Sveriges äldsta bloggare Dagny är död – blev 109 år

Bildkälla: Expressen

Världens äldsta bloggare och Sveriges äldsta influencer – så omnämndes ofta Dagny Carlsson, vars blogg www.123minsida.se ständigt fick nya uppdateringar från Dagnys liv.
Enligt Åsa Blanck, regissören bakom Dagnydokumentären ”Livet börjar vid 100” så har Dagny gått bort, strax före sin 110 årsdag, någonting Kulturnyheterna/SVT var först att rapportera om.

I februari firade Dagny sin 110:e födelsedag i förtid med den sjungande trion ”The Hebbe Sisters” som har synts bland annat i Bingolotto och Allsång på Skansen. Enligt Dagnys blogg hade de kommit från Värmland till äldreboendet för att hedra Dagny med en show speciellt komponerad för henne.

Den senaste uppdateringen från Dagny kom den 16 mars. Då hade hon enligt bloggen precis fått sin fjärde covidspruta, någonting som ska ha gått helt problemfritt enligt vännen Elena Ström som hjälpt till med att skriva Dagnys inlägg sedan ett tag tillbaka.

– Det var inte så farligt – ska Dagny ha svarat, samtidigt som hon mumsade på en chokladglass.

I övrigt kan jag berätta att Dagny är i fin form, hon har fått en ny scarf som hon tyckte var lite för snobbig men kanske passar till den kommande Pubafton på äldreboendet. // Elena Ström

Åh, vad jag hoppas att Dagny hann använda sin nya scarf på i alla fall EN pubafton. ?

125 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Åh fina Dagny ❤

      Vila i frid Fina Dagny ❤

    Världens finaste Dagny! Vila i frid!

    Sov gott Dagny ❤️?

    Så ledsen hon skulle ju fylla 110 år i maj ? älskade fina Dagny ❤️❤️❤️❤️❤️❤️

    Sov gott fina Dagny??

    Sov gott härliga Dagny ❤️

    Vila i frid fina Dagny!❤️
    Hemligheten till hennes långa liv har jag för mig är att vara singel och inte ha en mansbebis och ta hand om.
    Det finns alltså hopp för mig som varit singel länge…

      Fast hon hade varit gift – TVÅ gånger!

        Det stämmer. Ett bra och ett dåligt äktenskap. Harry, den sista maken var en bra man.

          Precis, hon pratade så fint om honom i dokumentären.

      Min farmor var lyckligt gift med samma man i 70 år och har precis fyllt 102 så jag tror inte din teori riktigt stämmer….

        Lyckligt gift i 70 år.. Wow! Vad gör vi andra för fel?!

          Dejtar era kollegor ?

            Äsch jag gifte mig med min kollega och vi är ihop och lyckliga nu 12 år senare ? (men jag fattar din pik haha)

              Haha jag skojade bara ?

        Såklart finns det alltid undrat ingen hemlighet att folk oftare är lyckligare som singlar.

          Man kanske är lyckligare som självvald singel. Är man ofrivilligt singel tror jag inte man är lyckligare.

          Kvinnor i alla fall. Män är lyckligare som gifta. De blir mer isolerade och ensamma som singel, vad jag förstått, medan kvinnorna har lättare att leva meningsfulla aktiva liv.

            Ja, så är det. Kvinnor klarar sig väldigt bra på egen och vet hur dom ska göra sig själva lyckliga. Männen däremot står oftast helt handfallna utan någon partner, förmodligen på grund av att dom flesta män blivit söndercurlade av sin mamma.

              Ja men isåfall, är det negativt att vilja vara med andra och söka sällskap? Det är ju bara positivt. Typiskt svenskt att glorifiera ensamhet och att hylla valet att leva ensam och umgås med några vänner två gånger i veckan.
              Vi är flockdjur och mår bra av att leva med andra.

