Dashas uppmaning på Instastory

Om du inte är jättebekant med Dasha Girine så kommer här en punkt du behöver veta för att hänga med i det här inlägget. 
Dasha flyttade till Sverige när hon var fyra år och pratar fortfarande ryska med sin mamma.
Man skulle kunna kalla det tolkningsföreträde.
Av den anledningen så är hon relevant i den här frågan som handlar om hur barn som pratar ryska blir bemötta i skolan och/eller på förskolan just nu.
Kanske är problemet utbrett, kanske är det bara något enstaka fall än så länge, men det är ju alltid bättre att förekomma, eller hur?

Har du svårt att läsa texten i bilderna så kommer den här:

Bild 1: Hej Dasha, skulle du kunna ta upp på din Instagram den påbörjade mobbingen och utfrysningen av rysktalande barn?
Jag har sett flera inlägg på Facebook som vittnar om detta. Det gör väldigt ont. Snälla be svenska föräldrar att förklara för deras barn att ryska barn (och ryssar för den delen) har inget att göra med det som pågår. De har inte valt detta! Och det finns ingets ätt att påverka de politiska beslut som tas i Ryssland. Att utsätta ryssar och i synnerhet ryska barn för mobbing i samband med detta krig är omänskligt!! Vi bör ha rätt att prata vårt modersmål med våra barn och inte dölja vårt ursprung.

Bild 2: Sitter och tittar på nyheterna och det knyter sig i magen på mig. Tycker så fruktansvärt synd om Ukraina men tycker även synd om Ryssland. Detta är en hemsk diktators verk. Inte ryska folkets verk. Pratar med mina släktingar och vänner hemma dagligen, de har panik. De vill inte alls ha detta krig. Och det är inte P som kommer bli lidande utan det är folkets kommer få leva i hans konsekvenser i många många år.

Bild 3: Och ni som har barn som går i skolan, som kanske är lite för små för att följa nyheterna detaljerat utan bara ”vet” vad som händer i världen just nu men som kanske inte på riktigt FÖRSTÅR.
Kan ni inte snäll prata med era barn. Att det inte är ryska folket som vill det här. Att rysktalande barn, BARN(!) absolut inte har någonting med detta krig att göra.

Bild 4: Alla influencervänner. Sprid gärna detta. Att föräldrar ska prata med sina barn. Har fått flera dms att ryska barn blir retade och mobbade i svenska skolan just nu.
De är bara barn. <3

66 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Hoppas verkligen att folk förstår att det ryska folket generellt inte vill ha detta krig. För många ryssar är Ukraina vänner, ett grannland precis som vi ser på Norge, Danmark och Finland.

    Även om mitt hjärta är hos Ukraina så lider jag med det ryska folket också, som inte valt detta.

      Mer än ett grannland. Det är lite som att hallänningar skulle gå loss på skåningar med machete. Det är ett brödramord inget av folken vill ha. De flesta i båda länderna kan skramla fram en ingift släkting från andra sidan, eller en förälder som är född i något av länderna eller liknande. Trots att krig har rasat i östra UA i åtta år har ryssar och ukrainare lyckats vara grannar, vänner, gifta och medföräldrar med varandra. Det kommer vi att klara av efter kriget med. Båda är lika mycket offer för en megalomanisk galning med tillgång till kärnvapen.

        Ja det är Putin som är problemet. Låt oss hoppas att ryssarna och oligarkerna snabbt inser det och plockar bort honom.

          Om det ändå var så väl. De verkar livrädda för honom.

            Inte alla den unga generationen ryssar är ute och demonstrerar mot honom trots att de vet att de riskerar att fängslas.

              Jag hoppas verkligen vad som händer när Putin och skakar om honom rejält. Den respekt jag än gång hade för honom är borta sedan länge. Lyssnade på Zelensky och talet han hade för EU och blev helt tårögd. Jag hoppas han klarar sig så legosoldaterna inte kommer åt honom.

