Underbara Clara vill inte bli politikers nyttiga idiot

Först har vi Margauxs halvflams och tramsiga partitempen, där partiledarna får frågor om huruvida de finns på Tinder eller inte.
Efter det har vi Therese Lindgren, som i år kommer med en ny satsning inför valet, och hon ska också intervjua partiledare. Jag tror att Therese koncept kommer vara mer seriöst, där hon tar upp viktiga frågor. Lite likt hur hon intervjuade statsminister Magdalena Andersson för några veckor sedan.
Aningens förenklat för att passa hennes unga följare, men trots det väldigt proffsigt gjort.

I förrgår skrev Underbara Clara ett inlägg där hon avslöjade att även hon fått förfrågningar om att intervjua partiledare på sina plattformar.
Hennes svar var ”aldrig i livet” och så här motiverar hon det beslutet:

Under ett valår är ju frågorna till politiker jätteviktiga för att vi som röstar ska få bättre koll på politiken. Hur skulle jag undvika att bli bortkollrad av en proffspolitiker? Och hur skulle jag kunna undgå att bli en nyttig idiot som bara går politikerns ärenden? Det vill jag inte riskera. Nej, jag tycker att det är bäst att slipade journalister får grilla politikerna, för det är en konst jag respekterar. // Underbara Clara

Att bli en nyttig idiot som bara går politikernas ärenden – där satte Clara verkligen huvudet på spiken. 
Bara för att man exempelvis är bra på att marknadsföra sig själv – som influencers är – så betyder det inte att man är bra på exempelvis göra intervjuer, skådespela, sjunga eller ”designa” kläder.
Många följare betyder inte per automatik ”great success” i allt man tar sig för.
Ah, Borat!
Han sa minsann precis som det var!

Hur många av er har någon gång känt er som en nyttig idiot – hand upp?

30 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    De lever väl i symbios. Influencers vill ha content och politiker vill ha publicism.

    Alla som följer influencers med köpta följare, noll innehåll men massor av arrogans. Där varenda bild visar med hud än hjärna…. För att följa dessa ger dem mer av potten av vad som marknaden lägger på reklam. Reklam som förr fanns i tidningar, så tidningars utbildade journalisterkunde göra seriösa reportage som bildade läsaren.

      din skrivförmåga får ögonen att blöda

    Jag tyckte inte Margaux var så tramsig? Visst inte ett seriöst program, men det är ju inte det hon marknadsfört det som. Tycker det är bra att vi får se partiledarna i olika typer av kanaler. Jag visste t.ex. inte att SD var emot slöjor (borde väl kunnat räkna ut det men).

    Intressant att Clara respekterar journalisters yrkeskunskap och därför avstår att fråga ut politiker när hon samtidigt inte har haft några som helst problem med att marknadsföra Naturalism Cycles som preventivmedel. Var var respekten för barnmorskors yrkeskunskap då?

    Clara har samma dubbelmoral som alla andra influencers och hon exponerar sina barn flitigt men klarar sig väldigt ofta från kritik tack vare sin helylle-image…

      Politiker är ju dock viktigare för samhället än natural cykles ?
      Inte för att jag är ett fan av natural cykles eller Clara, men detdär går ju inte att jämföra

        Jo jag tycker att det håller. Yrkeskunskaper som yrkeskunskaper. Och barnmorskor och barnskaffande är högst politikt.

      När har hon marknadsfört Natural Cycles?

        Okej, jag hittade inläggen nu men tycker att hon skriver väldigt bra och vettigt om ansvarstagande kring den marknadsföringen hon gjort av appen https://underbaraclaras.se/2018/01/20/natural-cycles-och-sant/

      Har inte Clara en journalistutbildning i botten? Vill absolut minnas att jag läst det någonstans, men kan ha fel.

        Nix, hon är självlärd.

