Bra jobbat, Angelica!

Att erkänna att man har ett problem är stort. Att erkänna att man har ett problem och sedan ta tag i det är också stort.
Att erkänna det på Instagram som offentlig person är både stort och beundransvärt.
Angelica delar med sig av sin resa för att kanske kunna inspirera andra som kanske går i samma funderingar, men som inte riktigt är där än.
Det är också stort. Det tycker i alla fall jag

Det är alltid lite mindre svårt om man inte känner sig ensammast i världen med en utmaning och om bara en enda person kan bli inspirerad av Angelica, så är hon nöjd. Så grymt!
??

161 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Att inte dricka alkohol har tack och lov blivit mer accepterat än vad det var för 10-15 år sedan.

    Då krävdes en motivering som var tillräcklig för att slippa tjat.

    Nu finns en uppsjö av alkoholfria alternativ framförallt ölsorterna har utökats.

    För mej är det mer normalt att avstå alkohol för att kunna tillexempel köra bil obehindrat eller ta ett spontant träningspass. Förvånansvärt många dricker dagtid på sommaren, i min värld blir jag väldigt begränsad i val av aktiviteter om jag skulle göra det.

    Men jag skulle aldrig ge pikar eller ifrågasätta den som väljer att dricka alkohol.

      Har ärligt talat aldrig upplevt att det inte varit så accepterat att inte dricka. Är 29 och det är aldrig någon som hetsat mig till att dricka alkohol eller som sagt att folk som inte dricker är tråkiga.
      Dricker alkohol men inga mängder och väljer ofta alkoholfritt alternativ.

        Samma här, är 34 och tvärtom har alla alltid peppat mig att inte ens smaka. Jag behöver verkligen inte alkohol, och ingen har någonsin bett mig vara väskvakt eller liknande. Vem dansade på baren? Jag. Hade skitkul när vi va ute, drack vatten eller typ cola och kunde festa till 5 på morgonen utan problem. Vännerna peppade o va på min sida, gick jag och några kompisar ut så höll de sig nyktra med. Så håller helt med dig ?

        Plus! Idag är det sååå mkt roliga alkoholfria drinkar, cider, vin, öl ? Så det känns ändå lite roligare än att sitta med ett glas cola ?

          Exakt. Idag är det de. Förr- not so mycket.

      Tycker det verkar va jätteinne nu och alla ska skryta om hur duktiga de är som inte dricker ?

    Börjar själv tänka i dom banorna, att sluta dricka överhuvudtaget. Dricker inte ofta, men när det är fest blir det en del, som gör att jag får ångest i flera dagar efteråt. Är inte värt att ha ågren och fundera på om jag sa eller gjorde något galet…?

      Man kan ju dricka lagom också.

        En del personer kan inte det. De har inte förmåga att sluta dricka i tid. För dem är det bäst att inte dricka alls. Ditt råd är som att säga till en kliniskt deprimerad person att det bara är att rycka upp sig och tänka positivt.

        När jag har roligt blir det tyvärr så att jag beställer in för mycket. Dock har jag aldrig hört att jag behövt skämmas. Det är min egen känsla av olust som gör att jag får ångest efteråt.

          Samma här. Ångesten kommer av sig själv utan atg man ens behövt göra något dumt. Håller mig pigg hela natten och drickandet går bara i farten.

            Det är när den rent kemiskt går ur kroppen (alkoholen) som ångesten hos vissa uppstår, alltså behövs ingen speciell händelse att ha ångest över, utan den är rent fysisk, i hjärnan då.

              Vad tråkigt! Låter jobbigt.

    Bra jobbat!! Har inte druckit alkohol på 15 år. Det är inte värt det, enligt mig. Tycker dessutom inte att det är gott så det var enkelt att sluta.

