Elin Kjos Tedx-talk

Elin Kjos har gjort sitt TedxKI tillsammans med Karolinska Institutet, det sjukhus som står bakom den studie av immunterapin i kombination med vaccin och som nu lett till att Elins cancer är vilande. 
För den som vill veta mer om Tedx  och hur det skiljer sig från ett renodlat ”ted-talk” så kan man läsa här:

129 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Elin är ett levande bevis på vad forskning och medicinska framsteg kan göra. Verkar försöka leva livet här och nu, imponerande.

      Och frågar man Elin är hon ett bevis på vad ”positivt tänkande” kan göra. Tänk att kunna tänka sig frisk, Nobelpris nästa?

        Jag reagerade på exakt samma sätt, kränkande mot de som inte blir friska – är de inte positiva nog ?

        Hon har ju gått på olika behandlingar hela tiden sedan hon blev sjuk. Positivt tänkande är bra för hennes psyke, för kroppen har hon ju testat precis allt. Inte som att hon tror att tankar räcker.

    Sådana här inlägg ger ju INGENTING. Du skriver ju inte ens en sammanfattning av tedtalket eller lägger in ett klipp?

    Liksom vad ska vi diskutera? Gissningar om tedtalket utifrån bilderna på Elin eller vad?

      Elin skriver ju att talet kommer ut om några veckor

        Okej ännu mer meningslöst då

        Nä det finns ju inte mycket att sammanfatta, bara en rapportering om att Elin spelat in ett Ted-talk.

      Men f*cking sitt ner i båten och chilla lite va

        SARA BOLAY!

          Hahaha ja! Trötta gåsar!!!

            Gåsar? haha

          ???

    Sån inspirerande själ! ☺️

    Nu ser man hur extremt livsviktigt det är med mycket träning och bra mat. En vanlig människa hade varit död inom högst 1 år med den diagnosen som hon fick. Hennes extremt vältränade kropp har bokstavligen räddat livet på henne. Och jag är helt övertygad om att hon kan vinna helt och hållet över det också.

      Tycker inte det är så bra att skriva sådant, det initierar att man själv kan styra över cancer.

      Finns ju jättevältränade människor som dör av cancer.

        Tyvärr lite den känslan jag får av Elins Instagram. Att man kan bli frisk, bara man vill tillräckligt psykiskt. Att hon visste att ingenting är omöjligt. För mig blir det lite provocerande när jag tänker på alla som inte överlever.

          Ja, som om alla som inte överlever cancer bara inte ville leva nog mycket.

          Ibland biter inte behandling helt enkelt. Då spelar det ingen roll hur hårt man kämpar eller hur gärna man vill leva.

            Precis. Elin har ju vad jag förstått fått en skräddarsydd (studie) behandling avsedd för just hennes genetik. Det positiva resultatet beror troligen mest på det och det är ju fantastiskt för framtida behandlingar av denna sorts cancer. Alla vill ju dock överleva lika mkt och har säkerligen mindsetet att klara det, men dör tyvärr ändå, då just deras behandling inte fungerar, oavsett inställning osv. Värjer mig mot detta ”förlorade kampen”som så ofta nämns om cancerpatienter när de gått bort, som om de inte kämpat nog liksom el haft rätta inställningen..skuldbeläggande, usch.

              Var det inte så att hon inte passade in i studien pga. nåt kroppsligt värde hon hade men dom gav henne behandlingen utanför studien?

                Jo, så var det kanske. Har inte riktigt koll på hur sådana studier fungerar, men för att få tillförlitliga data från en studie brukar man väl vanligtvis aldrig rucka på krav som måste uppfyllas för att delta. Men då är det väl isf en rent experimentell behandling på typ dispens, om den är utanför studien?

              Fast inga tidigare behandlingar har fungerat på henne och där finns inte många andra förklaringar hos läkarna än att hennes extremt väl omhändertagna kropp är anledningen till att hon fortfarande lever

          Känns som det mesta från hennes sociala kanaler nu är reklam, poddar eller andra evenemang. Blev to much för mig för ganska länge sen iaf

          Jag har så svårt för att hon blivit nyfrälst och allt tjat om att allt är möjligt bara man vill det tillräckligt mycket. Hon låter så himla självgod på nåt vis.

            +1

            JA JA och JA!!

