Elin Kjos i Framgångspodden

Det finns de som provoceras av Elin Kjos, av hennes inställning och sättet hon valt att tackla sin lungcancerdiagnos.
Det finns de som anklagat henne för att ha fått andra människor att må sämre med sina inlägg. Det var och är fortfarande en helt absurd sak att säga till någon och jag hoppas innerligt att dessa människor avföljt Elin till förmån för konton de själva mår bra av.
I ett avsnitt av Alexander Pärleros Framgångspodd så medverkar nu Elin och visar en lite annan sida av sig själv, en sida hon sällan eller snudd på aldrig visat på sina sociala medier.
Den sida som inte är full fart framåt, pepp och starka gymselfies. Den där hon är ledsen, där hon berättar att hon ibland står inne på toaletten på sjukhuset och bara gråter.

Det är klart man förstår att livet inte enbart är såpbubblor, enhörningstårtor, klingade skratt och positivism så det förslår för Elin Kjos, men jag tycker det är fint att se den här andra sidan också.
Även den mest positiva människan kan tycka livet ibland är piss, oavsett om man utmanas av en cancerdiagnos eller inte.
Elin är inte mer än människa, om än en väldigt tuff sådan, men det finns många, många kämpar där ute som inte har ett stort Instagramkonto med följare att tanka kärlek från. Ni förtjänar alla ett ? eller två.

Fuck cancer.
Fuck fucking cancer!
???

90 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Hur uttalas hennes efternamn?

      Tjooooos!

        Prosit

      De som har en svår sjukdom och som accepterar sjukdomen mår oftast bättre (i psyket) än de som inte gör det. Samma gäller anhöriga. En stark vilja och mindset kan tyvärr inte bota sjukdomar men det kan förenkla vardagen för den som är sjuk och ge perspektiv. Tycker hon är inspirerande, även om jag såklart också förstår att instagram inte är hela verkligheten.

        Ja. Varför detta blev ett svar vet jag inte!

        Men accepterar hon sjukdomen? Hon nämner den ju inte ens vid namn? Pratar om ”utmaning” och ”fysisk kropp”, men sällan/aldrig orden ”sjukdom” eller ”cancer”.

          Det verkar ju som att hon accepterat att den finns och är en stor del av hennes liv och kommer vara en lång tid framöver.

        Jag har en svår sjukdom och accepterar verkligen inte den. Ligger i detta nu och proppat i mig morfin pga att skiten gör så fruktansvärt ont.

        Men jag väljer att tänka positivt, och fake it til you make it. Men kommer aldrig att acceptera skiten eller att det inte finns nån hjälp att få.

      Är detta samma person som va tillsammans med Paulo? Eller är det en annan?

        En annan

    De som har en svår sjukdom och som accepterar sjukdomen mår oftast bättre (i psyket) än de som inte gör det. Samma gäller anhöriga. En stark vilja och mindset kan tyvärr inte bota sjukdomar men det kan förenkla vardagen för den som är sjuk och ge perspektiv. Tycker hon är inspirerande, även om jag såklart också förstår att instagram inte är hela verkligheten.

      Jag håller med, tror inställning gör skillnad. Har själv haft cancer (aggresiv bröstcancer) och var 100 % inställd på att det skulle påverka mitt liv så lite som möjligt, det var en parantes i mitt liv som jag bara skulle ta mig igenom. Jag hade minimalt med biverkningar från cellgifterna, levde 100 % som vanligt (var inte sjukskriven alls) och mådde bra. Visst sen kan inte inställning göra skillnad för alla, men jag tror det spelar viss roll 🙂

        Samma här. Hade en annan cancer dock, men hade samma inställning. Hade som tur var en ganska komplikationsfri behandling vilket såklart underlättade.

        Jag har också haft cancer. Fick det när jag var 25. Var helt övertygad om att jag inte skulle få fylla 30, var jättedeprimerad under hela förloppet och efteråt.

        Idag är jag 33 år och har varit cancerfri länge.