    Det är ju så mycket glorifiering av alkohol i Sverige så det är lätt att hamna i ett antingen-eller, att det inte går att dricka bara ett glas eller bara ibland. Allt ska firas med bubbel, på krogen ska man vara full (och massor av svenska hits handlar om att vara full på krogen så ungdomar tror typ att nykter på krogen är omöjligt), det är bilder på drinkar och skålande överallt. Jag förstår att det kan gå överstyr. Jag bodde utomlands länge och där fanns inte alls den här glorifieringen av fylla, tvärtom anses det helt oacceptabelt att bli berusad, och då är det mycket mycket lättare för den som har det svårt med alkoholen att ordna fest eller utgång utan alkohol, det är normalt att några dricker Cola även om några andra av vännerna beställer alkohol osv. Här i Sverige verkar alkoholen ha en huvudroll när folk ska ses.

    Har inte druckit alkohol på närmare 25 år annat än vid ngt enstaka tillfälle. Funkar hur bra som helst. Enda gången det ifrågasätts är ”på landet” när det anses konstigt. Alltså på lite mindre orter.

      Hahah men har du druckit eller inte druckit på 25 år??? ”Har aldrig någonsin provat knarka förutom nångång då och då”.

        Vilken dum kommentar.Troligtvis slutade personen dricka ”regelbundet” för 25 år sen. Kanske tar ett glas på ett bröllop tex, ska det jämföras med att knarka tycker du?

          Då har man inte slutat…

            Men hittat ett sätt som funkar å det är väl huvudsaken. Det är ju ingen tävling i vem som är duktigast?

              Absolut, jag dricker själv så menade inte så! Men ser det där på ett tecken på det nån skrev ovan, det är inne att inte dricka idag och många vill rida på den vågen.. Så de säger att de har slutat men de dricker ibland?

      Det är skillnad på att sluta helt och att sluta dricka regelbundet, typ varje helg som många gör…

        Denna kommentar skulle ha varit svar på ”Då har man inte slutat…”

    Över ett årsen nu och saknar inte alkohol det minsta! ?

      Samma här!?

    Ja, det jobbiga med alkoholism är att det kan vara så roligt på vägen dit.
    Det är bra att fler öppet vågar visa att man tillhör den rätt stora procentandelen som inte klarar av att hantera alkohol. Inget man önskar, men livets lott kan tyvärr vara så. Det kan vara tomt, ensamt och skamfyllt att inte tillhöra den skara som det funkar för. Att prata om det är så viktigt för andra i samma situation. Så en eloge till Angelica som visar stort mod i sin handling och därmed kan hjälpa andra!

    Har inte druckit alkohol på 20 år av den enkla anledningen att jag inte gillar det. Har aldrig blivit ifrågasatt varför jag inte dricker och då bor jag i glesbygd. Så ifrågasättandet kan ju bero på vilka man umgås med mer än var man är.

      Samma här, aldrig någon som har brytt sig eller ifrågasatt det eller tyckt det är konstigt. Det måste handla om de man umgås med.

      Skönt. Jag tycker ofta att jag fått förklara att jag inte gillar smaken.

      Absolut handlar det om umgänge, men jag tycker ofta att det frågas mer om man tidigare alltid druckit alkohol i olika sammanhang och sedan börjar avstå. Då är det som att människor ”behöver” en förklaring för att kunna släppa det ändrade beteendet, utan att tänka på att det kan vara känsligt för personen ifråga.

        En jättebra poäng. Delar den uppfattningen helt.

    Jag slutade dricka för 33 år sedan när jag fick mitt första barn, ingen bryr sig eller ifrågasätter likväl som jag inte frågar andra varför dom dricker.

    Jag dricker för att ha ork till att socialisera och att inte få låsningar, får ofta det tyvärr när jag blir nervös (vilket jag blir i de flestas sällskap)

    Jag dricker då och då utan problem. Kan fungera att dricka måttligt också.
    Sen är det såklart en annan femma om man är alkoholist, men det fattar vem som helst.

    Har däremot aldrig provat knark och skulle aldrig någonsin göra det heller.

      Jo men det finns en gräns mellan måttligt och för mycket som oftast är hårfin, det krävs verkligen bara ett glas oftast.

        Precis. De flesta med missbruksproblematik vill inte erkänna att de har missbruksproblematik. Man kan ha missbruksproblematik även om man dricker sällan. Det är själva beteendet som är avgörande. Blackouts, att skämma ut sig på fyllan eller att inte kunna sluta i tid är tydliga tecken.