          Detta har jag sagt länge. Skrev t.o.m. det här på öppet spår för ett tag sedan och OJ vad hat jag fick. Du som skriver att ”bara man är vältränad och äter bra överlever man” – vad är du för naiv människa? Min mamma dog i cancer och hon var HÄLSOSAM! Jag blir också så sjukt provocerad av Elin och hennes följare. Hon är en typisk ”ledare” som skapar en ”flock” ja sägare. Vad är skillnad på detta och en sekt? Jag får känslan av att hon leder en sekt när jag läser hennes inlägg och det får jag kalla kårar av. MAN KAN INTE BOTA CANCER MED POSITIVT TÄNKANDE.

        Hur är det relevant menar du? Att hon tror det för egen del är väl ganska självklart, men att skriva som Lisa gör är däremot ignorant.

        Förlorade för kort tid sedan min käraste i brutalt cancerförlopp.
        En person som aldrig rökt, druckit. Alltid ätit rätt. Vältränad.
        Det spelade ingen roll hur gärna hon ville bekämpa cancern. Det gick inte alls. Döden var ett faktum på ett par månader.

        Jag följde Elin Kjos tidigare, men blev sjukt provocerad pga egna erfarenheter och det kändes som en knäpp på nosen att min kära inte hade rätt mindset för att bekämpa tumören.

        Jag hoppas verkligen att Elin klarar det, vill inte att någon ska behöva dö av sin cancer. Men jag önskar att hon kunde vara lite mer öppen om den sagolika tur hon har haft med att få prova ett skräddarsytt vaccin.

          Sagolik tur skulle jag inte kalla det att ha en ovanlig genmutation som gör att man får cancer, dessutom en cancer som inga vanliga behandlingar biter just på pga mutationen. Det är ju snarare en sagolik otur.
          Vården använder ju faktiskt Elin som en försökskanin för att prova ut framtida behandlingar. Det är bra för henne såklart men det är också bra för alla, i ett längre perspektiv, att Elin är fysiskt stark och tål dessa tuffa mediciner som vården behöver kunna testa.

            Hon har väl kanske haft en sagolik tur i sin sagolika otur. Något som hon själv inte verkar se, eller åtminstone inte visar. För visst är det tur det handlar om. Turen att ha fått vara försökskaninen, turen att försöken med vaccinet har varit framgångsrika hittills. Hon visar upp väldigt lite ödmjukhet inför turen hon haft än så länge med sin svåra sjukdom, och jag tror att det är därför många blir irriterade.

              Ja bristen på ödmjukhet är faktiskt slående.

            Jag vill ändå påstå att det ÄR sagolik tur att få ett skräddarsytt vaccin att prova. När man har cancer med usel prognos, men livsvilja, då är man villig att prova allt. Väldigt få, extremt få, får chans att komma med i den typen av studier. Givetvis ÄR det fantastiskt om forskarna är något på spåret. Men det är där det rimmar illa med Elins sätt att se på det. Hon verkar vilja tro att det är tankens kraft som gjort hennes prognos bättre. Det går inte, enkel matematik och jag tror att alla som sett en svår sjukdom i vitögat blir provocerade av det.

            Att det är otur, vidrigt, orättvist att drabbas av cancer tror jag att alla kan vara eniga om.
            Och precis som jag skrev innan önskar jag av hela mitt hjärta att Elin fortsätter att förbättras.

        Jag håller med. Det går inte jämföra så. Det finns väldigt många hårt tränade idrottare som dött i cancer.

        Men självklart har hennes fysik säkert spelat en stor roll i att klara starka behandlingar trots hennes försämrade lungkapacitet.

        Är så glad att vaccinet gjort hennes cancer vilande. Det känns verkligen hoppingivande!

        Hon är verkligen en förebild med den inställningen hon har. Men jag förstår också att vi alla är olika och hanterar svår sjukdom olika.

          Nja, en tveksam förebild som riskerar att skuldbelägga andra sjuka.

      Du lägger fram det du säger som fakta nu. Är det fakta eller är det din åsikt?

      Min släkting levde precis som Elin och var lika vältränad men dog i cancer. Tycker man ska va försiktig med hur man uttalar sig

        Exakt!

        Precis. Jag tycker också att man ska vara försiktig att prata om cancer/sjukdomar i presterande termer, alltså huruvida någon ”vinner” eller ”förlorar”. Det är en prestation att vinna, och det blir jättefel om man börjar prata om sjukdomar på det sättet. Som att man inte har ”kämpat hårt nog” om man förlorar, ungefär.

