Ernst Billgren otillåtna budtrissning på Tradera

Far och dotter – Ernst och Elsa Billgren – har båda två auktioner på Tradera där intäkterna går till Rädda Barnens arbete i Ukraina. 
Elsas aktion är uppe på 5 500 kr medan högsta budet på Ernsts ligger på hela 50 500 kr.
Tyvärr riskerar båda auktionerna att tas ner av Tradera eftersom det är Ernst själv som lagt de båda högsta buden.
Enligt Traderas regler så är det inte tillåtet att buda på familjemedlemmars auktioner – och givetvis inte heller på sina egna. Det kallas för ”budtrissning” och här på Traderas sida kan du läsa mer om det. 


Jag ställde frågan till Tradera, vars kundservice svarade så här:

Tack för att du väntade! Budtrissning bryter mot våra regler på Tradera, jag kommer behöva framföra detta till säkerhetsavdelningen och be dem granska säljarens annonser. Om vi ser att dem budtrissar så kommer vi kontakta medlemmen och ta åtgärder.

Jag har sökt Ernst och Elsa Billgren för en kommentar men de har inte återkommit.


Uppdatering:

117 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Okej, jag förstår att det är fel, men pengarna går ju till välgörenhet.

      Fel är fel och det spelar ingen roll vad syftet är. Ska vi bara bryta lagarna också?

        Ja alltså, alla dom som hämtar hit alla ukrainare just nu beror ju också brott och alla verkar ju se mellan fingrarna där, tänker att detta borde spela i samma liga.

          Hur begår de brott genom att hämta hit folk från Ukraina?

          Vilket brott då? EU har för första gången akti­verat mass­flykts­di­rek­tivet.

            Ber om ursäkt, har helt missat det. Bor tydligen under en sten.

              Lätt hänt. Det är svårt att hänga med i allt. Det enda ljuspunkten i detta elände är att det är möjligt att åka med bil/buss och hämta de som flyr från kriget och föra dem till ett säkert land.

        Så du skulle låta bli att rädda ett barn om du behövde bryta lagen för det?

          Poängen är ju dels att ingen faktiskt ges en ärlig chans att vinna auktionerna, då han autobudar över allt. Det utgör alltså falska utbud. Och vad som är värre är att Rädda barnen i slutändan får mindre pengar om han vinner autktionerna.

          Vill han betala 55000 + till välgörande ändamål är han ju fri att göra det, om han vinner båda auktionerna förlorar Rädda barnen hela summan av den utomstående budgivarens pengar, i stället för att få in budet + 55000 kr av Ernst (ca summan av hans bud på hans egna och Elsas aktion).

            Hur tänker du nu? Rädda barnen får ju in summan som motsvarar det högsta budet.

              Ja. Om budgivare är villiga att ge 50 000 för att få luncha mer Ernst, och Ernst är villig att ge 55 000 till välgörande ändamål, så får Rädda barnen 55 000 om Ernst vinner auktionen. Om den andra budgivaren tillåta vinna för 50 000 får rädda barnen 50 000 PLUS de 55 000 som Ernst är fri att skänka till välgörande ändamål (han budar naturligtvis inte för priset att få gå på lunch med sig själv och kan således skänka dessa pengar utanför ramen för auktionen).

                Förstår du?

                Ernst vinner –> Rädda barnen får 55 000 kr. (det andra budet faller bort helt)
                Annan vinner –> Rädda barnen får 50 000 kr + 55 000 kr. (då Ernst är villig att ge 55 000 till välgörande ändamål)

                Har han sagt att han ska skänka motsvarande belopp utanför ramen för auktionen eller varför utgår du från det?

                  Nej, jag säger att det vore den rätta (och smarta) saken att göra om hans syfte med auktionen och budgivningen är att gynna det välgörande ändamålet.

              Skulle han vinna sina egna auktioner behöver han ju inte betala något överhuvudtaget och absolut inga pengar kommer barnen till dels.

            Gör en privat insamling istället för att blanda in Tradera. Traderas regler måste följas då det är en trygghet för alla som är inne på Tradera.