        För mig innebär ett normalt drickande att exempelvis kunna dricka ett litet glas bubbel för sedan ställa undan resten av flaskan utan problem, eller att kunna avstå från alkohol vissa högtider utan att sakna den.

      Ja det är ju det normala, gör de flesta.

    Själv älskar jag alkohol! Mysa ner sig i soffan med ett glas rödvin efter en lång jobbvecka, korka upp en flaska bubbel och lyssna på skön musik när bästa tjejkompisen kommer över, äta tapas och dricka sangria i solen på sommaren, en iskall öl på vårens första uteservering… Ja det finns så många tillfällen som blir så mycket roligare med alkohol! ?

      Ja, det är fantastiskt. Så fantastiskt att för en del byggs det på med fler och fler roliga och mysiga tillfällen och mer och mer i glaset. Det är då det blir knepigt. Det kan gå fort från att vara kul till väldigt oskönt.
      Precis som du resonerar och romantiserar har det också en gång sett ut för den som till slut tappat kontrollen.

        Men herregud man kan inte bygga hela livet kring att några har problem! Låt folk va.

    Jag har börjat varva med alkoholfria alternativ eller mellanöl ibland, det räcker oftast för att jag inte ska få blackouts eller bli dyngbakis. Jag klarar inte av att inte ha något att smutta på som inte tar lite tid att dricka på det sättet som alkohol gör (sveper lätt en Pepsi annars) så det är ett bra mellanting. 🙂

    Nu bestämmer jag mig. Jag ska sluta dricka idag.
    Inget stort problem, men känns så onödigt med alkohol och jag avskyr människor som dricker för mycket.

      Heja dig och grattis till ett bra beslut! ❤️

    https://www.aftonbladet.se/ledare/a/0GyvL0/akesson-vill-vara-hulken-men-ar-som-en-dod-fisk

    Margaux Dietz får kritik för utförandet av sina partiledarintervjuer i länken ovan.

      ”Åkesson vill vara Hulken men är som en död fisk”. Ha ha ha! som jag började skratta

        Ingen är förvånad.

    FaceTime-farsa?
    Det tycker du är att ’finnas där’?
    Ribban för ’bra pappa’ alltså?
    Wow…

      Detta var svar till Jojojojo över…

    Det bästa beslutet jag tagit är att kontakta min arbetsgivare och berätta om mitt alkoholmissbruk!

    Nu går jag behandling och har varit nykter 6 månader 5 maj ?

      Bravo!!!

      Heja! Modigt och starkt. Önskar all lycka till i tillfrisknandet. ❤️

      Heja heja och grattis till ditt sjukt modiga och starka beslut! ❤️

      Fantastiskt bra gjort av dig! Bara att erkänna för sig själv att man har problem är ett stort steg.

    Finns influencer som visar att dom dricker fina viner 4 till 5 gånger i veckan.

      Kollar man flera svenska influencers så dricker de nästan varjedag typ. Känns nästan som alkoholism varning i mina ögon.

        *host* Jessica Lasses. Konstant vin och bubbel och GT. Det är helt sjukt.

      Ja och blir kränkta när följare nämner rekomenderat maxintag t.ex. Märks hur viktigt det för vissa att bara få i sig den där alkoholen, och då känns det ju lite märkligt också.

      Även om man inte blir full kan man ju fortfarande ha problem om man måste dricka nästan dagligen?

      Låt dem 🙂

      Forni dricker ju var och varannan dag. Alkis-varning.

    Tycker det är så fånigt när folk filmar/tar kort på sitt vinglas och ”nu är det helg”. Gemene man gör detta i mina flöden, fredag och början på semestern. Speciellt Hanapee tycker jag visar upp sitt vinglas var eviga dag eller ska festa till det efter varje poddinspelning.

    Gravida som läääängtar efter ett glas vin, eller ska ta med en prosecco till BB…folk som dricker alkohol VARJE dag på semestern även om det så bara är ett eller några glas. Den här glorifieringen och ”unnandet” som är förknippat med alkohol börjar bli för mycket i Sverige. Jag dricker alkohol ibland för att det är gott till mat exempelvis, men inget jag går och längtar till. Jag kan lika gärna dricka en läsk eller vatten när jag sitter ute på somrarna.

