Det härjas inne hos My Martens

Jag satt under gårdagen och följde kommentarsfältet under det här inlägget, hur det utspelade sig i realtid.
Det ska föreställa att My Martens diskuterar sitt kostinlägg med sina följare, men eftersom My raderar vissa av kommentarerna i diskussionstråden, samtidigt som andra får stå kvar, gör att det blir ”goddag yxskaft” av alltsammans.
My verkar försöka manipulera flödet för att få det att se bättre ut för henne.
Så här såg det ut från början.
Förstår ni varför hon gör så här?
Varför hon valt att radera just dessa kommentarer?
Är det för att följaren inte tycker My är värdig att jämföra sig med Elin Kjos och hennes kamp?
Gör hon det eller jämför hon mer olika och utmanande situationer?

Jämför den här tråden med hur det nu ser ut under inlägget.

När jag tidsinställde det här inlägget så pågick diskussionen fortfarande.
Nu på morgonen är alla kommentarer raderade och personen som skrev dem blockerad.
Istället har den tidigare diskussionen ersatts av en diskussion om tillsatser, och My verkar inte helt bekväm med att bli ifrågasatt.

Jag tänker att hon kanske borde lägga mer energi på att skaka fram lite nya före och efterbilder för att backa upp sitt träningsföretag, snarare än att sitta och småkäfta på Instagram. 
Hennes kollega på Mamma.fitness publicerar mängder av resultatbilder, som backar upp hennes företagskoncept, och jag tänker att det är mer förtroende ingivande än det som sker här ovan.

179 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Blodsockerfall är ett livshotande tillstånd. Har inget att göra med sötsug. Nivån på hela inlägget är okunnigt och i stora delar rent felaktigt.

      Nja, det är väl inte alltid livshotande? Blodsockret varierar över dagen och inte minst beroende på vad som äts. Det är naturligt att halterna sjunker men samtidigt hade My kanske kunnat formulera sig bättre.

      Nej, blodsockerfall är inte livshotande. Inte ens för diabetiker.
      Det som händer vid ett blodsockerfall, eller hypoglykemi i facktermer är att man blir medvetslös till slut och hamnar i något som kallas insulinkoma.
      Vad som händer då lätt förklarat är att kroppen börjar producera glykos, alltså börjar fylla på socker i blodet. När man producerat ”tillräckligt” kommer man att vakna upp igen. Då något vimmelkantig, men man kommer aldrig dö av det.

      Det man ska passa sig för är diabeteskoma, som också kallas sockerkoma eller hyperglykemiskt koma i facktermer. Det innebär det motsatta, att kroppen saknar insulin. På en person med diabetes som inte kan producera insulin på egen hand är detta livsfarligt. Detta leder till att man inte vaknar upp ur koman om inget görs. Då blodet försurnas och man till slut får organsvikt.

        Jo, för diabetiker kan blodsockerfall (hypoglykemi) vara ett livshotande tillstånd. Kroppen Har fortfarande energireserver att tillgå men får du ett stort överslag av insulin i förhållande till energimolekyler i blodet/cellerna då kan du dö, pga av ren enegibrist i cellerna. Diabeteskoma är ett förlopp som utvecklas över dagar och ibland veckor och som kan resultera i koma, men som är reversibelt om personen får vård. Under förloppet mår du också skit så de allra flesta hinner söka vård. Hypoglykemi kan uppstå på någon timme. Skulle jag tömma min insulinampull i kroppen nu utan att äta motsvarande mängd kolhydrater så skulle jag kunna dö. Ge därför aldrig insulin till en person med diabetes om den svimmat. Utgå istället ifrån att det är hypoglykemi och försök fylla på med socker.
        Men nej – för vanliga dödliga är inte blodsockerfall särskilt dödligt ?

          Diabetiker har en fungerande motreglering på glykos. Så inte ens för de är insulinkoma något som är livshotande.
          Visst, om man är väldigt gammal så försämras ju alla funktioner i kroppen och det finns risk att riktigt gamla diabetiker inte hinner reglera blodsockret i tid förrän man får bestående hjärnskador.
          Men för en diabetiker som är en normal person, med normal psykisk hälsa är inte insulinkoma något livshotande.
          Så till vida att man inte tömmer alla ampuller man har och låter bli att äta med flit.

            På barndiabetesfondens hemsida står detta

            ”När personer med typ 1-diabetes får lågt blodsocker (hypoglykemi), kan tillståndet snabbt bli livshotande.”

              Vilket faktiskt inte stämmer. Inte i Sverige, där vi har bra hjälpmedel.
              Det kan bli allvarligt ja, det är alltid allvarligt när någon hamnar i koma. Men livshotande, nej.

                ”Ingen fara barn, vi låter bara lille Kalle vila en stund här på skolgården nu då han tagit för mycket insulin. Han kommer snart vakna upp lite vimmelkantig”.

                Förstås agerar man då tillståndet kan vara livshotande.

                  Nej, det är fortfarande inte livshotande. Allvarligt ja, det är inte speciellt nyttigt att hamna i koma liksom. Men livshotande är det inte, inte för barn.

                Men du, det är ju samma sak som att säga att hjärtinfarkt inte är livshotande sålänge personen får snabb vård. Om ett tillstånd går att bryta eller inte avgör väl inte om det är livshotande eller inte. Det är väl därför det heter just livs-hotande. Finns det fler ord vi kan klyva när vi ändå är igång?

                Lyssnar nog hellre på de diabetesläkare som finns än någon anonym på bloggbevakning.

