillar ändå han Klas, även om han för mig bara är programledare i podden Bygga åt idioter?

       Jag har bara sett honom som Leif Öhman. Jag har vuxit upp med män som är hälften så tokiga, men 50% av Leif räcker för att betraktas som ett original. Gillar förstås Billy också ?

       Kolla ett av de senare avsnitten där Billy tjuvkopplar el ??

        Bara tjuvkoppla el får mig att fnissa här och nu?? ska ge det en chans!

         Gör det ?

         Det gjorde min farsa ? Dock inte så dramatiskt som Billys arrangemang.

      Åh nej. Det är ju bara såå överdrivet och dåligt.

       Du skulle varit i min barndomsby på 70-talet.

        Nej jag är själv uppvuxen i en liten Leif och Billy-by i riktiga Norrland. Tycker ändå att det är överdrivet och inte alls kul. Känner igen typerna de spelar men humorn tilltalar mig inte.

  Superbra inlägg, detta blev man glad av! Hoppas att det inspirerar folk till att skänka pengar (ni som kan såklart) och kolla upp hjälporganisationer och deras arbete, kanske t.o.m ansluta som volontär.

  Röda Korsets generalsekreterare Martin Ärnlöv är chef för Svenska Röda Korsets arbete i Sverige och internationellt. Hans lön är 98 000 kronor i månaden. Lönen finansieras av medlemsintäkter och avkastning från finansiellt kapital, inte av givare.

  Röda Korsets ordförande Anna Hägg-Sjöquist arvode är 66 900 kronor i månaden..

  Med dessa löner och arvoden så kommer de inte få en spänn av mig.

   Nej, det är bättre att de anställer personer utan kompetens som jobbar gratis.

   Jag swishar en extra 1000-lapp och skriver Lombax.

    Jag swishar lite extra för lombax dumhet jag också.

     Härligt! ?

   Alltså, jag förstår att det låter mycket. Men man måste förstå vad för jobb det är och vad för erfarenhet och utbildning som krävs.

   Jobbet är 24/7. Du är alltid på, även om du är ledig, även om du har semester. Det är inget jobb någon orkar göra i 20 år, man gör det en viss period. Just svenska RK är en av de största RK-organisationerna.

   Sen för att jobbet ska göras bra så måste du ha någon med bra utbildning och erfarenhet. Detta i kombo med hur krävande jobbet är så måste man erjbuda en någorlunda vettig lön för att kompensera för detta och för att kunna tävla okej kompetensen som finns. Personer som får dessa jobb hade utan problem kunnat gå till privata sektorn och tjäna dubbelt eller mer för ett lika krävande jobb som kräver den erfarenheten det gör.

   Kan man inte erbjuda någorlunda löner får man mindre bra kompetens som löper större risk att inte kunna utföra jobbet som krävs lika bra vilket innebär ett mindre effektivt arbete för organisationen som helhet och mer pengar än så som slösas på grund av detta.

    Tack för att du orkar förklara och redogöra här och längre upp! Mer än vad en annan orkar göra.

    Finns det något konstaterat samband mellan kompetens och hög lön?
    Jag själv får bara högre och högre lön, min bonus blir bara större för varje år, men jag är ju knappast bättre eller mer kompetent än de flesta andra, möjligt något mera erfaren. Jag är huvudsakligen trevlig och har ett stort nätverk och blir därför erbjuden nya välbetalda positioner när de utlyses.
    Ni som säger att högre tjänster kräver så mycket högre lön, är det för att ni har dessa tjänster själva och försöker intala er själva att lönen inte är helt orimligt?
    Min erfarenhet är helt motsatt. Ju mer jag får i lön, desto mindre krävande är mitt arbete.

     Det är väl inte en regel alltid heller. För mig personligen så har har jag definitivt fått vara mer tillgänglig, mer ansvar, högre krav osv ju mer jag stigit i ”graderna”. Beroende på bransch och position så kan det ju handla mycket om att ta eget ansvar också. Hur bra du gör ditt jobb följs upp genom siffrorna på kvartalsrapporterna t.ex. Så har du bra medarbetare så kan du säkert komma undan med att vara slö.

