Jon och Jannis insamling till Ukraina

Det här är ju helt fantastiskt! 
På 1.5 h samlade Jon och Janni Olsson Delér in 100 000 € till behövande i Ukraina.
Tack vare att de skänker pengarna via UNCHR och Unicef så kommer fastighetsmogulen Roger Akelius matcha deras donation med lika mycket pengar till.

Här under är en skärmdump från Dagens Industri som skrivit mer om initiativet. ??


Bildkälla: Dagens Industri

59 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

  Fyfan vad fint!

   Är det? När Bush invaderade Irak såg man inte lika stort engagemang bland svenskar. Vissa irakier har bott i många många år i flyktingläger och lyckades aldrig återhämta sig. Men å andra sidan sprider ju Bush för ”det goda”, eller hur? Och irakier är ju inte vita nästan européer så deras liv är kanske mindre värda, inte sant?

    Menar du att folk bör avstå att skänka pengar till välgörenhet eftersom för få (enligt dig) gjort det vid tidigare katastrofer? Så att det inte blir orättvist? Hemsk retorik. Är ju fantastiskt att folk engagerar sig. Och allvarligt talat är det väl knappast konstigt om man i Sverige reagerar starkare när en fredlig demokrati i ens närområde helt oprovocerat blir anfallet i fullskalig attack av en diktaturstat som dessutom sitter på ca 5900 kärnvapenspetsar. Vilka de dessutom hotar att använda mot alla som lägger sig i?

     Ja, verkligen hemsk retorik. Hur kom du fram till det? Och nej, det menar jag inte, det är du som bakat ihop det hela resonemanget. Har du följt relationer mellan Ryssland och Ukraina sedan Sovjettiden? Vad får dig att tro att Ukraina är en demokrati? Under 2021 har Ukraina stängt ner flera oppositionella tv-kanaler och hemsidor. Bland annat, alltså. Fredlig demokrati säger du? Så att bekämpa (även militärt) en del av befolkningen som inte passar in i den homogena bilden är ok? Visste du att folk från östra Ukraina fick ljuga och dölja varifrån de kom när de skulle flytta till andra delar av landet för att undvika förföljelse? Inte på tal om att man inte har samma möjligheter (pga språk och annat) om man råkar komma från en rysktalande stad. Är det ok för en så kallad ”fredlig demokrati” att skaffa kärnvapen då? Men inte för en ”diktaturstat”? Och vem bedömer vem är vad? Så USA får invadera ett land mitt i Mellanöstern som inte ens har något med USA:s direkta intressen att göra, men Ryssland får inte göra nästan detsamma? Måste man ”sprida demokrati” som sitt mål för att kunna invadera och få stöd från omvärlden?

      Snälla ta bort Annas tråd.

       Varför?! För att någon kommer med andra vinklar av vad som händer?!
       Säger inte att allt Anna säger stämmer för jag är själv inte så insatt. Men hur många Svenskar är insatta i vad som hänt innan anfallet. Som jag såklart inte tycker skulle skett!

        Var har du läst detta? RT och Sputnik är propaganda från ryska staten. Det är inte nyheter som visar det andra kanaler väljer att inte visa pga att det inte passar deras narrativ. Det är däremot exakt det de statsstyrd kanalerna i Ryssland gör. De väljer endast de alternativa fakta som passar deras berättelse. Propaganda är inte nyheter!
        Ukrainas president är ryskspråkig. Hur missgynnades han av det i valet?

        Diktatur och demokrati är två vedertagna begrepp med tydlig och odiskuterbar innebörd.

        Det du sysslar med är att sprida desinformation. Det är direkt olämpligt och oansvarigt när världsläget ser ut som det gör.

         Jag pratar inte om propaganda utan om vanliga oppositionella ukrainska tv-kanaler såsom Kanal Nash. Man har också stängt ner massor av ryskspråkiga tv-kanaler som har inget med politik att göra och vänder sig till djurälskare, barn, hälsointresserade, som enbart visar olika filmer etc. Enbart för att de är på ryska.

         Zelensky VAR ryskspråkig. Han valdes bl.a. av ryskspråkiga men numera talar han aldrig ryska (eller jo, han gör det enbart när han vänder sig till Putin). Han pratar faktiskt mycket oftare engelska än ryska.