                  Instämmer, de som har diabetes får noggran information om sjukdomen av sin läkare och sin dieabetessjuksköterska.

        Anonym 12:36, förstås kan hypoglykemi vara livshotande för diabetiker. Kramper och irreversibla hjärnskador kan man också få. Så att kalla det att vakna upp vimmelkantig är ju helt felaktigt, om du med vimmelkantig inte menar svårt hjärnskadad förstås.

          Det är lika allvarligt för diabetiker som för vilken person som helst. Dock så krävs det att man får en stor dos insulin och går en lång stund utan att äta någonting.
          Livshotande blir det bara för de som är riktigt gamla där motregleringen inte fungerar lika effektivt. Men då pratar vi 85-90 åringar. Absolut inte barn.

            Hahahahaha alltså är du ett troll eller vad fan dillar du om?

            Jag hoppas att de som läser här inte tar råd från dig. Det är inte vanligt att hypoglykemi har dödlig utgång men det händer och det är inte enbart begränsat till den åldrande populationen. Att invagga människor i falsk trygghet eller ta alvarliga tillstånd med en klackspark är inte så lyckat.

              Jag hoppas att alla här inne låter bli att ta sjukvårdsråd från någon här inne. Ser ofta människor rådfråga i öppet spår om sin hälsa. Snälla kontakt sjukvården istället. Uppenbarligen finns det personer här som sprider rakt felaktig information och leker läkare.

      I vanlig ordning tipsa My också om ”mellanmål” med lika mycket kalorier som en middag eller lunch. Enligt det hon räknar upp så ser det ut så här:
      I skålen
      Blåbär ca 40 kcal
      Banan ca 100 kcal för en banan
      Chiafrö 1 msk 70 kcal

      Topping (enligt bild)
      Jordnötssmör 2 msk 200 kcal
      Banan 1 st 100 kcal
      Mandlar ca 10 st 70 kcal
      Valnötter ca 5 st 50 kcal
      Chiafrö 1 msk 70 kcal

      Totalt ett mellanmål på 700 kalorier. Bra mat, bra näringsinnehåll och allt det där men 700 kcal som mellanmål om man aktivt försöker gå ner i vikt är inte särskilt smart. Risken är överhängande att man äter 500-700 kcal till frukost, lunch och middag också och då är du upp i mellan 2200 och 2800 kcal per dag. En normallång kvinna går inte ner i vikt av det om hon inte samtidigt tränar bort 500-700 kcal om dagen.

        Tänkte också på det faktiskt. Väldigt kaloritätt mellanmål.

        Äter man allt det där blir man inte smal. Sorry. Kan ju förklara varför hon själv inte är det.

          Anonym 16:12
          My har fastnat i ”pulver”träsket och tror att allt är nyttigt som hon räknar upp.
          Jag själv som haft bra mycket mer övervikt än My har gått ner genom att räkna kalorier. Ta in mindre och rör dig mer.
          Normalt kunde jag äta en två-tre tusen kalorier om Dan men minskade först till 1500 och när jag märkte att man kunde äta gott och nyttigt och bli mätt minskade jag till 1200.
          Eftersom jag är i grunden lat sträckte jag mig till 3 snabba promenader i veckan.
          Allt gratis. Utan appar och skitdyra ”konsulter”.
          Det finns Google och där finns fina både kaloritabeller och förslag på måltider.
          Efter en kort tid blir man jävligt duktig på att redan i butiken göra överslag på hur mycket t ex dagens måltid innehåller.
          Ägg är gott och nyttigt men i lagom mängd, skulle jag äta så mycket ägg som My gör periodvis skulle jag må illa!
          Det hon räknar upp som frukost är inte gott ens en gång.
          Ska man ner i vikt så rekommenderar jag att minska på kaloriintag och tillsätt lite rörelse.
          Man kan unna sig lite då.
          För det måste vara gott också.
          Numer för att hålla vikten tar vi
          nån period av 5:2 dieten då och då och mår hur bra som helst.
          Jag har väldigt svårt förstå mig på om nån först ska betala dyra pengar för My’s upplägg och dessutom för Lifesum när man kan göra det själv till ingen kostnad alls
          Är mindre mängd kalorier och rör på dig då går det bra.
          Om man känner man måste.

    Märkligt att hon jämför med Elin Kjos som har obotlig cancer. Är det någon som vet vad MM lider av för sjukdom? Är det sköldkörtelproblem?

      Hon har lagt upp bilder på en medicin som används vid bipolär sjukdom, och den medicinen kan påverka sköldkörteln negativt.

        Tycker det hade varit så mycket bättre att ”äga” sin diagnos och inte skämmas över den och svamla om ”ämnesomsättning” hit och dit. Det hade kanske gjort hennes situation mer begriplig.

        Aha, låter som lithium. Det anses väl som en tung medicin.

      Otroligt konstig jämförelse. Elin har fått en dödsdom pga sin sjukdom medan My bara svamlar om att hon haft problem med vikten…?

      Det är ingen jämförelse. Hon hyllar Elin Kjos och tar henne som exempel på att kost, motion och psyke hör ihop.

        Men hon får det att låta som att hon övervunnit sin sjukdom tack vare kost motion o psyke.
        En del övervinner sin sjukdom och andra inte. Det gör mig förbannad att My ska sitta och svamla om det.

    Tungt medicinerad. Betyder vaddå?
    Har hon några klienter (klinker)?
    Hur får hon ihop ekonomin?

      Sluddrig, förvirrad, problem med att hålla fokus i både tal och skrift. ??️? Kan någon gömma bilnycklarna?

