”Vimmelmammans” inlägg om att göra skillnad på folk och folk

I ett tidigare inlägg tog jag upp Mrs Lindhs åsikt om hur man gör skillnad på flyktingar och flyktingar. ”Vimmelmamman” Lotta Gray är inne på samma spår och det pågår en febril aktivitet på hennes blogg.

Det jag pratar om är hur det pågår krig hela tiden med sönderskjutna barn, våldtagna kvinnor, städer utan mat, el eller vatten i åratal och då är det ingen jävel som engagera sig. Inte som nu.  Nu går man ur huse för att slå knut på sig själva och få tapperhetsmedalj. Jag tycker det är helt fantastisk och Ukraina SKA och BÖR få allt stöd de kan. Ingen klagar på att vi hjälper, viktigt att komma ihåg här!

Det som gör ont är att det inte är samma villkor för alla.  (Vi måste hålla isär äpplen och päron här). Jag klagar inte på att alla sluter upp. Jag klagar på att det inte görs oavsett. Vrid inte till det nu och tro att jag inte stöttar Ukraina till 100 %. // Lotta Gray

Vi står väl mer eller mindre inför ett fullbordat faktum, att det faktiskt är många som gör skillnad på folk och folk.
Borde det inte ligga i allas intresse att faktiskt diskutera saken?
Och då menar jag inte så mycket diskussionen ATT det händer, utan snarare VARFÖR.
Att konstatera någonting har väl aldrig varit särskilt produktivt?
Så varför händer det?
Från Lottas kommentarsfält går det att utläsa flera olika aspekter och vinklar och jag tänkte lufta några av dem här:

Cath skriver så här:

Ukraina har inte en demokrati som går att jämföra med vad demokrati innebär för oss men det är vårt närområde. Den dagen detta krig är över så tror jag de flesta kommer att återvända. Många av dem är duktiga på språk, inte analfabeter och kommer troligen att kunna försörja sig själva om de blir kvar.
Nu kommer kvinnor och barn, förut kom män som påstod sig vara minderåriga.
Ja jag gör skillnad på folk och folk, för jag anser att det är skillnad på folk men inte på grund av att jag utifrån etnicitet tycker att nån är mindre värd men utifrån värderingar, religion och kultur. Där har vi skillnaden som visat sig svår att överbrygga.

laco skriver följande:

Många kulturer fungerar bra tillsammans. Andra kulturer kan inte integreras och det skapar problem. Vi vill inte ha problem, fientlighet och splittring i vårt land. Därför bör vi hitta andra lösningar för de kulturerna än att ta hit dem. Ordna för dem på någon plats där de är välkomna och där de har samstämmig kultur (religion ofta likställt med kultur), ofta i närområdet.

Någonting som Sofia svara så här på:

Behöver inte ”integreras”. Det som behövs är en ömsesidig respekt för varandras olikheter. Alla behöver och ska inte stöpas i samma form, men det är väldigt svenskt att vilja ha det så. Hur ska vi kunna lära oss om och av varandra om vi inte träffar människor från andra ”kulturer”?

Malin delar med sig av en kommentar innehållandes en teori jag tror är att slå huvudet på spiken för många:

Tror mycket beror på att det här är inget krig på grund av religion och att Ukraniare har samma mindset som vi Svenskar/europa och därför blir det mer ”personligt” för oss.
Detta är ju faktiskt ett krig som vi på riktigt är inblandade i och förmodligen kan vi räkna med att få en släng av Putins vrede inom en snar framtid.
Med risk för att bli hängd nu ( och vi har både från Senegal, Syrien, Kina och Chile i familjen/vänner som har flytt och som jag värnar om 100%) men måste man tycka om alla och hjälpa alla, blir man automatiskt rasist då?
Om vi vänder på det och vi svenskar skulle fly…. vilka länder skulle ställa upp och hjälpa oss?
Man kan vända och vrida på allt men behöver vi ha denna debatt också i allt annat elände.

Avslutningsvis skriver Åsa så här:

Det har blivit en fastslagen sanning att ”vi” gör så olika nu mot förut; med medierapportering, med engagemang, med att ”vi” tappar bort andra länders kaos nu, med hur skolbarn hanteras. Jag påstår att ni som säger så har fel. Jag påstår med en dåres envishet att ni kan kan väl inte ha glömt hur det var 2015 när det kom människor från Syrien, Afghanistan och många andra länder. Den stora skillnaden mot nu är den fullkomligt groteska metadebatten om bilden av kriget, bilden av rapportering, bilden av hur engagemanget framställs i sociala medier.
Alltmedan de privilegierade kvinnorna (?) i Europa är upptagna med denna diskussion på sidor som denna, spränger Putins barnsoldater kvinnor och barn sönder och samman i klusterbombningar från helvetet. Vi (Lotta och hennes kompisar samt vi andra) behöver sansa oss, lyfta blicken och bli bättre människor.

 

 

207 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Nytt försök med samma typ av inlägg. Får se hur länge det här kommentarsfältet får vara öppet.

      Är det inte bättre att skaffa en moderator istället för att stänga ner och radera? ?

        Att skaffa en moderator och ha ett fungerande kommentarsfält skulle ju betyda att Camilla och Nyheter24 skulle behöva anstränga sig! Mycket lättare att bara trycka på delete och ignorera alla förslag på förbättringar.

        Eller helt enkelt tänka på vilka inlägg man skriver och undvika ämnen där bloggen förvandlas till flashbacks soptunna (Flashback har ju ändå moderatorer)

          Ja men hon vill ju ha klicken. Då är det bättre att skriva triggande ämnen för att sedan radera allt.

            ?

      Vad var det som sades i det andra fältet som fick det att stängas ner?

    Så du var tvungen att stänga av och ta bort förra kommentarsfältet men du tror att det här på något magiskt sätt kommer att fungera?

    Ja, jag fattar inte heller. Har alla glömt Refugees Welcome? Alla volontärer på centralen som tog emot flyktingar, alla som tog in ensamkommande i sina hem, alla språkcafeer, klädinsamlingar och tv-galor? DN hade artikelserier med intervjuer med flyktingar som sedan följdes upp för att se hur det gick för dem. Modulbostäder slogs upp, flyktingförläggningar fanns i varje kvarter och by.
    Har alla glömt det?

      Men exakt detta? Jag började undra om jag bara har inbillat mig att Sverige tog emot och hjälpte tusentals och har gjort tidigare också?

      Precis som kriget i Syrien är mer personligt för en syrian, kriget i Irak är mer personligt för en Irakier etc etc så är kriget i Ukraina mer personligt för mig som rysk/svensk och säkert för en majoritet av övriga länder nära Ukraina.

        Man är inte per automatik syrian för att man är från Syrien.

          Om du har syrianska rötter men inte identifierar dig som syrian, så behöver du helt enkelt inte relatera till det då? Herregud….

            ??‍♀️ … skillnad på syrian och syrier.