                Kanske typiskt svenskt. Jag vet inte. Men ändå är svenskar bland de folk som mår bäst i världen. Och vi lever relativt länge. Att ha självvalda relationer av hög kvalitet är ju inte detsamma som att välja ensamhet. Och högkvalitativa relationer gör skillnad för både livslängd och hälsa (finns helt TED-talk om det). Etiketten på relationerna, eller hur många man har utöver ett visst antal (har för mig att det magiska talet var tre avs riktigt nära relationer) spelade faktisk ingen roll. Så kanske är typiskt svenskt the way to go ändå. Iaf avs just detta… ?‍♀️

          Jag upplever tvärtom att de flesta kvinnor blir lyckligare när de får en egen familj. Jag har en vänkrets av kvinnor som jag haft sedan 20-årsåldern och de flesta hade en oro och ett missnöje med något, sedan fick de barn och slutade fokusera på sig själva och i och med det blev de lugnare och mer harmoniska. Samma för mig.

            Ja att föräldrar är lyckligare än barnfria är ju nu bevisat. Lyckocentrat i hjärnan visade på mer aktivitet på föräldrar i en brittisk studie. Trots ökad stress så hade föräldrar mer aktiva hjärnneuroner kopplade till känslor av välbefinnande.

              Tvärtom är ju också bevisat.. Barnfria upplever mer lycka.

            Känner ingen harmonisk förälder! ???

      Det är precis tvärtom. Forskning visar att de som lever länge äter mindre tränar regelbundet och har ett socialt sammanhang med släkt och vänner. Så att vara singel är inget som är direkt positivt för hälsan. Leder snarare till ensamhet.

        Man har alltså varken släkt, vänner eller möjlighet att träna om man är singel ?

        Att vara singel är inte lika med att vara ensam.

        Förlåt, men bara för att man är singel betyder det inte att man är ensam haha! Snarare har man mer tid till att ta hand om sig själv som du säger; träna regelbundet, äta ”mindre”/mer nyttigt, mer tid för sociala sammanhang både med vänner och familj… så argumenten du hade har inget att göra med att man är singel eller ej ?

          Exakt. Jag är gift och är oerhört ensam.

          Så singel är lika med att äta nyttigt?

            Läs kommentaren en gång till.

          Äta mindre nyttigt stämmer bra in på mig ?

          Låter mer som barnlös du beskriver inte en singel. Haft precis lika mkt tid att ta hand om mig med partner men inte sen man fick barn

            Inte sen du fick barn menar du nog.

            Inte sen en fick barn?

              Är man oftast inte två som får barn?

        Icke! Om man var singel eller inte spelade ingen roll. Det viktiga var det sociala sammanhanget. Tror det handlade om att ha minst tre personer man kunde höra av sig till och veta att de ställer upp, vad det än gäller. Har för mig att det magiska talet var just tre. Fins ett helt TED-talk om det där, där de presenterar resultaten från de största mest långtgående studierna ang just detta. Tydligt var att kvaliteten på relationerna gjorde skillnad. Singel eller ej var dock en icke-faktor!

          Jag är en sån evig singel (ofrivilligt) men inte ett dugg ensam. Och har nog fem eller sex personer jag kan höra av mig till som ställer upp direkt. Jag tycker inte om att vara singel egentligen då (jobbigt med tvåsamhetsnormen), men ensamhet är verkligen inte ett problem i mitt liv. Och har dessutom kommit fram till att jag hellre har vänner än en partner om jag måste välja. Många kvinnor med (manlig) partner är ensamma och saknar vänner. Ensamhet är otroligt tärande (var ensam när jag var yngre och led väldigt mycket av det). Är otroligt tacksam för mitt sociala liv som det är idag, har otroligt fina vänner och det är fan värt mer än det mesta♥️

            Precis. Kvaliteten på de relationer man har är allt. Etiketten är helt oviktig. Blev glad av att läsa om hur bra du har det ❤️❤️❤️

        Jag som väljer bort relation för att jag inte har tid med en relation. Jag tränar, umgås med familj, vänner och är ute och unnar mig själv saker som jag mår bra av.

        Är helt klart av åsikten att ifall jag får en relation kommer absolut mitt sociala umgänge att förändras drastiskt då jag på daglig basis träffar vänner.