    Amenhärregud. Det är så mycket sjuk, medicinering, sjukdomsbilder, medicinska tillstånd, må dåligt, hälsoskäl, problematik, utsatta lägen, blodprover, tung medicin, läkarteam. Jag skulle definitivt inte välja en coach som går igång på att berätta hur dåligt allt är. Var är glädjen. Var är möjligheterna? Och framför allt, var är kunskapen och erfarenheten?

      Håller med dig. Har tidigare varnat för denna oseriösa och okunniga människa. Ändå så verkar det som om hon lyckats lura till sig någon stackars klient. My har bara ett enda mål och det är att ockra och lura till sig pengar! ?

        Jo, fast My har inga klienter hon har klinkers.

          Glömde ????

      Ja och allt löser sig om du kommer ihåg att DRICKA VATTEN! Vad är det för 80 tals tänk. Vem fasen blir av med sitt sötsug av att dricka ett glas vatten tex.

        5 knep för att minsk stressen:
        Drick vatten!! ?

    Hmm tycker hon det är en bedrift att ”bara” ha gått upp 32 kg…? Vilken medicin skulle man gå upp så enormt mycket i vikt av menar hon? Jag har arbetat inom somatiska och psykiatriska vården och de mediciner jag tänker på har med sköldkörteln att göra, schizofreni, eller kortison. Men någon som går upp över 30 kg på rätt kort tid är rätt ovanligt trots tung medicinering. Känns som om det ligger mycket mer bakom än bara en viss medicin. Synd hon inte kan vara ärlig utan fortsätter hävda hon absolut lever på sitt coachiga sätt…

      Jag gick upp över 30 kilo under de två åren jag gick på Venlafaxin. Egentligen nästan helt utan anledning.
      Jag åt inte mer än vanligt och rörde på mig mycket mer än innan eftersom att jag blev beordrad av vården att börja träna.

        Aptiten är det som ökar av vissa antidepressiva.

          Grejen var ju att jag inte fick bättre aptit. Snarare tvärtom.

            Ibland tänker man inte på skillnader när det psykisk måendet ändras. Antidepressiva påverkar aptit, inte ämnesomsättning.

        Antidepressiva orsakar ofta högre aptit och det är så klart svinjobbigt, men på My låter det som att annat (värre?) har spökat, med tanke på att hon skriver om att hon har gjort massor av blodprover för att komma tillrätta med hälsan. Och även då att hon ”bara” gick upp 32 kg, vilket inte låter som så bara i mina öron. Inte alla går upp av antidepressiva heller. Neuroleptika som schizofrena får verkar ge mer besvär med vikten (ofta specifikt bukfetma som är riktigt dåligt för hälsan) men obs menar ej My skulle ha den diagnosen… Bara en tanke om vilka mediciner som verkar orsaka sådana besvär. Är förvånad hon inte skrivit mer om sin sjukdom och mediciner med tanke på hur hon annars fläker ut privatlivet.

        Jag med, samma medicin. Blev piggare av den så trodde att det skulle bli tvärtom men nej ?

      Jag gick upp 30 kg på Zyprexa och Remeron.

      Gick upp 20kg på Enanton och sen andra hormoner +10kg

      Jag har som ”tur” bara försämrad aptit av mina SSRI-mediciner. ? Var inte överviktig till att börja med, men har gått ner fem kg på någon månad.

    Finns det något tråkigare än gym- och fitnesskultur? ?

    Använd hjärnan istället så slipper ni appar, lightprodukter, kaloriräkning och torra matlådor med kycklingfiléer i absurdum.

      Dock håller inte hjärnan oss i form haha

        Som sagt, använd hjärnan så kan du nog lista ut hur du ska hålla dig i form utan appar och annat.

          Fast det där är så uselt sagt. Jag har tex dyskalkyli. Jag får inte ihop något. Jag behöver ha någon/något som gör det åt mig.

            Lifesum är en toppenapp, helt gratis? Bara att mata in så räknar appen, behövs ingen coach för det?

      Nej. Plus att det inte funkar och ofta tvärtom gör skada.

      Hjärnan vill äta. Mycket. Gärna allt om det går för säkerhets skull.

    Min kompis är också pt och hälsocoach.
    På sin insta lägger hon upp inspirerande träningspass, nyttig mat hon lagar och även en del bilder från när hon äter ”outside the box”för att balansera bilden. Men instruktioner och rena tips ger hon privat till sina klienter. Hon skriver inte en massa allmänna råd i varje post. Och honsitter definitivt inte på Instagram och tjafsar om sjukdomar och mediciner.

      Då måste bloggaren också kunna laga mat.

      Ett av problemen för MM är väl att hon inte har någon gränsdragning mellan privatpersonen MM och företaget MM aka Strong Mamas.

      Visst ska man som företagare även ”bjuda på sig själv” och visa upp en mänsklig sida men hela hennes koncept känns amatörmässigt och ogenomtänkt då vi hela tiden får höra om hennes sjukdomar (dock ej diagnos), hur hon glömmer saker/begår misstag (charmigt till en viss gräns), hur hon försöker ge intryck av att vara en professionell kostrådgivare (genom att använda LifeSum-appen), hur viktigt det verkar vara för henne att klamra sig fast som någon slags B/C/D-kändis, hennes foton av sonen, att hon enbart kan träna på riktigt på Mikes (”rehab”) och hennes eviga tjat om nystarter/att kroppen inte svarar/inga quick-fixes/lösning mot sötsuget osv osv medan hon samtidigt lovar synliga resultat innan midsommar om man signar upp nu – och om man byter ut ”vanliga produkter” mot light-produkter.