          Jag hade cancer som liten.

          Min omgivning har gång på gång sagt att jag är ’stark’ som överlevde… en ’kämpe’. Jag minns ju inte den tiden, jag var en bebis.

          Nej jag är ingen kämpe. Jag hade en jäkla tur att jag överlevde tack vare läkarna som opererade mig, och gav mig behandling. Jag har en jäkla otur att jag nu har kroppsliga men för livet. Jag har inte ’kämpat’ för min överlevnad. Jag har råkat överleva, vilket många faktiskt gör ändå, med olika typer av cancer.
          Hatar när folk ska säga att det har något som helst med en persons ’mentala styrka’ att göra. Det har det INTE.
          Det är rätt behandling, på en kropp som råkar ta emot den bra, och så operationer. Inget annat.

            Exakt så! Allt från skicklig kirurg till turen att hitta sjukdomen i tid (dvs tex vårdcentral som tar symptom på allvar och startar utredning) samt hur just din genetik/kropp svarar på behandling är avgörande. Detta, ”vad starkt av dig att klara det” är magstarkt alltså, hur ser man på de patienter där skiten kommer tillbaka sen, är de att betrakta som veka och mindre straka då eller? Nej, det är dags en gång för alla att människor förstår att överlevnad i en sjukdom som cancer handlar inte om att man är stark, ej heller att de som drabbas har levt på ett mindre bra sätt, el på något sätt dragit på sig sjukdomen. Till största delen beror cancer på genetik samt i viss mån miljö och yttre påverkan och tex vissa virus.

      Det där är bara provocerande. Finns ingen vetenskaplig substans.

      Tycker det är hemskt när man ger sken av att det bara handlar om kost och motion. Om det var så enkelt! Vissa biter behandling och ett visst leverne på, vissa inte alls… Elin har fått ett vaccin, hon är dessutom ung.

      Sen gällande hennes resa som hon pratar mycket om, hon var väl supertränad redan innan hon blev sjuk?

        Precis, finns många vältränade och hälsosamma personer som dött av cancer.

          Absolut är det så, samtidigt är det så att en del människor dör först när man inte längre kan behandla med cytostatika eftersom kroppen inte tål mer cytostatika. Då tar sjukdomen snabbt kommandot. Har man då en väldigt stark och uthållig kropp har man ofta bättre förutsättningar att tåla långvarig cytostatikabehandling.

        Hon pratar om en mental resa.

          Hon har även pratat om att hon under behandlingarna ”tänker” att hon inte ska få biverkningar, och så tror hon på att det blir så (vilket visade sig inte stämma ibland ändå).Så det är nog både ock.

      Självklart handlar det inte bara om hennes fysiska form och hennes kost, men det har ju garanterat inte varit till hennes nackdel.

        Precis, det kan i alla fall göra att hon klarar av den tuffa behandlingen bättre, dvs orkar med och blir inte lika nergången.

          Man ska verkligen inte förminska kroppens utgångsläge och underhåll och mental inställning. Är du riktigt otränad och tex bryter foten riskerar du att bli mer sängliggande än en tränad person, riskerar därmed blodpropp, riskerar därmed död. Som exempel. Även små åkommor kan bli livshotande för den som är i dålig form. Sen finns det ju absolut inga garantier att man klarar allt om man är i form och man får vara väldigt försiktig med hur man uttalar sig för att i te skuldbelägga eller skapa ytterligare ångest för drabbade och deras närstående. Men visst är det inspirerande, om inte annat så kommer ju träningen och kosten aldrig vara till ens nackdel och även om man inte klarar sig har man ju bättre chans till livskvalitet under sjukdomen.

            På vilket vis har det mentala påverkan på behandlingen av cancer?

              (Alltså jag fattar att det kan påverka hur man mår under sjukdomen och behandlingen men hur har det påverkan på själva tillfrisknandet?)

                Det är ju ganska ofta så att ledsna och deprimerade människor blir passiva och rör sig lite och äter dåligt. Då får ju sjukdomen ofta ett snabbare övertag, man blir svag generellt helt enkelt och drabbas lättare av komplikationer. Vid cancer är det vanligt att man dör av komplikationer och inte av själva tumörerna, min farbror till exempel blev svag och sängliggande och drabbades därför lätt av lunginflammation, som spred sig till blodet och blev sepsis och som han dog av. Han var cancersjuk men dog av komplikationer som cancern lett till.