          Uppenbarligen tycker många svenskar så eftersom Sverige fram till nyligen ”var fullt”, enligt ”somliga” partier med anhängare.

      Jo, men det är inte kul för den som verkligen vill vinna budet kan jag tänka mig.

        OM han vinner så är det ju en helt annan diskussion. Men så länge han inte gör det så ser jag inga problem eftersom pengarna går till välgörenhet.

          Men budet höjs ju av honom. Hur rättvist är det?

            Man avgör ju själv om man vill fortsätta buda.

      Då borde väl Ernst bara kunna skänka pengar till Ukraina istället för att trissa på buden?

        Precis. Eller bara matcha budet – går min auktion för 10, 20 eller whatever tusen kronor så lägger jag samma summa ur egen ficka.

      Exakt. Jag har otroligt svårt för att man klarar av att vara redig i ett sådant gör ärende. På fullaste allvar? Vad är viktigast? Jocke 45 som har råd att buda 50 lax eller krigsoffer som behöver hjälp? Och att dessutom skryta om att man rapporterar detta i ett inlägg? Whaaat?

      Heja Ernst och Elsa!
      Skäms Camilla för att du försöker kasta skugga på folk som aktivt hjälper!

        aktivt hjälper? Genom att buda på sina egna auktioner för att få andra att skänka mer? Så snålt. Bättre att matcha buden, som någon här ovan nämnde.

          Men snälla förstår du inte att detta bara leder till mindre pengar till Ukraina än om Ernst hade skänkt sina 55000 kr utanför ramen för auktionen? Han är fri att donera även utan att buda på auktionen…

            Svaret var till SB.

        SB du förstår verkligen inte.

      Då får de skänka pengarna om de har råd med dem…

      Ernst och Elsa kan skänka pengar till Ukraina som vi andra gör privat!! Det här är något annat för att samla in pengar från aktion så människor kan buda. Patetiskt och snålt blir det så korkat

    Alltså Elsa Billgren har blivit som en parodi på sig själv.

      Jag har helt tappat sugen gällande henne. Ett hem som bara reflekterar henne själv. Inte ett spår av make, son och hund/katt står att finna. Ett bröllop. 2 där allt reflekterar hennes egna favoriter och inte ett spår av maken och sonen. Ukrainainlägget där hon bara var tvungen att dra upp de egna sorgerna. Och nu den här dumma auktionen som blir pannkaka för att de inte kan hålla sig bakom kulisserna en stund.

        PRO tip: läs inte om du stör dig!

        Precis mina tankar när jag läste hennes blogg. Tittar man runt lite så ser man att Elsas hem (vardagsrum och de vinklar och vrår som visas) ser likadant ut som hos hennes kompis Sofia. Samma färgskala, typ av inredning, möbler och, tror jag, opraktisk halvlurvig matta. Har deras killar inget inflytande alls på hur det ska se ut hemma?

        Och detta poserande. 10 bilder på bloggerskan i varje inläg liksom. Elsa går, Elsa står, Elsa provar kläder, Elsa lägger huvudet på sned och skrattar… Wow, liksom? Många gör så. Egenkärt, eller vad ska man kalla det?

          Så intressant att se Elsa i andras kanaler ibland – hon går nästan inte att känna igen på bilder där hon inte kör sin vanliga posering och plut.

          Mitt hem ser också ut exakt så som jag vill. Jag är mest intresserad av inredning av oss två här hemma och driver alltså sådana frågor. Min sambo är givetvis med på allt som köps eller görs om men han har nog aldrig sagt nej utan tycker mina idéer är bra. Det kan väl knappast vara jätteovanligt att en person är mer drivande? Varför skulle Pontus inte kunna vara med på inredningen bara för att det återspeglar Elsas smak? Löjligt.

    Precis. Inte så att de gör det för egen vinning. Känns som fel läge att peka finger?? Nu blir det ju eventuellt mindre pengar till Ukraina ?