          Tänker inte att inställningen är det som gör om man överlever eller ej, antingen fungerar behandligen eller ej, vilken inställning man än har. Tror mer att inställning påverkar mängden biverkningar av behandligen till exempel 🙂 Skönt att du också är frisk <3

          Grattis till dig och övriga som blivit cancerfria. Så grymma ni är ❤️ Jag inspireras genuint av er och hoppas ni inser vilken tuff, oftast likställd med omöjlig, match som NI har tagit er igenom (oavsett mindset). Hoppas att ni har fina liv i dagsläget och att ni får en fantastisk sommar!

          KÄMPARE ❤️

      Min mamma hade en jätte bra inställning när hon fick cancer. Och vi kämpade hela familjen ihop. Men hon dog. Tror/hoppas att hon inte dog pga inställning eller att vi kämpade för dåligt ihop.

        ❤️

        Jag beklagar er sorg!!!! Och du har givetvis helt rätt! Det är en självklarhet bland oss som har medicinsk utbildning att man botar inte allvarliga sjukdomar med tjo och tjim. Skälet till att många (tyvärr) tror att dom botar sig med det beror på att våra behandlingsmöjligheter ar utvecklats otroligt de senaste 15åren och helt enkelt är väldigt effektiva mot cancer. I stället tror folk att dom har ”tänkt så positivt” och att dom är sååå mentalt starka att dom själva har botat cancern. Kan inte bli mer fel.
        Att det sedan alltid är en fördel för sitt eget mentala liv att tänka positivt är en heeeelt annan sak.

        Min pappa gick bort nyligen. ”Världens starkaste man” i mångas ögon.

        Han klarade behandlingen så pass bra att dom kunde ge honom mycket mer än maxdos. Han skulle överleva, det sa han själv ”jag ska fan inte dö”.

        Han jobbade fram tills han blev inlagd för sista gången. Tog hand om min psykopatbror, handlade, jobbade hos farfar varje helg. Operationer för att laga skador ända till slutet, ett vandrande grönt skelett.

        – om jag slutar jobba kan jag lika gärna dö, du vet ju hur dramatisk hon är(om mamma).

        Inställning visst. Fy tusan vad grym han var.

        (Iofs så vet man ju inte, han blev ju bättre, cancern minskade, men efter andra sprutan exploderade det direkt och gick åt andra hållet, två månader senare fanns han inte mer).

        ❤️

    Vilken influencer(svensk tror jag?) Var det som hade cancer men som tackade nej till behandling och skulle behandla själv? Minns inte hennes namn.

      Malin kanske du menar, hon från Dalarna som valde bort vanlig behandling och åkte till Tyskland, där hon bla fick rådet att vattenfasta i,om jag kommer ihåg rätt, flera veckor.. Det slutade ju tyvärr inte bra. Kan förstå att man tar till alternativa grejer när svensk sjukvård inte kan göra mer,(hon valde däremot tvärtom) men kan bli oerhört provocerad & arg på sk ”kliniker” som erbjuder alternativa behandlingar, tar hutlöst betalt och rekommenderar tex.vattenfasta..fruktansvärt och rent lurendrejeri, detta till en svårt sjuk människa, usch.

        Men 🙁 Vad hände med henne? Gick hon bort efter dessa alternativa behandlingar?

        Tror tyvärr hjärnan kan spöka rejält när man ställs inför en sådan utmaning. Jag är med i en holistisk grupp på Facebook där folk verkar tro att vattenfasta ska kunna läka allting, att cancern enbart beror på gifterna som man byggt upp genom medicin- och födointaget under livet och att man därför behöver rensa sig. Till viss del tror jag att fasta kan vara nyttigt (typ periodisk fasta), men i det syftet som beskrivs ovan känns det väldigt risky.

          Hon struntade i ”vanlig” behandling och vattenfastade i Tyskland istället. Tumören växte och hon var sen i så dåligt skick att de endast kunde sätta in strålning i slutskedet typ.
          Två barn förlorade sin mamma..

            Två barn som levde med en man dömd för det värsta som finns typ. Snacka om tragedi på flera olika plan.