          Fast ens partner är ju också en vän ? i alla fall är min partner min bästa vän

            Absolut men personligen är jag inte villig att umgås mindre med mina vänner och skulle aldrig umgås med dom tillsammans med en partner 🙂

              Du tänker så där för att du inte träffat just den som du blir tvärkär i. Man omvärderar sitt liv då, jag lovar.

                Eller inte. Varför skulle jag omvärdera mitt liv pga att jag träffar en man?

                  Handlar nog inte om en man. Träffar man en person som man vill vara med hela tiden, för att man mår så himla bra när man är med just den personen, då möblerar man ju om i sitt liv för att vara med den personen. För att man vill alltså, inte för att man måste såklart. Alla gör ju som de själva vill ?

                    Och sen tar din nykärhet slut och du står där och inser att du valt bort dina vänner för din partner.

              Vad menar du med att du aldrig skulle umgås med dina vänner tillsammans med en partner?

                För jag vill kunna prata om saker som bara rör mig och mina vänner. Självklart skulle en partner kunna vara med ibland men vi ses tillsammans med våra barn flera ggr i veckan.

                Jag har alltid känt mig hämmad i relationer och insett att de inte är ngt för mig. Jag lever inte sämre än ngn annan för det.

              Va? Varför inte umgås med vänner och partner samtidigt? Jag har en bra man och jag är mig själv med mina vänner även när han är med. Och han är jättegärna med när jag träffar mina vänner, han tycker att jag har bra och roliga vänner.

                Samma här ? vore asjobbigt om man hade en partner som inte gick ihop med ens vänner

      Hon förlorade make nr två i cancer 2004, så hon levde nog sina sista 18 år som singel iaf, alltså från det hon var 91 år gammal!! Däremot fick hon inga egna barn att ta hand om.

    Vila i frid fina och inspirerande Dagny! Tänk att hon gick en datorkurs när hon var 99 år och började sin blogg när hon var 100 år. Tänk vilka roliga sista tio år hon fick. Hon var så skarp och rolig, berättade att hon hade varit blyg tidigare men blommat ut på ålderns höst. Jag ser fram emot dokumentären och att få veta mer om hennes liv.

      Det är väl en gammal dokumentär som gått tidigare? Eller blir det en ny menar du? ?Men kul om de väljer att visa den gamla igen!

        Jag har sett den gamla men det kommer en ny snart!

          Jaha det har jag missat. Tack för infon!

    Härliga Dagny, vilken charmig människa du har varit. Du har givit mig många underhållande ögonblick. Sov i ro ?

    Snark. Hon dog nog för att hon var 109 år…

      snark. Hjärtmuskelinflammation på små pojkar. Kolla upp om du snarkar för mycket, brända smöret.

        Vad har det ens med Dagnys död att göra? Att unga pojkar och män får en ytterst sällsynt biverkning av vaccinet?

        Ja. Snark på den kommentaren med, foliehatt ?

          Foliehatt? Really? För att ngn drar upp ev biverkningar av vaccinet? Finns knappast mkt forskning på vad vaccinet ev kan göra med en 109 årings hjärta (hon fick 4 doser) och hon fick just problem med den biten i slutet, vilket givetvis kan ha naturliga förklaringar, men skulle oxå ev kunna ha med vaccinet att göra och att det påskyndade det hela. El tror du på fullt allvar att bara för att majoriteten som drabbats av hjärtkomplikationer av vaccinet rapporterats vara ung män, att ingen annan, kvinna, äldre, barn osv. kan drabbas av det?

            Hon blev 109 år, kan ha med hennes dödsorsak att göra?! ?

        Nu var ju Dagny varken ung eller man, så förstår faktiskt inte vad du vill tillföra här. ??

    Det kan gå fort ibland, så det behöver inte vara det.
    Jobbar själv inom äldreomsorgen och händer att man är hos en person på morgonen och allt är som vanligt och sen på kvällen har han/hon somnat in.

    Vila i frid Dagny ??

    Hoppas hon njöt av livet❤

    Har du arbetat med äldre? Om inte – tyst. Precis som någon skrev ovan så kan det gå svinfort. Även om man är 109 år och ”pigg”.
    Allt kretsar inte kring vaccinet…

    Vila frid fina du. Känner själv bara hoppas jag inte blir så gammal! ?

