Emilia Wahlunds något bakvända reklam för Natural Cycles

Emilia Wahlund gör reklam för Natural Cycles och menar att hon använder det för att förhindra en graviditet. 
(NC kan antingen användas för att förhindra en graviditet eller som ett hjälpmedel för att bli gravid.)

Jag undrar hur bra det här kommer fungera för henne med tanke på att hon enligt bilden använder appen för att BLI gravid, inte den del som förhindrar det.

Frågan är väl om hon överhuvudtaget använder Natural Cycles? Jaghar svårt att tänka mig att någon är så här clueless och oansvarig vad gäller att förhindra graviditet. Eller har hon bara slängt upp någonting på skärmen för att ta bilden?
Det får man ju nästan hoppas…
Inte en så trovärdig reklam kanske men bättre än alternativ ett i alla fall…

Tack för tips!

127 kommentarer

Kommentarerna är omodererade så du står själv för vad du skriver så håll dig på mattan!

    Jag tror inte att hon tänkte så mycket utan mer ”ta en bild så att jag blir klar nångång”…måste få in cashen så att jag har råd med alla renoveringar som jag ska göra framöver…?

      Jag gillar Emilia, men tycker inte att hennes reklaminlägg känns så genomtänkta eller genuina. Lite som Kenza och Denise. De sitter oftast otroligt stagade och ska hypa produkter, som de antingen inte använder eller inte förmår att ge en bra presentation av.

      Kajsa och Ellen Bergström samt Alexandra Bring tycker jag däremot är bra exempel på marknadsförare av produkter. Känns mer genuint och de två förstnämnda är otroligt kreativa med sina samarbeten.

        Joanna swica Tycker jag alltid gör ett bra jobb

          + 1 på den!

      Ja, paret verkar ha lite svårt att sälja lägenheten med den väldigt höga månadsavgiften. Den har legat ute på Hemnet i 24 dagar nu, https://www.hemnet.se/bostad/lagenhet-6rum-brynas-gavle-kommun-sodra-skeppsbron-4-18429808

        OJ, vilken månadskostnad. Har nog inte sett en så hög månadskostnad tidigare. Kanske på grund av mina begränsade sökningar på hemnet ?

        Jag tycker det är rätt halvdåligt med en flådig annons för något skitdyrt och det är ett stavfel i texten. Som syns rätt bra.

    Finns det någon som seriöst använder NC? Känns som en sådan grej som alls influensers endast gör reklam för men som ingen av dem använder.

      Jepp. Gjorde ett samarbete med NC för ca 7 år sedan när jag ville bli gravid och det funkade bra 🙂

        Hade säkert fungerat lika bra utan också.
        Vissa verkar tro att det är att appen som gör dem gravida

          Jag blev gravid efter en flaska vin och ett one night stand. Tips till alla barnlösa

            Usch verkligen inte. Fattar att du typ skämtar. Men barnlös beror ofta på fertiliteten (om man inte valt det). Det är inte så lätt för alla (tyvärr ?)

              Oj hur kunde det där trigga nån.

              Det var väl ett svar på om man behöver en app för att bli gravid. Typ.

                Obs det här kom ut mycket mer aggressivt än vad det lät i mitt huvud, förlåt.

              Beror det på fertiliteten så hjälper inte nc heller.

                det kan ju såklart hjälpa, det är stor skillnad på att ha ägglossning dag 14 och att ha det dag 23. man kan ju gå flera år och ”ligga på fel dagar”. man rekommenderar ju regelbundet sex men är man mitt uppe i att försöka och försöka så är inte det så jäkla sexigt att ligga jämt. så det är väldigt bra att kunna se svart på vitt när man är fertil.

                  Var ett svar på att barnlöshet ofta beror på fertiliteten.

                  Fast nc fungerar väl enbart vid ”normal” menstruationscykel?

                    Nej, man kan ju ha en regelbunden cykel utan att ägglossningen kommer på dag 14…

            Bästa kommentaren ever!

            Tog pappan ansvar efter den där natten?

      Det tror jag absolut att det finns! Främst för att få koll på sin cykel för att bli gravid men även som preventivmedel.

      Jag känner en del som använt det för att bli gravida. De flesta lyckas.