         Jo, på papper är det klart vad som är vad men i verkligheten får t.ex. USA göra vad som helst och deras demokratiska status tas aldrig ifrån. Utan andra länder får kämpa och slita och kommer aldrig ändå bli erkända som demokratiska.

         Vad exakt i det som jag sagt är desinformation? Kan du ge konkret exempel? Eller sprider alla som inte håller med dig desinformation? Är det så man gör i en demokrati? Ska alla ha en och samma åsikt och de som inte gör det ska vara tysta? Är det inte det som du kallar för en diktaturstat då?

      Camilla Gervida, se över den här tråden

       Ellz spyr på sådana som du, sådana som inte kan tolerera andra perspektiv och synpunkter ??

        Perspektiv och synpunkter??? Har det gått dig fullständigt förbi att det sitter ett jättegäng i Ryssland som enbart sysslar med den här typen av fake news och desinformation. Du kanske kunde ägna dig åt det seriösa nyhetsflödet och med källkritiska ögon.

         Vad exakt av det jag skrivit är fake och desinformation? Ge mig ett exempel, tack. Och nej, jag får inte betalt för att ha en åsikt som skiljer sig från din. Får du betalt av svenska staten för att tycka det du tycker?

  Oliver aka världens mest frånvarande pappa, osäkra pojken och misslyckats-med-körkort-men-kör-ändå är på farten igen med sina anklagelser mot barnets mamma. HUR orkar han? Tycker så synd om dottern och mamman, som han alltså tydligen hotar med polisanmälningar om det skrivs om honom. Men han får minsann gärna prata fritt om henne ? (unfolding on IG)

   Sluta kapa alla trådar om det här.

    Är helt ok att diskutera andra influncers än dom som nämns i inlägget ??‍♀️

    Ursäkta? ? Har ej varit härinne på ett bra tag, men du Oliver(?) menar alltså att fler har skrivit om detta härinne? Konstigt att någon hunnit kapa flera trådar, då det jag skrev om utspelade sig någon timme innan jag skrev? ?

   HUR orkar ni? Ni drar ju upp allt här, fast ni undrar hur ”han orkar”? ?

    Detta är ju solklart exempel på att det är O eller hans ”kompis” (dvs Antonija eller hennes kompisar) som skrivit din kommentar. ? Viktigt ämne att belysa (om vi bortser från pågående kriget) i en blogg om andra influencers. Man bör inte hålla på och hota sitt barns mamma med anmälningar när man själv vill ha ett frikort till att kunna uttala sig hur som helst om henne.

     Verkligen inte, jag är tjej som inte känner nån av dom. Det kan till o med Camilla se ?

   Så jävla pino att vara flickvän till en sån här snubbe.
   Har man en gnutta självrespekt vill man inte visa att man faller och blir ihop med sådana här killar ?

    Sant. Känns ju visserligen också som att Antonijas ”popularitet” sjönk fortare än skeppet när hon blev ihop med denna osäkra pojken.

  Så fint gjort!

  Svenskarna har samlat in 130miljoner via olika organisationer

  https://amp.svt.se/nyheter/snabbkollen/svenskar-har-samlat-in-130-miljoner-kronor-till-ukraina

  Tycker det är viktigt att påpeka så enskilda influencers inte får credden utan Svenska folket å Svenska företag har varit generösa!!!

  (Sen hade ju Jon å Janni bidragit väldigt mkt mer om de inte flytt skatt i Sverige som nu går till bistånd till Ukraina, utrustning till Ukraina osv. Också de pengar som kommer hjälpa oss i Sverige framöver för det här kommer påverka oss. Förhoppningsvis väldigt lite ??????

  Nån som hört hur mkt dom själva skänkt? Hoppas det är en rejäl slant

   Varför måste man veta hur mycket enskilda människor skänker? Kända eller inte. Räcker det inte att veta ATT de gör det?

    Det lustiga här är ju att om Jon och Janni hade berättat ”vi har skänkt XX 000 kr” så hade folk suckat och sagt att de skryter och samlar godhetspoäng m.m….

   Som jag uppfattar det så har alla de pengarna som de tjänat på senaste kollektionen gått till deras insamling? Det borde ju vara en ganska stor summa ändå så visst har de skänkt pengar.