     Nu är ju detta väldigt generellt och bara ett skrap på ytan, men jag hoppas att du förstår mitt resonemang 🙂

     Måste först skilja på några saker.

     Först, att du får lönehöjning varje år är ju till stor del pga inflationen. Många får dock inte ens höjning som motsvarar inflationen, vilket betyder att de (och de som inte får höjt alls) egentligen har en lägre lön än de hade året innan.

     Sen kan lönehöjningar också vara prestations- och/eller kompetensbaserade Det beror på din arbetsplats. Men en del kan få ökad lön om de slutfört en relevant utbildning eller tagit ett certifikat eller dyl. Alltså de har ökat sin kompetens. Eller för att de presterat bra, t.ex. ökat effektiviteten på något sätt.

     Men löneökningar är ju dock annorlunda än vad vi pratar om här. I dessa fall, ja, lön kan knytas till kompetens. Av den anledningen jag skrev – att kunna tävla om kompetensen. Någon som ger sig in i en karriär i humanitära sektorn är redan medveten om att de kommer tjäna sämre än de hade kunnat göra om de jobbade med liknande jobb för ett privat företag. Så är det ju med många jobb. Men ju högre uppsatt position (generellt) desto större krav på utbildning och framförallt erfarenhet för att det är komplext att ta besluten som behövs tas där man har ett ansvar att se till anställda, de som omfattas av olika insatser samt förstås givare. Om man då tänker på nivån av en generalsekreterare/president så är jobbet otroligt påfrestande. De jobbar sönder sig med långa dagar och många helger, måste resa mycket och vara ifrån sina familjer, alltid vara tillgängliga, konstanta möten att förhandla och ta beslut, kunna genomföra presskonferenser och intervjuer osv. Det är ett slitigt jobb. Man behöver någon som är riktigt duktig för att det ska gå bra. För att arbetet ska utföras så bra som möjligt. Det krävs utbildning och erfarenhet. Personerna som besitter rätt kompetens skulle som sagt utan problem kunna ta ett skönare jobb för samma eller bättre lön för ett privat företag, eller en mycket bättre lön för ett liknande krävande position hos ett privat företag. Därav, ja, kompetens hänger ihop med lön i detta fall. Det betyder inte att alla personer i alla olika slags jobb med hög lön är superkompetenta och/eller utför krävande jobb. Men i det här fallet är det absolut så.

     Det är inte att jag sitter på ett sådant jobb själv, jobbar på betydligt lägre nivå. Hade kanske några sådana ambitioner i början av min karriär, men kan ärligt säga att efter ca. 5 år i denna sektor att jag aldrig vill ha en generalsekreterares/presidents jobb i en humanitär organisation. Jag vet inte ens om jag kommer vilja stanna i sektorn i längden, även om jag tycker det är givande och värt på många sätt.

   Dessa löner kan väl jämföras med en VD lön?
   På mitt jobb, där vi är en 50 anställda och omsätter lite över 100 miljoner, så tjänar vår VD 160.000kr/mån. Och han behöver inte ens vara tillgänglig 24/7 och jobbar väl egentligen bara 75%

   Hög utbildning, kompetens, erfarenhet, flexibilitet, tillgänglighet och krävande uppgifter, gigantiskt ansvar….Tycker nästan lönen verkar låg.

    Och en låg lön ökar risken för mutor och korruption

   Martin har ansvar för drygt 400 anställda och en omsättning på 800 mille per år. Han representerar RK Sverige i den internationella Red Cross-verksamheten och har en rätt stor medial närvaro med allt det innebär.
   RK representeras oftast av sina frivilligt obetalda engagerade men är en stor organisation med många verksamheter som kräver ledning som vilket vinstdrivande företag som helst. Jämfört med ett lika stort privat bolag är Martin klart lägre lönesatt.