      Obs – ha i åtanke att inte alla har regelbunden mens eller ägglossning.

        Jag känner en del som blivit gravida utan appen också.

        Korrelation vs kausalitet…?

          ?

          Tönt. Antar att du missade poängen med ”oregelbunden cykel”? Lite svårt att veta när man har ägglossning och pricka in rätt då.

            Svårt är inte lika med omöjligt.

      jag använder det sen oktober! funkar jättebra för mig som har en kaoscykel med oregelbunden mens – kan vara allt från 24-60+ dagar i en cykel, ingen aning när jag har ägglossning och symtomen varierar osv! man har inte lust att lägga tusentals kronor på ägglossningstest etc så för mig funkar det bra. nu kan jag se när jag har ägglossning och även de månader som jag haft cykler utan, vilket jag lärt mig nu att jag har ganska ofta. vill inte direkt planera graviditet men jag är också öppen för det, använder mest för att lära mig min cykel. får inte hjälp från vårdcentral heller att tex diagnostisera pcos eller så eftersom jag inte direkt planerar barn så därför är detta stor hjälp för mig. nu kan jag se om jag inte hade ägglossning vilket då betyder att mensen kommer att bli sen och jag behöver inte gå och undra om jag är gravid eller inte när mensen är 2 veckor sen. när jag har bekräftad ägglossning så vet jag att den kommer prick två veckor senare. verkligen tips till er som vill lära er eran cykel! 99 kr/mån är betydligt billigare än vad ägglossnings- och graviditetstest kostar.

        EXAKT! Svara gärna samma till kommentaren nedan som vägrar förstå att det funkar bra för de med oregelbunden cykel ?

        Vad köper du för tester som kostar tusentals kronor? Köper man massor av tester (som jag gjorde när försökte bli gravid under en lång period) så kan man köp dom för något öre styck.

          har provat en del, de billiga ägglossningstesterna har aldrig gett mig utslag! de dyrare clearblue har gett mig blinkande gubbe åtminstone så har gillat dom mer. och alla otaliga graviditetstest man köpt genom åren för att man trott man är gravid när man egentligen bara hade en väldigt lång anovulatorisk cykel. 370 kostade en omgång tex med 10 ältester och 2 graviditets. har man då en oregelbunden cykel så slösar man ju bort alla för att man testar på fel dagar så bara det går ju bort på en månad!

          vet inte var mitt svar tog vägen på skriver igen! men jag har provat allt möjligt men inga av de billiga testerna har gett utslag på mig. har provat en del clearblue vilket ju är dyrare och har gett blinkade gubbe åtminstone så det har känts lite bättre! det kostar ju några hundra att köpa dom testerna och det är typ 10 st i. har man oregelbunden cykel så vet man inte vilka dagar man har äl så man kanske testar tidigare och behöver testa mycket längre så det går åt väldigt fort. NC har däremot bekräftat ägglossning två gånger nu sen jag började använda det vilket känns tryggt för mig! så skönt med att kunna gå tillbaka till oktober/november liksom och se vilka dagar det var, vilka anteckningar jag gjort, vilka symtom jag hade, jämföra med denna månaden, se graferna osv.

            Du kanske inte hade ägglossning när du tog de testerna då? Ägglossning är ju som bekant inte något som sker regelbundet för alla. Men bra om du hittat det som funkar för dig.

              ja men precis, jag testade förmodligen fel dagar vilket är så onödigt och det går åt pengar oavsett hur billigt test man köper. med appen så kostar det bara 99 och du testar enkelt varje dag, that’s it. tack, för mig funkar det bra och har absolut förståelse för att det kan vara kruxigt för andra och lättare att testa med vanligt test. rekommenderar mest för kvinnor med oregelbundna cykler vars kroppar varierar så mycket att det är svårt att hänga med vad som händer.

              Jag fick aldrig ordentligt utslag på de billiga testerna, det va aldrig så tydligt streck så det räknades som ”positivt”. Läste på något forum att man istället skulle fokusera på ”stegringen”, att strecket går från svagare till starkare och sen svagare igen. När jag utgick från det istället blev jag gravid 2 ggr. Glad att jag gjorde ÄLtester dock för jag har ÄL en vecka senare än de flesta.

                tack för tips, att det stegrar har jag märkt så ska tänka på det ?