      Håller helt med. Ibland kan man blunda. Man behöver åtminstone inte rapportera felet. 50 000 hade ju kunnat göra skillnad i Ukraina…

        mEn fEL äR fEl!!!

          Ok Gunilla

        Upprepar mig, förlåt, men känns som att vissa behöver få ett klargörande här, haha.

        Poängen är ju dels att ingen faktiskt ges en ärlig chans att vinna auktionerna, då han autobudar över allt. Det utgör alltså falska utbud. Och vad som är värre är att Rädda barnen i slutändan får mindre pengar om han vinner autktionerna.

        Vill han betala 55000 + till välgörande ändamål är han ju fri att göra det, om han vinner båda auktionerna förlorar Rädda barnen hela summan av den utomstående budgivarens pengar, i stället för att få in budet + 55000 kr av Ernst (ca summan av hans bud på hans egna och Elsas aktion).

          ”Klargörande”? Du resonerar jättemärkligt. Ditt påstående bygger på att han skulle skänka samma summa utanför budgivningen? Det vet vi ingenting om.

            Ja? Uppenbarligen är han villig att ge 55 000 kr till välgörande ändamål, så det vore ju en fullständigt rimlig sak att göra? Han budar ju naturligtvis inte på auktionerna för att få luncha med sig själv eller för att få prova brudklänningar i dotterns ateljé? Då kan ju den som är villig att betala för erbjudandena göra det, så Rädda barnen får in de pengarna, så kan han lämna sina 55 000 kr utanför ramen för auktionen? Nu förstör han ju bara för Rädda barnen, så de får in mindre pengar eftersom han pajar andra människors bud (som kanske i huvudsak budar för att vinna auktionen och inte skänka pengarna).

              Men snälla: de får ju inte in MINDRE för att han är med och höjer budgivningen?

              Tänk några varv till.

                Jo men snälla. Han är ju uppenbarligen villig att skänka 50000 till välgörenhet.

                Han är fri att skänka detta utanför auktionens ramar, han budar ju uppenbarligen inte för att få luncha med sig själv eller prova klänningar hos sin dotter. Då kan ju de som vill vinna budgivningarna trissa upp priset, då får rädda barnen BÅDE auktionspriset plus Ernsts välgörenhetspengar. Eftersom Ernst vann Elsas auktion nyss kommer den endast generera 5100 kr. Hade han låtit Jessica Frej vinna skulle hon betalat 4500 för klänningsprovningen (till rädda barnen) och Ernst kunde betalat in de 5100 han är villig att skänka privat.

                  Jessicas bud var tydligen 5000 kr inte 4500 kr.

                  Nu får Rädda barnen alltså in 5100 kr istället för 10100 kr som de hade kunnat få om Ernst hade skänkt pengarna privat.

                  (Budgivningen hade möjligen inte blivit fullt lika hög utan hans autobud, men han är fortfarande fri att ge 5100 så det, plus det lägre budet på auktionen, hade kommit rädda barnen tillhanda.)

                  Bra jobbat Ernst.

    Att han gör det på Elsas är väl kanske en sak, men på sin egen ?Det borde ju inte gå, borde finnas nån spärr mot det, men tydligen inte.

      För att det är Traderas aktion.

    Absolut emot reglerna men absolut SÅ onödigt att både rapportera/meddela tradera om. Är det någon gång det är läge att se mellan fingrarna så är det väl när pengarna går till det hemska kriget?

    Det är ju traderas egna annonser.

      Exakt. Dessutom var det ju någon som skrev om det här i kommentarerna för någon dag sedan och uppmärksammade Tradera. Annonserna är ju kvar så tänker att allt går enligt regelverket.

        Preci, de gav ju dessutom svar då att det var ok pga välgörenhet.

        Sen vet vi inte hur Ernst tänker, han kanske låter budgivaren under hans bud få vinsten även om Ernst slutar som högsta budgivare.

          Men vem är lopinita? Värt att kolla

          Bättre att Ukraina får både budgivarens summa plus hans frivilliga 55000+ summa?