      Var försiktig med hur du uttalar dig! Personer i min närhet har avlidit pga cancer trots bra liv när det gäller både kost och träning…

      Min mamma fick bröstcancer och då sa dom att för återhämtning och för att ”må bra under behandling” så var det jättebra att vara vältränad och att fortsätta träna i den mån kroppen orkade – dock gör ju inte en vältränad kropp att cellgifterna hjälper bättre!

      Så vältränad är ju toppen (precis som i alla lägen typ) men det gör ju inte att man blir frisk men mår bättre under tiden…sen är det ju underbart att man kan öva sig till den inställning Elin har till livet men inte heller det gör någon skillnad i tillfrisknandet men jag kan tänka mig att man mår bättre under tiden…

      Onödigt att säga att en otränad person hade dött – det finns en miljon olika orsaker till att en del klarat sig och en del inte…men det är klart, en stark kropp klarar ju en behandling bättre så på ett vis stämmer det kanske…

      Eller så har det medfört att hon fått behandling som inte är tillgänglig för andra?

        Men det är ju för att hon en genmutation.

        Hon kan ju inte få vanliga behandlingar eftersom hon har en mutation som inget biter på.

      Hon har själv skrivit det många gånger på sin instagram att tack vare sin goda fysik har de kunnat sätta in tuffa behandlingar som människor med den diagnosen normalt sett inte klarar av för de har för dåliga värden. Bra kost och träning påverkar inte i sig om man blir sjuk eller inte. Däremot påverkar det hur kroppen klarar behandlingen.

      Snacka om att skuldbelägga människor, det dör små barn av cancer och även vältränade rätt ätande människor. Cancer är en sjukdom som tar liv oavsett ålder. Min syster var 29 år och min kompis 17 år, det kvittar hur mycket du kämpar med tankekraft…du kan dö ändå.

      Så mycket bullshit i din kommentar. En av mina närmsta vänner var så vältränad och hade stenhård koll på kosten. Han gick bort i skelettcancer.

        Ja men ingen säger att vältränade inte blir sjuka. Det enda vi säger här är att vältränade ofta tål cytostatika längre tid än icke vältränade. De vita blodkropparna får ju inte gå ner på noll, man måste ha kvar ett immunförsvar. Men när cytostatika inte har effekt alla på sjukdomen beror det ju på sjukdomen och inte på patienten.

          Jaha? Fast nu var det ju inte just cytostatika som hjälpte Elin främst? Hon har ju fått andra sorters behandlingar, såsom antikroppsbehandling som inte är lika tuff mot ens fysik/mående som cytostatika ofta är.

            Hon har ju testat allt läkarna föreslår. Cytostatika, immunterapi och nu en riktad behandling som kan liknas vid vaccin. Den behandlingen är ju experimentell, men det andra hon har testat är det ju många som får.

      Vet extremt vältränade personer som dött av cancern, fler faktorer spelar in…naivt och okunnigt att tro något annat. Lika naivt som tron att vältränade människor med god kosthållning inte kan få cancer.

      Det var det dummaste jag hört! Hur kan du med att så tvärsäkert slänga ur dig någonting sådant? Elin har fått flera olika sorters behandlingar, vissa som är vanliga inom cancervården och andra som är experimentella, hur kan du veta att ingen av dessa har gett effekt? Cancer kan vara en nyckfull sjukdom där någon som sannolikt ska överleva länge till plötsligt dör p.g.a. oväntad metastasering, och någon annan med dåliga odds oväntat lever flera år längre än vad man först trott. Har man träffat tusentals cancerpatienter så vet man detta, till skillnad från någon som följt Elin Kjos i något år…

      Alla som är vältränade men inte överlever ?

      Vilket bullshit. Min moster var en av de mest vältränade människor jag någonsin träffat (tävlade på hög nivå) men hon dog av bröstcancer.

      En vältränad kropp kan hjälpa dig med mycket i livet, men ingen kan styra över cancer

    Knappast i samband med karolinska sjukhuset, karolinska institutet möjligtvis

      Karolinska Universitetssjukhuset för att vara exakt. Karolinska Institutet bedriver undervisning och forskning, de utför inga kliniska behandlingar.

        Men vad tror du KI i TedxKI står för om inte Karolinska Institutet?