        Är inte som en klocka men varierar typ +- 2 dagar. Jag hade nog lagt min energi på att ta reda på varför min menscykel är så oregelbunden, och att ägglossning uteblir i alla fall om jag är mellan 25-40.

          ja men jag har som sagt kontaktat vårdcentral för att få hjälp men får inte det. har ingen lust att ljuga och säga att vi planerar barn för att få hjälp utan vi tar det i vår takt och under tiden så har jag bara koll på min cykel och försöker lära mig olika signaler. när jag var yngre hade jag mer kontakt med vc för att jag hade så oregelbunden mens men till slut så orkar man ju inte och då brydde jag mig inte heller eftersom jag inte ville ha barn. nu är jag 28 så tänker väl att går det några år till och inget har hänt så får vi väl söka hjälp då. men som sagt så är det inte så att jag VILL HA BARN utan jag bryr mig inte så mycket, blir det så blir det och har väl ställt in mig på att det inte verkar bli.

            Tack för att du förklarar. Helt fruktansvärt att vc bara strutar i dig. Jag tycker inte att du ska ge dig. Har du en MVC i närheten som du kan gå till? Hoppas att det löser sig.

              tack, ska prova ?

            Tror du kan skriva en egenremiss till gynmottagningen. Min erfarenhet är att de är ganska generösa med blodprov för pcos vid oreg mens

      Jag använde Nc för att finna min ägglossning senaste graviditeten. Har varierad cykel så appen hjälpte mig att hitta den. Skulle dock aldrig använda det som preventivmedel.
      Min syster använde också den för att bli gravid och sen tänkte hon använda den för prevent, blev gravid ändå….
      Som sagt värdelöst preventivmedel

        Nej, och din anektod är givetvis helt meningslös som ”bevis”. Faktum är att det är ett lika effektivt preventivmedel som kondom, dvs 98% säkert. Det betyder att av de som använder det som skyddsmetod under ett år så blir 2% ändå gravida. Många använder ju kondom men t ex i ett förhållande där man inte längre behöver oroa sig för sjukdomar så är det alltså ett bra alternativ. Plus att man, som flera redan skrivit, lär sig om sin cykel.

          Vid perfekt användning ja. Inte vid typisk.

      Jag använder NC i kombination med kondom och har gjort det i ett par år nu.

    Förstår faktiskt inte hur det kan finnas en seriös marknad för NC när allt det handlar om är att lära känna sin egen kropp. Ha inte oskyddat sex när du har ägglossning, det är inte hjärnkirurgi ?‍♀️

      Alla har ju inte en 28 dagars cykel. Många har inte koll på ägglossning, har man PCO tex så (har jag för mig) kan man ha ägglossning oregelbundet. Fast man kan ha oregelbunden cykel utan nån diagnos med och ändå vilja veta.

      Jag har endometrios som också kan krångla till cykeln, men har 28 dagar exakt. Jag behöver inte tempas osv. Skriver i min mensapp. Men har vänner där de aldrig vet, för mensen kan komma sen är det uppehåll i två-tre månader. Då vill man veta när ägglossningen sker för att förhindra graviditet ELLER tvärtom då, om de försöker bli gravida.

        Ägglossningstest?

        Ligg varannan dag?

        Tempen beror på mycket mer än cykeln så känns rätt så dumt att lita på den också.

          Ägglossningstest är absolut inte tillförlitliga. Och att ta varje dag är ju svindyrt, enklare att tempa kan jag tänka mig. Ligg varannan dag kanske inte heller funkar för alla.

          Menar bara att det kan vara enklare för de som inte har en 28 dagars cykel att hitta sin ägglossning om de tempar.

            Nej eftersom tempen varierar med mer än cykeln så är det verkligen inte lättare eller mer tillförlitligt.

              Nej det har jag ju aldrig skrivit heller ? Men det är LÄTTARE för vissa att lära känna sin cykel. Men förstår att du vägrar förstå det. Så vi lämnar det här ?

                Vi är olika anonyma här btw. 12.17 och 12.30 är tex inte samma. Är inte bara en som ”vägrar förstå”

                Men då är vi ju överens om att det inte är en säker metod för att få koll på sin cykel. Så vad är det du tycker att jag vägrar förstå? Att temps sig är inte en säker metod då temperaturen beror på mycket mer än din cykel. Vill du påstå annat så varsågod.