      Slutligen, är verkligen den lilla mängd Bregott man äter (om man inte äter massor av mackor vilket i sig kan vara ett annat problem) det stora problemet? Och varför ska man ersätta det med en a) light-produkt b) som är en ost c) om man inte gillar smaken av ost d) när man istället kanske borde byta ut mot en nyttigare variant av margarin?

    My är totalt okunnig i näringslära och kost, allt är klippt och klistrat från andra i en salig blandning där inget till slut stämmer!! Hur kan hon få fortsätta hitta på och dessutom vara otrevlig mot följare?

    Blir så trött på att läsa om sånt här. Varför kan man inte bara äta vad man vill utan att hetsa om kalorier hela tiden…
    Jag räknade kalorier för många år sedan och man blir helt besatt av att stängt räkna hur mycket man ”får” äta. Är tacksam över att ha tagit mig ur det men mat är mer än bara kalorier och hur mycket protein, kolhydrater o fett något innehåller..

      Gud tack f den kommentaren ?❤
      Är så less jag med.
      Näringsrik mat, balans, träningskläder, piller å jada jada jada är ord jag är less på överlag..
      Åt nyss en asgod grapefrukt för att toppa m lite ostbågar ?= balans

        ??

        Åh, grapefrukt ?
        Och ostbågar ???

      Jättebra att det funkar för dig A. Men om jag ”bara äter vad jag vill” så går jag upp i vikt. Alla fungerar inte som du och om det vore så enkelt att folk bara åt som de ville skulle vi inte ha problem med fetma och övervikt i hela västvärlden.

        Frågan är väl om Mys approach till kost och vikt hjälper eller stjälper?

        Om dieter funkade skulle vi heller inte ha problem med övervikt.

        Vad du vill i måttlig mängd är det väl som gäller

    Beträffande frågan om att vara förtroendeingivande i sin yrkesroll.. ?

    Jag tycker i och för sig att Lifesum är en utmärkt app och dessutom gratis. Den hjälper mig att hålla lite koll på intaget. Problemet är att folk i allmänhet skattar sitt eget matintag som ungefär 300 kalorier mindre än vad dom egentligen äter under en dag. Enligt Michael Mosley och hans tv-serie som handlade om övervikt i alla fall.

    Mysans dadelbollar från hennes IG häromdagen fanns även på kollegan Nettes insta. Under det lockande namnet ”Nettes bollar”.
    Hon är nog redo för Sveriges mästerkock. My alltså.

      My var ju hos Nette och ”bakade” en dag, My klarar det väl inte själv utan behöver hjälp.

      Men alltså snälla. Man lurar sig själv. Dadelboll innehåller också kalorier. Blir lätt att man äter fler för den är ju nyttiga.
      Och blir så less på det här med drick vatten, äta dadelboll och gör en grön smoothie. Seriöst, kan My komma med något nytt om hon nu är så kunnig.

    Hennes stackars klienter verkar ju misslyckas totalt eftersom hon använder samma 2 bilder år efter år. Den ena är på en klient enl henne och den andra är på henne för 32 kg sen.
    Undrar hur hon resonerar sin egen resa m proffesionella kunskaper om kost och näring och ändå gå upp 32 kg. Kanske dax att följa sina egna råd. Att sen jämföra sig med Elin Kjos är fruktansvärt!

    Men jag äter två mediciner mot min epilepsi. Den nya läkemedlet är depakine där finns både viktuppgång och viktmedgång i fass.

    Mina har gått över efter cirka en månad, så om hon stör sig så mycket på det får hon använda luren och boka telefontid? Basunera inte ut din sjukdom liite grann och precis det som krävs för att behålla. följarna

    men bara tillräckligt för att följarna ska fråga. Och hon verkar ju inte ha så dödlig sjukdom påstar, eller vadv tror ni?

      Tilägg; depakine kan användas vid bipolär diagnos

      My använder orden medicinering och sjukdomsbild återkommande för att fånga följarnas intresse och ha kvar läsare som är nyfikna och vill veta vad för sjukdom. Det är strategi, taktik och det är så fröken My jobbar, hon vill vara intressant liksom och hon vill ha sympatier och bortförklaringar till sin viktuppgång.

        My har jojobantat och gått upp och ner i vikt de senaste 10 åren, gått att följa på hennes blogg. Så att hennes viktuppgång bara skulle bero på hennes mediciner stämmer inte. Hon har ofta skrivit om sitt eget sötsug, svårigheter att äta grönsaker, brist på motivation att träna m.m. Och lägger man där till snabbmat och frekventa restaurang o cafe besök kan man förstå de extra kilona.
        Träffar man en seriös hälsocoach och vill gå ner i vikt brukar de tipsa om att vid restaurangbesök be att få byta ut strips, potatsmos, potatisgratäng mot mera grönsaker och undvika såser som ofta är feta , inget som passar för My.
        Att välja en coach/ PT som fokuserar mera på kunden än sig själv verkar vara ett bättre val om man har råd och vill få stöd.

        My tror hon kan ge råd till andra pga hon själv har erfarenhet av psykiskt ohälsa. Egen erfarenhet kan ge viss förståelse men man ska vara försiktig med att ge andra råd. Det kan vara komlexpt och bör överlåtas till de kompetenta och utbildade.

      Man behöver absolut inte ha en dödlig sjukdom för att gå på starka mediciner man går upp i vikt av.