                *når skulle det stå

          Oligarkerna är liksom med Putin, Putin är en oligark. Han hade inte blivit president/marionett annars

            Inte alla oligarker gillar Putin. Nu kommer de inte åt sina fina sommarhus i Italien och stora pengasummor i Europa är låsta. Det här är inte alls bra för dem.

          Isåfall krävs det att de som står bakom Putin idag också plockas bort. Hans krets är noga utvalda män som delar hans ideologi och hans ideér. Blir Putin dödad kommer de att ta hans plats och fortsätta i samma spår, kanske rentav värre om nu det är möjligt. Det som krävs är väl att t.ex. militären gör uppror, en kupp, och tar över makten – förhoppningsvis med andra visioner än Putins.

        Lärorikt inlägg. Tack för att du delar med dig.

      Jag vet många ryssar som absolut stödjer Putin. Herregud, besök olika forum på plattformarna så märks det ju. Det viktigaste är att förstå att de har sin syn på saken och vi har vår.

    Jag läste en intressant sak igår.
    Att det är ”fel” att flagga med exempelvis Ukrainas flagga, om man inte öppet står för att man stöttar en viss sida.
    Flaggspråket är en väldigt viktig del i krigstider och kommunerna är snabba, för de vill göra rätt och visa solidaritet, med att flagga för just Ukraina.
    Men på båda sidor dör människor. Människoliv som är lika mycket värda.

    I Ryssland är många intvingade till militären, där de mattats med propaganda att det Ukrainska folket ska bli glada när de kommer. att de är där som fredsbevarande styrkor
    . Unga män som sedan blir dödade de med, vilket man kan förstå Ukrainarna som vill försvara sig.

    Det man ska flagga med är Vit flagg i krigstider, för fred.
    Det borde kommuner och andra göra, den viktigaste flaggan!

      Kan dock ha fel i betydelsen, men tycker tanken var god.

    Trodde det skulle komma färre krigsinlägg?

      Men snälla skärp dig din tönt. Blir så jävla provocerad av sånna som dig

        Lol. Frågan för några dar sedan här inne var ju om vi ville ha mer inlägg om det eller inte, majoritet röstade emot.

      De är vad de allra flesta skriver om i nuläget.

      Du kan ju alltid gå iväg och läsa en pekbok eller nåt istället.

        Men sluta. Om någon är trött på inlägg om kriget får man väll tycka det. Internetkrigare!

          Klart man får tycka det. Men måste man uttrycka det? Kan man inte bara tycka och läsa något annat istället? Det är ju ganska tjatigt med dessa kommentarer eftersom det i många fall finns någon eller några som inte tycker att ett speciellt ämne är intressant.

            Måste du uttrycka din åsikt?

          Men människor gnäller ju på exakt allt hela tiden. Kanske skulle sluta läsa bloggen om det är så jobbigt med allt. Det är jätteskönt att avfölja det man stör sig på, bra för blodtrycket också. Tips!

    Fattar inte varför man skulle behöva tolkningsföreträde för att uppmana folk att inte ta ut sin ilska på ryssar och i detta fall barn? Förklara gärna det Camilla

      Gud, vad trist ton du har. Jag hoppas verkligen inte Camilla svarar på din både idiotiska och trista fråga.

      Hon säger ”Man skulle kunna kalla det tolkningsföreträde.” Min tolkning, Dasha har varit rysktalande barn och vet vad man som rysktalande barn kan råka ut för och hur det känns. Svårare än så är det inte.

    Så tråkigt att höra att ryska barn blir mobbade pga Putins konflikt. Den bild som jag får genom mina flöden och gammelmedia är tvärtom att folk sympatiserar med båda folken. Det är inte ryssen som är fiende utan Putin. I Ryssland sker demonstrationer från St Petersburg till Sibirien och enligt SvD (tror jag det var) har hittills 4 000 ryssar i Ryssland fängslats för att de protesterat mot invasionen av Ukraina.

    Vad menar du?

    Lägg ner ditt tramsande istället. Finns andra saker att kränkas över än ordet tolkningsföreträde.