              Okej, jag visste inte att det är en skillnad, ber om ursäkt, syrier*

              Min poäng kvarstår.

                Du behöver verkligen inte be om ursäkt, man kan ju inte veta allt. 🙂 Jag borde ha varit tydligare i min första kommentar att det var skillnad. Lite kunskap är aldrig fel IMO.

                  Väldigt sant! Tack för upplysning ??

                    Verkligen cred till dig 21:an som lägger dig och tackar för info istället för att raljera igång. Och även brevbäraren som erkänner att sitt lite syrliga upplysande kunde varit tydligare. Finns det hopp om internet ändå???

            Jag är varken syrian eller syrier. Jag ville bara påpeka att det är olika saker. Syrianer är en egen etnisk folkgrupp.

              Se ovan.

      Tycker när det gäller andra krig att Sverige har hjälpt och tagit emot många. Och sedan istället för att gnälla på vad andra inte gör. Så kan du göra vad du själv kan.

      Har du glömt bort hatet och propagandan gentemot flyktingarna som kom 2015? Har du glömt bort tex Ungern som stängde sina gränser.. och alla andra länder som vägrade ta ansvar och ta emot flyktingar från Syrien och Afghanistan? Har du glömt bort tv-reporten som sparkade på flyktingar (barn) som flydde? Har du glömt att Jimmie Åkesson dela ut lappar ”det är fullt i Sverige” till flyktingar? Märker man inte den globala hycklerin då har man helt enkelt valt att stoppa huvudet i sanden.

        What about this what about that… Du spelar på Putins planhalva med din retorik, tänt på det!

          Lägg ner .. diskussionen handlar om hur vi gör skillnad på folk och folk. Det funkar att flera tankar i huvudet utan att behöva kritiseras för whataboutism.

        Det var många galna saker som hände då…..MEN då lämnades barn och kvinnor kvar i de drabbade länderna medan männen och grabbarna kom hit …..nu kommer kvinnor och barn….

      Nu är inte problemet endast i Sverige utan globalt. ”Refugees” welcome” var ett motsvar till hatet som flyktingarna fick ta emot av många européer. Ungern stängde sina gränser, Jimmie Åkesson delade ut lappar ”Sverige är fullt”, Hazarer (utsatt folkgrupp i Afghanistan) blev utmålade som ”skäggbarn” och ”lyxmigranter”, en kvinnlig reporter som sparkade på flyktingar (farbror & barn) som sprang… osv osv. Man måste stoppa huvudet i sanden om man inte ser skillnaden.

        Men nyansera det lite. Flyktingvågen då var mer män, inte från direkta krigszoner, ekonomiska migranter långtifrån. Ukraina är ett närområde under direkt attack, det är mest kvinnor och barn som kommer. Ser man inte den milsvida skillnaden plus andra faktorer som Sveriges egna geopolitiska dilemma med Ryssland, då vill man bara tjafsa.

          Såg ett program för några dagar sedan där en utländsk politiker sa .. ”närhetsprincipen kan man förstå men det rättfärdigar inte att man behandlar flyktingar olika, alla flyktingar bör åtminstone ha rätt till att få sin ansökan prövad” Så vi säger nu att vissa var ekonomiska migranter och bland dem fanns många flyktingar är det rätt att stänga gränserna då?

            Varför klagar ingen på mellanösterns grannländer istället för att klaga på Sverige och svenskar? Sverige är inte hela världens socialkontor tyvärr och vi kan inte rädda hela världen. Det är kvinnor och barn som framför allt kommer hit just nu, som antagligen vill tillbaka till sitt eget land om det är möjligt. Det är inte män (som blev barn) utan asylskäl som kommer hit för att sedan åka på semester till Iran några år senare. Dessutom är det absolut svårare att integrera folk men helt annan kultur, religion och mentalitet…

              Man klagar inte på Sverige, sluta nu.
              Din sista kommentar är skrattretande … vart bor du under en sten?

                Nej i Malmö ? här får du möta verkligheten varje dag

                  Älskar Malmö ?

                    ja det e mys när 11 åringa flickor blir kallade h*** för att de inte bär slöja i skolan.

                      Och det är hela Malmö? Haha

              Förlåt om jag spräcker din bubbla men de flesta ukrainare gillar inte ens svensk kultur haha.

                Och det är relevant hur?

                  Svaret var till hen som tycker att ukrainare och svenskar har mer gemensamt på en kulturell aspekt än med Balkanfolk.

                    Balkanfolk stöder generellt Ryssland. Det gör inte Ukraina och Polen. Det finns skillnader även bland slaviska kulturer.

                Har jag sagt det eller?

          Var inte Syrien en direkt krigszon? Det är väl just i det här man menar att man gör skillnad på folk och folk.

            De flesta Syrianer kom dock via Turkiet där de vistats.

              Din kommentar är helt obegriplig i och med att syrianer är en helt annan folkgrupp (som inte har något med Syrien att göra) än syrier.

              Många syrianer har sitt ursprung i nuvarande Turkiet (nej är INTE syrian eller syrier, men vet ändå skillnaden)

                Nej helt obegripligt var det inte, du förstod säkert vad jag menade. Folk från landet Syrien.

      Visst, det var många som hjälpte till, men jag har flera i min närhet som var mycket kritiska då och nu typ sitter och bölar vi måste gööööra något. Nu finns det noll kritiska röster då så var minst 60% kritiska.

      Vi ska hjälpa, men samtidigt så blir jag nästan illamående över dubbelmoralen och hur man särskiljer människor

      Visar hur fruktansvärt otacksamma de är som kommit.

        Så du tycker att flyktingar borde gå omkring och ”vara tacksamma ” för att de blev räddade ifrån ett krig? ”Förlåt att jag finns till” typ..

        SD kommer att bli (är) det här landets undergång.

          Tacksamhet visar man alltid när man kommer till någons ”hem”. Dvs man följer ”bostadsinnehavarens” regler tex man fiser inte i vardagsrummet, man lägger inte fötterna på bordet, man sparkar inte på hunden när den skäller där i köket osv osv. Känner man att man blir kränkt och förbannad över dom reglerna så säger man tack för kaffet och går vidare till nån som lever som ”jag” vill. Plättlätt.

            Din analogi faller ju på att det inte är ”plättlätt” när man har flytt ett krig, har djupa trauman med sig i bagaget och inte bara kan gå vidare till någon annan hur som helst. De flesta gör nog så gott de kan under omständigheterna.

              Skillnaden är ju att de som kommer nu vill lära sig svenska och skaffa sig ett jobb, bidra till samhället, bli en del av samhället från dag 1 (det är sant, har pratat med flera av de som nu kommit hit). De som kom 2015 har i hög utsträckning fortfarande inte lärt sig svenska, eller skaffat sig ett jobb eller blivit en del av samhället då det mest verkar finnas ett stort motstånd från deras sida. Sen är det skillnad också på vilka som kommer, nu är det i största grad kvinnor och barn som kommer, männen stannar och försvarar sitt land, då kom det vuxna män medans kvinnorna och barnen fick vara kvar i krigszonen.
              Nu generaliserar jag, finns söker undantag men det är den övergripande bilden jag fått när jag träffat nyanlända 2015 vs nu.

