Alkohol och barn

Katrin Zytomierska har tagit med sig sina tre barn, två ex med nya respektive samt sin pappa till alperna för att fira pappans födelsedag och skidåkning.
Skärmdumparna här ovanför kommer från filmer som publicerats på Instastory där de vuxna verkar ha en blöt kväll där de festar till det rejält, samtidigt som barnen sitter bredvid med varsin telefon i handen.
En del av filmen föreställer även Katrin och Bingos son Rambo, där han låtsas halsa direkt ur en flaska bubbel.
När Rambo och lillebror Falke slutligen verkar ha lessnat och börjar bråka med varandra så filmar Bingo det hela och säger ”Vad gör ni, vad gör ni? Ni ska ju vara glada…”
Festen fortsätter sedan och i nästa klipp hälls alkohol direkt i munnen på några av gästerna.

Jag förstår att man kan se olika på det här med barn och alkohol.
Så här säger barnpsykolog Jenny Klefbom på Systembolagets hemsida, om kombinationen barn och alkohol:

Hur föräldrar gör när barnen är med på middag eller fest avgör de såklart själva. Förmodligen är det få föräldrar som blir fulla, men det händer tyvärr. För en del barn är det snarare regel än undantag, för andra händer det ibland, för de allra flesta sällan eller aldrig.
Något enstaka glas under kväll gör dig troligen inte till en dålig förälder. Men det finns mellanlägen mellan nykter och berusad. Du kanske lättare tappar tålamodet gentemot barnet efter en halv flaska vin? Eller blir lite för hetsig i diskussioner mot slutet av middagen? Det är mänskligt, men också saker som barn kan reagera på.

Det här kan vara bra att tänka på:

Barnet i första rummet
Som förälder står du för trygghet. Oavsett om du väljer att dricka eller inte ska du kunna lyssna om barnet vill säga något viktigt och kunna ta ansvar för alla tänkbara situationer. Det gäller också när barnet har somnat.

Var lyhörd
Barn vill inte skämmas för något en föräldrar gör eller säger. De vill inte tycka att de känns konstiga. Om barn verkar göra det bör någon prata med barnet.

Gör barnvaktsbarometern
Tänk att mormor och morfar eller någon annan skulle vara barnvakt. Vad är okej för dem då? Där har du en vägledning för vad du tycker.

Barnvaktsläge?
Känner båda för att dricka vin en kväll och det eventuellt kan bli lite mycket, då kanske det är läge för en barnvakt?

Barnfest eller vuxenfest?
Kanske är det inte en gammal vanlig middag eller fest ni ska ha om alla barnen är med? Spelkväll, mellofest eller picnic där alla umgås tillsammans kan vara andra idéer.

148 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Känns som helt fel miljö att ha barnen i.
    Nu har jag inte sett filmen så vet inte hur onyktra de är.
    Visst att när jag var liten var systern och jag med föräldrarna när de var hemma hos kompisarna på ”fest” (typ parmiddagar) de blev lite onyktra (eller när vi var så små som deras barn så var mamma nykter för att köra bilen hem) men det var ju en säker miljö. Sen kan det bero på hur personlighetsförändrad personerna blir när de dricker. Vissa blir ju helt andra med första droppen typ, det känns inget som ngt barnen vill se.

      Barnens båda pappor, Bingo och Alex är ju ockå med på resan och med på festen. Barnen är ju lika mycket deras ansvar, inte bara Katrins.
      Men gräsligt alltihop. Ja, jag har sett filmerna från resan.

    Fick ont i magen när jag såg detta på Julia Franzens insta. Tycker så synd om barnen slm uppenbarligen inte vill vara där

      Samma, det är inte kul som barn att ha fulla föräldrar.

    En orosanmälan vore på plats, kändis eller inte.

      När folk gör sina orosanmälningar mot offentliga personer så undrar jag: är ni genuint oroliga för barnets hälsa, eller ser ni det som ett verktyg för att få sätta dit kändisen för att den gör något ni tycker är fel?

      Dvs tror du här att dessa barn skulle må bättre av att bli flyttade från sina föräldrar till ”systemet” och olika fosterhem? Kanske inte få träffa sina föräldrar alls under lång tid under utredningen? sedan få träffa föräldrarna begränsade tider fast i övrigt bo hemma hos en okänd familj?

      I vissa situationer är det jag beskrev ovan absolut att föredra! Och jag säger heller inte att jag tycker att det är lämpligt att barnen är med på en middag med massa alkohol. Men om det är så pass skadligt för barnen att sitta med på en middag där föräldrarna festar utan att någor annat händer än att de är högljudda och ”pinsamma”, att det är bättre för dem att flyttas till en okänd familj, det tror inte jag. Tror du?

        Man kan göra orosanmälan utan att vilja att barnet bor i familjehem. Tror knappast att man skulle få igenom ett omedelbart omhändertagande med umgängesbegränsning pga att de festat i alperna. Vad tror folk om socialtjänsten egentligen..?
        Man kan också göra en orosanmälan för att barnen kan behöva stöd och föräldrarna kan behöva hjälp för att förstå hur (deras) barn påverkas av att bli utsatta för onyktra människor och fester. Sen kommer inte alltid en orosanmälan leda någon vart, eftersom alla insatser utom LVU är frivillga, men då har man iaf markerat att deras beteende inte är ok. Kanske till och med barnen får komma till tals.
        //Soctant

          Håller helt med. Det handlar om föräldrastöd i första hand. Socialtjänsten har många fler verktyg än omhändertagande.

          Jag har aldrig gjort orosanmälan på någon kändis. Men ur mitt perspektiv handlar det om att jag har svårt att som vuxen sitta och titta på när barn far illa. Det är inte rätt mot dom att alla vuxna sett och vetat vad som pågick men inte gjorde nåt. Man måste ge barnen en chans att få andra perspektiv, stöd och i förhoppningsvis föräldrar som kan vara bättre för dem.

            Men kan ni avgöra att barnen far så illa att soc ska kopplas in här? Ni ser en videoselvens där föräldrarna dansar och är högljudda vid en middag. Ni ser glas och flaskor där det troligtvis (men inte säkert) finns alkohol. Ni ser att barnen ”flackar med blicken”. Är detta skäl att anta att barnen behöver samtalsstöd? Är det skäl att riskera(!!) att barnen blir omhändetagna i väntan på tex utredning?