        Så klart inte. Det är My själv som sa att hon har en dödlig sjukdom.

        Men jag funderar på lämpligheten att köra bil som tungt medicinerad? Tur att alla turer till Öland har mininerats som ofta gick i racerfart. Eftersom hon forfarande kör omkring med sin gula MB som syns på lång håll så får Täboborna ta det varligt när den dyker upp.

      Gick också upp i vikt av mina epilepsi tabletter.. Har precis börjat försöka bli av med lite av vikten jag gått upp.

    Gör hon reklam för en app som kan konkurrera ut henne?

    Bra bild och hon ser lite lurig ut för att fånga åskådaren. Hade gjort sig bra som IQA reklam.

      Hon kan spela Ulfs syster. Då behöver hon inte försöka verka smart. Bara att vara sig själv. Låt henne göra reklam för ägg och kyckling.

    på tal om mat så har bella igår skrivit om hetsätningsproblematik?? Är detta något helt nytt hon kommit på för att få ny sympati? Förstår ingeting

      Men kan inte vi alla bara skita i Bella? Hon är passé.

        Nej!

      Hon nämnde det i sin bok Isabella. Att hon varvat självsvält, bulimi och hetsätning.

      Sluta med IL. Vem bryr sig om en arbetslös tant på Lidingö? Bara boring.

        Det där låter bara ”surt sa räven”……….

    Tillägg till morgonens inlägg om Jon & Janni i Saudi eftersom väl ingen läser det längre:
    Influencerparet Janni och Jon Olsson Delér skänkte miljoner till Ukraina – nu gör de reklam för diktaturen Saudiarabien. Inläggen har mött kraftigt kritik från följare “Nordkorea nästa?” och “Herregud ta ner inlägget!”.
    https://www.breakit.se/artikel/32512/kraftig-kritik-mot-influencerparets-sponsrade-saudi-resa-pengar-fore-manskliga-rattigheter

    Inte ett ord i ditt inlägg om att det hela även verkar vara smygreklam? Kan inte se någon reklammarkering någonstans

      My gör smygreklam hela tiden, för träningskläder från Wallderinska var det nyligen på stories bland annat. Ja det var reklam och inget hon beställt själv utan fått för att göra reklam då hon lunchade med ägaren av märket inför samarbetet.

    Jag tkr det är skrämmande hur dåligt upplysta många är kring den senaste forskningen kring vikt och hälsa. Många tror fortfarande att kaloriunderskott och träning är viktnedgångens heliga graal, när flera nya studier visar att kroppen är mer komplex än så.

    Människans kunskap om saker utvecklas hela tiden i takt med forskningen. Följ med i den utvecklingen genom att läsa på och omvärdera kunskap du haft i typ 20 år och som kanske inte ens stämmer längre.

      My är som en text från Aftonbladets söndagsbilaga -99.

      Vad ska man göra förutom kalorireducering och fysisk träning?

      Märkligt att kaloriunderskott och träning fungerar på mig. Det måste vara något fel, antar jag.

        Alla funkar olika. Beror på hormoner och annat.

          Procentsats på det? Ska vi säga att 99 procent uppnår bra resultat med kaloriunderskott och träning?

            13:55 raljerade kring att det skulle vara något fel på hen eftersom kaloriunderskott och träning funkar för hen.

            Det fråntar dock inte faktumet att folk är olika. Vissa har lättare att gå ner i vikt, medan andra har det svårare.

              Lättare och svårare mentalt, ja. Fysiskt hår alla kroppar ner i vikt om de inte tillförs mer kalorier än de gör av med.

                Nej. Om du (som smal) tränar och äter exakt likadant som en överviktig så kommer ni antagligen INTE gå ner lika mycket.

                Den överviktiga har bland annat större och fler fettceller vilket försvårar.

                  Men vänta nu. (Jag är inte 14:16.) Du försöker blanda bort korten. Alla kroppar går ner i vikt om man tillför färre kalorier än man gör av med.

                    Ja, fast det är svårare för vissa 🙂

                      Ja?

                      Jag frågade my hur hon lyckats få ett helt team omkring sig? Sånt där som stenrika kändisar har. Men inget svar. Då är det inte seriöst.

                  Om jag som smal äter lika mycket som en överviktig så går jag UPP i vikt. Större kroppar har större kaloribehov. En redan smal person har ett lägre kaloribehov om hon inte är väldigt muskulös.

          Nej, alla funkar inte olika. Kaloribehovet är olika beroende på hur mycket man väger och hur mycket muskler man har, men ingen kan gå ner i vikt utan att förbruka fler kalorier än de man tillför via maten.

            Hormoner påverkar absolut hur lätt/svårt man har att gå ner i vikt. Källa på att det inte skulle påverka?

              Vilka hormoner påverkar vikten menar du? Och på vilket sätt, via vilka organ?

                Kortisol vid stress kan påverka vikten, struma som påverkar ca 200 hormoner likaså.

                  Du menar att principen att man går ner i vikt om man bränner fler kalorier än vad man stoppar i sig inte gäller om man har struma?

                    Så kan det faktiskt vara.

                    ”Vad är det som orsakar viktuppgång vid hypotyreos?

                    Hypotyreos har länge varit förknippat med viktuppgång (i motsats till hypertyreos som kan orsaka viktnedgång, vilket du kan läsa om längre ner), men den exakta biokemiska orsaken till detta är inte helt klarlagt. Med det sagt, finns det ett antal mekanismer som kan förklara länken mellan viktuppgång och en underaktiv sköldkörtel.