          De ska vara tacksamma. Det hade jag varit. Jag hade inte missunnat andra det jag fått.

    Vet inte om det är jag som är särdeles cynisk just nu men jag kan ändå inte låta bli att tycka mig se ett mönster i att du postar ett inlägg där du VET att kommentarsfältet kommer att gå apeshit och där du med avsikt skiter i att moderera kommentarerna för att sedan dyka upp i lagom tid till nästa inlägg och stänga kommentarsfältet helt.

    ”Grattis” till interaktionsstatistiken…

      Jag stänger kommentarsfältet tillfälligt för att kunna gå igenom det. Samma sak här.

        Det är rätt uppenbart att det varit din taktik den senaste tiden.

          Båda kommentarsfälten är öppnade igen. ?

            Du har blivit exakt som alla influencers du ”bevakar”.

    Spelar ingen roll att jag är adopterad, får ändå höra att jag ska åka hem till Afrika och att vi vill inte ha sådana som dig här.
    Och Nigger, man är van…

      Fy vad elaka människor det finns. Kram till dig ❤️

        Tack vad snäll du är.

      Fy vad vidrigt. J-a puckon. Jag hoppas många mååånga går emellan när de stöter på sådan skit. Stora stora styrkekramar till dig ❤️❤️❤️

      Jag vill ha dig här.

        Jag med ?

          Jag mef

      Det är ju stört och fruktansvärt 100%. Vad jag inte helt förstår dock är varför den här typen av whataboutism som det ju faktiskt blir (Nu syftar jag verkligen inte enbart på just din försynta kommentar utan mer inlägget i sig) dyker upp just när vi pratar om krigsflyktingar från ukraina? Deras lidande blir ju inte mindre värt för att andra lider eller lidit eller det finns rasism i världen och elaka människor. Jag tycker den här typen av debatt blir så förminskande av de som flyr just nu?

        Tack.

        Jag har en svägerska som är från Ukraina. Hennes dotter och bebis lyckade fly, anlände förra veckan. Min svägerska är alltid den som tar upp diskussionen om hur illa behandlad jag blir. Så jag skrev min kommentar baserad på detta. Hon kan tydligen ha två tankar i huvudet samtidigt. Jag är egentligen inte så intresserad av diskussionen men ho. Tycker att det är viktigt.

          Några ord som föll bort…

      Sen blir folk arga när man nämner rasism, dom vet inte hur det känns.

        Läste kommentaren ovan och det är hjärtskärande. Jag tror inte att människor i allmänhet blir arga över att rasism finns. Utan mer trötthet på att en del människor tror att exakt allting är rasism, när det inte är det.

        Men faktisk rasism måste alltid motverkas och det är fruktansvärt.

          Rasism är djupare än vad vi tror, internaliserad rasism, kulturell rasism, strukturell rasism, osv. Många utlänningar vill helst inte använda ”rasist-kortet” men det är oftast befogat.

            Jag anser att det från vänsterhåll finns en tendens att se rasism i precis allting. Även när det inte är befogat. Håller dock med om att kommentaren ovan är helt fruktansvärd.

          Inte blir arga över att rasism nämns*
          ska det såklart stå.

      Jävligt ledsamt att läsa… hade väl hoppats att vi hade kommit längre än så men är väl egentligen inte förvånad. Jag beklagar. Verkligen. Och skäms över att vara vit.

        Haha du står inte till skuld för något för att du e vit. Sluta hata dig själv. Alla tyskar står väl inte till svars för vad Hitler och nazisterna gjorde. Det är ju så klart hemskt att bli kallad saker pga sin hudfärg osv men sluta ursäkta dig för att du är vit, så jäkla tröttsamt.

    Hur har man mage att klaga på Sverige som tog emot flest flyktingar i förhållande till storlek 2015?

    Och att dessutom göra det NU? Kan inte ukrainarna få uppmärksamhet och stöd när deras land invaderas, utan att någon försöker flytta fokus? Riktigt taktlöst och osmakligt.

      Men det här!!!

      Dessutom handlar väl den här situation också om närheten till ett faktiskt krig där Putin faktiskt hotat Sverige också. Klart det berör på ett annat sätt än ex. Ett inbördeskrig eller religiösa motsättningar i ett land långt bort geografiskt och kulturellt.

      Sjukt kontraproduktivt inlägg av Lotta som man kan undra vad hon gjorde själv i andra situationer, tröttsamt inlägg av bloggbevakning också.

        Ja helt enig! Skrev en längre kommentar om just detta men vi får väl se om det släpps igenom.

      Instämmer. Kommentaren som Cath skrivit var klok och bra.

        Jag håller med! I den bästa av världar skulle man vilja hjälpa alla men vi har inte den kapaciteten. Att man sen inte förstår varför vissa folkgrupper inte kommer in i samhället är ju bara naivt. Ja jag tar hellre in en ukrainare än en person vara värderingar kränker kvinnor och barns rättigheter. Vill vi vara ett land där kvinnor ska gå täckta? Sen bör vi också skärpa asyllagarna för mer tillfälliga, tanken är väl ändå att folk ska återvända till sitt land när det är säkert igen? Vi bör också ställa krav på försörjning, speciellt med anhöriginvandring. Det är alldeles för många (speciellt kvinnor) som aldrig kommer ut i arbetslivet vilket varken gynnar kvinnan i fråga eller samhället. Det finns så otroligt många faktorer som påverkar och jag vet faktiskt inte vad vi kan göra för att få bukt med det samhällsproblem vi har.

      Instämmer 100%. Känns dessutom som ett ovanligt smaklöst försök till att få uppmärksamhet.

      Jag har väldigt svårt att förstå människor som försöker skapa polarisering och konflikt på att folk reagerar på den akuta situation som folket i Ukraina befinner sig i. Vill man föra den diskussionen, fine, men gör det på faktabaserade argument och inte genom att spela på folks känslor.
      Jämför inte äpplen och päron. Ukrainaflyktingarna kommer att tas om hand i närområdet och förhoppningsvis kommer grannarna att ge den hjälp som krävs. Syrienkrisen uppstod 2015 fyra år in i den pågående konflikten som är ett inbördeskrig, även om utländska intressenter lägger sig i. De som kom till Europa var människor som flydde hemska förhållanden i flyktinglägren i grannländerna och då främst i Libanon. Flera EU länder tog emot långt fler flyktingar än vad man egentligen klarade av. Sverige tar normalt emot 21 000 människor om året och året 2015 var siffran över 167 000. Att då komma och påstå att Svenskar prioriterar blå ögon och blont hår är bara vidrig retorik med en agenda att sprida desinformation och propaganda.
      Men jag undrar varför ingen kritik riktades på länderna i närområdet som struntade i sitt ansvar och där förhållandena var så hemska att ett folk som redan flytt en gång fick fly en andra gång från flyktinglägren i närområdet? Varför riktades ingen kritik på Libanon och Turkiet, eller Iran för den delen. Då var det helt tyst oavsett hudfärg. Och var fanns världssamfundet?