            Alltså missförstå mig rätt. Jag tycker inte att det ser bra ut på filmen och jag skulle inte ha med mina barn på en sådan middag. Men ser heller inte att den där videon skulle vara grund för en orosanmälan. I så fall ska nog var och varannan familj orosanmälas.

            Dehär barnen får kanske inte den perfekta och mest optimala barndomen, men vem får det? Tycker ni verkligen att barnen verkar ”fara illa”?

              Ja!

              Om barnen skulle bli omhändertagna i väntan på utredning så finns det skäl för det som inte är baserade på en liten videosekvens.

              Det krävs mycket för att barn ska bli tagna från sina föräldrar. Däremot har soc väldigt många andra verktyg att ta till, föräldrautbildning, stödsamtal mm mm mm.

                Det trodde jag också tills jag såg Uppdrag granskning om barnen som omhändetogs på lösa grunder utan tillräcklig utredning och bebisarna fick vara ifrån sina föräldrar jättelänge vilket gjorde dem helt traumatiserade. Efter det började jag läsa på. Det är absolut inte så som det borde vara.

                  Nej, det är inte så som det borde vara men det är också en enorm skillnad på bebisar som inte själva kan prata och och stora barn. Det är helt enkelt inte så att det är lätt att ”bli av” med sitt barn, du ska ha gjort grova grejer eller åtminstone måste det finnas en misstanke om det. Fest i Alperna räcker inte.

                  Det är inte så enkelt som ug menar. Tex kan aldrig socialtjänsten uttala sig, vilket gör att alla dessa granskningar blir otroligt vinklade.
                  Men visst blir det fel ibland.

                  Fast det var ju inte pga en orosanmälan fr random person på internet för ev. fylla utan från läkare och sjukhus pga misstänkt livsfarligt våld. Skillnad.

              Jag skulle inte basera det på en video, även om det inte ser så bra ut. Det beror helt på vad barnen säger.

              Det jag menar är att det krävs oerhört mycket mer än en sån jär video för att barn ska bli tvångsomhändertagna. Total umgängesbegränsning sker i princip bara om barnen får reaktioner på att träffa sina föräldrar, tex blir apatiska eller börjar bajsa på sig i samband med umgänge.
              Önskar att folk slutar sprida skrämselpropaganda om socialtjänsten, för det leder bara till att barn far illa i onödan om folk inte vågar anmäla oro.
              Det är oro man anmäler, det är inte upp till anmälaren att avgöra om barnet har behov av stöd eller inte.

                En gång ingen gång. Men detta är inte första videon. Både Bingo och Katrin har under åren lagt upp bilder från sina fester. Det är mer vara än ovana för deras barn att se mamma och pappa fulla.
                Att prata om fosterhemsplaceringar som någon ovan gör är bara löjligt. Men soc kanske behöver kopplas in för att hjälpa och utbilda två vuxna som kanske har svårt med vissa delar av sitt föräldraansvar.

                  En gång är ingen gång, två är lika med noll.

                Tyvärr litar jag inte ett smack på socialen eller systemet öht och är livrädd att nån ska få för sig att göra nån anmälan för att de typ ser mitt barn sitta med mobil och sen är man ”i systemet”….

                  Tråkigt att höra.

                  nu görs ju landet runt fantastiska insatser av personer som arbetar på socialförvaltningen. Tyvärr hör man ju sällan talas om det för de som arbetar där, precis som andra yrkesgrupper runt barn har sekretess. Och familjerna som får insatser är ju sällan superöppna med det.
                  Har själv arbetat som lärare och de gånger som det blivit insats pga orosanmälan/ anmälan så har det fungerat fantastiskt bra. De vill ju hjälpa till.

              Nej det kan såklart ingen avgöra utifrån bilder. Men man kan också vända på det – om det här är vad som visas upp, hur ser livet ut där kameran inte är med? Kommer inte anmäla detta själv men det är ju inte upp till oss vanliga att avgöra, just därför finns orosanmälan.

              Vid en orosanmälan behöver inte du som anmäler avgöra om barnen far illa. En orosanmälan är en anmälan man kan göra just för att man är orolig för att ett barn kam far illa eller inte har det bra. Sen är det upp till socialtjänsten att utreda det vidare

                Så vad väntar ni på här inne? Ni anmäler hoppas jag om ni är oroliga att barnen far illa?!

                  Det va verkligen inte det personen skrev? Personen förklarade vad en orosanmälan innebär. Eftersom en del av er verkar tro att soc tar barnen och att de aldrig mer får se sina föräldrar. Och så är verkligen inte fallet.

                    Jag syftar på alla som är oroliga för barnen och att de kan fara illa. Då anmäler man!!!

              Det va nyligen ett stort reportage om en familj där alla barn blev både fysiskt och psykiskt misshandlade. Barnen bad själva om hjälp, trots inkopplande av soc så fick de bo kvar i pappans våld i flera, flera år.

              Soc plockar inte barn om det inte behövs. I vissa fall tar de inte barnen trots att det behövs. Sen om du läst/sett om nåt fall på tv (där det dessutom innehöll våld) så innebär det inte att så görs i alla fall.

              Arbetar inom detta – barn tas inte bort från sina föräldrar om det inte är absolut fara. Däremot kan föräldrarna behöva stöd i sin föräldraroll.

              Jag är barn till nykterister men med alkoholiserade nära släkting. Som barn är det helt fruktansvärt att vara i en miljö där ens närmaste beter sig lynnigt, oberäkneligt och avvikande. Som snart 50-åring får jag fortfarande ont i magen om nån blir för full i min närhet, så svaret på din fråga är moj ja!

                Vet precis. Kram

                  Jag med.

          Kära soctant, mig veterligen är inte LVU frivilligt, men SoL är det. LVU är ju en tvingande lag som går in när SoL inte är tillräcklig när det rör föräldrars förmåga att sköta omsorg kring sitt barn. SoL däremot är helt frivillig och man kan neka erbjudna insatser via SoL. Har jag uppfattat detta fel under mina juridikstudier? Känner att det är viktigt som blivande soctant att jag har koll och här skiljer sig ju våra kunskaper grovt ifrån varandra.