      Varför ska acceptansen bara gå åt ena hållet?

        Handlar om att det är ett problem att alkohol glorifieras menar jag. Att det är ett så utbrett sätt att unna sig och normaliserat. Kan bidra till att folk har svårt att avstå eftersom man ”ska” dricka

          Eller så är det lika mycket ett problem att vi är så himla präktiga med alkoholen. Man ska vara alldeles lagom i sin relation med alkohol – om man gillar vin och gärna tar ett glas på vardagen och delar med sig på sina sociala medier så har man ett problem och glorifierar. Man har en betydligt mer avslappnad inställning till alkohol i andra länder.

            I andra länder kanske man inte måste visa upp att man dricker på en vardag och göra content av det ?

              Haha jodu, bor i Italien och det förekommer många bilder på ett glas vi än/restaurangbesök.

                Håller med, bor i Spanien och herregud vad det instagrammas om vin och drinkar. Första Anonym du vet inte vad du pratar om. Släpp loss lite ?

            Problemet i Sverige kan vara att vi gärna vill ta till oss dom kontinentala vanorna men inte släppa festandet. Det blir lätt både och. Festandekulturen finns kvar medan man världsvant ska fota sitt Because-I’m-worth-it-bubbel mot sommarsolen.

              Tala för dig själv.

          Men vadå, jag som inte har alkoholproblem får alltså inte lägga ut en bild där vin syns för då glorifierar jag?

            Så larvigt, klart du får och ska om du vill! Lyssna inte på alla präktiga!

            Vad är vitsen med att visa upp att du dricker ett glas vin då? ?

              Vad är vitsen med att visa nåt alls? Att man har det bra och njuter kanske?

          Kan man inte avstå för att andra lägger upp bilder på det får man söka hjälp…

            Men herregud det är inte det jag skrev.

              Jo typ. Att man glorifierar för att man lägger upp och då blir det svårt att avstå? Alla har eget ansvar, punkt.

        För att det är åt ena hållet det finns hälsorisker, men inte åt andra?

      Man får tycka att det är fånigt att gilla alkohol men inte tycka att det är fånigt att avstå.

        Tycker det fåniga är att visa att man dricker och att det ska vara nåt man unnar sig och lyxar till det. Det är inte fånigt att dricka men att visa upp det tycker jag är ett problem

          Varför är det fånigare med alkohol än att visa att man lyxar till det med något annat?

            Tycker faktiskt att allt som ska visas upp att man ”lyxar till det” är rätt fånigt.

            Ja, därför att det finns en stor samhällsproblematik med alkohol.
            Man gör givetvis som man vill såklart.

          Tycker du samma med annat man unnar sig?

          Det är så många som tycker att man ska inte visa….. Man har väl ett eget ansvar? Är man så svag så man gör som alla andra så måste man nog ta tag i det problemet i stället.

            Då kan vi ju sägs att ingen någonsin behöver föregå med gott exempel ?

              Nej? Det behöver man väl inte? Men att dricka alkohol på ett normalt sätt är ju inte att föregå med dåligt exempel… Helt normalt beteende.

          Man visar väl upp det som allt annat i livet om man är en sån som som visar upp sin vardag. Det är ni överkänsliga som lägger en värdering i det. Alkohol är förknippat med ledighet såklart då man inte dricker på jobbet…

            Ja, det är lite klurigt det där.
            Av befolkningen 16–84 år var det enligt 2021 års undersökning 15 procent som uppgav en riskkonsumtion av alkohol enligt uppgifter hos Folkhälsomyndigheten. Dessa svaga och överkänsliga personer finns med största säkerhet i allas flöde då det drabbar befolkningen demokratiskt, dvs inte gör åtskillnad i klass, yrkesgrupper, umgängen eller andra kategorier för den delen.
            Å ena sidan är det bara en vardagsbild bland andra för att sen beskrivas som något som förknippas med ledighet. Knepigt det där med alkohol.

              Inte knepigt alls.