        Oj då, nu är du oerhört dåligt informerad. Det var bara en bråkdel av flyktingarna i t ex libanom som ens tog sig till Europa, små pluttlönder som libanon med urdålig ekonomi och egna politiska kriser var och är fortfarande värd åt över en miljon flyktingar. Man ska komma ihåg det när man pratar om den ”europeiska flyktingkrisen” de allra flesta finns kvar i närområdet än idag.

          Tack!

          Libanon gjorde otroligt mycket. En del andra länder i närområdet gjorde inte lika mycket.

          Och du verkar ha väldigt dålig läsförståelse förutom att du är dåligt insatt.

            ”Men jag undrar varför ingen kritik riktades på länderna i närområdet som struntade i sitt ansvar och där förhållandena var så hemska att ett folk som redan flytt en gång fick fly en andra gång från flyktinglägren i närområdet? Varför riktades ingen kritik på Libanon och Turkiet, eller Iran för den delen. Då var det helt tyst oavsett hudfärg. Och var fanns världssamfundet?”

        Lystring tack. Sverige tog emot 167 000 det år det var max. Libanon är fortfarande värd åt över 1.5 miljoner flyktingar (källa UNHCR). Sverige är visserligen litet men Libanon är 100 ggr mindre.

          Du kan ju inte jämföra hur många Sverige tog emot ett år mot vad Libanon tagit emot totalt sedan 2011? Dessutom är ju Libanon ett grannland till Syrien så det är ju inte så konstigt att de tar emot många.

            Då har Sverige tagit emot ca 150 000 totalt från Syrien om man vill jämföra totalt istället. Läs kommentaren som besvaras så kanske det blir tydligare varför jag så gärna vill understryka att Sveriges gästvänlighet mot syriska flyktingar jfrt med Libanon varit ungefär en tiondel.

              Sverige är ett litet land i EU so tog emot en del flyktingar. Libanon är motsvarande polen för Ukraina. Helt uppenbart att det finns ömma tår som känner sig trampade på.

                Det är inte personlig kritik mot just dig jag ägnar mig åt utan ett försök att sätta den ”europeiska flyktingkrisen” i sin kontext. Det är förfärande om nyhetsflödet är så snedvridet att folk på riktigt inte vet om att det inte är EU och Sverige som bär det tyngsta ansvaret för Syriens flyktingar utan att det alltid varit och fortfarande är grannländerna.

              Nej ca 250 000. Dessutom skickar ju Libanon tillbaka syrier till hemlandet igen nu. Det är inte Sverige som tagit emot för få, det är resten av Europa/världen som inte tagit ett lika stort ansvar. Sverige ska inte skämmas.

                Debatten handlar väl inte om huruvida Sverige ska skämmas eller ta emot fler eller färre flyktingar. Om det kan man ha olika åsikter men vilka åsikter man än har bör man basera dem på fakta, dvs inte fantasifoster om hur mycket ansvar Sverige tar jfrt med närområden.

        Nu kollade jag upp siffrorna för Turkiet och Iran också för säkerhets skull. Turkiet är värd åt över 4 milj flyktingar varav över 3 milj från Syrien. Och Iran är värd åt över 3,8 milj flyktingar de flesta från Afghanistan. Kan inte ni nitton som lajkat inlägget och undrar varför världssamfundet inte säger ifrån (…) ta och tänka till lite nu?

          Kommentarer som är mest lajkade är oftast ute och cyklar ..

      Ja precis. Men Lotta Gray är ju så där. Ensidig och sensationslysten. Hon hade kunnat lägga in fler nyanser men det skippar hon oftast.

      1. Din kommentar stämmer inte. Vi tog inte emot flest flyktingar sett till storlek (oavsett vad SD-politiker försöker hävda).
      2. Man kan hålla två tankar i huvudet samtidigt, som så många tidigare också har försökt förklara. Folk måste fatta att flyktingkrisen 2015 är ett färskt trauma för många. Fan människor drabbade i Balkankriget har också beskrivit hur det rör upp jättejobbiga känslor. ALLA fokuserar på Ukraina nu och det är svinbra men det finns fortfarande utrymme för andra perspektiv. Sveriges asylpolitik har förändrats drastiskt sen 2015 och rasismen har helt klart ökat i takt med att folk blivit mer rädda för dödskjutningar och förorten. Ni gör skillnad på folk och folk! Delvis pga helt logiska skäl som närhetsprincipen och hotbilden mot Sverige men även pga hur människor värderas olika. Flyktingarna 2015 har sagts fly av ekonomiska skäl (SINNESSJUKT GOOGLA ALEPPO), vara anfalbeter (ofta högutbildade människor som lyckas fly så vet inte vart det påståendet grundar sig i??). Ja finns många kulturella olikheter men som ni ofta säger i versaler om dom ukrainska flyktingarna när någon försöker påtala skillnaderna i behandlingen ”FOLK FLYDDE FÖR SINA LIV”. Ukrainskare beskrivs som mer lika ”oss”, utbildade, kvinnor och barn. Ukraina må vara kristet (som så många flyktingar från MÖ) men det finns en anledning till att dom inte fått gå med i EU. Folk pratar om att Sverige och Ukraina är sååå lika, har ni noll koll på vilka demokratiska problem som finns i Ukraina? Sexismen som begränsar kvinnor i deras jobb? Högerextremismen? Finns massa exempel! Sen tycker jag att varenda ukrainare som vill komma hit ska tas emot med öppna armar och allt stöd är fantastiskt. Men snälla låt folk problematisera och dra paralleller till deras egna upplevelser, lyssna på andra som faktiskt har överlevt ett krig och flytt. Granska er själva! Rasism är inte alltid en tanke eller känsla med ond uppsåt men likväl förekommande. Om folk inte alltid blev så fruktansvärt kränkta och kände att dom behövde försvara sig hade vi nog kommit betydligt längre i dom här frågorna….

        Amen!

        Jättebra skrivet!

        Vi var det land i EU som tog emot flest. Och vi var inte förberedda för det stora antalet,

    Känner mig helt enkelt mer benägen att hjälpa folk som är närmare mig själv kulturellt och geografiskt, tyvärr kanske. Men så är det och jag hymlar åtminstone inte om det. Känner mig mycket närmare norrmän än folk från Eritrea t.ex., det är väl inte så konstigt egentligen.

      Jo det är konstigt .. egentligen.

      Inte bara du, varenda människa på planeten fungerar så. Sedan att vissa förnekar det, tja det är ju en annan diskussion.