            Men Maria, det är ju exakt vad ”Soc-tant” har skrivit?
            Att alla insatser utom LVU är frivilliga.
            Känner att det är viktigt att du som blivande soctant har koll även på läsförståelsen, och inte shamear någon för ett korrekt uttalande pga att du har missförstått.
            Mvh, Inte Soctant.

              Jag shamear inte någon. Jag bara frågade Soctant vad som gäller. Känns väldigt märkligt att jag lärt mig att LVU är en tvingande lag medan Soctant säger att den är frivillig.

              Lite skrämmande att vi tolkat det så olika. Jg anser inte att jag har problem med läsförståelsen, Soctant skriver att LVU är frivilligt. Det var också så jag tolkade det hon skrev.

                ”Känns väldigt märkligt att jag lärt mig att LVU är en tvingande lag medan Soctant säger att den är frivillig.”

                Nej, det säger soctant inte alls utan det är du som inte förstår skriven text. Soctant skriver så här:

                ”alla insatser utom LVU är frivillga”.

                Förstår du? Klarspråk: LVU är inte frivillig men andra insatser är frivilliga.

                Som anonym 03.03 kl. 12.06 skrev måste du Maria ha koll på din läsförståelse, speciellt om du nu är en blivande soctant.

                ”Lite skrämmande att vi tolkat det så olika. Jg anser inte att jag har problem med läsförståelsen, Soctant skriver att LVU är frivillig.”

                Så du förstår inte vad ordet ”utom” betyder?

            Läs om läs rätt ??‍♀️

            Oj, det var ju inte alls vad jag skrev.
            Jo, jag vet skillnad på lvu och sol. Jag jobbar som sagt med det.

              Oh dear lord! Save the drama for my mama! ? Tror jag fick läsa din kommentar 8 gånger ”Soctant” innan jag såg att du faktiskt skrev ”UTOM lvu”. Måste jag Skaffa nya glajjer? Detta bådar inte gott inför framtiden för mig. ? Ganska väsentligt läsfel. Ber om ursäkt! Jag läste din kommentar som ”insatser inom lvu är frivilliga”.

              Jag ger mig, vi är överens. Tack för du finns Soctant!! ☺️

        Placering utanför hemmet är inte den enda insatsen som socialtjänsten har.
        Ofta innebär också en utredning i sig en väckarklocka för föräldrar. Sen finns det många andra former av stöd; familjebehandling med olika upplägg, stödsamtal för barn, barngrupper… Vuxna kan få stöd/motiveras till att ta kontakt med öppenvård för ev. missbruk.

        En lektion i föräldraskap hade inte skadat, jag tror inte dom blir av med barnen bara sådär. Tycker du det ser ut som barnen har det bra?

          Nej jag tycker inte att det ser ut som en optimal myskväll för ett barn.

          Nej jag tycker inte att det ser ut som att barnen far illa och behöver stöd från soc.

            Far illa är inte enbart fysiskt. För ett barn är föräldrarna den trygga punkten och barn är väldigt duktiga på att läsa av sina föräldrar och anpassar sitt eget beteende därefter. Redan vid mindre mängder alkohol ändras beteendet hos den vuxna och barn ska inte behöva se sina föräldrar på en grisfest i alperna.
            Om man som förälder inte kan anpassa sitt drickande när man är med sina barn borde man börja fundera på om man har ett annat problem, att man inte kan styra sitt drickande.

              Skrev jag någonstans att fara illa är = fysiskt?

              Det jag säger är att jag inte tycker att detta klipp nödvändigtvis bör ligga till grund för en socanmälan. Att jag inte är säker på att jag uppfattade detta som en situation där barnen ”far illa” även om det samtidigt heller inte var så bra. I mitt tycke dvs. Jag säger också att jag inte är av uppfattningen att personer som (tex här på bloggbevakning) skriver att de vill/bör socanmäla diverse kändisar alltid har genuina och välmenande intentioner.

              Det är allt jag säger.

                Att anmäla för att klämma åt någon är tramsigt och dumt slöseri med soc resurser. Håller med. Det jag reagerar på är att det inte är första gången de lägger ut bilder på sina vilda fester där barnen är med. Barn mår inte bra av att se sina föräldrar fulla. Det är fakta. När föräldrar bortförklarar sitt eget drickande kan det bero på att man själv inte kan stå emot och att det är dags att komma till insikten om att söka hjälp.

        Barnen blir inte tagna från sina föräldrar för att de festar. Däremot kan de få hjälp och stöd i sin föräldraroll. Ni måste sluta tro att soc tar barnen ifrån sina föräldrar pga en anmälan.

        Nu tror jag inte du riktigt vet vad en orosanmälan innebär. Det skall mycket mycket mer till innan ett barn blir placerad i familjehem ibland till och med förmycket. Bara för att föräldrarna är sk kändisar är det inte lika med att man inte behöver ha stöttning o hjälp men lovar soc ”tar inga barn”

      Har du gjort en anmälan eller väntar du på att någon annan ska göra?

      Är du uppriktigt orolig så är det ditt ansvar att anmäla oron.

    Osmakligt är bara förnamnet..

    Har sett snuttar från Julias instastory, det verkar som att dom krökar både till lunch och middag. Bedrövligt! Sen sitter dom och vrålar, försöker sjunga och filmar sig själva. Kolla på oss, vi är ett sånt skönt gäng. Julia skrev även på en gapig film Family Goals ?‍♀️ Stackars barn och stackars medresenärer. ??

      Usch det är ju som fulla människor som tycker att de är så himla härliga och goa när de är fulla (har ju varit där själv) medan omgivningen som själva inte är berusade ser en helt annan bild av en jobbig, slemmig, pinsam och kanske till och med otäck person.

      Tror inte heller barnen känner att de kan vara helt uppriktiga med hur de känner inför dessa situationer heller, om de ens fattar att det finns andra alternativ på en familjeresa etc.

    Skulle aldrig dricka med barn närvarande. Dels ska barnen inte behöva se och dels ska ngn faktiskt kunna ta hand om barnen.

    Var det inte dessutom en väldigt liten restaurang? På filmerna såg det ut som att bordsgrannarna satt väldigt nära, och detta sällskap med bingo och Katrin var de enda som festade ?