        Karolinska Institutet för att vara exakt, det utfördes inga kliniska behandlingar där på scenen. Det var ett Tedx i samarbete med Karolinska Institutet.

          Nej, det är inte i samarbete med KI. Det är ett oberoende event: https://www.tedxki.com/about

          Det är alltså inte KI, som organiserar detta event. De är sponsorer (som många andra) och eventet hålls på campus (Aula Medica).

            Jaja jag skrev slarvigt eftersom jag inte orkade brodera ut. Men kan vi nu vara överens om att det är Karolinska Institutet? Det var liksom det jag svarade på.

    Absolut har Elin säkert har/har bättre förutsättningar för att komma dit hon har gjort i och med hennes unga ålder och fysik. Nej det är inte något klockrent som alltid fungerar på samma sätt, vissa har ”bra förutsättningar” men har ändå otur medan andra med ”sämre utgångsläge” har tur och överlever.

    Men vilket som, jag blir tårögd varje gång jag ser hur pass långt forskningen faktiskt kommit och fantiserar gärna om var sådana här studier har tagit oss om exempelvis 30 år.

    Jag har slutat följa henne. Det blev för mycket samarbeten och inre resa som gör henne frisk. Mycket positivt tänkande tror jag absolut är bra. Men hennes insta består av 99% samarbeten, 0,5% podd sen resten inre resa. Nejtack.

      Och kaffe drack hon inte, förrän hon inledde ett samarbete med ett kaffeföretag och plötsligt var det kaffe hit och kaffe dit. Money talks.

    Klart hon har haft hjälp av en bra grundtränad kropp. Men hon har snarare haft en hävla tur med vaccinet och var forskningen är idag! Det är DET som har räddat henne så här långt. Hon har ju själv sagt att detta är första behandlingen som har fungerat. Allt innan har misslyckats trots hennes positiva tänkande……. Jag slutade följa henne för länge sedan. Så sinnestrött på hennes tjat om att hon minsann kan tänka sig frisk, att hon inte har cancer (hon kallar det inte för det) etc. Hon har blivit Sveriges oskönaste och ocharmigaste människa! Och ovanpå det en självgodhet som överträffar t om Martin Björk….. och bara reklam reklam och mer reklam på hennes Instagram. ?‍♀️?‍♀️?‍♀️

      Önskar jag kunde TÄNKA BORT min psykiska ohälsa också. Slippa må dåligt och kunna jobba heltid.

        Bara för att man lider av psykisk ohälsa betyder ju inte det att man inte kan jobba heltid. Bland det värsta som finns dock är när folk med psykisk ohälsa blir sjukskrivna och sitter hemma och ältar och därmed blir ännu sämre.

          Du J är ju fan dum i huvudet och verkar inte ha empati. Om du inte lider av psykisk ohälsa då yttra inte dig om det. Idiot

          Hoppsan?

        Nja, att gå i terapi är på ett sätt att tänka bort sin psykiska ohälsa. Man lär sig att tänka annorlunda genom psykologisk behandling. Men det är ju såklart en helt annan sak än att ”tänka” bort en fysisk sjukdom, det går såklart inte.

        Så känner jag med min endometrios. Det finns inte ens forskning på att hitta ny behandling.

        Fy fan va bortglömd man känner sig ?

          Då får man gå andra vägar. Lider av endometrios själv men går till en Smärtklinik där jag får hjälp om hur jag ska hantera vardagen på olika sätt. Ge inte upp.

        Tanken funkar endast på cancer

      [Borttagen kommentar]

        Jag tycker ändå inte det är något fel. Jag tycker hon är tapper som kämpar på med sitt positiva mindset trots att hon fått en ren dödsdom. Om hon inte vill använda ordet för att det på något sätt hjälper henne är det väl bra 🙂

          Eller så kallar man saker för vad de är ?‍♀️ Varför försköna det som är hemskt och jobbigt.

            Men om hon mår bättre av att kalla cancer för utmaning och tumör för besökare så är det väl toppen. Det är dock inte objektivt bättre att se på sin situation på det viset.

            Elin får väl själv välja vilka ord hon vill använda om sin egen sjukdom, herregud. Vem blir hjälpt av att hon mår dåligt?

        Ok, det var ju spännande att den kommentaren togs bort… Ett konstaterande om vad hon kallar sin sjukdom. Jag tycker att det är lite intressant att hon gör så, varför är det provocerande?