          Jag håller med dig! Fasta är säkert bra och tex periodisk fasta där man låter kroppen vila mer timmar än vanligt är ju hälsofrämjande, jag använder mig av det själv och märker skillnad, men vattenfasta flera veckor är ju ngt helt annat….inte bra såklart, kroppen tar oerhört stryk det säger liksom sig själv, njurar kan slås ut osv. Tyvärr gick Malin bort, hon fick vad jag förstått vanlig traditionell behandling efter det alternativa. Ja, alltså en holistiskt syn är ju aldrig fel, men som sagt, att tro att vattenfasta i flera dagar/veckor skulle bota det mesta är ju ren smörja.Sen att man skulle behöva ”rensa sig”, kroppen har ju sitt reningssystem och sköter det själv. Det som isf skulle kunna vara renande, el iaf skonsammare för kroppen är ju att äta cleant, mkt grönt och inte en massa processad mat, sötsaker osv.Det är iaf vad jag tror och känner känns vettigt.

      Hon som kallade sig Miss Dalarna. Helt jäkla sjukt att det finns skojare som lurar av cancersjuka pengar. Visst hade hon två barn?

        Ja just det, så kallade hon sig. Hon hade två döttrar, så fina. Hon verkade ha en tight & bra familj omkring sig, för orkar inte ens tänka på speciellt den yngsta lilla dottern, (utan att gå in på detaljer) och ingen mamma i livet som kan skydda henne…

      Vad heter hon som tränade massor och förespråkade träning, författare var hon nog också. Hon dog tyvärr av cancern ??

        Tror du tänker på Therese Alvén, hennes nick var ”sparkibaken”.

        http://teresealven.se/

          Åh ja så otroligt sorgligt ?❤️

        Therese….Alven?

        Åh fina Terese Alvén ❤️ Följde hennes kamp, hon var så stark o det var så sorgligt!! Hon borde fått behålla sitt barn och vara frisk och lycklig med sin familj ?

    Jag är ”Team Elin Kjos” alla dagar i veckan, fasiken vilken tjej att kämpa och de som klagar på henne borde byta en vecka av sitt liv mot hennes så skulle de få se hur ”lätt” hon tar på sin sjukdom. Hon påminner mig om Nightbirde (Jane Marczewski) som nu tyvärr avled endast 31 år i i början av detta år efter flera års kamp och spridande av kärlek, livsglädje och positivism. <3 Alla måste få välja sin egen väg genom hälsa och sjukdom och hur man handskas med hindren i ens väg för att orka med den kampen.

    Elin är fantastisk! En vanlig människa hade varit död nu med hennes diagnos. Hennes extremt vältränade kropp och goda hälsa räddade livet på henne. Jag tror att hon kommer att leva i många, många år till. En så extremt vältränad kropp som hon har, och så som hon lever.. Hon kommer att klara det länge, länge.

    Vad jag tycker är så otroligt märkligt med cancer är att det finns en hel värld full av forskare och experter, över hela världen, i land efter land, och miljarders miljarder i potten förmodligen, och ändå så har man inte hittat ett vaccin/botemedel mot cancer. Det tycker jag är väldigt märkligt. För det borde inte vara så svårt, men tanke på hur mycket dom måste veta nu om cancer, dom måste ha hur mycket kunskap som helst, och som sagt, alla experter/forskare och resurser och pengar som dom har tillgång till.

    Vaccin mot andra sjukdomar går att få fram hur enkelt som helst, men inte ett vaccin/botemedel mot cancer. Det är faktiskt riktigt märkligt.

      Snälla sluta skriv så! Man kan inte styra över cancer, även extremt vältränade har dött av sjukdomen.

        Ja precis. Även vältränade dör. Cancern är lurig. Jätteolika vad den sitter och hur den sprids m m. Och tex åldern på patienten.Alla kämpar nog på sitt sätt och hur man orkar. Tycker ingen är bättre änn någon annan att hantera en sjukdom. Vi är alla bara människor. ❤

      ?

      Ok finns dock mängder med lika hälsosamma människor som ändå avlider i cancer, ALS och andra dödliga sjukdomar..