    Barnen sitter ofta med padda/telefon, även när de äter lunch osv. Tråkigt tycker jag, men kanske skönt för föräldrarna ?

      Undrar också över det. Varje gång jag ser en influenser äta på restaurang (forni och hennes gäng, dasha, Katrin och bingo mfl mfl) sitter deras barn med padda. Trots att det ofta skrivs om mysig familjelunch el dyl. Och ja jag har barn.

        Vårt barn har varit ute på restaurang en handfull gånger i sitt liv, och hon tycker det är livets tråkigaste att sitta där och vänta. Vi säkrar upp med kritor och ritpapper och en padda när vi väntar in maten. Det betyder inte att hon sitter med skärm livets alla måltider.

        Och det tackar nog alla andra besökare för. Ingen vill ha en uttråkad unge rännandes vid borden.

      Suck, det här med skärmtid. Det känns som ett så otroligt tråkigt ämne för diskussion och spekulation (framförallt, Instagram säger väl nada om hur en persons liv ser ut). Personligen vägrar jag ha dåligt samvete för skärmar längre… Min unge tittar ibland, ofta inte. Syftet med det varierar.

    Reagerade oxå på detta igår. Det känns som om samtliga vuxna är där för att agera inför kamerorna. Som att hade ingen filmat eller dokumenterat hade inte filmen ”Titta så desperat kul och tuffa vi är” spelats in. Katrin med sitt ålande och poserande och så Bingos tröttsamma hästgnägg hela tiden. Javisst man ska ha kul tillsammans men detta känns bara oäkta spelat och desperat att visas upp. Man ser ju att barnen flackar med blickarna och inte trivs i miljön.

      Speciellt Falke ser obekväm ihop alla filmer som Katrin lagt upp

        Han såg på riktigt rädd ut i vissa klipp

    Usch. Mår så illa. ?
    Stackars barn.
    Har för mig att någon/några skrev att Bingo och Katrin är fantastiska föräldrar.
    Tycker ni det fortfarande?

      Dom håller ex relationerna snyggt. I övrigt nej. Jag har större krav på föräldraskap än såhär.

      Är det någon som genuint kan tycka de är bra föräldrar utifrån deras agerande när barnen bokstavligt talat låg i bagageutrymmet ombord på tåget? Som dessutom var i rullning?

    Hon ( och han ) har alltid varit lite för mycket om man kan säga så.
    Det är två stora egon som bara tänker på sig själva.
    Barn märker ofta i ett tidigt stadium när föräldrarna ändrar personlighet och det är bara så fel.
    Sen har jag även tänkt att ska de åka på resor för att festa och visa upp sig själva kan de väl lämna barnen hemma hos nån ansvarsfull person.

      Mina vuxna barn tackade mig och sin pappa vid en gemensam middag för ett tag sedan att de sluppit se oss berusade under deras uppväxt. De berättade att det var ovanligt och att de flesta av deras vänner hade jobbiga och pinsamma upplevelser av att se sina föräldrar fulla.
      Jag har aldrig funderat på det men insåg att de få gånger vi hade vuxenfester var barnen hos mormor eller farmor och hade supermysigt.

        Håller med. Visst att det dracks vin och öl till maten på fest men jag märkte aldrig av att någon av mina föräldrar var berusade även om någon säkert va salongs. Däremot när man varit hemma hos kompisars och pojkvänners föräldrar i vuxen ålder och de blir fulla en lördag hemma…tycker att det är sååå pinsamt

    Jag har fan inte ord för detta. Barn ska inte behöva se sina föräldrar, eller för den delen andra vuxna, påverkade! Hur kan man agera såhär och tycka att man är en bra förälder?! Jag ger fan i hur mycket du skjutsar dina barn på fotbollsträningar och ”är engagerad” – sup inte framför dina barn!

    Eller så drack föräldrarna med måtta men hade jäkligt roligt . Och ni kanske uppfattar deras beteende som om dem var fulla .
    Snälla lugna er .

      Håller med!

      Det handlar inte bara om hur mycket de dricker utan miljön i sig som inte känns så lämplig för barn.

        Vad är det som är olämpligt med att föräldrar är glada och har kul?

          Det verkar ju onekligen som att de glorifierar festande och supande i barns närvaro, även om de bara ”spexar för bilderna”

          Glada föräldrar är inte olämpligt, det är miljön och förutsättningarna runtomkring.
          Ser du inte det själv finns det ingenting jag kan säga som ändrar det.

      Exakt! Går ju inte att se deras promillehalt direkt. De kanske drack två glas vin var men spexar för bilderna.

      På Julias Instagram ser man dock flera drinkar, shots, champagneglas etc

        Oförskämt att anta!!!!

      Ja visst kan man ha kul utan en droppe alkohol. Väldigt svensk för övrigt att anta att så fort nån spexar och dansar att den personen per automatik är onykter. Men i detta fall, med just det gänget, så är det knappast troligt att någon av dem var nykter.

      Daniella, både Bingo och Katrin pratade om hur bakis dom var dagen efter. Alltså inget måttligt drickande där inte. ??‍♀️

    Väldigt obehagligt. De verkar ju även härja runt och ha ett skapligt intag av alkohol även dagtid vad jag har sett på Julias storys. När jag var liten minns jag att jag tyckte att det var olustigt redan efter att pappa hade druckit ett par öl för då var han inte sig själv längre.

      Detta är inte första gången. De har kört bil eller vespa onyktra. Med barn. Varit tydligt bakfulla o s v. En sak är två glas vin till middagen men att dricka så att man är bakis dagen efter känns obehagligt när man har små barn. Det verkar som att det spårar ur mer på deras utlandsresor. Kanske lämna barnen hemma är bäst? Och sluta filma eländet.

        Oj. Anmälde du när du såg att de körde onyktra med barnen?? Det hoppas jag verkligen då det är helt sjukt.

    Tänkte skriva en kommentar om detta men hann inte innan du tog upp det nu. Vilken jädra katastrof för barnen. Hur kan vuxna ens bete sig så och sen lägga ut det till allmän beskådan? Jag får en rejäl klump i magen. Själva känner de väl sig mest bara coola ?

      Vem är gubben som verkar mest nöjd med att vara där? Katrins pappa?