    Hade hon en fling med Pierre Leander?

    Elin har fått ett spetskomponerat vaccin som vi vanligt dödliga inte får. Gillar Elin men får så fruktansvärt mycket ångest då min kusin dog av exakt samma lungcancer – men inget vaccin gavs henne.

      Hade din kusin samma mutation?

      Alltså det finns ännu inget vaccin att ge patienter bara sådär. Det de gör på Elin är att testa denna nya behandlingsmetod. Om andra sjuka inte har fått det så är det för att det helt enkelt inte är färdigt ännu.

    Glad att det är fler än jag som tycker att hon blivit så extremt präktig. Som att min nära släkting som nu ligger för döden (ung, stark, hälsosam) inte tänker tillräckligt positivt för att överleva och ”vinna” över cancern. Osmaklig tycker jag att hon är.

      Är hon osmaklig för att hon försöker hålla sig så glad och positiv som möjligt trots att hon i stort sett fått en dödsdom?

      Hennes följare verkar hjärntvättade. Hon hade varit en perfekt sektledare.

    Hade varit mer imponerande om det var en Ted talk och inte en tedx. Varenda fjomme kan ha en Tedx talk

    Tröttnade då hon började ha MASSOR med samarbeten och sen utöver det så är träningsvideos från gymmet.

    Här är några kloka ord om vad vi kan påverka.

    https://chefstidningen.se/ledarskap/punkterar-myter/

      Kan inte ta henne seriöst så nej.

      Fast det är ju bevisat att ex zink, D-vitamin, låga inflammationsmarkörer, god sömn med mera påverkar immunförsvaret. Och dessa nivåer och ens sömnmönster kan man i hög grad påverka genom kost och vanor. Och att de som jobbar mest är minst sjuka? Har hon sett hur ex investment bankers kör på? Vet hon hur livet på McKinsey med att snitta 80 h/vecka är? Nej, kortisol är absolut inte hälsosamt i de där mängderna. Tror många av oss borde göra mindre och ta fler långpromenader i skogen.

      Men jag har inget över för Elin Kjos inställning för det. Tycker hon verkar hjärntvättad av sina psykologiska coacher.

    Tack alla här som också är trötta på filosofin om att bara man vill något tillräckligt mycket blir det så, The secret (”attraktionslagen”?!) och liknande. Alla sjuka, fattiga, krigsdrabbade, våldtagna och andra utsatta i världen bad om det då? Det bör vara den enda rimliga kontentan av ett sådant förhållningssätt, om man ska vara konsekvent. Hjälper säkert alla stackre i ex Mariupol nu… Bad de om att få sina hem sönderbombade? Vet att Therese Lindgren också har svårt för the secret och det kändes skönt att höra. Har en helkorkad vän som är helt såld på idén att om du skickar ut önskningar i universum så kommer universum att ge dig det och jag blir så trött… Det finns så många skeenden i livet som är bortom vår kontroll.

      Det är så sjukt svårt att motbevisa (när folk är helt fast i det)

      Ungefär som att jag skickar ut ”jag önskar mig choklad” och SEN kör jag och köper choklad, ”shit, det fungerade ju, motbevisa det hörru!”

      En önskan som ”skickas ut i universum” och som sen blir sann beror på att du själv ser till att din önskan genomförs eller blir sann. (alternativt ren slump).

      Det är ju väldigt korkat att tacka en gud eller universum för att man själv varit handlingskraftig.
      Men såklart bekvämt att skylla på gud eller universum när något inte blir som man tänkt…..

        Ja… Jag har slutat höra av mig till henne och det känns mest skönt. Vissa saker händer och andra inte och jobbar du för att något ska hända ökar du iaf troligtvis sannolikheten för att det ska inträffa, om du gör rätt.

    Du kan INTE tänka dig frisk.
    MEN du kan absolut tänka dig sjukare än vad du är.

      placebo

    …korkad jag känner mig, trodde behandlingen från Karolinska hette ”Ted”

    Ja, ja, måndag och allt

    Jag förlorade precis min mamma i cancer och det känns skönt att se andra som upplever Elins healing journey på samma vis.

    Jag vill understryka att jag är så glad för henne och hennes familjs skull och jag hoppas att hon en dag blir frisk!