                    De två mest aktiva sköldkörtelhormonerna, tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3), cirkulerar i kroppen och påverkar vår ämnesomsättning genom interaktionen med:

                    FettcellerMusklerLevernBukspottkörtelnHypotalamus

                    Sköldkörtelhormoner hjälper vanligtvis kroppen i att bryta ner fett. De hjälper också levern och bukspottkörteln i omsätta lagrade kalorier till energi. Därtill spelar sköldkörtelhormoner även en central roll i att hjälpa musklerna i kroppen när de använder energi. När kroppen innehar en normal mängd sköldkörtelhormoner minskar mängden sekretion av tyreoideastimulerande hormoner (TRH). Detta regleras av hypotalamus, som ansvarar för att reglera sköldkörtelhormoner i hjärnan.

                    När en person har ett underskott av sköldkörtelhormoner kan alla ovan funktioner påverkas. Kroppen kommer också lagra kalorier som fett när en person har en underaktiv sköldkörtel – vilket gör det särskilt svårt att bränna av och omsätta.”

                      Baam!

                      Fast det där stämmer ju inte i verkligheten. Sköldkörtelproblem är väldigt vanligt och de flesta med sköldkörtelproblem är normalviktiga.

                      Jo, det där stämmer med verkligheten.

                      Dom flesta med hypotyreos är överviktiga.

                    I vems verklighet?
                    Gå in på vilket forum som helst som handlar om sköldkörteln så får du se hur många som kämpar med vikten.

                    Jag känner mest överviktiga med sköldkörtelproblem.

              Det enda sätt hormoner påverkar vikten på är att hormoner kan få oss att känna hunger, stress och trötthet och på så sätt få oss att äta mer och röra oss mindre. Men det är fortfarande kalorierna som avgör vikten. Har man inte tillgång till mat/väljer man att inte äta kan hormonerna inte orsaka viktökning.

                Fast det är ju allmänt känt att hypotyreos ger låg ämnesomsättning, vilket gör det svårt att gå ner i vikt. Sköldkörteln styr hormoner nämligen. Klart även en person med hypotyreos kan svälta sig ner i vikt, även om det går långsammare. Men det är inte särskilt hälsosamt för kroppen vill inte befinna sig i svältläge och så fort personen äter normalt så går den upp i vikt och kroppen kan till och med reglera genom att lägga på sig vikt för eventuella kommande svältperioder. Kroppen reglerar sig och är supersmart, tex har man tittat på kaloriförbränningen av ett nomadfolk i Afrika som gick flera mil om dagen men ändå inte gjorde av med fler kalorier än en normal person som jobbar på kontor. Sjukt trött på att folk fortfarande tror att det är kalorier in/ut som är det enda som påverkar en människas vikt.

                  Sjukt trött på folk som inte tror att kaloriunderskott är det överlägset enklaste sättet att gå ner i vikt.

                    Ja eller om man inte orkar eller har förmågan att sätta sig in i något så är det ju lättare att tänka att allt är svart och vitt. Men så är det ju för större delen av befolkningen så det är visserligen inte så konstigt.

                      Rätt. Större delen av befolkningen går ner i vikt med kaloriunderskott.

                    14:49: Men snälla, häng med i forskningen av idag innan du uttalar dig!

                  Min dotter har hypotyreos, två nära vänner har hypotyreos och jag är därför väldigt insatt i det. Ämnesomsättningen sjunker lätt vid hypotyreos eftersom sjukdomen kan göra en trött och passiv. Då sjunker ämnesomsättningen. Om man lever aktivt trots hypotyreos går man inte upp i vikt. Men det är såklart svårare att orka leva aktivt med hypotyreos.

                    Sköldkörtelns hormoner heter tyroxin och trijodotyronin. De påverkar nästan alla kroppens funktioner. Den viktigaste funktionen är att reglera ämnesomsättningen, det vill säga hur kroppen omvandlar näring till energi. Vid hypotyreos bildar sköldkörteln för lite sköldkörtelhormon. Det gör att kroppens ämnesomsättning går långsammare och att organen och cellerna jobbar långsammare. Det är alltså brist på dessa hormoner som gör att ämnesomsättningen minskar, inte inaktivitet. Så visst kan man gå upp i vikt trots att man lever aktivt.

                      Nej. Då skulle alla med hypotyreos överleva på mindre mängd mat än andra, klara sig bättre vid svält etc och så är det inte.

                    15.45 för att tycka att du är väl insatt, så är du snett ute. Har själv Hypotyreos och är väl insatt sen 15 år.

                Här har du en länk till själva studien: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ajhb.22711

                Här har du en länk till en enklare läst artikel som hänvisar till studien:
                https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/svart-minska-i-vikt-bara-genom-att-trana

                  Är det du, Hmm?

                    Löjligt.

                  Det står ju bara att träning inte påverkar. Ingen här har sagt något om träning utan om kaloriunderskott. Kosten är allt när det gäller viktminskning.

                    Exakt. Om du vill gå ned i vikt behöver du bara sluta stoppa i dig en massa kalorier. Du kan sitta still om du så önskar.

                Äter du mat dom tvingar din kropp att frisätta insulin så ökar fettinlagringenv(kolhydrater och socker). Sen är vi olika bra på att lagra energi och förbruka den och vi är olika insulinkänsliga och olika livsmedel påverkar hjärnan och hormonerna olika dvs hur du känner mättnad, hur du lägger på dig fett, hur du bygger muskler.