    Något som hamnat väldigt mycket i skymundan pga situationen i Ukraina är de fruktansvärda översvämningarna i Australien. De är de västa översvämningarna i landet någonsin och massor av människor dör och är försvunna men jag har inte sett en enda nyhetsnotis om det och inte en enda influencer som lyfter insamlingar eller likande dit. Så har ni en slant över, donera gärna dit också!

      Vilket inte är konstigt. Har en kompis som åkte till Australien för en månad sedan och hon får alla sina nyheter om kriget från Svt. Det är inget som skrivs om annat än mindre notiser och inget folk pratar om inte ens på universitetet hon pluggar på.

      Läste om det precis på Svt.se, finns även filmklipp om det

      Så hur känner du till det? Är du där? Kontakta isåfall svensk media och berätta.

      Närhetsprincipen…

      Jag har läst om det. Bara googla så ser du att alla de större har rapporterat om det. Hemskt såklart men ”massor döda” låter som en överdrift, det är väl hittills 9 bekräftade döda? Jag har haft kontakt med en vän i ett av de värst drabbade områdena och de ska få komma hem imorgon för att städa så gott det går och plocka med det de behöver.

      DN har haft flera artiklar om det och säkerligen även SVT.

      Det har kommit upp rätt mycket i mina nyhetsflöden, prova att bredda dina nyhetskällor så får du bättre överblick (obs vet att det kan låta drygt i text, det är inte menat så)

      Anonym 15:28. Då undrar jag lite exakt varifrån du får dina nyheter. Det har varit både på SVT, TV4 Nyheterna och Nyhetsmorgon senast idag! Jag håller med. Det är fruktansvärt att se och hjärtat brister av det- också! Men att det inte har rapporterats om det stämmer inte alls.

      Då har du inte tittat ordentligt. Den senaste jag såg var i Expressen.

    Såg på nyheterna hur den statliga median i Ryssland rapporterar om invasionen, ordet krig nämns inte alls, man säger att det ukrainska folket tagit emot ryska soldater viftandes med röda flaggor, glada. Icke statlig media har hotats med fängelse och böter. Vi talar om en diktatur som genom propaganda hjärntvättar sin befolkning. Folk protesterar och fängslas, och här i Sverige hatar man på ryska barn

    Jag som vuxen förstår ju skillnaden, men jag kan ändå förstå att barn reagerar så, med tanke på att det anses okej och till och med bra att Ryssland (och Belarus) utesluts från allt ifrån Eurovision, FIFA, Hockey VM osv. Att dom stora medierna kablar ut att tex Norge vägrar ställa upp i skidtävlingar om det finns ryska deltagare med osv…

    När vi vuxna medvetet utesluter en hel nation och deras representanter från aktiviteter, hur ska barnen förstå skillnaden?

      Och du förstår inte varför dom utesluts?

        Jo jag skrev ju det i första meningen?
        ”Jag som vuxen förstår” men jag förstår också att barn kanske inte förstår skillnaden i att vi vuxna får utesluta ryssar från fotbollsmatcher men att dom inte får det i fotbollen på skolgården?

        Poängen är väl att barn säkert inte förstår varför det är okej att utesluta vissa ryssar men inte andra?

    För att se till Sveriges beredskap och stilla en del oro så har vi en resurs som inte är betydelselös. På framförallt landsbygden kryllar det av människor med licens och jaktvapen. Lägg sen till att vapen utan licens förekommer även hos icke kriminella. Även kriminella, tex MC-nissar vill nog inte heller ”snåla på krutet”. Tänk er en familj på två vuxna, en tonåring och en elvaåring. Om det inte redan förekommer så kan de tre utan licens snabbt läras upp. Därtill har vi sportskyttarna som gör kontinuerliga skjutprov med skarpa vapen.

    Detta hjälper inte ett skit vid vissa angrepp, det behöver ni inte informera mig om.

    Ot
    Någon mer som blir provocerad av Katrin Zs världsfrånvända instagraminlägg?
    Antingen bor kä……n under en sten eller så är hon så pass infantil att hon bara provocerar?
    Alternativt så stödjer hon Putin?
    Och ja, både Bingo, Julia, exet och hennes farsa är där.
    Vilket härligt gäng! ?