    Hey boomer! Nu har du fastnat med skägget i brevlådan och fingrarna i kakburken?

    Ugh det är ju för välgörenhet. Kanske kan vi se mellan fingrarna om han budar på sin dotters auktion. Det är ju igen skada skedd.

    Och fine om han budar på sin egen så länge som han betalar så är det ju bara mer pengar till Ukraina.

      Så om jag rånar en bank för att få pengar till välgörenhet så är det också okej då? ?

        Hur är det en rimlig jämförelse? Ernst har inte tagit någons pengar.

          Så klart inte helt rimlig jämförelse, men var ska gränsen dras? Vem ska bestämma det? Vilka regler kan brytas? Obs! Retoriska frågor.

            Eftersom det är traderas auktion så är det väl rimligt att de bestämmer över reglerna.

            Inte svårare än så.

            Men det är Tradera, chilla gunilla… om han vill betala mer för hans egen eller dotterns pryl så låt han. Vem tar skada??

              Ukraina som får in mindre pengar än om han lät andra vinna. Då får Ukraina in dels pengarna från någon utomstående och han är fri att ge sina 55000 kr i välgörenhet. Han måste inte buda på brudklänningsprovning eller date med sig själv för att kunna donera.

                Ingen av dessa två auktioner skulle kommit i närheten av högsta budet om inte Ernst drivit upp priserna

                  Och då hade han fortfarande kunnat skänka samma summa plus de de övriga budat upp dem till.

                    Exakt men man kan inte räkna 50 + 55 tusen. Snarare 5 + 55, och då är det mindre jobb för honom att donera de extra 5000 själv och slippa visning och lunch med nån random.

      Problemet är då när är det ok att se mellan fingrarna och när är det inte? Tycker att Ernst om han nu vill göra en god sak hade varit att uppmana budgivarna att vara generösa istället. Det han gör är inte särskilt transparent och faktiskt lurendrejeri.

        Ernst kunde valt att matcha vinnande bud med att själv skänka samma summa till Ukraina-välgörenhet. Det hade varit snyggt.

      Men vad är poängen? Kan han inte bara skänka pengarna direkt då?

        Jag håller med… känns som att han jagar lite godhetspoäng här.

    När rättshaveriet gått för långt…

      ?

    Men nog är det väl ändå pinsamt att billgren måste höja buden själv? Vem är lopinita t ex som bjuder emot? Och varför bara drygt 5 papp för en dag lr några timmar bland elsas brudklänningar?
    Inte så poppis auktion, med andra ord. Därför extra genant att buda själv. Skänk stålarna själva istället, direkt t ngn organisation. Eller nöj er alla med de skattepengar vi redan skänker till Rädda barnen, röda korset, unhcr etc

      Det enda som är pinsamt är att gnälla på någon som ser till att Rädda barnen får in mer pengar.

        Men då kan han väl skänka pengarna själv eller buda på någon annan familjs auktion. Pinsamt!

    Varför buda på en ”VIP-visning” och en lunch med sig själv?

      För att få in mer pengar. Gissningsvis låter han den med näst högst bud vinna priset.

        Precis. Det är därför som man inte får lägga bud på sin egen auktion i avsikt att driva upp priset. Eller använda bulvaner som inte har för avsikt att köpa utan endast buda.
        Det är samma regler som t ex vid mäklarauktioner på villor och bostadsrätter.

          Det är traderas auktion och deras regler. Uppenbarligen har de bedömt att detta är ok eftersom det går till välgörenhet.

            Har de gjort det?

              Någon rättshaverist härifrån kontaktade ju Tradera för flera dagar sedan och budgivningen har fortsatt, så ja.

        generöst av honom att trissa upp priset så någon annan skänker pengar, istället för att han matchar budet och skänker av sina egna pengar. Alltid lätt att göra av med andras pengar.

          Jamen precis. Fattar inte hur så många inte kan se hur fel detta blir när Ernst Billgren går in och budar högt!? Så märkligt och framförallt osmart.