            Att mäta temperatur är mindre tillförlitligt än ett ägglossningstest. Ägglossningstestet mäter specifikt mängden LH hormon som ökar 1-3 dagar före ägglossningen. Temperaturvariationer i kroppen kan bero på så många fler saker än själva ägglossningen. 7 av 100 kvinnor bli ofrivilligt gravida trots att de använder appen. Rätt hög risk med andra ord eller en algoritm med dålig träffsäkerhet.
            Jag är inte själv villig att ta den risken och har man som jag en regelbunden cykel så vet jag att mellan dag 7-13 är det osmart att ha oskyddad sex och efter dag 15 fram till mens är det lägre risk fram till mens.
            Jag kan förstå varför man skaffar appen när man vill bli gravid oavsett om man har regelbunden ägglossning eller inte. Däremot som preventivmedel kanske inte.

              ?

              Jag kan också förstå att man använder den för att maxa chanserna. Skulle aldrig använda den för att minska riskerna dock.

      Många har inte regelbunden cykel. Genom att tempa sig får man tydligare koll.

      Det är omöjligt att lära känna sin kropp om man får ägglossning var tredje månad, mens var fjärde osv. Genom temp kan man se när den kommer.

      Alla har inte 28 dagars cykel. ”Förstår faktiskt inte” hur andra inte förstår det. ”Det är inte hjärnkirurgi” ?

        28 dagar var det du som nämnde, inte jag 🙂 tempen beror ju också på 5 miljoner andra faktorer. Oavsett om man vill bli gravid eller inte vill bli gravid, och har en ägglossning man inte kan lita på så finns det hursomhelst bättre metoder.

          Nej men 28-32 dagar är ju en ”normal” cykel. Har man utöver det så är det ju lättare att lära känna sin cykel med temp.

            Varför är det lättare? Tror du att din temperatur bara beror på var i cykeln du befinner dig?

      lätt för dig att säga! det låter som att du har ägglossning samma dag varje månad. du har säkert samma symtom varje gång också. men tänk dig in i en situation där någon annan inte har det så lätt. där man ibland har en cykel på 28 dagar som en helt kolla vanligt människa. ibland är det 49 och det visade sig att man aldrig ens fick någon ägglossning. ibland är det 33 och flera dagar senare än förra månaden. för oss är det faktiskt ungefär lika svårt som hjärnkirurgi

        Ja om man vill bli gravid, visst, då kan jag se ett syfte. Men vill man inte bli gravid är det ju faktiskt inte svårare än att inte ha oskyddat sex under ägglossning, vilket var det jag menade med min första kommentar. Och har man då en menscykel som är opålitlig är detta kanske inte det mest rimliga preventivmedlet, då kanske man ska köra med nåt säkrare. Men ja, vill man hålla på så absolut.

          Och då ser jag hursomhelst inget syfte för detta just som preventivmedel, då det antingen inte egentligen är svårare än att räkna dagar (ja jag hör er, men i ”normala” fall) eller är för osäkert ändå. Så, nu har jag förklarat mig klart ?

            Men om man har en cykel som varierar på 28-66 dagar, då vet man inte när man har ägglossning. Vill man undvika graviditet är det ju att undvika sex vid ägglossning – men alla får inte ägglossningssymptom PLUS att man inte vet när ägglossningen sker. Då får man avstå sex alltid, nog inget många vill.

              Och då är NC den smidigaste lösningen för att slippa bli gravid menar du?

          Men man vet ju inte när ägglossningen är? Läs hennes kommentar igen ?

            Ja men om man INTE vill bli gravid är det ju inte rimligt som preventivmedel. Det kan ni ju ändå inte tycka. Särskilt inte om man har mens man inte kan lita på.

              Jo? För tempar man ser man när man får röda/gröna dagar. Nåt annat går ju inte att gå på. Har du cykel på 60 dagar en månad, 40 dagar nästa, 20 nästa sen 90 kanske – omöjligt att veta när ägglossning sker – om man vill undvika graviditet eller bli gravid, samma för båda ju.