   Tycker att det är så tråkigt att det inte bara kan få vara bra nog? Det finns alltid ett ”men” kring kända eller offentliga personer. Kanske egentligen kring allt som rör välgörenhet, miljöarbete mm. Det är aldrig gott nog – man ska alltid göra mer. (Obs! Det är de som gör något som alltid ska göra mer – tydligen inte vi andra? Eller en själv?) Skänka mer pengar.. att vara vegan räcker inte, för man kör bil. Flyger man inte och åker man bara kollektivt så är man ändå inte tillräckligt bra för man är inte vegan. Är det bättre att skita i det helt? Tänk om man inte gjort något alls? Jon och Janni med flera kunde lätt bara skita i att uppmuntra till insamling av pengar. De kunde ha skitit i att donera pengar själva. Tror att uppmuntran gör mer gott för världen än att sitta och skriva ”men” till alla som faktiskt gör något..

    Så himla tråkigt att skattesmitare inte bara kan hyllas som hjältar när de väl bestämmer sig för att göra en insats!

     Har de gjort något olagligt?

     Det finns något mellan ”hylla som hjältar” och ”hånfull kritik”.

  Svenska folket är generösa och de flesta vill hjälpa på riktigt. Kan influensers få människor att öppna upp plånboken ännu mer är det bara positivt. Många företag skänker också pengar men tyvärr finns det svenska företag som inte ens tar ställning och som fortsätter göra affärer med Ryssland som vanligt. IKEA, HM och Spotify fortsätter som vanligt i Ryssland.

  Kan vi prata om hur Elaine Eksvärd fick sprida rysk propaganda på SVT igår efter statsministerns tal till nationen? Att ha mage att kalla det som pågår i Ukraina för ”ett inbördeskrig”!

   Hon sade fel och har gått ut med en ursäkt och rättelse, släpp det.

    Lite pinsamt att just någon som titulerar sig retorikexpert gör en sådan groda.

    https://www.expressen.se/kultur/victor-malm/svt-gjorde-ett-haveri–av-statsministerns-tal/

     Ja Victor sätter fingret på det som skaver och helt ärligt så är det obegripligt att SvT anlitar en lallig självutnämnd expert när det finns tunga namn med både utbildning, erfarenhet och forskning i ämnet att luta sig mot.

      Klockrent skrivet av Victor, jag tänkte exakt samma sak. Det sjuka också i att Elaine påstår att svensk media och Anders Ygeman sagt vissa saker är ju galet, hon har ju inte koll men fiskar efter likes och exponering. Synd att SVT vill ha med henne. Hur kan Elaine få sprida hittepå och göra anklagelser med egna antaganden och feltolkningar.

    Men säger man inbördeskrig har man inte förstått vad som händer, det kan omöjligt kallas för felsägning.

     Exakt!
     Det är inget fel man ”råkar” göra om man har den minsta koll.

     Eller hur, och är man så dåligt insatt (betydligt sämre än gemene man i det här fallet) så tackar man såklart inte ja till att sitta i TV-soffa och uttala sig. Förstår verkligen inte hur hon kan få så mycket utrymme.

     Hennes förklaring är även den märklig. Hon tänkte på orden krig och invasion samtidigt och då blev det inbördeskrig. Man undrar om hon överhuvudtaget vet vad de tre orden betyder. Hade hon sagt invasionskrig hade jag förstått logiken men inbördeskrig? Hon framställer sig som inkompetent och jag hoppas att media har förstånd att inte anlita henne i framtiden.

    Var finns den rättelsen?

     Skoj också när EE rättar sig själv efter att saker påtalats i kommentarerna.

     ”Retorikexperten” skrev först fullständigt aningslöst konsekvent bara förnamn på den svenska statsministern (kvinna) och efternamn på den ukrainska presidenten (man), men har nu ändrat detta (utan kommentar).

      Någon kallade henne för en retoriker influenser och sorgligt nog förstod jag direkt vad hen menade. Hon dyker upp i mina flöden och det är sorgligt att varje gång hon öppnar munnen hoppar en groda ut. Nyss läste jag en artikel i en välrenommerad tidning där hon skulle förklara en teori och hur den används inom politiken. Analysen var bedrövlig men det värsta av allt var att hon inte ens förstod teorin som hon grundade sin analys på. Hon verkar bara snappat upp den förenklade versionen som man lär ut till ett gäng niondeklassare.

   En retorikexpert gör inte klantiga felsägningar, inte en professionell sådan i alla fall. Elaine är säkert duktig på många saker men att kalla sig retorikexpert är bara falsk marknadsföring. Eller så var det en freudiansk felsägning, vilket är det andra alternativet som är mycket mer obehagligt.