      Jag minns balkankriget … vi blev inte bemöta lika bra som ukrainarna… antagligen för att vi var muslimer. Så nej den här ”närhetsprincipen” är en fet lögn.

        Va? Det bekräftar ju snarare närhetsprincipen. Icke-muslimer relaterar inte lika mycket till muslimer av förklarliga skäl.

          Det fysiska.. att Balkan ligger i Europa. Så du ser inget fel att man gärna tar emot européer bara om dom är kristna?

            Närhetsprincipen är ju både geografisk och kulturell.

            Tycker du inte att det är osmakligt att klaga på att ukrainarna blir väl mottagna?

              Man klagar inte på ukrainare bara för att man ser världens hyckleri. Finns ukrainare själva som twittrar hur annorlunda dom blir bemöta jämfört med tidigare flyktingar. Man kan ha två tankar i huvudet…

                Flyktingarna blev väl ioförsig mottagna jättebra här 2015?

                Regugees welcome och allt det där. Sen att folk blev snea när många började införa sina egna traditioner (våldtäkter) här är väl inte så konstigt?

                  Din kommentar vill jag inte bemöta då vi är på två helt olika plan intellektuellt. Du drar folk över en kant och enligt dig ska oskyldiga straffas? Vi utlänningar har inget att bevisa till er svenskar, vi ska inte behöva stå till svars för vad andra utlänningar (människor) gör.

                    Hur menar du att ni inte blev väl mottagna?

                      Var skrev hon det?

                      I kommentaren 18:28

                      kosovoalbaner blev kallade för terrorister och annat skit på den tiden, man ville inte ha oss här.

                  Men vad är det där för sjukt påstående?

                  Men snälla. Refugers welcome initierades som ett svar på den rasism och brist på välkomnande som många flyktingar utsattes för.

                    Bristen på välkomnande var ju just på grund av orsakerna som många tar upp ovan. Alltså att de flesta inte var riktiga krigsflyktingar osv.

                Uppenbarligen kan inte du har mer än en tanke i huvudet eftersom du inte ser problemet i att göra politik av en humanitär kris. Hade du dessutom varit minsta påläst i Syrienkrisen 2015 hade du förstått det absurda i ditt på påstående om världens hyckleri.

                  Förklara varför syriska barn fortfarande är kvar i flyktingläger i urusla förhållanden och är i behov av akuta hjälp? Är jag inte påläst snälla berätta för mig.

                    Kanske för att Sverige inte kan ta ALLA och inga andra länder ställer upp på samma sätt som vi gör. Om alla länder tog en så stor andel jämfört med sin egen befolkning som Sverige gör så skulle flyktinglägren tömmas.
                    Länder som Saudiarabien, Dubai, Qatar har hur mycket pengar som helst och är kulturellt nära Syrien, de till exempel borde ta emot syriska flyktingar.

                    Jag säger inte att någon har rätt eller fel här, men kriget k Ukraina har pågått i tre veckor. Det går inte att jämföra med Syrien eftersom vi har de långtgående effekterna i minne. Det har flytt ca 2 miljoner ukrainare till Polen redan. Hur tror ni att det kommer att spela ut mer långsiktigt? Låt oss kalla det nyhetens behag. Att folk inte engagerade sig 2015 är ju ett helt falsk påstående. Men absolut att den politiska opinionen vände, och till viss del var helt annorlunda mot idag från början.

              Loool ukrainare är mer lik balkanfolk (oavsett religion) än er svenskar ? … skrattande att läsa hur ni tror att svenskar och ukrainare är lika i den kulturella aspekten. Återigen, lol.

                Men sluta. Du är ju bara bitter och vill nedvärdera svenskar. Så himla genomskinligt. Jag umgås dagligen med Ukrainare, ja de är slaver men de har ett större intresse av att höra till västvärlden än t ex många Serber har. Nej, de är annorlunda kulturellt än svenskar, men de är oerhört lätta att leva nära trots kulturella skillnader.

                Både ukrainare och Balkan är lätta att ha att göra med för oss svenskar. Mellanöstern är svårare

                  i din värld.

                  Du talar inte för alla ”oss” svenskar!
                  Är inga som helst problem att umgås med människor från Mellanöstern?! Asså vad fan händer Sverige?? Usch skäms!

                    Det är lätt så länge allt är lätt! När problem uppstår är det svårt med folk från kulturer som är väldigt annorlunda.

                    I jobbet har jag kunder från alla delar av världen och när någon från Mellanöstern börjar krångla då vet jag att det aldrig kommer ta slut.

                      Och när man jobbar med svenskar så vet man att man aldrig kan lita på det man säger. För att man aldrig säger det man egentligen tycker. Alla ler, håller med eller är tysta men bakom ryggen är det skvaller och missnöje. Sådan nivå av konflikträdslan har jag aldrig träffat hos någon annan nation/grupp etc.

                  Ja, men ukraianare är ännu lite lättare, än Bosnier typ. Det beror på att Ukraina vill bort från ryssen medan forna jugoslaver slickar Putins bak ofta. Sverige har i egenskap av ett ”land i kläm” mer gemensamt med Ukrainare.

                    Väldigt nyanserad bild 🙂 Och svenskar är svårast av alla att ha att göra med.

                      Då behöver man inte komma till Sverige.

                      Jasså? Så man får diskutera huruvida ukrainare och bosnier passar in i det svenska samhället, men man får inte prata om hur svenskar fungerar? Haha.

            Förklarar iofs varför världen titta på när 110 000 bosnier mördades …

            Äcklig värld.

            Närhetsprincipen handlar snarare om det är lättare att hjälpa människor man kan relatera till. Alltså känner sig nära snarare än bor nära. Så funkar alla människor ju. Men, det hade såklart varit himla fint om vi alla kunde känna oss lite närmare varandra, oavsett yttre olikheter. Då skulle hjälpandet ligga alla närmare till hands och vi skulle generellt ha ett vänligare klimat människor emellan, över allt. Hoppas vi är på väg ditåt. Jag med och du med ? ?

        Umm jo det blev de. Jag minns hur många Bosnier som kom och hur folk hjälpte till.

        Håller med dig. Det hela är en fet lögn. Vad ska det spela för roll om det är en muslim eller en kristen som behöver hjälp? Om man vill hjälpa så utgår man ju från den personen som behöver hjälp. Man utgår inte från egna behov för annars skulle man ju inte hjälpa. Och när man väljer vem som liknar en mest så handlar det ju inte om den i nöden utan det handlar om ens ego. Man tillfredsställer egna behov genom att hjälpa andra. Tror också att många lurar sig själva och tror att ukrainare har samma kultur och värderingar men det är långt ifrån sanning.

      Det är normalt och inte konstigt alls. Bara en riktig snöflinga sitter och gnäller om att hens folk inte får stå i centrum jämt och ständigt.