        Ja, Katrins pappa. De är där för att fira hans födelsedag.

    Har själv växt upp med alkohol som flödat hos en förälder och rädslan, otryggheten och obehaget när man känner hur en vuxen förändras av alkoholen är inte något ett barn ska känna. Även om den vuxna är trevlig så är det inte en trevlig situation för barnet utan det är fullt av ångest så fort man hör alkoholen öppnas för att drickas.

    Stackars barn.

      Jag har samma erfarenhet.
      Det kvittade om alla bara var glada och snälla. Deras personlighetsförändring var både läskig och jobbig. Jag kände mig ensam och otrygg och ingen hade riktigt koll på vad som hände oss barn.

      Senare i livet har jag fått hjälp och då insett att folk begick övergrepp på oss barn som ofta var med på festerna min pappa släpade med mig på.
      Ingen hade koll. Alla vuxna trodde att vi barn var trygga bara för att vi var i samma byggnad.

      Så när jag ser sånt här knyter sig min mage och barnet i mig sliter i både Bingos och Katrins armar och ber om att få åka hem.

      Det är inte ok att ta med barn på fest. Barn och alkohol hör inte, aldrig!, ihop.

    Mina föräldrars drickande när jag var barn har påverkat hela mitt liv. De drack inte till vardags men båda gillade att festa till det ordentligt ibland. Jag var rädd, generad, orolig och kände det ofta som om vad som helst skulle kunna hända. Och det gjorde det så klart, riktigt fulla människor säger och gör saker som inget barn ska behöva vara med om. Sedan jag själv fick barn dricker jag inte alls, förutom ett glas champagne två gånger om året. Jag skapar ingen som väljer att dricka, det handlar ju givetvis om måttlighet och lyhördhet. Min man tycker om vin och köper en liten flaska till maten ibland, men vårt barn har aldrig sett någon av oss berusad och kommer aldrig att göra. Det är min gåva till honom.

    Varför har de med ungarna? De har väl alla möjligheter till att ordna med en barnvakt om de nu måste supa. Får ont i magen av detta beteende. Barnen kan ha det hur tryggt och bra i övrigt, men ändå ta skada av att se sina fulla föräldrar. Sen helt över gränsen att filma sina barn trots att de inte vill. Det är ju heller inte första gången Bingo gör det. Så samtycke från barnen är väl inte något han värderar särskilt.

    Kollade på videorna. När morfarn dricker direkt ut tunnan så sitter ett barn brevid och filmar med sin telefon. Detta är så sjukt sorgligt ?

    Jag tycker det är värre att det filmas hela tiden, filmas oavsett om barnen är glada eller ledsna. Man ser på hur barnen reagerar ibland när kameran är på och frågor ställs till dem.

    Det kanske är orättvist att döma utifrån några bilder, men åh vad jag fick ont i magen av att se detta. Vill ta barnen därifrån, gå till en lugn miljö sätta på en film och gosa in oss i en filt och mysa istället.
    Klart att barn kan få vara med på skojigheter, men vill man som förälder släppa lös så skaffar man barnvakt.

    Vissa människor ska inte vara föräldrar

    Bara så fruktansvärt pinsamt beteende.
    Fruktansvärt pinsamt.

      Jag menar.. Provokation har sina gränser, och tillslut får du sota för vad du gör/iscensätter.
      Jag tycker att det är helt ofattbart att äventyra barnens välmående, ens rykte och omgivningens syn på en bara för att ”retas lite”.
      Patetiskt.

    Nu ser man ju att flera är väldigt glansiga på ögonen så måtta, som nån säger högre upp, tror jag inte ett ögonblick på – tänker att ordet sans och förnuft inte finns i Zytomierskas repertoar öht. Det här är ett så trashigt och trasigt gäng, pengar eller ej. Hade de varit på den lokala pizzerian i säg Gnesta (mkt hög arbetslöshet, sociala problem) så hade det blivit en orosanmälan direkt. Det flera av er kallar ”en skön familj” där pappor, ex, nuvarande partners festar ihop och hela tiden gillar läget med Rimér och Zytomierska – ja, det kallar jag ett gäng som helt saknar en vuxen i rummet. Det är synd om barnen. Och det Zytomierska dillar om hur hennes barn är härliga, tar för sig, aldrig gnäller – tja, det är vad barn gör, de uppför så som föräldrarna vill för de vill ha sin mammas och pappas kärlek. Nu är inte Zytomierska hjärnkirurg men det behövs inte, helt vanlig grundkurs 1 i psykologi. Sorgligt

      Du har helt rätt tycker jag. Miljön, klientelet och deras position i b.la sociala medier (många följare, etc) gör det mer ”okej” att supa och vara ”sköna” med barnen närvarande.

    Syns ju att de har kul och är glada! Ser inga problem att dricka alkohol när barnen är med så länge man vet att det är bra stämning. Är när människor blir arga eller obehagliga på fyllan det är skadligt för barn. Har bara roliga minnen från när jag var med mina föräldrar på fester som barn och hade inte hellre suttit hemma i soffan och ätit chips, barn behöver ut och se saker i livet inte bara skyddas hemma.

      Tror du att de filmar och lägger ut delarna när folk blir arga, aggressiva, otrevliga, olämpliga? Eller tror det du att de alla har någon magisk förmåga att dricka bara precis så mycket att de bara får ut de positiva effekterna av berusning ?

        Ja det finns väl många som bara blir glada och har kul när de är fulla?

        Med det sagt så är det trots det högst olämpligt att bli full med små barn.

          ”Många” är inte ”alla”, och bara för att DU är glad och har kul när du är full betyder inte det att din omgivning tycker du är lika härlig som du tror att du är. Att vara nykter på fest är inte alltid jättekul och superhäftigt

        Varför tror du att så många blir aggressiva och otrevliga när du dricker? Känner ingen som blir det! Om man blir obehaglig när man dricker är man nog inte så stabil i vanliga fall med så då är föräldern lika skadlig nykter som onykter!