        Och apropå ALS så kan man läsa att det är typ tvärtemot det du just skrev om cancer; ”Smala och extremt vältränade personer drabbas oftare av ALS än andra”.

        Och ALS är dödligare än cancer..

      Är verkligen en vältränad kropp orsaken till att hon inte dött av cancern?

        I så fall skulle hon ju inte ens blivit sjuk. Fattar inte hur vissa får ihop denna tankevurpa.
        Cancern ökade tills hon fick vaccinet, det är ju fakta.

      Cancer är inte EN sjukdom, cancer är mer som ett paraplybegrepp över flera hundra olika sjukdomar och det är oerhört komplext. Våra organ är ovanpå det också otroligt komplexa. Det är verkligen inte så enkelt som att forska fram ett botemedel. Det finns dessutom väldigt bra behandlingar och väldigt många överlever cancer idag, men det läser vi sällan om.

      Grejen med cancer är ju att det är celler som börjar dela på sig. Vaccin skulle inte hjälpa.

        Exakt så. Och utan celldelning skulle vi inte finnas, det är vad som gör att en gammal människa dör av om den inte har en sjukdom. Skillnaden är att cancerceller växer explosionsartat och utan den normalt programmerade instruktionen.

      Finns många vältränade och hälsosamma människor som får cancer (och andra allvarliga sjukdomar) och avlider pga det. Hade det räckt med att vara vältränad då hade hon ju inte ens fått obotlig lungcancer överhuvudtaget.

        Finns väl ingen som påstått att en vältränad person per automatik överlever dödliga sjukdomar. Däremot förbättrar man sin prognos.

          Men förbättrar man verkligen sin prognos för att man är vältränad? Det måste ju bero på så många olika faktorer och på vilken cancer man har. Cancer metstaserar sig inte mindre för att du har bra kondition.

            Olika parametrar spelar såklart roll. Finns ju så många cancerformer med olika förlopp. Men en grundstark yngre person med bra blodvärde klarar jy av tuffa behandlingar bättre. Sedan behöver inte ens det vara en garanti. Finns inga garantier för något.

              Grundstark, yngre person med bra blodvärde som du skriver behöver ju verkligen inte vara samma sak som vältränad. Eller menar du bara dessa tre parametrar när du skriver vältränad?

                Tog olika exempel.

      Elin har fått ett skräddarsytt vaccin, så det går inte att säga att ngn annan kanske inte klarat sig även om mindre vältränad. Däremot är ju förutsättningarna att klara en extremt tuff behandling större om du är stark i kroppen, sen kan man vara hur vältränad som helst, men ens kropp reagerar på ett sätt, en annan på annat vis, tex ”weak spots.” ditt hjärta, njurar, lever osv kanske inte klarar behandlingen, även fast vältränad med sunt leverne. Sen att man inte hittat ngt generellt vaccin för cancer är ju för att det finns massor av olika typer och dessa muterar osv. Det är lite som att hitta ett botemedel mot virus ( jämför inte sjukdomarna i sig, utan att virus och muterar och det dyker upp nya hela tiden) Framtidens bot mot cancer ligger nog i genetiken och att just skräddarsy tex vaccin för individen. Det är dock bäst lämpat för cancer med genmutationer.

      Men snälla sluta. Jag blir rädd av okunskapen i din kommentar. Har precis själv bevittnat en oerhört vältränad renlevnadsmänniska tyna bort i cancer.
      Det finns mängder av forskning kring hur ett sunt levnadssätt kan minska risken för olika sjukdomar, men just cancer handlar om så mycket mer än bara huruvida man är vältränad och äter ”rätt” eller ej.

        Jag ställer mig frågande till om du verkligen svarade mig? Jag säger ju att jag INTE tror att en vältränad människa nödvändigtvis har större överlevnadschans vid cancer utan möjligen klarar tuffare behandlingar lite bättre, men att oavsett vältränad el ej, så reagerar våra kroppar olika, du kan vara hur vältränad som helst, men ändå inte klara dig, tyvärr, likväl som äldre och lite svagare och klara dig.