              Alla får heller inte typiska symptom som Johanna nog också skrev om. Då är det omöjligt att veta när ägglossning sker. Då är en temp bättre än inget för att få lite koll. Även om det inte är 100% tillförlitligt, så är ger den en indikation iaf mer än inget.

                Ja vill man hålla på med det istället för att typ dra fram en kondom eller nåt så visst, gör det. Låter bara helt orimligt men vi behöver ju inte tycka samma.

                Nc är absolut inte en säker metod om man vill undvika graviditet. Men go for it.

                Räcker med att du tar tempen vid en lite annan tidpunkt en dag, har en liten infektion i kroppen som du inte märker av, åt lite senare på kvällen, osv för att din temp ska variera. Vill du inte ha barn ska du nog inte lita på de gröna dagarna i appen. Vill du ha barn så ligg så mycket du orkar.

                  man tar ju tempen samma tid, det är poängen. tar man 3h senare så skriver man in det i appen. har man en liten infektion i kroppen så syns det isåfall på tempen och då tar man inte med den dagen. syns det inte så är det ju som vanligt. när du äter på kvällen spelar ingen roll för din kroppstemperatur på morgonen.

                NC bygger på en algoritm. Hur kan den algoritmen avgöra vad din temperaturvariation beror på? Allt sammanfaller inte med att du har ägglossning utan kan bero på en miljard andra saker. Algoritmen bygger på att hitta ditt mönster och kalkylerar sedan resultatet på sannolikhet att temp höjningen beror på ägglossning. Detta beräknas över tid, dvs algoritmen kalibrerar just din cykel. Men har du en väldigt oregelbunden cykel blir det svårt att kalibrera och temperaturvariationer som inte har ett dugg med ägglossning jämställs med ägglossning.
                NC är faktiskt inget annat än det min mamma gjorde, räknade dagar. Funkar så länge man har en hyffsat normal menscykel.

                  Exakt. De som kanske behöver appen mest (de med väldigt oregelbunden cykel) är ju de som får mest osäkert resultat. För ett säkert resultat ska cykeln vara så regelbunden som möjligt och då behövs väl inte appen?

                    Ja men precis!

                  jo fast antingen så har du ägglossning eller så har du inte det. appen får itne för sig att du hade ägglossning för att du hade feber en dag tex. ägglossningen syns efter tempen höjts med några decimaler. för mig var det – dagen innan 36.04, äl 35.94, dagarna efter 36.30, 36.43 och 36.54 och fortsatt höjd temp..

                  det är tydligt att dagen med 35.94 var ägglossning eftersom tempen höjdes efter det, det beror inte på andra faktorer. det är mycket mer än att räkna dagar, jag hade aldrig listat ut att min ägglossningsdag var just den dagen om jag inte hade mätt! det hade flugit förbi mig totalt eftersom det är olika varje gång.

                    Jo jag fattar hur det funkar men hur kan nc garantera att temperaturhöjningen faktiskt beror på ägglossning och inte någon annan faktor? Om du som användare inte matar in en massa annan data om ditt mående vid tillfället du tar temperaturen blir antalet okända variabler så stor att algoritmen tappar i precision. NC är tyvärr inte den produkt som den utger sig att vara.

                      alltså på dagen det händer så kan man ju inte vara 100 % såklart, även fast det är väldigt tydligt för oss som är insatta i det. har man feber höjs den ju ofta mer och inte med bara 0,3 tex. men jag är sällan sjuk, kanske händer en gång varannat år. är man en person med känsligt immunförsvar som ofta är förkyld osv så är det kanske inte en bra metod att använda. men efter att man haft ägglossning så kommer ju mensen 14 dagar senare (kan vara 13 eller 15 för vissa) så man får ju ytterligare en bekräftelse att ägglossningen var just den dagen, detta är inget som varierar från kvinna till kvinna utan så är det för alla.

                      Du behöver ju inte ha feber för att temperaturen ska gå upp lite.

          ja men jag tror poängen vi vill komma fram till är att då kan vi ju aldrig ha sex? man kan inte bara inte ligga på dagar man är fertil för vi har ju ingen aning när det är! men håller med om att det inte är det bästa medlet för att undvika graviditet pga osäkerheten, jag hade hellre rekommenderat preventivmedel. men jag står verkligen fast vid att det är det bästa medlet för att lära sig sin cykel!

