Johanna Toftbys ärliga inlägg om sin operation

För drygt ett år sedan opererade Johanna Toftby bort sin förstorade livmoder som var full av myom.
Hon delade sin upplevelse med följarna men erkänner idag att det fanns vissa aspekter av det hela som hon inte velat dela – förrän nu.

Jag har skrivit om hur svårt allt varit efteråt, men en sak jag inte nämnt är hur svårt det var med tarmarna. Det är en så stor påfrestning för kroppen och tarmarna är stressade, de ska hitta sin nya plats i det stora hålrum som det blev efter att min stora livmoder togs bort. 

Den hade även skruvat sig rejält så tarmar och urinblåsa satt på fel ställen. Jag trodde jag hade något riktigt fel med mina tarmar efteråt och vet ni, det kan tyvärr även bli att man inte kan hålla tätt. Då menar jag inte bara urinblåsan… // Johanna Toftby

Jag har aldrig tänk på det viset, men det är ju klart att det blir ett stort hålrum när man tar bort ett stort organ.
Det är ju inte som att man fyller ut det med någonting annat.
Detta fick mig av någon anledning att tänka på när alla influencers förstörde möbler med fogskum, vilket var en dålig idé från början till slut. Så lämna fogskummet därhän, och försök inte fylla ut några kroppsliga hålrum med det, oavsett om ni känner att ni fått feeling eller inte.

Jag uppskattar verkligen Johannas transparens och är säker på att hennes öppenhet kan hjälpa kvinnor som står i begrepp att genom liknande operationer.

39 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Har också gjort en hysterektomi 2012. De berättade ingenting om hur tarmarna skulle må efteråt. Operationen i sig var inte så farlig, men tarmarna. Vilken smärta och problem med både det ena och det andra. Tog 1 månad innan jag kände mig som lite normal med att kunna gå på toa. Men jag blev frisk från mina problem tack och lov.

      Jag fick stora problem med tarmarna bara efter sterilisering, kan bara föreställa mig efter en så pass stor operation som hysterektomi! ?

    Stycket med fogskum… Bara nej.

      Håller med! Ta bara bort det Camilla

      Äsch, det är väl inget att bli upprörd över.

        Varför ta bort? Gör det illa någon? Någon som blir kränkt?

      Nej det var bara tondövt och taktlöst.

    Haha oja hög igenkänning! ? Efter en stor operation för min endometrios blev tarmarna fria (på ena sidan satt äggstocken fast, vriden och på andra satt tarmen fast av djupt infiltrerad endometrios, genom bukväggen) samt urinblåsan. Helt sjukt, fick liksom lära känna mina tarmar på ett helt nytt sätt ? Läskigt! Och eftersom urinblåsan blev fri med så läckte jag lite urin vid ägglossning/mens/skov för att inflammationen svullnade upp och tryckte/trycker på. Och tarmarna! Är fortfarande chockad när jag känner hur det bubblar och rör sig på ställen jag aldrig känt tarmarna där innan ?

    Det är så sjukt men ändå en häftig känsla att kunna känna organen och delarna på olika vis. Läskigt! Men häftigt typ ändå ?

    Min syster gjorde samma operation men hade jättelite besvär. Så det är olika från person till person. Tror det är ett himla tjat man får gå igenom för att vården ska göra något. Min syster fick genom sitt jobb på Sofiahemmet. Och sa det var superbra allt där.

      Min mamma hade samma upplevelse som din syster. Så det går lätt för många också. Kan ju vara värt tt påpeka, utan att förminska Johannas upplevelse.

        Jag har genomgått samma operation helt utan besvär. Alla har sin upplevelse.

    Det är alltid mer eller mindre besvär efter de flesta operationer men förhoppningsvis är glädjen över att att frisk det som får fylla ens inre? Tomheten sitter kanske mera i huvudet?

    Mamma gjorde samma operation pga myom och hade inte de problemen.

    Eller efter ett kejsarsnitt. Fy va hemskt det var när tarmarna skulle hitta tillbaka till sin plats. Både massa gaser och smärtor. Inget jag upplevt efter en vaginal förlossning. Men ingen berättar ju hur otroligt tufft det är efter ett snitt utan bara hur snabbt det går att föda med snitt. (Jag hade inget val, var akutsnitt)

      Kanske för att man har olika upplevelser av sina snitt ? Var ingen som berättade för mig att det är vedervärdigt att amma, att fönstren på bb är låsta pga att den som föder inte ska hoppa ut i desperation. Osv

        Nja nu skarvar du allt, de flesta fönster går att öppna på sjukhus utom på psyket av förklarliga skäl. Att det är vidrigt att amma tror jag är individuellt, de flesta kvinnor tycker att det är rätt behagligt efter att man slipper ömheten i bröstvårtorna i början. Kroppen utsöndrar ett måbra hormon (Oxytocin) när man ammar och gör att man anknyter till barnet bättre.