              Knepigt att beskriva ev.alkoholberoende personer som ”svaga” imo. Alkoholism räknas väl som en sjukdom och man beskriver väl inte ngn som får tex cancer som ”svag el överkänslig”

                De överkänsliga menar jag är de som klagar över att vinglas syns på insta. Tror inte man blir eller förblir alkoholist av det. Det är inte rimligt att anpassa hela omvärlden efter någras problem på det sättet.

                  Aha, då förstår jag, My bad. Instämmer i det resonemanget.

              Riskkonsumtion innebär inte att man nödvändigtvis har ett missbruk utan bara att man dricker mer än vad som anses vara hälsosamt för kroppen.

      Fredag eftermiddag är bubbel- glaset där på flera vänners instagram.

      Texterna lyder;
      Äntligen fredag
      Så värd
      Unnar mig mm

      På storhelger kommer det redan vid lunch.

      Allt ska firas och unnas.

      Själv slutade jag för 15 år sedan när första barnet föddes.

      Festade ganska hårt innan dess och nog mest för att inte vara blyg. Hemsk ångest och minnesluckor av det.

      Önskar att jag nöjt mig med lite cider och bubbel då.

      För många handlar det väl om att du kan faktiskt inte dricka alkohol hur som helst, när som helst. Jag kan unna mig en cola på lunchen när jag jobbar, men inte ett glas vin. Det får jag hålla till när jag verkligen är ledig.

      Jag dricker enbart för att det är gott, men givetvis blir det också en symbol för ledighet eftersom det är en av få saker jag kan unna mig enbart då.

      Jag tycker inte att det är så märkligt helt enkelt, men det är klart att man kan tycka olika där.

      Lev och låt leva… Avstå du men låt alla göra som de vill. Slappna av!
      Alkohol är gott och kul för många!

      Du har missat alla bilder på kaffe latte folk lägger upp…? DET tycker jag gått till överdrift.

        Tänk om man är koffeinberoende?!?!

    Trodde hon slutade dricka för mer än 5 månader sen? Typ när hon blev tillsammans med Niklas?

      Började igen.

        Ah okej då är jag med, missat det. Bra att hon lyckats sluta igen, starka gjort.

    Jag har en nära släkting som är nykter alkoholist. Skitbra gjort av hen tycker jag. Själv dricker jag extremt måttligt men älskar goda viner och har en stor vinkyl.
    Mitt ”problem” är att min nära släkting kräver att det förekommer noll alkohol om hen ska komma på tillställningar. Ingen får dricka något alltså. Inget vin till maten. Ingen öl.

    Hittills har jag gått med på det men fan alltså, det är trist att aldrig få servera vin till maten eller bubbel innan. Känner mig astaskig som känner så.

      Det är ju inte rimligt, hen kan inte bestämma över alla andra. Skulle inte gå med på det.

        Det kan hen inte så klart, men det är en förutsättning för att hen med familj ska komma. Och det är en väldigt nära släkting.

          Konstigt. Tycker hen styr för mycket, skulle inte ”lyda”.

      Hen kan ju få önska och sen är det upp till den som bjuder.

      Om det är viktigare och mer givande att dricka alkohol vid tillställningar än att hen kommer (ja, man kan inte älska alla i släkten) så får du väl välja vad du vill.

        Instämmer.
        Jag skulle också lägga till att det är kanske just nu den nära släktingen vill och behöver ha det helt alkoholfritt. Med tiden kanske hen är starkare i sitt tillfrisknande och inte tänker på alkohol i lika stor utsträckning och är tillfreds med att andra dricker i sällskap.
        Jag skulle tänka ju mer nynykter desto mer hänsyn och vice versa.

          Jag hoppas att det ger sig med tiden. Vi har aldrig någonsin fester med massor av alkohol. Det handlar om vin till maten, en fördrink och kanske ibland något till kaffet. Inget vilt på något sätt. Oftast är dessutom alla barn med så det är oerhört måttligt.

        Det är så klart inte viktigare. Självklart inte. Men jag skulle säga att det är som att behöva servera fiskpinnar istället för oxfilé. Trist.
        Det rör sig dessutom om en väldigt nära släkting och om Hennings kommer så kommer inte resten av hens familj heller.