      Vad menar du? Det är ju jättemånga som reser och är på semester nu.

      Vad ska de göra? Sitta och deppa??

      Varför skulle hon stå bakom Putin bara för att hon är uppe i alperna?

        ?

      Äsch verkar slöseri med tid att låta sig provoceras av någon. Om Katrin Z tänker jag ofta synden straffar sig själv.

      Såg på Bingos story när dom blir utskällda av polisen (?) för att dom använt räddningstjänsten som taxi två ggr för att Julia inte klarat av att ta sig ner för backen på egen hand. ??

        Inte lätt att vara blåst.

    Rik man skänker massa miljoner till Ukraina ❤

    Hur många av er har gjort lumpen? Lottakåren?

    Någon som vet varför hennes senaste vlogg plockats bort?

    Självklart ska inga barn stå till svars eller bli mobbade. Oavsett var de kommer ifrån, vilka deras föräldrar är etc….. MEN att ryska folket inte alls kan påverka och inte är för kriget är inte hela sanningen. Senast för ett par minuter sedan på TV4 så säger alla politiska experter att landet är delat och Rolf Porseryd sa att ”hade 1 miljon protesterat så hade haft effekt”! D vs det räcker inte att ett par hundra eller 1000 är emot. Både SVT och TV4 har tidigare sagt att det är skillnader mellan den äldre och den yngre generationen. Där de äldre till största del stödjer både Putin och hans krig! Och nej man kan inte förklara bort allt (inte ens det mesta) med Putins propaganda mm. Ryssland är inte Nordkorea! I Ryssland har befolkningen tillgång till fritt internet med alla sociala medier, andra nyhetssajter etc etc. Det finns massor av annan information att få och som cirkulerar. Så vi visst kan befolkningen påverka och hade Putin fått majoriteten av ryssarna emot sig så hade han inte kunnat göra så här. Det är var politiska experter säger och jag har ingen anledning att ifrågasätta personer med ca 30-40 års erfarenheter av utrikespolitik.

      Håller helt med. Och tycker absolut de som talar ryska kanske inte borde göra det öppet nu om de kan tala andra språk med varandra. Prata vad ni vill hemma, men ute i samhället kan man visa hänsyn under så speciella omständigheter. Med det sagt så är det självklart aldrig okej att mobba barn för deras ursprung.

        Hör du skillnad på om folk pratar ryska eller ukrainska?
        Och varför i h-e skulle folk inte få lov att prata sitt språk?
        Hur är det att ”visa hänsyn”?
        Skulle Artikel 2 i de mänskliga rättigheterna plötsligt inte gälla för ryskspråkiga i Sverige?:
        ”Var och en är berättigad till alla de rättigheter och friheter som uttalas i denna förklaring utan åtskillnad
        av något slag, såsom på grund av ras, hudfärg, kön, SPRÅK, religion, politisk eller annan uppfattning, nationellt eller socialt ursprung, egendom, börd eller ställning i övrigt.”

          Nej, det gör jag inte. Men jag tycker absolut at alla språk som kan uppfatta hotfulla i ett sammanhang ska undvikas. Använd det gemensamma språket om alla kan det i offentligheten. Är man rysk och bara kan ryska så ska man såklart inte vara tyst, men om man kan svenska så varför inte använda det ett tag nu?

          Om du dessutom läser om texten du citerar om mänskliga rättigheter inser du kanske att de inte säger det du vill att de ska säga. Att man inte ska särbehandlas är inte samma sak som en absolut rättighet att göra vad man vill.

        Vilken sjuk åsikt. Förlåt men vad fan säger du??

      Nu får du väl ändå ta och sluta sprida desinformation. Ryska regimen i.e. slår tillbaka lika snabbt som ett vapen skjuts. Vi pratar om ett land som levt under en illusion av ”hot från Väst” – på grund av masshjärntvätt från deras icke-demokratiskt valda president. Ryssland har inte, och har aldrig haft yttrandefrihet eller levt under demokratiska omständigheter. Putin äger all massmedia och har senast 2018 försökt blockera appen Telegram (motsvarighet: WhatsApp) med anledning: oro för intrång från väst. Ryska folket har inget VAL än att hjärntvättas. Du kanske ska ifrågasätta Nordkoreas befolkning då när du ändå är igång?