      Varför inte? Nyfiken!

      Oh jag känner precis tvärt om! Jag vill bli 200 år om jag får vara lika pigg som Dagny var länge.

    Jag var på en fest med henne när jag jobbade på Skandia och hon bloggade för dem.
    När jag blev trött och gick hem dansade hon fortfarande. Då var hon 104 år. Lite knäckande var det att bli utpartad av en 104-åring! Hon var verkligen en härlig person.

    Nej, det var ålder.
    När vi blir äldre så dör vi allt eftersom.
    Fullt naturligt

      Hemskt. Döden skrämmer mig något fruktansvärt.

        Jag har med varit det hela livet men den senaste tiden har jag börjat bli väldigt nyfiken på vad som händer sen. Universum är ett så stort mysterium att jag har svårt att tänka mig att vi bara försvinner. Jag tror att det händer något mer och det ger mig numera ett litet lugn inför döden.

          Jag önskar jag kunde tänka så men är så svårt. För mig känns det så konstigt att vi ska bygga upp ett helt liv som vi sedan måste lämna. Bara tanken på att jag när som helst kan mista mina föräldrar gör mig gråtfärdig.

            Det skrämmer mig med väldigt mycket och har gjort sedan jag var ett litet barn. Fy fan för att man ska skiljas åt en dag! Kommer nog inte hantera det så bra.

            Men jag hoppas verkligen att man sammanförs någonstans efteråt. Kanske i ett annat universum dit vi tar med våra lärdomar från detta livet. Det hade varit fint! Att vår utveckling i detta livet hjälper oss i nästa. Och att vi hamnar bland samma själar som vi älskar i detta livet.

              Jag hoppas det ❤️

    Neeeeej! Fantastiska Dagny. Så tråkigt! Och en sån inspiration för alla. Man tänker att livet kommer bli så tråkigt och vara över när man börjar bli gammal, men hon började ju att släppa loss och fick ett kul liv som 100-åring. Vila i frid, fina Dagny ♥️???

      Ja hon visade verkligen att det aldrig är försent att börja leva och uppfylla sina drömmar ?

    Högst väntat ändå eftersom hon var 109 men ändå sorligt. Må hon vila i frid.

    Du ska aldrig bli förvånad över människans dumhet. Människans dumhet har inga gränser, människor kan bli hur dumma som helst, så det är inget att förvånas över.

    Hon var krasslig i maj förra året och åkte ambulans då så helt kry har hon ju inte varit hela tiden. Varför man ska hålla på och spekulera om dödsorsak ens när det är ett hyllningsinlägg kan man ju fundera över

    Jag tycker att det har varit tydligt att hon inte varit så pigg det senaste året. Hon firade ju sin 110 årsdag i förskott exempelvis. Pandemin och isoleringen har inte varit bra för våra äldstas hälsa. Många har gått ner sig när de inte kunnat leva på samma sätt pga isoleringen.

    Haha! En person som är nästan 110 år dör.. Foliehatt: Oj oj måste finnas en mystisk orsak bakom!

      Elallergin tog henne till sist, jag visste det!

    Ja, allt krig och elände i världen beror på vaccinet…?

    Tack för allt. Vila i frid ❤?❤?

    ♥️ Vila i frid! ♥️

    Inte speciellt dålig? Det är allt jag läst om henne den senaste tiden, att hon inte var i särskilt bra skick och därför orkade hon inte ens skriva något.

    Du är själv ett strålande exempel på människans dumhet @K

    Fina Dagny! ♥️
    Minns i dokumentären om henne när hon skulle börja nätdejta. Satt vid datorn med ett enormt förstoringsglas och spanade in gubbarna! ?

      Dyngbaggegalan på Instagram la upp ett så fantastiskt klipp från just den biten ?

        Så roligt! ?

    Fast hon har varit dålig ett tag nu. Hon är trots att 109 år! Kan inte för allt i hela världen begripa mig på idioter som skyller allt på vaccinet!

    Det finns nog snarare en koppling till att hon trots allt var 109 år.

      Hon var i alla fall inte dum och sket i att vaccinera sig.