    Jag blir ständigt fascinerad över Influencers totala kunskapsförakt, eller om det är okunskap om kunskaps värde? Att gång på gång tro sig klara av olika yrken, trots den minimalaste kompetens. De kan vara medicinsk expertis, grävande journalist, konstnär och designer, dietist mm. Med noll ödmjukhet eller insikt att allt detta faktiskt kräver att man kan och vet något. Gärna i kombination med någon slags begåvning. Men det enda de är riktigt bra på är att vara tondöva och faktaresistents, så att de kan sälja och/ eller luras. Heder åt Clara i denna fråga!

      Influencers är alltid på prao nånstans. Utan ansvarstagande handledare som ser till att dom inte ställer till det allt för mycket.

    Tycker Clara gör helt rätt!

    Vet inte vem den här Clara är men Margaux borde verkligen ta till sig av det. Det kommer hon så klart inte att göra eftersom hon är totalt tondöv för kritik. Något som har visat sig flera gånger. Hon är dessutom ute efter att öka sina intäkter bortom reklamsamarbeten vilket hon berättar om i en stor artikel i Resumé igår. Hon ska alltså försöka göra om sig till nåt mer än ”bara” influencer. Partitempen är ett stort skämt som aldrig borde sändas eftersom hon redan innan går ut och säger att hon inte kommer ställa kritiska frågor. Det borde vara det enda hon skulle göra! Men förmodligen vet hon innerst inne att hon inte klarar av det. Alltså borde hon lägga ner. Men allt för pengar för henne. Margaux verkar inte ha några skrupler över huvud taget.

      Har hon sagt det? Varför propsar hon då på att mangla ut sin son i alla kanaler? Då hade hon väl satsat på sin karriär å låtit honom va. Vilken dubbelmoral

    Orättvist mot Margaux. Kan vi inte bara glädjas åt att det finns influencers som använder sina plattformar till annat än promota en diktatur? Även om det nu är lite tramsigt.

      Poäng där.

      Haha ändå en deppig nivå att ”glädjas åt”. Så alla infulencers som inte promotar diktaturer ska vi tycka är bra?

        De är ju ganska få nu för tiden

      Trodde att Margauxs följare var mest barn och tonåringar upp till 15. Verkar rätt döfött att jaga röster genom henne.

    Allt för att synas och höras – ett gemensamt intresse för flunsor och politiker. Allt handlar om likes och röster.

    Jag tycker att det är bra om det innebär att fler unga får mer kunskap och upplysning om politik. Många tycker ju att politik är stelt och tråkigt så det är bara bra om politikerna får ett mer humant ansikte än vad som visas i massmedia.

      Absolut bra att hitta nya sätt att öka kunskapen hos unga, men de är ju samtidigt ofta inte lika tränade i källkritik och kritiskt tänkande som vuxna (vilket ju bl.a. märks på att de ofta är mer benägna att köpa det influencers säger rakt av), och just politikersnack krävs det ju att man lär sig att kunna ”se igenom”. Så även om man lägger det på en nivå som passar unga så är det väl minst lika viktigt att den som intervjuar har kunskap och förmåga att ställa kritiska frågor och balansera upp, så att det inte bara blir att man ger politikern en plattform att köra sitt ”sälj”.

    Sandra Beijer tycker det är konstigt att en restaurang hon åt på med vänner inte vill servera en tårta hon köpt på ett annat ställe och tog med sig till restaurangen. Hur kan hon tycka det?? Det är ju en fullt förståelig och rimlig hållning av restaurangen!

      För att ”så gör man i New York” och hon har ju bott där för ungefär ett decennium sedan ?

    Synd bara att journalister ofta kan vara lika goda kålsupare som politiker och resten av samhället, allt för att inte väcka dålig stämning och/eller röra om i fel gryta.. Tyvärr.. Inte ens uppdrag granskning är lika vass längre men de försöker i alla fall..

    Nyckelordet här är ”om”. Skeptisk, ytliga samtal fördummar endast ännu mer, de ökar inte kunskapen alls, tvärtom.

      Svar till brevbäraren.

    Kan ju även vara surt sa räven om rönnbären. Varför hoppade jag inte på det där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.