    Precis. Jag tror folk inte inser hur gigantiskt Röda Korset är, över 92 miljoner (92 miljoner!!) volontärer har RK världen över och då kan man liksom tänka sig hur många olika verksamheter som finns inom organisationen lokalt, nationellt och internationellt.

     Herregud, vette tusan var jag fick 92 miljoner ifrån? Blev visst exalterad.
     Menade 14 miljoner ? men man kan ju önska att det var över 90 miljoner volontärer haha.

      Räkneexempel

  Vi lyder Putin och ser ett helt folk mördas. Är inte en del av den här världen, tack.

   När länder som Ryssland har kärnvapen i mängder – vad förväntar du dig att vi skall göra? Om vi blandar oss i kriget i Ukraina så KOMMER det bli ett tredje världskrig. Hans hot är verkliga.

    Och har inte mr china uttryckt stöd till Ryssland?

     Kina. Jo ekonomiskt men även dem har att förlora om de blandar sig i det här.

     Kina stöder ekonomiskt men de är säkert mer intresserade av att ta Taiwan nu när väst är försvagat. De har ju redan börjat flyga över där.

      De har flyget där i över ett år.
      Och Kina vill knappast riskera sin amerikanska marknad.

       Du menar den amerikanska marknaden som de redan underminerat? Miljontals amerikaner har kastats in i fattigdom.

       Biden har ju redan uttalat att han tycker om Kina trots övergreppen på grannar och minoriteter. Kan vi sluta låtsas som att USA är starkt med en stark ledare. Biden och Pelosi älskar ju Kina.

    Men om vi inte gör någit då? En dag när man öppnar dörren säger dem nu är vi här??!! undrar om man ska bunkra upp. Vid Corona handlade många toapapper. Men detta ör ett krig och putin är nog sugen på fler länder. Tyvärr.

     Nej varför skall du göra det? Det finns många anledningar till att Putin har invaderat Ukraina som du kan läsa om. Han kommer inte invadera länder hejvilt – jag tror verkligen inte att han är så dum om han inte vill dra in Ryssland i politiskt sj*lv*o*d.

      Det finns ingen legitim anledning för Putin att invadera Ukraina, oavsett hur många avtal som brutits eller vad fan han bråkar om. Varje självständigt land har rätt att bestämma hur de vill försvara sig, om Ukraina vill gå med i NATO ska Ryssland skita i det. Att Ukraina hade gått med hade inte automatiskt inneburit att de skulle börja kriga med Ryssland. Detta onödig krig är ett resultat av Putins paranoia och inget annat, oavsett hur mycket man ”kan läsa om anledningar”.

       Självklart får länder bestämma själva men NATO har sänt trupper nära den ryska gränsen och det accepterar inte Putin helt enkelt.

      För övrigt, han har redan dragit in Ryssland i ett politiskt självmord så det skeppet har seglat . Och Jo, han är så pass dum.

       Han har ju såklart stöd av starka Kina.

      Fast hans anledningar att invadera Ukraina är helt utan grund enligt ca alla politiska experter.

   Inblandning kan starta ett världskrig. Nu hotar ju Ryssland Sverige och Finland direkt mes invasion också så nu sitter vi lugnt i båten och hoppas på diplomati och avtal.

    När och var har han hotat med invasion?

     Det står på nyheterna att om Sverige och Finland går med i NATO så måste Ryssland vidta åtgärder. Han har alltså inte sagt att det ska ske en invasion men med tanke på vad som händer i Ukraina är ju kanske det inte helt orimligt att det är ett av flera troliga scenarier.

      Det gäller väl ändå Finland, inte Sverige.
      Sverige är inte med i NATO p.g.a. neutralitetsskäl, medan Finland är indirekt hotat.

       Det gäller även Sverige, som du kan läsa om på nyheterna.

       Nej, Sverige nämndes specifikt i varningen. Tror du missar att Östersjöns mest strategiska plats, Gotland, hamnar i Natos händer om vi ansluter oss.

       Är det ingen som har funderat på varför Ukrainas president kontaktade våran statsminister direkt efter attack? Självklart är Sverige under samma predikament som Ukraina är.