          Jag har inte sagt att ”många blir aggressiva” när de dricker. Sen, bara för att DU bara har positiva upplevelser (vilket är väldigt otroligt, troligare är det bara så att du endast minns allt som positivt och problemfritt) så är inte det normen?? Herregud. Många i min vänskapskrets jobbar med vård&omsorg och forskning och jag har inte förstått något annat än att statistiken för kombinationen föräldrars alkoholkonsumtion och barn är rätt dyster. Från BRIS: ” Avslappnad och härlig, kanske vi vuxna tänker. Konstig och förändrad, kan vara barnets upplevelse. Många barn kan uppleva det obehagligt och otryggt, även om det handlar om en liten mängd alkohol.”

          Men enligt en del här i kommentarsfältet verkar det vara föräldrars rätt till fest som borde vara i centrum ?

            SJälvklart pratar man med sina barn om hur de känner, men man måste sluta generalisera. Bara för att vissa vuxna uppträder obehgaligt när de dricker så gäller det långt ifrån alla, dessutom är alla barn olika. Jag är iallafall glad att jag fick följa med mina föräldrar på fester och har verkligen inga dåliga minnen från att de eller deras bekanta drack alkohol och de flesta av mina vänner känner lika. De är ju oftast de med dåliga upplevelser som syns och pratar i debatten även om de bara är en liten del.

      Och jag kommer fortfarande ihåg den ENDA kvällen jag såg min mamma berusad på en nyårsafton när jag var åtta år gammal. Inget jag har tagit skada av i vuxen ålder men kommer ihåg känslan av att min trygga mamma inte var samma människa och jag var rädd. Det var EN gång under min barndom och jag kommer fortfarande ihåg det väl. Bara för att du inte hade ont av det betyder inte att något annat barn inte kommer ha ont av det heller. Alkohol och barn ihop går fetbort.

      Att vara med på fylleslag är inte något barn ”behöver vara med om”. Det är inte att leva i en skyddad tillvaro att inte vara med om det heller som barn. Hemmet och familjen ska just vara det, en trygg punkt i deras liv. Sen kan man ju inbilla sig att man aldrig varit med om otrevligheter eller att vuxenfester i barndomen inte har någon som helst negativ påverkan på en längre fram.

      Att dricka alkohol medför alltid risker och kommer ALLTID att sätta dig som förälder i en situation där du inte kan vara den bästa föräldern om ditt barn är närvarande. Det handlar inte bara om att bli snefull och våldsam utan precis det som beskrivits på systembolagets sida. Olyckor som händer. Barn som smygdricker. Nödsituation som uppstår och man inte kan köra själv. Etc etc..

      Nu kommer säkert någon komma in med ”då är det samma sak med bilkörning då, det som är så farligt”. Alkohol är aldrig en nödvändighet och framför allt aldrig en nödvändighet om barn är närvarande.

      Mina föräldrar drack inte ofta, nån gång ibland på fester. En var alltid nykter om det behövdes köras hem efter. Ingen blev drängfull, arg eller våldsam men jag tyckte ändå de var sjukt obehagligt. De var glada och uppsluppna och det var läskigt för jag kände inte igen dom. De kändes inte trygga. Men barn är olika förstås och jag har inte sett filmen men jag hoppas det fanns Nån vuxen som var nykter.

        Just detta beskriver BRIS på sin sida: ”Avslappnad och härlig, kanske vi vuxna tänker. Konstig och förändrad, kan vara barnets upplevelse. Många barn kan uppleva det obehagligt och otryggt, även om det handlar om en liten mängd alkohol.”

      Håller inte med. När jag var barn och det var fest och de vuxna drack och blev ”glada” och skulle dansa så tyckte jag det var obehagligt. I mina ögon var de oberäkneliga, betedde sig inte som vanligt. Fastän allt var glatt och ”festligt”.

      Jag kan dricka ett par glas vin utan att bli personlighetsförändrad så det kan jag göra när barnen är med. Partydrickande (när man får i sig mer alkohol och börjar fladdra runt och är högljudd och glad) skulle jag absolut inte göra med barnen på plats och jag vill inte heller att någon annan i sällskapet gör det. Jag tar inte med barnen i såna sammanhang.

      Att föräldrar är berusade påverkar även om föräldrarna är glada.. det gör så föräldern som är den enda källan till trygghet förvrängs.

      Jag var ett barn till alkoholiserade föräldrar, många tillfällen var precis som du sa glada föräldrar. Det spelade ingen roll man ville ha trygghet.

      Jag förstår om vuxna vill dricka, men det finns ingen anledning att festa eller dricka något glas för mycket med barn..

    Sinnessjukt moraliserande inlägg.

    Ser även ut som det dricks alkohol i backen (lunch) där barnen är med. Hoppas de åker med någon som inte druckit.

    ”bäst på fest”, dans på bord och allmänt alkoholstinn stämning är inte något jag normalt associerar med en familjemiddag för att fira morfars födelsedag. Men så har jag kanske en något mer restriktiv hållning till alkohol i kombination med barn också.

    Tror knappast våra åsikter här rör det gänget i ryggen. De är ju såååå härliga, avslappnade och osvenska som dansar sexigt, super och filmar barnen mot sin vilja och lägger ut ?.

    Domen över deras föräldraskap kommer snart ändå när deras barn är vuxna och kan berätta hur de verkligen kände under uppväxten.

    Har själv varit i situationer som Falke osv när jag växte upp med en ung mamma som gärna festade. När jag ser filmerna som Katrin lagt upp får jag lite ont i magen, för jag skickas tillbaka till hur jag reagerar på att musiken helt plötsligt blir superhög, de vuxna betedde sig allt mer annorlunda, det skriks etc… Men det var inget barndomstrauma, mer bara obehagliga situationer. 🙂

    Vill typ gråta lite bara av att se bilderna minns att vara barn och dras in i mina alkholiserade föräldrars värld, vara tvungen vara del av deras fester och alkoholmissbruk.
    Ett barn vill INTE festa med sina föräldrar.. Katrin och bingo!!
    Att vara otrygg när man vill vara trygg ger en grund för ångestsjukdomar senare i livet, ni kan ju festa när barnen har barnvakt?
    Ni valde att ha barn..

    Fy vilket beteende! Noll tanke på barnen öht. Jag dricker vin till maten ibland när barnen är med men där går gränsen, 2 glas är max. Växte själv upp med föräldrar som drack på alla tillställningar och blev berusade vilket gjorde mig extremt medveten om alkohol i ung ålder. Men det där som B och K håller på med är på en heeeeeeelt annan nivå!!! Mår så dåligt för barnens skull

    Alkoholen flödar i den familjen! ?