      Förstår din kommentar. När man inte känner till hur cancer funkar är det enkelt att ifrågasätta det medicinska och huruvida man låter bli att utveckla något av ekonomiska skäl, för låt oss vara ärliga: Det finns bolag som tjänar miljarder och åter miljarder på sjuka människor. Men jag vill bara vänligen skriva (som några ovan skrivit också) att just cancer inte kan botas genom ett vaccin då det förekommer i så många olika grader och arter. En medicin eller ett vaccin hade inte funkat på alla. Det hade fått bli ett skräddarsytt vaccin, som i Elins tillfälle, där man matchat hennes celler med vaccinet.

      Hennes forskningsstudie kostar dock troligtvis miljoner och åter miljoner att genomföra, så det är i dagsläget inte en trolig lösning att fixa individuella vaccin särskild då man inte vet hur verkan faktiskt är. Hon skrev att de lyckats pausa några av hennes tumörers framdrift, men som i alla studier så innebär detta tyvärr inte per automatik att det inte ändrar karaktär eller att kroppen inte tar för hårt stryk av dessa vaccin mv.

      Hoppas du förstår! ☺️

      Tror inte att du menar något illa, men tänk lite på vad du skriver, det finns ingen evidens i att ”en vanlig människa” skulle vara död nu eller att en vältränad person med hälsosam livsstil överlever cancer. Det handlar om en oerhört oberäknelig sjukdom. En svårt sjuk person med kort förväntad livstid kan fantastiskt nog överraska alla och leva länge ❤️På samma vis kan metastaser sprida sig snabbt och komplikationer plötsligt tillstöta. Men jag tror att Elin har mycket glädje och nytta av sin träning -och hur hon arbetar med sina tankar, inspirerar och lever ett liv som hon älskar. Det är jag glad för!

      Det är inte ett dugg märkligt då cancer inte är en sjukdom, det är så ohyggligt många olika sjukdomar. Forskningen har lärt oss massor! Idag vet man otroligt mycket mer än tidigare vilket också har lett till att fler drabbade överlever. Vissa cancersorter finns även botemedel eller vaccin mot (tex livmoderhalscancer). Men det är en lång väg kvar…

      Det är för att cancer är så många olika sjukdomar. En typ av cancer är inte den andra lik. ”Cancer” är bara ett slasknamn för otroligt många olika sjukdomar.
      Vi har otroligt bra behandlingar för många olika cancertyper nuförtiden, och många blir helt friska.
      Men många dör också.
      Alla behandlingsmetoder utvecklas, kirurgin utvecklas.. vi kan operera bort tumörer på människor +85 år (hade senast förra veckan en 88-årig dam(!!) som man opererat bort en tumör på som nu är cancerfri.

      Men det handlar också om vilken typ av cancer, hur sitter tumören? Går det att operera? Vilka andra organ/blodkärl är involverade? Finns det spridning? Det är otroligt komplext.

      Mvh ssk som jobbar med cancerkirurgi

    Team Elin, alla dagar?

    Det här var inspirerande att läsa, hennes text alltså. Mina egna problem i livet känns plötsligt fjuttiga. Jag är FRISK!! Lika gammal som Elin nästan. Har ett barn som är friskt och ett i magen. Vad tacksam jag känner mig just nu.

      Tycker såna här kommentarer är lite smått vidriga. ”Åh din misär får mig att känna mig lycklig”. Så ego.

        Du får liksom hennes situation och sjukdom att handla om DIG. Äckligt.

        Det handlar ju om perspektiv och tacksamhet. Man blir ju inte lycklig av andras misär, men man blir påmind om vad som faktiskt är viktigt.

          Men återigen, det handlar inte om dig. Så tröttsamt med personer som inte kan lyssna in andra människor utan att göra sig en egen story av andras situationer.