    Problemet med Sofias kommentar är ju att många från andra kulturer som kommer till Sverige INTE vill respektera den svenska kulturen (mest kvinnofrågor som feminism/lika rättigheter, klädval, abort etc). Så det blir problematiskt om svenskar ska ta emot och respektera andra kulturer när det bara går åt ena hållet.

      Precis det måste gås åt bägge håll. Med respekt n m.

      Precis. Ska man komma till Sverige då måste man ju också rätta sig efter hur det fungerar i Sverige. Det är inte landet som skall anpassa sig efter dig, utan det är du som skall anpassa dig efter landet. Men det har ju tyvärr väldigt många svårt för som kommer till Sverige och har svårt att följa den svenska lagen, hur man ska behandla kvinnor osv.

        Men herregud.. alltså ni som kommenterar här?? jag antar att ni iallafall känner några eventuellt från andra länder än norra Europa som någon gång kommit som flykting eller vars föräldrar kommit som flyktingar? Känns ju orimligt i Sverige idag om man inte lever i en liten bubbla. De flesta har väl en fot i båda kulturer och anpassar sig något enormt. Att man inte gör exakt som du betyder inte att man inte anpassar sig.

        ”Behandla kvinnor ” osv ? …

        Liksom alla kvinnor vill bli behandlade på samma sätt…

    Klart som sjutton det är skillnad på folk och folk. Jag tycker inte det är ett dugg märkligt att hellre hjälpa kvinnor och barn från en demokrati framför att vilja hjälpa en man från en kultur där kvinnor måste täcka håret och där du riskerar att dödas för att du säger hej till en annan man.

    Därmed inte sagt att alla är så, men sannolikheten är betydligt större och givetvis återspeglar sig detta i samhället och möjligheten att knyta an känslomässigt till folk.

      Nu ska ju inte flyktingpolitiken styras av känslor

    Det här ämnet gör att kommentarsfältet är som upplagt för att bli katastrofalt….

    [Borttagen kommentar]

      [Borttagen kommentar]

        Flyktingar väljer inte att fly, länder som är med i EU har alla krav på att hjälpa människor i nöd … oavsett era olika trångsynta argument.

          Länder i EU – precis. Varför klagar ni på Sverige som tog emot FLEST människor i förhållande till storlek istället för att kritisera de länder som inte tog något ansvar alls?

            Jag personligen klagar inte på Sverige utan hela världen överlag, helt ny attityd gentemot flyktingar. Sen ska vi inte glömma att många svenskar och Sd:are helt plötsligt vill hjälpa och ta emot flyktingar.

              Helt rätt!

              Det är faktiskt superbra att de som tidigare varit helt emot att ta emot flyktingar nu vill hjälpa till. Att ta ett steg i rätt riktning är mycket bättre än inget steg alls. ?

                Jo, hoppas det håller i sig om nästa flyktingvåg visa sig vara från Marocko.

    Tyvärr är min inställning nu för tiden att det får vara nog med att hjälpa folk med inställningen att svenskar i alla åldrar ska förnedringrånas, gruppvåldtas och som jag dessutom tvingas betala för.

      Tror ingen vil hjälpa just dom individer som resonerar så. Eller betala for dom ?

    Tidspann spelar nog också in. Om (gud förbjude) detta krig håller på länge tror jag att engagemanget mot Ukraina kommer minska drastiskt om ett par månader.

    Det är konstigt varför fokus ska flyttas från det som sker i Ukraina till flyktingvågen 2015.

    Det är ju skillnad, nu kommer kvinnor och barn. Innan dess kom bara… män och ”barn”. Det är ju allmänt känt.

      Nja, jobbat med flyktingar sedan 2014. En hel del kvinnor och barn med. Är de välkomna då?

    Vad menar du Camilla med att det görs skillnad på folk och folk?

    Var det samma resonemang när vi tog emot 200 000 muslimer? Att stackars vita människor inte fick uppmärksamhet just då?

    Eller är det bara nu som det är ett problem? Gnälla på att vi tar emot ukrainare, fyfan.

    Jag har väldigt svårt att förstå människor som försöker skapa polarisering och konflikt på att folk reagerar på den akuta situation som folket i Ukraina befinner sig i. Vill man föra den diskussionen, fine, men gör det på faktabaserade argument och inte genom att spela på folks känslor.
    Jämför inte äpplen och päron. Ukrainaflyktingarna kommer att tas om hand i närområdet och förhoppningsvis kommer grannarna att ge den hjälp som krävs. Syrienkrisen uppstod 2015 fyra år in i den pågående konflikten som är ett inbördeskrig, även om utländska intressenter lägger sig i. De som kom till Europa var människor som flydde hemska förhållanden i flyktinglägren i grannländerna och då främst i Libanon. Flera EU länder tog emot långt fler flyktingar än vad man egentligen klarade av. Sverige tar normalt emot 21 000 människor om året och året 2015 var siffran över 167 000. Att då komma och påstå att Svenskar prioriterar blå ögon och blont hår är bara vidrig retorik med en agenda att sprida desinformation och propaganda.
    Men jag undrar varför ingen kritik riktades på länderna i närområdet som struntade i sitt ansvar och där förhållandena var så hemska att ett folk som redan flytt en gång fick fly en andra gång från flyktinglägren i närområdet? Varför riktades ingen kritik på Libanon och Turkiet, eller Iran för den delen. Då var det helt tyst oavsett hudfärg. Och var fanns världssamfundet?

    Jag vet inte vad jag ska säga. Ja folk lider hela tiden och jag skulle kunna jobba dygnet runt gör att hjälpa och fylla mitt hem men det skulle bara hjälpa en bråkdel. Jag väljer att hjälpa nu, med pengar och öppna upp mitt hem. Det känns bra, och det måste ju ändå kännas bra. En flykting är såklart inte mindre värd än något annat men man måste ju ändå kunna välja vem man vill hjälpa, då resurserna är begränsade.

    Om mitt hus brann ner i natt skulle jag förvänta mig att få skydd hos mina grannar. Skulle inte förvänta mig att kunna knacka på var som helst.

    Den som offrat allt för att hjälpa andra kan väl uttrycka sig, resten kan fokusera på vad de själva kan göra idag. Har inget mer direkt att säga till mitt försvar, kanske är jag bara en hemsk människa som inte hade syrier i mitt hem 2015.

    Jag tycker personligen att det känns som att Sverige som nation brukar bidra vid många (de flesta?) humanitära katastrofer. Både ta emot flyktingar, hålla insamlingar och galor, skicka bistånd osv. Det är orimligt att lägga krav på privatpersoner att de ska reagera och agera på exakt samma sätt vid varje krig och katastrof. Har man skänkt 1000kr nu, så ska man ha gjort det vid alla tidigare krig och konflikter. Huserar man en flykting, så ska man ha gjort det vid alla tidigare krig och konflikter. Annars är man förbjuden att göra det nu. Det är totalt orimligt och ologiskt. Man krigar och slåss för olika saker, det kan hända i olika världsdelar, det kan vara olika typer av katastrofer.