    Det som de gör nu gjorde jag mellan åldrarna ca 18-22 ?‍♀️?‍♀️?‍♀️?‍♀️?‍♀️ Så löjligt att de beter sig som tonåringar när de ska föreställa vuxna människor och föräldrar! Jag sekundärskämdes när jag såg Julias Insta. Jag fattar att det är kul att vara i alperna när man aldrig har varit där. Det är en upplevelse som inte kan jämföras med något annat. Har man inte fått uppleva det en massa gånger själv i sin barndom så förstår jag att man blir hänförd. Men nu har ni egna barn med er. Då kan man inte bete sig som ett barn själv! Så vidrigt att se det här. ?????

    Tycker ibland att det är onödigt mycket moraliserande kring denna fråga då detta är något som verkligen skiljer sig från familj till familj. När jag växte upp under 90-talet var det mycket festligheter då mina föräldrar har en stor vänskapskrets. Det var alltid glatt och väldigt roligt för oss barn även om de drack på bra. De vuxna var tydliga med att detta var en ”vuxendryck” och lät inte oss barn smaka eller glorifierade på något sätt. Jag älskade när man fick följa med föräldarna på fest för man visste att det skulle bli en kul kväll, dels träffa alla andra barn och få uppleva den goda stämningen. Sedan att vissa föräldrar inte kan bete sig med alkohol, de ska såklart absolut inte blanda alkohol och barn. Men att dra alla över en kant och säga ”barn och alkohol hör inte ihop” funkar inte. Jag och mina syskon hade en trygg uppväxt och for aldrig illa även om mamma och pappa ibland blev annorlunda.

      Tänker att det är ju lite skillnad på att träffas många på en fest där barnen kan umgås med andra barn och ha kul, så kan de vuxna festa för sig. Ok då länge ingen blir aggressiv etc. Men här sitter de ju på barnens sportlovsvecka, barnen sitter på stolar och kollar på föräldrar alt sin telefon, tror knappast att de hade valt att göra denna aktivitet själva.

      Jättefint att du har haft en bra upplevelse; problemet med alkohol är att många människor blir oförutsägbara av alkohol. Många har svårt att sluta när det blir för mycket pga _alla_ tappat omdömet till viss del pga alkohol, det går inte att snacka sig ur det, så är det bara.

      Att du aldrig varit med om något obehagligt är tur. Det som också är oförutsägbart är hur dessa upplevelser påverkar barnen i framtiden. I ditt fall har det ju uppenbarligen gått bra men det är inget någon av de vuxna i din närhet som barn hade kunnat förutspå. Och du vet inte hur alla andra barn som var med har påverkats av detta.

      Det är jättefarligt när såna som du framför sin upplevelser för att visa att ”det minsann kan gå bra”. Det VET vi att det kan. Man kan också köra rattfull utan att ha ihjäl någon. Bara för det betyder inte det att det är bra eller att det inte är en dum risk att ta.

      Och när det kommer till barn och det faktum att man inte kan veta hur barnet uppfattar och internaliserar upplevelser genom livet, så är fest och barn en dum idé – enligt mig.

    Jag kan inte ens begripa varför det är sååååå viktigt och angeläget att överhuvudtaget så fort man går på fest eller restaurang osv osv. Det gäller även vi andra dödliga. Varför, säger bara varför!!!
    Jag själv är verkligen en udda fågel i dagens samhälle som inte har nåt behov alls av att ”alla” ska veta vad jag gör/gjort. Jag minns hur långtråkigt jag tyckte det var när man var ung och skulle titta på kort när nån hade varit utomlands, skittråkigt hahahaaha hur kul är det att se sånt.

    Har pärleros helt tappat det?

      Ja, ända sen intervjun med den där ”hjärnforskaren” där ”sanningen” skulle fram…

    Är det bara jag som har roliga minnen som barn när alla vuxna festade? Det blev ju som en show för oss barn att skratta åt med jättebra stämning

      Näe Anna B, men det är du och två till.

    Först och främst det är sportlov dvs barnens skollov och då borde väl barnen vara i fokus? Visst kan man dricka måttligt med alkohol med barnen ävenpå restaurang men barnen sitter på undantag längst ut på kortändan (på alla bilder) och dessa uppmärksamhetstörstande föräldrar utgår bara från sig själva och sina egon. De andra förutom Bingo, Katrin och Katrins pappa tar inte samma plats.
    Det jag är mest störd över att ingen tar upp Katrins tidigare beteende när hon dricker alkohol i mängder och hennes då gränslösa beteende som ofta slutar i att hon får be om ursäkt (t ex Malin Gramers bröllop) – om hon har insikt om detta borde hon undvika all alkohol när hon är med barnen. Som en del har sagt vi ser inte allt och om detta är det de vill skryta med – hur ser det då ut när de inte delar med sig? Sedan upplever jag dom vill visa sig nyrika och trashiga ingen hänsyn till omgivningen – men det är ju inte heller något nytt. Hur var det nu – Jaget för laget?
    Och när jag ändå håller på jag längtar tills jag möter dom på Gärdet med sin lösa, okontrollerade hund och han springer mot min kopplade hund… sorry Ross – inte ditt fel.

    Förr i tiden var detta vardagsmat, tack och lov så vet man bättre idag, i alla fall de flesta av oss.

    Föräldraskap + alkohol = NEJ. Det är inte okej. Och kan du inte hålla dig borta från alkoholen när du är med dina barn så behöver du fan hjälp. Tycker alla barn förtjänar helt nyktra föräldrar.

    Får lite samma känslor när jag ser mammor på instagram/TikTok/whatever som ba ”I could never have survived motherhood without wine ?”. Ursäkta? Om du behöver vin för att ”överleva” så sök hjälp.

    Fruktansvärt. Äldsta sonen ser ut att tycka det är lite coolt och spännande. Men dom yngsta två, speciellt Falke (hur gammal är han? 4?)ser inte alls glada ut. Snarare rädda och förvirrade.