            Jag håller faktiskt med dig. Även om kanske inte ovanstående kommentator menade just så, så finns det ngt läskigt i att en del människor liksom suger åt sig som svampar av andras problem och sjukdomar för att sen glatt konstaterar hur friska & krya de är och hur bra de har det. De kan tex fråga hur det är och om de får svaret, ”det är skit, min man är dålig och vi skall skiljas”, så svarar de kanske, ” Oh, vad tråkigt, min man är jättebra på alla sätt och vi är lyckligare än någonsin”…typ så. Inte fan gör det den ledsna personen lyckligare av att höra det, ej heller är det nödvändigt att berätta om sitt egna förträffliga äktenskap där & då.

    Jag önskar att Elin får bli frisk och jag hoppas hon får må bra.

    Men jag har blandade känslor. Innan Elin drabbades av cancer såg jag mest en människa som tränade och tränade och inte åt. Så mager som hon är. Ortorexi, tänkte jag.

    Nu har hon drabbats av obotlig cancer. På sin stora plattform influerar hon hur man som vältränad och hälsosam med stark vilja kan övervinna obotlig cancer..

    Det är självklart tragiskt och jag lider med henne. Men jag kan samtidigt förstå de som tar illa upp. Att knappt äta och överträna botar inte cancer. ALLA som drabbas av cancer kämpar med sjukdomen. Förhoppningsvis får de behandling som kroppen svara på och de blir friska. Jag har stor empati för Elin, men också blandade känslor för hennes budskap. Och jag tror hon förtränger mycket.

    Nu ni som säger att ”hur kan jag veta att Elin knappt äter”?. Se på henne hur mager hon är! Och läs Bloggbevakning inlägg om Anthony Yigits ätstörningar i en vikt- och kroppsfixerad sport.

    Allt väl till Elin!

      Intressant och viktigt perspektiv! Det finns många myter om kost och cancer. O träning botar såklart inte cancer! Men många verkar tro att man klarar en diagnos bättre om man spenderat timmar på gymmet.

      Annars kan du ju gå in på hennes insta så ser du att alla i hennes familj har samma kroppstyp. De är långa och smala allihop. Plus att Elin har en bakgrund som elitidrottare. Så du kan dra nåt gammalt över dig istället för att uttala dig om hennes matvanor.

      Helt sjuk kommentar! Bara för att man är mager betyder det givetvis inte att man inte äter? Otroligt magstarkt att anklaga någon för på så tramsig grund när denne arbetar med just träning och hälsa. Hon visar dessutom ofta upp sina portioner och de är enorma.

      ”Se på henne hur mager hon är! Och läs Bloggbevakning inlägg om Anthony Yigits ätstörningar i en vikt- och kroppsfixerad sport.”

      Så du vet alltså inte utan gissar hej vilt!

        Har ni sett vad TS skrivit? Hon påstår inget utan hänvisar andra att läsa mer om ätstörningar i samband med träning, vilket är en fixering och ett problem för många.. Bytt glasögon och läs om kommentaren igen.

          Det står ordagrant:
          ”Så mager som hon är”
          ” Att knappt äta och överträna botar inte cancer.”
          ”Nu ni som säger att ”hur kan jag veta att Elin knappt äter”?. Se på henne hur mager hon är! Och läs Bloggbevakning inlägg om Anthony Yigits ätstörningar i en vikt- och kroppsfixerad sport.”

          Hon påstår att hon VET att Elin har en ätstörning och att hon knappt äter. Ts ljuger, vilket är fullständigt vidrigt i det här sammanhanget.

            Ok, jag var lite för trött och snabb på att gå i försvar men fortfarande.. Finns det inte en poäng att faktiskt diskutera ätstörningar och skeva kroppsbilder/ideal i samband med träning och motion, speciellt när det sker under begreppet ”för hälsa och välmående”..??

      Intressant utveckling i samhället när en slank kropp med muskler anses ”mager”… Och vadå ”se på henne!” Som bevis? Det är bara i extrema fall av ätstörningar åt något av hållen som du kan avgöra en persons hälsa bara genom att kolla på deras kropp. Fy för dig!

      Fast nej! Du spekulerar hej vilt om något som du inte vet något om. Hade det verkligen varit så att hon ”inte äter och bara tränar” så hade hennes kropp inte pallat med de tuffa behandlingar som hon har genonmgått. Din källa till att hon inte skulle äta är ytterst tveksam.