    Men ibland blir det tabu att kritisera en person för att hon är dödssjuk. Jag tycker Elins ord om tankens kraft är förmätet, förminskande och sårande. Min mamma sa att hon skulle kunnat göra vad som helst för att få leva, men det hjälpte inte henne.

    Att Elin väljer att distansiera sig från verkligheten genom att kalla cancer för utmaning tycker jag är hennes eget val.

    Men väldigt många dör av denna ”utmaning”. Är de svaga då? Klarade inte ”utmaningen”?

    Nej, de dör av en sjukdom och den sjukdomen heter cancer.

      Min pappa dog av cancer trots att han var vältränad men jag blir glad av att Elin klarar sin cancer så bra. Varför ska man jämföra med andra och bli missunnsam över att någon känner sig frisk? Det är väl bara positivt? Varje dag som cancerhelvetet inte dödar en till människa är ju positivt!
      Finns ju ingen mening med att jämföra med våra egna döda familjemedlemmar och bli upprörda.

        Tror inte du läste vad hon skrev…

          Hon skriver ”Elins ord om tankens kraft är förmätet, förminskande och sårande”

          Det är det inte, eftersom Elin får tycka vad hon vill och vi som förlorat våra nära och kära i cancer påverkas inte av vad Elin tycker. Det är ju enbart positivt att Elin tror på tankens kraft, det gör hennes liv med cancer lättare att leva och de som är döda kommer inte tillbaka om Elin mår dåligt och är deprimerad.

            Fast B började meningen med ”Jag tycker”, vilket hon är helt fri att göra.

        Anonym, jag ber om ursäkt om jag uppfattades som missunsam. Självklart hejar jag på Elin och alla andra cancersjuka, precis som jag skriver är jag jätteglad för henne – och hennes familjs skull och hoppas att hon snart kan friskförklaras! En så ung kvinna med hela livet framför sig. Att hon, och familjen, går igenom ett levande helvete förstår jag. Nu mer än någonsin.

        Hon äger såklart sin egen berättelse och hur hon vill att den ska skrivas.

        Jag ville uttrycka en lättnad i att inte vara ensam om att känna att något skaver, speciellt då hon blivit en så stark röst. Om rätt tankesätt är en bra väg för vissa att nå tillfrisknad är det väl toppen, men det betyder inte att alla kan tänka sig friska.

        Hur många ”inre resor” en viss grupp cancersjuka än skulle göra växer tumörerna och sprider sig likafullt.

        Men jag har också slutat följa henne, och är samtidigt glad för de många personer hon inspirerar.

        Tycker det är viktigt att allt inte polariseras – jag kan önska att Elin blir frisk (vilket jag självklart gör!!) och samtidigt tycka att hennes ord är sårande och förminskande, trots att hon är svårt sjuk. Att inte kunna säga något negativt om än person fast den kämpar med cancer är väl att göra hen mindre.

        Det är svårt att kritisera en person som är dödligt h

          Men Elin säger ingenstans att cancersjuka, eller andra sjuka, ska tänka positivt för att bli friska. Det hon visar upp och gör är att ta emot och prova varenda behandling vården föreslår henne. Samtidigt säger hon att hon mår bra och känner sig frisk av att tänka positivt. Det är varken sårande eller förminskande mot mig och andra som förlorat en familjemedlem.
          Däremot kan jag såhär i efterhand se att det hade varit bra för min pappa och oss i familjen om vi hade försökt tänka lite mer positivt. Pappa hade inte överlevt men vi hade kanske kunnat ha lite mindre ångest allihopa om vi sökt psykologisk hjälp så som Elin gör.

            Jag är ledsen att du förlorat din pappa och du har helt rätt i att tänka positivt och ta psykologisk hjälp.

            Jag tog hjälp och pratade med en kurator på palliativa enheten från dag ett och sedan en gång i veckan, vi har fortfarande kontakt och det hjälper mig massor! Kan rekommendera alla.

            Och faktiskt, ironiskt nog, ser jag tillbaka på mammas tid på sjukhuset som väldigt ljus och fin! Så mycket vackra, positiva minnen. Som vi skrattade. Mamma såg alltid framåt och det glittrade i hennes ögon när hon pratade om våren – som hon tyvärr aldrig fick uppleva – men sista veckan gick det snabbt och det är jag glad för.

            Jag hoppas att all foskning gör Elin och andra cancersjuka friska.