     Inte ordagrant. Men precis idag så varnades Sverige och Finland för kontakter med Nato kommer tvinga Ryssland till militära och politiska konsekvenser mot Norden.

      Kan du länka? Hittar inget om det.

      Men det är väl självklart att de inte vill ha FLER motståndare på pappret än vad de redan har?
      Då är det väl också klart som korvspad att man kommer med hot om både det ena och det andra?
      Är folk på riktigt så här dumma?!

       Förstår inte riktigt varför folk ska kallas dumma direkt sådär? Det är naturligtvis uppseendeväckande när en stormakt med hård ord varnar ett annat land med repressalier, under pågående militär aggression.

     Gå in på YouTube och sök på: Putin nuclear threat så kan du höra. De varningarna är äkta och han skojar INTE.

     Ja hota och invasion är helt olika saker, men vi lär straffas med cyberattacker om inte annat vilket är nog så skadligt.

    Avtal och diplomati?

    Gick ju bra ❤️??

  Fint av dig ! Bra Camilla ???

  Bra. Nu portar ebu Ryssland från esc. På tiden.

   Bra, detta måste få kännbara konsekvenser för Ryssland. Även om det ”bara” är en portning från Eurovision så är det iallafall en markering bland andra. Stäng ute Ryssland från världen så förstår kanske Putin att man måste samarbeta med andra länder och inte vara en maktgalen psykopat som vill kriga med andra länder. Putin kommer få fan för detta, och jag hoppas det sker snart.

  Camilla, kan du inte stänga av kommentarerna i de här inläggen?
  Ser extremt mycket desinformation och paranoia.

   Nej Camilla får väl rensa lite hårdare.

   Vilket kommentarsfält läser du?
   Kan du peka på den extrema mängden?
   Vad är det som sagts som är desinformation och hur många inlägg här är paranoida?

    Tja, alla som skriver att Putin tänker invadera Sverige t.ex. När och var har han sagt det undrar jag? = Desinformation
    Alla som tror att ett tredje världskrig är nära förestående = Okunskap och paranoia

     Men läs nyheterna så ser du. Du kan ju inte bara utgå från att folk ljuger för att du inte läst om det.

     Du är medveten om att det här är en EXAKT kopia på hur andra världskriget började va?
     Det är en copy paste rakt igenom. Nu handlar det bara om andra länder och en annan tidsram.
     Annars är exakt allt detsamma, retoriken, tillvägagångssättet, strategin och taktiken.
     Vi lär oss av historian och det gör att folk är rädda. Det är inte okunskap och paranoia.

   Jag ser ingen paranoia. Vi diskuterar men vi sprider ingen felaktig information.

   Desinformation? En liten ryss eller?

    Nej, mest korkade, hysteriska 40+ kärringar..

     Jag kärring 50+ har bara beskrivit mina mordplaner. Det finns nog många 40+ som inte är hysteriska. Vi har levt så länge genom att hålla huvudet kallt ?

     Många äldre var barn under kalla kriget och det konstanta hotet om kärnvapenkrig. Så de kan man nog inte skylla för hysteri. 🙂

  Det var fint gjort Camilla, jag och min dotter har också swishat pengar idag.

  Hoppas även att fler ställer upp som volontärer och hjälper flyktingarna när de kommer, vi behöver mängder av volontärer redan idag för att hjälpa till med integrationen.

   Ukrainare integreras lätt. Kolla statistik i alla länder de bor i utanför Ukraina.

    Ja dessa länder har heller inte haft en massinvandring i många år. Vi måste börja med att utöka vår infrastruktur så redan ligger efter på så många områden där många invandrare som kommit de senast 7-10 åren redan idag far illa. Man känner sig maktlös att man kan göra så lite som volontär och vi är alldeles för få där samhället sviker. Livet är mer än en utbetalning av pengar varje månad på lång sikt.

  Jättefint initativ!
  Men du har inte revisor i ditt bolag, så någon sån hade du inte behövt blanda in i vilket fall….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.