    Min känsla är att majoriteten av de som skriker högst om detta, är minst lika ”skyldiga”. Det som de förmodligen håller jämnast standard på är att gnälla över att alla andra bör göra mer…

    Förlåt jag kapar inlägget.
    Emilia och Marcelos lägenhet i Gävle ligger ute till försäljning??? Hur länge har dom bott där, en vecka?

      Länka!

      Länk?

      Länk?

          Japp, det är deras.

            Är det verkligen deras? Deras ligger väl på första våningen och den där ligger på andra står det?

              Det är en etage lägenhet om det kan ha med saken att göra. Kollar man på inredningen och jämför med Emilias instagram så tycker jag att dom ser identiska ut…

      Det står snart till salu

    Menar inte alls att vara ”hatisk” eller liknande men måste säga att det är en stor besvikelse när du raderar kommentarsfält på detta sätt. Flera personer lägger tid och energi på att diskutera (på ett vettigt sätt utan svordomar och påhopp) och på någon minut så är allt sedan BORTA? Varför ska vi engagera oss i kommentarerna om allting försvinner bara sådär? Klart det är frivilligt att lägga energi på att kommentera men en stor del av underhållningen i denna blogg är enligt mig kommenterarna… vore tråkigt om ingen vill skriva kommentarer mer.

      + 1000

      Jag undrar verkligen vad som skrivits! Jag var inne och läste när det var en sisådär 200 kommentarer och tycker inget stack ut eller var kontroversiellt. Om det var något sånt som tillkom varför inte bara radera de kommentarerna? Eller är bara en viss typ av åsikt ok att ha?

        Jag tänkte samma, de allra flesta diskuterade lugnt och trevligt. :/

    Förstår inte alls vad dom svamlar om. Det har ju fullkomligt bara vällt in flyktingar till Sverige tidigare och Sverige har ju hjälpt då också på exakt samma sätt och alla öppnade ju upp både sina hem och sina hjärtan och sina plånböcker även då ju. Vad svamlar dom om?! Har som sagt ingen aning om vad dom pratar om. Jättemärkligt. Och självklart så hjälper man ju hellre de närmaste än några långt bort. Det är naturligtvis också viktigare att hjälpa kvinnor och barn än män, oftast kommer ju bara män annars, nu är det kvinnor och barn och kvinnor och barn är ju självfallet viktigare att hjälpa än män.

    ? / 18:45

    All mänsklig empati, hos alla, bygger på närhetsprincipen. Det är så våra hjärnor är skapta. Och med närhetsprincipen menar jagsåklart att det är lättare att hjälpa människor man kan relatera till. Alltså dem man känner sig nära snarare än bor nära. Tycker det är jättefint att se hur många sluter upp bakom Ukrainska flyktingar, och tyckte även det var fint att se allt arbete med Refugees Welcome etc under den förra flyktingvågen.

    Tror de flesta människor har utrymme att jobba på att bredda empatin, och minska rädslorna (utan att bli dumsnälla såklart). Då skulle hjälpandet ligga alla närmare till hands och vi skulle generellt ha ett vänligare klimat människor emellan, över allt. Hoppas vi är på väg dit. Jag med och du med ?

    Orka.

    Jobbig situation!
    * Folk skriver att vi ska öppna våra hem. Migrationsverket skriver på deras hemsida att det inte behövs, de har lägenheter.
    * Någon skriver att flyktingarna då hamnar i Boden, jag känner – Vad spelar det för roll? Vi vet inte om de ursprungligen kommer från landsbygden eller inte. De är i alla fall trygga. Spelar det verkligen någon roll just nu vart de hamnar?
    * Någon hjälporganisation vill skicka kläder – en reporter skriver att det ligger drivor med kläder på gatan/tågstationen
    * Någon säger att vi måste hjälpa medmänniskor med samma religion och syn – Jag tänker ”hur behandlas hbtq-personer i Ukraina?
    * Covid-19, ja just det. Vi glömde precis bort att Ukraina är ett av de länder i Europa med minst vaccinerade.
    * En vän på Facebook letar efter någon som frivilligt vill låna ut sin 3:a på Södermalm i Stockholm gratis under 3 månader

      Vad är relevansen i hbtq-personers behandling i Ukraina eller vaccinationsgraden hos befolkningen (i det här läget alltså)?

        För mig, absolut ingen. Men folk i Sverige verkar göra skillnad på folk och folk.

        Det borde åtminstone va relevant för alla de som hävdar att det är naturligt att vilja hjälpa de som är närmare oss kulturellt. Svenskar överlag är nog betydligt mer positivt inställda till både vaccinering och HBTQI-personer är vad gemene Ukrainare verkar va (men sånt har vi ingen koll på för vi väljer att utgå från att de tänker som oss, utan att kolla upp det). Vad det egentligen handlar om är ju att vi utgår från att folk ska tänka och vara som oss utifrån att de har samma hudfärg eller/och religon (plötsligt så bryr vi oss om religion, trots att vi är så moderna och framåt och minsann inte håller på med såna bakåtsträvande saker som religion..).

          Så sant! Och många verkar tro att alla ukrainare ska åka tillbaka så fort det blir möjligt. Men tänk på att många kommer inte ha ett hem att åka till. Och många vill inte. Många ville till Europa. Ja, man kan vara en flykting från krig och samtidigt ha sina ekonomiska intressen i åtanke.

    Håller med alla här om att Sverige ju tog emot massor av människor 2015 också och att det fanns ett otroligt stort engagemang i samhället att hjälpa. Sen har det ju skett en politisk svängning de senaste åren som nog gör att det känns som att Sverige var mycket mer ”fientliga” än vi generellt faktiskt var.

    Att Ukraina väcker så stort intresse nu tänker jag beror på flera olika faktorer, dels närhetsprincipen både kulturellt och geografiskt men också att man lättare där kan se att det är personer som till stor del har liv som är väldigt lika våra. Man har levt ett vanligt motsvarande ”svenssonliv” till att en dag vakna till att det är krig, endast för att en dåre i grannlandet fått för sig det. Förstå mig rätt, det är självklart lika fruktansvärt för ex människor i Afghanistan med krig men jag tror att man helt enkelt blir lite avtrubbad och har svårare att sätta sig in i situationen när det varit en krigssituation och konflikter där hela ens liv.

    Med det sagt så tycker jag det är så himla konstigt att folk på allvar säger att nej nu kan vi inte ta in fler. Vad menar ni? Ska vi bara skicka tillbaks dem till kriget då eller? Jag är all for att man inom ex EU enas om att alla ska bidra men om det inte går igenom så är det väl självklart att inte bara säga stopp? Lady D har skrivit ett bra inlägg om detta men nu kunde jag såklart inte hitta igen det. Någon annan kanske vet?