            Ja om man vill bli gravid kan jag se poängen, men jag menade just som preventivmedel.

        Exakt!!

        Skönt att NC funkar för dig ?? Läste din kommentar ovan. Tycker det är fantastiskt att det finns ett sätt att försöka hitta sina olika cyklar.

          ????

      Hade så gärna velat lära känna min cykel, hade mens 1 gång under 2020…. och hade då ej ägglossning försöker bli gravid pch tagit ägglossningstester för brinnande livet men har PCOS och man kan då få fullt utslag på testerna men äggen kan ”tillbakabildas” och då uteblir den…????

        2021 skulle det vara…

        eftersom du skriver att du försöker bli gravid så hade jag kontaktat vårdcentralen ? eftersom du har pcos så behöver du inte ha försökt i ett år utan du kan få hjälp direkt! en gång på ett år låter väldigt sällan så det kanske är skönt för dig att få hjälp och slippa slösa bort flera år i onödan om du verkligen vill ha barn 🙂

    Fast det spelar ju ingen roll om du har plan pregnancy eller inte. Effekten är ju samma, skillnaden är ju bara att den uppmanar att man ligger lite vid fertila dagar och det motsatta annars.

    Ser inget konstigt med detta

      Utfallet må vara det samma men konsekvensen inte så mycket. Tycker du verkligen inte att det är konstigt att Emilia påstår sig använda NC som preventivmedel men visar upp skärmen för att bli gravid. Hade en seriös reklambyrå gjort den missen hade de inte fått betalt. Finns väl ingen anledning att sänka på kraven bara för att det handlar om influensermarketing, eller…

    Vad säger egentligen en CE märkning om en ”doktorsapp”? Det är ju en märkning för att den uppfyller säkerhetsföreskrifter och brukar vara för tekniska prylar. För övrigt intygar tillverkare den själva utan att behöva gå igenom ett test.

    Mer intressant vore ju en vetenskaplig certifiering.

    Haha älskar att någon suttit och zoomat in för att se vad hon har för inställning på appen ??

    Finns väl bara en, eller ja två säkra metoder att inte bli gravid. Avstå penetrerande sex eller operera bort allt.
    Tror inte på att man har 100% säkra perioder att inte bli gravid.

      Vissa är ju superfertila, vissa är ofertila typ. Jag kan ha sex 20 dagar i rad från slutet på mensen till nästa (och pricka ägglossning) och ändå inte bli gravid.

      Så det där är ju högst individuellt. Plus – ägget ligger kvar i 24h efter ägglossning, vet man när den är så är det ju lugnt efter. OM man nu vet när ens ägglossning sker

      Och så finns det ju andra preventivmedel som är 99,98 procent säkra också…

    Tycker det är svårt det här med preventivmedel. Jag har haft samma i typ 2 år och det har funkat jättebra, men så läser man hos typ Vulverine och blir uppskrämd av hur farligt det är och att folk slutat med sina preventivmedel och så har det tagit 2 år innan mensen kommit tillbaka osv. Så jag slutade för en månad sen & mens kom punktligt, har mått mycket sämre både mentalt & fysiskt utan preventivmedel. Man mixtrar ju med kroppen, vården säger en sak och såna som Vulverine en annan. Jag tänker att man kanske får ta båda sidor med en nypa salt och utgå från sig själv också. Men det är inte lätt att veta vad man ska tro och tänka alla gånger!

      Vilket preventivmedel använde du innan? Söker nytt ?

        Minipiller! Funkat klockrent för mig men det är ju så individuellt.

      Lyssna på din kropp, inte på vulverine.

      Helt ärligt tycker jag det är så himla farligt med all propaganda MOT preventivmedel, och det här med tillgång till fritt internet har ju lett till att många sväljer saker de läser med hull och hår och inte litar på exempelvis vården. Man vet inte hur man är källkritisk eller kan läsa forskning. Folk utan utbildning och kunskap skapar kanaler där de utnämner sig till experter baserat på deras bias och personliga erfarenheter. Det är farligt. De allra flesta mår superbra med sina preventivmedel. Man kanske kan få prova runt lite i början för att hitta det som är rätt för en själv – men SNÄLLA, ta det med en barnmorska, inte med en influenser eller ett instagramkonto.