   Fattar inte hur hon över huvud taget kan gå under epitetet ”retorikexpert” och bli inbjuden till TV-soffor om och om igen. Hon har mig veterligen aldrig tillfört någonting eller gjort initierade analyser av vad som blir sagt. Kan vem som helst verkligen ge sig själv en experttitel och sen få svamla på i riksmedia?

    Ja hon verkar sällan ha koll på läget…

    Elaine har en kandidat (examen?) i retorik från Södertörns Högskola. Det är en av alla moderna utbildningar som har noll och inget akademiskt värde. Retorikexperter har en examen på magisternivå i lingvistik och en rad moderna språk.
    Det är synd att säga men Elaine kan inte mer om retorik än vad folk i gemen kan om retorik i detta kommentarsfält. Förutom retoriker utger hon sig för att vara expert inom ledarskap utan varken utbildning och ingen dokumenterad erfarenhet. Hela hon är en bluff och det är synd om företag som bränner bra pengar på att anlita henne. Men nu lyckades hon ändå skämma ut sig inför Svenska folket.

     Även SVT skämde ut sig här.

      Ja, mer än Elaine faktiskt. De borde gjort sin hemläxa bättre. Hon borde aldrig blivit tillfrågad. Men så går det när man inte anlitar proffs utan billiga kopior.

      Tänkte samma sak när jag såg att hon var inbjuden till SVT.. men hur tänker dom, varför ska hon få ordet!? Såg vad kvällstidningsjournalisten skrev, håller helt med. Att dessutom Elaine skrev ett citat hon påstod att svenska medier uttryckt, och andra påhitt, och hon påstår att Anders Ygeman sagt så. Hon har ju ingen koll. Sådana anklagelser, undra vad Anders Y tycker om det, och varför skapa motsättningar i en tid som denna. Det borde pressen skriva om också fast dumt förstås att ge Elaine uppmärksamhet som hon så gärna vill ha. Elaine kan aldrig erkänna när hon har fel utan svarar då spydigt och kommer då med bortförklaringar och vrider det till andra fel. Inte klokt.

       Pratade med min morfar om SvTs analyser efter Maggans tal. Han var helt lyrisk över talet som han tyckte var tydligt och välstrukturerat. Inga långa förvirrande utläggningar som den där tösen som kallade sig retorikexpert gjorde. Han tyckte Elaine var mest svamlig, osammanhängande och upprepade sig själv.

   Ja! Skriv gärna också hur olämpligt det är att svt drar dit en retorikexpert för att bedöma statsministerns tal till nationen i detta allvarliga läge. Och hur olämpligt det var av EE att tacka ja och komma dit. Sunkigt!

    ”retorik”
    ”expert”
    Hade det ändå varit en riktig retorikexpert, som hade något att säga om det politiska budskapet och det historiska landskap detta tal är del av, men EE och hennes ”analyser” är väl på ca samma nivå som betygsättande av eminenta personers kläder vid större tillställningar:
    ”Åååh, en randig skjorta – det berättar att personen är lite delad i frågan, inte riktigt tagit ställning!”
    ”Välkammad, men med lite rufs vid öronen för att visa att man är en lyssnande person.”
    ”Petar sig i örat! Det betyder att man ljuger! Eller att det kliar lite där…”

     Håller helt med!

  Var det inte ngn till som hängde på Akelius så det blir ännu mer pengar.

   Rebecca Stella och Vanessa Lindblad.

  Har skänkt via Helen Torsgårdens insamling, superfint initiativ!
  https://unicef.se/egna-insamlingar/7328-familjen-torsgarden

  Jag gråter och läser nyheterna. Men blev så rörd nyss av ett klipp där ett nygift par slåss tillsammans för Ukraina. För deras frihet, för varje man och kvinnas frihet i hela världen.
  Modiga modiga människor i Ukraina.

  Det är så fasansfullt läsa hur dödssiffrorna på civila ökar.

  Hade det inte varit för att Akelius gick in och dubblerade så hade jag nog aldrig donerat. Jag brukar ge ganska mycket under Musikhjälpen och har nyligen blivit sjukskriven så nu satt jag och försökte försvara för mig själv att jag kunde hoppa över någon donation, trots att Ukraina är det som upptar mitt huvud och min tid.
  MEN Akelius donation fick mig att inse att jag kan ge lite, för nu dubbleras summan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.