    En skillnad i attityd beror dels på att man vid händelse av krig förväntas söka asyl i närliggande icke-krigsdrabbade länder, inte välja det land med generösast socialt och ekonomiskt skyddsnät.

    Under den förra stora vågen av invandring kom det också till stor del ekonomiska migranter som inte alls var krigsflyktingar. Detta skedde naturligtvis på bekostnad av platser för verkliga flyktingar, både då och nu, vilket av naturliga skäl var och är provocerande.

    Och så fann många det förkastligt att de män som faktiskt flydde krigsdrabbade områden lämnade kvar kvinnor och barn. Det krockar med vad man väst ser som ”naturligt”. Men det finns som känt länder där män har högre status och därmed anser sig vara mer skyddsvärda än kvinnor, vilket torde vara en av anledningarna till att såg ut som det gjorde.

      Om vi ändå hade tagit emot fler sådana guldklimpar till män!

      Har du någon gång pratat med män som kommit ensamma för att sedan ta hit deras familjer? Har du förstått hur de och deras fruar tänker? Eller utgår du ifrån dina egna resonemang? Tro mig alla resonerar inte som du och även om något i dina ögon är förkastligt så betyder det inte att det är så för andra.

        Har i huvudsak, direkt men också i andra hand, tagit del av berättelser från kvinnor från dessa länder.

        Nej det var precis det jag ville belysa genom att påpeka skillnaderna i synsätt. Det finns väldigt stora variationer i fråga om var som är förkastligt vs. hedersvärt i olika delar av världen.

    Börjar få öppet spår abstinens ?

      Förlåt, rensade kommentarer.

      När man för en gångs skull behöver okända personers tankar kring något? attans?

    Jag är så FÖRBANNAT trött på alla jävla (ursäkta språket) ”hobby-revolutionionister” aka priviligierade influenser/kultureliter/stor-i-käft-bakom-skärm-människor som lägger mer tid på att tjafsa och skriva klipp-och-klistra siffror och fakta från wikipedia.. Ni sitter bakom skärmar och tycker och trycker på era tangentbord och delar stories på instagram osv – men jag tvivlar på mer än 1 % av dessa är engagerade politiskt eller försöker förändra irl.

    Jag spyr ? verkligen på hela denna jävla (låtsas) revolution ni verkar tro att ni för. Sluta sukta efter likes och delningar – LEV SOM NI LÄR i det verkliga livet ffs.

    Sorry men är SÅ trött på detta debatterande och era fåniga kavalkader. Ni förändrar JACK shit.

      Välkommen till internet ? tack Gud att folk använder sina sociala medier till annat än konsumtionshets.

        Tacka gud för internet – så man kan mata sitt ego boost och visa hela världen sin ”duktighet” och ”perfekta yta” skulle jag vilja säga..

        Jag säger så här: Det är oftast dem som GÖR utan att behöva ”dela” allt som faktiskt är de som förändrar.

        Men det har inte denna generation förstått.

        //Tacksam 80-talist.

    Tycker det är bra att dom försöker istället för att hålla käften.

    Har kikat igenom Vimmelmammans blogg för 2015 och visserligen verkar hon ha varit mitt i en skilsmässa då, men hennes största bekymmer då verkar ha varit om hon ska köpa ny dator eller inte, åka utomlands eller inte. Så ja, var fanns hon när vi andra kämpade, öppnade våra hem, gjorde mackor för våra egna pengar i timmar och delade ut gratis när flyktingarna anlände via tunnelbana eller båt? Jävla hyckleri alltså.

      EXAKT.

      Bra span.

    Bara jag som inte förstår varken detta inlägg eller syftet med det? Känns onödigt i så många avseenden

    Som boende i Sverige känner jag typ ”oj, det hade lika väl kunnat vara jag” när det gäller Ukrainas alla offer. I och med att Sverige ligger nära Ryssland geografiskt och för att de hotat oss en del den senaste tiden. Därav kan jag känna igen mig mer i ukrainarnas situation, men det betyder absolut inte att jag tycker mindre synd om andra människor som råkar ut för krig. ?

    Ja det blir ju lite komplicerat eftersom vi alla har olika bakgrund, förmåga till med känsla osv. Men jag tycker att
    1. Man kan vara besviken på människor i Sverige RENT GENERELLT eftersom det inte är ett lika stort engagemang i andra krigsdrabbade länder
    2. Man kan känna viss avsmak till influencers, ”kändisar” mm som publicerar mycket av det dom gör för Ukraina på sina SoMe för att skapa content och vara PK
    3. MEN i slutändan är ju allt engagemang bra och krigsdrabbade kan inte och ska inte konkurrera med varandra så om man inte har mental eller praktisk förmåga att hjälpa i Kongo så är det jättebra att man vill hjälpa i Ukraina
    Hoppas engagemanget håller i sig och kanske eventuellt sprider kunskap och öppnar folks ögon för att liknande lidande pågår hela tiden i andra delar av världen

    Oj vad bittert. Det som händer Sverige är bara att bostäder försvinner och vi svenskar riskerar hemlöshet! Men det är bra att vi vill hjälpa iaf ?

    Yngre män som kom själva till Sverige från icke direkt krigsdrabbade länder, som lämnat kvar sina familjer där de kom ifrån och nu kvinnor och barn från ett sönderbombat land vars män är kvar och försvarar landet. Känns som godhetsspel för gallerierna att kritisera engagemanget kring det.

    Jag är ganska övertygad om att inget arabland hade tagit emot svenskar och betalat för oss, ordnat bostäder osv. Max hade vi fått vara slavar i deras hem. Ni vet att det är sant även ni med ursprung i andra länder. Ändå är man missunnsam. Ni hade hellre tagit folk från grannland med samma kultur osv.

    Det skulle ju vara en bättre inställning från de som själva blev mottagna som flyktingar i dåtid om de sa ”jag vet hur det känns, låt mej hjälpa dej” istället för ”buhu så orättvist, ni gör skillnad på folk”. Vi människor lär och utvecklar oss hela tiden. Förhoppningsvis blir det ingen mer flyktingkris (även om det troligen kommer) och då kommer vi göra det ännu bätttre. Det är ju faktiskt så också att någon ska betala för alla som kommer. De ska äta, sova, leva under tiden de är här. Allt kräver sin planering.

    Sedan skulle jag tippa på att orsaken till varför så många svenskar engagerar sig ännu mer nu är då fienden är densamma. Nästa gång kan det vara vår tur. Det är mkt lättare för ett land med många ateister att förstå ett krig som uppstår pga att en galen Putin attackerar pga habegär. Samma idiot som hotar Sverige.

    GabJossPoss youtube video. Så tråkigt att titta på. Stängde av efter några minuter. Filtret dom satt på var bara konstigt och att dom sitter flera meter ifrån kameran..

    ”Vimmelmamman” försöker ju bygga upp ett slags varumärke som välgörare av något slag. Inte trovärdig alls.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.