          Nej du, här är det låst och jag fick höra det exakt samma 2015. Att det är för att folk HAR hoppat, allt för att slippa smärtan. Men älskar när folk skriver något som dom inte har en aning om…

            Hur många då? *suck* Finns nog säkerligen värre smärtor som bode innebära låsta avdelningar i så fall.

              borde*

            Vilken smärta, bara för att du hört det betyder det inte att det är sant. Här låser dom inga fönster i alla fall.

            Det är låst för att man inte ska fucka upp ventilationssystemet. Allt annat är hörsägen.

            Klart det inte behöver vara låst om det är på nedre botten vilket förmodligen är skälet till att vissa har varit på förlossning där fönstren varit upplåsta.
            Går fönstren att öppna på högre våningar är de ändå säkrade så de bara går att öppna 10 cm.

            Det är inte låst, jag har fött barn tre gånger på sommaren och alltid stod fönstren öppna för att vädra.

          Ja o all upplever inte att Ks är smärtsamt, jag är en av dessa. Anledningen till varför sanningen är olika för olika personer är förmodligen för att upplevelsen är olika. Däremot har jag aldrig hört någon säga att amning har varit genomtrevligt utan snarare plågsamt på olika sätt.
          Frågar någon om min personliga uppfattning så levererar jag den, dock vet man ju att det är olika för alla.

            Amma var jättemysigt tyckte jag. Har ammat alla mina barn i totalt tre år, men det var för ungefär 15 år sedan när det inte var så mycket snack om amning eller inte amning. Det var så folk matade bebisar helt enkelt.

            Jag älskade att amma. Mysigt och mäktigt hur min kropp rent praktiskt håller en annan människa vid liv.

        Du blandar äpplen och apelsiner nu. Mentala problem vid amning har inget med fysiska sidoeffekter från operation att göra.

      Exakt samma me tarmar & kejsarsnitt. Har fått höra av två vänner efteråt att dom var tacksamma över att jag berättat om smärtan i tarmarna ?

      Har genomgått tre kejsarsnitt och upplevde inget av det som du beskriver. Förstår uppriktigt inte varför tarmarna skulle behöva hitta tillbaka till sin plats för att man gör ett snitt överhuvudtaget.

        Håller med, inte så att det blir ett hål i magen som en badboll efter att de plockat ut barnet utan allt dras ju ihop mer eller mindre. Jag har oxå gjort 3 snitt och aldrig upplevt det iaf.

        Men så bra att det aldrig hänt dig.

      Jag har gjort tre snitt. Första var akut. Men läkte fort. Fick problem de resterande två ggr och ärret är riktigt fult nu. Vaginalt är för mig det optimala.

      Två vaginala förlossningar och ett akut kejsarsnitt här. Det ena var inte värre än det andra. Vad ska dem informera om? Alla eventuella saker som man kan uppleva? Jag tror vi måste sluta lyssna på alla skräckhistorier, allt kan hända men oftast går det hur bra som helst.

      Gjorde akutsnitt, inga problem med tarmarna över huvudtaget!

        Jag fick problem efter mitt sista snitt. Vill gärna bli tagen på allvar så ni som inte drabbats kanske kan upphöra att ifrågasätta?

    Hålrum och hålrum. Alla kvinnor som föder barn blir av med en betydligt större massa som tagit plats inne i buken.
    Dock kan ju tarmarna ha postoperativ paralys pga att man varit där och grejat – och man får heller inte glömma smärtlindringen som också kan ge totalstopp i tarmen om det är opioidpreparat.

      Hormonändringen innan den är återbalanserad påverkar också tarmarbete. Därför många kvinnor efter klimakteriet har problem med magen.

    Jag har genomgått en STOR operation där massor av tarm mm tagits bort och jag läcker och kommer fortsätta läcka för mina tarmar har liksom inte ( efter 20 år) hittat tillbaka till sitt rätta läge. Gaser och värk som inte är av denna världen.
    Jag förminskar inte Toftbys ingrepp på nåt sätt men jag tror lite lite grann att det är fler än lilla My som gillar att älta.
    Visst tusan kan man dela med sig av sina ingrepp och vilka besvär man fick men allt är individuellt så varför inte skriva att vi är inte alla lika

      Har hon påstått att det är såhär för alla?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.