        Detta! Tack! Exakt så.

        Haha uppmanar inte till att hitta info via FB men barnmorskor? De flesta är ju sjuka i huvudet och packar på en saker trotts att man inte mår bra av dem. Att vissa biverkningar får man acceptera och att det är en större risk att vara gravid. Själv har jag använt kondom med min partner i flera år. Funkar klockrent! Varje gång jag har varit gravid och varit på efterkontroll har bm ifrågasatt att jag använder kondom och försökt få mig att välja något annat. Jag får återkommande svampinfektioner av kopparspiral och mår dåligt av hormoner. Jag vill inte prova fler sorter men det har aldrig respekteras utan de har försökt övertala mig. De kommer absolut inte med nyanserad information. Jag har aldrig blivit informerad om riskerna med hormonella preventivmedel vilket bm ska göra enligt lag.

      Lyssna inte på såna som henne… Så sjukt att de skrämmer upp framför allt unga kvinnor.

    Vågar man sluta med p-piller?

    Blir uppskrämd av vården som säger att man ska undvika att sluta och sedan börja igen, samtidigt blir man uppskrämd av andra som menar att p-piller minskar fertiliteten permanent och andra otrevliga biverkningar.

    Vill nog egentligen vara utan men då bör man ju inte börja igen (enligt vården?), alltså måste man vara helt säker på sitt beslut…

      Va varför skulle man inte börja igen? ? Vem inom vården har sagt det?

      Jag har förvisso hormoner som behandling, men har börjat/slutat med sjuuuukt många olika p-piller/minipiller osv per år. Aldrig nån som sagt att man inte får det. (Och min läkare är specialist och överläkare inom gynekologi.)

      Och klart du kan sluta! ?? Det är DIN kropp. Inte nån inom vården, den är din ?

      Man kan sluta och börja igen såklart, gör ju folk som vill bli gravida. Men man ska väl inte hålla på med det hela tiden, risken för blodpropp tex ökar då. Men annars är det ingen fara.

    Vågar man sluta med p-p iller?

    Blir uppskrämd av vården som säger att man ska undvika att sluta och sedan börja igen, samtidigt blir man uppskrämd av andra som menar att p-p iller minskar fertiliteten permanent och andra otrevliga biverkningar.

    Vill nog egentligen vara utan men då bör man ju inte börja igen (enligt vården?), alltså måste man vara helt säker på sitt beslut…

      Många måste prova en del olika medel innan de hittar rätt. Jag har exempelvis inte lyckats hitta något preventivmedel, men har provat något nytt – pausat – nytt – pausat, etc. Så tror verkligen inte att det är någon större fara att sluta och sen börja igen. 🙂

        Tänk även på de som slutar på grund av att de önskar barn och efter förlossningen sätter de in preventivmedel igen!

      Vad är risken med att börja/sluta och sen börja igen? (Genuin fråga alltså)

        Min barnmorska sa att blodtrycket påverkas och risken för blodproppar ökar.

          Isf borde vi med tex endo vara kaos, så som vi fpr vara testkaniner på hormoner ?

          Du kan absolut sluta o börja igen om du ångrar dig. Det är din kropp ?? Om det handlar om risk för propp så bör man ju inte ta alls, om man är orolig för det ?

          Frågan är ju hur mycket den (ändå lilla) risken ökar. Man får komma ihåg att om risken tex fördubblas så kan det ändå röra sig om en relativt liten risk även om det låter mycket.

          Och sen får man väga det mot det man tycker är positivt med pillren. Överväger risken vinsterna för dig?

        Första tiden med kombinerade p-piller (såna som innehåller både östrogen och gestagen) ökar risken för blodpropp som mest. När man haft p-pillren en period minskar risken (men är ändå lite högre än om du inte har kombinerade p-piller alls). Det är därför en onödig risk att sluta med p-pillren under korta perioder för att sedan börja med dem igen (om man har ett preventivmedelsbehov alt vill reglera sina blödningar). Sen kan man ju förstås inte alltid veta hur framtiden ser ut – kan ju vara så att man inte behöver preventivmedel just nu så man slutar men sedan träffar en ny partner efter 2 mån och vill börja igen – sånt händer! 🙂 Men trivs man inte med sina p-piller och vill byta till en annan sort är det bättre att höra av sig till sin barnmorska/läkare för att få recept på nytt att testa så att man kan byta utan uppehåll!