        Men vaddå, källan är ju ett inlägg på Bloggbevakning om någon helt annan. Måste ju vara korrekt!

        (Spår av sarkasm)

    Grym ♥️

    Det är väl knappast en hemlighet att människor med hälsosam livsstil har försprång vid sjukdomar?

      Ja så är det! Sjukdomar kan man få ändå men hur man lever och hur ens grundkondition är påverkar hur sjukdomen slår på kroppen.

    Maggan G maler vidare om sin svullna mage… när ska hon inse att hon inte är tjock?

      Svullen mage är dock inte detsamma som att säga att man är tjock.

        Tycker det är till 90% väldigt smala personer som klagar på just svullen mage. Speciellt att magen blir svullen när de äter. Jobbigt om man har ont/gaser osv vid matintag vilket såklart kan drabba alla men just det här att magen generellt är svullen är lite av en varningsklocka, obs behöver inte vara det men det finns ju vissa mönster om man säger så.

          Varningsklocka på vilket sätt? Jag är högst normalviktig men har ofta svullen mage. Jag tycker snarare att många, oavsett storlek, klagar på just svullen eller ond mage och jag tror mer det hänger ihop med livsstil, stress och mat än kroppsvikt. Det är det enda mönster jag lyckats se, om man säger så.

    Lyssnade på avsnittet med henne ikväll och följer henne på instagram. Hon är verkligen grymt inspirerande. Håller inte riktigt med om allt men man kan inte säga annat än att hon verkligen gjort en fantastisk resa.

    Rötägg finns alltid. Men jag tror genuint att många andra som slutade följa henne (dock tror jag att exakt noll av dessa har skrivit eller påpekat något). Både jag och min syster hade svårt för henne. Inte för hennes kamp, men också för att det finns kamper hos ”vanlisar” som sker hela tiden. En del av dessa kamper sker i en dödlig utgång. Detta är inte för att de inte kämpar, inte vill… Men ibland går det inte. Men dessa ”vanlisar” hade önskat att de de hade fått göra EK resa. Ingen missunnar henne den, men ”vanlisarna” kämpade och ville också…

    Jag som själv är ung cancerpatient tycker det är viktigt att låta alla känslor komma fram. Fokuserar man enbart på allt som är positivt och förtrycker sorg, ilska och rädsla så är man inte sund. Känslor ska aldrig tryckas undan. Det är en copingstrategi som fungerar kortsiktigt men inte långsiktigt. Kan man inte hantera jobbiga känslor behöver man terapi.

    Likväl om man går ner sig totalt och inte kan se något positivt i livet för då behövs också terapi. Livet består av alla känslor. Ingen känsla är viktigare eller bättre än någon annan. Att känna är mänskligt. En person som utåt är positiv ”kämpar” inte nödvändigtvis mer än någon som uttrycker både negativa och positiva känslor.

    Acceptans är viktig men tar fortfarande inte bort hela känsloregistret vi människor har. Vissa dagar är fantastiska medan andra är piss. Det är så livet är. För alla. Inte enbart för oss med cancer.

    Det är så svårt. Jag är för det mesta positiv i min sjukdom. Jag lever livet de (tyvärr få) dagar som är bra och mpnga tror typ inte på hur sjuk jag eg är. Jag är positivare än många andra, det gör att dagarna är lättare att hantera.

    Men sen finns mörkret. Livrädd för att dö av smärtor. Livrädd för det finns ingen bra behandling, finns absolut inget botemedel. Operation vill de inte göra med risk för att förvärra. Jag har ett sjukt starkt psyke, som tur är annars hade jag inte funnits idag.

    Inställning är A och O. Hoppet är det sista som lämnar en, och jag vägrar låta skiten ta över mitt liv. Men sen dippar det, det är inte lätt att alltid hålla ihop. Gå igenom det ensam, känna sig värdelös, kollegor som inte förstår och kör över en.

    Men jag kämpar på.

    ❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.