                Såklart rasar alla i Biggest loser, men sen har de satt kroppen ur spel. Ingen pallar leva på extremt lite kalorier och samtidigt träna 7-8 timmar om dagen. De börjar leva helt normalt men kommer ändå gå upp snabbt i vikt, sen börjar de ev falla tillbaka i dåliga vanor och går upp allt och lite till igen. Många av deltagarna använder mat som en drog/tröst/snuttefilt.

                  Klart BL-deltagare går upp i vikt när de börjar leva normalt igen. Deras kroppar har blivit mycket mindre och klarar sig på mycket färre kalorier. Alla smala äter lite mat, jämfört med större kroppar.

                    Nä, det är inte så enkelt. Finns smala som äter väldigt mycket och ämnesomsättningen hos BL-deltagarna blir totalt fucked-up.

                    Alla smala äter lite mat? Vad har du fått det ifrån? Så är det verkligen inte.

      Fast kaloriunderskott är det enda sättet att gå ner i vikt. Kaloriunderskott är något relativt och förändras i takt med att man minskar i vikt (kaloribehovet sjunker för varje förlorat kilo) eller ökar på i muskelmassa (kaloribehovet ökar när man bygger muskler).

        Men för den skull behöver du inte räkna kalorier.

          Det underlättar betydligt när man planerar vad man ska äta, typ vid veckoplanering. Utan underlag är man ganska lost in the blåst.

        Jag har ökat mitt kaloriintag sen jag började på lchf för 14 år sedan. Gått ner 10 kg och hållt det. Skillnaden är att kalorierna kommer frå fett, grönsaker och protein istf komhydrater/socker. Kroppen har ställt om till att bränna fett istf socker.

          Håller med. Har gått ner 12 kg med LCHF.

      På sätt och vis har du rätt.
      Men också fel.

      Underskott gör att ALLA går ner i vikt, det är inte möjligt att annat sker.

      Däremot så är det INTE bara så enkelt att säga till folk- ät mindre. Uppenbarligen.
      Det är många faktorer i människors liv som spelar in och påverkar relationen till mat. Och där finns mycket att jobba med, den psykiska biten samt hur samhället reklam, tillgänglighet osv påverkar.

      Men underskott ÄR vägen att gå ner fettmassa. Sen kan underskottet behöva vara olika stort.

      Har börjat läsa boken Ner! av David Ek som är mycket vettig.

    Men hur kan hon få fortsätta??? Finns det ngn som köper hennes tjänster?

    Manipulativa My, det är så hon jobbar – raderar och blockar de som ifrågasätter henne. My är fixerad vid att gå ner i vikt och försöker lära sig själv genom att lära ”klienter” och samtidigt tjäna pengar på det. Hon motsäger sig själv ständigt och tjatar om balansen som hon själv aldrig lyckats hitta – det är viktpendling sedan många år, räkna kalorier, räkna steg, kostschema och hårdträna i perioder dvs ingen balans. ”går på tung medicinering” skriver hon – observera att hon lägger till ordet tung för att få sympatier och tyngd liksom, och så skriver hon ”de läkare jag har vid min sida” – Alltså, det ska låta.. så manipulativ. Gått upp 32 kg skriver hon också MEN det beror ju inte på medicinering för hon hade ju gått upp långt tidigare och sedan när räknar hon kan man undra. My är så fejk, manipulativ och lögnaktig.

      Helt ärligt så tycker jag att du verkar vara väldigt manipulativ. Du påstår saker här om någon annan som du omöjligt kan veta, vilket är manipulativt.

        Jag är inte 13:51, men berätta gärna på vilka grunder du *inte* anser att My är manipulativ. På vilket sätt är My sanningsenlig?

          Berätta gärna för mig var i min kommentar jag sa att My inte är manipulativ eller att hon är sanningsenlig. Jag nämnde inte vad jag anser om henne öht.

          Men du bevisade just min poäng. Du/ni ljuger och hittar på egna små sanningar.

            Antingen är du My själv eller så tror du blint på hennes lögner.

    Omg SÅHÄR GÅR DU NED I VIKT:
    (Den ultimata guiden)

    Sluta äta godis, chips och dricka läska, eller alkohol. (Eller är allt detta men mindre än du gör idag)

    Börja vardagsmotionera, börja på ngt träning, typ springa, promenera, gå på ngt pass?

      Det beror ju på det totala intaget. Om jag äter nyttig mat i stora mängder går jag inte ner i vikt, det spelar ingen roll att jag eliminerar chips och godis.

        Du är säkert väldigt rolig på fester.

          Oh vilken unik och rolig kommentar! Den har man aldrig sett förut ?

            Du glömde avsluta sista meningen med punkt. ?

        Ja då är det ju ett helt värdelöst med råd att skippa chips och godis.

        4.4 salladshuven eller 1 liter cola en kväll? Fyra och ett halvt salladshuve tar jag som mellanmål.

          ja precis. Allt löser sig om man har ett salladshuvud eller kål. ?

    L ser ut att ha tröttnat på den obligatoriska äggmackan. Eller så vill han inte bli fotad längre.

      Stackars pojke tycker jag som exponeras av sin mamma i alla möjliga situationer. Nyvaken, febrig, på sjukhus, i enbart kalsingar, på fotbollsplan osv. Är hon säker på att han tycker att det är 100% okej att vara content på hennes IG?

        VARFLR TITTAR NI DÅ?

        Gör det väldigt enkelt – sluta titta. Jag ser aldrig nåt från henne förutom här. Livar, det går hur bra som helst

    Varför sitter My på knä vid nästan alla sina bilder, borde hon inte ha mer muskelmassa efter all sin träning. Undrar hur mycket utbildad hon är egentligen.