    OT men Anna Book har lagt upp flera stories om att de hjälpt Vanessa med en ”överraskning” åt hennes kille imorgon med partylandpynt på ett hotel…. Det spoilar väl överraskningen lite genom att lägga upp det på stories??
    Konspiratorikern inom mig funderar på om det verkligen är en överraskning eller om det bara är dags för mer smygreklam för partyland enligt något kontrakt.

      Anna har ju gjort något för annan och det måste ju självklart dokumenteras, hon som är så snäll och givmild och gör allt för andra hela tiden

      Reklam för Partyland igen, såklart. Kanske är det en ”överraskning” på riktigt också men att hon lägger upp det innan är ju självklart för att göra reklam.

      V har lagt upp bild på ett hotellrum med en ballong och rosenblad på sängen för två timmar sen. Booken la upp första för en timme sen.

      Är det inte det som var överraskningen? I så fall har ju pojkvännen sett de/kommit till hotellet och blivit överraskad innan Book la ut och berättar hur snäll och godhjärtad hon är som gjort allt detta för sin dotter, och reklam från hjärtat.

      Eller stod det att överraskningen är imorgon verkligen? Minns ej att jag läste det men minnet är kort ibland ?

      Är det fler än jag som reagerat på reklamen om Masked Singer? Ruskigt likt Annas nasala och hesa röst i slutet av reklamen. Hon har ju dessutom haft paus från sociala medier som stämmer exakt med inspelningsveckorna… ?

    Är det verkligen Ernst Billgren själv bakom kontot då? Kan ju vara någon som heter så?

      Även hans ett konto med hans fru Julias Billgrens namn har budat mot honom på Elsas auktion, så skulle tro det. Kontot är dessutom reggat typ 2019.

      Ja det är han. Konfirmerat av Elsa själv. Jag är av åsikten att det är osmakligt och kontraproduktivt.

        Trodde Elsas man skulle radera sånna frågor..

    Visst det är för välgörenhet men folk förväntar sig ändå att rätt ska vara rätt. Det här är garanterat inte den sista auktionen för välgörenhet och om det blir standard att de trissas av sina egna skapare så kommer förtroendet minska och färre kommer att engagera sig. Kanske blir det en liten slant mindre till Ukraina just den här gången men i längden har vi allt att vinna på att hålla på reglerna. Hade folk budat om de visste att Ernst konstant skulle lägga högre bud? Isåfall hade de ju kunnat skriva det i annonsen? Men det gör de inte, eftersom folk utfår ifrån att det är en ärlig auktion. Låt det då vara så.

      Dessutom, hade jag sett att det kommer ib autobud direkt efter mina bud av skaparen så hade jag lagt mig. Man vill ju känna att man har en chans att vinna. Det riskerar alltså att bli mindre pengar eftersom folk ser att det är lönlöst.

        Typ så jag kände när jag läste budlistan. Jag har inget emot att man donerar osv, men att se att det direkt kommer ett autobud gör ju att jag känner att det är lönlöst att ens buda. Det får motsatt effekt. Som andra säger så hade det ju varit bättre om han t.ex. matchat slutpriset och donerat det eller liknande.

    Ville de verkligen skänka pengar så kunde de göra det på annat sätt än att trissa upp sina egna auktioner.

    Han har kanske ångrat sig och vill behålla tavlan..

      och hoppas att få auktionen ogiltighetsförklarad (var lite snabb på knappen^)

      Eller så vill han inte alls ha en VIP-visning med folk han förmodligen inte gillar ändå.

    Fast vänta – vadå mer pengar till Ukraina? Blir väl mer om Ernst faktiskt donerar, han ger ju inget genom att buda mer än att dra upp priset för den som ev vinner? Nej, han vill ju snarare hajpa deras auktioner än att vara en god person, get a grip people.

      Exakt.

    Åh lyllos Ernst som precis vann en provning av bröllopsklänningar i sin dotters ateljé. (:

      Rädda barnen får pengar och Elsa slipper ha en gratisprovning. Win-win✌

        Ja mindre pengar än om han låtit någon annan vinna auktionen och donerat sin frivilliga summa privat. ? Men det är klart, då hade Elsa behövt hålla en provning.