      Den äldre befolkningen är inte (iallafall inte alla) på Putins sida. De är livrädda att history repeats itself för att: det är precis vad historien gör mitt framför ögonen på dem. De tänker gulag, döda söner och total misär. Lite som de ändå levt de senaste 100 åren ändå, så det är väl ingen större skillnad nu.

      Politiska experter? Vart var dessa när exklusiva städer som London, Paris och New York tillät oligarker i.e. Putins närmsta krets investera deras stulna pengar från statskassan? Varför ifrågasattes inte detta tidigare? Vart var dessa så kallade experter när de, med sin expertis, borde kunna förutse vad denne galning är kapabel till? Han är en diktator med blod på sina händer, men för guds skull: säg inte att befolkningen någonsin haft ett val.

        Du läste hålen inte mitt inlägg. För jag skrev precis tydligt att man INTE kan jämföra Nordkorea och Ryssland. I Nordkorea har de inte tillgång till annan info än den deras diktator basunerar ut. Det har man i Ryssland. De har tillgång till Facebook, Insta, Snap och en herrans massa annan social media och de har tillgång till fler kanaler än Putins via internet. Inte minst BBC och CNN, Al- Jazeera mm. Så självklart HAR det ryska folket tillgång till annan information. Vad menar du att Rolf Porseryd och hans kollegor på SVT skulle gjort åt ryska oligarker!??‍♀️?‍♀️?‍♀️?‍♀️ De HAR ifrågasatt detta hela tiden och fortsätter göra det! Återigen, Putin och hans hantlangare har haft massivt stöd fram till 2013 och annekteringen av Krim. Då sjönk den men har ändå fortsatt vara stark. Han har också stöd ifrån världsstjärnor som A.Ovetjkin TROTS att de tjänat alla sina rikedomar i Väst OCH haft tillgång till alla världens oberoende media hela sitt vuxna liv! Så sluta försvara dem som har sett till att Putin och hans hantlangare har fått behålla makten! Som dem sa på TV4- om ryska folket hade protesterat fler än idag och visat sitt missnöje så hade Putin inte kunnat göra så här.

          Ryska folket vågar inte protestera för de fängslas och förföljd. Alla politiska motståndare och journalister som varit kritiska till Putin mördas av Putins hantlangare. Det finns en skiljelinje mellan den äldre och yngre generationen, där den yngre hatar Putin och den äldre känner tacksamhet för att han byggde upp landet ekonomiskt och många fått det bättre. Putin har dock byggt hela sin invasion av Ukraina på desinformation och ett propaganda krig. Ju längre Ukraina står emot ju fler ryska soldater kommer förstå att Putin ljuger. Även om Ryssland byggt upp sin ekonomi är det inte ett särskilt rikt land. Deras BNI är lite mer än dubbelt så stor som Sveriges men som ska föda en befolkning som är 14 gånger så stor som Sveriges. Alla ekonomiska sanktioner slår hårt och när folk börjar svälta i Ryssland påverkar detta även den äldre generationens.

    Undra om hon reflekterade över att barnen i ukraina lider mkt värre (få pappan sänd till krig storasyster våldtagen osv AV RYSSAR)… nää förmodligen inte. Ush skulle ändå skämmas över att vara ryss idag, precis som tyskarna alltid kommer huka över sitt ursprung – alltid.

      Eller hur! Självklart ska inga barn drabbas – men de vuxna kan väl ändå skärpa sig och ta ansvar för situationen. Är man ryss så håll låg profil om det ett tag av hänsyn till alla som finner det obehagligt med tanke på kriget. Lär barnen att de är ryska och inte har något att skämmas för men att det inte är samma sak som att ingen aldrig kommer ogilla det, speciellt inte under ett krig. Distansiera er från det om ni inte håller med om kriget, så slipper ni ta ansvar för det liksom. Enkelt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.