      Bara gamla bilder..?? och ja lurendrejeri utan utbildning

      Varför vill hon att det fotas in mellan hennes ben? Tycker det är…. märkligt.

    Men på riktigt, är det verkligen någon som köper hennes tjänster? Beklagligt om så är fallet…luktar lurendrejeri lång väg!

    My säger att man måste ha total koll på kalorier, det behöver man kanske ett tag innan man lär sig ungefär hur mycket man kan äta. Att hon behöver räkna kalorier för att lyckas som är så utbildad visar bara att hon inte har koll.
    Jag har gått ner ca 20 kg för 8 år sedan och räknade kalorier några månader, nu ser jag själv hur en lagom portion är för att bli mätt och hålla vikten. Jag äter det mesta men inte alltid.
    Att ersätta den där lilla smörklicken med mjukost ger ingen effekt, äter man fullfeta produkter håller man sig mätt längre. Och gör man som My dricker en massa socker och lightprodukter så blir man mer sugen på sött.
    Ät en bulle om du är sugen, men som jag sparar det till helgen istället så blir det lite festligare då.

    Det finns en gammal regel jag går efter, ” dubbel motion hälften portion” och lite sunt förnuft. Det behöver man inte betala 1000- tals kronor till My för att förstå.

      Det jag tycker är jobbigt är att ämnesomsättningen minskar då man blir äldre. En som är 40 kan inte äta och träna på samma sätt som när man var 30 utan att öka i vikt. Själv lyckades jag hålla vikten mellan 30 o 40 genom att ofta välja bort fika, godis o dyligt( som jag i tidigare ålder kunde unna mig utan problem) och röra på mig mera.
      Men nu mellan 40 o 50 har jag lagt på mig ca 1kilo per år. Låter inte så mycket men 10 kg är mycket. Vet att samma sak fortfarande gäller, äta nyttigare eller mindre samt röra på mig mera (kaloriunderskott som många säger) men så tufft.
      Andra som har liknande erfarenheter?

        Jag som skrev ovan är nyss fyllda 56.
        Det är inte så lätt att hålla vikten när man blir äldre, men med raska promenader och skippa allt som inte är mat, frukt och grönsaker 5-6 dagar i veckan fungerar för mig. Någon eller några dagar på helgen unnar jag mig lite chips eller choklad eller något annat gott. Inga förbud heller utan ät dig mätt vid 3 måltider så slipper du suget mellan målen. Inga lightprodukter men lite mindre av det fullfeta.

        Att variera kalorimängden är viktigt för mig, då vänjer sig inte kroppen. De dagarna på helgen äter jag kanske 500-700 kalorier mer än på vardagar, då håller jag vikten lättare.

          Tack för svar?

        Jag är 53 och har definitivt lättare att hålla vikten som äldre. Har mindre sug efter att småäta och känner verkligen hur bra hela kroppen mår när jag låter många timmar gå mellan måltiderna. Matsmältningen och allt kommer liksom i balans.
        Vikt sitter mest i huvudet, det vill säga man överäter när man känner sig sugen och hungrig. När man lär sig att man mår bättre av att inte äta den där onödiga saken är det mycket lättare att avstå och man njuter verkligen när man äter pga behov och inte pga att man känner sig sugen.

          Lyckliga dig som har det så. Själv tycker jag det blir svårare o svårare. Upplever inte att jag småäter men äter
          3 mål per dag och två mellanmål ofta frukt. Men förstår att jag måste ändra på något, lite orörligare nu på äldre där pga sjukdom.

    En reflektion. Hon har valt att dölja antal gilla-markeringar i sina senaste inlägg och går man in och kikar så är det kanske 50-70 likes – i jämförelse med då hon köpte likes och fick över 1000 på vissa inlägg. Ungefär 5 av de som like:at är dessutom hennes egna konton. Så när hon skriver som hon gör, ”ni är sååå många som frågat”, så är det väl precis som med alla hennes ”klienter”. Fake it til’ you make it.

    Haha nyss så promotade ju hon lösgodis istället för naturgodis pga kaloriinnehållet ”det kan bli stor skillnad i slutändan” och nu är det viktigt med vad man äter så man slipper blodsockerfall. Alltså, jag håller med om att kaloriintag är viktigt, och att det absolut kan vara helt ok att käka lösgodis men det är komplexare än hennes ”memeifierade” sammanfattningar och det kanske är det jag stör mig på i det här – en seriös aktör skulle inte sprida halvsanningar bara för att hen vet att de går bra på sociala medier. Det är inte att luras men det är helt klart att göra mer skada än nytta i det skrå man säger att man ”brinner” för

      Hon fattar inte skillnaden på nötter och naturgodis.

    Bregott eller ej. Men kollar man alla frukostbilder bakåt så står det ett paket Bregott på bordet, bänkskivan i köket. ??

      Vem äter 100g smör per gång. Så det känns som en konstig jämföreelsesiffra…
      H

        Lchf´are och vissa carnivores gör det lätt. Däremot äter de inte hundratals kolhydrater på en gång(inte överhuvudtaget faktiskt).

    My…. tycker hon bara upprepar sig heeela tiden, både i text och bild. Långa, långa svävande utläggningar i stories, katastrofalt skrivna uppsatser till instaposter. Sedan verkar hon smått besatt av att prata om sötsug, tror främst det är hennes eget problem.

    Det märks att hon är kompis med Anna Book… dramatiserar, käbblar och går till försvar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.