        OM hon dog av vaccinet så var det väl på individnivå inte superbra eller?

      Men sluta bara.

        @Nangijala

      Gamla människor dör. Du kan inte hindra det. Och de dör av olika saker, ålder sätts aldrig som dödsorsak, det finns alltid en dödsorsak, men är man 109 år så kan du dö av precis vad som helst. Du kan dö av lunginflammation (vanligt!), magsjuka, hjärtat, stroke, uttorkning osv osv så även om du skulle hitta Åh det var VACCINET så är det ändå inte vaccinet utan att en 109 år gammal kropp inte orkar vad som helst. De dör av vad som helst.
      Livet tar slut för alla någon gång. Och 109 år är väldigt, väldigt gammalt.

      Gör inte hennes död till en smutsig historia om vaccinet. För det är fasen riktigt illa att använda henne så.

      Med vänlig hälsning, uska som vårdat MÅNGA i livets slutskede.

        De flesta gamla människor kommer till ett stadie där de vill dö. Slutar att äta, dricka etc.

        För att alternativet, att smittas av covid med otillräckligt vaccinskydd, är ännu mer påfrestande såklart.

        ”Gör inte hennes död till en smutsig historia om vaccinet. För det är fasen riktigt illa att använda henne så.”

        Exakt! Ta era teorier någon annanstans. Det är inte läge att ta det i Dagnys namn. Respektlöst faktiskt.

      Ja, för alla sjukdomar, dödsfall, krig o elände beror på ?…? Känns det skönt för er foliehattar att alltid skylla på ?? Man kan inte anklaga er för att vara intelligenta iaf…

      Ska man utreda en 109-årings död menar du??

    Åh fantastiska Dagny ♥️♥️♥️
    Vilken kvinna och vilket liv hon levt!

    Självklart får vi inte veta det. Mig veterligen görs inte obduktioner och dödsutredningar på människor som är i hennes ålder och som avlider naturligt på grund av det.

    Tänk vad mycket hon har fått uppleva.

    Sov gott Dagny ❤️

    Jag lyssnade på hennes sommarprat i P1 för nån sommar sedan, så himla bra! Kan varmt rekommendera det och ska nog själv lyssna igen känner jag nu.

    Åsikt kring att Caia Cosmetics piercade öronen på deras personal med pistol?

      Varför måste någon komma med en åsikt om det?

        Men det är ju caia, allt de gör är ju fel enligt folk????

        Det är väl för att man aldrig bör pierca med pistol. Gå till riktiga piercade istället om du inte vill få öron förstörda.

          Är det här någon slags fakta att man förstör öronen av att ta hål med pistol? Det är väl det absolut vanligaste och blir oftast bra?

    Vila i frid! ?

    Ett tecken på att hon inte var i så himla god form som innan är ju tex att hennes vännina hjälpt henne att skriva på bloggen…

    Vaxx.

      Ja för när någon som är 109 år gammal avlider måste det ju ligga något skumt bakom! Vaxxxiiiineeeet förstås! Utan det hade Dagny säkert blivit 120!

      ?????

    Hon har ju varit dålig ett tag och nej, det är inte pga vaccinet. Vet vad du är ute efter. Ni kan inte skylla alla dödsfall i världen på vaccinet. Hon var ju 109!

    Ja du, ålder kan det bero på, tro det eller ej. Eller tror du att det var vaccinet X 4 som var orsaken till att hon avled? Vill du veta en hemlis?!Alla dör. Hon levde ovanligt länge bara. Fina Dagny

    Nu har redan kommentarer gällande dessa befängda spekulationer tagits bort, så sluta bara. Finns väl nått antivax forum på facebook att ta detta i istället?

    Jag har inga vänner alls. Förlorade alla mina vänner när jag var i depression för några år sen och växte ifrån vissa. Jag har min man och mina syskon. Ibland har jag och min man grillfester där vi bjuder alla hans syskon och kusiner, eller så går vi ut och äter middag med de på olika restauranger. Så mitt liv har blivit bättre än när jag var riktigt deprimerad för att då vart jag helt isolerad. Men känner mig ändå ensam fast inte olycklig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.