          Henning = hens ?‍♀️

            Menvafaaaan. Hennings= hen inte

          Tråkigt, men jag skulle definitivt välja bort alkoholen utan att göra ett problem av det, i din situation. Det finns många goda drycker både med och utan bubblor, som kan ersätta alkohol vid middagar.

          Jättestarkt av din familjemedlem att sluta dricka och att våga vara tydlig med vad hen behöver. Du och övriga kan ju dricka vin till maten när ni är ensamma eller med vänner.

            Håller med om allt, utom att det finns massor av andra goda drycker till mat vid festliga tillfällen. Har inte hittat något substitut som inte smakar läsk eller saft.

          Fattar inte, om hela familjen är där så kan ju de hindra personen om den nu inte klarar att säga nej själv. Aldrig hört på maken, att inte gå till en bar är ju en grej men att se en familjemedlem smutta på ett glas vin. Och alla i sena familj avstår också från att komma??

            Jag har frågat hur det funkar och tydligen triggar det ångest som måste bearbetas sedan. Fattar att det inte är särskilt kul att behöva hantera för en middag. Hopps bara att det inte håller i sig för evigt. Det har gått ett par år.
            Personens familj kommer inte heller om hen inte går.

              Hen har alltså inte svårt att inte dricka på plats, utan det är senare som det känns jobbigt.

    Har samtliga Sveriges nykterister samlats här ikväll? Skål på er!

      Sorry jag är i fel tidszon. Det är ju dag hos er nu.

        Ja men det är lördag så visst kan man ta sig ett glas nu! Skål!

      Inlägget handlar om problem kring intag av alkohol så ändå rätt rimligt att kommentarer kommer beröra det ämnet eller peka i den riktningen.

      Du kanske förväntade dig lite tips om bra broderimönster eller hur många ägg man skall ha i en redig äggkaka. Förstår att du blev besviken.

        Har du läst kommentarerna ens?

      Haha ja – vi andra är ju upptagna med att dricka bubbel!

    Jag lär väl bli lynschad här nu men jag älskar att vara berusad. Inte kalasfull men känslan av berusning.

    Idag är jag däremot för gammal för att orka vara bakis och ingen av mina vänner är särskilt sugna på att dricka mer än till middag men saknar verkligen att vara full.

      Ja det är härligt!

    Kan inte du göra en sammanfattning/sammanställning där du listar de influensers som valt att leva ett nyktert liv?

      Nej gud så trist, vem bryr sig om sånt?

        Människor med ett riskbruk kan förhoppningsvis inspireras till ett hälsosammare leverne och mående av influencers som valt bort alkoholen. Såklart.

          Inget för den här bloggen riktigt…

          Så naivt.

    (Råkade hamna fel först)
    Det är fler än man tror (både vanlisar och influencers) som stämmer in på definitionen ”riskbruk”, alltså att man dricker så mycket att man är i riskzonen för ett missbruk.
    Skrev ett arbete på sjuksköterskeprogrammet om riskbruk och insåg hur ”lite” som krävs för att klassas som ett riskbruk.

    Med riskbruk av alkohol avses en:

    • hög genomsnittlig konsumtion – mer än 14 standardglas per vecka för män samt mer än 9 standardglas per vecka för kvinnor
    • intensivkonsumtion – minst 5 standardglas för män respektive minst 4 standardglas för kvinnor vid ett och samma tillfälle.

    Med ett standardglas avses:

    50 cl folköl
    33 cl starköl (50 cl starköl motsvarar 1,5 standardglas)
    12–15 cl vin
    8 cl starkvin eller
    4 cl sprit.