      Min mamma dog också ung, vältränad och hälsosam i cancer. Och nej, det var inte så att hon inte ville leva tillräckligt mycket. Håller med dig om att detta tankesätt är så sjukt förmätet och lägger ansvar på en svårt sjuk människa om att ”se till att bli frisk” genom ”tankens kraft”. Vilka krav och vilken stress det lägger på en människa som är tvungen att ta in en helt omänsklig verklighet.

        Självklart vill alla leva! Det är inte det Elin säger heller om man lyssnar noga. Det hon säger är att hon lever och känner sig som om hon var frisk. Hon tänker inte på sig själv som sjuk. Hennes cancer beror på en mutation och vanliga behandlingar biter inte på den, därför testar hon allt läkarna föreslår. Det är väl inte samma sak som att tänka sig frisk? Hon har aldrig avstått något som läkarna velat testa. Att hon SAMTIDIGT jobbar med den mentala inställningen betyder inte att hon tror att det räcker för att överleva. Då skulle hon inte ha gått igenom så många tuffa behandlingar under sin sjukdomstid.
        Jämför till exempel med Steve Jobs som avstod konventionell behandling.

      jag känner precis det samma. Min pappa gick bort i cancer i höstas. Han kämpade verkligen!
      Innan pappa fick cancer var jag imponerad av Elin – men nu känner jag mig lite nedslagen av hennes texter. Precis som många av er säger så känner jag nu att ”jaha, tänkte inte pappa tillräckligt positiva tankar eller!?”

      Jag önskar Elin (och ALLA andra som har fått cancer) all lycka och att hon blir frisk!

        Men hon säger aldrig att det är positiva tankar som gör henne frisk, hon säger de får henne att må bra. Hon har ju suttit på KS med nål i armen och gift rakt in i systemet otaliga gånger under dessa år, det om något visar väl att hon inte tror att man blir frisk av positiva tankar?
        Det finns ju de som avstår all klassisk behandling och istället testar alternativa metoder som de blir pådyvlade av charlataner, det är verkligen problematiskt. Elin gör ju allting som vården föreslår OCH fokuserar på det psykiska måendet. Det är ju bara bra.

    Gör mig så ledsen av att se hur många av oss som förlorat en nära alldeles för tidigt till cancer <3
    Skickar er massa kärlek. Fy vad hemskt det är.

    Själv uppfattar jag inte Elin som att hennes tankar gjort henne frisk. Utan att hon lärt sig att vara mer närvarande och bejaka de i nuet. Att det är ett fantastiskt förhållningssätt till livet. Inte att besegra sjukdomar. Att sjukdomen är en tillfällig besökare. Att kroppen är ett skal bara.
    Har inte sett henne pracka på sina visioner på någon annan.

      Jag håller med dig. Hon inser att det här är hennes enda liv och det blev ett liv med cancer i unga år tyvärr, då är det ju fantastiskt att hon kan känna sig frisk trots det och bejaka livet. Jag ser ingenstans att hon ger tips och råd till cancersjuka människor att de ska tänka positivt för att bli friska. Tvärtom ser jag att hon har lagt sitt liv i händerna på läkarna och gör allt de föreslår henne. Och tack vare hennes starka kropp kan de ju föreslå henne många olika behandlingar.

        Blir lite irriterad när folk skriver att hon lever i en bubbla, förnekar sjukdom osv. Man kan behöva leva i två parallella universum när man möter svåra utmaningar. Ett där man känner lycka och livsglädje och ett universum där svårigheterna befinner sig. När det krävs kliver man in i den svåra delen tillfälligt. Men man lever inte i den delen. Och man förnekar den inte heller.

          Ja. Jag har inte en sjukdom men har viss annan stress i mitt liv. Jag går in i stressbubblan när det krävs, men resten av tiden låter jag inte det negativa styra mig utan lever och njuter av livet.
          Som psykologer brukar säga om sörjande barn, att de klarar av sorg bra eftersom de sörjer randigt. Ledsna en stund, sedan springer de ut och är glada. Tror det är viktigt även för vuxna att kunna vara glada samtidigt som man är medveten om det negativa.

            Det där med randigt ska jag ta med mig. Bra att ta till i olika krissituationer. Eller åtminstone försöka vara medveten om det. Inte så lätt.
            Kan tänka mig att det blir svårare med stress om man har ångest. Ångest är ju närvarande på annat sätt..

    Elin hade varit en bra sektledare. Hon verkar kunna hjärntvätta folk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.