    Varför pratas det inte mer om mäns sjunkande spermakvalitet? Det är oroväckande. Alla bör dra ner på kemikalier och annan skit.

    ”Europeiska mäns spermier är både färre och av sämre kvalitet. Enligt flera experter har det skett en dramatisk förändring de senaste 40 åren – och det finns anledning att vara bekymrad över framtiden.
    – Jag tycker att vi ska vara oroliga, säger professor Richard Sharpe, expert på manlig reproduktiv hälsa.”

    https://www.svt.se/nyheter/utrikes/kris-i-spermiefabriken

    Låter som ett mycket osäkert och svajigt preventivmedel, däremot funkar det nog nättre när man vill bli gravid. Fast ligga får man ju göra ändå, allt kan den ändå inte fixa! ?

    Appropå graviditeter så reagerar jag på att Kenza lagt ut ett klipp på insta när hon är svullen om magen och skämtar om den som en gravidmage. Hon som inte ens ville umgås med gravida vänner innan hon fick barn pga kränkt?

      Det här!?? Minns även att hon grät ut i sin podd att typ ”tänk på att inte avslöja graviditeter på högtider, det är så sårande”. Klipp till att människan hypar gender reveal på jul OCH sedan skämtar att bebisen kommer tidigt 1 april.

    Konstigt att göra reklam för detta och säga att hon använder för att inte bli gravid eftersom hon i frågestund ber folk sluta fråga om de vill ha ett syskon ”vi hade gärna velat vara gravida redan” och att hon innan Elle inte ens trodde hon kunde bli gravid typ. Såklart man kan ändra sig och inte vilja bli gravid just nu men känns ändå inte trovärdigt

    Vi som inte får nåt sex vi har inga bekymmer med sånt här. Skönt!

    Tips på inlägg: Antonija Mandir bad dem att stryka rätter på notan för att hon inte tyckte det var gott. ?

      Pinsamt nog men så gjorde min farfar när han levde.
      Han ville gärna äta och dricka gott, men inte betala för det. Då skyllde han ofta på att maten inte var god eller rätt stekt, så han slapp betala…

    Allt är verkligen inte svart och vitt.
    Tror folk glömmer att ”vanliga” hormonella preventivmedel inte fungerar för alla..
    jag har testet 8st, blivit ofrivilligt gravid 3 gånger under tiden…

    visserligen har jag inte testat NC men däremot ladyComp som bygger på samma princip med att tempa. Fungerade utmärkt de 2,5 år jag använde den. Enda anledningen till att jag slutade använda den, är för att jag skaffade mig ett jobb som medför oregelbunden sömn. Vilket inte är en förutsättning om man ska tempa samma tid varje morgon.

      Det är väldigt ovanligt dock. Blir man gravid trots hormonella preventivmedel ska man nog inte testa NC och liknande…

        Av vilken anledning då menar du att man inte bör testa NC om hormonella preventivmedel inte fungerat?
        Är ju fantastiskt att det finns andra alternativ för oss också.

          För då blir man uppenbarligen lätt gravid och bör inte använda ett så
          pass osäkert ”preventivmedel”.

    Hur man kan kalla detta för preventivmedel förstår jag inte då man måste sluta ligga för att den ska fungera ? Kul att vara utan sex flera dagar varje månad, då äter jag hellre piller. Och kondom är inte ett alternativt, när jag har sex vill jag inte ha in några främmande material i kroppen.

      Man behöver inte vara utan sex, man får bara se till att skydda sig på annat sätt, eller inte ha just piv-sex, några dagar i månaden. För många är det definitivt värt det för att det ska vara fritt fram utan kondom eller p-piller resten av tiden! Och det är precis lika säkert som kondom, folk som gnäller här fattar ju vara inte hur det fungerar. ? P-piller är ju ännu säkrare, visst, men alla kan inte äta det.

        Nej det är inte lika säkert som kondom, kolla på pearl index…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.