    Källa: https://vardgivare.skane.se/vardriktlinjer/levnadsvanor/ako-riktlinjer-primarvarden/riskbruk-av-alkohol/

      Men detta är ju information som läggs ut väldigt ofta och uppdateras löpande när nya rön kommer (tror det nu dessutom pratas om att sänka gränserna ytterligare för riskbruk, det har så gjorts internationellt i vissa länder redan) har svårt att tänka mig att man missat denna info om man inte är väldigt ung och kanske inte tar del av nyheter frekvent. Det är kanske där man måste börja ”ta i” då, att intensifiera kunskapen om alkoholens potentiella skador och riskbruk till alla yngre, i tid, och inte bara som ngn bisats info i skolor, utan mer konkret, tex. föreläsningar av drabbade, som föräldrar verkligen försöka förmedla alkoholens farlighet. För mig som vuxen är det självklart att man tar del av sådan här information, likväl som annan om allmänna hälsorelaterade riktlinjer. Själv tycker jag inte heller dagens riktlinjer är särskilt ”lite”, vi pratar för män om ca 2 liter vin i veckan och för kvinnor ca 1 1/2 flaska, vilket ju är ganska mkt.

    Jag har inte och kommer inte sluta dricka alkohol och är jättenöjd med det!
    Tänkte att det var viktigt för er att veta!

      Samma här! Älskar att dricka och kan hantera det.

        Så bra!
        Men…så säger varje person med alkoholmissbruk till en början också.
        Så man kan inte räkna sig som ”safe” bara för att man upplever kontroll idag.
        En varningsklocka ringer för mig på detaljen att man säger att man ”älskar” att dricka.

        Jag har nog sagt exakt samma mening många gånger innan och under tiden det gick utför.

        Nu vill jag inte skrämma upp, komma med pekpinnar eller insinuera. Bara lyfta att retoriken och självsäkerheten finns initialt även hos människor som är på väg in i riskbruk.

        ❤️

          ?

          Men snälla.. så säger även folk som inte har och aldrig kommer få alkoholproblem så… Lita på att folk känner sig själva.

    Hur vet man att nån är nykterist?
    De kommer säga det till dig/skrika ut det på internet! ?

      Och de kommer att kalla dig alkoholist om du ens nämner att du gillar att ta ett glas vin.

      Otroligt okänsligt. Om ni bara visste vilket styrka och mod det krävs för många att få ur sig dom orden. Tanken och vägen till handling kan vara en flera år lång och tuff process. Och då är man stolt när man är över på andra sidan.

        ❄️

        Menar inte nyktra alkoholister utan alla andra som tror de är så duktiga och speciella för att de inte gillar alkohol ?

          ”Liiika gott med en fanta!!!”

          Eeeh nej.

    Jag vill verkligen verkligen sluta dricka men kan inte se hur det ska accepteras i min umgängeskrets. Hade tidigare problem att jag blev för full, det har jag lärt mig hantera men problemet nu är att jag blir så fruktansvärt trött av alkohol. Ett glas vin till middagen gör mig sömnig, tre glas vin gör mig trött dagen efter. Idag har jag haft en väninna över och vi har druckit en flaska vin (delat på) och jag känner för att gå och lägga mig nu. Men jag ska iväg på en middag ikväll och dricka mer vin.

      Tror folk överlag vill hänga med roliga människor. En som inte kan hantera alkohol pga blir bråkig eller annat trist = folk stöttar beslutet att sluta dricka. Att du blir för trött är inte heller kul för den eller de du hänger med vilket också bör göra att de stöttar ditt beslut att sluta. Lycka till!

      Oj, vet du varför? Om det ändrats liksom? Kanske är nåt fel.

        Behöver knappast vara ngt ”fel” för att man blir trött av alkohol, brukar bli så ant om man är småbarnsförälder och inte sovit ordentligt på månader, el för att man helt enkelt har mkt omkring sig en period, el för att man blir äldre. När man är tjugo nånting är ju alkohol en ”uppåt/utåt” drog, sen när man blir äldre, mer en ”relaxing”=trött, därför många blir alkoholister då de använder det som avkopplingsdrog, för att varva ner. Dock aldrig märk ”nedvarvningsgrejen” själv, blir bara glad & uppåt av 1-2 glas, dricker väldigt sällan mer.

          Nä men om man blir det plötsligt, så extremt som ts, utan att blivit det förr och tycker det är tråkigt så kanske man vill veta varför?

          Känner inte alls igen det du skriver om uppåt/nedvarvning, inte ändrats för mig eller vänner med åldern.