    Kan man dricka lagom (vad nu det är) så tycker jag det är OK. En middag hemma med vänner och familj där man t.ex. har lite vin eller öl till maten tycker jag är helt OK, om det inte spårar ur så klart. Dessa bilder tycker jag ser vidriga ut där barnen skall behöva se asfulla föräldrar. Blir dock inte förvånad just i detta fallet.

    Jag är fortfarande så förvånad över svenskarnas oförmåga att dricka måttligt…
    Jag har bott nästan 20 år i Frankrike och här dricker man framför barnen, det är inte ovanligt, men man dricker sig inte redlös eller tills man dansar på borden framför dom. Ska man festa så skaffar man barnvakt och går ut.

      Eller hur! Jag har också bott i södra Europa, alkohol är vanligt förekommande i familjer men aldrig under alla mina år där såg jag någon bli sådär aspackad! Hälla i sig dryck från en tunna liksom, vad är det ens för beteende?

    Hade det inte varit folk från Östermalm som visade de här bilderna utan någon arbetarklass familj ute i Tensta hade ungarna blivit omhändertagna innan föräldrarna hunnit säga skåpsupare.

      Reagerar också ofta på detta. Är ju även många influencers med små barn där det dricks väldigt mycket, hade vinet och drinkarna på fib restaurang bytts mot öl och pizza hemma i soffan med sunkiga polare i sunkig lägenhet, då hade det sett väldigt annorlunda ut.

    Jag är själv uppvuxen på 80-talet när vi hade familjefester med grannar och det dracks en grogg här och var, men det var under städade former. Och en snapps på påskbordet, men det var inget som jag reflekterade över, vi barn var alltid prio nummer ett.
    Ingen blev full och stod och vrålade som på värsta nattklubben utan det var glada toner och härliga samtal.

    Jag tycker det finns gränser för allt man gör. Att dricka vin framför sina barn, skåla etc absolut Men att ”festa till” som att man är ute på stureplan med en 4-åring och dennes storebröder och gå längre och längre.
    Jag fattar att man kan dansa och att morfar kan skoja till det och dricka en sipp ur tunnan, men sen verkar det spåra ur.

    Klart man kan fira, skåla och dansa även med barn, men när det blir Sturekompaniet kl 03, då är det fan skämskudde.
    Tycker det är tråkigt för barnen.

    Förstår inte varför dom festar överhuvudtaget när det pågår krig. Okej, att livet fortsätter som vanligt såklart, men kanske inte typ samma dag och genom att festa.

    Tycker att det är så jäkla tramsigt dessutom att hela tiden visa upp hur fantastiska dom är genom att dom kan umgås med varandra, alla exen, nya partners osv. Samma sak med Läckberg/Melin/Sköld osv. Hela tiden måste dom poängtera detta. Dom flesta av oss klarar av att befinna oss i samma rum/prata med våra ex, deras nya partners osv. Det är liksom inget speciellt med det. Det ingår i vanlig normal uppfostran, sunt förnuft, social kompetens. Dom är liksom inte ensamma med att klara av det. Men det verkar dom själva däremot tro, eftersom dom hela tiden vill poängtera detta och hur fantastiska dom är som klarar av det.

      Fattar inte heller vad det är att vara så stolt över. Att kunna umgås är väl det minsta man kan begära av två föräldrar om man nu inte håller ihop, såvida båda är normalt fungerande personer.
      I övrigt så spelar det väl ingen roll HUR denna relation ser ut, att umgås på det här viset är väl bra om det funkar för dem men tex Bella och Odds relation är ju inte sämre på något sätt för att de inte semestrar tillsammans. Hoppas inte folk ser det här som något slags goals utan ser till sin egen situation och vad man själv trivs med.

    Julia och Bingo… Det är inte ofta man tänker att båda borde kunnat få tag på någon bättre.

      Tänker snarare att de passar bra ihop.
      Får rysningar när jag hör hennes extremt ohärliga röst.
      Och hon vill väl glida lite på kändisskapet och då är ju Bingo perfekt som alla i sthlm känner igen, så att hon blir sedd mer och kan etablera sig ordentligt i sthlm.
      Han får en yngre tjej som tycker hans tankesätt är ok.

      Kaka söker maka liksom.

    Exakt vad filmar denna grupp av dysfunktionella individer?!?

    Att det är krig i Europa?
    Att barnen ska se sina föräldrar stupfulla och ”härliga”?
    Att det inte krävs något iq för att vara en provocerande flunsa?

    Och denna ”coola” familj ska eventuellt utökas med ett barn till. Vilka nersupna snillen.

    Helt ärligt, jag hade aldrig festat när folk lider i Ukraina. Jag lider också och klarar inte av att se nyheterna längre för att det skär in i min själ, att detta kunde ske 2022. Helt oskyldig människor. Men nu får Ukraina stöd av nästan hela världen! ?

    Fucking hatar Putin jäveln, hoppas han dör snart! Tror aldrig jag hatat något så mycket! ?

    Var Alex också i fyllan? Trodde han var vettig.

      Alex finns som vanligt bredvid och smilar sitt försynta smil. Man hör honom sällan säga något.
      Men: Den som tiger samtycker.
      Vem är förresten tjejen i röd jacka Cattis? (insta:catharinaelin) Hon är åker skidor och sitter med på festen. Barnflicka eller?

    Jag mår så dåligt av att se de stackars uttråkade barnen som filmas mitt i festen. Jag går också på after-ski med mina, men i min barnvärld är det någon öl i backen på eftermiddagen så länge som barnen tycker det är kul.
    Jag vet hur trötta mina barn är efter en dag i skidbacken, de skulle inte direkt njuta av restaurangfest. Hur sjukt mysigt är det inte att spela spel tillsammans i underställ och ha barnen i fokus på lovet, jag hoppas att dessa gullungar också får uppleva den typen av skidresa <3

      Eller hur! Barnen är fina och gulliga, jag skulle önska att de fick vara centrum för uppmärksamheten ibland och inte bara följa med på vuxengrejer hela tiden.

    Är mest intresserad vem Alex dejtar???? Eftersom det står Katrins ex med respektive, trodde Alex hade en flört med Jelena Meacham ?

    Vidrigt att se. Barn tycker det är obehagligt bara föräldrar är lite salongs. Vilka djupt olämpliga vuxna dom är i detta sammanhang…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.