    På välgörenhetsauktioner är det väl BRA att trissa upp priset? Det vill man ju göra så det blir så mycket som möjligt.

    Men håller med de som säger att han borde skänka utanför auktionen så det blir dubbelt upp!

    OT – någon som vet vad som hänt med apansattigranen eller hennes konto annasuvannadebaang på Instagram? Hennes andra konto verkar vara borta. Förlåt om jag missat att svar finns i ös eller liknande, har varit utloggad i helgen.

      Du verkar ha frågat detta många gånger. Skicka ett mail till henne eller dm till ngn av hennes kompisar på instagram om du vill veta. Tror du får bättre svar då.

    När Alexandra Nilsson hade en auktion för välgörenhet och Andreas trissade upp priset så nollställdes den auktionen. Men det är väl skillnad på folk och folk antar jag…

      ??

    Snälla, de bjuder ju clearly på sina egna auktioner för att slippa ställa upp på det som erbjuds. De vill inte äta lunch eller prova klänningar med ngn nobody. Och sen kan de säga ”ååååh vår auktion drog in sååååå mycket!” Att bjuda på en auktion där man själv är det som auktioneras ut är för fan helt stört otrevligt.

    Ot
    Såg ett så jobbigt inslag på Rapport från kriget i Ukraina. En kvinna med barn som intervjuades från staden Mauripol och som sedan kriget startat varit bombat sedan dess. Ingen släpps ut, i staden är 50.000 barn instängda och staden bombas och beskjuts dagligen. Kvinnan hade förlorat 1 eller 2 barn och paniken i den stackars människan ögon. Så hemskt! ?
    Nu har Ryssland bett om vapen och pengar från Kina, 15.000 soldater från Syrien sätts in och en anläggning nära Polen (som är med i Nato) har bombats. En upptrappning alltså. Vissa säger dessutom att Putin vill även slå till mot Sverige.
    Helt sjukt! Sverige har dessutom länge rustat ner försvaret, så vi kan inte försvara oss så länge. Vi är inte med i Nato och kan därför inte vara säkra på stöd från andra länder om vi blir anfallna.
    Vad gör man om Sverige hamnar i krig?

      Vi kommer inte hamna i krig. Ryssland vill erövra det som historiskt till hört Ryssland.
      Vi är neutrala och utgör inget hot. Sen har England lovat att hjälpa oss.
      Det som kommer påverka oss och förändra oss är alla nya medborgare som kommer.

        Vi är en viktig landmassa, militärt sett. Att vi skulle ingå i nåt nytt sovjet är ju inte alls aktuellt. Men fortf ligger vi på fel plats. För att vara safe. Den hjälp Storbritannien skulle ge är väl vad vi nu ger till Ukraina.. Dvs inte alls tillräckligt. Har vi ens bombplan? Tror inte det

      Först och främst är det högst osannolikt att det skulle bli ett krig i Sverige likt det i Ukraina. Om du vill lugna dig läs lite historia så kommer du se varför.

      Blir det mot förmodan krig och du inte vara kvar i Sverige vid så reser du innan kriget kommer (om du har möjlighet). När det är dags kan var tex om Ryssland går in i ett av baltländerna, när när USA evakuerar ambassadpersonal i Finland eller Sverige beroende på var din gräns går. Vi har hus utomlands och bestämt en gräns för när vi åker. Har små barn och snart en nyfödd, annars hade jag stannat och kämpat.

        Ursäkta, det andra stycket blev virrigt.

        Blir det mot förmodan krig och du inte vill vara kvar i Sverige så reser du innan kriget kommer (om du har möjlighet).

        Kvinnor o barn åker, män stannar. I regel. Var det det du menade?

    Haha älskar att Ernst vann auktionen! 🙂 Familjen clueless.

    ”ernstwbillgren” har lagt flera bud på bådas auktioner, Elsas auktion slutade med pappa Ernst som högsta budet. Seriöst av Tradera…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.