          Vad är det där för hittepåfakta?

            ”hittepå fakta”? Aldrig hört talas om (vanligtvis) gubbar som tar en (el flera)dagliga whiskys efter jobbet på kvällen? Inte fasen tar de den för att de vill bli pigga och uppåt el skall på fest, utan för att den dövar, kopplar ned stressen.

              Alkohol är varken uppåt eller nedåt. Vill du påstå annat så får du gärna backa upp det.

                Jag upplever alkohol som hämningsbefriande för många, samt lugnande för äldre.
                När jag var yngre blev det partystämning av alkohol, nu är det otroligt lugnande för mig.

                  Kan va både party eller avslappnade för mig, beror på situation och stämningsläge, inte ålder.

                  Precis så menar jag att det fungerar ofta. Den som skriver att alkohol ”varken är uppåt el nedåt” verkar inte ha förstått att alkohol är en psykoaktiv substans, skapar rus, för en del blir det således uppåt, för andra nedåt el lugnande.

            Hittade det här som beskriver lite om det där om att bli uppåt och må bra och trött:

            Psykoaktiva ämnen är ämnen som påverkar människans psyke och alkohol är ett sådant ämne. Alkohol(etanol) är en så kallad dirty drug som påverkar flera olika typer av receptorer i hjärnans belöningssystem.[4] Alkohol påverkar också många olika signalämnen och några av dem är GABA, glutamat och dopamin.[5] Alkohol kan på kemisk väg åstadkomma en genväg till att må bra eftersom det frisätter belöningsämnet dopamin.[6] GABA är ett ångestdämpande signalämne vilket även det bidrar till att en person som dricker alkohol får en känsla av att denna mår bra.[7]

            Ett välbehag uppkommer när en person dricker en mindre mängd alkohol och anledningen till detta är att alkoholen då främst påverkar dopaminsystemet. Om personen sedan dricker mer påverkas GABA-receptorerna vilket gör att muskler slappnar av och personen som dricker alkohol blir trött. Det är dock väldigt individuellt hur mycket en person behöver dricka för att hamna i de olika stadierna

              Exakt, inget om ålder.

    Jag har inte druckit på 4 år. Började med central stimulans ist. Fortsätt drick lol

    Som barn till en alkoholist går det RAKT in i hjärtat när jag läser om någon som haft ett problematiskt förhållande till alkohol och klarat av att bli nykter. Min förälder var aldrig ens intresserad av att försöka, och som alla alkoholistbarn vet är det inte den roligaste uppväxten.
    Det är modigt att våga erkänna sitt beroende och sjukt starkt att kunna sluta. Att göra det för sig själv och sina anhöriga är så jäkla fint ❤️

      ❤️ Tack för att du delade och skiftade fokus till sakfrågan i kommentarsfältet.
      Det verkar tyvärr ha urartat här till att hävda sin rätt att dricka alkohol och att håna dom som avstår. Gissar att många är unga och inte har utvecklat det där med ödmjukhet än.
      Så tack för en fin och viktig kommentar. ❤️

        ”Håna”, herregud… Det enda det skojas/raljeras lite om är väl alla som ska skryta om/skrika ut hur lite eller inte alls de dricker för att va inne/duktiga. Inte nyktra alkoholister.

        Jag läser ingen som hånar ngn som avstår alkohol, men kan ju ha missat ngn kommentar. Det ÄR starkt av ngn att bryta ett missbruk, om det så är alkohol el droger, det tycker nog de flesta härinne. Dock tycker jag personligen inte att man som tex nykter alkoholist kan kräva/tycka att det inte skall visas vinglas på IG (även om jag själv råkar tycka det är aptrist att kolla på vad ngn åt el drack till middag..) el att det tex.skall hållas helnyktra fester, bara för att hen slutat dricka. Vill man inte se vinglas på IG, så får man liksom söka sig till sidor man vet är fria från sånt, precis som man får välja om man vill gå på fest där alkohol ev.finns. Livet kan ju inte stanna av/ändras för alla andra, pga hen tyvärr blev alkoholist.

    Är hon nykter alkoholist?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.